O nedumerire cu becuri

Mă uitam după niște becuri mai puternice pentru beci, că aș avea nevoie de un pic mai multa lumină în general (când lucrez acolo am un proiector, îl aprind pe ăla și sunt ok) și am dat de faza asta pe care nu o înțeleg: care e puterea becului, aia din paranteză? Dacă da, de ce se pun amândouă și nu doar aia mare?

Și doi, dacă aveți recomandări de becuri care luminează instant, nu după ce se încălzesc, please share.

Și da, becurile astea sunt geniale, faptul că nu se ard le face minunate.

becuri

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

99 comentarii

  1. Intensitatea luminoasa (lumeni) e cea care te intereseaza, restul e consumul electric.

    00
    • Ce i-o trebui lumină in beci?!? că la ce „lucrează” el in beci e contraindicată

      00
    • am mască de schi, din aia de nu transpiri in ea, deci e ok :D

    • Mască de schi merino, nu transpiri nu prinde miros

      00
    • Singurul dezavantaj al măștii merinos e că tu vorbești dar din exterior de aude doar un behăit ca de oaie.

      00
    • NOU
      #6

      La becurile LED ar trebui sa te interesezie CRI-ul (Color Rendering Index, adica cat de fidel se vad culorile sub acea lumina), nu numai intensitatea luminoasa, mai ales daca dai multi bani pe ele.
      Dar asta e un detaliu pentru 99% din cumparatori, chiar daca ar trebui sa fie cel mai important criteriu de evaluare al unui bec.

      00
    • „La becurile LED ar trebui sa te interesezie CRI-ul (Color Rendering Index, adica cat de fidel se vad culorile sub acea lumina)”

      Foarte misto. Much appreciated

      00
    • Cifra mai mica de putere este puterea efectiv consumata, cea mare este puterea echivalenta a unui bec clasic cu incandescenta cu care acest bec are acelasi flux luminos (lumeni).
      Pentru beci poti folosi becurile halogen scoase acum la pret mic, ca nu stau mult aprinse, ca in living.

      00
  2. Si eu tot pe Philips am trecut prin casa tocmai ca sa evit sa le schimb prea des.

    Am unele corpuri de iluminat cu 3 becuri unde am pus 3x11W si in unele aplice de 8.5 sau 11W. Sunt suficiente daca sunt mai multe.

    Pe masura ce se mai ard cele vechi economice le schimb si pe alea – astept BF sa mai imi fac stocuri de becuri LED ca si eu tintesc tot spre 13W sau 22W in camerele unde am de exemplu unul sau maxim 2 becuri.

    00
  3. Puterea aia mica e puterea reala consumata. Cea din paranteza e echivalentul puterii pentru un bec incandescent. Oamenilor le e mai usor sa isi faca o idee cat de puternice sunt daca au ca element de comparatie becurile „vechi”. Probabil in timp nu va mai fi nevoie si se va pastra in descriere doar puterea reala si lumenii.

    00
    • Cu puterea asa este. Acum, la becurile clasice, 1200 lumeni era corespondentul unui bec de 100w. La cele chinezesti e bine sa inmultesti cu un 0.8, ca sa afli cifra reala. La fel si la temperatura (culoare) 2700K la chinezi e, de fapt, un 3000

      00
    • Yup. Comparația cu alea vechi. Eu încă nu știu sa-mi cumpăr becuri doar în funcție de lumenii vieții și am nevoie de echivalentul vechi. Deși folosesc becuri economice de ani buni și recent am luat și led.
      Acum vreo 2-3 ani un băiețel de cca 10 ani a zis ceva de genul „eram la bunica și ea avea becuri ca-n desenele animate”, cu referire la becuri cu incandescență. Mi-a picat fața. Eu încă mă gândesc la alea ca la „becuri normale”. :)

      00
    • NOU
      #13

      Un fel de „costă o sută de mii de lei vechi”

      00
    • @Antony, poate că da. Dar vezi tu, bani folosesc zilnic de 13-14 ani încoace sau când a fost denominarea.
      Becuri economice folosesc de 8-9 și am cumpărat maxim o dată pe an și chiar mai rar.

      00
    • „Probabil in timp nu va mai fi nevoie si se va pastra in descriere doar puterea reala si lumenii.”

      Da, și probabil că oamenii nu vor mai folosi milioane de lei după 13 ani de când am trecut la sute de lei.

      00
  4. Aia din paranteza cred ca e valoarea unui bec clasic echivalent. Se pune ca sa isi dea oamenii seama cam ce au nevoie.

    00
  5. Puterea mica e consumul – puterea mare e un fel de echivalare cu becurile conventionale… Adica – consuma 13 W dar lumineaza appx cum ar lumina un bec cu incandescenta de 100 W.
    Altfel – daca vrei sa te orientezi dupa intensitatea luminoasa – uita-te dupa Lumeni…

    00
  6. Puterea din paranteza e cea „echivalenta”. E aproximativ, dar e acolo sa iti faci o idee, ca lumea nu prea stie cum e cu lumenii.

    In cazul asta, becul de 13W LED lumineaza la fel de tare ca un incandescent de 100W.

    00
  7. Daca te ajuta, in beci am neoane de 36w (parca 90cm lungime) coolwhite. Imi plac mai mult decat cele warm in beci, warm am pe terasa.

    00
    • mă gândeam și eu, dar am un proiector de studio foto acolo, e ok :)

    • @user nu ai neoane, ai lampi (cu descarcare in) vapori de mercur. Doar ziceam.

      00
    • @zidanne, Care e echivalentul lui grammar nazi cînd e vorba de lămpi? :D

      00
    • Un… lamp nazi, evident. :D

      00
    • @hazbizarai nu stiu :)) dar sigur nu eu. Desi „lampile cu neon” si „lampile cu mercur” (aka fluorescente) seamana, nu prea rasare nimic in urma.
      In primul caz, un gaz nobil, inchis intr-o incinta de sticla la presiune joasa este excitat cu tensiune inalta si produce direct lumina vizibila. In cazul celor cu Hg, in aceeasi incinta o mica cantitate de mercur este vaporizata, dupa ce este conectata la o sursa de tensiune inalta. Vaporii de metal emit radiatie ultravioleta care la randul ei excita un strat luminofor care genereaza lumina vizibila.
      Si ma mai intreb de ce exista topicuri de genu „am pus benzina in rezervor desi masina mea merge cu motorina. ce sa fac?” pe forumurile auto :))

      00
    • @Zidane câtă filozofie – altminteri tehnic corecta – pentru un „coi de berbec” :)
      @zoso. Orice peste echivalentul lui 100w incandescent, 1500 și ceva de lumeni, Philips, Osram sau GE este ok. Personal am luat philipsuri cu lumina neutra de aprox 2000 lumeni (echivalentul 120 w incandescent) pt spațiul de lucru….

      00
    • „dar am un proiector de studio foto acolo, e ok”…
      Musiu…nu dai si tu share la pozele alea din dungeon cu gagicile alea gotice sexy si dark???

      00
    • suicide girls. com.

    • @Andrei si Zoso: Feriti-va de Osram made in Hungary. Nu am cuvinte sa descriu cat de proaste sunt. In schimb cele fabricate in Germania sunt excelente. Am cumparat niste Philips CFL prin 2006. Cel mai putin au functionat unele vreo 7 ani, altele au rezistat pana la 10 ani. GE nu am avut

      00
  8. Pentru că am tavanul cam jos în beci și nu vroiam să dau cu capul în bec, am ales o bandă led de vreo 4m pe care am montat-o în formă de U pe tavan prin fața rafturilor. Se aprinde instant.

    00
  9. Sunt becuri LED. Aia din paranteza e echivalentul puterii unui bec incandescent.

    00
  10. Pe tine te intereseaza lumenii (lm).
    Si mai e o chestie interesanta (un clip de 7 minute): https://www.youtube.com/watch?v=lwp9wAKzRtc

    00
  11. ce e in paranteza este comparatia la cele vechi, adica becul led la 13w are aceeasi intensitate luminoasa cu becul vechi de 100w, dar consuma 13w pt ca led.

    pe tine te intereseaza lumenii

    13w led sau 100w vechi are cam 1500lumeni
    8.5w led sau 60w vechi are cam 800lumeni

    ledurile philips au aprindere instanta sau maxim 1-3 secunde din cate stiu, cel putin cele la 13w, daca cauti in specificatii scrie asta

    00
  12. Lumeni (lm) asta conteaza. Prima valoare e consumul de curent iar valoarea din paranteza e consumul unui bec incandescent similar, gen becul asta consuma 22.5 W si e similar d.p.d.v. al puterii fluxului luminos cu un bec incandescent de 150W.

    La specificatii ar trebui sa ai si timpul de incalzire (care la LED-uri este aproape instant fata de alea fluorescente sau alte variante de becuri economice)

    00
  13. Aia din paranteză este o echivalenţă ca să ştie lumea că un bec led de 13 wati este echivalent cu becul cu filament de 100 de wati la luminozitate. Şi da, este cum zice Radu, lumenii contează la un bec led şi eventual lumina rece sau caldă.
    Nu am auzit de becuri led care luminează după ce se „încălzesc”.

    00
  14. in paranteza e echivalentul cu becurile incandescente. valoarea aia mica e consumul real. tu tre sa te iei dupa lumeni. da pentru ca n-ai idee ce-s aia si cu ce se mananca tre sa te iei dupa comparatia cu becurile incandescente.

    plm, daca au spus-o 16 inaintea mea merge s-o mai repet si eu odata.

    00
  15. Să iei ceva bun, cu durată de viață mare că stai cam mult în beci. :)

    00
  16. Nu te-ar ajuta mai mult nişte benzi d-alea cu led, să-ţi pui pe ce lungime vrei?

    00
  17. Atenţie mare! Este important într-adevăr parametrul flux luminos, în lumeni. Wattajul contează mai puţin mai ales că la becuri cu LED este redus. Ceea ce însă puţini iau în calcul este şi unghiul de iluminare. Nu îţi doreşti 2000 de lumeni dar cu un unghi de iluminare de 15 grade.

    00
    • cam care estimezi tu ca este unghiul la un bec rotund ca cel din imaginea din articol?
      Ca la forma aia de bec as zice 270 minim spre 300, dar e bine sa pari interesant.

      00
    • Stii vreun bec/neon cu unghi mic? Ca pe mine m-ar ajuta unul de genul…

      00
    • Când am luat becuri led scria pe ele și unghiul de iluminare. M-am mirat ca olteanu la girafă. :)

      00
    • @septimiu; clar la forma aia nu trebuie luat în considerare; nici nu e declarat prin fişele tehnice; la alte forme (precum cele spot) constructive este declarat şi este bine de luat în considerare

      @crispus: Phillips MAS LEDspot D, 25grade

      00
    • @septimiu

      Paradoxal, dar la becurile LED conteaza unghiul fluxului luminos, indiferent de forma globului.
      La becul cu incandescenta (si relativ si la cele cu neon) fluxul emis este relativ egal in toate directiile. La becurile LED fluxul este dat de ledurile din interior, care sunt in arie sau COB, avand un unghi al fluxului util cam de 100-170°. In functie de dispunerea lor si de piesele de difractie din interior unghiul fluxului ansamblului poate fi de 100-240°, curba nefiind omogena. De aceea, peste toate se trage un glob de difuzie (balonul) care are rolul de a mai omogeniza fluxul.
      Chiar si in utilizarea casnica conteaza oarecum acest unghi deoarece, in functie de corpul de iluminat in care e becul, reflexiile din tavan pot sa fie scazute, dand senzatia de „lumina chioara” chiar daca becurile au fluxuri mari (>800 lumeni).

      00
  18. Cele mai bune becuri led pe care le am sunt din Lidl, la pachet de 2 la 20 lei. Sunt aprinse 5-6 ore în fiecare zi, de mai bine de 1 an încoace.

    00
    • Lumineaza la fel ca un bec de 100W vechi?

      00
    • Am 3, toate în birou… Nici nu mai țin minte cum luminau cele clasice. Ochiometric aș spune că nu luminează chiar la fel, ci puțin mai slab. Eu le aprind pe toate, că întuneric o să am destul în mormânt 😀 Parcă scria pe ele că-s echivalentul unuia clasic de 65-70 w. Consumul n-am stat să îl calculez, cred că e mai mic decât înainte. Ce îmi place e că nu emit multă căldură, sunt chiar deasupra capului, iar la alea vechi sincer simțeam cum mi se încălzește chelia.

      00
  19. Eu am luat de pe Aliexpress vreo 10 bucati E14 de 12W, cam asa pe la 1300-1500 lumeni, lumina calda. Ei bine, arata bine, consum redus de energie bla bla bla dar ca luminozitate lasa de dorit. Cu 3 becuri din astea in living e o atmosfera asa, de somn mai mult, daca vrei sa citesti o carte sau ceva iti obosesc ochii repede neavand suficienta lumina in camera. Dar poate ca la 2 dolari bucata nu ar fi trebuit sa am asa mari pretentii. Ca rezumat, sa fie peste 2000 lumeni si de la o firma cat de cat cunoscuta.

    00
    • Am un dormitor 3x4m si daca pun peste 800 de lumeni ma enerveaza, ca e prea multa lumina. Am pus un bec de 1000 de lumeni si ma enerva, era prea multa lumina.
      Despre ce camere spui tu ca ar trebui 2000 de lumeni, cat de mari sa fie? Cat de inalte?
      (sau poate lumenii chinezesti sunt mai „chinezesti”? :) )
      –-
      Deja sunt atent pentru camerele mici, ce e peste 800 de lumeni nu cumpar pentru ele. In sufragerie da, merge dublu.
      Dar 2000 de lumeni? Poate pentru camere mai inalte de 2,5m…

      00
    • ma indoiesc ca au real 1300 lumeni. daca aveau atat ar fi fost arhisuficiente. mai greu un E27 la peste 2000 lm cred

      00
    • Compară-le cu unele de la Philips, par example, și vei vedea diferența.

      00
  20. @zoso cum, presupun, ai aflat deja, prima valoare reprezinta putera absorbita de la retea (13W) in timp ce a doua (cea din paranteza) reprezinta lumina generata rapaortata la o lampa cu incandescneta (bec clasic). So 13W LED echivaleaza cu 100W incandescenta Nu ar trebui sa ai inatziere pana ajunge la luminozitate maxima (cum faceau lampile florescente compacte – aka becuri economice) decat daca fabricantul a adaugat un circuit care sa faca asta. In mod normal ar trebui sa contina un disc pe care sunt „plantate” o suma de leduri distincte sau COB peste care se pune un difuzor de culoare alba (de asta nu prea o sa vezi lampi LED cu unghi de iluminare mai mare de 180 grade). Intre dulie si discul cu leduri, de obicei e o incinta metalica care are rol de radiator si care protejeaza circuitul CA – CC (este asemanator cu cel din incarcatoarele de telefon).
    Prin Dedeman (si nu numai) gasesti cateva marci made in ro (hof si lohuis) dar… dupa cateva experimente am ramas la Philips.

    00
  21. Recomand https://quintrix.ro/v-tac-led Firma din Bulgaria, produse in China.
    Mi-au placut foarte mult cele cu lumina naturala – 4000K.

    00
  22. philips led cu cea mai mare luminozitate, le am de 3 ani, am luat atunci pentru toată casa (cred că vreo 6) încă nu știu cum arată când se ard, nici măcar alea de la bucătărie sau baie care ar trebui să sufere de la abur sau căldură

    00
  23. Vezi ca baga frecvent la Auchan cu 5 lei ceva leduri no-name cu lumina calda, 8-900 lumeni. Am pus in toata casa de 1 an si nu s-a ars nici unul, se aprind instant.

    00
    • Toate ledurile se aprind instant. Bulectricile cu ”intirziere” sint cele fluorescente (presiune joasa) si cele cu descarcare in gaze la presiune ridicata (mercur, xenon-argon si sodiu).

      00
  24. Nu mai explic faza cu lumenii și echivalenta ca s a explicat deja. Însă pot sa-ți spun ca nu dai greș cu Philips și Osram la calitate. Se aprind imediat și au o lumina puternica. La chinezisme, pentru a avea o lumina echivalenta cu becurile clasice, e bine sa alegi ceva mai puternic – în loc de 10 W sa mergi pe 11 W de exemplu.

    00
    • Confirm, și eu am Osram din 2013, vara ajunge la 80 grade temperatura exterioara, 120 grade pe LED. Merg și acum.
      Philips la fel, ieftine și fiabile.
      Am făcut reverse engineering si la V-TAC, sunt OK cele cu carcasă de aluminiu.
      (Da, am făcut reverse engineering la becuri cu camera FLIR de 20000 euro și osciloscop care costă cat o garsonieră)

      00
  25. 100W e ca si cum ai zice ca ai day 1 milion spaga.

    00
  26. Daca tot e vorba de becuri, ce recomandati pe led sa inlocuiesc faza scurta de la masina?

    00
  27. Chinezii folosesc led-uri ieftine, cu randament mai mic, logic. Sunt inca la sub 100 lumen/Watt. Philipps si Osram trec usor la led-uri de 120-150 lumen/W. Astea doua becuri par a avea led-uri de 130-140 lumen/W, iar pretul e foarte bun. Exista becuri chinezesti la pretul asta.

    00
  28. Zoso, pe cat posibil la bancul de lucru eu prefer mai multe becuri mici in loc de unul puternic – se estompeaza umbrele. Exact ca la chirurgie.

    00
  29. becurile led de la IKEA sunt ok si se aprind instant. Si nici nu mai trebuie sa intri in Bucuresti.

    00
  30. Iti recomand un magazin lima led, au preturi foarte bune la astfel de becuri si garantie 5ani. Rentabil.

    00
  31. Hai sa vin si eu din postura de capitanul evidenta dupa ce multe comentarii de mai sus au raspuns la intrebare. But let’s try to make it even more clear!

    Un bec cu incandescenta are nevoie sa traga 150W de la priza ca sa-ti ofere 2500 Lm.
    Un bec cu LED/Mercur are nevoie sa traga 22-23W de la priza ca sa-ti ofere 2500 Lm.

    Ergo producatorii pun acea cifra in paranteza ca sa-si faca o idee clientul la ce sa se astepte cand isi inlocuieste becurile cu incandescenta.

    Problem? Dupa cum au zis si altii mai sus, unghiul de iluminare. Multe becuri cu LED au toate LEDurile aranjate orizontal pe un PCB. Ergo, atunci cand montezi becul nu mai aceeasi acoperire precum un bec clasic. Daca becul e montat inspre podea, probleme mari n-ar fi. Daca e montat orizontal intr-o aplica de exemplu, well, you’ll need to be careful not to have any blind spots afterwards :P

    De asemenea durata de viata. Sa oferi un bec led cu sub 50 000 ore de functionare e de porc. In cel mai rau caz 30 000 ore ar trebui sa fie minimul sub care sa nu cobori.

    00
  32. Eu folosesc https://www.dedeman.ro/ro/bec-led-hoff-clasic-b80-e27-23w-2600lm-lumina-calda-3500-k/p/1045002 si sunt foarte multumit.

    * cred ca am mai incercat sa comentez odata doar cu link si ori a picat net-ul ori nu a fost aprobat post-ul

    00
  33. Chestia cu durata de viata e relativa. E mai buna ca la incandescenta sau la neon, dar…
    Chiar daca LED-urile au durata de viata de 50.000 h (ceea ce se prezinta pe ambalaj) durata de viata a becului in ansamblul sau este mult mai mica (ceea ce nu iti spune niciun producator :) ).
    Asta se intampla din cauza blocului de alimentare (o sursa in comutatie, adesea) care cedeaza cam dupa 10-15.000 ore (cazul ultrafericit) sau 1.000 ore (cazul becurilor ieftine).
    „Decesul” blocului de alimentare poate fi grabit de o racire proasta datorata corpului de iluminat, de fluctuatiile de tensiune, de numarul de porniri/opriri etc.

    In cazul COB-urilor (alea care au o pleasca mare, galbena) sursa face fata mai bine, fiind mai simpla, ele functionand mai aproape de tensiunea retelei, dar durata aia de viata de zeci de mii de ore e pur teoretica, COB-ul putand ceda din cauza unor defecte interne, inerente la clasa de pret pentru iluminatul casnic.

    Din ce am avut eu, becurile de la IKEA, Lidl, Auchan si cele Canyon (PCGarage) s-au comportat (si se comporta) cel mai bine, avand un raport calitate/flux/pret foarte bun, atingand chiar cca 14.000 ore (cu un bec IKEA de 400 lumeni). Osram, chiar daca avea o lumina frumoasa, a crapat in cca 1.000 ore iar Philips nu m-a convins ca a meritat banii dati.

    00
  34. prima varianta e ok. Zugraveste si beciul.

    00
  35. Pentru lumina in beci nu mai bine pui un neon cu led? Esti mai castigat in ceea ce priveste dispersia luminii

    00
  36. În cazul în care scrie ca în primul exemplu, 13W (100w), 13W exprimă puterea consumată de la sursă, ceea ce scrie în paranteză exprimă faptul că intensitatea becului este egală cu a unul bec clasic cu incandescență.
    Explicația este că, la becul cu incandescență, o extrem de mare parte din putere este transformată în căldură. (Este cam ca la tuburile cu neoun, dacă pui mâna pe ele sunt reci.)

    00
  37. PRECIZARE: acolo unde vorbesc de ”intensitaea becului” mă refer la intensitatea lumimii emise.
    Citeam undeva că, deși randamentul este mai mare la becurile care emit o lumină cu nuanță albăstrie, sunt de preferat cele cu lumina de noanță spre portocaliu. Cea albastră e bună la iluminatul exteriorului, eventual a spațiilor de trecere (holuri), cea portocalie se recomandă la interioare. Becurile cu lumină spre albastru obosesc ochiul, fiind o lumină iritantă, în timp putând duce la probleme foarte mari (am înțeles că există cazuri de desprindere a retinei și de scăderea capacității celulelor receptor de a distinge nuanțele.)

    ATENȚIE MARE ! Dacă se sparg aceste becuri trebuie evitată inhalarea gazului respectiv. E f. otrăvitor.

    00
  38. Ce va motiveaza sa explicati de minim 20 de ori acelasi lucru?
    Cred ca toata lumea a inteles ce inseamna valorile respective de la primele 2-3 comentarii.
    Normal ar fi sa comentezi daca ai o informatie suplimentara …

    00
  39. acum ca ai inteles treaba cu lumenii si wattii, mai ai de ales culoarea https://imgur.com/a/HFlqoUK
    lumina alba calda e la 2700K-3000K, lumina alba rece e pe la 4100K si „daylight” e la 5-6000K. Peste 5000K, lumina e albastruie, in functie de ce vrei sa luminezi trebuie sa alegi ce fel de lumini ai nevoie.

    00
  40. Eu mi_am luat așa ceva. Luminează foarte puternic și în plus când opresc întrerupătorul aplica emite o lumina difuză.
    https://www.dedeman.ro/bucuresti4/aplica-led-aparenta-hepol-15w-rotunda-lumina-rece/p/1044850

    00
  41. Ieftin si bun
    https://lightmag.ro/contact
    Au magazin si pe vlahuta, pana in ITC spre gara pe dreapta
    Garantie 2 ani pe bune, la 60 becuri cumparate s-a stricat 1 bucata, schimbat in garantie.

    00
  42. Ia-ti cool white, au cea mai puternica lumina.

    A Warm White Integral LED lamp will provide a traditional yellowish colour light, similar to conventional bulbs. This is the most popular choice. (2700-3000K)

    A Cool White Integral LED lamp will provide a modern, clean, bright light, that is slightly blue in colour.(4000-5000K)

    00
  43. Eu am pus peste tot unde am putut becuri led Philips de 1500 lumeni. As fi luat si mai luminoase dar nu am gasit la o dimensiune decenta.

    00
  44. Becurile LED de la Philips sunt intr-adevar foarte foarte bune. Nu mi s-a ars nici unul si le folosesc peste tot de cel putin 2-3 ani. Din experienta mea, cel mai ieftin se gasesc la Dedeman.

    00
  45. Eu am cumparat acum vreo 10 ani ceva chinezarie la 15 lei si merge bine mersi, ce ofera aici pholips este doar brand-ul, nici o diferenta fata de unele mai ieftine de la dedeman la 20 de lei. Daca iti vine o supra tensiune pe fir poti fii sigur ca se va arde iar daca i-au trecut cei 2 ani de viata ciuci garantie

    00
  46. https://www.dedeman.ro/constanta2/bec-led-hoff-tubular-tb120-e27-38w-3200lm-lumina-calda-3500-k/p/1044993

    vezi marca hoff, am in toata casa, de 1 an si ceva, niciunu nu s-a ars, sunt accesibile ca pret, si fac multa lumina( nu am modelul din link am de 12-18w)

    00
  47. nuj daca s-a zis, ca nu am citit toate comentariile. cifrele din paranteza sunt un echivalent cu becurile cu filament incandescent. adica ala de 22de wati led lumineaza cat ala de 100 de wati cu filament.
    e foarte importanta temperatura luminii raportata la spatiul unde lucrezi/traiesti. in casa merge mai bine o lumina calda, in spatiile de lucru merge o lumina rece, detaliile se vad mai bine cu acest tip de lumina. daca vrei sa castigi foarte multa lumina in beci, zugraveste-l cu o lavabila din aceea superalba. un bec de 22 de w cu led e super suficient intr-o camera de 15-20 de m patrati

    00
  48. incearca mai multe variante de genul asta: https://www.aliexpress.com/item/32792128803.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dpcPoAi

    eu am cumparat de 7W (72 leduri) si cu 5 astfel de leduri am prea multa lumina in sufragerie (~ 4*4 marimea) . inainte erau de la proprietar (stau in chirie), 5 halogene 11-13W fiecare (philips-uri)

    experienta mea anterioara cu halogene este 80% Philips, 20% Osram, primele becuri cumparate prin 2005-2006 philips au fost 35-40ron/bucata (parca 17-19W echivalent 130W pe formatul vechi) si am pus in toate camerele cu exceptia toaletei unde spatiul nu permitea. primul care s-a stricat a fost in bucatarie dupa 7-8 ani, si am inlocuit cu Osram care s-a stricat sub 6 luni. am cumparat alt philips care iar a rezistat 7+ ani. Osram-uri am cumparat ceva set de 4, absolut toate s-au ars sub 1 an (am zis ca e bucataria cu umezeala lumina aprinsa mai rapid/stinsa iarasi rapid fara sa ajunga la temperatura optima care scade durata de viata asa ca restul de 3 le-am montat prin alte parti dupa ce s-au ars celelalte si tot asa rapid au murit)

    pe leduri pot spune ca din ~ 30 cumparate si montate pe la diverse rude am avut problema cu 1 bucata care a inceput sa flickere si a fost schimbata cu 1 bec nou.

    experienta mea pe led este strict legata de ledurile de 3-4 euro de pe aliexpress, nu am testat deloc branduri

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile