Never stop learning…

Am de fixat niște grinzi de 8×8 de un zid de 15cm grosime. Mă duc la magazinul de bricolaj, iau șuruburi de 18 (alea de 20 nu erau la raft) și caut după aia la 3 alte magazine de bricolaj dibluri de 18. Nimic.

Ajung acasă, aveam un diblu rămas de la altceva, zic, hai să pun măcar unul, să văd cum arată. Dau gaura, bag diblul și în timp ce înșurubam realizez că eu n-am nevoie de dibluri de 18, eu am nevoie de dibluri de 10. Maxim 10. 

De asta mă uit la canale de youtube cât mai diverse. Nu contează că nu mă interesează ce construiește ăla acolo, vreau să văd cum o face. Vreau să văd ce face și cum face. Nu contează că nu mă interesează produsul final, am văzut cum a făcut ceva și am reținut.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. De pe la dimensiunile astea vezi și tija filetată, are avantajul că tai exact cât îți trebuie.

    00
    • Tija filetata + ancora chimica, mult mai ok decat diblurile.

      00
    • Diferența de preț între dibluri+holșuruburi și ancoră chimică+tijă este justificată în cazul acesta?

      00
    • O ancora chimica simpla e 30-50 lei. Tija filetata e ieftina, 5-10 lei. Sumele astea sunt cam nimic la orice proiect ce implica „grinzi de 8×8”.

      00
    • @sly – E 60 de lei un tub din care pui 4-8 ancore in functie de dimensiune. Cand faci ceva de genul si vrei sa fie solid dai banii pe ancora si nu te doare capul peste 1-2 ani cand diblurile alea se slabesc.

      00
    • @MihaiDB: de acord, dar dacă este o lucrare care nu necesită o asemenea fixare are sens să achiți duble/triplu?

      00
  2. Pacaleala clasica ”am suruburi M10 deci iau cheia de 10”

    00
  3. suruburi de 18 ce?
    lungime? diametru?

    00
    • Raspunsul 1:
      – 18 ce? Ani! La fel ca de a doua nevasta.

      Raspunsul 2:
      – 18 ce? Ani! La fel ca o sticla buna de whisky.

      00
    • Lungime, logic. Daca grinda e de 8 cm ce credeai ca baga suruburi de 18 cm diametru? In plus, cand vorbesti de diametru se mai pune un M in fata de la metric.

      00
    • De obicei can zici „diblu/surub de X” te referi la diametru, in mm.
      Acuma daca te uiti un pic la dimensiunile anterioare si ce vrea sa faca iti dai seama ca defapt se refera la lungime in cm, dar mai greu.
      Also la dibluri n-ai filet metric, e holzsurub.

      00
    • @Vlad „holțșurub” cică e corect

      00
    • @Pato daca chiar e s-o dam pe corectitudine cred ca-i surub autofiletant, dar astea-s detalii… potato/tomato

      00
    • @claudiu, surubul tau metric cum se potrivesti in diblul pe care il cauta vali?
      cu ciocanul? logic, nu?

      altfel, eu as considera cu atentie si otelul / materialul din care e confectionat surubul cand am aplicatii din astea cu grinzi si incarcari mari.

      00
    • @claudiu: M-ul din fata denota ca filetul e metric, cu pas normal. de obicei diametrele si lungimile se masoara in mm. cm folosesc croitorii.

      00
  4. Ma mai uit si eu la aceste canale. Chiar daca nu sunt din domeniul meu.

    Un fel de avantaj care a rezultat pentru mine, a fost ca am stat la o masa cu o persoana „mai sus” ca mine si am avut ce sa vorbesc cu respectiva. :D

    00
  5. Eu ma uit asa ca cooking. Nu pt reteta, ci pt cum fac oamenii.

    00
  6. Eu ma uit asa la porn. Nu pentru actiune, ci pentru intriga.

    00
  7. Conexpand sau tijă filetată + piuliță expandabilă.

    00
  8. frumos, dar tabla aia de pe acoperis…

    00
  9. Din video-ul ăstuia cu cabana m-a impresionat calitatea bîrnelor de 10*10cm. Bai ce drepte și fara noduri sunt! Nu știu ce esență o fi, dar nu pare molid furat de Shweinhofer din pădurile australiene. Altfel ce se zic, și eu mă bag la ce face el, nu e rocket science și îmi place tare mult sa lucrez cu lemnul.

    00
    • Asta e marea drama a pasionatilor de diy din Romania. Cauti in toate magazinele, nu gasesti lemn tratat corect. Daca te duci la cherestea, toata e verde, stramba, etc. Daca te duci la chestii prelucrate fie sunt de import, fie sunt de dimensiuni mici, fie n-au pe stoc. Si eu ma uit la americani si balesc la simplitatea de a da o comanda online, si de a primi tot ce vrei, taiat, ambalat si livrat la botul calului.

      00
    • @Gabi: Exact de asta imi duc toti cei care vin din tara la HomeDepot/Lowes. Le zic: uite bre – tot ce vrea muschiul tau + pe alese. Scule de tot felul, materiale mari/mici, calitati de care vrei, chestii noi/idei noi. Nu exista sa nu fie marfa si marfa ca lumea, in orice domeniu vrei. Sau vrei cumva specializate (pietre mari/mici, pavele?) – mergi la magazin de pietre, au si chestii de cateva tone + ti le livreaza acasa cand vrei. Vrei quartz/granit, gresii/faiante mai jmekere? Exista shop-uri specializate si-n directia asta. :)

      00
    • Lemnul din magazinele de bricolaj românești e deplorabil. Măcar te lasă să-l alegi, ăla care e la bucată. Eu cînd iau lemn, apoi chiar îl aleg. Scot toate bucățile și le examinez, nu iau decât ce e drept și fără noduri. Apoi mai pierd vreo două zile cu șlefuitul, că am o fixație cu suprafețele șlefuite. Mi-am luat și o freza de la Lidl, un Parkside, si rotunjesc muchiile. Apoi aplic lac sau lazura. Nu asamblez lemne neprotejate cu minim două straturi. La finalul instalării mai dau un strat.
      Chiar și lemnul rindeluit tot nasol arată. Am făcut o masă/birou folosind lemne rindeluite, că am zis să renunț la șlefuit. Ei aș, le-am luat la șlefuit cu granulație 120 și apoi am trecut și cu 180. Nu știu care e treaba, dar lemnele rindeluite în România sunt făcute la viteza mare și nu poți să le folosești așa cum sunt pentru mobilă. Teoretic rindeaua ar trebui să scoată granulație 400-500, adică deja cu luciu, practic e așa prin unele locuri, în lungul fibrei, la noduri e 50-100, pentru că rindeaua taie perpendicular pe fibră. Apoi mai e un fenomen ciudat: la aplicarea unui strat protector, fibra cu asperitate sub 100 și tăiată sub unghiuri mari se umflă, mărind granulația. De multe ori sunt nevoit să reșlefuiesc zone după primul strat de lazură, pentru că zona respectivă arată ca și cum a ieșit din taiere.

      00
    • finch, cu lemn ieftin faci mobila ieftina. Iar lemnul de brad sau molid din magazine e lemn ieftin. Daca vrei sa faci o mobila frumoasa care sa nu semene cu un lambriu ieftin, nu cumperi brad sau molid. In magazine mai exista si placi incleiate din fag si stejar. Cam grele (sunt de 18mm grosime), si nu chiar ieftine, dar iese mobila frumoasa din ele. Apoi, daca faci chestii mai minimaliste, poti sa dai mai multi bani la raionul de scari, trepte, contratrepte, balustri etc. Sunt niste piese din stejar cu care poti face treaba buna. E adevarat ca n-o sa gasesti niciodata nici lungimile de care ai nevoie, nici grosimile, dar asta e frumusetea, te adaptezi, faci din ceva comun (treapta, de ex) un alt element, cu alta functionalitate (o etajera, un tocator, un suport de prosoape la baie etc). Apropo de tocator, mai gasesti la magazine tocatoare din bambus (incleiat). E scump, dar pentru o piesa misto de lemn poti cumpara tocatoare pe care le transformi (de exemplu in noptiera) si care devin niste mobile cu adevarat frumoase, nu o banala noptiera din brad pe care o dai cu lazura „stejar”. Unde mai pui ca lemnele astea (fag, stejar, bambus) nu mai au nevoie de asa mult finisaj, un ulei la final e suficient.

    • @fluture: un articol cu chestiile astea simple pe cînd vedem?

      00
    • Ar mai exista si optiunea de placaj de mesteacan sau fag. Calitate minima a fetei B/B sau A/B- dar deja vorbim de alte preturi. Am comandat recent o placa de mesteacan BB/BB de 18 mm grosime pentru un proiect. Mai nu e rea, pretul este pe masura 225 de ron / placa de 1525×1525 mm.

      00
    • Stiu de aceste placi incleiate, le-am examinat. Nu prea sunt cumparate. Sunt grele si necesita slefuire la greu, nu stiu cat de bine sunt incleiate, sunt scumpe rau pentru calitatea materialului de baza, niste resturi trecute prin masina de debitat. Nu stiu care e tehnologia de debitare a acestor resturi, poate manual. Costa 90-100 lei o placa de 120x28x1.8cm. Nu am experienta cu asa ceva, fagul stiu ca nu prea ramane drept in timp. Poate ca iese ceva ok din ele, nu am incercat, nu fac chestii sa nu le pot muta prin casa decit cu o echipa de oameni. Placile incleiate din molid sunt ok ca pret, sunt mai usoare, dar tot necesita finisare, iar o lazura „stejar” face lemnul tare fain. Pentru chestii minimale sunt ok, nu fac mobila s-o vind, cu atat mai putin arta. Daca m-as apuca sa fac ceva din placi/bucati cu dimensiuni ce nu acopera macar una din dimensiuni, nu as mai termina niciodata, petrecind timp sa potrivesc geometric bucatile. In general calculez bine materialul, nu am pierderi, asociez bucatile necesare sa se incadreze bine in dimeniunea maxima a bucatii de baza. Ma revolta faptul ca lemnul disponibil e nasol, rest de la Schweinhofer, pentru ca cel bun e exportat, iar mobila noastra e din pal.
      Inca ceva, stiti ca lemnul de constructie, molidul asta, e mai ieftin decat lemnul de gratar din benzinarie? Ma umple de spume chestia asta. O birna de 10x10x400 cm costa vreo 50 lei minim, la depozitele in aer liber, nu la Dedeman, si ai cam 25kg de lemn (2 lei/kg), pe cind o punga de lemn de gratar costa 15-20 lei cam 3kg (5-7 lei/kg).

      00
    • @finch: cît lemn este ars pentru a se obține 2kg de cărbune pentru grătar? Poate de aici costul mare al cărbunelui.
      Cărbunele poate este mai profitabil decît vînzarea benzinei/motorinei :)

      00
    • Vorbiti de parca la home depot nu gasesti birne strimbe. Sint destule! Am pierdut prea mult timp sa aleg birne drepte.
      M-am uitat putin la video. Birnele alea faine rosiatice par a fi cedru care e scump de mori. Un 2X6x12 (dimensiuni in inchi) e 36 $.

      00
    • @sly
      Nu ai citit cu atentie, nu am zis CARBUNE, ci LEMN de gratar, bucati de stejar si fag ramase de la gater.

      00
    • @ Finch. Ce mi-a venit mie a necesitat slefuire cu 180 si cu 220 in cantitati mult mai reduse decat lemnul „rindeluit” de la Hbach sau Dedeman. in plus de asta a venit infoliat intr-o folie albastra din fabrica banuiesc. Eu planuiesc acum un birou din placaj de mesteacan de 15 mm cu acoperire poliuretanica de la Minwax si niste lac mat peste. Ramane de vazut cum va arata.

      00
  10. Am inceput sa ma uit la video-ul de pe youtube doar sa vad cu ce e si nu ma mai puteam opri. Da dependenta :-)

    00
  11. Vrei sa faci o terasa sau altceva mergi la primarie pe site( handouts) si download un pdf in care iti explica ce dimensiuni minime, distante, suruburi trebuie sa folosesti, apoi mergi la homedepot/lowes sa iti cumperi materialele.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube