O ţară unde, în 2009, agricultura se face cu calul

SONY DSC SONY DSC

Hai sa furam instalatiile de irigatii, ca sunt ale statului. Dar oare folosesc la ceva, sau aia care le-au lasat pe camp sunt prosti? Ce ne pasa noua, mie imi trebuie teava aia mare, sa o pun la mine in gardul cu vecinu Vasile. Ba sigur? Da mah, ca daca nu le furam noi vin altii si le fura ei.

Am trecut prin Ungaria zilele trecute. Nu e aşa.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. Am trecut zilele trecute prin Domnest Ilfov si aveam o discutie cu soferul. Imi explica faptul ca acum 40 de ani acolo se facea agricultura serios. Imi arata ogoarele si imi explica unde erau sere, unde se cultivau diverse cereale.

    Acum, acele pamanturi au fost acoperite de vile… si ma gandeam ce natie bolnava suntem. Iar soferul foarte plastic: „In ritmul asta o sa ajungem sa mancam case!”

    00
  2. Dupa revolutie s-a cultivat ideea ca tot ce e din comunism nu e bun. Gresit total! sistemele de irigatii ar fi fost aur curat pentru agricultura din pacate ne-am batut joc de ele. Se fura cupru, aluminiu, fier dale de beton orice. Ce nu se putea cara se distrugea. Acelasi lucru se face si pe Autostrada Soarelui, suedejii fura panourile anti-orbire pt ca au suport din aluminiu. NU stiu cine ne mai scoate din rahat… prea multi oameni din tara asta sunt pur si simplu salbatici.

    00
  3. Eheee … n-ai tu idee … sistemul de irigatii e doar „cireasa” vizibila de pe tort. Am fost martor (aveam cam 14 ani prin 90), cand s-a taiat o padure intreaga in numai 2 zile (dada, DOUA) undeva in Baragan pe acelasi principiu – sa apuc si eu ca oricum vecinul a luat deja 3. A fost un soc pentru mine imaginea aia: frati aproape ca s-au „taiat” cu topoarele pentru un rahat de salcam si nu si-au vorbit ani de zile … Iar pe locul respectiv, oricum n-au facut nimic nici acum, la 20 de ani – e tot pamant necultivat, plin de buruieni.

    Foamea asta ce face din noi. Mai naspa e ca n-a trecut nici acum.

    00
  4. de ce te miri? cine sa se ocupe de agricultura in Romanica daca toti cei de la tara migreaza la oras si pe buna dreptate pentru ca nu sunt ajutati sa puna bazele unei agriculturi bine facute la sate. Intradevar exista programe cu bani europeni dar pana si alea se infunda undeva pentru ca pana sa primesti bani de la Europa ai nevoie de sustinere de la bancile romanesti si e foarte greu, plus ca nimeni nu-si bate capul sa-i invete pe tarani cum pot sa obtina bani din agricultura si de asta ei prefera sa plece de la sapa. Cei care fac agricultura la standarde europene nu sunt cei de la tara, cum ar trebui ci tot un orasean mai instarit care are curajul sa se riste sa investeasca ceva bani.

    00
  5. Totul a inceput cu destramarea colectivelor si restituirea pamantului la taran.
    Colectiva avea resurse, avea aparatura, avea oameni, avea ingrasaminte… taranul singur n-avea nimic. Ce ar fi putut sa faca? Unii s-au descurcat cum au putut, altii au vandut terenul bucata cu bucata la diversi investitori.
    Colectiva a fost cea care a avut grija de sistemele de irigatii. Colectiva a disparut – au disparut si sistemele de irigatii.

    00
  6. Vorba lui Vlad Petreanu, tara asta ar trebui desfiintata.

    00
  7. @The Fan – Intr-un fel, da-le si taranilor dreptate cu colectivizarea – ce’ar fi daca ar veni acum cineva, de la stapanire, ti-ar lua casa, masina, bijuterii si orice altceva mai ai tu mai de pret si le-ar pune la „uz-comun” si te-ar lasa in costumul lui Adam? Taranii aia cu pamantul luat de stat – chit ca aveau 90 de ani – si l-au luat inapoi pentru ca era al lor (ceea ce e justificat la urma urmei).

    Problema e ca de ce i-a lasat politia/statul sa strice ceva ce nu era pe teren public, era in proprietatea statului? De ce n-a fost niciun Garcian pe „faza” sa reclame ca sunt pe camp carute incarcate cu tevi de aluminiu de la irigatii? Care oricum acum zac pe post de proptea pentru vre’un solar obosit sau uluca la gard?

    00
  8. Din pacate romanii nu au inteles daptul ca evolutia se ‘intampla’ impreuna nu de unul singur. :(

    00
  9. problema este ca marea majoritate a agriculturii se face cu calul, pentru ca cei de la ministerul de resort nu au coborat niciodata la nivelul taranului ca sa vada cum se face agricultura.

    00
  10. @miticosul ai dreptate. Dar spune-mi tu: acum e mai bine?
    In colectiva pamantul poate fi lucrat altfel.
    Decat sa se chinuiasca 100 de tarani pe parcelele lor de cate 1 hecrat cu calul mai bine ar fi sa lucreze un teren de 100 de hectari cu un plug motorizat. Decat sa care 100 de tarani apa cu galeata mai bine ar fi sa puna toti ban langa ban si sa faca un sistem de irigatii.
    Colectiva (ceea ce ar fi trebuit sa faca dupa 1989 si in Romania) se bazeaza pe interes comun.

    00
  11. Dupaia ar fi culmea sa-i auzim ca bietii oameni stau prost la capitolul recolte. Oricum, generalizarile nu duc nicaieri.

    00
  12. NOU
    #12

    Canale de irigatii si sisteme de irigatii facu-se Ceausescu pentru fiecare metru patrat de teren arabil…
    S-a distrus tot: s-au furat pompele de apa pentru fier vechi, tevi pentru gard -cum bine ai spus- sau pentru a salta antenele tv pe ele, caramizile cladirilor unde erau pompele pentru irigat (de pe canale), dalele din ciment, din care erau facute santurile de irigatie…
    Crede-ma ca nu mai stiam pentru ce sunt santurile acelea brazdate pe camp, pentru care erau o multime de podete (acelea cu pietre albe) pe toate drumurile pana nu am fost acum 2 ani in nordul italiei si am vazut cum din kilometru in kilometru sunt canale de irigatii pline cu apa curgatoare -si nu am fost in Venetia…! Numai dupa ce am vazut acolo mi-am dat seama de amploarea jafului si nepasarii romanului de dupa ’89! Ne-am nascut aici… sa avem de unde sa fugim!

    00
  13. calu` consuma putina benzina …si cacatoiu e folosit la case din chirpici

    00
  14. Problema cea mai rea nu e ca avem de construit o gramada ci faptul ca alesii nostri se ocupa de comisii si comitete, se inteapa unii pe altii si in cur ii doare de tara asta. Nu am vazut pe unul sa controleze de aproape lucrarile la un obiectiv, sa ia masuri, sa administreze ceva, nimic. Ei daca ar putea sa distraga atentia publica de la adevaratele probleme si sa genereze asa zise scandaluri. Ma apuca o stare de voma cand vad clasa politica romaneasca.

    00
  15. Esti putin dezinformat in privinta sistemelor de irigatii: acestea nu s-au furat ci s-au impartit frateste de catre fostii membri C.A.P. sau pur si simplu au fost vandute in cadrul unor asa zise licitatii si banii au fost impartiti intre membri C.A.P de pe vremea cand acestea s-au desfiintat…

    00
  16. Intr-un fel e mai bine ca majoritatea terenurilor agricole zac nefolosite de aproape 20 de ani, caci in felul asta se mai reface solul.

    Legat de exprorieri, colectivizarea fortata VS restituiri, este opozitia dintre o solutie morala si pragmatismul aplicarii ei: intr-adevar, omului caruia i s-a luat trebuia sa i se dea inapoi, dar omul ala de-acum este foarte batrin ca sa mai munceasca pamintul, e posibil sa nu se mai priceapa la agricultura, sa fi uitat, sa nu se fi priceput niciodata, sau pur si simplu priceperea lui sa fi fost un gen de agricultura inapoiata, asa cum se facea acum 100 sau 200 de ani.

    Totusi, in CAP-urile si fermele socialiste mai exista un inginer agronom priceput, o statie de mecanizare, etc si chiar si cel mai nepriceput specialist agricol tot avea o idee mai buna decit agricultorul fara scoala. Comunista sau cum vreti sa o numiti, agricultura lui Ceausescu avea totusi niste baze stiintifice. Acum ce baze are?

    00
  17. nasol:-s o ducem din ce in ce mai rau

    00
  18. The Fan – Ei nu-i chiar asa … A inceput sa le vina mintea la cap si nu mai muncesc ei pamantul. L-au dat la asociatii. Nu mai sunt decat extrem de putini care chiar mai muncesc pamantul cu calul/magarul si cu prasitoarea. Ca nu suntem inca la fel de productivi ca alte tari … asta admit. Si inca se mai lucreaza cu petardele de U650 facute la Brasov. Am avut bunicii la tara, si pot spune ca am fost indirect implicat in toate aventurile astea cu ex-CAP-urile.

    Partea frumoasa a fost ca nu batranii de 90 de ani au renuntat la pamant. Ci copii lor, care nu se puteau ocupa si de pamant si de slujbele lor de zi cu zi. ;-) Ei au fost cei care au dat la asociatii pamantul.

    Cat despre sistemul de irigatii – ti-am zis – am vazut cu ochii mei cum au fost luate bucata cu bucata din tevi de irigatii, dalele cu care erau pavate canalele de irigatii, caramizi din fostele CAP-uri … samd. Asta nu numai ca mi se pare hotie la drumul mare, ci pur si simplu indolenta din partea militiei.

    00
  19. vor mai trece multi ani pana cand o sa incepem sa profitam pe deplin de agricultura din tara noastra. doar potential este cu caru…

    00
  20. @The Fan: „destramarea colectivelor si restituirea pamantului la taran” s-a făcut şi în Ungaria, şi în alte ţări foste comuniste. Nu asta a fost problema. Ei au agricultură performantă, noi avem doar amintiri. Eu cred că oamenii sunt problema. Şi nu în primul rând politicienii.

    00
  21. Nu conteaza unde sunt, conteaza ca nu sunt si nici nu vor fi repede:)

    00
  22. E pacat de pamant. Noi am fi in stare sa importam din Orientul Mijlociu si produse agroalimentare. Pe timpul lui Ceausescu exista un sistem complex de irigatie. E si vina REMAT-ului pentru ca a acceptat(recunoscand provenineta unora dintre piesele feroase).

    00
  23. NOU
    #23

    oricum, tarani si asa nu mai sunt.majoritatea au plecat din tara iar restul sunt prea batrani pt implementarea si atragerea de fonduri UE, asa ca revolutiile sunt moartea natiunii, nu ca as fi eu nostalgic socialist…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile