Nu inteleg un lucru la posturile de radio: de ce omul care intervine prin telefon vorbeste mai incet decat boul din studio. Ieri ascultam un post de radio, intervine gogul prin telefon, ridic nivelul sonor cu 50% ca sa aud ce spune ala, ca parca vorbea din curul studioului, si dupa ce inchide se baga ala din studio care imi rupe urechea. Pai, unde e dreptatea? Cat de greu e sa normalizezi niste voci? Cat de greu e sa ii dai aluia volumul mai sus ca sa se aude si sa nu fie nevoie sa stai cu urechea ciulita?
Radu, de cele mai multe ori, nu stă nici un sunetist după realizatorul de emisiune. Fiecare realizator se mixează singur, el îi dă cale celui din telefon, el face reglajele, pe loc, live.
Cine suna la radio si de ce ? Sa spui ce probleme existentiale ai ? Who cares !?
@Radu: Nu sunt si softuri automate care fac chestia asta ?
uneori si la tv sunt diferentela astea( nu neaparat ptr cine intra prin telefon) emisiune – publicitate
Pentru ca nu se fac probe de sunet inainte. Dureaza maxim cinci secunde proba de sunet pentru fiecare fiecare ascultator care intra in direct.
Sunetistul: „Zi ceva.”
Ascultatorul: „Ceva.”
Sunetistul: „E bine. Ramai la telefon.”
Si mai sunt cazuri in e diferenta mare intre ce se aude pe post si ce aude defapt DJ-ul in casca, cu toate ca ce se aude pe post se aude mai bine de obicei.
ca nu te auzi bine e intr’adevar naspa , dar sa stai un sfert de ora la telefon pana sa te bage un prost din studiou in seama care incepe sa vorbeasca si uita de omul de pe fir si saracul abia zice doua vorbe si ii si zice la revedere ca nu mai are timp de el esi mai naspa , nivelul de civilizatie din romania , sau prezentatorii se cred mai presus decat cei care suna
Se poate normaliza un sunet cu normalizatoare/egalizatoare de sunet . Dar daca e foarte incet sunetul normalizarea va creste si zgomotul de fond.
La radio n-am lucrat si n-am idee cum se face, dar am lucrat in televiziune si asa procedam. Mi se pare normal ca intainte de a intra un telefon in emisie, sa se verifice sunetul.
@motanes: Pai din cauza asta apar momente penibile (vezi interferente cu radioul/tv-ul, vocea dusa la extreme – prea tare sau prea incet).
Imi amintesc ca acum multi ani am sunat la 13-14 cu Andrei Gheorghe (eram pustan, dar aveam o parere pertinenta referitor la subiectul acelei zile) si operatoarea m-a intrebat daca sunt pe fir, apoi m-a rugat sa astept. Iar din raspunsul meu isi da seama daca sunetul e ok.
Dar am vazut ca multi nu remediaza nici pe parcurs problema. Si il mai tin si pe ascultator cate 10-15 minute in telefon sa stea de vorba
@andrei: e periculos sa o rezolvi cand omul e deja in direct, pentru ca poate sa iasa si mai rau.
@Radu crede-ma ca fac intotdeauna o gramada de reglame cand sunt in direct si e ok, n-are ce sa iasa mai rau.
In emisiune nivelul tau de voce este „aranjat” de scule, nivelul de sunet de pe telefon e de cele mai multe ori de maxim rahat si asta nu mai este vina celui care face emisiunea, ci a celor care ofera servicii de telefonie.
„Boul” din emisiune de multe ori nu are cum sa viseze ca se va auzi ca dracu si de multe ori ala de suna are radioul deschis, deci face o microfonie de te doare capul sau se aude ca din buda.
Se pot face reglaje, clar si orice moderator sta cu destiul pe „gain” cat de mult poate, doar -doar …
Daca ai fi facut macar o emisiune ca si dj-self mixer, nu ai scrie asta
Stai să ghicesc: ascultai radio zu pe la 6 seara?
@Radu: ce anume ar fi periculos? Se arde lampa?
Mai prost decat „nu se aude nimic” ce plm poate fi?
Dojo le zice bine ca de obicei
Cand interventiile telefonice nu sunt regizate, foarte multe posturi de radio se lovesc de aceste probleme de sonorizare. tine foarte mult si de serviciile oferite de companiile de telefonie, bruiajele, etc. Sau mai tine de emisia analog sau digitala a radiourilor
Nu cred ca erau in discutie telefoanele care produc microfonie. Ca sa produci microfonie, ai nevoie de ceva volum, nu soaptele pe care le lasa baietii.
Nu spun ca nu sunt cazuri ca cele enuntate, dar in discutie erau alea cand se aude imperceptibil.
Asa ca sa sa incercam sa nu ne dam destepti si aparatorii vasnicilor maniplanti de „gain”, ca prinicipiul este cel clasic: „las-o ma ca merge-asa”
Apropo, exista scule si pentru a combate „microfonia”, aka „echo cancellation”, dar e mai greu, din cauza aceluiasi principiu de mai sus.
vocea se aude naspa pe telefon din cauza sculelor din studio. daca telefonul si mixerul sunt vechi si obosite, o sa se auda naspa, pt ca vocea celui de la telefon trece prin mixer, antena de emisie si receptorul tau radio. de la un post de radio la altul, ai sa vezi ca se aude mai bine sau mai rau. la magicfm aveam o troaca de telefon de pe vremea Radio Contact. Avea zile mai bune si zile mai rele, mai ales dc interlocutorul era pe mobil. cand nu se auzea bine, taiam fondul muzical pe care vorbea ala si il dadeam pe el la maxim