Nenorociții operatori telecom!

“Când cumpăraţi un telefon – un iPhone sau un Android, să spunem, plătiţi 200 de dolari. Dar, de fapt, preţul real al acestui sofisticat echipament electronic este de aproximativ 600 de dolari. Dar Verizon, AT&T şi Sprint sunt nişte companii foarte înţelepte. Ele subvenţionează telefonul. Cei 200 de dolari sunt doar un avans. Tu vei plăti restul de 400 de dolari pe durata de doi ani a contractului.

Este ca şi cum ai cumpăra o casă sau o maşină: plăteşti un avans şi apoi plăteşti diferenţa în rate. Corect? Greşit. Iată care este diferenţa: odată ce ai încetat să mai plăteşti pentru telefonul tău mobil factura ta lunară nu va scădea. Vei continua să dai bani companiei tale de telefonie mobilă ca şi cum i-ai datora încă bani. Pentru totdeauna.

Dintr-un articol scris de David Pogue și tradus prompt de Adrian Seceleanu de la ZF.

Am mai scris despre subvenționarea prețului telefoanelor mobile. Pe scurt, Apple și Samsung scot un telefon la 600€, operatorul telecom îl vinde cu 200 și restul îl recuperează prin abonament de la client.

Ce pierde din vedere Seceleanu, că Pogue e băiat deștept și știe să facă linkbait:

  1. T-Mobile nu contează în SUA. Sunt pe locul 4 în topul operatorilor și abia zilele trecute au anunțat că vor avea în ofertă iPhone 5, telefon pe care alții îl au de 6 luni. Deci cam atât contează T-Mobile în peisajul telecom din SUA.
  2. Nu forțează nimeni pe nimeni să ia un abonament pe 2 ani. Nimeni pe nimeni. Oricând clientul poate scoate banul și cumpăra telefonul la preț întreg, fără să fie legat de un abonament lunar.
  3. Și aici e schema: sunt prea puțini care vor și pot să facă asta, așa că găsim un dușman pe care să dăm vina că noi nu avem banii ăia. Și după ce că nu avem banii ăia, semnăm contracte în care se specifică suma lunară și tot noi ne plângem că nu e corect. Și sărac și prost, cum ar veni.

T-Mobile nu sunt proști deloc. Ei și-au făcut un calcul simplu: rețeaua noastră merge mai bine decât a altora, dacă nu facem prostii vom câștiga clienți, deci banii ni-i vom scoate oricum. Ce nu au calculat e cum se va comporta rețeaua când vor avea 1 milion de clienți în plus, clienți obișnuiți să consume.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. Si cine te opreste sa renunti la contract dupa doi ani de zile? Sau sa iti iei un telefon nou?

    00
  2. Parca am citit despre o lege care nu mai permite incheierea de contracte obligatorii pe 1 sau mai multi ani la operatorii telecom, adica-ti permite sa renunti oricand.

    00
    • @tana tos: da, dar plătești penalități :)

      contractul spune: doi ani, platești atât, peste doi ani discutăm. poți renunța oricând, dar plătești 400€ sau cât naiba e.

  3. Oricum domnu care se plange e cam retard … cu aceasta schema primesti telefon + servicii fata de numai telefon daca-l cumperi la liber.

    00
  4. Atentie, cineva a gasit miezul din gogoasa, asa fac toti operatorii, inclusiv Orange si Vodafone si e perfect logic si transparent pentru oricine cu IQ peste 100.
    Iar totdeauna inseamna 2 ani, o totdeauna mai scurta decat de obicei

    00
  5. Ioi! Sunt socat. Cine ar fi crezut ca exista asa ceva?

    00
  6. Piata SUA are o particularitate: din cauza distantelor foarte mari, acoperirea poate fi o problema. T-Mobile vor avea cu adevarat succes numai cand vor investi masiv in retea pentru a o extinde, apoi vor veni cu noile abonamente. Pana atunci, foarte multi oameni nu vor alege un serviciu oricat de ieftin ar fi el, pentru ca degeaba ai telefon daca nu il poti folosi.

    Dar dilema este alta: dupa ce ai investit masiv sa acoperi un teritoriu cum e cel american, nu prea iti mai permiti sai dai abonamente ieftine. Asa ca nu ii vad pe t-mobile cassuedejd cota de piata prea curand.

    00
  7. In Danemarca treaba sta in felul urmator: daca iti faci abonament, poti plati telefonul integral la abonare si apoi platesti doar abonamentul. Pe care il poti inchide fara discutii dupa 6 luni. Sau poti plati telefonul in rate fara dobanda, cu un avans incepand de pe la 7 eur, pana la o perioada de doi ani. Dupa ce ai platit telefonul integral ramai doar cu abonamentul. Deasemenea, poti inchide contractul dupa 6 luni si ramai doar cu plata telefonului. Abonamentele nu sunt nici scumpe, nici ieftine. De exemplu 1Gb date+gratis in retea+free sms/mms costa 13 eur. Pretul telefoanelor e cam pretul pietei la liber.

    00
  8. Nesimţiţi, bă’, în loc să dea gratis şi abonamentu’ şi telefonu’…

    00
  9. Mai rau e la Cosmote, unde nu poti sa platesti cu cardul (in magazin) decat daca-ti cumperi telefon…
    Dar mai nou poti sa platesti pe net factura, tot e un progres.

    00
  10. Probabil că unii dintre ziariști nu și-au mai plătit de mulți ani factura singuri la telefon (sau să cumpere din banii lor și telefonul), de au uitat cum funcționează sistemul.

    Nu te oprește nimeni ca după 2 ani, când ai terminat contractul obligatoriu cu abonament scump, să nu faci un nou contract pe un abonament mult mai ieftin!

    00
  11. @Marius C.: e atat de rau la cosmote ca iti dau telefonul la abonament neblocat in reteaua lor.

    00
  12. Ce-i tot dai cu T-Mobile cand in quote scrie AT&T, Sprint si Verizon?

    00
  13. @tana tos Poti renunta oricand daca nu primesti gratuitati.

    00
  14. Ai citit articolul? Dai impresia că nu, de fapt t-mobile a făcut altceva: a transparentizat subvenția. Cumperi aifonul tot cu 200 de dolari, exact ca la at&crap, și facturile vor avea în loc de o linie, doo linii: 1. rata pt telefon (20 de dolari), 2. abonament, date, depășiri, costuri, bla bla.
    După o lună nu îți mai place t-mobile, te muți la verizon, fără penalități. La t-mobile plătești în continuare doar rata pentru telefon.
    Până la urmă t-mobile au venit cu o ofertă care astăzi NU există: cumpără aifonul sau galaxy s4 cu 200 de dolari, și nu ești obligat să stai în rețeaua t-mobile pentru următorii 2 ani, și de fapt nu ești obligat să stai în rețeaua t-mobile deloc.
    Ce ai zice dacă la televizoare ar fi aceeași schemă: cumperi televizor cu numai 200 de dolari, dar stai 2 ani in rețeaua DIGI? Ha, ți s-ar mai părea firesc? Nu tăticu, firesc este să plătesc ratele transparent pentru hardware, și serviciile să fie la liber, să mă pot muta oricând la rețeaua cea mai competitivă.

    00
  15. @vlad1: știrea era că T-Mobile renunță la subvențiile pentru telefoane. Le va vinde la prețul lor real și cu abonamente normale, nu gândite să fie scumpe ca să recupereze și valoarea telefonului.

    Ceilalți operatori încă nu au anunțat același plan.

    00
  16. Ei, nu e chiar asa. E vorba de tehnica aici.
    Cele doua mari sisteme din lume sunt (adica erau) GSM si CDMA. GSM permite folosirea unui telefon cu orice cartela, CDMA NU! Cel putin in primele etape de functionare.
    De aici si diferentele: in Europa se pot folosi cartele preplatite (si sunt folosite masiv), in USA nu prea, esti legat de un abonament.
    Va amintiti de spaima-spaimelor, recte ZAPP? Ei, cam asta este la nivelul intregii Americi. Abia de curand s-au destaptat si ei, introducand o varianta de GSM.
    (Bon, asta pe langa apetenta autoritatilor lor de a controla totul, evident)

    Apropo de ce zicea cineva mai sus: da, in Romania exista si varianta pe un an, e obligatie pentru firme sa incheie astfel de contracte.
    Informati-va, oameni buni! Aveti de unde, ce naiba.

    PS: cine a auzit foarte des „clientul Vodafone nu poate fi contactat„ este rugat sa… ma contacteze. Se intampla astfel de congestii in ultimul timp, mai ales din decembrie 2012, din cauza vitezelor pe care vor ei sa le asigure la internetul mobil. Asta in detrimentul convorbirilor normale. E timpul sa-i trezim la realitate.

    00
  17. Eu am stat cativa ani la Orange. Am platit mult pentru un iphone 4, mi-a expirat contractul, am vrut sa ma mut la un abonament mai mic, stiam ce abonamente au, dar am preferat sa merg la un centru Orange… am tras de ei sa imi propuna acel abonament ieftin care mi se parea decent (eu stiam de el de pe net… ei tot scadeau, cate 2-3 euro…) imi tot spuneau de miiile de sms-uri (pe care oricum nu le folosesc)….

    Am zis ca vreau sa trec pe cartela. Mi-au facut o `super propunere`, sa-mi dea un Iphone 4 daca imi prelungesc abonamentul (Plus cam 80 de euro).
    Am spus ca am deja un Iphone 4, mi s-a raspuns ca pe Okazii un iphone 4 ajunge la 8 milioane…
    Eu nu inteleg logica. Eu vreau sa nu mai dau multi bani pe miiiiiile de minute pe care nu le folosesc, nu sa ma apuc de bisnita pe okazii…

    00
  18. Cine va pune sa va cumparati Ip4, IP5 sau GS3,4 ?!Cand semnezi contractul pe 2 ani -esti deacord cu toate clauzele din contract ca altfel de ce dracu il mai semnezi nu?!Pai si atunci de ce naibilor mai vi sa faci gat …? Daca nu ai banii sa-ti iei un tel scump fara ambonament si chiar esti disperat sa il ai, du-te dracu si fa-ti un credit la banca, card cu 14 mii de rate lunare, etc si nu mai esti legat de nici un abonament si sigur iesi mai ieftin decat cu un contract pe 2 ani . Problema la noi este ca multi iti fac abonamente super mari sa ia telefonul f. ieftin si apoi merg si le vand si nu mai platesc nimic la nimeni –.

    00
  19. Mie mi-a plăcut partea cu „vei plăti în plus pentru totdeauna”. Până și eu știu că „pentru totdeauna” e maxim 1-2-3 ani, adică cât ține contractul.

    00
  20. Vali: TMobile contează in America, si nu au avut IPhone pana acuma din cu totul alte motive. Sunt ultimii veniți pe piața, si dupa esuarea preluarii
    Lor de catre AT&T, si-au schimbat politica de operare.
    Cat despre articolul din NYTimes lol da’ suna asa de comunist de numa’.
    Eu nu mai am un plan cu telefoane subsidized de cand TMobile a avut primul plan de acest fel. Adică acum vreo 2 ani. Plătesc $49.99/luna plus taxe pentru totul nelimitat. Telefoane imi cumpăr de pe Amazon. Fiind telefoane deblocate in rețeaua TMobile, service-ul este asigurat de către TMobile. Deci acum cateva zile am vorbit la CS si de fapt $99 plus $20 lunar este pentru clienți noi sau trebuie sa-mi schimb planul cu unul mai scump. Mi-au mai dat o alternativa: sa plătesc mai mult, undeva la vreo $300 plus $20 si shipping. Am zis: „nu, multumesc” si am ales sa-mi cumpăr telefonul din alta parte. Am fost ieri la un Apple Store, si pe 12 Aprilie (data lansarii) va fi disponibil si la ei.
    In principiu, acum TMobile încearcă sa aducă clienți noi, si probabil sunt mai interesați de asta decat de fidelizarea celor existenti. Ce va fi, vom vedea. Deocamdată eu sunt multumita cu acoperirea, 4G si CS-ul de la TMobile. Ce sa mai vorbim de preț!
    Exista si cartele reincarcabile in US, nu mai vorbiti prostii. Se vand împreuna cu telefoane, si sunt foarte ieftine. Dar cum nu sunt intr-o rețea mare, practic convorbirile „costa” mai mult. Tot TMobile are o oferta de genul: platesti in avans $50 si ai totul nelimitat. Nu e abonament.
    All3x: pinhead, T Mobile GMbH iti spune ceva?

    00
  21. E o problema la 2. de sus: indiferent daca iei subventia sau vii cu telefonul tau, platesti acelasi abonament, care e destul de scump (60-70$ pe luna la AT&T pentru voce+sms+date).
    La T-Mobile e o oferta prepaid acum cu 5GB de date pe luna pentru 30$. AT&T nu are nici o oferta care sa fie aproape.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube