Normal că Google nu vrea să plătească taxe

Spania vrea și ea ca Google să plătească taxe în țara lor pe ceea ce cheltuiesc companiile locale, după ce Franța a anunțat același lucru. E normal.

Pentru că, momentan, situația se întâmplă așa: Google deschide un birou într-o țară, cu minimul de angajați. Cumpără o bază de date cu firme și începe să le trimită mesaje nesolicitate despre cât e mișto e să îți faci reclamă pe Google. Din 5 oameni câți avea Google pe aici acum niște ani, 1 era CEO, 2 erau Marketing Manager, 1 era secretara și 1 era femeia de serviciu. Și toate facturile se emiteau din Olanda sau Irlanda, unde Google negociase reduceri de taxe și alte facilități. Google România o ducea prost, în timp ce Google Irlanda rupea.

Și guvernele se uită la facturile astea, le adună și realizează că banii ăia ar trebui impozitați în țările de unde pleacă și unde sunt cheltuiți.

Dar Google nu vrea asta, și e dispus să plătească lobby cât trebuie să nu se întâmple asta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

56 comentarii

  1. „Și guvernele se uită la facturile astea, le adună și realizează că banii ăia ar trebui impozitați în țările de unde pleacă și unde sunt cheltuiți” – ce le opreste pe guvernele alea sa taxeze „la sursa” facturile alea ?!?

    • Probabil apucaturile imperialiste ale SUA … daca vrei sa vinzi ceva servicii/produse media pe site-urile de stock în SUA îti cer sa completezi nush ce declaratii pentru fiscul lor. Daca google/starbucks face la fel în UK, FR, ES tipa trump ca razboi

    • practic faptul ca doar o alianta poate veni cu legi globale, nu poti tu tara x sa ii impui tarii y sa iti dea bir, de asta ce pot face guvernele e sa taia macaroana companiilor mamut pe teritoriul lor nu in afara astuia, bine exista si niste legi globale acceptate de majoritatea tarilor si care de multe ori face ca america sa fie ‘the internet police’ de aia mr.snowden sau assange stau pe unde stau.

    • Vor mitui la greu parlamentarii corupți ca să nu plătească. În final le va ajunge cuțitul la os și se va face dreptate. Că așa se face dreptatea, numai când îți ajunge cuțitul la os.

  2. Și e normal ca țările unde o firmă face afaceri să vrea ca taxele acelei firme să fie plătite acolo.

    Așa are Irlanda PIB de 80000 USD / locuitor, că toate firmele americane de IT au sediul acolo unde plătesc taxe mult mai mici decât în alte țări UE, deși grosul afacerilor le fac în acele țări.

    La fel procedează și firmele de transport aerian.

    Acum unde face google lobby? La parlamentarii UE sau la ăia naționali? Trebuie să fii extrem de ticălos ori irlandez să fii de acord cu practica actuală.

    Principiul e simplu, normal și de bun simț: plătești taxe unde faci afaceri. Nu îți convin taxele, nu mai faci afaceri acolo.

    • este imposibil sa evaluezi corect profitul google „in Franta” .. veniturile sunt relativ simplu de contabilizat dar cheltuielile Google sunt imposibil de cuantizat – sunt cheltuieli globale, nu ai cum sa le imparti „pe tari”.

    • @vladone: s-o crezi tu! bugetele sunt locale pentru multinationale…si majoritatea sunt „centre de cost”->primesc de la compania mama fix cat consuma(pe baza de facturi); „centre de cost” cu profit 0.
      cine crede ca intr-o companie nu se cunosc cheltuielile la nivel de centru, divizie, departament, echipa…a lucrat numai in covrigarii

    • >>plătești taxe unde faci afaceri

      Ia fi atent: platesti taxe unde produci produsele, ca Google Romania cu cei ~14 angajati din Bucuresti (conform wiki) nu beneficiaza de aproape nimic din ce aduc taxele alea, dar acolo unde au datacenterele si inginerii da (cel mai mare sediu non-US e in Irlanda). Stiu ca nu-ti convine, dar asa zic eu ca e corect, nu?

    • In zilele Internetului nici nu ai nevoie sa faci afaceri (adica sa ai deschisa sucursala ori filiala) in toata tarile. Te promovezi online si gata.

    • sunt 3 huburi nesimtite in Europa la momentul de fata: Irlanda pentru IT, Olanda pentru fiscalizare si Malta pentru jocurile de noroc si spalare de bani… mai ai si UK care isi tine la secret informatiile financiare desi toata lumea stie ca spala bani cat tot restul Europei la un loc

    • mai ai si UK care isi tine la secret informatiile financiare desi toata lumea stie ca spala bani cat tot restul Europei la un loc

      păi rahat, normal că le țin la secret, la câți bani rusești spală. dacă era o sumă mică, o făceau publică.

    • @Attilla, dar costurile cu dezvoltarea aplicatiilor si mentenanta lor unde le cuantifici? In ce tara?

      PS: a nu se intelege ca sunt de acord cu manevrele facute de Google si celelalte companii mari.
      Poate ca ar trebui sa se stabileasca un nivel minim de impozitare valabil cel putin la nivelul intregii Uniuni Europene. Si nici o tara sa nu aiba voie sa perceapa taxe mai mici.

    • @Andrei G: mentenanta (costul) se calculeaza ca „ore lucrate”: ofera Ro suport la o aplicatie/serviciu/echipament? cat timp ofera? 24/7? ce volum de munca inseamna? 7 oameni ->7*24*365*rata orara (care contine si CO, cheltuieli, 10% ore suplimentare etc) si ti-a dat un total…pe care-l facturezi companiei…fara ca tu sa ai habar cu cat vinde compania mentenanta respectiva catre client.

      la devops: cat ore dureaza dezvoltare? (si aplici aceeasi metoda) si fix atat primesti…indiferent de cu cat vinde apoi respectivul produs.

      iar la sfarsit de an…se face balanta. daca ramai pe plus…returnezi banii sau dai un party de Craciun….esti pe minus, ai belit peleul

      nicaieri nu are loc discutia asta la nivel de board:
      „ce cheltuieli avem in X tara?!
      nu stiu sefu…ca e greu sa calculam..ca suntem globali!”

    • O fi adevărat zvonul că și rușii aveau un interes în Brexit? Nu cei oficiali, ci oligarhii care vor să-și ascundă banii de mama rusie.

      Cică în ultimul timp legislația UE contra spălării banilor se complica de la an la an, iar a avea un UK independent de acele legi ar face mulți bancheri și oligarhi foarte fericiți.

      Bancherilor care pot taxa comisioane frumoase pentru operațiuni de genul le pică de minune o ieșire din UE care le complica viața cu toate legile alea anti-spălare de bani.

      După care UK devine un fel de paradis fiscal, insulă în europa, dpdv al fiscalității. Da, britanicii de rând o s-o ducă mai rău, dar elita lor care trăiesc din combinații o s-o ducă bine, iar ăia sunt cei care au influență până la urmă.

      Nu știu dacă e adevărată faza dar pare plauzibil.

    • @manu, pai mie imi pare din toate punctele de vedere un avantaj pentru rusia brexitul, trebuie sa fac un pic de gimnastica mintala sa gasesc si puncte negative

    • Defapt e foarte diferita situatia a alte companii. UE-ul e foarte complicat si ca el sa functioneze nu e suficient sa tai o factura din Irlanda. Pentru transportul de persoane se plateste cota TVA in fiecare tara tranzitata pe calea ferata sau sosea, de exemplu. Companiile de aviatie au diferite criterii in functie de care nu exista situatia ca Wizz-air sa ia pasageri din Romania si sa dea 0 lei in taxe catre Romania.

      Problema e ca majoritatea tarilor nu au un sistem de taxe gandit pentru companii ca Google. Cat timp ele sunt mici e in avantajul tuturor sa accepte o piata libera europeana (in plus, e foarte birocratic si greoi sa taxezi genul ala serviciu) dar la astea mamut ce fac aproape monopol peste piata devine foarte interesant subiectul.

      La un moment dat o sa trebuiasca gandit ceva la nivelul intregului bloc comunitar.

    • @Attila, eu nu am spus nimic de mentenanta.

      Hai sa dau o explicatie mai concreta: Google a dezvoltat platforma Youtube.
      Sa spunem ca de partea de programare s-a ocupat echipa din Irlanda.
      Apoi, pe aceasta platforma se vinde publicitate (in Romania, Irlanda si Germania).

      1. Cum imparti costurile cu dezvoltarea aplicatiei catre cele 3 tari? Se imparte egal sau se calculeaza procentual in functie prezenta in fiecare tara?
      Si daca iei in calcul prezenta in fiecare tara, te raportezi la numarul de clienti sau la profituri? In anumite tari marja de profit poate fi mai mica.

      2. Apoi mai sunt costurile cu serverele. Preupunem ca serverul este amplasat in Germania fiindca ofera cele mai bune optiuni de peering.
      Cum imparti costurile de mentenanta pentru fiecare tara? In functie de traficul generat sau de profit?
      Si daca faci calcul in functie de trafic, traficul catre Romania/Irlanda va fi mai scump datorita costurilor suplimentare cu interconectarea sau va avea aceeasi valoare/unitate de calcul?

      3. Sau spunem ca alegi sa amplasezi serverul in Romania pentru a este mai ieftin. Ai legatura directa cu Germania si apoi mai departe cu Irlanda.
      Daca ai o avarie pe legatura Germania – Irlanda, costurile astea unde le pui? Catre divizia din Irlanda (fiindca ei sunt singurii afectati) sau le imparti la toate cele 3 divizii?

      Oricum ai face, este imposibil sa imparti cheltuielile in mod echitabil. Iar companiile cu siguranta vor gasi metode de calcul si explicatii astfel sa impinga cheltuielile cele mai mari catre tarile cu impozite mari pe profit, unde vor iesi pe minus.

    • @manu144x: Put your money from your bank in Nikolai bank. Trust me, look, I have pen.

    • sunt 3 huburi nesimtite in Europa la momentul de fata: Irlanda pentru IT, Olanda pentru fiscalizare si Malta pentru jocurile de noroc si spalare de bani… mai ai si UK care isi tine la secret informatiile financiare desi toata lumea stie ca spala bani cat tot restul Europei la un loc

      Mai pune Cipru, pentru spalare de bani si taxe mici, insulele din Canalul Manecii (Jersey, Isle of Man), unde evita taxele pana si britanicii si Gibraltar, din nou pentru gambling.

      O fi adevărat zvonul că și rușii aveau un interes în Brexit? Nu cei oficiali, ci oligarhii care vor să-și ascundă banii de mama rusie.

      Da, este.

  3. zilele lui Trompa sunt numarate, asta asteapta toti de fapt, le e sila sa se mai certe cu el si pe tema asta.

    • Oh, you small naive thing. Are Trump niste approval ratings de e posibil sa iasa iar in 2020.

    • Am zis, singurul care are sanse reale sa-l bata e fie keanu reeves fie cineva care a demonstrat ca l-a batut pe trump ori e mai pe val gen elon musk

    • nu as spune ca este pe val Elon, afacerile ii merg binisor dar el nu lucreaza antisistem ca sa-l pui vs Trump, omul care a scutit corporatiile de taxe… il pui pe Elon ca sa ce? sa ofere Tesla niste ajutoare de stat? as merge pe cineva care propune reforma sistemului de sanatate foarte scump si corupt plus taxarea miliardarilor

    • aici practic Elon, pana sa anunte fabricile din china(dar si alea le poate justifica pt populatia asiatica) era cel putin la prima vedere cel mai pro america, facea fix ce face sau mai mult spune ca face trump, america 1st.
      duce lumea pe luna sau pe marte, e fix the american dream, deci ar avea sanse mari la candidatura, poate chiar mai mari decat keanu care e mai mult decat internet meme, ar avea sanse un milenial dar nu stiu care sa fie prin politica americana, daca aveti idei puteti spune, din ce stiu trebuie sa fie nascut in us, dar legile se mai pot schimba desi timpul e putin si trump e un conservator.

  4. Politicienii de peste tot sunt analfabeti economic. Pur si simplu nu inteleg ca modelul de impozitare din secolul trecut (venit, consum si proprietate, localizate geografic) nu prea se mai aplica in secolul asta.
    Poti avea o companie americana care face un soft cu o echipa mixta romano-olandeza si il vinde in Brazilia unei companii argentiniene (caz real). Cine plateste impozitul pe profitul realizat si in ce tara?
    Pe cazul de mai sus: guvernul unei tari vrea sa impoziteze veniturile realizate de o firma dintr-o alta tara? Mda, succes. Pina la urma, daca acea reclama pe Google functioneaza, firma din Spania va vinde si ea mai mult si deci va plati impozite mai mari.

    • Spania vrea sa impoziteze veniturile realizate de Google in Spania, nu e greu de inteles. Google ar putea foarte usor sa faca asta dar prefera sa utilizeze optimizari fiscale/paradisuri fiscale pentru maximizarea profitului.

    • platesti impozitul acolo unde faci profitul.
      in cazul tau, il platesti in Brazilia….problema e ca Gogu(sau alte companii) il platesc acolo unde vor ei (tari cu impozite mici sau cu intelegeri).

      daca Gogu vinde in Ro (sau oricare alta tara) si face profit pentru vanzarea respectiva…plateste impozit.

      acum se joaca asa: se face factura din tara unde e sediu mama, repezentanta locala zice ca joaca la 0 (ca primeste de la compania mama doar cat cheluieste) si deci pixu impozit.

    • acum se joaca asa: ehem, piata unica.

    • daia se factureaza in irlanda nu Costa Rica.

    • capsunari si optimizare fiscala.

    • @Attila: raspuns gresit.
      Fiecare tara dintr-un lant de afaceri (in exemplul meu Romania, Olanda, US, Brazilia) are o cota de valoare adaugata si plateste impozit doar pe bucata aia (pentru ca profitul = venituri minus cheltuieli, tu platesti impozit doar pe diferenta, adica pe valoarea adaugata).
      In realitate, compania este cea care hotaraste unde sa plateste impozitul pe profit, umbland fie la veniturile, fie la cheltuielile fiecarei filiale. Legal? Da. Moral? Nu.
      La fel si la Google: in Spania e doar un birou de promovare si marketing (zic ei), in timp ce vanzarea si „consultanta in implementare” si alte bla-bla-uri se fac de catre firma din Irlanda si se factureaza ca atare.

  5. pentru ca exista nesimtiti gen Olanda, Irlanda si Malta care se opun unei impozitari sistemice la nivel de UE, guvernele nationale si-au pus de gand sa rezolve problema la nivel local… pentru ca pana la urma Irlanda este un paradis fiscal pentru IT iar Olanda ar trebui periata si pe parte financiara… iar daca UK ramane in UE pana la urma si ea trebuie controlata, era singura tara din primele 5 tari europene fara informatii disponibile la liber despre sistemul financiar (unul dintre motivele pentru care prefera sa renunte la UE si nu la bani)

  6. VAT motherf***ers !

    Sus TVA-ul (30%), jos impozitul (5% maxim) !!!

    • … say no more, mi-am dat si eu seama :) .

    • Crezi tu ca e asa de simplu? Asta trebuie facuta in toate tarile, altfel risti sa-ti expui structura de cost al produsului, sa dai pe un iphone 2000 EUR in Romania, 1500 EUR in Irlanda si 1000 USD in SUA.
      Dar, mai presus de astea, cum iei tu banii de la corporatiile care fac afaceri B2B? Cum e cazul Google Romania.

  7. Am citit ca asa erau candva si industria tutunului, nu puteai sa faci nimic cumparau publicitate si politicieni oriunde erau la orice eveniment sportiv planetar. Si i-a luat apa pana la urma. De undeva li se va trage si astora, ca o fi Macron, ca o fi nu stiu ce spaniol, tot acolo se va ajunge

  8. E puțin diferit, cei care fac spam pentru Google sunt majoritatea, cel puțin în Europa, angajați de Arvato, birouri în Cracovia, Varșovia și Gdansk și probabil și prin alte țări din Europa însă cunoscut detalii concrete doar despre cele din Polonia. Dacă Google ar angaja asemenea roboței aka „Expert Adwords” salariul mediu din companie ar fi mai mic, iar Arvato are mii de angajați care prestează diferite joburi de doi bani pentru Google.

  9. Ar trebui interzise facilitatiile si reduceriile de taxe pentru ca ofera un avantaj nemeritat fata de concurenta. Pe o piata UE super reglementata unde se interzice sa blochezi sau sa suprataxezi firmele concurente din alte tari UE, se permit avantaje celor care imping banu acolo unde trebuie.

  10. Pai astia de la emag nu fac acelasi cacat?

  11. NOU
    #42

    Păi să creeze și respectivele state medii fiscale atractive și cu siguranță Google va deschide mai multe filiale. Observ că mulți dintre voi sunteți pro UE și comerț liber doar când vă convine.

    • Modelul asta de impozitare ar duce la falimentul multor economii nationale daca ar fi implementat peste tot.
      Tarile care fac asta se bazeaza pe faptul ca atrag foarte multe companii.

      Adica iti permiti sa incasezi numai 1% sa spunem daca ai 100 de companii in tara, dara daca ai avea numai 10 companii nu ai mai putea sa mergi pe modelul asta… ai fi nevoit sa cresti impozitele.

    • NOU
      #44

      Sau să reduci numărul de bugetarii/instituții publice inutile. Ce zici de asta?

    • NOU
      #45

      Bugetari*

    • @Razvan, de cata infrastructura ai nevoie in Malta si de cata ai nevoie in Franta?

    • Răzvan vorbești în platitudini.

      Spune-ne și nouă ce fabrică, ce uzină, cu producție pe bandă rulantă, ți-ai tras…

  12. Am scris ANAF-ului de acum 5 ani ca in Romania se petrec lucrui necurate;
    1- Reclama se plateste in Irlanda dar Google realizeaza acest serviciu in Romania cu domeni .ro
    2- se trimit colete cu ramburs din Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Polonia dar factura cu taxele aferente e din tara de origine, i-am intrebat daca curierul vine la usa si achit 100 ron pe colet la usa, factura primita de ce e din Bulgaria?
    3- in anumite domenii firmele din Romania sunt obligate sa plateasca taxe de autorizare pentru fiecare produs chiar daca e produs in UE, sa se inregistreze la anumite insitutii, sa plateasca taxa de mediu si alte taxe, dar firma din Bulgaria cu domeniu .ro vinde acelasi produs dar pentru ca le trimite din Bulgaria nu e obligata sa le autorizeze si produsele nu pot fi blocate la vama.

    Raspunsul nu a venit niciodata, parca zici ca sunt prosti astia de la Anaf si nu vor bani, am lasat sesizare inclusiv la sediul lor din Bucuresti din rond Alba Iulia.

    • Problema e de fapt ca ANAF-ul are niste prioritati impuse politic, iar cei care ti-au citit scrisorica nu au nici un cuvant de spus in ce face institutia. In momentul de fata economia globala a depasit cu mult capacitatea cadrului legislativ din toate tarile care participa la ea, motiv pentru care e posibil ca o firma din Polonia sa-ti trimita pantofi in Romania dar sa factureze in tara de origine. ANAF-ul este si o institutie in care majoritatea sunt slab pregatiti si slab informati, si cand mai pui si faptul ca are posibilitatea sa te popreasca cu minime consecinte in caz ca se demonstreaza ca au comis un abuz…
      Pana la urma e simplu, tarile in care multinationalele opereaza fara sa contribuie asa cum e corect vor acum sa regleze balanta. Va veni oricum OECD-ul cu niste norme internationale care vor face viata mult mai grea companiilor de talia Google, dar intr-adevar, pana si tara noastra are nevoie de o solutie de moment pana atunci.

    • NOU
      #50

      Pentru că așa funcționează piața intracomunitară? Ăsta e marele avantaj de a fi în UE.

    • Da, doar ca birocratii din Romania nu stiu ce e aia piata UE, si tot pe noi ne fute in loc sa ne lase in pace sa ne butem bate de la egal la egal cu firmele din UE!
      Din pacate firmele UE sunt avantajate in Romania in dauna celor inregistrare aici!

    • @Ciprian: 1) E problema discutata in curs (de tari ca Franta si Spania). Problema e cand gigantii fac asta, nu o firma aleatorie de publicitate.

      2) si 3) Fiindca efectiv asta e marele avantaj al pietii unice. Compania aia din Romania poate sa faca acelasi lucru in Bulgaria. In UE teoretic avem incredere in institutiile din celelalte tari. E aberant sa crezi ca vine X in Romania sa vanda un produs neautorizat. Nu, el vinde tot dupa legile noastre doar ca noi acceptam ca poate sa faca treaba bazandu-ne pe autorizatiile eliberate de statul bulgar.
      La facturi, cred ca tu nu realizezi cat de important si benefic e pentru economia tuturor tarilor implicate sa poti trimite un produs din Spania in Romania si sa facturezi dintr-o singura tara (Bulgaria, in exemplul tau). Nu doar ca nu e nimic ilegal, asta e fundamentul si piatra de temelia a pietii unice si UE-ului. Asta nu inseamna ca nu trebuie respectata legea sau platite accizele in piata de desfacere.

      Ca idee, piata transportatorilor din Romania (firme romanesti 100%) care impanzeste euopa efectiv nu ar exista fara sa poti face toate treburile astea.

      Nu ti-au raspuns pentru ca probabil, ca si mine, nu au inteles exact ce anume nu ti-e clar in toata treaba asta!? Ce produs cunosti tu ca s-a vandut in Romania si nu a respectat legislatia in vigoare?

  13. ,”Da, dar corporatiile ne dau de mancare, ne dau salarii, ne lasa in siti breicuri!”

  14. Pai daca UE tolereaza si incurajeaza practicile astea pentru toate marile corporatii, se mai trezesc unii care sa spuna ca s-au saturat. Da’ stai linistit ca face comisia o circulara si le baga mintea in cap spaniolilor sau francezilor pana nu se viralizeaza frustrarea …

  15. Dacă aș fi în Guvern (dar nu sunt) aș face o strategie prioritară de atragere a companiilor IT mari in România, oferindu-le facilități fiscale de nerefuzat. E o nișă în care circulă mulți mulți bani.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.