În unele zile, comand masa de prânz de pe la puținele firme care au mâncare comestibilă din Brașov. Și iau o fripturică, o shaorma, chestii din astea de mâncat. Toate, dar absolut toate, vin complet nesărate. Că știți, unii vor fără sare, de aceea nu punem sare pe mâncare.
OK, vreau să știu: cine vrea fără sare? Cine mănâncă complet nesărat mâncarea care e făcută să fie mult mai delicioasă cu sare?
Că mie mi se pare de neconceput.
Sarea se da doar in ochi!
Boss, scapa de mizeria aia iodata si cumpara o sare normala
P.S. paharu de cola de ce nu e in poza?
n-au plătit să fie in poză
Hombre, cam toata sarea disponibila in comert e iodata :))
Auzi „boss” si pentru problemele de tiroida generate de lipsa de iod sau de problemele de dezvoltare intelectuala cine raspunde?
Mi s-a cam luat de curentul asta „anti-chimie” care apare peste tot. Eu zic ca trebuie sa renuntati si la monoxid de dihidrogen, ca il consumati degeaba.
nu ai de unde sa cumperi sare neiodata in comertul socialist, este o mica lege care interzice asta
Ia explica-ne tu care e problema cu sarea iodata? Aia fara iod e buna doar la muraturi.
Dan are dreptate, dar pentru unii e mai simplu sa fie ironici decat sa se informeze.
Din fisa tehnica a mizeriei care se foloseste pe post de antiaglomerant (E536):
„Pericole pentru om/sănătate:
În caz de inhalare: poate provoca o uşoară iritare membranelor mucoase şi a tractului respirator superior.
În caz de contact cu ochii: poate provoca o uşoară iritare a ochilor.
În caz de contact cu pielea: provoacă o uşoară iritare în contact cu pielea. Este un permeator pentru piele.
În caz de ingerare: în caz de înghiţire în cantităţi mari provoacă vomă, diaree, ameţeală.”
Nu o zic eu, o zice producatorul substantei.
Exista in comert sare neiodata, se cheama sare roz de himalaya.
Nenorocitii de illuminati au ajuns sa puna pana si sare in iod, nu numai iod in sare. Am dat odata cu iod pe o rana si m-a usturat!!!
pigbrother dai cu search in google despre ce face sarea iodata inainte sa o sugi
P.S. sare normala gasiti la orice plafar
Oh, nu, vom muri de la sarea iodată, fugiți!!!!
Te controlează illuminati cu ea!
@mihai: ia explica chimistule care e legătura dintre iod și ferocianura de potasiu pe care o folosesc unii ca antiaglomerant. Adică E-ul ala de care zici tu.
Înainte de a crede toate conspirațiile va rog sa citiți despre incidenta bolilor de tiroida în România. În special prin 1960. Și în special în județul Argeș. Ca nu degeaba circula gluma cu AG = Atenție, guşații.
Nu stiu de ce dar cred intr-o conspiratie cu sarea aia roz de himalaia. Adica cine plm verifica provenienta ei? E alta formula a sarii de himalaya? un fel de NaClHm?
Daca maine scoate unul sare galbena de pe Marte se gasesc rapid o suta de mii de prosti s-o cumpere ca-i mai sanatoasa. Cum sa nu fie, doar e de pe Marte? In plus e si mai usor de produs un galbui natural.
Sarea iodata e cu microcipuri care te controleaza iluminati prin ele si care nu mai poate omul sa fie liber de-acum incolo ca stie astia tot timpul pe unde esti si ce faci
orice crestin ortodox stie ca „iod” citit invers e „doi”, numarul satanei (de aia toti rockerii satanisti fac semnul cu doua degete ridicate, aratatorul si degetul mic, simbolizand coarnele necuratului) – nu avem nevoie de asa ceva in sarea noastra stramoseasca
@rumbu:
Legat de argumentul tau, vad ca ti se pare foarte logic sa obligi toata popendulatia sa consume iod in exces pentru cei maxim 1% care au probleme cu tiroida. Poate vezi si studiile privind excesul de iod si te razgandesti.
Referitor la ferocianura de potasiu (E536), mai mentionez 2 aspecte:
1. este incompatibila cu acidul clorhidric (la revedere digestie normala)
2. nu se recomanda incalzirea, pentru ca devine instabila (majoritatea mancarii e gatita la temperatura inalta!)
Altfel, ramane cum am stabilit: unii citesc si se trezesc, altii citesc si adorm. Somn usor.
@mihai:
1. este incompatibila cu acidul clorhidric (la revedere digestie normala)
Daca ar fi „compatibila” – probabil vrei sa spui ca „raectioneaza” – ai muri instant. HCl + KCN = KCl + HCN. Adica acid cianhidric. Sau Zyklon-B. De-ala de folosea Hitler la gazare. Nu vrei sa digeri normal asa ceva, fiindca in cateva secunde esti dus, daca nu te cheama Rasputin. Din fericire, aici vorbim de Na4FeC6N6 (ferocianura de sodiu) nu de KCN (cianura de potasiu). Legatura dintre atomii de fier si carbon impiedica descompunerea in conditii normale in HCN.
2. nu se recomanda incalzirea, pentru ca devine instabila (majoritatea mancarii e gatita la temperatura inalta!)
Te rog sa-mi spui cum devine instabila. In ce se transforma? Fiindca in fara de faptul ca s-ar topi (si asta daca gatesti pe la 435 de grade), tot ferocianura ramane.
Mai exista o categorie: aia care nu citesc deloc macar manualele de chimie din scoala generala. Ca se culca sau nu dupa aceea e irelevant.
Sare normală găsești doar la salină. Din fericire avem o grămadă. Mi-a adus maică-mea ultima dată 5 kg. Mai găsești și pe net de la localnici care vând, dacă ai noroc să răspundă la mail.
@ratonbox @rumbu
Sarea iodata chiar e nasoala, depinzând de cine o consuma. Dacă faci parte din procentul (mic) de hipertiroidieni, s-ar putea sa te ajute. Deși știu ca statisticile nu sunt uimitoare pe partea asta, nu se observa schimbări semnificative (în bine) asociate cu consumul de sare iodata la hipertiroidieni.
Dar dacă însă ești om „normal”, ai toate șansele sa dezvolți HIPOTIROIDIE de la sare iodata, o chestie la fel de nasoală, pt că dereglajul hormonal tiroidian poate sa fie în 2 direcții, nu doar hipertiroidie, cum pareti sa credeți toți.
Cam asta mi se întâmplă mie acum, bineînțeles ca nu pot sa știu de la ce anume a pornit, dar mama, care e medic și care mi-a tot zis sa nu mai mănânc sare iodata, acum mi-a spus s-o arunc din casă. Sare neiodata știu ca se găsește la plafar -sare marină- sau este cea roz de Himalaya. Ar trebui sa cumpăr și eu, pt ca de la diagnostic mănânc nesărat acasă, exact ca oamenii vizați de postare: „Cine mănâncă fără sare?”
Și nu sunt doar eu, sunt și cardiacii, adică majoritatea bătrânilor, care trebuie să mănânce nesărat.
Sper sa fie util comentariul ăsta și sa nu fie băgat la spam doar fiindcă Vă deranjează informațiile și preferați să credeți ca sarea îndată e Illuminati, la fel ca Rihanna.
Peace my friends.
Ai de pula mea: ai deschis solnita discordiei! In caz ca cineva nu stia, este evident ca in afara de antivaccinisti, flatearthers, chemtrailers si dracu stie ce alte rahaturi a mai nascocit mintea umana, mai avem o categorie la fel de speciala: cei care considera ca o organizatie malefica vrea sa nenoroceasca populatia lumii cu sare iodata! Ca de obicei, internetul e plin de „studii” si „experti” care atesta pana la sange aceasta teorie diabolica.
Sarea de la salina de la Cacica este cea mai buna si bucovineana sare
Fără sare – tinem tensiunea in limite normale
Macar de era sare de Himalaya… rau ai ajuns.
Sarea se pune pe rană, la dușmani. Nu știi nimic
nicio
Baga multa sare, e sanatoasa…
Ca raspuns la titlu: oamenii cu probleme cardiace, sau de tensiune sau whatever. E mai simplu sa pui sarea decat sa o scoti.
Fara sare. Daca mi-e pofta de ceva sarat iau cate-o data crantanele, sau branza telemea. Dar altfel prefer mancarea nesarata (bine, se pune lingurita clasica de sare la o salata sau la 6-10 portii de mancare). Sarea in mancare nu trebuie sa se simta! Daca deja se simte, e prea multa.
In general am observat ca fumatorii au gustul mai atenuat, preferind mancarea mai sarata / piperata.
Nu numai fumatorii.
Cu cat avansam in varsta cu atat gustul si mirosul se deterioreaza. Persoanele varstnice vor gusta mai putin mancarea decat persoanele mai tinere. [0]
Cat despre sare: romanii mor pe capete de la probleme de inima deoarece alimentatia lor consta in produse grase si sarate. [1]
Sorici? Saramura? Branza telemea? Mici? Concurs care moare primul.
[0] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2579627/
[1] http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/raport-ins–care-sunt-principalele-cauze-de-deces-ale-romanilor-365061
INS sunt cei mai mari mincinoși! Românii mor pe capete oricum din 256 de alte motive, nu sarea e problema.
Pt ca unii vanzatori de mancare pun mai mult sare/condimente ca sa mascheze lipsa de prospetime a preparatului. Sau pt ca atunci cand pun sare pun prea multa…
Habar n-am, mie nu mi se pare ca mancarea ar fi nesarata.
Aia e carne din spate sau sunt jumari?
Bree, urăsc romanii care se bășica dacă nu au solnitza pe masa sau nu e ciorba fierbinte!
niște tarani
ciorba tre’ sa arza, sa fiarba in fata ta cu bulburuci cand o mananci, altfel mai bine nu te mai apuci de obiceiuri romanesti.
Cu respect,
Un taran
Bai pvladc …totu pan la ciorba fierbinte bagati-as supa minestrone undeva!!!
Alt taran!!!
Romeo, coix, vezi ca esti cumva pleonastic in exprimare.
cand va faceti mari tu si catalinix poate o sa pricepeti ca aveti un rafinament culinar de cantina de santier. pana la tarani mai este cale lunga pentru voi.
Te intepi repede…estem?
pe subiectul asta ma intep mai repede ca un balon la petreceri de copii
Eu nu pun sare/piper aproape niciodată. Cel mai des pe vreun piure care e făcut doar din cartofi chiori, dar nu stiu daca se intampla de 3 ori într-un an sa ating vreo solnita. Alte condimente mai folosesc la carne. În rest, cu cat vine ‘din fabrica’ e ok.
Întotdeauna am fost asa. Majoritatea murăturilor mi se par prea sarate și tot asa.
faza e sunt mâncăruri care nu au sare deloc. da, piureul, dar mai nou și carnea. și eu mănânc cu foarte puțină sare, dar plm, tot n-are gust cu sare deloc.
zoso, nu e bre de la sare
nu au gust pentru ca sunt ingredientele de cacat
mai nou carnea are sare in pizda ma-sii pentru ca e injectata cu tot felul de saramuri
te-oi fi obisnuit tu cu glutamatu’ monosodic si d’aia ti se pare ca nu are mancarea gust
io crap cand aud parintii imbecili ca plozii din dotare nu mananca fara sare (gen masline sarate de urli, cereale cu 10% sare & shit).
pvladc – poti spune de unde iei masline fara sare si cum sunt alea conservate?
@Catalinx:masline conservate in ulei de masline.
pe cartofii aia poti pune ce sare vrei tu, tot necomestibili par
Ii mananca cu tot cu caserola si e tot aia.
De unde comanzi mâncare boss?
Firmele de catering din oras condimenteaza mancarea. Cine mananca de obicei nesarat, ori isi face acasa, ori se va indura o zi.
-firmele de catering pun bicarbonat ca se arate mancarea mai bine, sa para mai pufoasa, mai colorata, etc….
-un alt pont, daca la un restaurant ciorba/supa are suspect de multi cartofi, refuzati-o ca e ciorba de saptamana trecuta resapata
-la noi in sarea de himalaya s-a gasit sticla
-sara iodata este f buna daca mancam sare iodata naturala nu supra iodata artificial
Auzisem o teorie ca sarea iodata este doar in zona balcanilor si doar pentu 30 de ani din cauza de Cernobal. In Grecia sarea este normala, fara iod.
E vrajela teoria asta sau..?
Conform Wikipedia, „Worldwide, iodine deficiency affects two billion people and is the leading preventable cause of intellectual and developmental disabilities.” . Au inceput sa puna iod in sare inainte de Cernobal. Daca grecia nu face asta, se explica niste chestii…
la ei apa de mare contine foarte mult iod….probabil ca daca ar mai si adauga ar iesi iod cu sare…
eu am copilarit in Pitesti (zona radioactiva zice-se) si am prins si Cernobalul
la scoala am primit permanent pastile cu iod.
nu cred ca se uitau comunistii la legende din astea
E bullshit, și povestea cu „iodul e necesar” și aia cu balcanii!
Și eu consum sare de mare, fără iod. Sarea iodată e doar un sortiment special, trebuie să cauți după ea pe rafturi (aici, în Spania). Mi s-a recomandat sare iodată doar pe timpul sarcinii pentru că se presupunea că eu consum în mod normal sare de mare și a ținut medicul să precizeze să consum sare iodată. În România, găseam sare NEiodată doar dacă căutam sare mare pentru murături, sarea de masă era obligatoriu iodată. Pentru asta, în statistici, boala de tiroidă sau alte glande nu face prea multe victime în rândul spaniolilor. Nu cred că e necesar să consumăm doar sare iodată fără niște analize înainte sau fără prescripția medicului. Numa’ zic.
Sefu, scriem si noi despre indemnizatii nesimtite? Ce e cu subiectele astea nesarate? ba dum tss
Cutite, sare…
ce indemnizații?
Senzatia de „fara gust”, e tocmai din cauza ca mereu pui extra sare. Incearca sa mananci fara sare extra o luna si o sa vezi ca prinde mancarea gust, ba chiar se individualizeaza placut gusturile ingredientelor. Cat despre sarea neiodata dau citat dintr-un articol:
„Verificările au fost efectuate la indicaţia Ministerului Sănătăţii, timp de o lună, şi au urmărit depistarea şi scoaterea de la vânzare a sării neiodate care, potrivit legii, se comercializează doar în condiţii speciale, numai prin reţeaua de magazine Plafar, magazine naturiste şi farmacii, în ambalaje ce nu depăşesc 0,5 kilograme.”
Eu mănânc fără sare de mai bine de 25 de ani și nu mor. De obicei, dacă mănânc ceva vreau să simt gustul produsului respectiv (de exemplu carton în cazul cartofilor prăjiți de la McD).
Cu doar un mic adaos de E535 sau E536, un pic de cianuri asa pentru un gust fin!
aide bre rumbule. Vii cu brasoave d-astea aici. toata lumea stie ca eurile sunt nasoale si vii tu repede cu argumente chimice. D-aia bah, ca stii chimie, esti predispus sa nu crezi in ADEVAR!!!oneone11
Stiti ca covrigii se spala in soda caustica? Da…Soda caustica. Vor sa ne omoare copiii
Cianura de potasiu (aia care au auzit toti ca otraveste) nu e totuna cu ferocianura de sodiu (E535) sau de potasiu (E536) sau de calciu (E538). Atomul ala de fier o face foarte stabila si nu rezulta acid cianhidric (asta de fapt te otraveste) in urma reactiei cu acidul clorhidric din stomac. Chimie de clasa a VII-a.
@rumbu. Scrie clar pe orice cutie de sare continutul de E535 sau E536 dupa caz max 2%. Mai corect e hexacianoferat de K/Na care e un complex caruia ii place mult sa adune apa din jur (ca multe alte sari de exemplu). Asta inseamna ca varianta cea mai des intalnita e cea cu 10 molecule de apa (decahidrata) motiv si pentru care se adauga in sare (pentru a suge apa din sare, de aceea ii zice antiaglomerant) la fel cum pui bilute de silicon in papuci sau in punga de harddisk.
Punctul de topire pt aceasta substanta e de 81.5 °C – luat de pe Wikipedia cu o solubilitate mare: 39.7 g/100 mL (96.6 °C), asa ca pentru tine sa intelegi: cand pui sarea in ciorba si o fierbi se descompune si complexul de mai sus.
Mai mult: low toxicity -> daily intake 0–0.025 mg/kg body weight. La 1 gram de sare cu 2% E535 ai 0.02 grame de complex. 0.025 mg/kg corp * 100 de kile de buhai ca tine * 10^-3 sa transformi in grame inseamna 0.0025g de hexacianoferat admisibil in corp pe zi (pt toxicitate usoara). Tu cand mananci 1g de sare bagi de 10 ori mai mult „doza zilnica recomandata”.
Multa lume baga mai mult de 1g pe zi deci ++. In concluzie e un extra shit de care nu avem nevoie in mancare (pt ca la fel de bine poti sa pui orez in sare sau sa o macini dupa) dar e adaugat acolo cu un motiv. Mai exista si un motiv pentru care e interzis in UK sau alte tari. Ai sa iti dai tu seama.
Semnat: un inginer chimist, singurul din generatia lui care a avut 10 la Chimia Complexilor Coordinativi nu fantezisme de „pã net”.
Sergiu, scrie si in romana te rog
chiar sunt interesat
Este pacat daca esti inginer chimist si raspandesti astfel de lucruri si alimentezi teorii conspirationiste. Multumesc pentru tonul condescendent, insa nu am nevoie.
Daca nu te limitai la Wikipedia ca un adevarat inginer chimist, studiul din ’74 al OMS pe baza caruia e construit articolul subtire citat zice ca:
Level causing no toxicological effect
Rat: 500 ppm (0.05%) in the diet equivalent to 25 mg/kg bw.
Estimate of acceptable daily intake for man
0-0.025 mg/kg bw.*
De aici puteai observa ca au aruncat o valoare acceptabila de 1000 de ori mai mica ca sa fie siguri.
Cand pui sarea in ciorba si o incalzesti la 85 de grade, decahidtratul de care vorbesti se transforma in ferocianura si apa.
Semnat: fost inginer chimist (pe chimie organica, ce-i drept), reprofilat pe IT ca se plateste mai bine.
dle Rumbu tocmai v-am demonstrat matematic ca valoarea lor „safe” e depasita de 10 ori atunci cand consumi 1 gram de sare si asta pentru un adult de 100 de kg.
„Romanii consuma peste 12 grame de sare pe zi, de peste doua ori mai mult decat ar fi nevoie, a declarat, marti, prof. dr. Maria Dorobantu, presedinte al Societatii Romane de Hipertensiune, sef al Sectiei de Cardiologie din Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.”
Daca la 1g ai depasit de 10 ori maximul confortabil la 100 kg atunci pentru un om de 60-70 de kg problema e de 10 * 1.5 * 12 ori mai pregnanta. Asta inseamna de 120 – 180 de ori acea doza depasita la un adult.
Nu vreau sa fiu persoana din povestea cu drobul de sare si nu cred ca este vreun plan illuminati care sa extermine romanii (cred ca o tigara e mai nesanatoasa per total decat o mancare cu sare) dar voiam doar sa punctez faptul ca exista solutii mai putin toxice pentru a se rezolva acest lucru si ca exista aceste substante prezente in sare (la fel cum este si problema conservelor dar acolo e alta discutie).
Nu am vrut sa sun mai rautacios decat a trebuit dar sunt foarte multi oameni care isi dau cu parerea si nu sunt pregatiti pentru a argumenta.
Multumesc
bai sarea ca sarea, dar eu nu pot fara mustar si toata lumea zice ca sunt dubios ! am auzit de oameni care nu mananca mustar nici la carnati !!!
In Bucuresti mancare-i prea sarata iar dulciurile prea dulci. Esti fericit sa ai acces la mancare fara sare.
Sunt atat, dar atat de multe persoane care nu pot consuma cantitati mari de sare (pe langa cele amintite de alti comentatori, ar fi de adaugat aproximativ toate peroanele care sunt supuse unei forme sau alta de terapie cu cortizon – si sunt destule), incat mi se pare grav ca nu gasesti paine nesarata in multe magazine mari. Deci nu, ”unii nu vor fara sare”, ci ”multi vor fara sare”. E o chestie de bun simt care se intampla si prin restaurantele de afara (prin cele decente, nu prin bombele turistice).
Da, sarea in exces e nasoala chiar si pentru persoanele sanatoase, dar problema mea e cu pseudo-bucatarii care ”ii dau cu sare” pentru a masca faptul ca nu sunt in stare sa evidentieze altfel gustul unor ingrediente sau pentru a le ascunde vechimea (aici se adauga si condimente picante din belsug).
Gasiti sare neiodata la toate magazinele naturiste. Intr-adevar, daca ai probleme cu tiroida este recomandata cea iodata (nu oricare), dar altfel, nutritionistii si majoritatea medicilor spun ca ar fi mai ok sa alegem o sare neiodata. ”Administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie” dar poate provoca si alergii. De astfel de alergii sufar si eu.
Mancarea fara sare de cele mai multe ori are gust
Fără sare viața este trist!
Saracilor care sunteti saraci! Eu o sa devin miliardar in dolari, o sa lansez sarea dacilor liberi, cu Arsenie Boca. Credeti ca ma inteleg cu Daniel? Ii dau si lui ceva pentru catedrala, imi pastrez eu majoritatea si totul e bine.
Daca vorbesc si cu reptilienii, sa cumpere si ei de la mine, om ma fac!
Zoso, zi-mi, te rog, care e cea mai tare masina din lume, ca acum imi comand. Si-ti dau si tie 5 sau 6 masini, dar mai slabe asa, ca nu esti la nivelul meu. Spune daca nu sunt baiat valabil!