La o școală oarecare din București nu sunt destui elevi pentru a forma clase pregătitoare. Deci două învățătoare trebuie să facă pași, rămânând fără locul muncii. Locul unde ar puteae să ajungă e altă școală, unde mai multe învățătoare sunt la vârsta pensionării sau se apropie de ea.
Dar învățătoarele astea nu se lasă așa ușor bătute. Întâi, abandonează clasele lor și iau clase de la început, ca să rămână încă 5 ani în sistem, că nu se face sa le dai afară în mijlocul ciclului (dacă vor ele să plece e ok). Apoi, fiți atenți la perversiunea asta bestială: se face consiliu profesoral și se votează pentru rămânerea sau pensionarea acestor învățătoare care au vârsta legală de pensionare. De față cu ele.
Eh, cine se bagă să voteze plecarea lor, știind că există șansa (1) ca ele să rămână sau (2) să fie prietene cu ceva inspectori creatori de probleme învățătoarelor rămase?
Pentru asta trebuie să se organizeze părinții, nu să își pună palma în cur și sa alerge după școli bune sau să plângă pe umerii copilului că alți părinți au dat șpăgi mai mari.
E o situatie parca tipica pentru un sistem ce tinde sa fie din ce in ce mai haotic administrat. Sunt situatii si mai grave. Tin minte de acum cativa ani cum posturile de titular dispareau peste noapte, desi fusesera scoase la concurs iar candidatii care le ocupasera corect, obtinand notele cele mai mari dintre cei ce aplicasera, ramaneau cu buza umflata. Din cauza ca x sau y aveau relatii la Inspectorat ori la directori si blocau pur si simplu posturile pana dupa inceperea anului scolar. Cand evident, x si y apareau ca solutii de conjunctura pentru ca, surpriza, candidatii ce ocupasera posturile prin examen nu se mai prezentau. (cum sa se mai prezinte, cand la cateva zile dupa examen aflau ca postul nu e mai exista?!)
@sergiu
Si cand cea mica se va face invatatoare nu va avea loc in sistem din cauza unora foarte experimentate dar care nu se mai dau duse. Si atunci ai educat-o degeaba.
probabil ca babeturile alea care nu vor sa se pensioneze au MUUUULT mai multa experienta decat gagiciurile scoase de pe bancile facultatii facute pi bani vere, no oricum babele au avut copii, nepoti si stiu cum sa le taie avantu’ la mucealaii de 6-7 ani, pe cand astea tinere … de unde frate copii sau experienta ++++ ca in ROmanica noastra sunt rare cazurile in care gasesti job in domeniul pe care l-ai invatat la scoala sau ma rog ai platit examenele… eu ca parinte prefer o baba sa ma ajute sa o educ pe mucea mea mica…
stai, tu spui că nişte părinţi organizaţi ar putea demite o învăţătoare? O Asociaţie de părinţi NU decide cine profesează în şcoală şi cine nu. Oricât de organizaţi ar fi.
da sergiu, ai dreptate. babeturile astea stiu sa mai puna si mana pe o bata cand mucealaii aia sar calu, mai invata mucealaii ceva religie, mai putina mentalitate din 18toaman, etc. cum era pe vremea lor. sictir
@StefanV mama mea a lucrat 14 ani in invatamant , pana si-a dat seama ca nu se renteaza sa-i manance zilele tot prostu si la sfarsit de luna sa primesti un salar mizer de bugetar, stiu de la ea ce inseamna sa te lupti cu sistemul , sa lupti pt un post de titular si sa vezi cum esti neindreptatit de neamurile lui X sau Y ….cat desprea a mica am sa-i bag in cap ca mai bine se tine de invatat limbi straine si o taie prin strainataturi la munca decat sa stea AICI, eu unul am plecat si mi-e dor doar de ai mei nu si de tara… din cauza asta ma intorc de cateva ori pe an sa-i vad ca Skype-ul nu tine loc de imbratisari sau o tuica bauta cu tata…
directorul unei scoli/gradinite a fost numit in ultimii ani pe criterii politice, si el e mana in mana cu inspectorii scolari, nu profesorii; oriunde s-ar duce parintii, ar gasi aceleasi usi inchise
@sergiu
ia gandeste-te asa… poate Romania e singurul loc din lume in care poate trai. Poate nu se va mai putea pleca in afara… sau se poate Romania este cel mai bun loc din lume. Nu ar trebui sa fie un loc mai bun?
Ce-ar fi să faci un copil şi apoi să ne spui cum reuşeşti tu să lupţi contra sistemului (şi să-l şi învingi)?
Bai ratza , de ce esti prost?
@HGVLAD: e o intrebare retorică, sper
@sergiu: Exact asa e in foarte multe domenii: dinozaurii stau pe posturi si pe aia tineri nu-i angajeaza nimeni ca n-au vechime. Din pacate, cu o floare nu se face primavara iar, in buchet nu ne vom mai aduna prea curand.
P.S. Vali, de ce mama naibii intru in moderare cu fiecare comentariu? Asta o patesc doar la tine; la ceilalti din cadrul Cartelului pot comenta fara probleme.
Ceea ce inteleg eu din articolul acesta e ca, ai vrut sa spui si sper ca asta ai vrut sa spui si ca majoritatea nu au inteles, ca nu faptul ca sunt babete ar fi o problema, ci faptul ca daca au fost in stare sa-si abandoneze clasele si sa ia clase de la inceput , e clar ca profesionalismul lor lasa de dorit si fara asemenea tertipuri nu ar mai fi avut nicio sansa sa mai primeasca ore dupa varsta de pensionare. Spun acest lucru pentru ca din fericire baiatul meu a avut norocul sa prinda in gimnaziu 3 „dinozauri” valorosi: diriginta lui care le-a fost profesoara de fizica si chimie, profesorul de matematica si profesoara de romana. Profesorul de matematca si diriginta au iesit la pensie dupa ce si-au dus clasele pana la capat dar amandoi inca sunt chemati la scoala la cererea parintilor, pentru ca sunt profesori de exceptie. Pe profesoara de romana din pacate au avut-o doar pana in clasa a-VI- a dar dupa aceea au schimbat pana la sfarsitul clasei aVIII- a ,2 profesoare tinerele. Prima, s-a maritat si dupa ce ca nu lucra mai nimic ca, de ce sa lucre, la cati bani le da statul, nu merita, s-a maritat si a plecat in luna de miere , exact inainte de examenele de admitere la liceu, si, bineinteles ca avea si clasa de aVIII-a. Urmatoarea, pe care au avut-o in clasa a VIII-a , era o blonda, tanara placata care nici macar nu stia sa vorbeasca, facea greseli crase de exprimare. La sedinta cu parintii, ne-a spus ca copiii nu invata si deasemenea ne-a spus ca ea nu stie gramatica pentru ca ea inca nu a predat numai la liceu iar la liceu nu se face numai literatura, dar ca se straduieste sa invete odata cu ei. Auzind acestea ne-am linistit, copiii nostrii erau pe maini bune. Si inca un lucru despre aceasta blonda si cu asta inchei. Baiatului meu i-au trebuit doua zile ca sa o lamureasca ca adverbul nu are caz. Cand a vazut baiatul meu ca nu o scoate nicicum la capat cu ea, a pus-o sa-i dea un exemplu de adverb la cele trei cazuri. Blonda i-a spus ca mai „vorbim ora viitoare”. Ora viitoare a facut totusi un lucru bun: i-a spus in fata clasei, „da, ai avut dreptate, adverbul nu are caz”.
Dar nu trebuie generalizat bineinteles, a avut si are inca profesori tineri buni si are si babete a căror pensionare este asteptata cu mult interes.
@HGVLAD – de ce sînt prost, pentru că am făcut o recomandare practică cuiva care dă lecţii teoretice într-un domeniu cu care are vagi tangenţe? Vezi ce uşor e să dai sfaturi altora?
Partea asta cu ”să se organizeze părinții” e ca și cum ai pune clienții să se organizeze să facă managementul unei firme care le este furnizor. Atât timp cât există alternative beneficiarii vor alege altceva. La urma urmei există deja o organizație care se ocupă cu managementul sistemului de învățământ. Se cheamă minister, oameni plătiți care să facă asta. Dacă tot sunt făcute valuri mesajul ar trebui țintit spre cei din minister.
@sergiu, nu meriti sa fii parinte. Nu cumva esti Dorel sub acoperire?