Nimic nou: o învățătoare cu așteptări

A văzut toată lumea asta? Bun. Da, o face pentru că e nesimțită si pentru că avea așteptări. Problema nu e asta. Nu e că e proastă sau pentru că are salariul mic. Faza e că ar face așa și dacă ar avea salariul mai mare. Mult mai mare. Și-ar da la fel de puțin interes pentru educație și la fel de mult interes pentru alte foloase pe care le-ar putea obține. La fel cum muncitorul de la fabrică caută ceva de furat, la fel cum polițistul mai caută o măslină pe lângă și așa mai departe. Asta e România. Face vreun părinte vreo reclamație?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Am făcut liceu de fiţe, problema nu se punea aşa. În schimb la şcoala de cartier la care am terminat se discuta la fel. Ţine de calitatea umană până la urmă, dar am senzaţia că peste tot prin centru se dau cadouri scumpe. Practic, învăţătoarele şi dirigintele se pun bine cu conducerea prin cadouri de la elevi.

    00
  2. Cica, in cazul de fata, e o reclamatie de la un parinte impotriva respectivei… cu o floare nu se face primavara.

    00
  3. Nu are nimic de-a face cu salariul. Doar lăcomie fără limite. Tipa deţine două şcoli private.

    00
  4. Din cîte am înţeles, s-au depus plîngeri penale pentru cerere de mită.

    00
  5. Ține de calitatea omului, e drept, dar dacă dai un salariu de 800 de lei pentru cineva care a terminat o facultate, persoanele cu valoare care pot face altceva o să facă. Iar în învățământ rămân ăia care vor neapărat să predea și cei care…mda.

    00
  6. Din cate inteleg nu e vorba de bani pentru ca are un after-school si se castiga bine din asta, problema e de caracter, care la varsta ei nu se schimba. Din filmulet se intelege ca nu cere pentru ea, ci pentru budigau, pentru bibliotecara, profu de informatica si alti colegi de breasla. Si eu am o fata la scoala si nu a cerut in 3 ani de scoala nimic pentru ea sau pentru colegi. Repet, e vorba de caracter.

    00
  7. Tanti are vreo 3 afterschool si o şcoală privată parca în bucuresti. Nu cred ca cerea pentru ca nu avea cu ce plati întreţinerea.

    00
  8. Intrebarea corecta e: a facut cineva reclamatie? Povestea e de vreo cateva zile deja … sau sa dau pe google dupa postul tau in care te plangi de ce nu faci reclamatii la politie?

    00
  9. Sesizare la Inspectorat + plangere prealabila la Parchetul de pe langa Jud. Sect. 2.
    Lucrul la caz incepe in 6.

    00
  10. Lăsați caterinca, scobiți-vă în portofel.

    00
  11. da, este intr-o oarecare masura si societatea de vina si si natura romanului. dar totusi, sa nu uitam ca nici conditiile nu sunt propice dezvoltarii unui mediu sanatos.

    daca profa aia ar avea un salariu decent atunci ii vei putea bate obrazul, dar asa….

    hai totusi, pana la proba contrarie, sa ajungem o tara europeana si la salarii, nu numai la impozite, si sa vedem dupa aia ce mai face romanul si ce nu mai face. ca asa…

    00
  12. Nu are nimic de pierdut. E deja târziu sa o mai atingă cineva. După atâția ani de învățământ are numărul inspectoarei de sector de la minister pus pe speed dial.
    Chiar dacă o exclude din învățământ, are un business in fata căruia salariul de invatatoare părea a fi ciubuc.
    Asta se întâmpla si la școlile din cartierele marginase nu doar in centru

    00
  13. @cristian iosub, businessul ei nu va supravietui daca societatea ar penaliza astfel de comportament. dar, din pacate, asta nu se va intampla dupa cum vad in comentarii.

    00
  14. Care este ratiunea pentru care o tipa cu 2 scoli si cu 1-2 afterschool-uri in proprietate sta pe un salariu de 800 lei la stat? Nicio ratiune decat aceea de a racola elevi, evident prin coercitie si/sau mizerii la clasa. Ia sa vedem: conflict de interese, abuz si/sau neglijenta in serviciu, santaj. Procurorii chiar nu au de unde sa (o) aleaga?!

    Nu stiu cati dintre voi intelegeti ca solutia este privatizarea, adica taierea accesului la borcanul cu miere pentru astfel de jigodii si aruncarea lor in lupta de pe piata. Sunt curios cu ce viteza i-ar da faliment scolile, fara sursa ei de racolat elevi.

    00
  15. Ca florile sunt prea mainstream pentru invatatoare… E prima data cand aud de atentii oferite portarilor si femeilor de serviciu, cred ca dadeau bine cu mopul ca altfel nu imi explic, eu n-am intalnit femeie de serviciu care sa nu fie frustrata si sa nu se rasteasca la elevi.

    00
  16. @Arhi: Pai daca trebuie sa fie gratuit, statul se poate oferi sa plateasca si gata. Oricum se plateste pentru o gramada de alte prostii.

    00
  17. @Arhi: macar o semi-privatizare este perfect realizabila pe termen scurt. Cu vouchere valorice distribuite de stat, iar scolile integral private: parintii aleg ei la ce scoala vor sa-si „cheltuiasca” voucherul, iar scolile se bat sa-i atraga.

    00
  18. @NicuP: la inceputul anilor 2000 am infiintat o gradinita privata in Bucuresti. Am tinut-o in activitate 4 ani si apoi am inchis-o. Asta a fost prima experienta cu subiectul. Daca vrei sa operezi 100% legal n-ai nicio sansa.

    A doua a inceput anul trecut. Cand am cerut contract, factura si chitanta lunara + o serie de alte documente, proprietarul gradinitei unde merge Junior m-a rugat sa nu-i invat la prostii si pe ceilalti parinti pt ca nu are cum sa functioneze 100% legal si sa mai si faca o bruma de profit.

    Intr-o economie de piata ca a noastra ceea ce spui tu arata ca ai fumat / prizat ceva interesant si-atat.
    Legat de subiectul „mici atentii” una e sa te mentii intr-o limita de bun simt (ocazional o cutie de bomboane) si alta e sa sari calul pe principiul manelisto- dambovitean „dusmanii n-au valoarea mea”.

    00
  19. @NicuP: S-a încercat deja in Chile (raiul tau neoliberal, până la implozie), cu rezultate proaste. Au introdus vouchere de la stat, plus posibilitatea școlilor să pretindă alte taxe. În orașele mari, deși a crescut ‘competiția’, asta nu s-a văzut în rezultatele educaționale, școlile de stat care erau foarte bune înainte au rămas așa, cele mediocre e neclar dacă s-au îmbunătațit. Un efect negativ a fost apariția școlilor ‘coș-de-gunoi’, cele mai puțin căutate, cu cei mai ‘slabi’ elevi (pentru ca deși era ilegal, se tolerau forme de selectivitate, concursuri de admitere etc.), deci un cerc vicios. În zona rurală, cu o popendulație mai săracă și mai dispersată, nu s-au deschis școli private (nefiind profitabil), deci zona asta (cea mai ‘nevoiașă’) n-a beneficiat de avantajele competiției și, în plus, școlilor li s-au redus fondurile (puțini elevi), n-au putut să solicite taxe suplimentare (oameni prea săraci) – deci, per total, calitatea învățământului a scăzut din lipsă de resurse. Fast forward câteva zeci de ani, și educația în Chile e cea mai scumpă relativ la venituri, extrem de inegală (cu o mână de școli ‘de elită’ în toată țara și vai-și-amar în rest) și anul trecut, în proteste de masă, elevi de liceu susținuți de părinți dădeau foc la autobuze și ocupau școli. Hai, noroc! Ah, era să uit, ceva similar se întâmplă și la noi, cu finanțarea per capita în școlile de stat (nu știu exact, poate poate cineva să ne spună, dar am impresia că și școlile private pot primi subvenții într-o formă sau alta), resurse tăiate în școlile rurale, efectul școli-coș-de-gunoi, o mână de școli ‘de elită’ etc.

    00
  20. @Arhi: Pai cu aceiasi bani se pot face lucruri muuult mai bune/multe/faine, DACA administratorul banilor NU este statul.
    Daca administratorul este o firma privata in mod sigur va sti sa foloseasca banii aia (putini, multi, cati or fi) in mod mult mai responsabil si cu rezultate mai bune in comparatie cu statul.

    Nu-s un fan al privatizarii invatamantului, vreau doar sa subliniez ca intr-un mediu privat, competitional, cu exact aceiasi bani s-ar putea face mai mult fata de cel centralizat, la gramada si degenerat.

    Exemplu: vezi cele 17 miliarde de euro plus fonduri europene ramase necheltuite de la M. Transporturilor, care ar fi ajuns pentru 1.500-1.700 km de autostrada. Un exemplu pe care l-am mai dat.

    Banii au fost, kilometri unde-s? Cu exact aceiasi bani s-ar fi putut face mult mai mult decat a facut statul. Adica mai nimic.

    00
  21. Solutia este privatizarea completa a invatamantului primar, si statul sa dea o suma x de bani pe elev si atat.

    Cine crede ca merita, cere mai mult, restul raman in aceasta suma sa se zbata.

    De asemenea amaratii pot beneficia de o suplimentare, la fel si taranii pt transport/camin, de asemenea aplicarea conceptului 20%/80% la
    1. Burse de merit, primii 20% din elevi
    2. Penalizare la banii primiti de stat pt ultimii 20% din elevi.

    Evident conceptul 20/80 se poate aplica incepand cu clasa a v-a, pana atunci copiii sunt prea mici pt notiunea de competitivitate, nu sunt notati cu note, si un minim de 4 clase este esential.

    00
  22. Dupa cate stiu eu , actiunea se petrece intr-o scoala privata, deci intr-un SRL. Tanti poate sa ceara si sa zica ce vrea, ea nu are nici o treba cu statul, ministerul si alte chestii „implicite”.

    Poate ma insel, nu-i iau deloc apararea dar daca acesta este adevarul, toate comentariile cu „reclamatii, sa o dea afara, etc”, nu-si au rostul. Ii ca si cum ne revoltam daca un chelner ne-ar cere bacsis :)

    00
  23. pai brosky, e normal ca un chelner sa iti ceara bacsis? nu e inclusa in meniu si servirea? plata peste plata? eu nu am copii inca dar daca pateam eu asa ceva o desfintam, pai suntem la poarta otomana? am preluat de la cotropitori toate lucrurile rele? spaga, teapa, etc, eu spun ca e de vina cine tolereaza asa ceva.

    00
  24. @brosky: din cite am inteles eu, toata discutia avea loc la scoala numarul 10 Maria Rosetti, care este scoala de stat, si unde respectiva „doamna” este invatatoare…
    Ca aparent mai detine o scoala privata sau un after-school cu doua sedii in locatii de fite din Bucuresti, asta e alta poveste.

    00
  25. Nu mai merge site-ul Scolar As, al scolii private detinut de profesoara in cauza… Scrie Account Suspended… poate n-a avut bani sa plateasca hosting-ul.

    00
  26. @Brosky
    Actiunea se petrece la liceul Rosetti. Are ea scoala privata, dar separata de asta. Si nu stiu cat e de „Scoala”, ca e mai mult un fel de after school unde-si tin bastanii beizadelele.

    00
  27. De cate ori mi se spune povestea cu „luam / cerem spaga pentru ca avem salarii mici” am 2 replici:
    – Decebal Traian Remes si 20kg de carnati
    – judecatorii spagari

    00
  28. Unde-s vremurile cand dadeai un buchet de flori la invatatoare si toata lumea era fericita… Acu tre’ sa primeasca si badigardu’ atentie. Vai si amar…

    00
  29. @Arhi, ideea e sa muti cumva presiunea si responsabilitatea spre scoli.
    In momentul asta toata presiunea si responsabilitatea e pe parinti: Ia-le manuale si culegeri pana tampesti, da fondu scolii, da fondu clasei, da-i la meditatii, da-le cadouri la profesori, da-le toate.
    Evident, sunt si elevi problema care fac zile negre profesorilor, iar in momentul in care 1 elev problema deranjeaza 24 de elevi care sunt in regula, nici o scoala nu se va risca sa-i piarda pe cei buni/platitori pentru un nebun. Decat daca plateste de 24 de ori mai mult sa acopere deranjul poate, dar atunci scoala are doar de castigat.

    Cumva trebuie si profesorii sa stie de frica, faza cu definitivatul si catedrele si toate astea e ridicola. In primul rand fosilele blocheaza posturile care ar putea fi luate de profesori tineri, care ar accepta schimbarea mai usor, si au total alta mentalitate.

    00
  30. @Andreea:
    Cine te oprește sa faci voluntariat prin săracele sate chiliene? Sau efortul ăsta nu e pentru tine, e doar pentru…alții?

    00
  31. NOU
    #33

    ar fi imoral să facem public faptul că doamna profesoară a plătit un bărbat să-i satisfacă o nevoie primară? jurnaliștii ar zice apoi că asta face doamna profesoară cu banii de la părinți. :)

    00
  32. @Arhi: daca iti zic ca exista asa ceva?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube