Nikon – scădere de 40% în România

Skin, importatorul Nikon în România, a anunțat azi ceva tabletă din aia ieftină și a menționat în fugă scăderea pieței foto:

“Am incheiat anul 2013 cu afaceri de circa 42 de milioane de euro. Pentru anul in curs mizam pe o mentinere a business-ului, in conditiile in care vanzarile de PC-uri si camere foto sunt in scadere, categoria din urma inregistrand un declin de aproape 40% in primul trimestru al anului”, a declarat Camil Perian, administrator SKIN Media.

30% anul trecut, 40% anul ăsta, e timpul să revizuim articolul ăsta și să acceptăm că hobby-ul foto a trecut și e cazul să începem să cerem mai puțin megapixeli și mai multă calitate de la camerele noastre foto de pe telefoane. 

Plus, va fi groaznic de amuzant să îi văd pe cocoșii Canon și Nikon plecând capul și copiind Fuji și Sony la strategia de mirrorless-uri. Hai că se poate, în loc de janghinele alea de 1j1 și EOS-M1 să avem un entry level gen A5000 și un top level gen A6000 cu un A7 aruncat pe acolo la mișto.

 

foto-01

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. Ce inseamna „Sa cerem mai multa calitate de la camerele foto”? Eu sunt programator Java si nu inteleg cum poate Nikon creste calitate camerei foto.

    00
  2. Mai este ceva: s-a ajuns si la o saturatie, s-au cumparat foarte multe DSLR-uri in trecut, e plin pe strada, din 3 in 3 turisti vad un DSLR. Restul filmeaza cu smartphone-ul. Sapunierele sunt pa pa.

    00
  3. E greu sa te bazezi pe DSLR-uri si sa ai creșteri tot timpul. Eu am un Canon 450D din 2008 cu un 17-50 f2.8 de la Tamron si 50mm de la Canon si nu prea simt nevoia de upgrade, mai ales ca nu sunt profi si nici n-am pretenții de artist. Singura investiție din ultimii 2 ani a fost un tele zoom ieftin de la Tamron ca nu vreau sa dau mia de euro pe ceva bun. Si daca as lua ceva nou, probabil sa trece pe mirrorless, unde Canon si Nikon s-au băgat doar ca sa fie.

    00
    • Iar tendința la DSLR-uri semi-pro in ultimii ani a fost asa: hai sa ii mai punem 2 megapixeli, hai sa ii punem si video, mai punem 2 megapixeli si ii crestem iso, hai sa ii punem ecran rabatabil, îmbunătățim video, mai scoatem vreo 2 modele de clase intermediare ca sa ii băgam complet in ceata pe cumpărători, mai băgam 2 megapixeli si focus continuu la video.

      00
  4. As lua 5000lw , dar vad ca cele mai vandute sunt cele nex 5, cu reduceri de la 3100 . Care merita, chiar imi lipseste un ap. foto bun?

    00
    • nex-5 e la mijloc in gamă. eu am un nex 3n și un nex-7. ambele fără touchscreen. no touchscreen. never touchscreen. suge bateria rău.

  5. Mirorlessurile sunt ok….dar nu dslr. Au momentele lor bune. Dslr-urile pe de alta parte…le regret pe cele vechi….sau mai bine spus cele care imi dadeau acces la sticla fara „haunting”. Pixelii sunt impresionanti la print de mari dimensiuni, si totusi mi-e dor de D300 17-55, COMPARAT CU D800 24-70. Pe de alta parte, cand urci un munte, o sapuniera sau mirorless e sfant. Nu cred totusi ca un mirorless va prelua prea curand calitatea unui dslr cum nici un dslr nu va prelua gramajul celuilalt. Se va intampla intr-o zi. Mai are cineva telfon fix? Nici eu nu mai detin SMENA din copilarie, desi pe langa kodak era zeu, iar Zenit tata.

    00
    • Vrei sa zici „hunting”, nu?

      Am eu doua Zenit-uri, le vrei? Cred ca mai am si un tele 70-200 cu f/4 pe montura M42. Focus manual, no hunting :P

      00
  6. Scaderile masive de vanzari sunt la compacte, atat in Europa, cat si in SUA, daca vom compara 2013 cu 2012. Au scazut vanzarile si la DSLR-uri, dar intr-un ritm mult mai lent decat la compacte.

    Conform CIPA, vanzarile totale estimate pentru camerele digitale in 2014 vor fi la nivelul inregistrat in 2003-2004…

    00
  7. Sa zic si eu asa:
    Am un D3100 de la Nikon si nu sunt multumit de el , nici de Nikon in general. Si nici de Canon. Am halit-o ca un fraierestean cand a s-a dezvoltat hipstereala cu ” DSLR for everyone” .
    Nu ca n-ar face poze bine , pe manual , cu setarile potrivite si cu obiective de calitate. Adica pentru asta este un DSLR, nu?
    Poate…
    Dar telefonul meu face, doar in unele cazuri ce e drept , poze mai frumoase decat DSLR-ul . Si ma refer la cazurile cu luminozitate crescuta unde un HDR facut din buton, o panorama , bat multe din trucurile pe care le poti scoate dintr-un DSLR Nikon, sau Canon.
    Sigur ca da, asta e doar procesare soft si vor veni minim zece troli care sa se lamenteze ca poti face chestia asta chiar mai bine cu un calculator. Da poti. Pe timpul tau. Dar si mai bine poti cu un Sony Alfa care e tot DSLR, sa zicem tot din buton. Si mai sunt si alti producatori.
    Nu vreau sa ma intind mai mult, dar atunci cand un tip cu un bridge de 2000 lei ( atat m-a costat si pe mine D3100 stock) , face poze mai putin granulate si cu un zoom mai mare decat fac eu cu un obiectiv 70-300
    ( pe care am platit 700 lei – doar pe obiectiv) , nu ma simt chiar bine. Da stiu exista obiective de 2000-3000 de lei, dar who cares.
    Fireste ca n-am sa-mi mai cumpar un Nikon nou, ba o sa il vand si pe asta si imi voi lua ceva cum am descris mai sus cu mai multe optiuni care chiar aduc un plus de confort/ calitate , nu megapicși .
    Si n-o ard aiurea pe point and shoot. Sunt pasionat, nu fac bani din asta , dar imi car trepiedul in vacante cu mine. Doar ca as prefera ca producatorii sa revina cu picioarele pe pamant si sa realizeze ca semipro si poate si o parte din pro, devin oameni pragmatici , nu mai viseaza focus manual si-alte hipstereli , doar de dragu faptului ca manual iese mai bine. Ca nu prea iese, nu la aparate si obiective entry level, care cam fac piata.

    00
  8. @Silviu – putem fi putin realisti? Mirrorless-urile sunt, calitativ vorbind, la nivelul DSLR-urilor, singura problema fiind viteza de focus care nu e chiar la nivelul celor mai bune DSLR-uri in ceea ce priveste sporturile. Pe de alta parte, DSLR-urile entry level sunt la gramajul mirrorless-urilor, +- 50g.
    In alta ordine de idei, daca ti-e dor de D300 ia-ti un D300, e un aparat brici si costa infinit mai putin decat ai lua pe un D800 :)

    00
    • Putem fi si mai realisti? DSLR-urile sunt calitativ peste mirrorless (optiune de full frame, obiective mult mai bune), dar plusul asta de calitate nu-i intereseaza pe utilizatorii medii.

      00
    • dacă faci poze de familie sau de vacanță n-ai treabă cu calitatea dslr.

  9. Camil e „doar” administrator? Mwuahaha, nu mai e CEO, director, presedinte sau ce ziceau despre el in alte articole?
    E normal sa scada piata de foto, si nu are legatura in Romania cu mirrorless-urile:
    – oamenii care voiau si-au luat deja din 2008 incoace au tot avut oferte si au luat
    – Canon s-a trezit din somnul cel de veci si a inceput sa faca oferte si sa fie activ, le-a luat vreo 3 ani, dar au inceput sa miste
    – si Nikon si Canon si-au dat cu stangul in dreptul si s-au faultat singuri scotand DSLR dupa DSLR si facand tot mai neclara pozitionarea entry / middle / high
    – smartphone-urile sunt mai usoare, mai ieftine, mai cu tine tot timpul si incarca poza direct pe facebook sau instagram – deci mai comode – si din ce in ce mai bune

    Pentru lectura suplimentara:
    https://www.undelucram.ro/forum-skin-media-totul-despre-mediul-de-lucru-interviu-178
    Trebuie precizat ca asta e situatia dupa vreo 4-5 procese pe rol pe teme de dreptul muncii.

    00
  10. Un utilizator obisnuit care face poze doar in vacanta, la dimensiune maxima si pe modul Auto, va alege intotdeauna un aparat in functie de pret, marime si greutate si apoi calitate, mai ales dacă baiatul de la Altex ii va spune ca face poze misto.

    Un utilizator care doreste calitate va alege un DSLR mai ales dacă este dispus sa investeasca in obiective, lentile.. etc.

    Am un amic care a dat 1.500 ron pe un mirorless, se plange ca nu are vizor optic, obiective foarte scumpe, focalizare defectuoasa ..

    00
  11. Piața DSLR-urilor e în scădere pentru că:

    1. În momentul în care au apărut DSLR-urile affordable (gen Nikon D40), multă lume a început să facă trecerea de la film la digital, așa că a fost un boom inițial, care a durat niște ani buni.

    2. În ultimii 5 ani au apărut doar câteva aparate foto care să justifice un upgrade (gen Nikon D700, D600 și așa mai departe), însă foarte multă lume încă fotografiază bine-mersi cu un D90, de exemplu. Da, Canon a inovat foarte mult pe latura de video, însă producătorii de scurt-metraje nu sunt chiar așa de mulți.

    3. Dacă acum câțiva ani singura opțiune era un DSLR sau un point and shoot, acum există telefoane mobile cu camere foto foarte performante (în lumină bună, aproximez că un iPhone 5S face poze la fel de bune ca un Nikon D3100) și mirrorless-uri, care ocupă mai puțin spațiu, sunt mai ușoare și au un aspect mai interesant.

    Nu știu cum merge treaba la Canon, dar știu oameni care au Nikon și care s-au plâns de Skin și au început să se uite la alte brand-uri. Un exemplu clar e situația cu senzorul de la D600, care în alte țări e reparat gratuit, iar la noi se face o curățare pe care trebuie să o plătești (sau cel puțin asta era situația prin noiembrie).

    00
  12. Mândru posesor de Fuji X-T1.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)