Note de pe drum: turism

Din când în când, cam o dată la 10 ani, plecăm în excursii cu grup și ghid, ca să ne aducem aminte de ce nu facem asta frecvent. Pentru că oricât de mișto ar fi să nu mai cauți tu pe hartă chestii și să te ducă un gigel unde trebuie, să îți spună unde să te uiți și unde să stai, mișcarea asta are dezavantajele ei.

Dar articolul ăsta nu e doar despre asta. E despre oameni.

  1. oamenii n-ar trebui să călătorească cu copii care n-au nici un interes în a călători. și vezi asta mergând cu ei pe continentul nostru, nu trebuie cărați copiii 2 continente mai încolo și ăia să fie ciufuți și obosiți și mofturoși. e pur și simplu pierdere de bani și producere de nervi. sunt și copii interesați de muzee, arhitectură și cultură străină, nu toți sunt la fel.
  2. oamenii nu prea comentează la ce zice ghidul când au plătit. am mai fost în excursii cu diverși bloggeri/influenceri, acolo toți aveau câte o părere, aici, din 20 de oameni, nici unul nu zice pâs la nimic.
  3. oamenii n-ar trebui să călătorească cu părinți bătrâni. au peste 60 de ani? n-au nevoie să vadă continente diferite dacă n-au dinți în gură sau dacă hainele lor alea bune sunt ponosite, cârpite și ei bătrâni și obosiți. dă-le ăia 5.000€ cât costă excursia să își repare sănătatea, casa și garderoba.
  4. dacă totuși îi aduci, asigură-te că înțeleg că e de mers pe jos, să nu înceapă după 500m să înceapă să plângă că îi dor picioarele. sau că nu trebuie să mănânce tot ce li se pune în față. nu, coae, nu, mă-tii nu i s-a făcut rău de la avion, i s-a făcut că a mâncat tot ce a prins și mai avea puțin și mânca și ambalajele. plus ce mai aveau prin geantă, că normal că au venit și cu mâncare la pachet.
  5. și, dacă vă luați părinții cu voi, nu îi lăsați singuri prin oraș sau prin controalele de securitate dacă nu știu limba.
  6. apropo de haplea, se vede pe oamenii care au strâns din fund pentru o excursie. se vede pe haine, pe comportament, pe cum mănâncă tot din farfurie (sunt alergic la X, dar dacă tot ni l-au pus pe farfurie, hai să îl înghit pe tot)(au sărit câțiva hapsâni, nu bă, nu e vorba de a mânca tot, e vorba de a mânca ce nu-ți place sau ce-ți face rău).
  7. oameni care își folosesc copiii ca să se răzbune pe fostul partener. io te-am dus la X, nenorocitul ăla de tac-tu unde te-a dus? sigur, nu toți spun așa, dar se subînțelege.
  8. oameni/femei care știu că partenerul le înșeală, și se consolează cum pot. uneori merg singure în excursii, alteori cu copiii, ca partenerul să poată duce secretara în vacanță în altă parte.
  9. tu vrei să vizitezi ceva, fiica are 15-18 ani și nu ai lăsa-o acasă, să nu ți-o ardă bagabonții, adu-o într-o țară străină și las-o să se îmbrace cum vrea ea, e în siguranță.
  10. la noi treaba e încă lejeră, dar la indieni (care sunt noii chinezi în termeni de bani) e boală să aducă tot neamul în excursii. copilul de 4 luni, copilul de 2 ani, copilul de 8 ani, bunica, străbunica, străbunicul. că sigur sunt curioși să vadă chestii. copiii urlă și/sau dorm, bunicul însemnează toate toaletele, că e cu vezica în pioneze, dar de ce să nu-i luăm și pe ei?
  11. e mișto să vezi când se întâlnesc chinezii bogați, care au bani să călătorească, cu chinezii care au bani să stea în țări civilizate. se uită ăștia din urmă cu o scârbă..
  12. nu doar românii sunt complet aerieni când vine vorba de locuit în altă țară. nu fac deloc legătura dintre ” de ce pana mea toți ăia care servesc la masă sunt negri sau mexicani” și „salariul minim e 12$ pe oră, am putea trăi cu banii ăștia aici”. erm, nu. nu aici. 2 orașe mai încolo, o oră și jumătate de mers în fiecare zi. ăștia cu 12$ pe oră n-ar putea ține orașul frumos și vizitabil, ar fi o cocină, la fel cum e în zonele unde stau ei. geez.
  13. oamenii se miră că în zonele turistice e foarte sigur. normal. doar în România e altfel, în rest, poliția acționează pentru binele turiștilor, ca să lase bani acolo.
  14. oameni care aduc copii cu probleme psihice în muzee. și sunt mulți, că intr-o oră am asistat la două crize de nervi de la copii de genul ăsta, și toată lumea se uita cu aceeași mirare/milă: „de ce morții mă-tii chinui copilul ăla și pe toți din jurul tău aducându-l undeva unde e liniște și aglomerație?”.
  15. și nu, nicăieri nu în lume nu sunt femei la fel de mișto/frumoase ca în România. da, acolo ai 1% foarte frumoase, aici procentul e 15% lejer.

Altfel, mișto.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

139 comentarii

  1. Am fost sâmbătă la un grătar și fix langa masa noastră își fac apariția niste indieni. Erau 31 de oameni. Toată familia, trei generații.

    Mai sunt aia care merg sa viziteze ceva dar nu sunt interesați de ceea ce vad. Nu inteleg de ce mergi să plătești un bilet daca nu te interesează locul respectiv.

    00
    • șatră?

      00
    • lasa ca nici cu romanii verzi nu mi-e rusine.
      am vazut de multiple ori tot familionul + prietenii veniti la cumparaturi la hypermarket.

      cum pana mea sa mergi 8 oameni la cumparaturi, gashca? are you fucking kidding me?

      00
    • nu satra. Au venit imbracati de oras, gratar pe gaz, mancarica la frigider conectat la masina, scaune si tot tacamul.

      00
    • mâncam mici la kaufland alexandria când au ajuns vreo 5-6 bucăți de Rromi înghesuiți în Seria 4 condusă de nepotu lor. Noroc că și-au dat seama din timp ca au nevoie de spatiu pt cumparaturi, ca altfel mai încăpeau doi în portbagaj. Doar doi dintre ei au mers în magazin, restu în parcare și nepotu ținea farurile aprinse.
      Bonus: parcat cu spatele, și dupa ce vine ala cu cumpărăturile Hopa! nu avem cum să punem alea în portbagaj, hai să scot mașina 3 sferturi și să fut feng shuiu din parcare, ca apoi să o pun la loc tot cu spatele.

      00
  2. Muzeul in care urlau copii a fost cumva Smithsonian?

    00
  3. Wait. What?!

    00
    • Ce nu ai înțeles?
      Omul și-a început setul mai tare decât W&W la Neversea.
      Articolul poate fi rezumat așa:
      1. Zoso prezintă câteva observații din concediu
      2. Se exprimă într-un mod foarte dubios și interpretabil, ceea ce duce la o ploaie de comentarii
      3. Comentariile sunt o parte „mi-a fost dor”, o parte „nu-l mai vreau pe fluture”, o parte „bine că ești tu bogat #litoralulpentrutoți.

      Cam asta e lecția de trolling

      00
  4. O sa te contrazic la punctul cu mancarea, in alte tari nici nu e politicos sa comanzi mancare si apoi sa lasi jumatate in farfurie, iar pana acum am vazut in majoritatea timpului romani sau alti destepti facand asta.

    Ti-e frica ca se uita aia la tine ca la un sarac daca mananci tot din farfurie? Daca nu vrei sa mananci mult, comazi ceva mai mic, dar nu fa risipa si nu-ti bate joc de mancare lasand jumatate de farfurie plina doar ca sa creada lumea ca vai, ce om avut, comanda de 20 de euro si arunca jumatate din mancare.

    00
    • Nu cred ca ar trebui sa mananci tot din farfurie ca asa e politicos . De exemplu eu sunt genul care daca comand o pizza (dau un exemplu simplu) de aia medie , nu xxl , o sa mamanc cam jumatate din ea . Nu ca sunt boss, nu ca vreau sa vada altii cata mancare arunci. Ci pur si simplu cand simt ca e suficient ma opresc, indiferent ce ar fi . Si ma opresc destul de repede:)))

      00
    • Există întotdeauna varianta să iei la pachet ce nu poți mânca.

      00
    • @Daniel, în cazul ăsta de ce nu comanzi totuși una mică?!
      @Ciprian, să iei la pachet merge când te duci acasă sau ceva; nu prea merge în ești într-o excursie și după ce te ridici de la masă începi iar să bântui prin oras/muzee/chestii.

      00
    • Ciprian, îhî, mai ales ciorba.

      00
    • Asta e nebun,

      De foarte multe ori, nu pot sa mananc efectiv mai mult de jumate din ce mi se pune pe masa. Cred ca e si ceva tic nervos. Nu mananc tot. Ma intreaba ospatarul, a avut ceva? Nu gogule, am fost doar pofticios.

      Daca iti e pofta de friptura de vita…sa nu o comand ca nu o pot manca pe toata? wtf….

      00
    • Ba sunteți nebuni cu toții că nu puteți să mâncați ca restul lumii în restaurant fără să vă trece grija despre cum mănâncă alții sau cum ar trebui să mâncați voi.

      Frate cum de ieșiți din casă fără să faceți atac de panică?

      00
    • *frece

      00
    • NOU
      #19

      @ Shoric,: așa-i, ce concediu e ăla, indiferent în ce țară ai merge dacă n-ai mânca și celebra ciorbă de văcuță?:))))))))))))

      00
    • Da, am facut si eu odata asta cu lasatul in farfurie si am fost intrebat daca nu mi-a placut sau ce e in neregula cu ea. I-am zis ca mi-a placut super mult doar ca portia a fost extrem de mare (si eu de regula mananc ce am in farfurie pentru ca imi comand un singur fel) si pur si simplu nu am putut sa mai mananc.

      00
  5. NOU
    #21

    „oamenii nu prea comentează la ce zice ghidul când au plătit. am mai fost în excursii cu diverși bloggeri/influenceri, acolo toți aveau câte o părere, aici, din 20 de oameni, nici unul nu zice pâs la nimic.” – nu stiu la ce te referi aici prin „a comenta”. Cred insa ca e de bun simt sa o faci atunci cand:
    a. Ghidul greseste o informatie, iar tu esti sigur pe informatia asta. In mod civilizat si nu de fata cu toti, cred ca e de bun simt sa o corectezi. Patit la Parlament in Budapesta, cand mi s-a zis ca Imre Nagy a fost intemnitat de comunisti, ca a stat in Budapesta in temnita pana la sfarsitul zilelor. Am intrebat ghida dupa vizita daca stie de timpul petrecut in Romania (in secret) la Snagov, si a zis ca nu a auzit niciodata asa ceva. I-am aratat, pe loc, 2 articole in engleza in sensul acesta. Mi-a multumit.
    b. Ghidul nu stie sa raspunda la o intrebare (adresata de altcineva, ca nu ma apuc sa intreb eu doar ca sa il fac de rahat). Patita la Auschwitz, nu mai tin minte intrebarea, dar stiu ca i-am zis ghidului raspunsul dupa vizita. Mi-a marturisit ca nu stia. E clar, nu le putem sti pe toate.
    Cred insa ca e o dovada de nesimtire sa te apuci sa iti etalezi cunostintele in grup, de fata cu toata lumea, intrereupand ghidul. Este vorba de lipsa de civilizatie, si lipsa de respect fata de persoana care, chiar daca nu stie un amanunt, stie clar mai multe ca tine pe acel domeniu.

    00
    • Adică vrei să spui că există oameni care știu mai multe în orice domeniu decât un blogger/influencer? Eu cred că tu nu ai prea stat pe internet în ultimii 10 ani…

      00
    • sorin, nu de informatii gresite e vorba, ci de nu comentat când ăla spunea ceva, apoi șoșotit in autocar că ar mai fi stat acolo, că ne ia prea repede, că nu e normal…

    • Eu am pățit alta: concediu în Grecia, ceva excursie cu ghid pe undeva. Ghidul începe să spună o legendă și la final întreabă o chestie. Nu mă prind că întrebarea e retorică și, ca orice om care a citit „legendele Olimpului” de juma’ de catralion de ori, îi dau răspunsul care trebuie. :) I-a picat fața amărâtului. La urmatoarea legendă am tăcut și l-am lăsat să se dea în spectacol. :)

      00
    • Dacă vrei mărturisiri și din partea unui ghid ma apuc sa scriu articole :)
      Plimb romani prin străinătate și ce povestești tu aici sunt f light. Sa vezi cum devastează un mic dejun deschis la ora 06:00. Cobor la 06:15 si nu găsesc nici pâine. Se uitau aia de la restaurant, nici nu știau ce a trecut pe acolo, dacă a coborât lumea la masa sau nu au pus ei mancarea.

      00
  6. Sa ne zici exact cati bani trebuie sa castigam pe luna si cati ani sa avem impliniti ca sa putem merge in excursii in care e posibil sa ne intersectam cu Maria Voastra

    00
  7. Ei da, bine ai revenit, ne-a fost dor de putina intoleranta si mizantropie , d-astea bio, naturale, nu fake de la fluturi.

    00
  8. Sa inteleg ca de mananci tot din farfurie esti sarac? Eu chiar imi fac un obicei din asta sa nu las chestii in farfurie din motive de risipa. Mai mult, chiar imi impart chestiile din farfurie (acolo unde e cazul) ca sa termin la fix totul. Gen mai am 6 cartofi si un mic, impart micul sa imi ajunga cu cate 2 cartofi samd. Mai face cineva asa sau sa incep sa-mi fac griji ca dau in psihopatie?

    00
    • mici cu cartofi? blasfemie.

      00
    • I feel you, bro.
      Asa imi mentin cele 100 de kile.

      00
    • Esti copil frate, comanzi chestii care nu iti plac, nu prea inteleg logica ta.

      00
    • dumbo, când comanzi friptură de vită cu legume, îți vin 2 morcovi, 3 cartofi și un brocoli. ce faci, mănânci tot?

    • suntem aici:)))

    • In cazul meu, e foarte putin probabil sa-mi puna cineva in farfurie lucruri care nu imi plac. In afara de piftie si crustacee mananc orice.

      00
    • rumbu, care furculițe sunt mai bune la gust, ikea sau sibiu?

    • Și eu îmi împart mâncarea în farfurie și nu o amestec niciodată. Adică fiecare aliment stă pe bucata lui de farfurie, se ating puțin sau chiar deloc. De exemplu, nu pun bucata de carne peste legume sau diverse sosuri peste tot ce e în farfurie. Carnea într-o parte, legumele în altă parte și sosuri deloc pentru că îngrașă :)) Bucățile din fiecare (carne sau legume) le tai aproximativ de aceeași dimensiune, pentru a nu mânca mai multă carne sau mai multe legume din aceeași îmbucătură. Cred că se cheamă OCD, nu e cazul să te îngrijorezi.

      00
    • claudiu, nu despre a mânca tot din farfurie e vorba, ci de a mânca inclusiv chestii care nu-ți plac sau nu-ți fac bine. mie imi plac broccoli și ananasul, de pildă, dar nu le pot mânca dacă știu că mă văd cu oameni, că mă băs de rup. la unele comenzi vin și lucruri care nu îți plac, nu e normal să le mănânci dacă știi că nu-ți plac.

    • Nu stiu nene, eu folosesc tacamuri furate de pe vremea lui Ceasca. Scrie „Mamaia S.A” pe ele. De obicei intram la seria a II-a.

      00
    • geez. mi-am adus aminte de astea cu seria a doua. ce vremuri.

    • mănânc broccoli și varză sub toate formele și din toate pozițiile dar n-am avut parte e experiențe nefericite, e prima dată când văd că se plânge cineva de ele (le mănânc fără pâine), poate că combinația cartofi + broccoli e problema, la urma urmei leguma verde e din familia verzei, unii nu o pot consuma în liniște nefermentată (adică neacrită prin murare), pe de altă parte nu mai știu cum e viața cu cartofi, fasole și alte amidoane legumicole, că le mănânc doar ocazional, când le gătesc alții, și-atunci în cantități infime

      00
    • dar dacă ți-ar aduce cineva 2 bucăți de azbest la comanda ta, le-ai mânca și pe alea?
      că aparent așa trebuie exemplificat.

    • Am inteles ce vrei sa zici cu mancatul. Alea sunt gusturi care se combina, nu ai ce sa dai din farfurie, pentru mine cade cumva in sfera anormalului ce faci tu. Daca iti place friptura ceri friptura fara garnitura, etc. Ciudat esti nene :))

      00
    • Vali are dreptate, sunt cazuri cand primesti chestii care nu iti plac. Exemplu personal, imi place puiul cu bambus de la chinezi, dar nu poti comanda fara ciuperci urechi de balaur. Asa ca le alegi frumos afara din farfurie, ca restul e bun.

      Nu incep lista personala de chestii din mancare care nu imi plac, dar pe primul loc sunt stafidele din placintele cu branza. Mai ales cand nu scrie nici pe eticheta ca sunt stafide, si musti frumos din ditamai mucul de stafida. A nu se intelege gresit, imi plac stafidele separat ca-s uscate si dulci, dar in placinte absorb umezeala si se transforma in bobite de struguri stricate. L-as bate pe cel de a inventat reteta numai cu stafide, dar ma gandesc ca-i de mult stafidit.

      00
    • >Cred că se cheamă OCD, nu e cazul să te îngrijorezi

      Nu, e doar lipsa de ocupatie, fixuri, ticuri si tabieturi care sunt normale pe la 60 de ani si peste.
      OCD-ul e o boala serioasa si grava.

      00
    • Și nouă ne place de unii colegi care bagă la pranz ciorba de burta și mici cu mujdei după care se apucă de grohăit prin birou!

      00
    • Daca esti cu grupul si nu iti poti alege momentul cand vrei sa mananci, sau ce mananci, mananci ca sa nu faci foamea mai tarziu.

      Pentru asta s-a inventat carbunele, trifermentul etc. Alternativa e sa ajungi la hotel seara si sa-ti chitzcaie sobolanul din burta de foame.

      00
    • hash, s-au inventat batoanele alea pe care le iei la tine in ghiozdan și le halești când vrei.

    • De ce sa termin tot din farfurie si sa par un sarantoc? Mai bine iau doua linguri, dau farfuria intr-o parte si bag batoane proteice cand nu ma vede nimeni.

      Cunosteam o tipa, daca prindeai micul dejun la ea, iti baga un ou prajit, 3 felii de paine si 2 pahare de apa carbogazoasa. Dupa ce terminai de mancat aveai impresia ca ai bagat 2 fripturi. Recomand meniul asta!

      00
    • Da’ ce contează dacă pari sărăntoc dintr-un motiv atât de superficial? Părerea cui pune etichete de genul asta oricum nu conteaza, tocmai datorita faptului că pune așa etichete.

      00
    • „Broccoli, vial weed! Somebody, give me some honey mustard!”
      – Newman, Seinfels series

      00
    • @Claudiu : și eu fac la fel. Totul este calculat, asta o mănânc cu ailaltă, aia merge cu pâine, fac „soldăței” ( dumicați ) și trec la treaba. De obicei nu rămâne nimic in farfurie și nu mănânc nimic gol. My 100 kilos agree with you.

      00
  9. pana acum ne spunea cum sa nu ne mai facem provizii si sa cumpar fix cat consideram ca mancam. sa nu mai aruncam mancarea. acum ne spune cum sa ne ducem la restaurant, sa comandam portie mare, sa nu parem saraci, sa mancam jumatate, sa nu parem saraci. doamne fereste sa ne luam portie mica si sa o mancam pe toata. ca suntem saraci lipiti

    00
  10. Dupa aberatiile lui flutur, hate-ul lui zoso te unge pe suflet! :)

    00
  11. NOU
    #64

    unul la nimereală

    00
  12. eu nu duc cu copii in concediile…. am scris mai mult si am sters, stiind ca o sa ajung o tinta.
    Fiecare face cum considera ca ii mai bine pentru el si isi asuma faptul ca nu toata lumea este la fel, ca planeta asta este plina de culturi diferite si fiecare o sa o priveasca pe cealalta cu superioritate

    00
  13. Si eu mananc tot din farfurie! Dar na, eu sunt din Suceava.

    00
  14. „dă-le ăia 5.000€ cât costă excursia să își repare sănătatea, casa și garderoba.”

    Sunt plecat din tara, am incercat si asta… insa ei pun banii deoparte si cumpara tableta sau laptop de 2 lei, la suprapret, pentru nepoti.
    Am incercat sa le cumpar lucruri noi, apoi m-am trezit ca sunt folosite de fratele meu si cumnata.
    Daca nu le duc nimic se oftica si spun ca m-am prostit printre straini. La fel cind nu doresc sa iau cu mine cind plec zeci de borcane de de dulceata, brinza, slanina, etc.

    00
    • Poate ca ar trebui sa stai aici

      00
    • amator. cineva avea pălincă in valiza de cală, l-am mirosit in autocar a doua zi că luase un gât mic de dimineață, să își facă curaj.

    • Romanul nu pleacă fără o țuica sau palinca de acasă. Un Moș singur dacă scoate palinca in autobuz e linșat, doar șoptește pe la masa ca ar avea ceva marfa și seara are 3 babe in camera. Seen that too.

      00
  15. Pai bos, n-oi avea eu multi copii (1, merg pe 2), dar macar imi dau seama ca niciunul nu se naste cu „interes de a calatori” sau vizita muzee. O fi vreunul care la 2-3 ani si-a exprimat dorinta sa vada Nike in original la Luvru, cine stie, dar majoritate probabil ca se nasc cu chef de nimic. Daca nu-l expui de mic la plimbari, avioane, trenuri etc. probabil ca e mai reticent in primele doua-trei dati.

    Din nou, nu stiu prea bine cum sunt copii, dar sunt convins ca o criza de isterie nu se califica drept „problema psihica”. Plm, tu faci istericale la volan (toate articolele tale despre trafic le citesc in gand cu o voce de isteric cu vena umflata pe frunte, e haios, pe bune!).

    Dar cine stie, poate voiai sa scrii „nu veniti cu copii de 3 ani la muzee in concediu, e inutil – ei nu se distreaza si va vor face viata amara pentru ca asta fac copii de 3 ani” si n-ai reusit din cauza jet-lag…

    00
    • Primele vagi amintiri le ai de la 3 ani in sus. Eu zic ca nu ai ce cauta in asemenea excursie macar pana la terminarea ciclului primar si as plusa chiar si gimnazial.

      00
  16. Aici ai mare dreptate.

    00
  17. Concediile fara copil se fac intr-un fel, alea cu copil altfel. Nu am lasat fata acasa, ca nu are cine sa o ingrijeasca, asa ca vine dupa noi peste tot (acu’ drept e ca nu-mi pica bine sarmaua, daca is departe de juna oricum).

    Fara ea .. plimbat 10-12 ore, pozat de toate, cautat chestii interesante, mancat pe unde se putea.

    Cu ea .. facut program pentru chestii ce ma gandesc ca i-ar placea, distante potrivite pentru ea (desi e plimbareata, din fericire), a doua zi obligatoriu program de stat pe ‘acasa’, ca e prea obosita.

    Culmea, rezista la chestii gen muzeu .. a stat fara sa comenteze doua ore, la un tur cu ghid la un castel italian, pentru ca am reusit sa ii mentinem interesul.

    Combinam chestii pentru varsta ei (parcuri tematice, de distractie etc) si chestii istorice, explicand ce e acolo, de ce e interesant etc.

    Daca e copilul antrenat de mic, se va bucura de calatorii.

    Conditia este insa ca respectiva calatorie sa respecte cat de cat un program de odihna, chestiile care il intereseaza etc.

    Cat despre copiii cu probleme psihice care fac break-dance prin muzee, probabil majoritatea is cat se poate de normali, doar plictisiti si obositi pana in miezul unghiilor, pentru ca parintele tre’ sa bifeze obiectivul turistic, orice ar fi.

    • Din punctul meu de vedere, 6-7 ani din viata, pana invata ala micu sa se comporte in public, trec repede, nu-i musai taman atunci sa-l plimbi fix prin destinatii care stii ca i se vor parea plicticoase. Poate sa vada (si sa aprecieze) Louvrul sau British Museum mult mai cu folos dupa 10 ani. La 3-4 ani, e foarte bine sa te relaxezi cu copilul cateva zile la munte, sau undeva langa o apa. Am fost si eu tanara si naiva si l-am dus pe fiu-meu la Venetia la 4 ani, numai ca sa ma toace la cap pana la disperare, 3 zile non-stop, ca de ce a trebuit sa plecam fix cand closca lu’ buni scoate pui. Plus telefoane din greu, ca sa afle exact care-i situatia cu puii, cati au iesit din oua, si ce colorit au….

      00
    • @deea, copilul învață să se comporte în public ieșind în public. Poți să-i spui acasă pănă faci răni pe gât. Bine, pt fiecare vârstă scosul în public poate să însemne altceva.
      Aveam 6 ani și frate-meu 4 când restul lumii de la masă se uita la noi ca la urs ce corect, frumos, curat folosim tacâmurile la restaurantul hotelului sindicatele din Tușnad, acum mai mult de 30 de ani.

      00
    • true. vorbești acasă cu nevasta cu „fă proasto”, așa o să vorbească și el cu colegele la școală.

    • Asta cu copilul care urla in muzeu spune mult mai multe despre parinte decat despre copil. Ala e un parinte care il lasa tot timpul la afterschool sau televizor, care nu cunoaste semnele de plictiseala si care nu stie sa isi calmeze progenitura pentru ca nu o intelege suficient.

      Al nostru (din lipsa de optiuni dar si din dorinta noastra) a calatorit de la o luna jumate. Vazuse 5 tari inainte de a implini 3 ani. A zburat cu avionul la 4 luni.

      Niciodata (dar absolut niciodata) nu a urlat necontrolat sa innebuneasca pe toata lumea. Stiam care sunt problemele si in reuseam sa le rezolvam, anticipat, sau dupa cateva minute de „discomfort auditiv” :). Daca ma trezeam dimineata si il vedeam „off” apai schimbam planul si nu intram la muzeu, ca nu pleaca muzeul ala din loc.

      La 3 ani a mers 3 ore la walking tour, intr-o limba pe care nu o intelegea, 90% din timp pe jos si doar 10% carat. Pentru ca am stiut sa il tinem entertained si sa ii aratam chestii pe care sa le inteleaga si el sau sa ii atraga atentia. Si pentru ca stiam ca aia era o zi buna de mers, cu o zi in urma nu l-ai fi miscat din loc nici 3 pasi.

      Dar da, nu as merge cu el in excursii de grup, tocmai pentru ca ar lipsi flexibilitatea asta de a spune: astazi plaja ca esti rupt, maine vedem ceva misto prin oras. Poate dupa 7-8 ani cand e mai usor sa explici chestii.

      Si rucsacul meu duce spre 10kg in excursiile astea pentru ca am la mine si mancare, si creioane, si lego, si apa, si batiste, si crema de soare, si orice altceva ar mai putea fi necesar ca sa calmez copilul inainte sa inceapa sa fie deranjant.

      00
    • @Deea, eu merg pe ideea ca facem ce o atrage. A iesit prima data serios la plimbare la 6 luni, facem anual 16 ore pe masina spre vacanta de la mare, am trambalat-o cu avioane deja de cateva ori. Daca e odihnita / hranita / bagata in seama, nu ai nicio problema.

      Nu fortam nici noi, iti dai seama. La castelul in cauza, eram oricand gata sa ies cu ea din tur, fara nicio problema, daca o vedeam ca nu mai are rabdare. Ca eu am timp sa le mai vad si altadata si chiar nu e OK sa le busesti altor oameni toata ziua din cauza copilului tau.

      Cred insa ca se si invata cu calatoritul asta, daca il plimbi suficient. Vorba altora, teoria e una, calatoritul e alta. Isi aminteste locuri de acum un an si ceva, doreste sa le revada pe unele, altele i-au placut mai putin.

      Respectand insa cu strictete un anumit program de refacere, dupa cate o iesire din asta mai serioasa si incercand sa ii oferim chestii interesante de vazut/inteles, pana acum nu am avut nicio problema.

      Mi se pare destul de aiurea sa tin copilul in casa, pana la 7 ani, ca pierde atatea ocazii de a se distra OK. Si, daca merge de mic, cel putin in teorie, cam stie cum sa se comporte oriunde ai merge cu el. La noi calatoriile s-au mai domolit, de cand s-a nascut, dar macar o luna pe an tot ne plimbam cu ea.

    • @A: nu ma refeream la chestii de baza, precum folosirea lingurii si a furculitei, mai degraba ma refeream la capacitatea/disponibilitatea de a aprecia 5 ore petrecute intr-un muzeu de arta. Nici Picasso, la 3-4 ani, n-ar fi avut rabdare pentru aia.

      Activitatile pe care le faci impreuna cu copiii trebuie adaptate varstei. Copilul nu o sa devina un cult si un rafinat daca te trezesti tu sa-l duci la 3 ani la filarmonica, la spectacole pt adulti, si deranjati pe toata lumea cu foiala, susoteli si smiorcaieli. O sa devina daca la ii pui muzica acasa la varste mici, pe urma pe la 4-5 ani incepi sa il duci la matinee, ca mai apoi, intr-un final, de pe la 8-9-10 ani in sus, asa, poti sa-l iei cu tine la un spectacol lung, sau intr-o calatorie cu obiective mai culturale, atunci stii ca va intelege ce vede/aude, si va avea si o amintire placuta.

      00
    • @dojo: nu e vorba de inchis copilul in casa, e vorba de parinti care sa se adapteze la nevoile copilului de varsta aia. Am observat ca foarte multi parinti au o frustrare, o nevoie sa arate ca ei inca mai pot sa faca tot ce au chef, tot ce faceau inainte (sau nu faceau inainte) chiar daca au un copil mic, nou-nascut, etc. Am niste prieteni de varsta mea (un pic peste 40) care acum s-a nimerit sa aiba primul copil. Ei bine, oamenii astia n-au fost niciodata la Artmania in Sibiu, pana acum doi ani, cand aveau bebe de 5 luni, si s-au gandit ca ar fi fain sa vina cu noi la festival. Deci in 20 de ani, de cand suntem prieteni, nu au fost cu noi niciodata la o chestie de genul asta (noi mai mergem pe la diverse festivaluri de muzica), desi i-am tot chemat. Taman cand li s-a nascut copilul, in anul ala, i-a palit dorul de concerte, festivaluri, destinatii exotice, you name it. Chestii pe care pana atunci chiar nu le prea faceau. din punctul meu de vedere, era mult mai normal sa se concentreze mai mult pe nevoile copilului, decat pe nevoile lor, in acel moment. Si nu e o situatie unica, o vad mai mereu, in special la oamenii care au pentru prima data copii de pe la 35 de ani in sus.

      Din punctul meu de vedere, nu are niciun rost sa programezi o vacanta scumpa, lunga si complicata, cu zboruri de 10 ore, cand are copilul 2 ani. Poti sa faci chestia aia cand are copilul 8 ani, si se poate bucura cu adevarat de toata chestia. Intre timp, te poti multumi si cu destinatii care-s la cateva ore de casa cu masina/avionul, unde te poti relaxa si odihni, nu neaparat vizita muzee si umbla pe strazi ca sa admiri orasul X sau Y cu un copil obosit, plictisit si scos complet din mediul si rutina lui (care sunt esentiale la varste mici). Primii ani din viata ai copilului trec foarte-foarte repede, nu e nevoie sa-ti indeplinesti toate obiectivele din bucket list fix atunci.

      00
    • @Deea, probabil niciuna nu a înțeles-o complet pe cealaltă.
      Eu am înțeles că tu zici să nu scot copilul din casă până la 7 ani, tu ai înțeles că vreau să-l duc la Picasso nu știu câte ore.
      Eu vorbeam despre o socializare și scoatere în public adaptată vârstei. Asta va obișnui copilul cu tot felul de chestii pe care efectiv n-ai cum să i le explici teoretic.
      La 3-4 ani nu-l duci nu știu câte ore la muzeul Picasso sau la concert la filarmonică, dar poți să-l duci juma’ de oră la expoziția de fluturi/dinozauri/ceva la Antipa sau la teatrul de păpuși sau ceva asemănător la o poveste care deja o cunoaște/îi place.
      La 3 ani nu-l cari 10 ore pe Jepii mici, dar îl poți duce în drumeții ușoare de maxim 1-2 ore și pe măsură ce crește poți mări timpul și dificultatea, altfel la 10 ani nu vrea să meargă nici 200 m pe drum forestier cu pantă 0 că e „prea greu” (am văzut cazuri).

      00
    • I-am dus pe ai mei (aveau 7 si 8 ani) la Brukenthal; stiam ca n-o sa-i intereseze prea mult pictura. Cel mai interesant exponat? Stingatoarele din colturile camerelor.
      La sectiunea medievala insa, acolo da: sabii, scuturi… au fost doar ochi si urechi.

      00
  18. De curiozitate, ce țară/continent ai vizitat?

    00
  19. Ce armonie pe aici prin comentarii. Toata lumea polticoasa, a venit tati:-)

    Ps. mai sunt si câtiva traumatizati dar le trece; observ si ca @dojo revine la minusuri, dupa o scurta glorie verde la comentariile de la posturile mele:-)

  20. la partea cu lins farfuriile, depinde de cultură, la chinezi de ex., se consideră că nu te-ai săturat și nu și-au făcut datoria de bună gazdă dacă nu lași ceva în farfurie, se consideră jigniți indiferent de cât de bun e restaurantul, în plus, dacă mănânci tot, te consideră scârțar, dacă mai ești și alb spui la revedere onoarei personale și respectului din partea gazdei pe care l-ai fi primit în schimbul unei ciosvârte lăsate în blid

    00
    • Ar trebui să-i ducă capul că dacă ești străin nu știi toate fixatiile lor (ok, e frumos sa te documentezi, dar na , îți mai scapă una-alta). Daca nu-i duce nici atât capul, sa fie ofensați, foarte bine. Și vice-versa, dacă vine la noi un străin și face un faux-pas românesc, e ridicol să te stropșești prea tare.

      00
  21. punctul 13: politia actioneaza pentru binele turistilor ca sa lase banii pe pod la Westminster la alba-neagra.

    00
  22. Asta cu umblatul mult e genul de concediu care mai cere inca un concediu dupa concediu. :)

    00
  23. Atâta îmi lipsise geeeeezu ăsta :))

    00
  24. am ras la punctul 15.

    00
    • da, bine, mă, nu toți căutăm sataniste!!!

    • NOU
      #106

      @vali întreabă-l pe tătar ce a văzut în Serbia sau în Rusia ori mergi până la Zagreb/Belgrad/Odesa/Rio/Budapesta.
      80% din ucrainence sunt de la acceptabile în sus fără machiaj.

      00
  25. 15. Lol. Ori nu ai calatorit f mult, ori scara ta de valori e alta. In Ro femeile sunt ultra-aranjate si ultra-machiate, zici sa sunt de pe centura. Daca le vezi dimineata de sperii. In alte tari au o frumusete naturala. Data viitoare casca ochii mai bine prin toate tarile de blonzi: Germania, Scandinavia, Rusia, tarile baltice.

    00
    • wow. „germania”. Mama mea ce urate.
      Scandinavia tara sau localitatea?

      tarile baltice da. Urat rau pe acolo. La rusi nu stiu

      00
    • Dumbo, chiar trebuie sa insir toate tarile scandinave?

      00
    • Ai stat catrva luni in Dusseldorf, oras de 600k, si crezi ca stii cum arata toate nemtoaicele. Esti definitia perfecta a semidoctului.

      00
    • Da bre, oamenii merg doar câte o data într-o tara…

      Despre „scandinavia” dumbo muierile is diferite între ele. Și nu is neapărat minunate pe strazi. Da, am stat câteva luni în stocolm (sa iti tai argumentu asta).

      00
  26. Pct 15: Ungaria, Polonia

    00
  27. NOU
    #113

    Articolul asta îmi amintește faptul că îmi e silă de părinții care își lasă copiii sa ii deranjeze pe cei din jurul lor.
    Într-o seară la restaurantul Ikea erau doi copii care se alergau printre mese, deranjandu-i vizibil pe ceilalți. Ghici ce, părinții lor erau complet relaxați ca și cum ar fi venit singuri.

    Știu, știu… Ar trebui să îmi țin părerile pentru mine, că nu am copii

    00
    • Da, ce-i drept ar strica tot conceptul de fine-dining al restaurantului Ikea.

      00
    • NOU
      #115

      Marsten, nu fi carnat, ca ce am scris mai sus nu are legătură cu tipul de local. Sau tu consideri că dacă te afli intr-un fast food, atunci e normal ca părinții să își lase copiii să îi deranjeze pe ceilalți?

      00
  28. fluture are voie sa comenteze?

    00
  29. Experienţă proprie la capitolul femei decorative. Da, româncele sînt mai frumoase. Pînă pe la 30 de ani. După care lărgeşti uşa ca să intre pe cant. E, la francezi nu e aşa, vezi curent femei de 60 cu siluetă de 20. O fi şi ceva genetic, dar cu siguranţă contează ce pun în farfurie.

    00
  30. Interesant trendul din ultimii ani cu vacanțe în SUA, nu mă refer la Vali în particular ci la un grup social mai mare, în special de middle aged / middle class people din țările emergente. Vestea bună e că nu dai de prea mulți români pe stradă dacă te duci pe cont propriu, însă observațiile cu indienii și cu chinezii sunt valide. Unii dintre ei chiar au acel „look” de scăpați din foame pe care îl aveau românii prin anii ’90; altfel bunicuțele chinezoaice au o încrâncenare și o frustrare în priviri și în comportament de zici că-s copy pasted dintr-o periferie urbană românească, proaspăt luate din fața televizorului deschis zi lumină pe anumite posturi.

    00
    • Amurika.. da, interesant trend.. cred ca e nevoia de a bifa vizita in tara in care toti visau sa ajunga. Problema e ca Amurika nu mai e ce a fost….

      00
  31. Eu tara unde am vazut cele mai multe femei frumoase pe m2 a fost Ucraina. De acord ca in Romania procentajul e la 15% (probabil mai putin la generatiile mai recente, in care a cam lovit obezitatea). In Ucraina procentajul de femei frumoase este in jur de 35-40%.

    00
  32. Ba copiii trebuie să meargă oriunde merg și părinții, indiferent de vârstă, așa scrie pe forumurile de mămiki. Ceeee, adică ele n-au drepturi? A, urlă copilul de doi ani pe Top of the Rock la Rockefeller Center din cauză că s-a speriat de înălțime? Egal, mămika are și ea dreptul, ce dacă celorlalți nu le tihnește și-n loc să admire priveliștea se grăbesc să coboare pentru că indiferent în ce parte s-ar duce, aud urletele copilului? Drepturi pentru mămiki!!!

    00
  33. ” n-au nevoie să vadă continente diferite dacă n-au dinți în gură sau dacă hainele lor alea bune sunt ponosite, cârpite și ei bătrâni și obosiți. ”

    Acel moment cand incepi sa citesti si revii la titlu sa vezi cine cacat a scris articolul..
    Mai spune-ne, te rog, care ne sunt de fapt prioritatile si nevoile noastre, ca tot uitam.

    Cam flutureasca revenirea pe meleaguri si pe blog, maestre..

    00
  34. Aia cu mancatul tot din farfurie e o chestie de bun simt. E lipsa de respect si risipa sa pui ca taranul si sa arunci jumatate. Tu daca faci asa, ai scuza…

    00
  35. de vreo 4 ani ma bucur de “dream” jobul de stewardesă prin țările calde(și nu nu s c***a venită la agățat la arabi sau mai stiu eu care e primul gând pe ideea asta)
    Am mult prea multe povesti tragi comice despre pasageri pe zboruri mai mult sau mai puțin scurte pe care pot sa le împărtășesc, la cerere:)
    Cea mai trista a fost pe un zbor de Dallas, aproape 16 ore. O fiica iubitoare și a trimis la drum mama( 80-90 ani) singura, care nu vorbea nicio limba relativ cunoscuta de nimeni din avion( asta a fost o premiera pt ca din 400 pasageri și 10 crew nimeni nu s a înțeles cu ea). Ulterior ne am dat seama ca biata femeie avea pampers pe ea, 1 pampers si nimic altceva de rezerva. Inutil sa spun ce mirosuri erau pe lângă sau ca n am putut sa ne înțelegem s o convingem sa mănânce, doar a baut niște apa. Când am aterizat și o duceam cu carutul spre ieșire a început sa mi pupe mâinile probabil de bucurie ca in sfârșit chinul i s a terminat:( inutil sa spun cât am plans și cât am înjurat o pe animala de fie sa. Ce om sa fii sa ți trimiți așa mama pe un zbor inuman de lung?

    00
    • Am zburat recent tot in US of A si la margine ,langa mine, era o doamna de 200 de ani care a fost legata cu inca centura, dat packet gheata la picior si adus tub xu oxigen. 11 ore am stat nemiscat sa n o deranjez…chiar nu inteleg de ce ii lasa pe cei cu asa probleme sa calatoreasca…

      00
    • pt ca nu exista reguli in direcția asta. noi offloadam pasageri dacă starea lor de sănătate ne atrage atentia( voma, diaree, ca arată f bolnavi ). Bătrânețea nu intra in categoria asta deși ar trebui. Și chiar dacă sunt f bolnavi și declara cu martori și in fata căpitanului ca vor sa zboare, nu avem ce le face. Tot pe capul nostru cade pana la urma

      00
  36. Indienii stau claie peste gramada si acasa, si-n excursie, caci asa e felul lor de a se simti bine. Ce ii chinuie, insa, este obsesia dureroasa de a fi ca omul alb.

    Am o prietena de origine indiana, ceva mai tanara, 31-32 ceva. Sta intr-o casa cu mama, tata, sora, cealalta sora, copiii sorei, etc. Este nascuta-crescuta-instruita in afara Indiei – cred ca nu a fost niciodata in India – si teoretic ar putea fi indepenenta, dar a ales sa fie cu familia ei.

    M-a distrat si nu prea, cand a zis ca nu merge cu noi la plaja, caci devine si mai “dark” si nu vrea sa o supere pe mama-sa, care in copilarie o spala cu peria sperand ca o albeste.

    00
    • clipul ăsta are 5 ani.

    • „- No, Gheorghe, da’ de ce vrei să mă omoară pe mine cu coasa? – Pentru că voi l-ați omorât pe Mihai Viteazu’.
      – No Gheorghe, da’ asta s-a întâmplat niște sute de ani de atunci.
      – Mnoh da, da’ io abia acum aflai.”

      00
  37. Bine vali, deci unde ai fost? prin „2 continente mai incolo” pot sa inteleg ca ar putea fi ori antarctica ori australia? :D

    00
  38. oameni/femei care știu că partenerul le înșeală, și se consolează cum pot. uneori merg singure în excursii, alteori cu copiii, ca partenerul să poată duce secretara în vacanță în altă parte – ăștia ce aveau de tulburau zenul, plângeau isteric, făceau crize de nervi, mâncau tot din farfurie pe motiv de probleme cu glanda?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile