Nu te îngrăşa de Paşti

Minunata şi extraordinara tradiţie românască spune că de paşti trebuie să mănânci. Iar românii mănâncă. Cozonac, miel, pască, ouă roşii, sarmale, chiftele, piftie, friptură, grătare, tot ce se poate mânca se mănâncă fără nici o problemă, sub pretextul sărbătoririi naşterii Domnului.

Dacă eşti unul din credincioşii mâncători, există soluţii pentru a mâncă şi totuşi să nu te îngraşi pentru că ai servit din preaplinul mesei familiale.

Mănâncă de toate. Absolut corect, dar mănâncă puţin din toate. Dacă masa ta de paşti are 12 feluri de mâncare, nu trebuie să mănânci câte o porţie zdravănă din fiecare, astfel încât la final să zaci în primul fotoliu întânit, cu cureaua desfăcută, sau mai rău, să ingroşi rândul celor ce stau la coadă la Urgenţă pentru că au depăşit măsura.

Bea multă apă înainte de masă şi între mese. Ţi se va umple stomacul şi vei simţi senzaţie de saţietate mult mai devreme decât ai simţi fără să bei nimic. În plus, te ajută să fi credibil în faţa părinţilor când spui că nu mai ţi-e foame, părinţii având bunul obicei de a-ţi spune Vai, dar mai ia o bucăţică de friptură, că eşti piele şi os. Asta în ciuda faptului că tu ai 120 de kilograme şi de-abia încapi pe uşă.

Nu exagera cu alcoolul. În primul rând, alcoolul dă senzaţie de foame. Iar dacă eşti lejer ameţit, vei mânca tot ce vezi în faţa ochilor, fără să te saturi.

În al 2 lea rând, alcoolul este sintetizat de ficat în grăsimi, care se depun direct pe corp. E cea mai sigură cale de a te îngrăşa. Şi nu, vodka sau ţuica nu slabesc, e doar un mit. Ele îngraşă.

Consumă, pe lângă fripturile clasice şi multe vegetale. Unul din efectele lor benefice pe care nu le ştiai este că reduc drastic efectul grăsimilor în corp. Şi oricum, arată bine în farfurii, ca ornament sau garnituri. Da, ştim, leguma ta e procul, dar îngăduie-le şi celorlalte legume un loc în alimentaţia ta. Te va ajuta.

Dacă nu te poți abține de la porc și miel, pe lîngă sfatul de mai sus, încearcă să reduci totuși grăsimile cît poți de mult. Alege bucățile cele mai slabe, sau separă grăsimea de carne. Nu îți va reproșa nimeni dacă separi grăsimea elegant și o lași în farfurie.

Bea cât mai multe lichide. Masa de paşti produce extrem de multe toxine în organism. Consumul de lichide va ajuta la eliminarea lor rapidă, fără a produce pea multe pagube în organism.

Dacă te ştii cu probleme de bilă leneşă (adică vezică biliară, nu altfel de bilă), ai grijă să ai lângă tine tot timpul Triferment, Anghirol, Zymogen. Sunt medicamente oarecum naturale, care ajută la trnazitul intestinal şi la procesarea grăsimilor de către bilă. Dar totuşi, asta ar fi ultimul lucru la care să ajungi.

Peste toate, încearcă sa faci mişcare. Ieşi la o plimbare, în ziua de Paşti. Mergi pe jos, relaxează-te. E cald şi frumos, te vei simţi bine, iar organismul tău îţi va mulţumi.

Încearcă să te menţii sănătos. Dacă nu pentru tine, pentru familia ta, care va avea nevoie de tine cât mai mult timp.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

2 comentarii

  1. piftie?

    00
  2. alcoolul e metabolizat nu sintetizat de ficat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile