Note despre economie și șomaj

Bursa și-a revenit masiv, deși nu avem absolut nici un vaccin sau soluție terapeutică pentru coronavirus, în ciuda faptului că devine din ce în ce mai plauzibil c acest virus să rămână cu noi ca apariție recurentă în următorii ani. Rata de creștere este halucinantă. Ultimele 2 săptămâni au consemnat o creștere  de 30% a indicelui bursier DOW în ciuda faptului că șomajul în SUA a trecut de 16 milioane de persoane. Pus în grafic, șomajul săptămânal demolează istoric vorbind orice statistică posibilă.

Inclusiv la noi acțiunile BT și multe altele au crescut cu circa 30%.

wps_clip_image-2273

https://abcnews.go.com/Business/66-million-americans-file-unemployment/story?id=70061717

Deși realitatea economică este una cruntă (mai ales dacă vom avea valuri de coronavirus, așa cum Morgan Stanley și Unicredit previzioneaza în rapoartele lor), și economia vă trece prin cicluri de tipul deschidere » restricții noi » închidere » relaxare » deschidere de mai multe ori – bursele reflectă o imagine complet nerealistă.

De ce? Pe măsură ce statele injectează sume enorme fără dobândă în economie, gen 20% PIB (România a băgat 2 și ăia super incerți și complicat de luat), banii se varsă în piețele financiare. Economia reală, paradoxal, nu are de câștigat, pentru că suntem într-o situație unde consumul agregat de bunuri scade (incertitudine, diminuare masivă a venitului și perspectiva de continuare a situației, redefinirea coșului de consum etc.). În ciuda faptului că producția scade, generând un șoc pe ofertă dat de firmele care își reduc activitatea, scăderea consumului este una care nu își va reveni după ridicarea stării de urgentă pentru câțiva ani la nivelul pre-criză. Deci prețul bunurilor este împins natural în jos de scăderea accelerate a cererii. Da, știu, economia cică se recuperează în V, la nivelul de dinainte de criză. Mamă ce am mai râs când am auzit tâmpenia asta. Bine că nu se recuperează în C.

Asta înseamnă că, în marea schema a lucrurilor, nu vom avea inflație CPI aia clasică pe care o știți voi, ci un fenomen mult mai atotpătrunzător și periculos. Inflație mică, cuplată cu o noua bulă (bulă care va ucide în timp moneda fiduciară, chiar dacă va dura 10 ani pana la următoarea criza) a activelor financiare.

Interesant este însă și altceva. În general, o afacere se evaluează pe niște multiplicatori de tipul Preț/Vânzări, Preț/Profit. Simplist explicat prețul unei acțiuni este să spunem de 15 ori profitul anual (media bursei NYSE din SUA).

Dacă prețul unei acțiuni creste în perioada asta, creșterea reală este mult mai mare decât creșterea nominală, pentru că:

  1. Brusc 15X profit anual astăzi nu mai înseamnă 15X profit anual în 2019. Dacă profitul anual scade cu 30%, atunci acțiunea este supraevaluată cu 30% chiar dacă rămâne la un preț identic nominal!
  2. Dacă ea crește cu 30% însă, efectul este așa
    • Preț nou = 1.3 X preț vechi
    • Supra-apreciere = (100 + 30%) X Preț Vechi – (100-30%)  X Preț Vechi = 60% din preț vechi. Interesant efect nu-i așa?

În contextul noii paradigme, când văd magazinele online romanești și producătorii de chestii că se bucură de “ocazia de a vinde online”, am senzația că sunt căzuți în cap. Da, dragilor, v-au crescut vânzările în prima lună, și vor mai crește puțin, dar pe măsură ce venitul discreționar vă scădea masiv ca urmare a celor 1 milion de șomeri din 3.2 milioane, adică un 30%, vânzările vor scădea masiv. Cei 30% din șomerii din privat vor impacta 50% din populație pentru că în cupluri vom avea situații unde în cel puțin jumătate din cazuri un membru al familiei este șomer.

Cine credeți că își mai cumpără telefon, frigider, sau o mașină nouă când e șomer cu perspective 0 de angajare pentru că cererea a scăzut masiv și s-a reorientat către produse de bază?

Nimeni. Firmele câștigă, e drept, cotă de piață. Dar criza le va sacrifica veniturile în următorii 3 ani. Iar cu diferență vărsată în marketing ar fi câștigat mult mai multa cotă de piață – e aberant să crezi că pandemia îți ajuta businessul, indiferent de business.

Credeți că în 2007 au plecat mulți Romani în străinătate? Ei bine, pentru că ecartul dintre Spania/Italia și România se va mări considerabil ca urmare a măsurilor economice masive luate de economiile vestice, cred că 2020 va fi unul dintre anii în care enorm de mulți români, împinși de nevoi și de exemplul rudelor și prietenilor (precum și de cotele de șomaj și presiunea ratelor), vor pleca în străinătate. Lipsa de viziune și de programe economice concrete va crea efecte greu de anticipat în economia românească.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

125 comentarii

  1. Poate-i trimite careva si lui Orban textul asta.

    00
  2. As numi articolul ”prea deprimant” dar cred ca este de fapt realist. Mai ales concluzia. Sper ca pe la Orban pe acolo, pe la Ficusul din Cotroceni citeste macar un consilier ce scrie pe aici.

    00
    • Multumesc Mihai. Sincer consecintele sunt mult mai ample, o sa revin cu al doilea articol de la firul ierbii, din economia reala.

      00
  3. lasa astea, zi-mi cat e kilu de ceapa in piata.

    00
  4. Ce sa faca zisii romani in strainatate? Cu ce bani sa-si plateasca strainatatea programele sociale, astfel incat romanii sa faca serviciile prost platite? Am o parere exact contrara si anume ca exodul va fi invers, dat fiind ca bani de programe sociale nu vor fi la fel de multi in Occident.
    Cat despre efectele programelor politice in economia romaneasca, o sa vedem FMI-ul cat de curand in vizita. Deci cinic, sper cat mai curand.

    00
    • Crezi tu ca vin germanii la noi :)))
      Exodul nu are cum sa fie invers.

      Ce sa faca romanii in strainatate? Bai sa ma ierte dumnezeu dar chiar suntem o natie muncitoare (cu mici exceptii). Noi facem munca pe care ei nu pot sa o faca (in agricultura), pe care nu stiu sa o faca fizic (in zona de constructii/instalatori samd), si pe care nu vor sa o faca la banii aia (in IT, consultanta, call-centere samd).

      00
    • Nu. Cand e vorba de exod, am crezut ca e clar ca e vorba de romani in ambele directii. Aparent, nu chiar atat de clar.

      00
    • @DM, strainii au nevoie de romani chiar si acum, in perioada de carantina. Cu siguranta vor importa si in urmatorii 2 ani forta de munca ieftina. Toate firmele vor incerca sa-si optimizeze costurile si sa reduca cheltuielile cu salarii.

      00
  5. Am incercat, jur ca am incercat. Sa lucrez cinstit, sa joc dupa reguli, sa fiu cuminte. Am luat in schimb m*ie la fiecare pas, mai ceva ca o asistenta tv intr.o vineri seara. Observand modul de functionare al acestui stat, al acestei societati, modul de gandite si reactiile oamenilor din ultimile saptamani…am concluzionat: fuck it!
    Prefer sa fiu “sclav” in alta tara. Mai rau …nu vad cum ar putea fi.

    00
    • Inteleg total ce zici. Sunt deacord.
      Singura frica ce ma tine e ca o sa ne simtim singuri. Lipsa bula sociala de care sa apartinem, prieteni, apropiati…doar straini.

      00
    • Cosmin, am stat +10 ani prin afara. Ai sentimentul ala masiv de singuratate, dar sincer, daca nu ne dam 2 palme sa ne trezim la realitate ca si tara, nu vad deloc bine situatia. In Romania au ramas niste oameni extrem de valorosi (majoritatea din patriotism si pentru cei dragi lor) insa tare mi-e frica de faptul ca se va pleca masiv. Si nu vorbim de cei pentru agricultura, vorbim de data asta de cei din sectoare mult mai periculoase, care pana acum puteau face bani si aici gen IT, domeniul financiar samd. Cand spun masiv ma refer la 50% din cei de valoare.

      00
    • @ Autorul

      Tare mă bucură când te văd scriind, că românii sunt muncitori, pentru că am fost și eu plecat p-afară la muncă. Și am văzut o chestie: fii parolist, respectă omul, nu-l trata ca pe sclav, plătește-l ca să simtă că la final de lună a avut pentru ce trage și ți-e mai loial ca un câine.
      Să-mi dau și eu cu părerea. Anul ăsta nu o să fie un exod masiv, deoarece mai sunt bani prin piață, mai e incertitudinea, iar companiile nu riscă la prima bășină să concedieze oamenii, pentru că așteaptă să vadă incotro se duce piața.
      E cam de căcat să lași niște oameni buni șomeri, care fac treabă, ca apoi dacă lucrurile să fie relativ ok și să ai nevoie de angajați pentru a continua biznisu.
      Însă, de la anul lucrurile s-ar schimba, deoarece învățați cu spinarea fiind, pot face o perioadă munci mai grele, ca să se așeze un pic, iar apoi să se ducă spre joburi mai bine plătite. Nu stă nimeni cu ceva calificare să moară de foame sau să-și bată patronelu român joc de ei, că-s 10 la poartă.
      Eu am văzut cum arată 2000 la șaparanghel.
      Am văzut minunata diasporă venită acasă: pleava infracționalității și crema proștilor, care la prima bășină n-au avut nici bani de autocar. Ăștia cu prima ridicare de barieră o să fie primii plecați.
      Dacă băieții pleacă, poate mă duc și eu, să mai pun o pădure de roboți industriali, că e cerere masivă pentru meserie.
      Doamne ajută, să fim bine și sănătoși.

      00
    • iote-l p-asta care pune roboti ca sa-l forteze pe ”patronache” sa faca angajari!!

      00
    • @daddy

      Păi nu as face și eu pe prafurile astea?
      Ieftin, că nu sunt lacom. Să scot de o ciungă.

      00
  6. italia si spania nu stau prea roz nici ele, turismul praf => restaurante etc praf, bondurile oraselor turistice praf, imobiliare spre praf, ma indoiesc ca o sa aibe loc pt foarte multi romani
    plus ca banii printati de ECB ajung mai greu la sme-uri ajung mult mai usor la banci/institutii financiare/companii mari

    00
  7. Mai asteptam articole de genul. Daca la cetin e cu fizica, poate zoso merge pe economie ;)

    00
  8. Decât social media marketing specialist în țara mea,
    Mai bine la sparanghel pă Germania.

    00
    • George am prins o discutie care m-a ingrozit ieri la tara (am dus niste provizii pentru ai mei) intre mama mea (doctor profesor universitar si cercetator stiintific) si vecina ei – 4 clase.

      Vecina ii povestea ca e fraiera. Mama castiga la stat ca director pe cercetare genetica al unui institut, 2700 lei net.

      Vecina castiga 11040 lei net adica 2300 euro net pe luna (este netul curat, adica angajatorul ii pune la dispozitie cazare + masa + bilete de avion), la cules de ardei bio. Nu am crezut-o asa ca i-am citit cu mana mea mailurile de la angajator pe telefon. Chiar atat castiga habar nu aveam.

      Si era asa discutia. Omule, eu ma duc 3 luni si fac cat tine intr-un an – si in rest pot sa ma bucur de viata. Astia au nevoie de ingineri aici, am vorbit cu sefu’ iti face salariu bun, vino aici o saptamana, iti plateste el biletele si masa si tot si am vorbit sa muncesti cat e sezonul (nota: este 7 luni la serele astea incalzite) dar sa iti mearga contractul tot anul. Daca nu iti place, pleci inapoi, consider-o vacanta.

      Ii fac de cap pe astia. Statea mama aseara si ma intreba. Bai sa plec? M-as duce 3 luni daca asta poate eu de ce sa nu pot. Si nu imi venea sa cred.

      00
    • la commentul autorului considerati downvote-ul ca upvote. Trackpad de ras, ma’ bad :D

      00
    • @Autorul – intre „raportul Unicredit” si „discutia cu vecina cu 4 clase”, nu as alege pe nici unul ca sa demonstrez vreo viitoare realitate (sic!) economica. Unul pentru ca rapoartele bancilor sunt rahat, exact ca rapoartele Norvegiei despre somonul exportat de ei. Doi pentru ca vecina ta e un caz cât se poate de unic. La sparanghel in Franta se plateste SMIC orar, deci cam 1300 EUR/net luna. Si nu-ti da nimeni masa si casa in plus. A, poate doar daca e un acord global, sa aduci cateva zeci de muncitori si sa le dai paturi suprapuse intr-o anexa mizera, posibil.

      Nu vor fi 200.000 de locuri pentru culegatori de ardei BIO…. Nu vor fi nici macar 10.000. Doar daca tarile astea (Franta, Germania, Spania etc) incep sa constientizeze ca nu poti hrani o populatie intreaga cu salarii mizerabile pentru agricultori (si angajatii lor). In Franta mai putin de 2% din populatie lucreaza in agricultura. Si, cu toate subventiile, procentajul scade de la an la an. Si in acelasi timp creste rata de suicid printre acesti agricultori. Si nu vorbesc aici de culegatorii sezonieri, ci de proprietarii utilajelor si ale fermelor. Dar mai avem pâna sa intelegem ca daca vrem mâncare buna trebuie sa platim mai mult oamenii care lucreaza in domeniul asta. Nu doar pe cei care produc aparate de respirat sau pe medicii cu orar de 4 ore (+ cafea + garzi platite separat) când nu e pandemie.

      Eu nu cred ca oamenii vor pleca masiv. Dar asta mai vorbim peste ceva vreme.

      ¨PS. Bursa „se joaca”, nu cred ca mai este vreo legatura intre ea si economia reala de multa vreme. E momentul pentru ea sa faca un nou „high” (pentru ca nimeni nu-l asteapta si pentru ca sunt prea multi pesimisti in short) ca apoi sa se duca mult mai jos decât a fost acum 3 saptamâni. Pentru ca atunci când se va duce inapoi foarte jos, vor fi banii injectati de Trump care se vor pierde, nu banii investitorilor care fac piata (GS, JPM si fondurile lor speculative).

    • Pt. @Autorul.

      Dilema vine din titlul postului si perspective.

      Vecina pleaca pt. culos sparanghel, dar 0 perspective. Ce va ajunge, culegator manager? Ramane la munca de jos pe o perioada lunga de timp. Greu vad sa o avanseze.

      In cazul mamei tale, e director pe cercetare genetica. Foarte bine. Problema? E director pe cercetare genetica in Romania, cu salariul unui casier mega.

      00
    • @ shack

      Ai dreptate in ceea ce spui ca perspectivă de viitor pentru doamna de la căpșuni Spania-intensiv. Dar hai să ne uităm și la om, să-i vedem potențialul. La 10 clase, crezi că o ia cineva să predea matematici sau să-ți facă muncă inalt calificată?
      Ălea le e nivelul, sunt conștienți de ei, știu și ei că atât pot, că mai sus nu au unde să se ducă.
      Din căpșunarii de la șparanghel, speculez că 5% ar avea vreo perspectivă de a se duce mai departe să invețe ceva pentru viitor, munca actuală fiind doar o etapă, pentru că au nevoie de tracțiune financiară pentru niște proiecte: casă, studii, mașină, nuntă, școlile copiilor.
      Restul asta au făcut și asta o să facă: muncă in agricultură, pe care nu vor să o facă străinii, construcții, instalații de apă/gaz/electrice. Bine, deja pentru instalații cam trebuie să ai ceva in capul ăla, că dintr-un electrician bun scoți un inginer decent, dacă are drag de a avansa.
      Hai să comparăm mere cu mere.
      Caz concret: in perioada mea de tută și crăpător de semințe eram salahor de geniu, la o firmă de cablaje in Pitești. Băgam muncă, de nu aveam piele pe degete.
      Într-o firmă de 3000 de suflete, puțini erau ăia care voiau să avanseze sau să facă mai mult.
      Aveam 2 femei, anul 2012, una fostă profesoară de biologie, rămasă fără serviciu, cu 2 copii acasă, care trebuia să muncească să-și intrețină familia. In timpul liber mai medita, mai desena, mici activități generatoare de bani. Ailaltă era studentă la ceva pedagogie/psihologie/ zona literelor, care muncea pe bandă să se întrețină, să-și plătească taxele la școală, etc.
      La ceva vreme după ce am plecat din firmă, m-am intâlnit cu ambele cucoane: tanti bioloaga s-a intors in invățământul de stat ca profesor titular, plus alte activități legate de predat in domeniul privat, pe bani buni.
      Studenta s-a băgat la o grădiniță particulară să lucreze, la fel, pe bani frumoși, program de 6 ore/zi.
      Contează omul și ce vrea să facă pentru el, ca să-i fie bine.
      Căpșunarii sunt ambițioși și muncitori, și merg pe linia asta, ăilalți pleacă din zona asta de muncă de spinare și se duc mai sus.

      00
    • Da, pentru ca nici nu sunt deja preturile la fructele și legumele din Franta oricum dublu ca preț ca alea din Spania ori Italia. Și da, chiar și în piață nu doar în hipermarket.
      Ieri am luat căpșuni de Franta aproape 12 euro kilu ca…na. Am zis sa susțin economia dacă tot trăiesc aici, nu? Alea de Spania erau 5. Și cu toate astea agricultorii francezii plâng?
      Nu știu unde anume e problema, dar la consumator cu siguranta produsele ajung al naibii de scump și oamenii nu or sa ia ce e scump doar ca e al lor, o sa ia ce își permit. Și uite asa se creează cercul vicios. Poate ca sunt de vina taxele prea mari pe care le plătesc, poate, poate, poate, dar repet, la raft, produsele autohtone sunt aproape duble ca preț. Nu stiu unde anume locuiești de nu o fi situația asta, da aici la noi, unde vorba aia suntem înconjurați de câmpuri cultivate și de sere…cam asa e.

      00
    • Ioana, nu stiu daca pe mine ma intrebai, dar pot sa-ti spun ca cea mai mare a pretului unui fruct/leguma nu ajunge la producator. Ce mai mare parte este la distribuitor. Plus transport, plus intermediar.

      Vezi laptele din supermarket, cel mai ieftin e aproape 1 EUR/litru. Pretul de achizitie, de la producator, e 0,30 EUR/litru. Stabilit prin conventie, ca altfel intermediarul ar negocia si mai jos si producatorul, neavând cum sa-l vânda altfel, l-ar da si mai jos sa scape de productie (pentru ca nu are conditii optime sa-l stocheze). Vezi la cereale. Nu e niciun pret stabilit dinainte. Când se face recolta, toti producatorii vând ieftin, ca sunt multi si piata e mare. Intermediarii (sunt vreo 3-4 societati foarte mari in Europa) au silozuri imense in care le stocheaza. Si vând când trebuie, in decembrie, ianuarie, la alte preturi.

      In RO, când vine sezonul pepenilor, supermarketurile cumpara si cu 10 bani/kg. Nu am vazut niciodata pret mai mic de 1 leu/kg.

  9. Articolulul pleaca de la o presupunere falsa: „Inclusiv la noi acțiunile BT și multe altele au crescut cu circa 30%”. Dupa o scadere de 60% (TLV a scazut de la 2,6 la 1,6), o crestere de 30% inseamna o revenire a actiunilor la … 52% din valoarea initiala:

    De ex. pt. o actiune ce era 100 inainte de criza ce a scazut 60% si a crescut 30%: (100-60%)*100 = 40; (100+30%)*40 = 52 … pana la 100 mai este mult :)

    Efectiv actiunile BT au fost 2,6 inainte de criza acum, dupa revenire sunt 2,02 … daci NU au revenit la valoarea initiala.

    00
    • Articolul pleaca de la o discutie corecta – si e mai ampla pentru ca OUG 114 e inca in vigoare si pe anularea lui s-a facut sprintul TLV/BT la 2.6 si pe rascumparari. Vezi pozitia Fondului proprietatea.

      Ideea de care ma leg eu insa e mai complexa atentie. Nu e scaderea cauzata de pandemie. Primul gap de scadere. Aia a fost, aia e, ne-o asumam.

      Ma leg de pseudo-recuperare. Aia nu exista pentru ca e inca aici coronavirusul si suntme departe de bottom. Cresterea asta e sintetica si e cauzata de faptul ca Romania/BVB are companii listate in MSCI Emerging Markets Index care e prop-uit de fondurile mari de investitii din afara care brusc au acces la cash gratis / dobanda 0 – eu asa o vad.

      Si nu compara cu februarie 2020 cand totul era super umflat. Compara cu faptul ca actiunile sunt la preturile din iunie 2019, cand economia duduia si toti asteptau dividendele.

      00
    • Salut, nu cred ca a plecat de la o presupunere falsa, cred ca mai degraba a uitat sa mentioneze acest aspect.

      Ce inteleg eu, fiindca la fel si eu am fost socat, este ca dupa picajul de 37% din luna Februarie – Martie, bursele au facut ditamai saltul de 30% inapoi (desigur, mult sub nivelul din Ianuarie 2020, cand a inceput picajul).

      Din ce urmaresc si eu, este destul de posibil ca aceasta crestere sa fi fost indusa de catre cei care detin cantitati mari de actiuni, pentru a le putea vinde la un pret mai avantajos. Parca prea multe sunt stirile de genul „Asta a fost cea mai mica recesiune” de pe publicatii gen Wall Street Journal. E interesanta tipologia acestor actiuni, daca poti urmari detasat. Timingul insa pentru un short e foarte greu de nimerit.

      00
  10. Interesant articolul dar cred ca are unele inexctitati prin partea de calcule. Bursa americana si-a inceput recuperarea mai exact de acum 3 saptamani cand s-au publicat primele date cu privire la cererile de job-uri completate de americani „job claims” (care aratau o crestere de 200 si ceva demii la 3 milioane jumate)… in mod total paradoxal, in loc sa scada sau se mentina la nivelul de la momentul respectiv , acela a fost momentul de la care bursa din state a inceput sa recupereze din pierderile suferite pana la momentul acela (pierduse pana la acel moment cca. 36% din capitalizare – calculate din maxime, adica punctul de unde a si inceput sa cada agresit pe tema COVID-ului)..ai asta a tot facut pana in ziua de azi… eu chiar am pierdut atunci o suma considerabila de bani , fiind pozitionat „short”.. bursa a recuperat in ziua aceea vreo 8%… pe date relativ dezastruoase din economia reala …explicatia cresterii a fost ca datele respective au stimulat/grabit interventia FED-ului in piete…pachetul de 2 trilioane de dolari.. bani care, asa cum zicea si autorul, se astepta sa se duca in active financiare..si cam asa vad ca se intampla

    La momentul respectiv, principalele banci centrale (adica bancile cetrale din US, Canada, UK, Japonia, China, Australia) au actionat concertat si au promis ca inunda piata cu lichiditati..ceea ce unii au si facut deja..de aici niste miscari oarecum articiale in pietele de active financiare..

    In urmatoarele luni, urmeaza sa vina datele centralizate din economiile lumii, date care o sa arate impactul real al virusului .. pe masura ce va trece timpul , datele cred ca vor arata din ce in ce mai prost raportate la anii anteriori..chiar si dupa 5-7 ani…

    Sunt multe detalii si informatii specifice cu care nu intri in contact daca nu ai o ocupatie de genul „bursa” insa, de la nivel de investitor mic-mediu, pot sa vin cu urmatoarele concluzii persoanale:

    1. Recuperarea din ultimele 3 saptamani de pe piete a fost doar o „retragere tehnica” , urmand ca pietele sa restesteze zona minimelor de anul acesta sau chiar sa faca noi minime („retragerea tehnica” este o etapa in orice scadere, fiind momentul cand cei optimisti din piata – „taurii” – cred intr-o revenire si intra la cumparare … problema este ca, asa cum zicea si autorul, nu cred ca avem de a face cu o recuperare in „V” astfel incat sa fie momentul sa intram la cumparare)

    2. Economia reala va fi lovita grav pe o perioada de minim 5-7 ani…pentru ca „globalizare”.. toate sectoarele si economiile tarilor sunt puternic interconectate intre ele … ceea ce face ca, din cauza caderii bruste ale unor anumite sectoare, mai graf afectate (vezi Horeca, transporturi) sa urmeze un efect de domino la nivel global.. nu imi vine in minte un sector pe care sa zic ca l-as nominaliza cu potential de crestere pe viitor

    Felicitari pentru articol !

    00
    • Andrei, complet adevarat si sa vezi impact pe PEG nu pe PER/PBV. Am incercat sa tin articolul simplu ca multi nu se lovesc de efectele astea. Ce spui tu acolo e mult mai rafinat, si e perfect corect.

      00
    • „nu imi vine in minte un sector pe care sa zic ca l-as nominaliza cu potential de crestere pe viitor” – poate ce tine de roboti, inteligenta artificiala, ceva pe dezvoltare tehnologica in zona asta?

      Nu e comentariu conspirationist :)), chiar ma intreb si ma gandesc ca ar avea potential domeniile astea pe viitor, in contextul unei scaderi a interactiunilor umane si aglomerarilor de persoane intr-un loc.

      00
    • Cosmin, as crede ca e ceva temporar. De indata ce vom avea tratament/vaccin, asta cu gura casca prin mall, devine iar sport.

      00
  11. mie nu mi se pare dracul asa de negru.

    Ca sa iesim din groapa tb sa se intample 2 chestii:
    1 sa reporneasca joburile
    2 economia sa primeasca un stimul de restart

    Pa scurt, bursele cred ca acesti 2 pasi se vor intampla.

    00
    • Ce-mi place asta cu repornirea economiei. Pai ce, a inchis fabricile cineva ? A spus sa nu mai lucreze nimeni in Romania ?
      Cei care o sa aiba cel mai putin de pierdut o sa fie cei care se adapteaza la noile conditii. Poti sa lucrezi de acasa, poti sa mergi si la serviciu, cu respectarea anumitor conditii evident. Ma uit pe santiere, e plin de muncitori.
      Aaa, dar stai ca nu mai e nimeni in restaurante, asa si ? Nu mai castiga patronii din vanzarea unei sticle de apa luata cu 1 leu si vanduta cu 5 ? Asta e economia care trebuie repornita ?

      00
    • 1. In perioada asta(15 martie), am ramas fara job, nu are legatura cu criza actuala, dar a picat intr-un moment foarte foarte prost. Am aplicat la 15 joburi posibile, nu la vrajeli gen, marketing specialist ci la joburi care se potrivesc experintei mele . Cati crezi ca m-au contactat pentru interviu? 2? 3?. Niciunul. Si plm , eu chiar vreau sa muncesc, da mnoh. ma uitam pe platformele de joburi, de la o spatamana la alta din ce in ce mai putine locuri de munca disponibile. Piata locurilor de munca in acest moment e intr-o era glaciara
      2. Stimul de restart? In Romania,asta este o gluma proasta.

      00
    • @Vali

      ma astept la o repornire a joburilor dupa Paste. Cu suturi in cur lui Johannis, daca nu intelege.

      In loc sa futa buha, mai bine ar stabili un set de reguli pentru mersul la lucru, ca sa poata porni economia.

      Fara scuipat pe jos, fara stranut/tuse in public daca nu te poti abtine stai acasa, masca permanent, manusi daca e necesar, pierderea locului de munca daca nu esti in stare sa respecti regulile. Din astea.

      00
    • @OMBun hai sa le luam pe rand

      Spui ca: „Ce-mi place asta cu repornirea economiei. Pai ce, a inchis fabricile cineva ? A spus sa nu mai lucreze nimeni in Romania ?”

      Economia nu inseamna (doar) fabrici. Industria are o cota de 25% in PIB, serviciile au 56%. Si da, economia a fost inchisa fie direct, fie indirect. Direct au fost inchise turismul, restaurantele, transporturile de pasageri, inchirierile auto si tot ce inseamna centru comercial de tip mall. Indirect au fost inchisi toti cei din amonte sau aval economic vorbind. Daca furnizai software sau echipamente pentru Horeca, dealeri auto, turism, esti fix ca G2 Travel, unde 400 de angajati s-au trezit peste noapte ca firma lor nu mai exista.

      Spui ca „Cei care o sa aiba cel mai putin de pierdut o sa fie cei care se adapteaza la noile conditii. ”

      Cred ca e gresit. Nu te poti „adapta” la o pandemie care apare o data la 100 de ani. Si te adaptezi ca sa ce? Dai 1M euro pe o linie de produs masti sa apara tratament in 3 luni si sa inchizi inainte de a recupera investitia? Orizontul „oportunitatii” e prea mic pentru a face bani. Exceptie fac Pharma, curierii si producatorii de mancare.

      Spui ca: „Poti sa lucrezi de acasa, poti sa mergi si la serviciu, cu respectarea anumitor conditii evident”

      Ratezi insa esentialul. Degeaba poti sa lucrezi de acasa daca nu ai la ce. Vrei sa vezi cum la mine in firma de software 15 oameni stau acasa si se uita la bec pentru ca facem software pentru industria auto si din ziua 1, clientii ne-au sunat sa ne roage sa punem totul pe hold pentru ca nu ne vor putea plati? Sau poate vrei sa vezi pe mail zeci de anulari de licente, de certificate de urgenta samd?

      Spui ca: „Aaa, dar stai ca nu mai e nimeni in restaurante, asa si ? Nu mai castiga patronii din vanzarea unei sticle de apa luata cu 1 leu si vanduta cu 5 ?”

      Logica e defecta. Patronul ala care vinde sticla cu apa la 5 lei da asa:

      – 1 leu TVA
      – pana la 0.64 lei impozit pe profit
      – 0.1 lei impozit divident + sanatate pe plafon maxim
      – 0.4 lei chirie pentru restaurant per sticla de apa
      – 0.82 lei salarii cu contributii sociale
      – 1 leu aluia de unde ia apa
      – 0.12 lei transport & carburant

      Castiga si ala, si angajatii, si proprietarul care ii inchiriaza spatiul, si ala care ii vinde apa, si ala care o imbuteliaza si asa mai departe.

      E profund gresit daca nu intelegi asta.

      Dupa logica asta a ta ala care vinde apa cu 1 leu e de fapt nenorocitul profitor. Ca ala o ia gratis din izvor, are cost doar imbutelierea. Adica il costa 0.02 sticla si vinde apa cu 1 leu, de profitor capitalist ce e.

      00
  12. ”e aberant să crezi că pandemia îți ajuta businessul, indiferent de business.”

    Spune-le asta și fabricanților de coșciuge și vânzătorilor de pompe funebre.

    Notă: ce plm înseamnă pompă funebră, de unde numele ăsta?

    00
    • pompă are aici intelesul de „fast”, „cortegiu”, „procesiune”… vine din latinescul „pompa”.

    • Ca în bancul ăla cu copilul ce-și întreabă părintele:
      — Tată, ce e aia o pompă?
      Începe tatăl să explice principiul aspiro-respingător al unei pompe, cu exemple din ce-și mai amintea din liceu, iar la sfârșit îl întrabă:
      — Dar unde ai întâlnit cuvântul?
      — Aici în manualul de istorie scrie Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia cu mare pompă.

      00
  13. @zoso: pt un articol xa ăsta te iert că mă trimiți pe la toți proștii de îi găsești tu scobind internetul

    @Autorul: complimente!

    00
  14. banii aruncati din elicopter vor fi inmultiti prin umflarea artificiala a bursei (adica la naiba, Tesla creste ca si cum n-ar fi criza si ar vinde masiv) apoi investitorii vor face cash out si bursa o sa scada masiv iarasi (W) dupa care tot baietii destepti vor cumpara metale pretioase ca sa conserve valoarea banului cat timp dolarul va fi devalorizat de inflatie dupa care tot acesi baieti destepti vor transforma aurul in cash cu care vor cumpara actiuni la restul companiior ajunse cu evaluarea de piata la un sfert din valoarea de la sfarsit de 2019.
    rezultat? polarizarea puterii si cresterea inegalitatilor.

    00
    • Eu cred că nu vom avea inflație. Pentru că cererea redusa nu are capacitatea de a împinge prețul în sus. Majoritatea băncilor prezumeaza deasemenea treaba asta.

      00
    • posibil insa la fel de posibil e sa nu avem supply si nici cerere, doar o masa monetara imensa si o economie depresiva.
      banul nu circula = economie mai depresiva.

      parerea mea e ca ce fac bancile centrale acum e doar adancirea crizei prin transformarea recesiunii intr-una cu inflatie care e chiar mai dura.

      daca economia era asa de simpla gen aruncam bani printati din elicopter la toata lumea atunci n-am mai fi avut nicio problema niciodata.
      doar printam niste bani si dam tuturor sa-i consume.

      00
    • Părerea cu adâncirea crizei tind sa cred că e corecta și eu.

      00
    • Vorbești prostii. Tesla chiar vinde masiv. 2020 Q1 a fost cel mai bun Q1 din toate timpurile. Au creștere pe piața din China, în timp ce tot sectorul auto de acolo e în declin cu 24%.

      E una din puținele companii care au făcut toți pașii corecți în ultimii 10 ani, investit tot în capacitate de producție baterii și integrare verticala (fac ei aproape tot din piesele necesare in mașini, power walls, panouri solare și ce mai vînd ei). Asta în timp ce toată lumea rîdea de ei și le cînta prohodul. Acum se vede cum stau de fapt.

      00
    • L, imi cer scuze daca vorbesc prostii insa Tesla e cea mai inflatata actiune ever daca compari pretul de bursa cu stock book value, tesla e o religie, oamenii investesc din entuziasm, e un fel de bitcoin.
      chiar daca in ultimul quarter din 2019 a avut cash flow pozitiv, au in continuare probleme cu cashul, cu cresterea productiei care pune challenguri imense pentru ca trebuiesc reduse costurile. nu e nicidecum o companie care sa fie de 40x mai valoroasa decat valoarea reala.

      00
    • Greșești cînd spui că oamenii investesc din entuziasm, sau că Tesla e o religie. NU compara prețul acțiunilor cu „stock book value” și nu te lua după așa zișii experți/analiști de Wall Street. Tot ce știu papagalii ăia e cum s-o vîndă și pe mă-ta ca să scoată profit AZI. În plus, nu înțeleg domeniul (auto) electric, nu înțeleg că Tesla nu e doar un producător de mașini ci o companie de energie și tehnologie. Nu au (avut) viziunea să înțeleagă cîte oportunități deschide fiecare dintre investițiile Tesla.

      Nimănui nu-i mai pasă de a construi ceva trainic, de a inova, de a investi în ceva ce va fi necesar pentru procesele tale de producție din viitorul apropiat. Toți gușterii ăstia guițau că dar vai, Tesla o să dea faliment că nu face profit, uite ce nașpa. Asta în timp ce oamenii construiau fabrici într-un ritm amețitor sau că ei reprezintă jumătate din capacitatea de producție de baterii LiIon mondială. Sînt singurii care au avut coaiele să pună, pe costul lor, computerele alea în fiecare mașină, ca să aibă date pentru self-driving. Sau să construiască pe banii lor singura rețea de încărcare decentă din lume. Toți pseudo analiștii de căcat se văitau dar vai, ce dezastru de pierdere.

      Compară dacă vrei, cu toți producătorii auto tradiționali, care au externalizat absolut tot, depind de zeci de mii de furnizori pentru o singură mașină, sfătuți (sau împinși de la spate) de papagalii ăștia. Tesla produce mai tot in house, integrare verticală adică. Ia să vezi de ce au mașini de două ori mai eficiente decît anemicele încercări făcute de germani? Sau de ce sînt cel puțin cu un ordin de mărime mai profitabile mașinile produse de ei (25+ gross margin per vechicle, versus 2-3% le auto tradiționali)? Sau ce crezi, dacă să zicem mîine BMW ca prin minune scoate o mașină care se compară la eficiență/autonomie/preț cu un Model 3, ce o să cumpere oare lumea? Nu cumava mașina cu care poți să te plimbi fără voie, că există rețea de încărcare de MARE VITEZĂ? Ha?

      Crede-mă, unii știu toate astea, de asta crește prețul acțiunilor. Și/sau nu se lasă mințiți de alde nimeni de pe internet cu „au probleme cu cashul”. La începutul anului Tesla avea 6.5 miliarde in cont.

      Știi care mai era o super companie, producea de toate de la întrerupătoare la turbine eoliene, roboți de chirurgie medicali și software de radiologie, apoi niște șefi lacomi au ascultat de papagalii ăia pomeniți mai sus, la care te închini tu, iar acum e o ruină? General Electric.

      00
  15. Citesti zilele astea opinii pareri absolut contrare din partea tuturor expertilor in economie (daca o exista sa ceva). cateodata parca e limita din 0/0 , poate sa fie infinit nedefinit

    00
  16. 1) Bursele sunt din ce în ce mai decuplate de realitate. Nu de ieri de azi, o corecție era oricum inevitabilă și nu reprezintă neapărat un indicator asupra a ceea ce va urma. Vorba cui a zis-o, este destul de greu să faci predicții, mai ales dacă este vorba despre viitor.
    2a) Este discutabil în ce măsură va urma un colaps generalizat. Unele țări au deja o tranziție ușoară – Cehia, Slovacia, Austria și cine a mai reluat deja activitatea de săptămâna asta. Plus China. Altele nu prea au simțit-o.
    2b) Industriile cele mai afectate sunt cu ponderi relativ mici în PIB – turism (OK, Spania, Italia și Grecia vor avea probleme, dar nu e prima dată), evenimente.
    2c) Industria auto era oricum în găleată de când cu Dieselgate, încă se caută. Probabil că se va renunța, tempera, trecerea la electrice și nebunia anti-diesel.
    2d) Situația este asimilată de mulți cu un război. Psihologic, este posibil ca la ieșirea din carantină să existe o exuberanță generală care să ajute reluarea mai ușoară.

    00
    • 2C e complet falsa.

      00
    • :) Nu, sigur că nu era în găleată. De aia se făceau alianțe, se reducea numărul de branduri și de modele, că industria înflorea.

      00
    • Eu stiu ca din punct de vedere al managementului si a reducerilor de costuri, grupul VAG a pornit reorganizarea din 2018. Daimler din 2019. La fel si unii OEM. Opel a fost vandut.
      Din perspectiva mea, la sfarsitul lui 2019 cam toata industria automotive europa era grav in buda. Si acum va fi si mai tare. Iar ce e cu adevarat ingrijorator e ca mult prea multi oameni depind de industria asta in romania. Multe fabrici si mult automotive outsurcing.
      Vremuri grele…

      00
    • Doar o mica clarificare: cand spun ca afirmatia asta e falsa „Industria auto era oricum în găleată de când cu Dieselgate” ma refer la faptul ca dieselgate nu are nici o legatura in schema mare – a afectat doar un grup. Restul au scapat destul de nesifonati. Vezi bilantul Ford sau PSA care nu au avut legaturi cu normele de poluare, si tot dezastruos e

      Industria avea probleme structurale de dinainte, formate de modificarea comportamentului de consum. Sau pe romaneste lumea nu isi schimba masina suficient de des pentru ca masina a devenit un serviciu.

      00
    • Industria auto este unul din pilonii economiei Germaniei. Nu doar ca sunt in urma rau dar pentru a se reprofila pe partea electrica este dificil datorita impactului asupra lantului de productie.
      Modelele electrice de la VW sunt amanate deoarece cel putin pe partea software sunt un dezastru.

      Daca lucrurile nu se vor imbunatati semnificativ in perioada urmatoare, fie Germania abandoneaza politica „verde” fie VW & co o sa aiba mult de suferit.

      00
    • @Autorul Mașina nu a devenit un serviciu (încă). Industria avea probleme pentru că s-a mers pe un model consumerist, încercînd împingerea tuturor spre a-și schimba mașinile des, ca un consumabil oarecare. Deci lumea nu-și schimbă mașina suficient de des pentru cum doresc producătorii, pentru că-s prea mulți bani și ideea în sine e o prostie/vanitate. Creșterea asta (de vînzări de mașini) amețitoare nu e sustenabilă.

      În plus, industria auto tradițională mai are o problemă. Au devenit, mulți din producători auto, un fel de bănci. Care finanțează mașinile cumpărate de clienți. Și deși au o cifră de afaceri mare, vînd și/sau finanțează multe mașini, marja lor de profit e mică. Ceea ce era oarecum OK, cît creștea numărul de vînzări. Dar în momentul în care scad vînzările, tot monstrul ăsta de construcție o să aibă probleme, va pica fix în bot. O să vedem niște falimente răsunătoare în curînd. FOrd, GM, Mercedes, BMW de ce nu.

      @Z Nu impactul asupra lanțului de producție e problema industriei auto traditionale (aia e una dintre cauze, că au un lanț de furnizori imens). Impactul trecerii la electric ar fi în primul rind asupra restului din businessul propriu. Adică dacă dai drumul inginerilor din lanț și le dai buget pe bune, te apuci să faci un produs cu adevărat competitiv și eficient ai două probleme:

      1. Cei care fac asta demult (Tesla, Zoe, Kona) o să dea din umeri, neimpresionați, pentru că cel mai probabil nu vei putea produce ceva care să se compare la autonomie/eficiența/preț (nu mai zic de toate deodată)

      2. Clienții pe care îi mai ai, după ce vor vedea că produsul tău electric e mai bun decît cel cu ardere internă, o să vrea electric. Deci pierzi vînzări de mașini tradiționale (pe care poate ești profitabil). Iar electrice nu o să poți produce prea multe, pentru că… ce să vezi, nu ai baterii (nu mai intru în alte detalii de ce iPace, eTron, EQC, Taycan au consum aprope dublu decît Tesla sau Kona). De asta VW face zeci de mii de id3 care zac într-o parcare, iPace s-a produs 20K pe an și au luat o pauză că s-au terminat bateriile, Mercedes a făcut 3, pardon, 4 bucăți EQC și apoi au amînat 2 ani, că iar baterii canci. Ioniq se produc așa de puține că stai la rînd cu anii, că baterii nu-s, etc.

      00
  17. Excelent articol, ar putea sa se mai inmulteasca aici pe blog!
    La fel, sunt cateva comentarii foarte bune mai sus – atentie cine joaca pe bursa:
    revenirea pe burse e doar tehnica, ca urmare a trilioanelor pompate, pratic FED a devenit proprietar de actiuni pe NYSE !!!!! E deja jenant ce se intampla afara.

    Daca doriti sa faceti bani seriosi in urmatoarele saptamani, cumparati azi cu tot ce aveti, dolari
    Atentie! Dolarul va ajunge la paritate cu euro in cateva saptamani!!!
    Nu cumparati aur (inca)
    Nu cumparati bitcoin (inca)
    Cumparati cu doua maini, dolari si franci !!!
    Short maxim DOW, cac40, mib, orice banca europeana… Deutsche bank catre zero
    Spor la castiguri!

    00
    • Excelent articol, ar putea sa se mai inmulteasca aici pe blog!

      oamenii care se pricep nu au timp să scrie pe bloguri sau prin ziare.
      pe bloguri scriu habarniști ca mine sau ca hoștiuc :D

    • na dracie, FED arunca triliarde si devalorizeaza dolarul si tu zici sa cumparam dolari? ca ce chestie? pana acum am facut ceva banuti shortand indicele de dolar, de la 102 la 99, de la 100 la 97 si tot asa insa parerea mea e ca ecluzand micile tendinte bull, dolarul nu are unde sa se duca decat in jos.

      aur e mereu bine sa cumperi pentru ca pretul se va duce doar in sus chiar daca sunt cateva sell off-uri, in plus, argintul se va duce si mai sus pentru ca deocamdata paritatea aur/argint e favorabila argintului.

      – alta optiune, GDX si GDXJ, etf-urile de gold mining, iarasi, parerea mea e ca vor creste inzecit caci e doar o chestiune de timp cand investitorii vor realiza ca singurul mod sa-si protejeze asseturile de inflatie sunt sa cumpere aur si argint.

      -bitcoinul e mort, am vandut tot la 14000 (inca ma felicit pt decizia de a considera de a-l considera o bula)

      – mai sunt cateva actiuni pe care eu le consider castigatoarele crizei: amazon, carrefour, walmart, disney, spotify, netflix dar n-as tine foarte mult din portofoliu in actiuni pentru ca ma astept ca totul s-o ia iarasi la vale.

      00
    • pe ce baza afirmi ca va ajunge la paritate cu euro? despre scăderea la. 4.2 lei a dolarului în urma cu o luna, ce poți zice legat de cauze?

      00
    • Victoraș, am facut print-screen și te aștept la interval la 1 mai si apoi 1 iunie.

      Nu o sa fie nimic paritate, daca te uiti antena la curs, e tinut artificial in jur de 1,10 de ani de zile.

      00
    • @Pensionaru”-FED arunca cu triliarde pentru ca e cerere imensa de dolari pe piata globala.Toata lumea e disperata sa cumpere dolari,ca e singura moneda internationala,proptita de o economie care,cu siguranta,va iesi prima din recesiune.FED-ul e disperat ca aceasta cerere uriasa poate aprecia f mult dolarul,facind exporturile necompetitive.De aia arunca dolari in piata globala,ca sa-i diminueze aprecierea.Si aproape ca nu se vede.Da,cumparati dolari,e singura moneda sigura pentru vremurile ce urmeaza.Euro va cadea in cap cit de curind cind vor iesi la suprafata dezastrele economice din UE.Va fi pusa la incercare insasi existenta monedei euro,Italia si Spania sint prea mari pentru a fi salvate de Germania.Care tocmai le-a transmis un ferm ” Nein” cind au cerut punerea datoriilor la comun.De urmarit….

      00
    • Pensionaru’ si Antohie, faceti print screen mai departe… fiecare face bani cum poate..
      Eu am pierdut bani pe forex in 2010-2014 pana cand am invatat sa nu mai joc pe forex pe niciun orizont de timp mai mic de daily (candle).. Fiecare crede ceea ce vede pe grafice si pe analiza lui tehnica.. 2020 e anul cand se pun bazele unui formidabil transfer de bogatie de la toti catre foarte putini.. si dolarul va fi ptr cateva luni, bulgarele ce va distruge tot ce vine in cale, inclusiv pe noi..
      poate FED sa arunce cu trilioane, acest sistem va crapa, si pana nu vom avea un nou „plaza accord” o sa plangem toti din cauza dolarului in care TOTI trebuie sa ne finantam!
      – dxy o sa iti doresti sa cumperi acum la 100… cum vei digera un nivel de 110 ?
      -eurusd short masiv catre 1,04 – paritate, apoi 0,96 (deci dolar mai puternic decat euro !) Exista posibilitate tehnica pentru euro-usd la 0,90…care se va alinia cu…:
      – aur short masiv catre 1000… voi incepe sa cumpar undeva din jurul a 1150 catre 950 $ uncia
      – bitcoin short masiv catre 1000, voi incepe sa cumpar undeva de langa 1600
      -eurchf, asta va fi rapid.. un mini-crash catre 0,98 minim :)

      dupa plaza accord 2.0 atunci, da, 2021 va aduce binevenita inflatie, care da, va duce aurul mult peste 2800, dar ma tem ca ne vom plange de alte lucruri atunci..
      Pana atunci cash is king..

      00
  18. Bursa si indicatorii ei ar trebui sa reflecte realitatea dar nu mereu se intampla asta datorita a doi factori: decuplarea din ce in ce mai mare de realitate, prin prisma tuturor mecanismelor financiare care se interpun intre valorile (bunurile pe care se bazeaza tranzactionarea la bursa) si componenta pshihologica a investitorilor.
    Insa, pentru a intelege mai usor situatia, eu obisnuiesc sa reduc cat mai mult la scenariul de la care am plecat: imi imaginez viata unui sat arhaic sau cetati, daca vreti. Avem o pandemie (epidemie daca e sa fim rigurosi, la nivel de cetate) si ce facem? Pai aia care munceau pamantul, care creau unelte, faureau arme, ingrijeau de copii sau batrani etc. mai pot face asta? Pai unii da, aia care muncesc izolati sau fara de care nu se poate, iar altii nu. Aaa, aveam si cantareti, jucatori de sport care intretineau atmosfera din cetate si care acum nu mai pot presta caci adunarile sunt interzise? Pai astia, si altii semenea (constructorii, sa zicem, aia din piata etc) stau pe tusa acum (someri). Ce mananca ei, ca nu le mai da nimeni nimic daca nu produc, la randu-le ceva? Sunt 2 variante: cetatea le da sa manance o vreme, din stocurile pe care le-a facut cand totul functiona normal. Aceasta varianta merge pana cand se epuizeaza stocurile. Daca epidemia tine mai mult decat stocul, pare ca cineva o sa sufere grav de foame sau o sa o chiar mierleasca. Alta varianta este ca o parte din restul membrilor cetatii sa munceasca la fel de mult (ei practic acopera aceleasi nevoi de mancare, unelte etc *) dar vor da o parte din produsele muncii lor acelora care nu mai pot munci, neprimind nimic in schimb. Practic, ei vor beneficia de mai putin, muncind la fel.
    * – aici, in viata complexa reala de azi, nevoile evident ca nu se pastreaza la fel pentru toti. nici macar nevoile primare (hrana, sanatate) nu poti zici ca sunt la fel in conditiile autoizolarii si a distantarii sociale.

    Bineinteles ca modelul acesta este simplist dar nu vine decat sa concluzioneze ca, dincolo de cifre bursiere, indicatori financiari etc. concluzia este daca producem mai putin, vom avea mai putin. Problema este ca nu peste tot este la fel, unele domenii sunt mai afectate mai mult. Iar de aici, mie-mi pare ca sistemul capitalist de azi cu tot sistemul financiar din spate nu este pregatit pentru astfel de scenariu.

    00
  19. Autorul&andrei: aveți vreun caz în care să fi urmat analiza fundamentală și h aia tehnică și să fi câștigat? Dacă da, pe care bursă/indici/pereche?

    00
    • Nasdaq. TRVG pe short, BKNG long.

      00
    • eu sunt investitor pe BVB (bursa romaneasca) si speculator (in intelesul de trader) pe indici in US (Dow Jones, S&P500) si Germania (DAX) .. si pe metale (aur, argint, aluminiu) .. investitor de vreo 8 ani si speculator de vreo 3-4 ..una peste alta, am iesit in castig ..

      Pe BVB am iesit in castig pentru ca am intrat in anul 2012, cand majoritatea actiunilor erau inca la un nivel destul de jos fata de valoare reala ..aici (pe BVB) pot sa zic ca este mai relevanta analiza fundamentala.. analia tehnica este si nu este (din cauza lichiditatii destul de scazute a celor mai multe actiuni)… consider ca avantajul pe BVB este ca poti sa iti faci temele mai bine pe analia fundamentala, avand mai multe surse de informatii (daca esti genul care le cauta).. in ultimii 5 ani, BVB a beneficiat si de randamante bune ale unor emitenti solizi (majoritatea avand actionar statul )

      Tragand linie, pot sa iti zic ca da, pe BVB am castigat bani, in special avand la baza Analiza Fundamentala (AF)… Am castigat bani mai seriosi pe actiuni mici si medii: ELGS, TBM, IARV, OIL (sunt simbolurile bursiere, pentru cei familiariati)… sunt companii unde am bagat bani multi cand erau ieftine, tocmai pe baza de analiza fundamentala…intr-un final, au confirmat…

      Am facut bani bunicei si cu SIF-urile…si cu unele produse derivate pe BRD, TLV (Banca Transilvania) si SNG (Romgaz).. actiunile mari (ca cele 3 enumerate mai sus) se misca mai greu dar au si produse derivate cu efecte de levier (multiplicare de „n” ori a catigului sau a pierderii)

      Daca te pricepi pe AF si ai rabdare (uneori si ani) cred ca poti fi investitor de succes (adica sa castigi bani din bursa)..

      Referitor la partea de trading pe indici si metale , aici am inceput mai cu stangul.. fiind instrumente cu levier mare, factorul psihologic m-a influentat destul de mult la inceput si m-a condus spre niste deciii gresite… ulterior, am ajuns si aici pe plus, aplicand o strategie de a vira in contul de trading doar sume pe care le castigam pe contul de investitor..o parte destul de mica… asa, posibilitatea de a pierde bani nu mai cantarea asa greu in deciziile mele …

      Pe indici intradevar am folosit AT in mare parte + urmarit flux de stiri /analiza pe bloomberg, investing, platforma de tranzactionare (un fel de AF).. am facut bani dar nu cine stie ce sume…urmaream mai mult un trend mare pe care sa il calaresc si sa castig bani..

      mentionez ca pe toate platformele acestea de tranzactionare indici (cu levier) ca si jucator/speculator pe „day trading” cei mai multi jucatori mici – de retail – (ca nu pot sa le zic investitori) pierd bani pentru ca nu inteleg fenomenul si joaca un fel de pacanele..chiar si cu pregatirea adecvata poti se iesi pe minus.. cam pe toate platformele de genul asta, scrie cu litere MICI ca cca 80-85% din „investitori” pierd banii…castigatorii? marii jucatori (fonduri, banci de investitii) care deja tranzactioneaza automat cu programe de trading..asa zisii „robotei”… ca si mic jucator, fara o pregatire teoretica si psihologica corespunzatoare, esti mancat pe aceste piete

      cei mai multi bani i-am facut aici pe aceasta scadere din cauza COVID … pentru ca am prins valul (de scadere) de la inceput si nu mi-a fost frica sa intru sume relativ mai mari … de cand au inceput scaderile (cca 21.02 pana la recuperarea aceasta de 30% ..pe undeva prin 23.03 – deci o luna) am crescut contul de trading de 6 ori …dupa care am pierdut 30% din el pe acea crestere „contra naturii” … sunt pregatit sa intru short din nou cat de curand pentru ca, pe AT si AF, toate semnalele sunt ca trebuie sa o ia din nou la vale ..

      Mentionez ca am intuit caderea pietelor pe baza de COVID si am lichidat contul de investitor , luand totoadata niste pozitii short pe indici(mi se parea ireal ca nu se intampla nimic pe burse in tot contextul asta si , la cateva zile, cand au inceput nasoliile prin Italia, au inceput si scaderile pe pietele financiare) .

      Am scris mai mult decat aveam de gand dar am zis ca poate iti este de folos…tie dar si altor…

      PS: Pe forex (perechi valutare) nu speculez

      00
    • @andrei

      Amintiri din epoca de piatră:
      Primul contact cu așa ceva a fost după ce a trântit Patriciu bursa în 2004. Am avut noroc că după asta a luat-o bine în sus și vreo 2 ani am mers la mare xu banii de acolo. Speculator, chiar cu overtrading uneori
      Ordinele trebuiau semnate, eu mergeam o dată pe săptămână să le semnez post factum. I-ar fi închis CNVM de sute de ori pe băieții ăia care îmi erau brokeri

      De vreo 10 ani am cont pe forex. Pierdere netă cel puțin 500 de dolari, dar îl consider taxa pe antrenamentul creierului meu, de speranță m-am operat demult, s-a vindecat și locul:)

      Spor la treabă, andrei. Admir pe cei ca tine care fac portofoliu

      00
  20. -Mai arunc si eu o privire la Dow Jones, la burse…de multi ani nu mai reflecta realitatea.
    -Mai ma uit pe diverse statistici, cum ca in USA in 3 saptamani au ajuns someri 16 milioane, 2 milioane nu si-au platit rata, etc.
    -Boeing da afara 10%, Tesla a taiat salariile la 30%, Honda si Nissan USA au dat afara 10k oameni.

    O sa fie rau, si cel putin in domeniul auto in Romania e mai avantajos decat in vest, romanii sunt mai ieftini. La mine la firma am castigat un nou proiect, nou client, ii dam inainte (domeniul auto)

    00
    • O fi Dacia ieftin de facut in Romania,dar e si mai ieftin in Maroc,nu?

      00
    • In romania exist centre de inginerie (continental, bosch, hella, autoliv, si multi altii). Sediile de la noi raman intacte, daca dau afara, ii dau pe aia din sediile germane, franceze, etc.

      00
  21. As adauga si febletea lui Vali, piata imobiliara. Acum e chill dar in doua luni incepe sa se duca si aia in cap si alti someri alte credite neplatite alte locuinte executate si tot asa… Un sfert din ingrediente ar fi fost suficiente pentru o criza majora.
    Diferenta intre o criza economica majora si ce e acum este ca intre sa-ti rupi piciorul la ski sa te doara, vin aia sa te dea jos cu akia si un accident auto grav esti intre fiarele contorsionate apar salvatorii te intreaba daca te doare, zici ca nu prea dar stai ca nu pot sa ma misc.

    00
    • Și eu cred asta. Presiune dubla. Putere de cumpărare mai mica. Mai puțini bani nominal chiar. Și valuri masive de emigranți.

      00
    • Pai bombardierii astia dezvoltatori spun ca esti nebun. Piata trebuie sa creasca, acum o luna spuneau ca anul asta se dubleaza preturile, ca si cum toti romanasii castiga mii de euro lunar. Nu ma intereseaza daca apare cineva sa spuna ca in vestul Europei sunt triple preturile, pentru ca tu esti estul sarac, o natie de amarasteni, corupti si lasi. O casa in zona Antwerp, Belgia de 100 mp minim, la 20 km de oras, cu acces facil la autostrada costa maxim 200k euro, iar in cloaca aia de Bucuresti cer 120 000e pe un jeg de casa din rigips, culmea in Bragadiru, aceasta metropola.

      00
  22. Bursele sunt doar un joc financiar și nimic mai mult, și asta de ceva ani buni.

    Au fost câteva elemente care au contribuit la asta, una din cele mai tâmpite, care înainte era practic ilegală, e faptul că companiile își pot crește artificial valoarea acțiunilor prin răscumpărare. Adică în loc să dea dividende sau să plătească taxe, își răscumpără propriile acțiuni ceea ce crește artificial prețul și nu reflectă realitatea.

    De când lumea s-a obișnuit să judece cum merge economia strict pe indicii bursieri, companiile și mai ales guvernele s-au prins de schemă, și efectiv inundă bursele cu banii, ca să dea bine cifrele și să meargă bine la următoarele alegeri.

    Ăsta nu mai e capitalism demult, capitalism însemna să dea oamenilor direct acei bani cash, iar oamenii să voteze cu banii lor care companii merită să supraviețuiască și care nu. Care sunt utile și care nu.

    Așa se inundă artificial bursa cu bani, indicatorii arată bine, dar cum zice autorul, totul e supraevaluat.

    Eu nu m-aș lua după bursă, de vreo 15-20 de ani, (cred că Alan Greenspan a fost cel care a decuplat-o de economie dar nu țin bine minte) nu mai reflectă realitatea, e doar un joc de sine stătător în care se bagă bani, se fac bani, se pierd bani, complet separat de realitate.

    00
    • Bursele nu sunt un joc și banii aia nu sunt virtuali. Pe acolo sunt banii tai din fondul de pensie, și orice aspirație pe care o ai, direct sau indirect.

      00
  23. „pentru că ecartul dintre Spania/Italia și România se va mări considerabil”

    Spania / Italia au economii mult mai bazate pe serivcii (74%) decat Romania (62%) si au mult mai mult de pierdut. Doar turismul reprezinta 9-10% din GDP-ul Italiei, 10-12% din GDP-ul Spaniei si doar 2% din GDP-ul Romaniei. Si astea sunt doar contributiile directe.

    Economiile Italiei si Spaniei s-ar putea contracta si cu 2% pe an in urmatorii 2-3 ani, in timp ce a Romaniei ar putea creste cu 2-3% pe an.

    00
    • Am o părere divergentă (nu neapărat corecta) dar o pot argumenta.

      In principiu piețele emergente și de frontieră sunt extrem de dependente de capitalul străin. Așa cum am văzut și în 2007 / 2008 aceste piețe de periferie înregistrează în perioadele de contracție ieșiri masive de capital pentru a finanța operațiunile din piețele principale. Așa cum constatăm și acum, banii smart deja încep să plece din Romania. Deci nu doar că nu vin, pleacă. La ăștia vin 20% PIB pentru finanțarea economiei.

      In alta ordine de idei, reducerea portofoliului de active cu risc (mai ales cu risc politic cum e Romania) e o strategie uzuala în perioadele de contracție. OUG 114 a nenorocit încrederea în Romania.

      Spania și Italia au programe robuste de investiții pentru refacerea economiei și au spatiu fiscal mai mare. Romania e greu finanțabila (daca te uiți la bondurile pe euro aveam cota mai proasta decât Italia). Noi avem 3.6%/pa la 01.02.2020 Italia are 1.9%/pa conform Bloomberg adica ne finantam de doua ori mai scump ! Nu e un complot sorosist e o realitate legata de riscul perceput fata de un stat.

      Populația în Italia are deasemenea per capita economii mult mai mari și în cazul unui program de bonduri pandemice poate finanța masiv economia.

      Una peste alta și SUA și restul lumii se gândesc cum sa stimuleze economia, cum sa o gâdile pe burtica. In timp ce la noi dl. Dăianu propune creșteri de impozite și taxe pe activele financiare adică pe acțiuni – precum și plăți de solidaritate din conturi pe modelul Cipru unde li s-au aplicat penalizări financiare la soldul depozitelor și banilor din cont.

      Sincer noroc ca ii avem pe Vasilescu și Mugur Isărescu (știu, sunt controversați) însă alternativele sunt dezastruoase.

      00
    • „Spania și Italia au programe robuste de investiții pentru refacerea economiei și au spatiu fiscal mai mare.”

      Hai ca am ras.
      Ambele tari sint falimentate de ani buni si stau pe picioare doar cu perfuzii de Euro prin misculatiile EZB si apartenenta la EU/Euro. Daca le creste dobanda la care se imprumuta cu cateva procente se duc la vale.

      Cat de mult „finanteaza” italienii economia proprie s-a putut vedea cu ocazia actiunii finantelor italiene care pandea masinile scumpe prin statiuni sa ii verifice la conturi pe soferi.

      00
    • @Antohie le luam la rand si la rece

      Spui ca: “Spania și Italia au programe robuste de investiții pentru refacerea economiei și au spatiu fiscal mai mare. Hai ca am ras.”
      _______________________________
      Italia va injecta 435 miliarde euro direct, si inca 300 din ESM (mecanismul de stabilitate) si probabil eurobonduri. Adica 12250 euro per capita. Pe astia ii finanteaza sub 2%.

      Romania are in plan 2% PIB adica, in jur de 5 miliarde de euro, adica 250 de euro per capita. Pe astia ii finanteaza in 4% adica dublu de scump.

      Suma Italiei este de 50 de euro mai mare per locuitor!!!

      Ia zi, cine iese cu ecart economic?

      Spui: „Ambele tari sint falimentate de ani buni si stau pe picioare doar cu perfuzii de Euro prin misculatiile EZB si apartenenta la EU/Euro.”
      _______________________________
      Faptul ca fac parte din uniunea monetara nu ii ajuta. Era mai bine sa nu faca. Aveau dreptul de a bate propria moneda, o devalorizau in spume, cresteau peste noapte exportul, acumulau valuta cu care plateau datoria externa si scadeau masiv importul pe moneda ieftina > orice produs importat devenind mai scump pentru populatie.

      Si apoi o dadeau in da, avem inflatie, ne pare rau, am calculat prost, ne-a surprins si pe noi.

      00
    • @Antohie. Suma investita de Italia in redresare este de 50 de ori* mai mare decat cea a romaniei per capita.

      00
  24. În condițiile actuale descrise de tine în acest articol, dacă ai bani, care acum sunt în lei, ce e cel mai bine să faci cu ei? Îi lași așa? Cumperi acțiuni că poate mai cresc, dar din situația descrisă de tine parcă nu prea e în regulă? Cumperi aur care deja e scump că poate va mai crește sau măcar să păstrezi valoarea? Euro? Păi UE a tipărit și va mai tipări bani la greu. Dolari? Păi coronavirusul face măcel în SUA și numărul de șomeri crește alarmant. Ce faci cu banii pe care i-ai pus deoparte până acum și sunt în lei?

    00
    • Avea Warren o afirmație geniala. Spune-mi unde va fi cursul mâine cu o șansă de 51% și voi deveni cel mai bogat om din lume.

      E greu sa anticipezi. Îți pot spune unde NU i-aș ține. Artă, în indici de luxury gen Knight Frank’s Luxury Investment Index (KFLII), bursa și in imobiliare. La ultima consultanții îți vor spune – mama acum e momentul. Ai dobânda 0 până la anul, și ROBOR mic. Ok ai dar sa nu uitam va un 2 camere in ONE Herastrau de la 140K e acum 270K. Și acum nimeni nu își mai permite. O sa vedem iar o eră a apartamentelor inghesuite cu WC in bucatarie.

      Cash is King in perioadele de criza. Și când zic cash in criza asta prefer bani virtuali (din cont) fata de M0.

      00
    • Și dacă zici că cel mai bine e cash, în ce ne sfătuiești să ținem cashul? Ron? USD? Euro? Ce anume?

      Despre aur ce părere ai?

      Și nu în ultimul rând, mulți văd acum o oportunitate extraordinară de a-și înmulți banii luând acțiuni subevaluate de la diverse companii din țară sau americane, alții cumpără indici (S&P500, DJI etc.), alții îi bagă în fondurile de investiții de pe la diverse bănci, iar alții chiar Forex.
      Ce părere ai despre toate acestea și de ce nu recomanzi?

      00
    • cred ca un articol sau măcar un paragraf mai substanțial cu privire moneda în care ar trebui păstrate economiile ar fi binevenit

      00
    • Eu mi-am virat in Saxo Bank unde am un cos. CHF, euro, USD, czk, samd. Apoi după conversie mi-am virat inapoi in conturi românești. Câștigăm din curs paradoxal la faza asta. Am încredere foarte mare in sistemul bancar românesc.

      00
    • Crimsonware&Răzvan: e parțial meseria mea răspunsul la întrebările tale
      Recomandare: economiile se țin cash, altfel se cheamă investiții sau speculă. Revenind, eu am banii împărțiți în trei: RON, EUR, USD. Nu este o idee rea dacă iei decizia să îți faci coș de valute să pui și o monedă de refugiu cum e CHF

      00
    • Nimeni nu te-a întrebat de țelurile tale cu banii tăi:
      1. să faci mai mulți bani repede?
      Habar nu am…
      2. Să faci bani pe termen lung?
      Eu am să cumpăr acțiuni la companii cu asseturi stabile într-o piață/ afacere pe care o înțeleg la timpul potrivit. Am să văd dacă-mi permit sa cumpăr imobiliare.

      Autorul scrie de Buffett eu merg cu Kostolany:

      – „cumpăra acțiuni, ia un somnifer” și când te scoli merge treaba
      în combinație cu
      – „cine n-are acțiuni când scad, nu va avea nici când cresc”.

      Cashul îl țin în Euro, Acțiuni :) și imobiliare :)

      Nicio criză nu ține la infinit… Războaiele trec, pandemiile trec, sistemele politice nasoale trec (asta cu sistemul politic e nasoală ca poate ține mai mult de o viață), asseturile solide rămân. Din acest motiv investesc pe termen lung în acțiuni.

      De speculat nu am timp… ultima dată mi-a ieșit (2018-2019 în acțiuni +40%), penultima data era să fac infarct (prin 1999 cu opțiuni (en: options) la Gazprom și Telekom. Am avut o performance incredibilă, m-am calicit și am pierdut nu numai câștigul nerealizat).

      00
  25. La mai multe articole pe tema economica.

    Cat despre bursa si Wall-Street, pare sa fie un alt exemplu de „privatizare a profitului dar socializare a pierderilor”.
    A se vedea ajutorul de 25 milarde catre liniile americane din US, care si-au folosit profitul in ultimii ani pentru bonusuri si cumparare de stock in loc de dividente sau dezvoltare.

    https://www.ft.com/content/91bf57d2-7c2d-4046-b4a1-2d939b5baf30

    Nu cred ca o sa fie singurul exemplu de „too big to fail” la ~12 ani de cand aceeasi schema a fost facuta pentru sistemul bancar.

    00
  26. Autorul ignora anumite aspecte ale “ exodului” romanilor catre “ strainezia”.Nu numai Romania o sa aiba probleme cu locurile de munca,ci si Italia si Spania.Mult mai grave decit Romania.Somajul preconizat in Italia este de cel putin 20-25%,acum.In Spania 17-19%,acum.Cu cit trec zilele,va fi tot mai mare.Somajul in rindul tinerilor de acolo este de peste 50%.Si ma refer strict la bastinasi,aia nascuti acolo.Daca ati fi urmarit ceea ce s-a intimplat dupa criza din 2009,cind statele vestice au facut infuzii de capital in economiile proprii,ati fi observat ca acele “ grant-uri” sau “ imprumuturi guvernamentale”, au venit la pachet cu masuri protectioniste pentru populatia locala.Primeai imprumut sau grant guvernamental,cu conditia angajarii de personal bastinas,nu imigranti.Abia dupa a 3-a “ incercare” esuata de a angaja un “ citizen” aveai voie sa deschizi pozitia pentru imigranti.Iar criza din 2009 a fost mic copil fata de ce vine acum.O sa spunet ca “ sintem cetateni europeni,avem drepturi”…..observati cit de mult a contat acea “ cetatenie europeana” si “ solidaritate transfrontiera” cind Olanda,Germania si Austria s-au pisat cu bolta peste urletele de ajutor ale Italiei si Spaniei.In ziua de azi,fiecare-i pentru el si se gindeste strict la proprii cetateni.Mai ales ca incepind din toamna asta vine un val de alegeri in statele vestice.In timpuri de criza exceptionale pe care le traim astazi are loc recrudescenta nationalismului,xenofobiei,rasismuluinsi protectionismului social si economic.Majoritatea de pe aici a vazut “ strainezia cea bogata” doar in city break-uri si vacante.Si li s-a parut f misto.Asa cred ca e si in viata reala,cind dai cu circa pe acolo.Ciini cu coveigi in coada.Nu-i deloc asa si va fi si mai urit,nu te mai asteapta nimeni cu bratele deschise.Dimpotriva,iri sugereaza sa stai acasa si sa te “ bucuri” de “ prosperitarea” starului care te-a expediat,c-un sut in cur,la ei,ca sa “ le furi locurile de munca” si asa putine.Expresiile alea din comebtarii -“ gata,m-am saturat,imi bag pula in ea Romanie,vind tot si miine emigrez”-au devenit desuete si lipsite de continut.Vorbe goale,in realitate,tuturor le e frica de se caca pe ei sa se duca si pina la coltulmblocului sa cumpere o oiine,d-apoi sa sara cu capul inainte intr-o tara si-o cultura pe care le-a vazut doar in vacante.Citi dintre voi,astia “ IT”-isti,” project managers”-i,proiectanti de geniu sinteti gata sa renuntati la confortul living room-ului din care postati,incrincenati,amenintari cu bagatul pulii in ea de Romanie,sinteti gata sa carati ciment cu circa pe schele in Spania,sa adunati sparanghel in Germania sau sa stergeti babe la cur in Italia?Cam astea sint optiunile pentru romani prin “ strainezia”,sau v-ati inchipuit ca plonjati direct pe job-uri de “ project manager” sau “ Google specialist”?Concluxie-aia cu “ slabirea supapei sociale”(recte somaj si asiatenta sociala) prin datul unui sut in cur romanilor in “ vestul bogat” nu mai merge.Au aia problemele lor,cu ai lor,mari de tot.Sau credeti ca degeaba s-a intors un val de 1 milion de romani de acolo?Au venit aia pentru Paste?Nicidecum,au venit ca au rams fara job,datintoti afara.Si vot mai urma.Daca aveti nelamuriei cum e cu “ imi bag pula in ea Romanie,miine vind tot si emigrez”,intrebati-i pe astia.Cu siguranta o sa va incurajeze s-o faceti…sau nu

    00
    • Antonioro, poate inveti sa pui si niste paragrafe. Sau macar mai putine virgule. Sau litere mari. Ca altfel o sa te tot scot din spam…

  27. Smart rău de tot ce spui. Exact asta este. Socializarea pierderii. Dacă te uiți pe raporturile de pe Nasdaq vei vedea ceva foarte atipic. Banii multi atrag randamente mai mari procentual, decât cei puțini ceea ce e irațional.

    00
  28. In romania exist centre de inginerie (continental, bosch, hella, autoliv, si multi altii). Nu e doar Dacia in zona auto

    00
  29. @Antonio – Nu ignora acele aspecte autorul :)

    Le cunoaste. Vezi comentariul precedent în care explic de ce cred asta. E irelevant cat au îndatorare ca și cota in PIB atâta timp cât se finanțează la jumătate față de noi. Muncitorii români deja sunt extrem de necesari in vest, și de acum încolo jocul devine foarte interesant.

    Efectul e următorul. Tu ești nefumator. Îți dau o țigară cu 1 cent. O fumezi îți place mai vrei. Peste 10 ani, îți fac pachetul 10 euro sunt singurul producator de țigări. Muncitorii români vor deveni cam cea mai tranzacționată marfa pentru că această criza are potențial sa duca la probleme alimentare.

    Romania are o șansă unică aici dar e degeaba că suntem mult prea proști.

    Dacă eram ministru prima măsură era sa le negociez celor ce pleacă un contract colectiv de muncă. Cu drepturi medicale samd. Ok, vreți 100.000 de români? Cum sa nu. 1500 salariu minim, maxim 2 per camera, asigurați medical sau cu coplata in Romania. Ii băgai și in legalitate si erai sigur că sunt protejati.

    Dacă nu facem cooperative agricole sa producem local ne ratam șansa. Uite bunicul meu are 5 fâșii de teren. Fâșia 1 e a unui vecin, 2 e a lui, 3 e altuia, 4 e a lui. Am fost sa vorbesc cu 4 vecini să își dea la schimb fâșiile consecutive să aibă bunicul (și ei deasemenea!) tot terenul continuu că fâșiile sunt una langa alta. Crede-mă nu vor. Nici cu bani extra.

    00
    • “ Muncitorii români deja sunt extrem de necesari in vest…”.Asa erau si mexicanii in USA,pina acum 2 saptamini,” extrem de necesari”.Acum nu mai sint,cind ,brusc,somajul creste cu peste 6 milioane pe saptamina.Sint oline cimitirele de oameninde neinlocuit….

      00
    • Fără români in agricultura ca să mă exprim non-academic, au pus-o.

      Vor scăpa de ei când vor avea tehnologie și robotei culegători.

      00
  30. Haideți să vă zic eu cum va fi cu migrația românilor!
    După ce am intrat în UE, s-a dat liber la plecat. Și românii au plecat.
    S-au dus mai întâi în Spania => Spania s-a dus la fund.
    Nu a mai mers cu Spania, s-au dus în Italia. => Italia s-a dus la fund.
    Nu a mai mers cu Italia, s-au dus în Anglia și Germania. => Anglia a ieșit din UE.
    Germania???…
    Pe urmă vor pleca în Țările Nordice dar din câte văd sunt deja unii pe acolo și nu le place că e frig, întuneric și plouă. Cel mai probabil se vor adapta.

    00
    • Pai de ce crezi ca e asa de indignata lumea din Romania ca nu se ridica vizele pentru USA?S-au cam inchis optiunile in UE,e nevoie de o noua “ supapa”…

      00
    • Ar fi culmea, pleaca romanii in USA, se duce de rapa USA.

      00
  31. Interesant, sforaitor, plin de expresii frumoase.

    Dar analiza porneste din criza, punand totul pe seama Corona. Cand era clar ca de ani de zile totul era tinut pe picioare artificial, cu bani tipariti la nivel de EZB, Feds, etc. Asa ca nu stiu cat este de pertinenta.

    Vedem in cativa ani cat de mult isi vor reveni Italia si Spania. Si nimeni nu zice nimic de Franta, care nu e departe. Tot castelul asta de carti de joc se duce cand Germania, Olanda si Austria decid sa isi ia jucariile si sa lase „Sudul” sa isi finanteze singur deficitul.

    00
  32. „Spania și Italia au programe robuste de investiții pentru refacerea economiei și au spatiu fiscal mai mare. Romania e greu finanțabila (daca te uiți la bondurile pe euro aveam cota mai proasta decât Italia). Noi avem 3.6%/pa la 01.02.2020 Italia are 1.9%/pa conform Bloomberg”

    Spatiul fiscal e bun, dar e si rau in acelasi timp. Pentru ca inseamna taxe mari, si deseori, dependenta de veniturile din taxe mari. Nu se prea imbulzesc investitorii straini in Italia, si mai ales in Spania, tocmai din cauza asta.
    Daca Spania taie maine impozitul pe profit la jumatate, nu o sa mai poata plati pensii, sanatate sau somaj. Si chiar si asa, tot o sa aiba o rata mai mare de impozitare ca Romania (praguri de 19%, 24%, 30%, 37% impartite la 2 versus 10% in Ro).

    Alt aspect e politica monetara, unde Spania si Italia sunt legate de Euro, si nu au flexibilitatea pe care o are Romania.
    Un al 3-lea aspect e legat de legislatia muncii. In Spania si Italia, e foarte orientata spre angajat si foarte neprielnica pentru IMM-uri si mai ales PFA-uri. Asta in timp ce in Romania exista mai mult „spatiu” legislativ.

    Cat despre rata de imprumut, e valabila pana la primul faliment. Si Spaniolii cel putin, ca natie, au o istorie lunga de falimente: 6 in vremurile lor de glorie maxima (sec. XVI), 8 mai recente ale Argentinei. Plus statele esuate din America de Sud (Cuba, Venezuela), cu care impart o afinitate spre tot ce inseamna socialism dus la extrem.

    00
    • Foarte bine descrisa situatia, as adauga doar ca si Franta are cam aceleasi probleme. Iar Franta si Italia au deja o datorie publica de peste 100% din PIB, care nu e detinuta majoritar de proprii cetateni, putem zice ca zarurile au fost aruncate …

      00
    • @Ackerman, vezi comentariul #84 :)

      00
    • Tu zici ca e de bine pentru Italia ca ia 435 miliarde cu dobanda 2% fata de 5 miliarde cu dobanda de 4% in cazul Romaniei.
      Eu zic ca nu, deci am ajuns la un impas. Problema nu e la luat, ci la dat inapoi.

      00
  33. Foarte bun articolul!

    @Autorul, pe ce exact te ocupi in piața financiară, profesional vorbind?

    00
    • Buna Cena, multumesc. Dupa facultate aveam ocazia sa intru in domeniul financiar, insa am spus nu. Am preferat sa merg pe cont propriu dupa o experienta de circa 5 ani intr-o organizatie interguvernamentala din Bruxelles pe zona de management executiv. Am o firma in nisa de transport/logistica si una de IT, alaturi de niste oameni minunati care nu imi sunt doar angajati ci mi-au devenit in anii astia buni prieteni. Desi pe ambele firme cifra de afaceri este acum 0, am avut norocul / inspiratia / poate a fost providenta, ca an de an in ultimii 10 ani, sa rezerv o parte consistenta din contul de profit si pierdere al firmei pentru un eveniment de tipul lebada neagra – chestiune care ne-a ajutat enorm acum pentru ca altfel trebuia sa iau niste decizii grele rau de tot privitoare la echipa noastra. Criza cipriota din 2012 (cu confiscarea banilor din depozite) mi-a sters atunci undeva la 50% din economii peste noapte, si asta m-a ajutat sa fiu mult mai precaut din acel moment incolo.

      00
    • @Author
      Ouch. Aiurea mai ales ca a fost lege pentru catei, nu dulai – deh dacan-ai avut si tu drum prin Londra in weekend-ul respectiv sa poti sa faci niste retrageri sanatoase…

      Separat, vreun motiv pentru care lucrezi cu SaxoBank ? Sunt printre, daca nu, cei mai scumpi la comisioane din cate am vazut.
      E vreun serviciu pe care il ofera care te tine la ei; pentru schimburi valutare bancile sunt o optiune pe partea de private (depinde de suma) iar pe partea de trading fie lucrezi cu un fond din US (gen E*Trade) daca ai reusit sa-ti deschizi cont inainte de 2018 fie in EU cu cineva gen IB.

      00
    • Am IB si Saxo. Aveam si Ameritrade pana m-a sunat o fetita sa imi spuna ca nu mai vor clienti din Romania. Aparent banii nostri nu sunt buni.

      00
    • @Autor

      Ai putea sa dezvolti te rog Saxo vs IB? Pe partea de tranzactionare basic/long-term IB par mult mai competitivi decat Saxo.

      Legat de TD AmeriTrade a fost o schimbare in 2018 (nu mai retin detaliile daca a fost legat de spalarea banilor in US sau altceva) si de atunci cam toti au incetat sa mai
      deschida conturi pentru cetatenii din afara US, cu cateva exceptii. Generalizat , stiam ca pastreaza conturile deschide deja dar aici depinde probabil de istoric, suma si bataia de cap asociata pentru ei.

      00
  34. Moise, tu ești?

    00
  35. Sunt Aaron, fratele său biblic.

    00
  36. Ești destul de sigur pe niște cifre și evoluții viitoare având ca bază un stil de criză nemaiîntâlnit în lumea vestică de foarte mulți ani. Toți de prin vest sunt la pescuit acu cu carbid.. Nu cu lanseta.

    Pentru mine, erai credibil dacă discutai de ce s-a întâmplat prin Asia când a fost epidemia de Sars și făceai o comparație cu anul ăsta. Aia a fost cea mai apropiată criză similară.

    Pari a fi de printr-o bancă… Numai ăștia o țin langa perioada asta cu prohodul țării și cu exodul masiv..

    Chill man…
    life is beautiful!

    00
    • @laurentiu compari o criza locala cu o pandemie, un eveniment global – nu au nimic in comun. Asta e game changer. 2008 e mic copil, acolo produceam ca economie. Vezi ultimul raport Unicredit sau pe cel din Goldman. Cifrele pe somaj ma duc cu gandul la criza din 1929.

      Nu lucrez in banca.

      00
  37. Salut,
    Felicitari pentru articol si multumesc oricand gasesc o persoana dornica sa isi impartaseasca cunostintele in domeniul pe care a ales sa il aprofundeze.
    As plati pentru astfel de articole si simt ca educatia financiara este unul dintre capitolele in care trebuie sa investesc pentru sustenabilitate. De asemenea, caut sa aflu si cat de importanta e balanta bani/timp astfel incat sa duc o viata echilibrata.
    Te rog sa mai scrii, in masura in care iti permite timpul si sper sa avem parte de o sectiune de comentarii la fel frumoasa.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile