Nope, n-avem dreptul la încălzire

Cineva de la Hotnews crede că dreptul la încălzire este unul fundamental. Nu e.

Nu e atâta timp cât ai dreptul de a vota, dar nu ți-l exerciți. Nu e când insiști să votezi același primar corupt și incompetent. Nu e când țevile crapă și tot ce faci e să strângi din dinți și să ridici din umeri.

Dreptul la viață civilizată și conducători implicați și atenți se câștigă luptând mereu. Nu așteptând să pice din cer. N-o să pice niciodată din cer. Nu vor veni americanii, nemții sau bulgarii să ne civilizeze. Trebuie să o facem noi.

fun-medicamente

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. nu te poti incalzi poluandu-i pe altii, punct. solutiile individuale ne distrug pe termen lung: vezi masina personala sau marea inventie tehnologica numita microcentrala de apartament. orasele care nu vor sa-si tina sistemele de incalzire in viata nu sunt orase. doar niste triste adunari de pensionari economi!

    00
    • stau in anglia
      toate casele/ apartamentele au centrala proprie

      00
    • Man centralele de apartament au aparut in primul rand in orasele unde sistemul centralizat s-a inchis si mii de familii s-au trezit in situatia de a nu avea cu ce se incalzi pe timpul iernii. Ca dupa aia s-au raspandit si prin alte zone este o alta discutie.

      00
    • M-as băga la o discuție cu tine despre randamente ale centralelor… dar are sens?
      Poate totuși… o întrebare: ce procent de căldură se pierde prin transportul apei de calorifer de la CET la bloc?
      Hai și cu a doua întrebare: câte calorifere ai văzut că sunt „revizuite” prin spălare interioară pentru a scoate mâlul din ele? Mai precis, câte familii vor să facă asta (că e pe bani), și câte sunt „merge și-asa”?

      Pentru prima întrebare, caută tabele de la CET-uri, unde spun băieții temperatura apei „la plecare”, apoi măsoar-o la robinet (calorifer).

      00
    • SACET-ul produce si energie electrica, nu mai comparati mere cu pere!

      00
    • mă, ce e cu gagiul ăsta? el comentează că „sisteme de încălzire”, apoi tot el spune că „energie electrică”.
      Mai lasă băutura, de dimineață ai început?

      Am revenit sa te ajut puțin cu randamentul ala: ele se înmulțesc.
      Dacă un sistem are un randament de 0,9, un al doilea sistem are un randament de 0,8, un al treilea sistem are un randament de 0,6, iar ele sunt conectate, randamentul final va fi mai slab decât cea mai slab sistem din cele trei. Adică, 0,9*0,8*0,6 = 0,43.
      Bag 100% energie, folosesc efectiv doar 43%. (cam ăsta e randamentul automobilelor, btw.)
      Pentru eficienta maximă, trebuie cât mai puține sisteme interconectate.
      Iar măsurarea temperaturii apei la plecare din CET, iar apoi la robinet acasă, spune cât de eficient e sistemul.
      CET-urile nu se închid pentru ca sunt eficiente.
      Bine, se închid și pentru că românul e lepră și nu achită facturile la întreținere…

      00
    • NOU
      #7

      Singura cale rezonabila este sa ai:
      – centrale de bloc
      – centrale de blocuri

      00
    • Pe mine ma distreaza pagina de autentificare la clientii E-ON.
      La ce credeti ca face reclama la CET-uri, cumva ?

      eon.ro/myline/login

      00
    • ”the one” este doar unul dintre miile de paraziti care capuseaza sistemele centalizate de producere/furnizare a ”agentului termic”!

      00
  2. De 4 zile e gata un pod in Timisoara. Nu s-a dat drumul la circulatie desi e calcare in picioare pt ca primarul Robu nu l-a inaugurat cu fanfara si panglica.

    00
    • Vino in bucuresti. Noi nu avem nici pod macar…

      00
    • Avem pod in Bucuresti! De exemplu podul Constanța. Diferenta este ca aici asteptam sa se fărâme singur . Cât crezi că mai rezista gletul care îl tine ?

      00
    • Dai și tu cu ciocanul ca mulți români.
      Mori dracului dacă ai așteptat 4 zile, dar dacă ai mai aștepta 5 luni ce ai face?

      „La reabilitarea Podului Dragalina lucrează firma Tehnodomus, iar termenul inițial de finalizare a reabilitării și modernizării acestuia a fost fixat la 24 februarie 2019”.

      Și ne mai întrebăm de ce draq avem o civilizație de cort.

      00
    • tehnodomus??? au terminat inainte de termen? putin mai la nord de Timisoara au o lucrare de vreo 5 ani si inca nu e gata, au depasit deja vreo 3 termene…

      00
  3. Astia vor sa le incalzim viloaiele din banii nostri. Nu le mai ajunge pensiile speciale. Stai sa vezi, ca asta va fi schema…

    00
  4. Daca falimenteaza RADET si se opreste termoficarea si e iarna grea va fi calamitate. In prima faza ai zice ca fiecare are un radiator si se incalzeste la curent dar urmatorul pas va fi sa puste instalatia electrica, nu va face fata la cat e orasul de mare. Apoi cu 3-4 grade in casa si apa inghetata pe conducte s-ar declansa haos. Noaptea s-ar dormi ca sardelele in corturi de campanie incalzite cu sobe de motorina.

    00
    • Daca falimenteaza radet-ul se vor da drumul la aragaze pana se vor goli toate buteliile din statii. Desigur, statiile vor fi smechere si vor vinde buteliile la suprapret. Stai linistit, butelii se vor gasi in continuare fara problema de stoc.

      00
    • Tu nu auzi că ei au centrală de apartament!!! Ce le trebuie lor gaz sau curent?! Boss, ei au centrală… controlată de iphone.

      00
    • oare de cate ierni blande vor mai avea noroc fanii firei?!

      00
    • pensionarii sa faca mai mult secs, sa se incalzeasca, nu sa steie cu mana intinsa la Radet.

      00
    • manole: sau să adopte soluția celor din sectorul 5, să doarmă cu calul în apartament.
      Auzi la ăla, cică „calamitate” dacă nu mai au bucureștenii căldură. De ce și-or închipui miticii suedejizați că sunt ei mai speciali decât atâtea și atâtea orașe care au rămas fără centrale în țara asta? și nici măcar din vina lor.

      00
  5. erau pe vremea odiosului un fel de grill-uri rudimentare cu gaz care le legai cu un furtun la un ochi de la aragaz si le plimbai prin casa
    de fapt era o tava ce parea din aluminiu cu un grilaj din sarma
    am vazut si sisteme in care bagai device-ul respectiv intr-o mini teracota si evacua gazele afara printr-o gaura in perete (versiunea high end)
    in timisoara erau populare, cica se faceau la 6 martie

    00
    • Eu am văzut o tehnologie cu coș pe geam în care bagi lemne, ambalaje și ce nu îți mai trebuie prin casă. E la modă prin Calafat și prin alte orașe care au renunțat la sistemul centralizat de încălzire.

      Știu! toți boșii cu salar o să spună că ei au centrală, dar… vecinul sărac și mai tont ce o să aibă?! Va sta în frig?! Sau își va construi o sobă de teracotă și te va afuma pe tine (la propriu).

      00
    • green – acum cativa ani am stat cateva luni cu chirie intr-un oras numit Stei(bihor). Aveam incalzire cu centrala denumita soba cu duda scoasa prin perete langa geam. Bine, nu doar unde am stat ci peste tot era aceeasi situatie. Nu puteai deschide nici un geam fara sa iti iei in mufa putin carbon.

      00
  6. dupa logica ta n-avem dreptul nici la asfalt dar nici la apa potabila. Ghinion cum spunea un neamt venit in romania

    00
    • Nu zice ca nu avem dreptul, normal ca avem. Dar trebuie sa luptam uneori pentru aceste drepturi. Asa ai dreptul sa nu fii jefuit seara pe strada, dar realitatea e alta.

      00
    • Măi oameni buni, voi aveți habar ce înseamnă DREPT?

      Nu, nu aveți DREPTUL la încălzire, drumuri asfaltate sau apă la robinet pentru că toate lucrurile astea nu pică din cer, sunt oameni care muncesc să le creeze. Da, aveți dreptul să stați cu găleata când plouă și să strângeți apa, dar dacă o vreți curățată, la robinet la orice oră și caldă, pentru aia plătiți. Pentru că ăia care se ocupă de ea nu fac muncă voluntară, așa cum nu faceți nici voi.

      00
  7. Vb lui Carlin, lucrurile’s exact invers cu votul. Oamenii zic ca daca n-ai votat n-ai dreptul sa comentezi. Ba dimpotriva – cei care au votat sunt responsabili de starea actuala si n-au dreptul sa comenteze.

    Eu care n-am votat nu sunt responsabil de ce nasolii face primarul/presedintele/etc. Tu care ai votat ai creata situatia asta si nu eu care n-am avut nimic de-a face cu asta.

    „Da’ abtinerea de la vot este ea insasi o actiune in sine. Lipsind de la vot si tu ai influentat cursul politic” – o sa zica unii.
    Dap, corect. Dar IMO inactiunea este mai putin reprobabila decat actiunea, mai ales cand actiunea pare futila.

    Si alta vb a lui Carlin (sa-i fie tarana usoara) e ca tara asta a fost vanduta demult. Tot rahatul asta cu alegerile si promisiunile nu valoreaza nici cat o ceapa degerata – DAR iti da iluzia ca tu, cetateanul constiincios, contribui la schimbarea in bine a tarii.

    PS – eu totusi as vota daca as avea ceva optiuni promitatoare. Poate poate se gaseste vizionarul, incoruptibilul, genialul. Da’ la ce personaje politice lesinate si buhaite de vorbe goale au fost si sunt disponibile, neah.

    Cine-i cu mine? (ala eu, ala eu,..) :D

    00
  8. principalul drept este ”votez, deci sa mi se dea”!
    de dat se da, ce se da este problema!

    00
  9. Cum a zis cineva mai sus: avem dreptul la încălzire dar nu la încălzire subvenționată.

    00
  10. Va fi o iarna frumoasa…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube