O nedumerire cu numele de copii

De câțiva ani bântuie o modă printre părinți de a-și boteza copiii cu nume care n-au nici o legătură cu nația sau crezul lor. E aiurea să îți botezi copilul cu nume care sunt reprezentative pentru un grup doar pentru că îți place cum sună. Și te caci pe tine că tradiții, familie, valori, dar tu îți botezi copilul aiurea.

De aia pe fi-miu l-am botezat Hristo, să se știe de unde vin strămoșii lui.

Pe de altă parte, observ că 99% din numele celor de la grădiniță sunt nume de orășeni, și nu Vasile, Ion sau Dumitru, ceea ce va face mai ușor identificarea în viitor a țăranilor.

 

film-house-of-cards-s03e10

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

209 comentarii

  1. Corect ! Ce frumos ar suna la catalog Marcus Aurelius.

    00
    • Păi eu chiar am avut un coleg al cărui nume de familie e Marc. Părinții, oameni deosebiți, bănuiesc, l-au botezat pe fecior Aureliu. Nu Aurel. Prietenii vechi îl strigau „Împăratul”. Nu l-am întrebat dacă n-are și o soră, că probabil o chema Cleopatra.

      00
    • Bai…Marcus Aurelius e fi-miu

      00
    • Pe nasul fiului meu il cheama marcel antonius ;)

  2. Decebal Traian (Rem*s) anyone?

    00
  3. Mi se pare trist sa vad copii cu numele Michael sau Beatrice sau Mika in certificatul de nastere. Aaa, ca ne mai punem noi nick-uri, asta e altceva.
    Eu o sa imi botez copiulul cu numele Vasile, porecla evidenta Sile. O sa fie singurul din scoala cu numele asta, clar.

    01
    • Daca numele de familie e Klein, nu vad de ce nu l-ar chema Michael. Nasol e doar daca-l cheama Michael Brinza sau Claudiu Keserü.

      00
    • Sa stiti ca doare numele. Pe mine ma cheama Vasile. Mereu a trebuit sa muncesc de 2 ori mai mult decat altii cu nume normale doar pentru ca ma cheama Vasile si ca sa fiu luat in serios. Lume de kkt.

      Mi-a prins bine oarecum ca am invatat mereu mai mult decat altii. Iar acum e relativ usor.

      Dar sa vedeti ce „fain” e cand te prezinti unei domnisoare Vasile. Nu aveti idee daca nu va cheama Vasile. De obicei primul raspuns din partea ei e „serios?”

      Cea mai tare faza a fost cand pe ea o chema Vasilica. Acolo am pornit relatia pe picior de egalitate.

      Concluzie: daca tot vreti sa dati un prenume aiurea copilului, macar dati-i 2-3 sa aiba de unde sa aleaga atunci cand doreste.

      10
    • +100 Vasile

      00
    • hmmm….dar vasile baumgartner cum suna? e real 100%

      00
    • Dacă Mika vine de la Mika Sparx (Kira Sinn), este evident că tatăl a ales numele şi soţia habar nu are de ce. :)

      00
    • Si pe mine m-a chemat Vasile da’ nu m-am dus.

      10
  4. Fetita mea are un nume atipic. Si baietelul meu la fel. Si suna bine si da, nu sunt tipice romanesti.

    Si ma doare fix in cur de parerea celorlalti despre asta.

    ;)

    02
    • O cheama Abziebilda?

      00
    • Hai ca ne-ai impresionat.

      01
    • O sa ajunga niste genii universale pentru ca au nume atipice.

      11
    • probabil pe tine te doare in c..r, dar sa-i intrebi si pe copii ce parere au cand ajung pe la 14-15 ani..
      hint: vor trai printre alti oameni, nu singuri in padure
      sau nu e cazul tau?

      11
    • @Radu>> Mercedesa
      @mihai0205>> corect. exact pe logia asta te sfatuiesc sa iti numesti copilul gheorghe. si pe al doilea gheorghe 2. scoate-ti capul din cur si apoi comenteaza
      @add>> du-te in prima scoala si uita-te la copiii cu nume atipic (si sunt multi). vezi de curiozitate cati vor sa iti taie venele ptr ca nu ii cheama Andrei, Mircea sau Costel. aham.

      P>S> Am avut colegi de la Assaf si pana la Codrut sau Luigi. Nu a durut pe nimeni in cot de asta si nu a stat nimeni sa se gandeasca ca ar rebui sa se sinucida ptr ca au nume altfel. La final, cand se trage linie, va conta ce reuseste sa faca copilul respectiv in viata si capacitatea de a reusi sa devina cineva cu influenta. Poate sa ajunga cel mai mare aurolac cu nume ” de oras” sau poate sa aiba nume stupid si sa ajunga scriitor celebru ca Nichita, actor ca Ilarion, politician ca Spiru sau Pantelimon, matematician precum Caius sau critic literar precum Garabet.

      11
    • Ideea era ca tu ti-ai numit copiii atipic pentru ca ii consideri ‘special flower’.
      Observa diferenta intre:
      „I-am pus numele […] pentru ca asa am simtit eu la momentul potrivit si mi-a placut enorm. Ce, e un nume atipic? Nu stiam.”
      „I-am pus numele ATIPIC […] pentru ca e ATIPIC si ma doare in cur ca zice lumea ca e ATIPIC. Pentru ca eu sunt DIFERIT. Sic.”
      Ti-am zis, genii universale o sa ajunga..

      01
    • @mihai0205>> „Fetita mea are un nume atipic. Si baietelul meu la fel. SUNA bine si da, nu sunt tipice romanesti. ”

      Puteai sa zici orice ca argument. Ai ales sa te contrazici singur, dandu-mi dreptate. Deci, cum am zis, scoate-ti capul din cur.

      11
    • La firma radem de ne pisam pe noi cand dam de un nume ciudat al vreunui client. sa vezi ce misto ne simtim cand ii spunem pe nume atunci cand ne intalnim cu el…

      01
  5. Chiar vroiam sa întreb o prietena, de ce ai boteza copilul Sasha?
    Acu nici eu nu-s de acord cu Vasile și Ion, dar nu aici se termina lista cu nume românești.

    00
  6. Da, e inca in vigoare fuga de trecutul paysan.
    Sa te tii dupa ce curentul se inverseaza. Sa te tii atunci Iorgi, Catinci, Calistraţi, Florenţe, Dumitri şi Achimi la a treia generaţie de orăşeni care cred că laptele vine de la supermarket

    00
    • Deja a inceput cu Gheorge, Achim, Gherasim etc.

      00
    • Io-s Achim (nume de familie), e ceva gresit?

      00
    • Iorga si Calistrat/Calistru sunt nume grecesti, de târgoveți, băcani, negustori… au apărut in limba română cam prin epoca fanariotă. Gen Leonida, Anastasiu etc. Multe le vei găsi în piesele lui Caragiale.
      Asadar, nici o legătură cu țăranii. Doar dacă, pentru tine, personajele lui Caragiale sunt țărani…

      00
  7. ca bine zici, si pe mine m-a framantat subiectul zilele trecute cand am recapitulat numele copiilor cunoscutilor: arianne, anaïs, ananda etc.

    10
    • alexia. andrada. adnana. plus niște nume ungurești la oameni din bucurești, care nici ei, nici nașii nu erau unguri.

    • Alexia apare ceva similar in calendarul ortodox, Andrada iarasi intr-o vreme aparea destul de des pe la oras. Poate numele alese chiar fac parte din familia lor – o gramada de italieni, croati, germani, unguri, etc au migrat in ultimii 200-300 de ani spre Romania. Poate undeva in trecut o ramura a avut legaturi cu nume diferite.

      00
    • Daca nici Andrada nu e nume de-al locului, https://ro.wikipedia.org/wiki/Decebal, atunci poti pune Vasile in aceeasi lista cu Mateo.

      00
    • Te miră Andrada și Adnana?!… Eu știu persoane născute prin anii ’80 cu numele astea. În curând o să zici că și Mălina e un nume nou.

      00
    • Adnana prin anii ’80 cred ca se trage de la serialul „Toate panzele sus”

      00
  8. Titus Pullo !

    10
  9. Da’ ce. Traian nu e tradițional si te duce cu gandul la origini? N-a plecat Traian din Dacia fara sa f..a cateva zeci/sute de muieri.
    Doar spune si in imn ca „păstrăm cu fală-un nume … un nume de Traian”

    00
  10. Hristo e nume bulgar?

    00
  11. Hah, recent am am intalnit un domn, caruia trebuia sa-i facturez niste bunuri si il intreb de nume, nu de sanatate: Iulius Cezar, de la Bucuresti chemare. Nu mi-am putut abtine un ranjet nevinovat, poate chiar l-o fi stimulat pe individ numele cu pricina! Zic si eu. :-D

    01
  12. Pai cum ma, legatura cu crezul. Nu parca eram toti atei acu’ gen spune nu religiei si #thereisnogod?

    Sau satul romanesc trebuie sa dispara? Despre ce fel de traditii vorbesti si mai ales ce nume dr tarani. Gen, care tarani, aia ce vor disparea?

    Sincer, cred ca hristo e un nume relativ dubios pentru un roman, daca intentia ta e sa indici apartenenta la neam sI traditii.

    zoso jr. era mai comun in urechile concetatenilor.

    sa iti traiasca , oricum l-ai fi numit ( cred ca trolezi) , daca nu-I convine isi schimba el numele, ca nici pe tine nu te cheam zoso.

    Cred cu egoism ca e absolut dreptul parintilor sa isi numeasca copiii cum vor, gen , e pe banii lor, la atat lucru trebuie sa ai dreptul Iindiscutabil.

    10
  13. Cunosc pe cineva care si-a botezat fata „Sarah”. L-am intrebat doua lucruri. Cum i se pare pronuntia „h”-ului de la final? Cand isi va striga fata peste cativa ani, va suna bine „Sarahhhh!” ori a la romaneste „Sarahooo!”? Al doilea motiv e si mai pragmatic: cum crede ca se va simti copilul cand va vedea ca ceilalti baieti si fete cu nume anoste isi mai serbeaza ceva onomastici in timpul anului, uneori chiar de doua-trei ori pe an?
    (desi ambele intrebari sunt destul de discutabile, recunosc, l-au pus pe ganduri, desi era tardiv)

    01
  14. Darius, Matei, Daria, Sara. La fi-miu la gradinita si apoi la scoala cred ca 50% din copii au unul din numele astea, e penibil sa strigi Darius sau Daria si juma’ din clasa sa se intoarca spre tine. Dar deh, te pui cu moda sau cu spiritul de turma?

    00
  15. ei , cum se vede ca nu-ti plac taranii :))

    Am un prieten bun care are numele de RAMSES (first of his blood) ! Nah !

    00
  16. Pai si treaba asta urmeaza niste trenduri. In diverse generatii sunt la moda diverse nume. Mie mi se pare ca de ceva vreme sunt foarte la moda numele de apostoli.

    In plus, pe vremuri poate faceau parintii vreun omagiu bunicului, care era de la tara, deci te chema Vasile. Sau daca vroiai sa fii fancy si cult, dadeai nume de personaje de carti. Acum cu televizorul si lucrul in strainatate, paleta de inspiratie e mult mai larga dar si sansele de fail sunt mai mari :)

    00
  17. Am remarcat si eu ca e moda sa-ti botezi copilul cu nume de zici ca e companie din silicon valey.
    Si mai radem de suedeji ca-si boteaza copiii cum si boteaza :D
    Cand romanii postdecembristi poarta nume precum maya, mikaela, julie, sarah …

    Probabil ca generatia asta postdecembrista se simte rusinata de numele parintilor lor: stefan, vasile sau alexandru.
    Cred ca ar fi interesant un studiu de analizat de ce generatia asta postdecembrista e alienata.

    01
  18. David si Ianis peste tot!

    00
  19. Avem tendinta sa asociem numele pe care vrem sa-l dam copiilor cu persoanele cunoscute.
    De aceea unii ar fi oripilati sa-si numeasca copilul Mircea, altii nici nu vor vrea sa auda de numele Vali, iar numele Cetin oricum e mai rar

    00
  20. Iti dai seama ce misto o sa faca colegii de el ? Cand se afiseaza tabele cu diverse note va fi brusc Hristos :)

    00
    • cum e ăsta mișto? te cheamă ca pe isus, ha ha ha!?

    • Am avut un coleg grec, cele doua prenume erau Hristos Stavros. Toata lumea ii zicea Cristi.

      00
    • Lol deci tu nu crezi ca e loc de foarte multă caterincă la numele Hristo ? Sau ca e ceva pozitiv sa te cheme ca pe „mântuitor” ? Hristosii ma-sii de treaba

      00
    • Daca vorbesti cu „nu dau cu sama” „nu vorbeste romaneste la mine” nu mai conteaza cum te cheama.
      Dar cand esti roman cu limba materna romana…

      Arminius(+nume romanesc) il chema pe un coleg de generatie, un profesor îi spunea Brutus!

      00
  21. Iti dai seama ca stai in cartier muncitoresc atunci cand in parculet auzi numai de Mateo, Alesia, Mario, Dominic, Eric, RAUL.

    02
    • raul rupe fasu’ dar trebuie scris fie RAWL, fie RAHUL.
      ANTWAN – sparge.

      am uitat sa mentionez ca sunt nume de polițiști autentice.

      00
    • Antwan e de ala de pare prieten cu 50 cent. Chiar, „100 euro” sau „bancnota” nu si-ar boteza vreunul plodul…

      00
  22. Cel mai exotic nume pe care l-am auzit a fost Ziais. Nu l-am inventat, e pe bune. Nu știu ce-a fost în capul părinților. Iar pentru băieți (îhî, ăla dinainte era nume de fetiță) Ethan. Presupun că așa e scris în certificat, dar nu-s sigur, părinții îl strigau Ităn în parc. Da, erau români ambii. În ambele cazuri cred că e jale pe capul bunicilor chinuindu-se să-și strige nepoții. Iar copiii respectivi vor fi obiectul tuturor miștourilor în grădiniță, școală, facultate, viață.

    01
  23. In zona mea ( it ) treaba sta cam asa: giulia, martina, francesca, alessandra, riccardo, rebecca…Toti romani.

    00
  24. Am lucrat in invatamant la tara si pot sa-ti spun ca si acolo a ajuns nebunia asta: 1/3 nume din telenovele sau italienesti, 1/3 nume neaose, o gramada de Gheorghita si Vasilica, si 1/3 nume aiuristice.
    Pe de alta parte, nu stiu cat e de noua practica asta. Bunicul meu a vrut sa-i puna mamei numele Rhea Silva (Titanic vals, frate!). Din fericire pentru ea, functionarul de la starea civila a trecut-o Silvia in acte.

    00
  25. Nu imi dau seama de ce lumea se simte ofensata ca, vai, numele copilului lor nu e romanesc. N-am intalnit ipocrizie mai mare ca la romani: vrem sa ne dam traditionali si sa aratam cat de mandri suntem cu numele noastre, dar in acelasi timp ne laudam cu ultimele fite de iPhone si masini de lux.

    Asa, si daca il cheama Robertino, Marcus, Sarah, cu ce deranjeaza? Sa nu uitam ca in Romania lumea are dificultati in a accepta cardul de sanatate cu CIP si cardul bancar… asa ca la chestiile marunte nu raman surprins.

    Vrei sa fii traditional(ist)? Traieste in pestera, ca Daniel Sihastrul! Si eventual ia-ti o nevasta care (sa te accepte si sa vrea) sa-ti spele chilotii si tu sa aduci banu’ in casa. Ah, si neaparat condu o Dacie din ’83… e facuta pe stil traditional, pentru drumurile noastre.

    20
  26. Oare ce cacat i-a apucat pe toti cu Alexia? Jumate din cunoscutii mei si-au botezat fata Alexia…

    01
  27. Hristo e cam grecesc.Nu ca ar suna rau.

    00
  28. cel mai tare nume: evan :)

    00
  29. Ba, eu am coleg Livada Jonathan. I win.

    10
  30. Ba, eu am un coleg Livada Jonathan. I win.*

    10
  31. Hristo ca de la Hristo Stoickov.
    Bulgarule!

    00
  32. La mine o fo’ mai ciudat. Cum am numele de familie compus si prenumele destul de lung intotdeauna am avut probleme cu diverse formulare, nume scris pe jumătate, etc. Aşa ca singura cerinţă a mea privind prenumele copilului (fată) a fost sa nu aibă mai mult de 3 litere. S-o cam blocat nevastă-mea. Hahaha

    00
  33. De ce Hristo si nu Cristos? Nume grecesc, frumos.
    Macar n-o sa ti-l injure prea multi.. cum ar suna Cristoase, FMM de c****r!

    00
  34. Chiar poposisem eu cu nevasta-mea in parculetul din cartier si incepusem sa auzim: Eva! Alma! Ariana! Melisa! Juli! Ameli! si ne spuneam: Ce penibil vom arata noi cand va creste fata si o vom striga: ANCA!

    00
  35. E bine, dar sa nu-l lasi vreodata cu plete si barba :)).

    00
  36. Pe fiica-mea o cheama Catrina si toata lumea de la gradinita a presupus ca se scrie cu K?!?!

    00
    • De la uragan i se trage.

      00
    • Trebuie sa te gandesti si la potrivirea dintre nume si prenume. Aveam un coleg in facultate eduard ciobanu…cam aiurea. Pe baiatul meu il cheama Filip, un nume frumos dar nu foarte intalnit din cate am vazut. Si 2 nume de bunici (care mi se par fantastice): Margarinta si Paunita. Din pacate pe mine ma cheama Ionela, nume care nu mi-a placut niciodata.

      00
    • Pai numele de familie e Moldoveanu, eu fiind chiar din Botosani si maritandu-ma la Bucuresti cu un Moldoveanu. Asa ca…. „Hai Catrina si-mi arataaaaa, cum giucai can’ erai fatahhh”

      00
  37. Pe mine ma cheama Tilla. Nu vreti sa stiti prin ce trec de cate ori ma prezint. Numele exista si e derivat dupa Otilia si Matilde, cel putin asta am citit.
    Mi-am botezat copilul Adam sa nu aiba aceeasi problema. Simplu si adaptabil.
    Copilul nu va fi mai special daca i se da un nume special.

    00
  38. NOU
    #112

    e plin Herastraul de copii cu nume precum Alessia, Alexia, Sofia Maria, Anais, David, Eric, Marc, Sasha si, mai nou, Otto.

    cand cea mai buna prietena a mea merge cu mostenitorul coroanei prin locurile de joaca si il striga pe nume (Alexandru), juma’ de parc se chioraste la ea. a stricat generatia post-decembrista cu un nume romanesc.

    00
  39. Nu uitati de Riana (sincer, ma indoiesc ca in certificatul de nastere apare Rihanna), de Richard (am avut un coleg cu numele asta la gradinita), de Jessica (probabil cu un singur „s”), sau de Philip. Da, cu „ph”, ca „f”-ul nu e trendy.

    A, si sa nu-l uitam, evident, pe mirobolantul William (as in William Brinza ;-) ).

    00
  40. NOU
    #117

    Decebal FĂGĂDAU !

    00
  41. Eu daca i-am spus Ilinca (ulterior am aflat ca asa se numea strabunica) in ce cartier sa ma mut?
    sigur trebuie sa plec de langa finii cu a lor Maya (sau Maia, ca nu stiu exact) sau de langa alti colegi cu Giulia, Karla.

    00
  42. Erik („cu capa” cum tin sa precizeze intotdeauna parintii) si Elias sunt o gramada la fiu’meu la gradinita in Cluj.

    00
  43. Zici bine, dar trebuie mentionate si cele doua categorii de botezatori!

    1. Cu nume straine gen Maya, Patcik, Dennis si lista continua
    2. Partasii la Cina cea de taina, gen Luca, Matei si David!

    Amin!

    00
  44. Eu inca ma intreb de ce isi boteaza parintii copila „Petronela”.

    • In raspuns pentru un Vasile de mai sus, iata de ce sunt mirati oamenii cand aud ca te cheama Vasile.

      Vasile si Ion sunt la un nivel de PR ca cel al musulmanilor aka. „Goat fuckers”.

      cati de David ai auzit ca-si fute vaca?

      Daca te cheama Vasile, sansele sa provii din familie de prosti sunt exagerat de mari, si sunt sanse mari sa calci si tu pe urmele lu tac-tu. Stiu, nu e vina ta, dar e datoria fiecarei generatii ca pe fi-tu sa nu-l cheme Ion (la propriu si la figurat) inca niste generatii.

      Nu sunt de acord cu nume exagerate de pe alte continente, dar asta e doar preferinta personala in ceea ce priveste numele lu fi-miu. Altfel ce-ar fi sa ne cheme pe toti „Adrian”, in spiritul nationalismului.

      Dar mai mult ca pe Vasile, ii urasc pe nationalistii care-i fute grija. „Cum coaie sa pui numele la fata, Rebeca? Nu er romanesc…”, din suflet. Sugeti pendula.

      Pe de alta parte, degeaba te cheama David daca prin sange iti curge fututul grijii, tot prost ca tac-tu Vasile si ma-ta Maria esti.

      10
    • Auzisem ca e femininul de la Petre.

      00
  45. Pe mine ma cheama Crudu, nu, curva aia nu e soramea, jur!
    Locuiesc in Italia (nu am capsuni in fata blocului si nici mosnegi la cur nu spal) toti ma striga Crudo de la prosciutto, mai imi zic si Parma ca ala e cel mai bun sortiment de prosciutto. Cand vorbesc la telefon cu cineva si trebuie sa-i zic cum ma cheama, ca tot sunt obisnuit, ii zic… Crudo ca pe prosciutto doar ca la sfarsit pui U de la Udine. Nu e greu!

    00
  46. Mie imi place numele Atena pentru fata dar m-as gandi serios inainte sa ii pun numele asta copilului.

    00
  47. Hristo.ro e luat, dar e inca liber Hris.to
    Fa-i blog inca de acum!

    00
  48. Mihnea, Rareş…

    00
    • Mihnea e nume de fatalau. Cam ca toate numele de baieti care se termina in „a” (gen Luca).
      La fel si la numele de fata, e aiurea sa ii dai un nume care NU se termina in „a” (gen Carmen). Va ajunge o lesbiana, si nu una din aia buna din filme, ci una grasa, tunsa scurt sau chiar rasa, plina de tatuaje de puscarie si care se va imbraca ca un barbat si iti va cere tigari pe strada in timp ce mananca seminte cu sare. :D

      00
  49. O, da. Acum e plin de Brianne si Antonii. Ca sa nu mai zic de Daiane (scrise fix asa) si de milioanele de fetite cu nume gen Alessia.

    00
  50. Unde locuiesc eu (Spania) sunt: Izan, Ángel, José, Sebastián, Kike etc. Restul de Juan, Diego, Carlos, Miguel, Fernando, Alejandro etc. par a fi nume spaniole dar de fapt doar sud-americanii din Spania le poarta. Un spaniol mai bine is boteaza pruncul Kike, ca pe un caine, decat sa puna Alejandro sau Carlos.
    Inca mai caut nume de baiat interesante, voi da refresh frecvent acestui articol sa mai aflu nume noi :))

    00
  51. Al meu e Rares Andrei. Spal rusinea?

    00
  52. Da’ cum e sa pui numele Xavier la baiat? Desi tu n-ai nici o treaba cu Argentina, Spania (sau de unde provine acest nume). plm …

    00
  53. Prenume: Caius-Septimius
    Nume: Drobeta Turnu Severin

    00
  54. Ma, eu am un prenume care e diminutivul numelui de familie. Noroc ca mai am inca un prenume diferit pe care il intercalez, altfel eram mai predispus la baza decat am fost pana acum.
    Pe un prieten il cheama Vasile, dar el se prezinta Vali. Pentru ca are logica :D

    00
  55. Cand le-am zis parintilor cum o sa-l cheme pe fi-miu s-a lasat linistea si au intrebat „Da’ alt nume nu-i puneti?”.

    Au zis ca numele pe care l-am ales este prea de la tara…

    00
  56. Nume de fata frumos, romanesc, fara predispozitii la glume nesarate: Himena.

    00
    • vai de vulva ei.

    • Care e numele de familie? Ar merge de minune ceva mai de la tara, gen Ruptu. Himena Ruptu! ;)

      00
    • Si eu stiu o fata pe care o cheama Ximena (asa se scrie) dar se pronunta Himena…si a fost botezata inainte de 89, inainte de telenovele, deci presupun ca avea niste parinti mari amatori de literatura hispanica, altfel nu-mi explic.

      00
  57. La bloc / gradinita cele mai comune nume sunt David, Luca si Matei, iar la fete Alesia si Alexia ;( Pic de imaginatie n-au avut parintii aia.

    00
  58. Eu sunt Ioan, am un băiat Ioan, taică-meu are frate Ioan, bunicul a avut un frate Ioan, strabunicul la fel, stra-stra era Ioan el insusi.

    Văru-meu Simion l-a botezat pe cel mic Simion. Așa cum l-a chemat pe tatăl, bunicul și străbunicul lui. Asta din ce știm, că poate au mai fost câțiva prin arbore.

    00
  59. Oricum nici Andrei/ Andreea Ion/Ioana, doar daca nu vrei sa iti bati joc de el /ea toata viata, pentru ca nu te-ai gandit ca atunci cand o sa il strige cineva vor intoarce capul inca cativa daca e afara. totusi romanii cu simt practic dau cate 2 nume, si asa isi alege fiecare care ii place. Am un prieten care si-a botezat copilul Ambrozie ( in amintirea bunicului lui), dar ce m-a socat era ca niste pi2duline cunostinte de familie ii explicau ca copilul ala cica o sa fie batjocorit de colegii lui (wtf?) din cauza unui prenume „aiurea”.

    00
    • nu cred ca-ti bati joc de un copil daca ii pui un nume comun pe meleagurile astea. cum ar fi radu paregzamplu.

      eu am avut un nume rar (nu mai e cazul:)) si sa stii ca era chiar ciudat cand il auzeam strigat pentru ca eram aproape sigur ca pe mine ma cauta.

      00
  60. Inteleg ca Eva si Leila ma descalifica…
    Asta e…

    00
  61. Faza reala. O tanti, respectabila de altfel, iubea la nebunie numele Roxana. Si era chitita sa i-l puna fetitei ei. Numai ca barza i-a adus baiat.
    In loc sa se razbune pe barza, s-a razbunat pe fi-su: Roxan!!!

    00
  62. Am venit cu trenul de la BV si in vagon era o echipa de fete (junioare). Pe una o chema Jeniffer (cu diminutivele Jana, Jeni, Jenica folosite de colege)… Moda a inceput se pare de vreo 10-14 ani…
    De Sofia (/Anna Sofia) nu zice nimeni nimic?

    00
  63. suferinte maxime. cum sa pui un nume care sa nu fie din cosul stramosesc ??? si cam cine decide care sunt numele corecte ?
    o sa fie o politie a numelor de romani adevarati ?
    bleah !!!
    e o mare diferenta intre un nume altfel si un nume ridicol.
    banuiesc ca Albert/Eric/Andreas/Miruna/Thea/Clara/Sacha sunt gresite si parintii care au pus numele astea trebuie pedepsiti pt ca NU SUNT ROMANI ADEVARATI.
    FAK OFF ipocritilor !

    10
  64. nume de romanca: Andaluzia posirca(nume de familie)
    alte nume: aser (se citeste asher, si are 25ani, deci nu e recenta treaba)
    filadelfia, mica desire, elvis (toti din aceeasi familie)

    00
  65. nume de fata Hermina

    00
  66. Nu sunt de acord cu grupele de copii formate din 4 alexii, 2 rauli, 3 darii și 4 erici, dar nici nu poți sa numești o ființă de 3 kilograme și jumătate și 50 de centimetri .. viorica. Sau doinita. Sau zoia. Oricât de inradacinat în cultura ta ai fi, e de bun simț pentru secolul 21. Pe mine, de exemplu, mă cheamă codruta și nu am fost niciodata încântată de el, deși ceilalți nu mai contenesc in a-mi spune cât de tare e. E tare pana pe la 10 ani, dar apoi, nu te mai simți așa mișto cu nume oarecum diminutival.

    00
  67. Din categoria legende urbane:
    Muila Penelopa
    Semafor Destin
    Pulalau Ion

    00
  68. Poate ca ar fi de preferat o solutie de compromis – un prenume „clasic” si unul mai deosebit. Iar cu timpul ea/el va decide care i se potriveste mai bine. Eu am fost botezata pe reteta asta si a fost ok. Numele mai „exotic” e de origine greceasca si a fost intotdeauna apreciat de cei din jur. Chiar daca nu cred in personal branding (care mi se pare o forma) ci mai degraba in valoarea fiecarui om in parte (fond), adevarul e ca in anumite momente un nume un pic „altfel” poate fi un factor pozitiv de diferentiere.

    00
  69. Dar de numele Nectarie pentru baiat ce spuneti ? Stiu un domn derector de scoala care si-a botezat baiatul nectarie

    00
  70. Degeaba, nume de fată mai tare ca Alana nu există. Nu e copil sau matur să nu-l zica invers :D

    00
  71. Fii-mea e Maria Antonia, are libertatea de a alege :). Deși. .sunt nume comune.
    La băiat mi-ar plăcea Corvin.

    00
    • Și dacă as mai avea o fata…Ilinca.

      00
    • S-or gasi unii pe la scoala sa-i spuna Curvin, clar. Fiica-mea can’ era mai micuta si-o intrebau cum o cheama ea spunea Catina in loc de Catrina si imediat au inceput „hahaha farmacia Catena” nha

      00
  72. Trãiascã NFS Porsche si harta lui, Monte Carlo. In decor e o firma luminoasã pe care scrie Leona. Asa i-a ramas numele fiica-mii.

    Frumos a fost la grãdi, cînd nu mai scapam de psihopata mamã a lui Iason(coleg de grupa). In fiecare dimineata astepta sa ne vada, pe mine sau pe soata, sa o mîngîie pe fiicã-mea pe crestet si sa-i spuna ca numele ne traseaza destinul si ea are un nume minunat. Dupa care ne felicita pe noi.

    Acum, la scoala, are 2xMara si 3xAnastasia

    00
  73. Eu la salsa am o colega pe nume Taris. E romanca

    00
  74. Ce sa zic, va trebui sa aleg si eu un nume. Am decis sa fie ceva destul de comun, si nu ma tem nici de anumite nume mai taranesti: Ana, Maria, Diana, Laura, Corina, Alina , si de baieti: Imi cam place David, dar sunt ok si Bogdan, Catalin, Mihai, Matei, Victor.
    Am avut si eu un soc de toate fetitele apropiatilor sunt Alexia, Alessia si Daria. De am ajuns sa intreb care mama a Alesiei?

    00
  75. Va dau eu idei – numai sa luati o piatra in gura si pronuntati Adalbert,Frode,Poul,Paw,Torkild,Gert,Gitte,Ase,Børge,Kari,Ulla,Leif,Lech,Arzu,Berk,Smadar,Gidon,Shulamit,Fridtjof,Bjarngrímur,Ajassaussuaq,Rea,Rawald, sau sa adoptam pe numere nr 7 ca e cu noroc.

    00
  76. Citind toate astea, stiu ce nume o sa pun eu primului baiat: Gionsnou. O sa-l tin numai in „Nu stii nimic Gionsnou!!!”

    00
  77. Am avut un coleg care si-a botezat fata Denis. Nu pot sa uit moaca lui, cind i-am spus ca a dat copilei nume de baiat.

    00
  78. toate numele au fost straine odata. inclusiv ion.

    00
  79. Frate, ce va f**e grija de numele copiilor altor oameni?

    Pe mine ma cheama Robert, e romanesc nu? A fost ales pe un motiv tampit de catre parintii mei? Poate da, poate nu. Mie imi place. Si sunt o tona de Roberti. Asa si? Trebuia sa ma cheme Marcel sau Marin ca sa fiu mai patriot?

    Am ales intre Bianca si Daria pentru fetita mea, si a castigat Daria nu pentru ca e trendy, ci pentru ca ni s-a parut noua ca seamana mai mult a Daria decat a Bianca.

    Si da, sunt multe Darii nascute in ultimii 5 ani. Asa cum si eu am „n” prieteni cu numele de Alex. Trebuie sa fac scroll 10 minute in telefon sa trec de ei.

    La Daria am adaugat ceva mai romanesc, Elena, asa ca daca se va simti vreodata in vreun fel aiurea cu prenumele ales de noi, poate sa faca „fallback” la Elena.

    In fine, mi se pare ca treaba cu numele e o chestie foarte subiectiva, bazata (in mod gresit) pe experienta avuta cu persoane anume ce purtau acel nume.

    10
  80. Ma uitam pe niste liste si era unul cu numele polițist. Nu vreau sa stiu daca era de etnie pentru ca ar fi nasol ptr el, saracul copil. Colegii de scoala sunt rai si probabil si daca nu e rom tot il iau la misto.
    Aveam un coleg la munca cu numele de familie Dumitrescu. Numele pe care i l-a dat fiicei lui a fost Doriada. Mai zii ceva. Cu nt!

    00
  81. NOU
    #188

    Da desigur, dupa eroul bulgar Hristo Botev Petkov (are sens, de aici cred ca vine si Petcu).
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hristo_Botev

    00
  82. „un baiat numit Vasile” o sa fie varianta romaneasca la „a boy named Sue”

    00
  83. depinde in ce tara te nasti… si traiesti.

    00
  84. IMO, fiecare avem dreptul sa ne botezăm copilul cum vrem. La urma urmei, dacă facem o prostie, o sa ne-o scoată pe nas progenitura, de îndată ce va fi posibil.

    Iată trei studii de caz, la întâmplare:

    Fetița vecinilor a ajuns la psiholog pentru că nu se mai înțelegea cu colegii la școală (clasa a III-a), toți o strigau „Cărăbușa”. De ce? Pentru că părinții, în înțelepciunea lor, au botezat-o Kara, deși numele de familie este …Bușa. O chestie similară am auzit de la o amică profesoară despre o elevă botezată Sara, cu numele de familie MurăXXX, pe care copiii o strigă „Saramura”.

    Băiatul unei colege de la birou, Codruț, a stat necăjit zile în șir pentru că nu are sfânt în calendarul ortodox, iar profesoara de religie i-a zis că „n-are cine să-i pună o vorbă bună la Dumnezeu”…

    Tatăl meu a avut un coleg de armată, în anii ’70, care era portar la un spital si mai prindea de pe la medici una, alta… Si-a botezat băiatul și fata, născuți la un an distanță, Romeo și Julieta !!! Auzise el de piesa de teatru, dar nu înțelesese cum stă treaba!

    Așa că, aviz părinților: când luați o decizie care poate influența viața unui om, fie el și copilul vostru, gândiți-vă bine și întoarceți subiectul pe toate părțile.
    Nu e o idee rea să dați copilului două prenume, să poată să aleagă, eventual un nume cu sfânt și unul internațional, sau unul neaoș și altul cu rezonanță cosmopolită.
    Paradoxal, numele clasice, românești, dar și cele greco-romane au și echivalent direct în anglo-saxonă, pentru că iudeo-creștinismul stă la baza culturii întregii Europe: Petru, Ion, Andrei, Elena, Mihai, Daniel, Cristian, Laura, Maria, Alexandra, Gabriel, Dumitru.

    Apropo, nu înțeleg de ce ar fi mai bine să îi dai copilului un nume inspirat de showbizz (Alessia, Darla, Leona, Rianna, Celia, Raul, Fernando, Alis, Luigi, Melisa, Giani, Brianna etc.) decât să îi dai (măcar un) nume inspirat de identitatea culturală și religioasă a poporului din care face parte.
    De exemplu, dacă tot suntem latini, de ce considerăm aiurea numele de inspirație latină de tipul Claudiu/Claudia, Silviu/Silvia, Iulia/Iulia, Flaviu/Flavia, Cezar, Marius, Constantin, Remus, Tiberiu, Titus, Valeriu?

    Nu văd ce e rău în combinațiile de tipul celor de mai jos, pe care le știu din propria mea familie sau din familiile amicilor:

    Maria Luiza
    Claudiu Ioan
    Petru Anton
    Alexandru Silvian
    Andreea Sofia
    Ioana Simona
    Cristina Carmen
    Matei Aureliu
    Diana Elena
    Constantin Viorel
    Laura Gabriela
    Ana Violeta
    Luca Dumitru
    Bogdan Adrian
    Andrei Tiberiu

    00
  85. Acum toti tzaranii cocliti si /sau parvenitii isi pun nume de jidani sau vedete la plozii lor care vor ajunge in general niste oameni de cacat. Vorba unuia ..de ar cadea un asteroid imens pe planeta asta si sa faca in plm curat odata…

    00
    • Sunt de acord cu ideea exprimată de tine, mai putin cu termenul „jidan”. Ce caută antisemitismul în discuția asta?
      De-asta ti-am și dat dislike…

      00
  86. Vasile pentru vorbitori de spaniola e Basile , Vlad in span-english e Blood.
    Prin cetral America e plin de Jesus si Maria, prin ro cred te-ar arde pe rug daca vrei sa ai copil cu numele Jesus.
    Eu va recomand doua nume si sa fie usor de pronuntat in limbile de circulatie internationala ca nu se stie pe unde ajunge.
    Poate sa te cheme DICK (The male genitals ) si sa fii vice-president of USA, dar pana sa ajungi acolo cat misto mananci.

    00
  87. Poveste adevarata ( ca-n reclama Vodafone).
    Cam cat de ghinionista poti sa fi sa te numesti Stela? Sa faca lumea misto de tine de cand esti mica si sa fii strigata „Stela Artois”, „Stela Cotobela”, doar ca in final universul sa isi bata joc de tine si sa te intersectezi cu un anume Popescu care sa te ia si de nevasta. Sa iti faci programare in diverse locuri pe numele tau, iar cand ajungi si te prezinti, sa auzi aceasi fraza la nesfarsit:
    „Aww… am crezut ca este actrita…”

    00
    • Maica-mea este Stela. E născută în 1950, la oraș, botezată de un medic. Nu a avut nici o problemă toată viața.

      IMO, dacă ai o fetiță care se naște astăzi și o botezi Stela, nu cred că generația ei se va gândi la Stela Popescu. Sau la berea Stela Artois (mai ales că sunt atâtea tipuri de bere…). De exemplu, in Consiliul director al CNA este o tipă, Romina – probabil a fost botezată prin anii 70-80, când românii știau de Albano și Romina Power. Câți dintre cei născuți după 2010 sau chiar 2000 mai au habar de acest cuplu de cântăreți?

      Iar faza cu Cotobela, eu am auzit-o in relația cu Ionela și Izabela, încă de prin anii ’80, pe când eram în școala primară și aveam colege de clasă cu numele astea.

      Astazi, o fetiță numită Stela ar sugera mai degrabă că părinții ei au muncit în Italia sau Spania, sau că le-a plăcut vreun personaj de telenovelă sud-americană…

      00
    • Stela, în Italia sau Spania? Eu aş spune mai degrabă Moldova (republica). Vară-mea a avut colegă de facultate Stela de-acolo, şi actriţa e tot basarabeancă.

      00
    • @amc

      Moldovenii au imprumutat si ei numele, nu e ceva local.
      In latina (si italiana) inseamna stea. Pentru semnificatiile cuvântului Stella in istoria si cultura italiană, vezi aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Stella_d%E2%80%99Italia

      Apropo, Stela Popescu o fi basarabeanca, dar maica-mea e nascuta in Buzau (Muntenia, pentru idiotii care văd moldoveni peste tot), din parinti romani neaosi, din acelasi judet.

      00
    • NOU
      #201

      Ce e frate Cotobella asta ????

      00
  88. Eu ma intreb ce a fost in capul parintilor cu numele Lupu sa ii pune fetei prenumele Lica.
    Cel mai crunt caz pe care il stiu e: nume Pizdulice, prenume Virginica (diminutivul fiind trecut pe certificatul de nastere).

    00
  89. Noi am avut la fete o mica lista de nume. S-a pornit pe urmatoarele idei: sa nu fie Ana, Maria etc. (nu pentru ca nu-s frumoase, dar is deja prea des folosite), sa nu fie ceva ce se aude in orice parc (deci Sofia, Sara etc. picau), sa nu existe in clanurile noastre NIMENI cu numele in cauza si sa fie un nume care sa nu ne aminteasca de cineva nasol din trecutul nostru. Am avut de ales intre Corina, Irina, Nadia si inca vreo 2-3. Cand a zis barbatu-miu Nadia, mi-a placut ideea. Nu stiu pe nimeni cu numele asta, in afara de gimnasta, fata de care am in general destul respect. Nu e niciun nume foarte greu de scris si nici prea lung. Numele de familie e de 3 litere, doream ceva scurt si aici. Pe numele de baieti era mai cu cantec, aveam pe lista Radu (un prieten drag) si Victor, dar sotu’ se gandea la Ponta, deci pica. Pana la urma, cand s-a vazut ce-i cu adevarat (facusem listele cand am aflat ca-s gravida), a ramas Nadia.

  90. NOU
    #205

    Pe fiul meu il cheama Andrei (si Gheorghe, dupa bunicul meu si socrul meu). Andrei il cheama dupa filmul Pistruiatul. Eram copil atunci cand Sergiu Nicolaescu il juca pe tovarasul Andrei (avea mult sarm). De atunci am visat sa am un baiat pe care sa-l cheme Andrei.
    Pe unde ma invart eu, daca strigi Andrei, Stefan si David, se intoarce jumatate din pustimea de pe strada.

    00
  91. Hristo/Hrista – suna armanesc/aromanesc, de asemenea. :)

    00
  92. Sasha Grey e un nume frumos. sau Christy Parks.

    00
  93. NOU
    #208

    Pe fetele mele le-am botezat Aglaia – Saveta si Agripina -Fefeleaga si e ok , nu au mers la psiholog.

    00
  94. NOU
    #209

    Numai in alta tara sa nu te muti dupa ce ai potcovit copchilu’ cu asa nume :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile