O idee: salariile bugetarilor sunt prea mari?

Dacă ar fi fost mici salariile şi nu s-ar fi putut trăi din ele, bugetarii şi-ar fi dat demisia şi ar fi căutat de muncă în alte părţi. Corect ce spune băiatul ăsta, nu? Dacă le era imposibil de trăit cu salariile actuale, dădeau fuga la privat, să pună osul la fabrică, că acolo am auzit că se face banul gros.

Dar nu le e. Şi, în adâncul sufletului lor mic, de bugetari, ştiu că atâta merită şi că au huzurit destul.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Salariile nu sunt mari, marea majoritate, sunt si unele exceptii, dar, bugetarii au ceva acolo care ii leaga de locul de munca, undeva o mica libertate, un program cu care s-au obisnuit si de care sunt dependenti.

    Vorbesc normal din proprie experienta :)

    00
  2. pe o parte iti dau dreptate …unii bugetari isi pot gasi de lucru daca nu sunt multumiti. Dar poate ca profesor, doctor, politist, ai facut o scoala o facultate sa ai un job stabil…ai o familie… nu prea poti sa pleci..Si in plus daca pleaca toti doctorii, toti profesorii..pai ce facem.

    00
  3. Nu-si poate gasi echivalentul in privat. Unde se poate freca menta mai mult decat la stat? Unde poti lucra 4 ore cu pauza de 2 ore de cafele? Vali, se vede ca nu cunosti traiul de bugetar!

    00
  4. Salariul e mic pentru ca in spate exista niste combinatii mari. Ei ar sta si pe 1 leu, ca Steve Jobs, insa diferenta e ca acestia nu sunt actionari insa se comporta de parca ar fi stapanii pamanturilor de pretutindeni, ca deh, i-a facut mama lor sefi peste CAP.

    00
  5. nu-i chiar asa. io-s bujetar. unde sa plec?

    00
  6. @Octav@zoso: daca nu exista nicaieri echivalentul de care vorbeste zoso, atunci problema e a ta, nu a societatii. sunt f. putine meserii care nu au echivalent in capitalism, printre care: pompier, …, pompier si cam atat, din cate meserii de la stat ma pot gandi acum. medic, profesor, politist, contopist, toate au echivalent, mai mult sau mai putin placut, la privat (medic – medic. profesor – profesor. politist- firme de paza si protectie. contopist, cacat, nu sunt sigur ca iti meriti salariul).

    00
  7. Am avut un moment super-haios prin 2009 (inainte sa ne hotaram sa facem si noi criza, ce era la moda in lume, pe vremea aia…), cand un amic de-al meau din vremea prunciei, care lucrea la Ministerul Agriculturii, m-a sunat sa-mi zica: Mai fata, nu dadeai tu consultanta? Io de colo, zic – Pai, da.

    El zice – Optimizare, alea-alea?

    Io zic – Pai, sper…

    Omul imi spune ca ei vor sa fie inaintea curbei si ca tot sectorul bugetar o sa se ‘optimizeze’, asa ca sunt in cautare de ajutor, sa le zica ce si cum. Eu am dat sa ma bucur, l-am avertizat ca noi suntem scumpi (si suntem…nu ca ar fi bine…), el a zis ca n-are a face, sa fac un proposal in romaneste, si sa dau o tura pe acasa. Zis si facut – scrie Trij propunerea, o aproba seful (bulgar :P), luam zburatoarea, hai la Romanik.

    Tuica-i tuica, sunca-i sunca…

    Ne primeste inalt functionar, nu spui cine, persoana importanta. Incepe el ca sa vezi, ca vrea sa faca shared services, scazute costurile cu 30%, bai tata, sa vezi ce n-ai vazut de la Maglavit.

    Noi zicem se poate, ne tre’ vreo doua zile sa ne uitam pe ce se face de fapt aici, ca sa scriem un proposal adevarat – resurse, buget, timelines, chestii. I-am zis ca la prima vedere o sa il coste o suma (mare), el nu s-a mirat, dar s-a uitat banuitor la noi si a intrebat in sotto-voce si in romaneste.

    Da’ nu vreti sa dati oameni afara, nu?

    Eu m-am blocat.

    Pai, stiti…Nu ca scopul ar fi sa dam oameni afara, dar…

    El, mieros – Da’ nu se poate fara?

    Eu, care il luasem in serios cu shared services i-am raspuns cum as fi raspuns orcui altcuiva – scopul in a face shared services de la un anumit numar de oameni in sus (peste 150) e ca reanalizarea rolurilor, atunci cand sunt centralizate, duce in mod empiric la o reducere de ~20% din angajati. Nu e delicat, dar e adevarat si efectiv, si date fiind constrangerile apropo de investitii, in afara de cazul in care e bucuros sa implementeze un sistem de control al achizitiilor, si dat faptul ca voia sa faca treaba in sase luni…Blah, blah.

    Omul a fost clar dezamagit.

    Da’ nu puteti sa scrieti proiectul si sa stati aici pentru implementare, fara sa-l facem? intreaba el. Noi va platim…, zice, pe un ton atat de penibil incat seful meu bulgar, care nu vorbeste romaneste, n-a avut nevoie de traducere si a inceput sa chicoteasca, s-a ridicat si a zis – Thanks for your time.

    Amicul meu din pruncie a fost, si el, teribil de dezamagit.

    Hai ma, fata, chiar asa…

    Pai m**e, zic eu, chair asa. A cata firma de consultanta mare suntem pe care o abordati si refuza se se bage in rahatul asta suntem?

    El zice – Nu prima…Dar avem nevoie de o patalama straina si scumpa ca nu e nevoie sa dam oameni afara, si sa ne prefacem ca optimizam. Aia sunt toti straini, m-am gandit ca tu o sa intelegi ca nu e chair asa ca la altii…

    Ca idee, pe vremea aceea eu la mine in firma eram taran palmas. O ora din timpul meu costa £300. Estimarea noastra era de opt resurse, vreme de sase luni, 9h/5zile. Do the math…Mie imi sarise de £3mn, pe care Ministerul Agriculturii era gata sa ii plateasca pentru ca niste straini sa se prefaca (,) ca muncesc, si sa-i scoata in basma curata fara se dea afara pe nimeni, si in general – sa se revizuiasca, primim, dar sa nu se schimbe nimic.

    Morala povestii nu e cat de buni si cinstiti suntem noi. Nu s-a bagat *nimeni* in rahatul ala.

    E doar o ilustratie mica si trista a cat de departe va merge statul roman ca sa tina de un status quo.

    Ah, on topic :) Nu e ca salariile sunt mari. E ca bugetarii sunt MULT prea multi.

    00
  8. Trijin, omul credea ca sunteti oameni seriosi, cum au fost Goldman Sach in Grecia, eu chiar nu inteleg ce ai cu el.

    Asa va trebuie ati vrut afaceri „cu statul”. Sa va invatati minte! :)

    00
  9. iulia, nu sunteţi primii şi nici singurii care au fost ofertaţi pentru asemenea rahaturi. culmea e că unii s-au băgat, erau nişte bani uşori.

  10. Tzepari, da, s-au bagat, si or sa se bage.

    Nu ca ar fi prosti sau rai – e margin vs volume, ca la taxi privat :) Iei o cursa pe zi, te duci sa te culci. Adam Smith, FTW!

    Oferta nu are moralitate. Cererea, da.

    00
  11. Unde dracu vezi tu locuri de munca la privat? Eu lucrez in privat si toata lumea da oameni afara si micsoreaza salariile. Poate ai tu noroc de un loc de munca unde se spala bani sau se vand iluzii la prosti (a se citi publicitate/bancar) ca altfel nicaieri nu sunt salarii mai mari si nici locuri de munca.

    00
  12. Eu cand aud „bugetar” am un reflex pavlovian si ma gandesc la o o gagica pe care o cunosc: 25 de ani, 150 kg in viu, sta cu ma-sa, absolventa de administratie publica, 14 mil/luna la registrul comertului in provincie. A venit din privat, din customer service, unde stiu sigur ca a sclavuit serios si cam pe aceeasi bani. Obisnuita sa puna osu’, a facut acelasi lucru si la noul loc de munca in primele saptamani dar la un moment dat i s-a atras atentia de catre colegi ca e mai bine sa stea linistita. Jobul nu presupune sa lucreze cu bani, nu are cum sa ia spaga. Intre timp au aparut frustrarile. E nemultumita ca alte colege, cu volum de munca mai mic, au salar mai mare si posibilitatea de a lua spaga le rotunjeste veniturile.

    In acelasi timp, bugetar pt mine inseamna si un profesor universitar indragostit de meserie, care dupa multi ani de umilinta a plecat de la catedra, scarbit de sistem si cu salar mic, si a trecut in privat unde programeaza.

    00
  13. Multi bugetari au salarii mici. Mai mult, e cam greu de accesat si mediul privat astazi…

    00
  14. Imi place cand toti care n-au lucrat in viata lor ca bugetar isi dau cu parerea.

    Fusei bugetar, plecai din tara.
    Dar nu asta-i de ce scriu.
    Intrebare: pe un bugetar depeste 55 de ani cu experienta 30 cine il angajeaza? Hai sariti cu oferte.
    :|
    Adevarut e ca sistemul bugetar e putred. Dar sa dai in toti ca asa se face e prea mult. Sa se faca evaluari pe performante (adevarate) si pe experienta.
    Aici de ex, in alta tara decat rromania, se fac restructurari in sitemul de justitie (la angajatii de la puscarie mai exact.) S-au facut evaluari, hartii documentate, clasificari etc. Or sa ii pastreze pe cei peste 10-15 ani experienta, iar celorlalti ti se ofera variante. Adica nu ii da afara ca pe vite cu „descurcati-va” si apoi sa se laude de reforma si de scaderea cheltuielilor, ci li se ofera recalificari, etc sau daca nu le place sunt liberi sa plece din sistem. Or sa ziceti ca de ce cursuri din banii statului. Dar cand s-au investit bani in scolarizare, cursuri etc de-a-lungul anilor, aici se considera investitii in sistem si nu pe apa sambetei. Ca exista constiinta umana a muncii. ca defapt asta ne lipseste. Constiinta muncii si un management eficient la toate nivelurile.

    00
  15. oh da … oooooh daaaaaaaaaaaa! oh da!

    00
  16. salariile or fi mai mici, dar nici stresul nu e asa mare ca la privat.

    00
  17. din surse verificate (la o bere, etc) poci sa spun cu mana pe steluta ca stiu 3 primarii de sector unde in cele mai multe departamente s-au marit salariile cu 25 la suta.si mai am cateva exemple de prin tara….adica dupa ce a aparut zvonul cu taierea, s-a discutat in sedinta interdepartamentala (primaru, secretara si soferul) marirea cu X% a salariulul ca sa le-o dea prin bot prostilor de la FMI care vin cu idei ciudate.
    @nic
    exista locuri de munca in privata, cacalau maria ta.doar cu nu incepi de la sef de director si tre sa munceti pana iti curge sange din nas ca sa ajungi undeva.

    00
  18. Este si mentalitatea aceea ca la stat nu se munceste iar privatul nu vrea oameni care nu-si fac treaba. Deci uneori e greu sa-ti gasesti de munca la privat, dupa ce pleci de la stat. Sunt domenii diferite, specializari diferite, pur si simplu nu se potriveste pentru unii. Daca mai esti si trecut de 40 de ani, e nasol de tot.

    00
  19. De ce esti asa pornit pe bugetari ? Nu e primul articol in care ii ataci. Sunt sigur bugetari care au salarii mari, dar majoritatea nu au. Stii de ce e invatamantul nostru la pamant ? Pentru ca ajunge profesor cine nu gaseste altceva. Cam la fel si cu medicina. Ce poti sa faci cu cateva milioane ? Nu iti ajung sa traiesti decat daca profesezi undeva la tara. Parintii mei lucreaza in invatamant de ani buni, eu abia am cativa ani experienta in domeniul meu, si am salariu de cateva ori cat ei impreuna. Au investit in studiile mele si ale fratelui meu si s-au obisnuit sa nu isi permita nimic pentru ei. Tot prea mare e salariul ?

    00
  20. @Rox stii ca bugetul pentru cursuri de recalificare este pe la 20 de miliarde de euro in Romania ? si ca majoritatea beneficiarilor nu sunt de la privati ci de la stat ? era un articol pe net pe undeva ca statul e o scoala pe gratis! (din pacate fara nici o finalitate) Absolut toti fac cursuri platite scump! cursuri de gen > utilizarea calculatorului, lectia unu> butonul de pornire! fiecare functionar public a trecut in ultimii 5 ani prin cel putin 3 cursuri de gen.La multe au primit doar o bifa ca a trecut prin el, dar chestia e ca da, bgetarii sunt multi, au salarii nejustificat de mari, au fost scoliti si sunt scoliti in continuare sa devina mai buni sau sa poata sa plece la privat, dar nu se duc! Si nu devin nici mai eficienti!

    00
  21. nu e chiar asa usor sa lucrezi la privat, acolo jegosii de patroni si directori iti cer sa lucrezi minim 8 ore pe zi, sa stii sa scrii si sa citesti, sa ai experienta intr-un domeniu, sa stii ca pauza este de 30 de minute pe zi si nu de 2 ore, sa cunosti termenul de DEADLINE…si exemplele pot continua.

    00
  22. @Elf
    pentru pompieri, adica aia care au experienta cu fire fighting, se platesc de la 4-5.000$/luna la 500-1000$/zi (in functie de experienta si nivel) in Oil & Gas.

    00
  23. In ultima luna am dat piept cu bugetarul roman, la greu. Bugetarul din Administratia Financiara, din Primarie… te aduc in pragul nebuniei. Plini de sictir, vorbind cu jumatate de gura, iti ofera informatii… departe de realitate (habar n-au de jobul pentru care sunt platiti, in schimb… sunt aroganti – ce mama naibii?! El e fOnctionar public si tu? Tu un nimic care-i tulbura Qi-ul). Data fiind incompetenta de care dau dovada, am fost nevoita sa astept sosirea inspectorilor de la „judet” – pentru a primi informatiile de care aveam nevoie (parerea mea: respectivii inspectori ar fi trebuit sa-i sanctioneze pe cei in cauza sau sa-i dea afara – daca tot nu sunt pregatiti pentru postul pe care-l ocupa).
    O lipsa crasa de profesionalism si da, au salarii imense, pentru munca ce o presteaza (mai corect ar fi : munca ce nu o presteaza).

    00
  24. Ca justificare pentru titlu. Cand s-au propus cele doua variante: dam afara o gramada de bujetari sau scadem salariile cu 25% ? Scadem salariile, cum sa dam afara, daca pic io de fraier? Nu dam afara pe nimeni, mai bine micsoram salariile ca sa traim toti. Raspunsul bugetarilor cred ca spune foarte multe.

    00
  25. Locurile de munca la privat sunt si asa putine si au extrem de multi candidati. Daca ar aparea brusc 5-6 sute de mii de noi candidati nu ar avea fizic unde sa se angajeze. Asta odata. A doua chestie care s-ar intampla: ar scadea foarte mult salariile deoarece ar creste extrem de mult cererea pe piata muncii. Deci aceasta migrare pentru ei nu ar insemna o crestere salariala. Doar o schimbare a abordarii (muncesc pe 10 mil la privat nu la stat). Cel mai probabil cererea fiind mare si conditiile de munca s-ar inrautati (cand stii ca ai 100 de oameni la poarta santierului nu asculti de nicio plangere a vreunui muncitor ca nu are echipament de protectie adecvat).

    00
  26. mai bine decat respect pentru bugetarii romani, sa avem respect pentru Bugetarii altor state. oare cum ar fi sa zicem ca trebuie sa respectam pe Putin si Hu Jintao. si ca romanii sa fie doar lasati sa coexiste din mila umanitara ?

    00
  27. Iii excludem pe cei care au peste 50 ani. Tinerii care lucreaza la stat, nu s-ar baga la privat din 3 motive (sau 3 motive pentru care bugetarii nu ar lucra la privat – daca vrei sa faci un pic de spam :D):

    1. Nu vor mai avea programul lejer pe care il au acum – si nu, nu-mi spuneti ca aveti un program incarcat :)
    2. La stat este destul de greu sa-i concedieze cineva pe motive de genul :”lipsa de performanta”, „dormit la birou” – nu vreau sa analizez toate cazurile in parte: functionar, profesor, medic
    3. Din pacate, bugetarii stiu sa faca prea putine lucruri utile pentru mediul privat (excludem medicii aici).

    00
  28. Bugetarii prefera comoditatea unui salariu asigurat (cat de mic ar fi), decat nesiguranta zilei de maine la privat.

    00
  29. @trijin pls da-mi un email

    00
  30. si pompieri exista la privat. orice firma mai maricica trebuie sa iaba pompier de serviciu, iar firmele mari, am unitate de pompieri. Unitatea trebuie sa intervina si la firmele din apropiere, in zona industriala. Deci exista si pompieri la privat!

    00
  31. si pompierii de stins focurile…unde ii lasam?
    Si medicii pentru reparat prostii….sau n-avem nevoie de oameni care si-au rupt mana?
    Profesorii oricum pot sa faca numa meditatii

    Voi nu v-ati saturat de bagarea in aceeasi oala a nenumarate categorii profesionale, doar pe criteriul „Cine le da bani”?

    Ideea ar fi trecerea acestor unitati intr-un regim special. Nu trecerea spitalelor la primarii, ci autofinantari. Desi, cum ar fi sa iti arda casa si tu sa nu ai asigurare cu pompierii aia? Neplacut, nu?

    00
  32. Nu toti bugetarii au un echivalent la privat. Dau un exemplu: militarii de cariera, medicii (care nu au bani sa-si deschida un cabinet particular), profesorii, pompierii, jandarmii, politistii, salvamontistii, etc etc.

    00
  33. Da, in multe cazuri e corect ce zici tu acolo. Din pacate nu se poate generaliza:
    – o persoana de 50+ ani nu prea mai are unde sa plece la privat dupa ce a lucrat o viata intreaga la stat. nu o sa o angajeze nimeni
    – un profesor care nu e de matematica/romana/limbi straine foarte greu poate gasi sa dea meditatii; in acelasi timp locurile la privat pentru profesori sunt minime, sa fim seriosi
    – pentru medici: cate clinici particulare exista pentru a putea pleca la privat gandindu-ne la nivelul intregii tari, nu doar bucuresti. asta pe langa faptul ca foarte multe specialitati medicale inca nu se pot practica la particular (de ex: hematologie, oncologie, multe specialitati chirurgicale, medicina legala s.a)
    – politia si armata: unde se duc toti la privat?

    Si dupa ce-i scoti pe toti acestia din ecuatie, nu prea mai poti sa zici ca „toti bugetarii” au salarii prea mari si sa plece la privat daca nu le convine

    00
  34. NOU
    #35

    Sunt salvamontist si te-am salvat cand ai cazut in rapa. Unde ma duc sa lucrez?

    00
    • @Cel de pe munte: ceva şanse să ştii ce s-a întâmplat cu banii pe care îi aveam în buzunar la urcare şi pe care la coborâre nu i-am mai găsit? nu erau mulţi, dar erau ai mei…

  35. „Unde ma duc sa lucrez?”

    La muls vaca baaa, la tara!

    :D

    00
  36. Dl Zoso, domnilor si doamnelor care vad ca va pricepeti la bugetari…eu stiu o sleahta de niste nene si tanti pliiiini de bani si foaaarte privati care s-au bagat ministri la stat, bugetari cum s-ar zice… Stii cumva de ce fac asta? Multumesc anticipat.

    00
  37. cine mai zice „salar” ce e ma-sa?

    00
  38. @Cel de pe munte: alpinism utilitar, ghid turistic montan…
    @zoso: raspuns de cocalar. Probabil banii sunt in vreun boschet de care te-ai agatat in cadere. Banii, buzunarul, nasul si glandele lacrimale.

    00
  39. adevarat ca de ce sa respecti pe unu/una care invata, de exemplu un doctor, mai bine sa il faci sa plece din tara. De obicei bozguri veneau cu teoria Ardealului gol, desi se intrebau la anul 1000 cine le’a furat ceasul cand au facut baie in lac …. ca nu era Ardealul locuit, acum vad ca se vrea din nou locul gol….

    00
  40. Pai si daca ajunge lider de sindicat, ha?
    Echivalentul la un ditamai CEO. Numai ca la sindicat ajungi pe alte criterii, mai lejer, normal…

    00
  41. @zoso- raspunsul corect: domnisoara de onoare

    00
  42. Bai lume, eu nu inteleg cum vine asta cu aia peste 40, peste 50… saracii de ei. Serios?
    Tatal meu a fost bugetar. La 50 de ani era aproape pe cea mai de jos treapta sociala, ceva un pic peste muncitor si pana in inginer. A fost dat afara. Cunosc problema in detaliu. Nu cumva credeti ca e vina lui ca a facut 50 de ani si a ramas pe un job de cacat? La varsta aia, daca era preocupat de cariera ar fi trebuit sa fie director, nu aproape muncitor. Deci cum sa iti fie mila de unu de 50 ca il da afara si nu il mai angajeaza nimeni? La 50 de ani ar trebui sa ai o groaza de oferit pentru orice firma, fie si doar ca si consultanta in baza experientei tale de 30 de ani de munca!!!
    Cine a ajuns la 50 frecand duda nu merita sa o frece in continuare din banii mei. Punct. Si repet ideea cu tatal meu, ca sa nu ziceti ca nu stiu despre ce vorbesc. Stiu perfect. Pe vremea lui era treaba cu timpul trece leafa merge. Nu il invinovatesc, pentru ca erau toti bugetari, toti faceau la fel. Acum ii invinovatesc pe cei care o freaca la stat si vad peste gard ca la privat se cere performanta si ei nu au treaba cu asta. Cand vezi ca se surpa pamantul de sub casele vecinilor ce faci? Stai linistit ca a ta inca e ok? Sau te muti din satul ala repede? A, nu te uiti peste gard sa vezi ce se intampla la vecini, atunci iti meriti soarta din cauza ignorantei.
    Si nu e obligatoriu ca toate muncile sa aiba corespondent in privat. Voi nu stiti oameni in privat care azi lucreaza in marketing, maine in hr si poimaine in publicitate? Bine, poate nu pe zile, ci pe ani… Esti profesor si nu iti convine cu cat iti plateste statul munca? Trainer – mii de euro. Nu, nu loc de munca! Ci firma de training. Iti faci credit pentru firma, pentru ca tu esti constient ca ai valoare si vei returna ratele din profit. Medic – medic la privat. Politist – detectiv particular, coordonator sau proprietar de firma de paza etc. La pompier a zis-o bine cineva pe aia cu oil & gas si asa e! Nu e obligat nimeni sa-ti dea tie salariu luna viitoare. E treaba ta sa inveti in fiecare zi cum sa produci servicii sau produse pe care sa le valorifici. Cand doar stai cu curu pe scaun meriti sa fii luat prin surprindere daca societatea nu mai e cum ai lasat-o tu acum 20 de ani cand te-ai uitat ultima oara pe geam!

    00
  43. Nice trolling.

    00
  44. Am fost bugetar si am plecat in domeniul privat in urma cu 6 ani si va spun ca munceam la finante de-mi sareau capacele. Cam acelasi lucru fac si acum numai ca aici sunt lucrurile organizate si sunt platit decent. Daca nu ma trezeam la timp sa plec nu stiu ce as mai fi putut face ulterior.
    Zoso esti prea radical si pui o eticheta cu superficialitate.
    Ai tu idee cate ore suplimentare se fac si nu sunt platite? Ai idee ca sunt institutii publice in care se face cheta pentru hartie? Ai idee ca exista institutii bugetare in Bucuresti in care se folosesc imprimante matriciale cu hartie de scris pentru raspunsuri la alte institutii?
    Ai idee ca in 2011 exista institutii publice in care un calculator revine la 5 functionari? (functionari care sunt trasi la raspundere de control intern sau extern pentru ca nu au reusit sa isi termine anumite proceduri)
    E foarte confortabila etichetarea bugetarilor pausal…
    Unde sa cauti loc de munca acum? Esti desprins de realitate.. In ce tara traiesti?

    00
  45. @Costin

    Te duc eu la finante si-ti arat o gramada de fufe care nu fac nimic. Mai grav, le intrebi ceva si pauza.

    Te duc la Sanatate, la ghisee, si facem un test – punem o intrebare angajatilor alora de iau disketele oamenilor.

    Pai sunt cu pluta bre! Aia produc hartii nefolositoare si au impresia ca muncesc! Hai ca esti tare.

    Daca muncesti de-ti sar capacele, insa munca ta putea fi evitata, muncesti de pomana. Eu nu sunt dispus sa te platesc pentru asta.
    Ca si cand in loc sa-mi cumpar o imprimanta aleg sa copiez de mana un fisier text pe coli de cerere.

    Din ce zici, rezulta ca functionarii aia sunt o ţâră cam incompetenti.

    Cand ii aud pe-astia cu „declaratii electronice”, si ei prin asta inteleg ca vine omu’ la ei la ghiseu cu discheta cu un XLS pe ea, imi vine sa-mi iau campii. Fred Flinstone, ce mai.

    00
  46. Azi scriu din postura de angajat la privat. Concretul concretului, am plecat de la 551 lei salariu net la 1700 lei net. Acelasi program de 8 ore. N-a fost nevoie sa stau nici macar un minut in plus. Acelasi volum de munca (era si inainte destul, este si acuma). Posibilitati si mai ales sanse de promovare reale, atat profesional cat si salarial. Adevarul este ca am carait impotriva serviciului la stat inca de la inceput. Si am cautat. Nici nu mi-a luat mult – 3 ani si 6 luni pana sa gasesc.
    Ca mine sunt multi. Joburi la privat se gasesc, dar e foarte importanta locatia. Sunt tanar doamna tanar si pot sa fac naveta. Dar costurile? Atunci plateste chirie. In Bucuresti te usuca. Daca ai nevasta si copii, nici nu mai vorbesc! Un salariu bunicel sau chiar bun nu-ti este de ajuns in conditiile astea!
    Si din proprie experienta, iti crapa maseaua de ciuda ca trebuie sa refuzi o oferta de job pentru ca n-ai timpul fizic necesar sa ajungi la timp la serviciu. Sau pentru ca nu poti sa te muti cu chirie in alt oras, ca barbac-tu are un job stabil si bunicel cu oportunitati in asta!
    Parerea mea e ca optiunile astea gen muncesc la stat sau la privat au atatea adiacente de care voluntar sau nu oricine tine cont, incat in momentul in care actionezi in sensul deciziei tale deja esti cumva saturat, daca nu chiar suprasaturat de joburi si alegeri.
    Cu toate astea, trebuie sa recunosc ca „micili mele randulete” is scrise cu incomparabil mai multa detasare decat atunci cand eram bugetar!

    00
  47. Fireste ca pregatirea-i importanta, ba chiar imperios necesara.
    Asta cu locatia e asa: eu stau in Targoviste. Oras in care nici nu mi-a luat mai mult de cat zisei mai sus sa gasesc altceva. Pentru ca e mort. Mai horcaie a moarte Combinatul ala de oteluri speciale. In rest s-a inchis tot. Am refuzat cateva joburi bune in Bucuresti pentru ca si daca eram in microbuz la 6.00 nu ajungeam la 9.00 la locul de munca. Ca era in localitatea Buda de exemplu (e pe bune, e dupa ce iesi din Bucuresti), sau in Ghencea, langa stadion. Calculele cu chiria n-au iesit tocmai bine, ca mai am si sot. Sa ne mutam de tot in Bucuresti nu insemna decat chirie mai mare ca n-avem ce vinde sa ne luam un cotet.
    Si uite-asa, iaca importanta locatiei.

    00
  48. ştiu, te gândeşti la aşa ceva https://www.reuters.com/article/us-czech-doctors-idUSTRE71F6MW20110216

    abia aştept să se întâmple şi la noi

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile