Începe.

Încep să fie rare locurile de la ATI și nici n-a fost vacanța de Paște sau de 1 mai.  Brace for impact

3 pacienți COVID-19 au murit luni după o defecțiune la TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș din București, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen, au declarat pentru profit.ro

Băncile nu prea știu în ce să bage banii, așa că aleg calea sigură și ușoară:

Clienţii din Olanda ai băncii ING vor începe să plătească dobânzi de 0,5% dacă au peste 100.000 de euro în cont, în contextul în care dobânda negativă se aplica până acum doar peste pragul de 250.000 de euro, potrivit NL Times.

O să fie bine.

ps: pe larg

111FKQW6Km

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

121 comentarii

  1. greul a trecut, nu mai incepe nimic. cu vaccin sau fara sua au redeschis tara, europa e pe teava. anul trecut a fost boierie in timpul verii, anul acesta va fi si mai relaxare. suntem cu gandul la vacanta nu la stiri arafatiene

    00
    • Motivatiei nu-i pasa unde esti tu cu gandul, daca te gaseste…

      Sau un vechi citat motivational: „You may not be interested in war, but war is interested in you.” A se inlocui razboi cu pandemie, criza economica sau ce preferam…

      00
    • @mihai: eu cred că nu pricepi prea bine ce doi ani mișto urmează. Dar cred că dacă ai răbdare vreo 4 săptămâni și revizitezi comentariul ai să înțelegi cum îl percep eu acum.

      00
    • @Răzvan T. Coloja: de peste un an doar asta auzim: peste nici o luna va fi dezastru, se prabuseste economia, incepe foametea, vor lua cadavrele de pe strada cu roaba, vor fi pline cimiterele etc. Tu nu te-ai saturat? Cu respectarea restrictiilor eu am ales sa imi vad de viata mea, anii astia nu mi da nimeni inapoi.

      00
    • @Răzvan T. Coloja, dacă poți să fii mai explicit, eu unul sunt chiar curios. Nu de alta, dar de abia aștept să citesc (din nou) despre previziuni care implică foamete, conserve, buncăre, butelii, enșpe măști cu filtre ffp2, 3, 4, 10, puse una peste alta în aer liber, și, în general, chestii alarmiste peste măsură. Plecăm de la o știre tragică, dar cât se poate de punctuală și locală (s-a bușit un sistem de furnizare oxigen dintr-o chestie încropită în grabă) și o transformăm într-unul din armăsarii apocalipsei.

      La fiecare 3 luni tot se mai anunță un sfârșit de lume dar de venit nu mai vine. Crize alimentare au mai fost, crize financiare, oho!, o să treacă și astea și o să ne revenim. Fără excepție, țările care vaccinează în draci stau deja mult mai bine (chiar și doar prin prisma faptului că nu mai faci forme grave), o să treacă și rahatul ăsta.

      00
    • @ domnu’ cu intiala tatalui … Bai Razvane ..vorba vecinului de mai sus …dezvolta ..n-o lasa in coada de peste sa ne gandim noi, astia care nu vedem in viitor, la tot felul de grozavii..ce o sa fie in urmatorii 2 ani? hai maestre..nu te da lovit …

      00
    • Sunteți alarmiști pentru că statul nu vă permite accesul la un joint legal.,, Motivație, restricție, conserve,buncăre,criză alimentară,,.

      00
    • @mihai:

      de peste un an doar asta auzim […] Tu nu te-ai saturat?

      Dacă m-am săturat sau nu e absolut irelevant. Nu e ca și cum dacă eu sau tu o mai putem duce sau nu în spate are vreo influență asupra mersului general al lucrurilor.

      @adyzah:

      @Răzvan T. Coloja, dacă poți să fii mai explicit, eu unul sunt chiar curios. Nu de alta, dar de abia aștept să citesc (din nou) despre previziuni care implică foamete, conserve, buncăre, butelii, enșpe măști cu filtre ffp2, 3, 4, 10, puse una peste alta în aer liber, și, în general, chestii alarmiste peste măsură.

      Aș putea fi mai explicit – desigur. Doar că atunci când mă rogi să fac chestia asta și continui rugămintea cu ”hai – mai zi-ne despre apocalipsă” sper că realizezi că n-am să încep să tastez. De ce anume aș explica chestii unui om care deja are o părere formată? Nu e mai mișto să-l las vreo două-trei luni și să-l întreb mai pe urmă dacă lucrurile merg în direcția în care crezuse el prin aprilie că merg?

      00
    • Povestea e simpla. Majoritatea materiilor prime s-au scumpit în ultima perioadă, unii spun sa tot fie vorba de vreo 40% creștere. Strategia de vaccinare prin UE merge nu cum ar trebui sa meargă. Marele plan de redresare și rezilienta e un pic pus pe așteptare ca un om a atacat la Curtea Constituțională din Germania, treaba asta. Și colac peste pupăză anu asta sunt niște alegeri în Germania și peste un an sau doi prin Franța. Și partea și mai mișto o reprezintă faptul ca în ambele tari niște partide extremiste ce vor desființarea UE sunt pe poziții fruntașe.
      Pe scurt ne apropiem de o închidere de era și începerea unei alta.

      00
    • Azi a fost reducere la Kaufland, 30% la deodorant si săpun. Miercuri e 30% la detergent pudră. La Lidl, săptămâna asta e 5 lei o punga de cafea, 5 lei un bax de hartie igienică. Săptămâna trecută a fost 5 lei un carton de 10 oua (cod 2). Kaufland a mai avut ceva in promoție, 3 lei un carton de 30 de ouă (10 bani oul, expirau in două zile).
      Nu ar trebui, dar îmi doresc măcar o jumătate de an dr foamete reală. Băi, dar foamete din aia reală, stil 1946, să nu mai aud toti prostalaii ca „mor dr foame” degeaba. Macarsa moară pe bune.

      00
    • @andrei:

      @ domnu’ cu intiala tatalui … Bai Razvane ..vorba vecinului de mai sus …dezvolta ..n-o lasa in coada de peste sa ne gandim noi, astia care nu vedem in viitor, la tot felul de grozavii..ce o sa fie in urmatorii 2 ani? hai maestre..nu te da lovit …

      Fără să încer să fiu câtuși de puțin ironic acum: știi ce mi-a invocat din memorie comentariul tău? Cum mergeam pe stradă prin luna mai anul trecut, masca pe față, și m-a oprit o doamnă pe stradă. Așa – random. Habar nu aveam cine era. Și a început din senin să râdă de mine și să-mi spună în maghiară că ”ce-i bă cu masca aia? crezi că-s de-ăia – michimauși prin aer?”. Și tot insista ea să-mi dau masca jos și mă uitam la ea contrariat cu un fel de ”ăăă… ce truda vrei de la mine?” pe față.
      Femeia aia știa mai bine cum e cu măștile, că era perioada aia în care rar vedeai om cu ele pe față în aer liber. Gen numai proștii purtau mască. Nah – și-a simțit străina aia nevoia să-și invalideze dubiile public și tot insista să-mi dau jos masca, că o făcea pe ea neliniștită.
      Ea știa mult mai bine ca mine ce va fi.
      Așa – ca tine, acum.

      00
    • 5 lei jumatate de kg de alune prajite, 1,4 lei pentru 600g de paine feliata; sâmbătă a fost reducere, 30% la orice fel de suc carbonatat, 5 lei pasta de dinti Colgate sau Aquafresh. De fapt, in catalogul Kaufkand au o pagini intregi in seria „Totul la 5 lei”. Am cumparat mere cu 0,3 lei/kg, portocale cu 1 leu/kg, lămâi cu 1,8 lei/kg.
      Foamete, vom muri de foame!
      Baga-mi-as piciorul de alintati…

      00
    • @Răzvan T. Coloja: hai sa facem un mic pariu aici, cu martorii de pe blogul lui Zoso. Eu zic asa: peste o luna vom avea zilnic in Romania doar jumatate din cazurile zilnice din perioada asta, economia va fi la fel, cu bune si cu rele. Ce parere ai?

      00
    • @Razvan T Coloja, păi te-ai oțărât degeaba, doar prima parte a primului paragraf era, aşa, cu vagi atingeri spre tine, pentru că mai am încă în memorie mesajele de acum un an, un an şi ceva. Şi atunci, şi acum, mi se par alarmiste şi exagerate. Mai degrabă îți cade un copac în cap decât să iei covid mergând pe trotuare cu trafic lejer. Hai, în locuri aglomerate, pot să accept, dar nu istorii cu covid luat de la geam sau de la plimbări prin parc. Iar cu foametea, conservele şi buteliile, mai bag şi eu un băț virtual prin gard la Vali, până m-o da afară…

      Restul era doar un apel generic la o abordare ceva mai calmă şi mai detaşată, nu putem să vedem în orice ştire un cataclism mondial.

      00
    • Habar n-aveam cati manelisti semintari ignoranti cu bemveuri 2002 tunate pa cip lipsiti complet de perspectiva si gandire analitica intra pe blogul asta. Cred ca un singur lucru se raspandeste mai repede decat virusul: sosocismul.

      Da coae, vine vara, sa sfaraie gratarele, cluburile, concertele lu’ Salam, terasele, inghesuiala de la mare, veatza!

      Pacat ca si-a pierdut Razvan T. Coloja timpul cu voi, desi a stiut sa se opreasca la timp.

      00
    • @Aurel: Ok – I will take that bet. E zic că vor fi net mai multe cazuri decât acum în 12 mai. E-mail-ul meu e pe site-ul meu. Dă-mi un mesaj prin 12 mai. Numai să nu uiți.

      00
    • Ce o sa se intample? Mai nimic, doar chestii minore gen dereglari la toate nivelurile de genul:
      1. Cazurile Covid au prioritate, restul se amana chiar daca asta le dauneaza
      2. Cresc preturile la orice, in special mancare
      3. Inchis deschis – o sa duca la multe joburi pierdute care nu se vad in cifre, pentru ca azi il dai afara pe Nea Mitica de 45 de ani si peste o luna angajezi om insa o sa il angajezi pe Iulica de 19 ani pe salariul minim
      4. Vieti incurcate pentru ca obligi oameni sa ia decizii majore si nu toti sunt capabili sa faca asa ceva.
      5. Joaca asta cu dobanzi mici si mari o sa creeze niste valuri care se vor resimti o perioada.
      ..si tot asa.
      Ca vrem noi sa reducem totul la persoana noastra e altceva, la fel de bine putem spune ca Grecia sau Argentina sunt ok dupa faliment, ca bunicul nu a avut probleme in razboi ca si-a aranjat un loc comod in Romania si nu a fost pe front, ca aia numiti eroi la Revolutie au murit de prosti, impuscati de alti romani crezand ca sunt „teroristi” sau ca ne doare in cur de aia 64 de morti de la Colectiv, ca nu ii cunosteam pe nici unul.
      Insa teoretic suntem oameni si ar trebui sa folosim cumva altfel capacitatea de gandire..

      00
    • @Răzvan T. Coloja

      Ați putea reveni mai târziu (câteva zile), tot aici, și să scrieți mai în detaliat?
      Nu sunt sceptic dar nu prea găsești parteneri de conversație & de ce sunt convinși că se va întâmpla.

      00
    • @razvan, nu stiu ce inseamna asta, dar nu as paria ca vor fi net mai multe cazurj. Ma astept, mai degraba, sa fie brut mai multe cazuri.

      00
    • @Boros:
      Fie.
      Orice organism de pe planetă are un singur scop la bază: să se perpetueze. Virușii nu sunt diferiți. Și orice virus bun învață în timp să reziste sistemului imunitar sărind din caz în caz, dobândind rezistență. E motivul pentru care avem acum versiuni Sars-Cov mult mai agresive în fața cărora vaccinul actual e inutil. ”Tulpini” li se mai spune. Pentru care trebuie o nouă inoculare. Ce-am primit noi, acum, cei vaccinați, va ține cam un an. În cel mai bun caz, și doar în fața primelor tulpini – cele pentru care s-a dezvoltat vaccinul.
      Cuplează asta cu faptul că jumătate din planetă nici măcar nu vrea vaccin, că au auzit oamenii pe net că ar fi folosit să ne direcționeze prin 5G. Ei bine – oamenii ăia, segmentul din România, se pregătește de Paști. Se va merge la pupat de moaște și împărtășanie cu aceeași linguriță, fix ca anul trecut. Vor muri niște popi, vor muri niște bătrâne. Ce e diferit acum față de anul trecut e că 1. noile tulpini sunt mult mai agresive și 2. noile tulpini afectează populația tânără.
      Asta se traduce printr-un număr mare de infecții în condițiile în care acum 3 zile mai erau 9 paturi libere la ATI în întreaga țară. Care acum, desigur, s-au ocupat.
      Oamenii reacționează în fața dezastrelor mereu la fel: cu panică și cu convingerea că ”așa ceva nu se poate”. Dacă negi realitatea parcă e mai ușor de dus realitatea aia. De aceea retorica asta deasă cu ”lasă că va fi bine”; pentru că oamenilor le este extrem de greu să priceapă că acum e nasol de tot, când – uite – acum 2 ani nu era. Ori să recunoască faptul că-și puneau încrederea în civilizație, statutul de cetățean, poliție, SMURD și toate celelalte instituții care dictau cumva că noi nu suntem barbari și avem drepturi. Ei bine – acum toate alea dau chix iar omul de rând se uită, vede și nu acceptă asta. Că e greu s-o faci. Ar însemna că ești singur cumva, că nu te mai apără nimeni. Așa că totul i se pare ”făcătură”, că doar nu cade tot ceea ce știa el până atunci ”doar așa”; și-și dă masca jos pentru a-și valida convingerea.
      Ei – toți ăștia vor horcăi în 2 săptămâni la poarta spitalelor. Să fie lăsați să intre. Problema e că nu vor fi locuri. Vom fi iar în lockdown, ceea ce va frustra negaționiștii și mai mult. Secțiile ATI deja pline vor fi supervizate de medici și asistente care au trecut deja de limita puterilor. Și vin perioade de burnout pentru ei în care nici să vrea n-or să mai poată mișca. Mulți își vor da demisia ca să nu-și piardă familiile și mințile, alții vor claca urât de tot și vor face nefăcute despre care vom cititi în presă.
      Granițele iar închise, ceea ce va îngreuna traficul intracomunitar. Ceea ce se traduce prin prețuri mai mari și produse-lipsă în magazine.
      Părerea mea e că până în toamnă vor muri atât de mulți oameni la noi încât se va pune și aici problema ”ce facem cu toate cadavrele astea?”
      Școli deschise, teatre, restaurante – eu zic să vă luați gândul de la astea vreo un an și ceva. Tot citesc despre ce mișto va fi pe litoral, că i se promite plebei că va fi fără mască. Să jubileze omul de jos. Eu zic că vor fi ciulini pe plajă, așa – ca-n filmele western. Că va fi totul închis.
      Și da – vine vara. Când căldura de peste 35 de grade face oamenii irascibili și toți ăia vor fi închiși în case fără aer condiționat. Să vezi atunci omoruri și certuri și val de divorțuri și farfurii sparte. Toți oamenii rămași fără bani o vor lua complet razna și vor pune întrebarea omului de mai sus: ”da’ vouă vă convine chestia asta?”. Și vor face ceea ce pot face: scandal. Să-și verse frustrarea pe ceva sau cineva.
      Știu că sunteți convinși că ce-i mai rău a trecut. Iar eu vă zic că ce-i mai rău de-abia vine. N-ai nevoie de multă imaginație să te uiți la graficul infectărilor din România și să-ți dai seama că nu prea dă semne să coboare.
      Dar știu – speranța moare ultima.

      00
    • Cică „cu vaccin sau fara sua au redeschis tara”. Nu, nu cu vaccin sau fără, SUA au peste 20% din populație vaccinată cu ambele doze. În ultima zi au băgat în total 3.000.000 doze. Își permit să ridice restricțiile gradual.

      00
    • Martorii lui Zoso

      00
    • @Răzvan T. Coloja, sunt si eu dispus sa pariez cu tine ca in 12 Mai vor fi mai putine cazuri de Covid decat sunt acuma. As risca o lada de bere… sau chiar o sticla de whiskey mediocru.

      00
    • @Andrei G.:
      Media pe 7 zile din 11 aprilie 2021 e de 4542 de cazuri.
      Tu zici că media aia va fi mai mică în 11 mai, din câte înțeleg.
      Lada de bere e cam greu de trimis la Oradea dar norocul e că avem PayPal ș conturi bancare – nu? Că mai sus văd că mă somaseși la pariu.
      Facem așa: zi o sumă de bun-simț (nu 5$ sau prostii de-astea), îi trimiți banii lui Vali, îi trimit și eu, el confirmă omul și-n data de 13 mai îi trimite câștigătorului. Dacă vrea să intermedieze chestia – desigur, că nu pot eu forța pe nimeni să fie crupier. Eu zic că un $50 acoperă decent valiza aia cu bere, dar aștept idei.
      Mai era un tip optimist mai sus – e binevenit și el.

      00
    • @Eugen: În SUA statele republicane au deschis și numărul de cazuri a scăzut mult de tot. La momentul în care Guvernatorul Texasului a ridicat restricțiile, Joe Biden l-a criticat și l-a numit ”neanderthalian”. Treptat din ce în ce mai multe state au deschis, dar dacă nu spărgeau gheața Republicanii, erau și acum în lockdown.
      @Răzvan T. Coloja: nu numai doctorii suferă, ci foarte mulți alți oameni, tocmai ce citisem că în ultima săptămână parcă o doamnă și două fetițe de 13 ani și-au luat viața numai în Sibiu. Sunt multe, multe alte cazuri care apar zilnic, cu siguranță multe altele despre care nu știm nimic (înainte de pandemie erau aproape 2000 cazuri/an la noi, nu știu ce cum o să fie acum). La fel, mulți pacienți, zeci și-au luat viața în spitale.
      Alți oameni rămân fără resurse financiare și dacă nu se deschide sezonul estival vor fi revolte cu mult mai mari.
      Însă cel mai grav mi se pare că din tot ce spun medicii psihologi, copii au fost afectați enorm. Copii și adolescenții. Am citit câteva interviuri ale unor psihologi renumiți de la noi și m-am îngrozit efectiv, este vorba despre viitorul tinerilor, viitorul tuturor. Știu că nu toți sunt afectați, sau afectați la fel, dar toți copii/adolescenții/tinerii de azi vor trăi în generații în care peste jumătate au făcut deja depresii? Odată instalată depresia, persoana înc auză este mereu predispusă, este ceva cu care va lupta pe viață, nu se șterge deloc cu buretele. Asta este foarte grav și situația nu mai poate continua un an.
      Sunt multe probleme în societate, o să vedem ce va fi, dar am cam ajuns la punctul în care trebuie să începem să ne revenim, altfel o să fie grav de tot pe multe planuri și cred /sper că guvernanții văd asta. Poate vor apare în curând tratamente bune, alături de măsuri mai eficiente că au fost fonduri, au fost de toate, dar se cheltuiesc aiurea pe tot felul de sifonări și est cazul să își dea cu apă rece pe față și să ia câteva măsuri bune, dar lockdownurile fără număr nu sunt soluția, ci o altfel de abordare și dacă și-au asumat că doresc să fie la conducere, să găsească soluțiile acelea sau să spună că nu sunt în stare, dar să înceteze cu tactica păguboasă pe care o au de la început, cu datul vinii pe toți în timp ce ei aleargă după ciolan.

      00
    • @Mirela

      SUA nu e chiar un etalon la asta. Cazurile au scăzut, oare? Dacă s-a deschis sunt convins că nici testele nu se mai fac așa ca înainte. Statistica o poți manevra în funcție de ce vrei să iasă. Cât timp statul federal dădea ajutoare pentru cei cu covid, și dacă te-mpiedicai în fața unui spital îți luau datele și te catalogau drept covid, pentru că banul de la guvern e ban sigur. Când n-a mai fost interes, brusc au scăzut și cazurile.

      Sincer chiar sper să fie adevărată faza, să scadă cazurile, dar mă tem să nu fie doar pur și simplu faptul că nimeni nu se mai testează, că de mers la spital se merge oricum doar înainte să mori, să nu te belească asigurarea cât încă ești în viață.

      E greu de zis ceva sigur pentru că și datele brute nu sunt chiar neutre. Dacă se testează, se testează doar cei care au simptome. Cei care n-au simptome, nu știu că au covid, și așa poate părea ciudat că un procent mare din cei testați sunt pozitivi, ai senzația că e mai rău decât e de fapt. La fel și cu mortalitatea, din cei care mor, dacă toți merg în ultima clipă când deja e prea târziu să se mai facă ceva, din nou, te poate fura statistica.

      Și în SUA fiecare stat are un fel de imagine diferită. Dacă-s votanți care nu cred în covid, tre să te mulezi pe ei, că te mazilesc. La fel și în statele de tineri fiefuri democratice, unde este frică reală de covid, trebuie din nou, să te mulezi pe electorat și să le zici ce vor să audă ca să se simtă în siguranță. În ambele situații nu zice nici un politician adevărul neutru și netras de coadă, că doar nu e prost să nu-i iasă și lui ceva din toată criza asta.

      00
    • @Manu, SUA testeaza GRATIS si in draci de un an si ceva. Se vaccineaza intensiv, in statul NY, in care locuiesc eu, te poti vaccina fara probleme. Adica sa gasesti locuri, dar si alea se gasesc. Se face campanie super-agresiva de testare / vaccinare, se testeaza in scoli, la cerere etc. Totul gratis, foarte eficient si bine pus la punct.

      Da, cazurile sunt in scadere, dar nu atat de rapid cum ne-am dori. Lumea in general respecta regulile (distanta, masca, scolile au inca mai mult de juma’ dintre copii full-remote etc.).

      Am fost in lockdown anul trecut o perioada, de cateva saptamani se tot deschid orasele spre in-door dining, sali de sport, evenimente etc. Dar oameni sunt extrem de atenti si in continuare se tin cum pot de reguli. Plus ca sistemul medical este mult mai avansat si mai puternic, asa ca poate face fata unui numar urias de cazuri.

      Tanda pe manda, cu toate sincopele normale in fata unei situatii complet noi, eu sunt multumita de cum s-au descurcat si cum gestioneaza porcaria asta de situatie.

    • In vara va scadea mult pandemie nu pt ca ar face ceva guwernul meu ci pt ca la temperaturi ridicate virusul se raspandeste mult mai greu iar nr de cazul grave e mult mai mic insa prin octombrie-noiembrie va veni valul 4 mult mai rau decat precedentele pt ca vaccinarea merge extrem de prost suntem pe ultimele locuri din ue in conditiile in care oricum vaccinarea in ue merge prost.

      00
    • 1. nu pot face pe crupierul, că suntem pe public. dacă era un pariu la bere, sigur, dar voi nu mă știți pe mine, eu nu vă știu pe voi, și o reclamație la gdpr sau la comisia jocurilor de noroc e ușor de făcut.

      2. citiți cu atenție ce zice Răzvan la partea cu „oamenii nu pot accepta realitatea/siutația” și uitați-vă nu doar la ce declară diverse persoane publice, ci și prieteni/amici. mecanismul de autoapărare constă în „așa ceva e inacceptabil”.
      ok. putem presupune că un rezonabil 50% din oamenii ăștia nu știu să folosească corect limba română, dar restul dar. inclusiv pentru ei e greu de crezut ce se întâmplă. „e inacceptabil”. cool. și? accepți sau nu? păi, nu prea ai ce face. accepți și data viitoare. și peste 3 luni. și peste 2 zile. și tot așa. pentru că orice altă soluție e și mai nasoală. de aia nici nu ne gândim la soluțiile astea. că mintea noastră nu vrea să accepte că e nasol și urmează și mai nasol. mintea noastră nu vrea să accepte nici măcar soluția cu strivirea cuiburilor de gândaci manipulatori.
      și toți ne zicem același lucru: dar eu sunt bine, am comandat x de la glovo, am pus bani la ciorap, azi am articol cu bani, de ce zice toată lumea că mergem înspre mai rău?! mie mi-e bine! e inacceptabil! nu se poate așa ceva!

    • In 4 luni au fost vaccinati complet (prima doza+rapel) doar 7.2% din romani, pana in octombrie nu vom ajunge la 30% vaccinati complet mult prea putini pt a opri valul 4 in conditiile in care oricum cei vaccinati nu vor fi in majoritate batrani si bolnavi,asa cum se procedeaza in celelalte tari pt ca ei fac forme grave, iar cei care au trecut prin boala oricum nu dobandesc o imunitate de lunga durata.

      00
    • @ Razvan T Coloja

      „Media pe 7 zile din 11 aprilie 2021 e de 4542 de cazuri.
      Tu zici că media aia va fi mai mică în 11 mai, din câte înțeleg.
      Lada de bere e cam greu de trimis la Oradea dar norocul e că avem PayPal ș conturi bancare – nu? Că mai sus văd că mă somaseși la pariu.
      Facem așa: zi o sumă de bun-simț (nu 5$ sau prostii de-astea), îi trimiți banii lui Vali, îi trimit și eu, el confirmă omul și-n data de 13 mai îi trimite câștigătorului. Dacă vrea să intermedieze chestia – desigur, că nu pot eu forța pe nimeni să fie crupier. Eu zic că un $50 acoperă decent valiza aia cu bere, dar aștept idei.
      Mai era un tip optimist mai sus – e binevenit și el.”

      1 – vezi raport și la nr de teste efectuate
      2 – vezi ca oficial avem 1 mil de infectări. Cu toții știm ca rata reala ecundeva la x 4, x 5. Deci 5 milioane de oameni minim. Din 20 . Plus 1 mil de oameni vaccinați.

      Am cam ajuns la undeva la 30% populație vaccinați sau trecuți prin boala.

      Părerea mea: incidenta e deja mult mai scăzută și va scădea, darrrr la ati va fi mult mai grav, ca nu exista spațiu de manevra.

      Mor în fiecare zi cam cati intra la ati. Făcând o medie pe 30 zile , scăpa mai puțin de 5% din ATI.

      Economic vorbind, acum începe…. si va fi rău. În special oamenii ajunși cu cuțitul la os, manifestații, și violenta scăpată de sub control.

      Se știe din istorie ca „foamea” , lipsurile și faptul ca Gigel vede ca alții prospera, ii accelerează exponențial agresivitatea gigelului.

      Si acceleratorul principal asupra celor de mai sus e statul, prin lipsa de masuri reale. La ATI, respectiv economic.

      00
    • NOU
      #32

      ce văd că nu ia nimeni în seamă e faptul că există anumite „linii roșii”, de care ne apropiem cu repeziciune. iar în curând vaccinarea nu va mai fi o opțiune. inițial în formă ușoară – restricții pentru cei nevaccinați, mai apoi măsuri mult mai dure. jandarmerie pe protestatari, rețele sociale limitate, armată chiar și alte cele. aici e și un test pentru „stat”. dacă politicenii vor fi doar cu gândul la alegeri și nu vor să supere lumea, atunci e posibil să se bâlbâie cu aceste măsuri. că avem un general SRI sau SIE („prins”) ce a devalizat fondurile de război ale instituției ca să-și facă o casă lângă lac, e altă poveste, iarăși deloc de neglijat deoarece-s muți ca ăla. big data și statistica ne arată că lucrurile nu stau foarte bine, însă și panicarzii de serviciu ar trebui puna un (p) la comentarii. la fel și negaționiștii, un (n).

      00
    • @Răzvan T. Coloja, haide sa vedem de unde ai luat valorile ca sa le luam si pe 12 Mai din acelasi loc. Sa discutam despre aceleasi metode de calcul.

      00
    • Răzvan T. Coloja, pe ce mail de pe site să-ti trimitem mesaj după 12 mai, că tot site-ul tău e „404”?!

      00
    • scenariile apocaliptice care se tot perpetueaza de la inceputul pandemiei se potrivesc perfect cu povestea baiatului care a strigat „Lupul”
      din martie anul trecut si pana acum, luna de luna:
      – mai sunt cateva locuri la ATI
      – explozie de cazuri
      – medici la limita epuizarii
      – record peste record
      – penurie de alimente
      – dupa fiecare sabatoare o sa fie de 10x ori mai rau
      si tot asa
      e adevarat ca locurile la ati au crescut, tratamentele au avansat etc dar daca tot repeti mesajul nimeni nu o sa te mai creada chiar si atunci cand/daca se intampla
      mesajul trebuie schimbat

      o sa ajungem ca cei care s-au nascut in zone de razboi si in zilele in care cade doar o bomba o sa fie o zi buna

      00
    • Putem sa il muim pe ala care zice lucrurile asa cum sunt, sau o ardem ipotetic ca muza de mai jos:

      „Sunt multe probleme în societate, o să vedem ce va fi, dar am cam ajuns la punctul în care trebuie să începem să ne revenim”.

      Un fel de JOS PANDEMIA!
      CUM COAIE, CUM.

      Nu poti sa iti revii fara o schimbare, acum e nevoie de una serioasa. Care e schimbarea?

      Cum poti sa o arzi cu „tratamente” adica long shot. Joci 21, ai pe masa 20 si mai ceri o carte de la crupier.

      00
    • @Andrei G: scrii frumos pe google ”statistici covid” și le poți vedea direct din rezultate.

      @motanes: psiholog at coloja.com
      Uitasem că aveam site-ul vechi pus la URL.

      00
    • Frumos, pariu intre un optimist si un alarmist. Va castiga alarmistul pentru ca este evident ca vor creste, pana sa apuce sa scada. Alarmistul devine rege, pana la urmatorul pariu nimerit de optimist, cand devine el noul rege. Gandirea critica? Decenta? Nu avem nevoie, avem bloguri, organe de bagat, ipocrizie si o sete acuta de sange. Cine are nevoie de rationament? Hai cu organul si cu iataganul! SIGUR, SIGUR aveti dreptate.

      00
    • @Slides: dude – n-am înțeles o iotă din ce-ai scris mai sus.

      00
    • @T. Coloja, „Aș putea fi mai explicit – desigur. Doar că atunci când mă rogi să fac chestia asta și continui rugămintea cu ”hai – mai zi-ne despre apocalipsă” sper că realizezi că n-am să încep să tastez. De ce anume aș explica chestii unui om care deja are o părere formată? Nu e mai mișto să-l las vreo două-trei luni și să-l întreb mai pe urmă dacă lucrurile merg în direcția în care crezuse el prin aprilie că merg?”

      as putea si eu sa iti explic multe in legatura cu subiectul, dar tinand cont ca ai deja o idee formata nu vad de ce m-as obosi. te las 2 3 luni ca pricepi tu singur. sau nu.

      misto raspunsul la o invitatie cat se poate de civilizata la dialog. ce ziceai ca esti?

      00
    • Dezamăgitor cum Vali îl creditează pe acest psiholog care este chintesenta panicii și prevestitorul apocalipsei, un individ mai sinistru decât Moldovan, Arafat, Musta, Cherecheș și Jurma la un loc. Bine, Vali nu a fost niciodată un optimist, dar chiar asa

      00
    • @thebblack:

      as putea si eu sa iti explic multe in legatura cu subiectul, dar tinand cont ca ai deja o idee formata nu vad de ce m-as obosi.

      Diferența dintre ce ai scris tu și citatul din ceea ce spusesem eu e că eu nu te-am invitat să-mi explici tu mie chestii. Omul de mai sus însă mă rugase să-i explic. Și – poc – apari tu și bagi chestia de mai sus. Like… who asked you, lol?

      misto raspunsul la o invitatie cat se poate de civilizata la dialog.

      Desigur – dacă eu sunt ironic cu tine iar tu nu vezi rostul să continui, pot și eu să o bag pe asta cu ”discuția civilizată”? Nu de alta, dar poate ți-au scăpat chestii mai sus.

      ce ziceai ca esti?

      Sătul să tot arunc prosoape cu îndemnul ”hai – șterge-te, că ți-am stricat rujul. If you get my drift.

      @EGO:

      Dezamăgitor cum Vali îl creditează pe acest psiholog care este chintesenta panicii

      Ce anume te-ar face să crezi că Vali mă creditează pe mine? Public eu articole aici sau sunt și eu comentator fix ca restul? Și-atunci în ce fel mă ”creditează”?
      Dar – recunosc – m-a uns la inimă asta cu ”e chintesența panicii”. Jur că-mi place de mor. E un pas mare de la comentatorii care știu doar să trimită la origini. E cumva ”regal” așa. ”Chintesența panicii”. Sună ca ceva nume de gin arab – ”Ab’Kal-Af: spirit al apocalipsei, chintesența panicii”. I love it și nici măcar nu-s ironic acum. Mi-ai făcut seara mai mișto lol.

      00
    • @thebblack: o clipă să mă opresc din râs.
      Nu tu erai ăsta care în ianuarie 2020 ne linișteai că defapt totul va fi ok și că e doar panică? Și ce îmi zici tot tu, fix dar fix acum, după 16 luni? Că ”ai deja o idee formata nu vad de ce m-as obosi. te las 2 3 luni ca pricepi tu singur. sau nu.”.
      Serios?
      Serios-serios?

      Ar trebui Zoso să facă un articol tip ”Wall of Shame” cu ăștia ca tine: ce spuneați cu fermitate acum un an despre pandemie și cum spuneți tot cu fermitate chestii acum. Să râdă și alții, nu doar eu.

      00
    • Ar trebui Zoso să facă un articol tip ”Wall of Shame” cu ăștia ca tine: ce spuneați cu fermitate acum un an despre pandemie și cum spuneți tot cu fermitate chestii acum. Să râdă și alții, nu doar eu.

      eu mă țin minte doar pe mine. se vedea din ianuarie 2020 că o să fie groasă și în martie erau oameni care dădeau cu tifla.

    • coloja, MULTUMESC. nu pe bune. MULTUMESC ca ai adus acel citat.

      ala nu e de wall of shame ci de citate memorabile. am avut perfecta dreptate.

      daca ne uitam la cifre (stiu nu iti plac, tu esti cu povesti), panica e doar in capul tau. ciuma neagra a omorat jumate din populatia europei si a asiei. gripa spaniola, in functie de sursa, a omorat mai multi decat a infectat covid (de infectat a infectat peste o treime din populatia planete cu toate ca au existat si atunci restrictii si carantine). o reapartiei a ciumei in secolul 20 a omorat in anumite zone peste 3% din populatie.

      si avem sars cov 2 care a omorat 3% din 1.6% cati a infectat.

      panica. panica ! PAAAANNNNICCCAAA!!!!!!!!!!!! O SA MURIM!!!!!!!! uite, cad oameni pe strada. uite au dsparut 20 de milioane de numere de telefon. si uite ce zice coloja.

      dar da, chiar te rog, lasa-ne sa ne adapam la nesecatul izvor al intelepciunii tale. explica-ne ce va fi peste 2 luni.

      ca sa nu mai zic ca in netarmurita ta cunoastere si axiomatica ta superioritate (get it?) ai ratat exact esentialul la ce spuneam eu. si nu, nu ma chinui sa ti-l explic. pentru ca nu are rost.

      00
    • @thebblack: omule, te-ai înfipt în țărână ca sapa: drept și mândru; și cam cu aceeași capacitate de înțelegere.
      Ce spui tu în acel comentariu: că Sars-Cov e ca un strănut pe lângă ciumă și gripa spaniolă. Când poți verifica în absolut orice sursă vrei tu și-ai să vezi că Sars-Cov 2 e nu doar mai agresiv ca virus dar se și transmite mult mai ușor. Dar ce faci tu? ”Gen… nu e panică man” și compari cifrele ciumei (care nici măcar nu e virus al sistemului imunitar) și cifrele deceselor cauzate de gripa spaniolă, ambele pe perioade mai lungi decât am trăit noi cu Covid acum, și concluzionezi în mod amuzant că ”uite – suntem OK”.
      Ăsta erai tu acum 1 an.
      Tot tu – dar, cel de acum – ÎNCĂ nu pricepi chestia de mai sus și ÎNCĂ mai compari ciuma (care se transmite prin mușcătura purecilor) cu virușii ce atacă sistemul imunitar. Pentru că de ambele se lipește cuvântul ”pandemie”, și dar aia contează – nu?. Așa – cum aș compara eu morții rezultați din accidentele de tren cu morții rezultați prin împușcare pentru că ceea ce-i leagă e decesul. Că ”tot moarte e”.
      Așa și tu cu ”mulțumesc”-ul tău: nu ajunge că ești nătâng; mai faci și plecăciuni.
      Bravo mă, lol.

      00
    • amice, fa-ma sa inteleg. pana cum problema era ca se moare. acum tu zici ca nu mai e ca se moare ci cum se moare.

      sars cov 2 e ce? virus al sistemului imunitar? ai vreun citat sau doar mananci cacat?

      si revenind la cifre…liniar, daca stii ce inseamna… si nu ajungem la nimic comparativ cu alea doua care s-au manifestat 3 sau 4 ani.

      poate doreai sa exprimi ideea ca ne vom confrunta cu aceasta molima tot 3 4 ani si abia la final ne apucam sa numaram mortii. corect. dar statistic (cifrele alea multe cu care esti tu dusman) zic altceva acum. poate peste 3 ani vor zice altfel. poate. dar TU nu ai adus nici un argument pentru asta. in afara sa ma injuri pe mine care ti-am adus alte cifre pe post de argument.

      PS „ciuma care nu e virus…”… pula mea, normal, e bacterie. seems like you ought know the fucking difference.

      00
    • @Răzvan T. Coloja: „Ce anume te-ar face să crezi că Vali mă creditează pe mine? Public eu articole aici sau sunt și eu comentator fix ca restul?”
      Vezi ca la finalul articolului este un PS care duce direct la comentariul tau, cel cu nr.20 unde anunti tu apocalipsa. Nu esti fix ca restul.
      Daca eu spun ca in sistem sanitar bate vantul relaxarii, daca spun ca 90% din personal va recunoaste la o discutie intre 4 ochi ca acest virus nu este nici pe departe periculos precum afirma „sursele de informare oficiale”, vali nici nu ma crede, darmite sa ma bage link la articol.
      E bine pt tine ca ai gasit un motiv sa te simti mai bine, dar vezi ca spre deosebire de cioclii pandemiei pe care i-am enumerat si care fac averi din manipularea covid, tu iti validezi doar propriile frici.

      00
  2. Decat sa faca Ing profit, Catu mai degraba l-ar da afara pe Arafat.

    00
    • Sunt de acord ca Arafat a facut multe tampenii, dar dilema mea este de ce ar trebui sa ramana Catu? El ce a facut sa imbunatateasca raspunsul Romaniei la aceasta criza?

      00
  3. Vrei să spui că începe Sfârșitul, nu-i așa? Cel puțin aici în Canada prețurile la materiale de construcții au sărit rău de tot. Plus, case/apartamente se vând cu +sute de mii peste prețul cerut. Probabil lumea estimează (și) inflație.

    00
    • Am citit că din toamnă până azi prețurile la unele materiale de construcții s-au dublat.
      Prețurile la transport per container la fel, au crescut enorm.

      Creșterile sunt doar că sunt pe țeavă. 40% din totalul dolarilor existenți în circulație au fost creați anul trecut. Nu cred că asta n-are chiar nici un efect.

      Sunt curios ce se va întâmpla, rămâne de văzut, nu mă dau nostradamus, dar nu cred că dintr-o dată totul va fi bine peste noapte după așa un șoc mondial.

      00
    • Atîta timp cît băncile fac bani din nimic, fiind electronici și nu materiali și finiți, cu dobînzi la orice crăițar, inflația nu poate merge decît în sus, fără vise deșarte la deflație.

      00
    • preturile la materiale de constructii au sarit peste tot in lume. In state anul trecut producatorii s-au speriat si au inchis, apoi lumea daca era acasa s-a apucat de de aranjat casa, muncitorii nu vroiau sa riste sa mearga la munca mai ales ca primeau bani in plus la somaj. Materia prima a fost mai greu de transportat, au avut prioritate alimentele si aparatura medicala. Casele se vând cu cateva mii peste prețul cerut, nu cu sute de mii, pentru ca lumea care vroia sa se mute inca nu se muta, cei care au vrut sa vanda prefera sa inchirieze dupa ce au refinatat la 2-3%, ca altfel platesc taxe mari. Lumea a taiat iesirile, vacantele acuma au bani de masini si case. In 6-15 luni isi revin la normal.

      00
    • Vinerea trecută am fost pentru 30 de min la un client în Dresda. 5 ore de stat în mașină, am ascultat DLF (care prinde și înțelege germana – go for it). Mulți specialiști prevăd că nasolul trece (dacă nu apar mutații nasoale cu XX% morți). În schimb cred că WD a moderat emisiunea…

      00
    • wd, am prieteni în capitale din Europa de Vest, și tot ce e casă (în zonă rezonabilă) se vinde cu minim 50.000€ față de anul trecut. azi a ieșit, azi sunt vizionări, până seara are două oferte cu minim 10% peste prețul cerut.

    • Felicitari. Ati descoperit inflatia.

      00
    • @add

      Așa-i, e greu uneori să vezi pădurea din cauza copacilor. Se stă pe cash și se cumpără la greu pe imobiliare că vorba aia ‘pământ poate nimeni să fabrice’.

      S-au scumpit toate, se aruncă cu cash, dar nu e inflație dom’le, totu-i ok, așezați-vă liniștiți la locurile voastre.

      Am luat anul trecut apartament, anul ăsta în blocul vecin, identic (același dezvoltator) același apartament, tot, e cu 10k mai scump. Sunt vândute toate. Locul de parcare de la 3,5k la 6,5k. Sunt vândute toate.

      În Oradea, apartament 2 camere, 68k euro, la gri, semi-finisat, mai ai de băgat 6.5k în locul de parcare și 15k în aranjat, mobilat, electrocasnice etc. În 2021, ajungi la 100k în Oradea un apartament cu 2 camere la cheie dotat cât de cât (rotunjit, recunosc, dar totuși).

      00
  4. Și chestia cu ”Dexit” e mișto. În ton cu haosul general. Ah – și este 4000 de morți pe zi în Brazilia; scot ăia morții din cimitir ca să facă loc ăstora morți de Covid. All-in-all mișto că vin și sărbătorile pascale; așa – ca acetona pe foc.

    00
    • Nu uita ca în Germania a fost contestat la Curtea Constituțională, marele plan de redresare. Sa vezi atunci distracție.

      00
    • Si extremistii maghiari isi doresc Ardealul de o gramada de timp, dar pana una alta au acces doar la pate Ardealul.

      Degeaba bagi pastile cu extremisti ca nu faci decat sa faci invarti mamaliga. Se intareste si aia la un moment dat. Incep si cei din IUKEY sa isi dea seama ca s-au bazat degeaba pe fish and chips, avand in vedere ca mai multe sectoare economice incep sa dea rateuri, si e doar inceputul. Plus ca si pandemia asta i-a lovit zdravan peste ceafa. UE e o femeie perversa, dar misca niste rotite banoase.

      Traim vremuri de vremuri si aia e, dar nici sa stam ancorati cu nasul in rahat 24/7 nu e ok, ca face rau la bibilica. Pana se ne ia covidutu’, ne iau baietii in halate albe.

      00
    • Doar ca AFD ocupa deja 13% din parlament si nu au facut nimic, astfel ca au inceput prompt sa scada in sondaje. Articolul respectiv nu doar ca nu iti sprijina punctul de vedere. Il contrazice.

      AFD agita acum apele ba cu dexit, ba cu restrictiile covid, pentru ca au o mare criza de identitate si se confrunta cu conflicte serioase in interiorul partidului. Nu a fost niciodata un partid real de extrema dreapta, ci mai degraba o laba trista de tip PPDD, PRM, AUR, PUR, sau Noua Generatie de la noi, partide de buzunar al caror scop unic este ca niste unii sa profite de instablitate politica ca sa ajunga sa incaseze o leafa de la stat, sa isi asigure niste contracte si sifonari de buget cu statul, si sa faca fix nimic altceva intreg mandatul.

      Doar ca stai, seful informal al UE a fost mereu Germania. UE este ce vrea Germania sa fie si are enorm de castigat deoarece este si piata sa de desfacere si sursa de materie prima si de forta de munca (mai o fabrica de sumbansamble aici, ba una acolo). Ba mai au si acordul tacit al dusmanilor lor istorici, Franta. E visul ud a lui Hitler (care isi dorea fix acelasi lucru, doar ca a calculat gresit ca viitorul va consta in granite inchise, si nicidecum globalizare, circulatie libera si evolutia imperiilor cu caracter national in imperii comerciale, acorduri de libera circulatie a fortei de munca si sfere stabile de control geopolitic).

      Iar Germanii nu sunt atat de tampiti incat sa isi doreasca sa se impuste singuri in picior si sa renunte la propriul lor imperiu economic numit UE, la care au muncit atatea decade.

      Problema nemtilor e politica de emigrare a lui Merkel in ceea ce priveste orientul mijlociu, si nu trebuie sa mai faca nimic in privinta asta deoarece Merkel a anuntat ca se retrage dupa ce i se termina mandatul, iar politicile de emigrare s-au rezolvat oricum odata cu inasprirea conditiilor de circulatie intre tari, la nivel global.

      00
  5. Atata timp cât încă mai există cash, dobânda negativă nu va funcționa. Oamenii își vor scoate banii și îi vor tine la saltea/in seif.

    00
    • Dimpotrivă, banii electronici duc la inflație continuă. Doar lipsa totală a acestora (electronici) poate controla inflația, altfel, nu.

      00
    • De fapt, atata timp cat bancile primesc bani de la dumnezeu, se vor pisa pe banii oamenilor de rand. Nu le trebuie, ii incurca.

      00
    • Ai zece mii de euro. Sau o suta. Vrei din diverse motive sa ai acces la ei, sa ai lichidități. Practic ai doua alegeri, la saltea sau la banca. E mai sigur la bancă. Sigur, mai exista aur, Bitcoin, diamante. Dar toate astea necesita mai mult timp pentru vânzare, și implica și niște risc.

      A, și la dobânzile actuale, foarte mici, oricum deja pierzi bani in banca datorită inflației. Și tot sunt oameni cu bani in banca.

      00
    • „Atata timp cât încă mai există cash” – hai ca rezolvam și cu asta în câțiva ani

      00
  6. WTF la faza cu dobanda „in minus” pe depozite? Astia de la bancile in cauza cred ca s-a intalnit mutul cu prostul? De fapt de ce sa ma mir, cand am platit 95 de dolari comision la transfer paypal to paypal (dolar la dolar), pentru ca UniCredit a transformat banii in euro, lei si inapoi in dolari, comisionand fiecare tranzactie de acel gen.

    • nu e prima oară. deutsche bank aveau la fel în germania intr-o vreme. 59€ pe an sății banii la ei.

    • Nu este nimeni obligat sa iti tina banii la bancă…îi poți plasa in diverse alte lucruri…acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții, metale prețioase, bitcoin, excursii, droguri, sex…

      00
    • *își
      Banii sunt si ei o marfă….dacă băncile au exces de marfă, aleg să mai scape de ea…

      00
    • Cam la majoritatea băncilor din Germania plătești în plus dacă ți mai mulți bani la ei. La Commerzbank sunt cei 0,05% pe an la peste 100 de mii de vreo un an. Vor sa te oblige să consumi sau să investești în fonduri, acțiuni, etc. M1 (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Money_supply) este prea mare și ei (banca centrală Europeană prin băncile private) vor sa crească m3. Dpdv macroeconomic se poate aplica și altfel însă este mai complicat.

      00
    • mama celui mai bun prieten al meu e aprox milionara in euro in germania. din pacate insa, e intr-un proces cu familia raposatului sot si inteleg ca nu are voie sa isi mute banii intr-o alta banca. are dobanzi negative de aprox 2 ani, pentru ca suma e maricica (peste 500keuro). nu poate da in judecata banca pentru acest comision, nici sa il includa in ‘cheltuieli de judecata’, ci il plateste anual (comisionul i se extrage din cont automat).

      00
    • Treaba asta e asa in SUA de pe vreme lui Regan. Da-mi un exemplu de milionar american care isi tine banii in banca.

      Oricum ar fi, dobanzile negative la depunere nu afecteaza persoana fizica (unde dobanda pe depunere e oricum virtual inexistenta), ci deponentii juridici. Este vorba de un echilibru intre dobanzile de credit vs dobanzile de depunere. Pravalia unde lucrezi nu iti plateste salariul din banii pe care ii are in cont, ci face cerere de plata catre o banca (imprumut pe termen scurt cu dobanda foarte mica) pentru a iti plati tie leafa. Astfel, pentru a preveni inflatia, dobanda la depunere trebuie sa recupereze inflatia produsa de dobanda mica de imprumut si plata salariilor. Astfel, este negativa. Banii care intra artificial in piata trebuie sa si iasa pentru a mentine un echilibru si pentru a conserva puterea de cumparare.

      Cata vreme creditele raman ieftine, dobanzile la depunere vor fi proportional, scazute sau negative.

      https://www.youtube.com/watch?v=sLWulVrQvsY

      00
    • De ce crezi ca e push pe cashless society?

      Vrei o chestie si mai amuzanta: ce ar fi sa facem un experiment teoretic, sa ne gandim ca tot sistemul bancar acum e ca Uber. Arde bani fara acopererire si cu modelul de business in aer.

      Doar ca bancile au niste complici competenti, nu investitori. Au guvernele de mana, ei dau bani la guverne, si guvernele fac bani pentru banci. Un fel de laba in cerc.

      Am clienti care se duc la IMM invest desi au stocul epuizat de cateva luni. Adica tu banca nu dai credit,fara garantii de la stat, la o firma cu rulaj/ cifra de afaceri/ profit/ si care are nevoie de bani sa creasca rapid ca nu face fata comenzilor? WTF

      00
  7. Păi în România se aplica deja dar mascat sub alta forma. Ai dobânda 0.1% pe an la depozit euro si comision de 2% la retragere cash. Problema e ca odata băgați bani nu ii mai poti avea cash decât plătind comision cat pt 4 ani in Olanda. E ca in bancul ala cu aparatul de facut l..a. Dai 1 leu pt una scurta si 10 lei sa iti dea drumul.

    00
  8. Deci, ne tăiem venele sau le mai lăsăm să crească?

    00
  9. Lasa ca daca trece pandemia, începe razbelul colea lângă noi. Eventual si cu noi. Traim vremuri interesante, nu cred ca ne plictisim.

    00
  10. Rare, ne-rare, locurile alea la ATI eu tot nu le vreau.
    De bănci nu zic, mâine poimâine aflu că au băgat bani în crypto și i-au pierdut.

    00
    • Bancile comerciale (adica alea care iti tin tie banii) nu au voie sa investeasca in burse sau crypto, printre altele.

      Bancile de investitii se ocupa cu asta, insa acelea lucreaza cu banii investitorilor si nu au nicio treaba cu noi.

      Altfel, nu se schimba cu nimic povestea, daca o banca de investitii se duce in cap, ne ducem cu totii in cap dupa gaura neagra pe care o lasa in urma (Lehman Brothers).

      00
    • Ce oprește o bancă să aibă 2 ramuri, și investiție și retail?

      După care cea care are acces la țeava de bani dă un împrumut băncii de investiții care bagă banii unde trebuie?

      Le împachetează în așa hal că nici nu mai știi de unde le vin banii de fapt, nu degeaba angajează cei mai inteligenți oameni din lume, mizele sunt imense.

      00
  11. Eu sunt curios ce s-a intamplat cu spitalele modulare pe care le tot inaugura johanis anul trecut in campania electorala.

    00
    • Nu intreba ca sar postacii sa iti spuna ca nu poti sa faci si medici modulari. Ca si cum asta s-a descoperit abia dupa ce au fost aruncati banii aia pe fereastra catre buzunarele prietenilor si serviciilor.

      00
    • vezi ca au dat aia de la romania te iubesc de pe protv cazul a 2 spitale modulare. ceva prin moldova si ceva mai nu stiu pe unde.
      ideea e ca s-au cumparat, s-au cheltuit banii si acum stau la soare nefolosite fiindca na.. romania

      00
    • Problema nu o reprezinta lipsa fizica a locurilor pentru ATI, ci lipsa personalului. Ca paturi dotate se pot face dar nu gasesti medici ATI pentru ele. De asta sa faci un spital rapid nu ajuta daca nu faci rost si de medici.

      00
  12. Tirul ATI de la Bucuresti nu apartinea de care autoritate dintre: Ministerul Sanatatii, Primarie, Ministerul Tranporturilor. Ca sa stiu care dintre ei nu are nici o vina si totul e din cauza grelei mosteniri. M U I E D R A G N E A !!!

    00
  13. Scenariul pesimist (eu as spune realist dar nu sunt Nostradamus, doar un om care urmareste piata de capital din 2001 incoace) este hiperinflatie, in special in tarile „in curs de dezvoltare” (cum este si Romania). Cat va dura posibila hiperinflatie nu poate prezice nimeni, dar astfel de perioade se sfarsesc cu crize financiare reale, iar tarile acelea „in curs de dezvoltare” ies cele mai sifonate si indatorate dupa.

    Fenomenul explicat in termeni simpli aici, pentru cine doreste sa se documenteze dar nu stie de unde sa inceapa: https://youtu.be/1HmGLV46L60 . Nu as lua prea in serios partea despre framantarile sociale inerente, dar intr-o tara ca Romania orice este posibil (Apropo, ce se mai aude la nivel „macro” de Belarus si de Ucraina in relatia cu Rusia?)

    Nu, solutia „pe persoana fizica” nu este sa ne imprumutam toti precum chiorii si sa bagam banii in BTC si imobiliare la suprapret, ci sa sistam pe cat posibil din a consuma ce nu ne permitem in urmatorii 1-2 ani in loc sa aruncam pe geam vara asta toate economiile stranse in ultimul an. Si, mai ales, sa invatam sa apreciem lucrurile simple din viata. Putem face asta si cu calm si detasare, nu doar in mod pompieristico- alarmist. The best things in life are free, the second best are obscenely expensive. Iar daca tot avem economii de vacanta, poate le investim in noi astfel incat sa ne ajute pe termen mai lung: o respecializare profesionala, o limba straina, sau gandit serios sa transformam vacanta aceea intr-o sedere pe termen mai lung, pana se mai limpezesc apele.

    00
  14. gluma negluma, dar treaba incepe sa se imputa
    vladut ar trebui sa intre la un dus rece cu nenea arafat, sa se spele unu pe altul putin pe cap si sa isi revina dracu odata.

    sa ii demita, nu e acum momentul

    dar sa se trezeasca in pastele mamelor lor odata ca lumea nu mai are rabdare multa si parca nu as vrea sa vad un guvern psd peste 3 ani jumate. presa am vazut ca incepe sa se invarta in jurul lor precum rechinii in jurul naufragiatilor si tot stau la panda, mai mai o sa o scoata de un breaking news

    00
    • Nu stiu ce asteptari ai, este un sistem subfinantat, capusat si muls si de banii aia putini pe care ii are si in plus pus sub presiune maxima de criza covid.

      Un sistem din asta il repari cu multi bani, in multi ani si cu mai multi oameni competenti decat un ministru si un secretar de stat.

      Exact in aceeasi situatie ca si invatamantul, doar ca acolo nu mor oameni, doar ies analfabeti, mai exact efectele se simt pe termen mai lung.

      Ca sa fac o paralela, adu-l pe Mourinho sau Guardiola antrenor la Dinamo, speranta cea mai buna e tot sa scape de la retrogradare. Trebuie sa schimbi jucatorii si pentru asta iti trebuie bani si timp.

      00
  15. Sunt aia care neaga covid-ul complet pe partea cealalta si sunt astia ca tine care abia asteapta sa fie gore.

    Realitate e ca nici unii nici altia n-ar trebui sa-si dea cu parerea despre ce tulpini vor aparea, cat de bune sunt vacciunrile si cate paturi sunt sau vor fi la ATI.

    Ce plm, au fost pandemii destule in istorie si ne-am revenit. De ce asta mai cu moț?

    Ne vaccinam de cate ori e nevoie, purtam masca astia care intelegem, etc.

    Iar asta cu „incepe.” ai avut si mai pe la inceput si pana la urma n-a inceput chiar asa gore, ca nu suntem in Brazilia.

    Marea majoritate a oamenilor nu traiesc un bulele astea si-si vad de treaba.

    00
    • Articolul asta imi aminteste de disperatii de pe reddit, fara suparare, care ziceau intr-una ca gata, vine apocalipsa, ne ducem dracu te tot. Pe bune, nu-s cea mai optimista persoana, dar nici 24/7 aolo vine apocalipsa, ce ne facem. Cum a mai zis cineva, ajungem la psihiatrie pana vine apocalipsa. Astia tineri ce sa mai zicem? Sa ne gandim si asa. Ce rost mai are ma mai facem ceva daca gata, vine sfarsitul? Nu e bine nici intr-o extrema, nici in alta. Dar asta e, nu exista echilibru. Din amandoua partile vor sa fim nervosi, disperati.

      00
    • Când au fost pandemii ca astea, Gigele?

      Când nu eram nici 2 miliarde pe planetă? Si au murit 50 milioane (1918)?

      Și când nu călătoream asa de mult și repede ca specie?

      Tu nu realizezi diferențele?

    • @Znuff Calatorim, suntem multi, dar mortii sunt aproape 3 milioane worldwide la o populatie de 7 miliarde jumate. Compara acum cu aia 50 milioane cand eram 2 miliarde…
      Parerea mea este ca la un moment dat o sa se deschida totul la liber si asta este. O sa fie un val mai mare de decese dupa care totul reintra in normal. Macron declara ca suntem in razboi impotriva covidului. In razboi sunt multe situatii documentate in care putini s-au sacrificat pentru cei multi. Cam la asta o sa ajungem. Ca o sa fiu eu, tu mamaie sau tataie nu mai conteaza. Stiu ca e greu de acceptat dar cimitirele sunt pline cu oameni de neinlocuit. Specia/umanitatea merge mai departe. La dracu’ probabali 98% din oamenii care traiau inainte de pandemie or sa fie acolo si dupa ce se termina. Este bine, este rau, habar nu am…

      00
  16. înainte de a modifica voturile la comentariile lui răzvan, e ceva de spus. o explicație pentru numărul mare de downvotes, pentru că unii se uită mirați de unde atâtea.

    deși suntem o bulă cu un iq peste medie (proprietarul blogului ne trage mult în jos, dar totuși), nu ne place să ne spună cineva că lucrurile nu sunt tocmai roz. pentru că noi le vedem roz la noi în bulă. noi avem bani. noi facem bani. noi ne permitem chestii. când vine cineva și zice „bă, dincolo de interesul nostru imediat lucrurile nu sunt tocmai roz”, avem de ales între a investiga și a refuza.

    și se petrece același fenomen ca pe roddit: dacă dau downvote la ce spune prostul ăsta, ce spune el nu (mai) există.

    • @Vali
      Coloja nu-si ia downvote-uri ca zice c-o sa fie rau , isi ia downvote-uri ca a inceput pasiv-agresiv si condescendent. Cand a fost intrebat ca-n Morometii ” Pe ce te bazezi?” o arde cu „as explica dar brusc timpul meu e mult prea important” , „o sa vezi cand o sa cresti mare”

      Altfel, nu mai fi prepper. Mai rau ca-n anii 90 nu cred ca ajungem.

      00
    • Cu observația că de 10+ ani de când mă învârt pe aici nu cred că am dat 5 voturi negative, nu pot să observ ironia situației: așa cum tu presupui că unii vor să-i ascundă sub preș părerile lui Răzvan, așa tu ascunzi sub preș voturile negative. Aș putea să extrapolez ultima ta frază ”dacă nu mai sunt voturi negative, problema nu mai există”

      În fine, acum hai să mergem un an înapoi, aceleași, dar fix aceleași previziuni au fost și atunci, cu morți pe străzi, cu supply-chain bușit, de a început lumea să stocheze mălai, făină și drojdie mai ceva ca pe bitcoini.

      Remember problemele sigure cu furnizarea de curent, gaz? cine o să mai strângă gunoiul când o să fie ocupați cu mutatul cadavrelor?

      Remember, ”Italia a închis niște benzinării, eu zic să vă faceți provizii”? Nici o secundă nu s-a pus problema să nu găsești benzină.

      Da, inflație este, pandemie este, vremuri de căcat sunt. 100% de acord cu Răzvan că acum există burnout la medici/asistente și asta e nasol. Doar că hai să fim mai calmi, nu vine încă apocalipsa.

      00
    • Da. Si eu am votat negativ nu pentru ce spune (si consider ca reprezinta corect jumatate din problema), ci pentru modul in care o spune.

      „Lasa ca stiu eu mai bine, dar nu va zic pentru ca, de la un singur raspuns la postarea mea, am convingerea ca toti cititorii acestui blog sunteti prosti si aveti convingeri. Sic!”

      Auto-ironie neintentionata si disonanta cognitiva de tot rasul. Ciob si oala sparta.

      00
    • De ce ai modifica? Ca sa ce?

      00
    • Lol, eu acum am dat peste comentariile astea. Nu făcusem scroll mai jos.
      Pe mine unul downvote-urile alea mă lasă rece. Înțeleg că pentru unii contează; că simt ei că fac ceva util. Nu pricep de ce le-a modificat Vali dar pe mine unul nu mă deranjează.
      Ce deranjează e însă adevărul: indiferent cât de politicos aș fi și aș expune lucrurile, apar oameni care nu-s de acord cu mine. Ceea ce n-ar fi o problemă în sine – e părerea lor. Problema intervine când ăia cred că eu sunt arogant când zic niște lucruri. ”Condescending” cum scria unul mai sus. Ei – asta (zic ei) ar fi o problemă; nu cei care nu se pot exprima fără să înjure sau explică fără logică chestiile ci… eu.
      Doi oameni zic mai sus că eu n-aș fi dispus să explic și dau un citat/o parafrazare acolo ignorând contextul și faptul care cel care mă somase fusese ironic. Ori faptul că nici 4-5 comentarii mai jos explicasem totuși altuia acel lucru, într-un text mai mult decât generos și coerent. Chestie care nu contează – desigur – cât contează un minus acordat (jur că efectiv nu pricep de ce te-ar face un click mai bărbat decât or argumentare logică, dar fie).
      Văd vehiculat mai sus termenul ”apocalipsă”. Termen pe care eu nu l-am folosit dar văd că mi-e pus în cârcă de vreo 5 oameni. Oameni pe care – pariez pe ce vreți voi – dacă-i întreb în toamnă cine a avut dreptate până la urmă (eu sau ei) au să tacă mâc. Gen n-au să vadă comentariul.

      Știți de ce nu le ies oamenilor chestiile în viață de cele mai multe ori? Pentru că gândesc fix ca voi, ăștia de mai sus: ”hai nene, că mai rău n-are cum să fie”. După care vă lovește viața în piept ca un marfar fără frâne și dați vina pe ”ghinion”. Asta e – ”a fost să fie ghinion”.
      Fix oamenii ca voi strigau acum un an că nu e nevoie de măști. Ori că e isterie media. Vă știți care sunteți, că mi-e lene să caut acum. Acum, când nu mai e isterie media și parcă totuși e nevoie de măști, aceiași oameni se văd în Vamă sau la mare, pe plajă. Ăștia erau oamenii care porpovăduiau în 2020 că ”în toamnă _trebuie_ să se deschidă școlile, că doar n-or să le țină închise, să facă copiii de acasă ore”. Dacă-i întrebi acum cum stă treaba se fac că plouă. Pur și simplu îi ador cum se fofilează și bombănesc. Iar dacă acum zic că pandemia asta va ține cel puțin încă doi ani și aduc argumente logice, oamenii ăia dau cu sete downvote-uri și râd de ”apocalipsă”. Genul ăla de oameni care votau USL și credeau cu tărie că o mână de hipioți intrați în politică pot să schimbe ceva – credulii de pe net.
      Sper să vă ajute Dumnezeu, că – uite: mintea n-o prea face.
      *tap dances his way out*

      00
  17. @RazvnTColoja
    Doar o întrebare, dacă-mi permiți. Spui că plajele vor fi pustii, pentru că vor fi închise. Tot așa cum au fost stațiunile de ski închise toată iarna, este? Orașe precum Timișoara sau satele satelit, de bogați, mereu în carantină, dar la Straja îngrozitor de plin de turișiti, absolut în fiecare zi din iarna asta. Pentru că n-au mai putut pleca bogații la ski în alte țări, iar la noi totul a fost deschis. Deci, fără mișto, tot așa se vor închide și plajele zici?

    00
    • Se poate intampla un fenomen mai straniu. Lasat totul deschis insa lumea speriata de ce se intampla sa stea voit prin casele lor. Nu ai nevoie de o carantina sau alte nebunii, ci zilnic niste camioane ce plimba niste cadavre ce au mierlit-o din cauza COVID-19 plus alei de prin zona spitalelor pline de viitori pacienti ce nu vor putea fi tratati din cauza aglomeratiei. Ca vor mai exista si temerari, este absolut normal, dar vor fi prea putini si nu vor fi luati vreodata in seama.

      00
  18. Daca ATI sunt pline, sistemul sanitar saturat, o sa „inceapa”. O sa inceapa hoitarii din presa sa urle ca „moare lumea cu zile”. Ceea ce e adevarat, numai ca aceste tragedii care se prefigureaza or sa fie folosite ca munitie electorala.

    Or sa pocneasca toate incropelile de instalatii, facute pe graba; si din pacate prostimea n-o sa dea vina pe greaua mostenire (acuma chiar e grea), atatia amar de ani si nefacut spitale (guvernari PSD, PNL), ci tot pe ministrul Acarul Paun.

    00
  19. citesc Ciuma de Camus. Acum e la fel ca prin anii 40: acuzati de restrictii si de pandemie sunt autoritatile si medicii. Si acum ca si atunci sunt mai importante amantele si iesitul la cafea decat riscul bolii

    00
    • Excelent romanul. Nu ca romancierul ar fi scris si ceva prost. Doar ca molima este si o metafora pentru fascism, si in vremuri de adevarata molima, chestia pare nitel ciudata

      00
  20. stati linistiti romanii mei. O sa fie o vara torida cu litoralul plin si cu statiunile montane pline ochi. Politicienii sunt politicieni si nu vor dori sa piarda voturi pentru cateva mii de morti.
    Reguli vor fi pe hartie in realitate insa majoritatea le vor fenta.
    Razvan e opusul celor ce nu cred in virus, cei de aici se afla undeva in mijloc, de aia il respinge bula.
    @Razvan Coloja
    Oamenii vor acuma 1 bomboana si nu vor stea cuminti 1 an ca sa primeasca o punga intreaga.

    00
  21. Sa crezi ca pe 12 mai vor fi mai multe noi infectii ca astazi inseamna sa traiesti in bula ta, bula in care nu se imbolnaveste multa lume. Fara sa fiu vre’un expert in “politici de sanatate” ma uit in jurul meu si vad urmatoarele:
    – noiembrie – decembrie foarte multi cunoscuti s-au imbolnavit. A urmat o perioada de “liniste” in ianuarie – februarie cand nu prea am auzit de nimeni. Din nou am auzit de multi imbolnaviti la inceput de martie, acum incepe din nou sa fie “liniste”. Cine crede ca pastele va face numarul sa creasca, de ce nu a crescut dupa craciun si revelion cand lumea se intalnea doar in spatii inchise. Pastele e tocmai la inceputul lunii mari cand lumea va mai socializa si pe afara. Din cei imbolnaviti doar o mica parte ajung pe listele oficiale, cazuri cunoscute de mine:
    – testate 3 persoane din aceeasi familie, toate cu simptome, doar una a iesit pozitiv
    – testata doar o persoana din casa, pentru ca cealalta nu era contact si avea doar o simptoma, nu se incadra pe protocol
    – facut test rapid acasa

    Statisticile zic ca pe langa o persoana confirmata oficial mai sunt intre 4 si 10 persoane care nu apar nicaieri. Probabil la cum se testeza in Romania nu sunt nici de 10 ori mai multi care sa fi avut boala, dar nici de doar 4 ori. Eu zic ca undeva la mijloc. Deci avem deja 6-7 milioane de romani imunizati. Acum intrebarea e, cati suntem cu adevarat in tara. Si da, stiu ca imunitatea nu tine la infinit, nici dupa boala, nici dupa vaccin, dar momentan cazurile de reinfectare sunt destul de rare. De asemeni vaccinul probabil va fi eficient mai mult timp, nu se va face anual cum iarasi spera unii. Cei de la Pfitzer spera la 3 ani. Momentan confirma prin studii clinice doar 6 luni, peste 1 an vom afla daca se confirma un an jumatate.

    Da, ATI-ul va mai fi plin inca cateva luni / saptamani cu siguranta, dar trendul este evident descendent.

    Ce urmeaza din punct de vedere social si economic…ramane de vazut.

    00
  22. Nasol e si faptul ca a devenit foarte greu sa prinzi ceva de futut!

    00
  23. Bogdan Nica, managerul Spitalului Județean Ploiești, a suferit un infarct.

  24. Despre inflație poate ar trebui să citiți și acest articol:
    https://rooseveltinstitute.org/2021/04/08/the-illusion-of-inflation-why-this-springs-numbers-will-look-artificially-high/

    Sau poate nu și să continuați cu panica.

    00
    • Eu zic sa nu, pentru ca nu e adresat noua. E adresat americanilor, ca la ei e panica ca tiparnita face BRRRRRRRRRR.

      Logic ca un thinktank de stanga o sa vina sa zica ca e cazul sa nu ne agita, wage led growth, banii astia sunt investitii. In realitate situatia nu e roz.

      00
    • Aaa, gata baieti. Mergeti acasa, a venit linkul adevarului. Stiti prost, da?

      00
  25. Revin: Joci 21, ai pe masa 20 si mai ceri o carte de la crupier.

    cand pierzi injuri ca ai o mana de kkt, asta e mentalitatea, astia il muiesc pe ala care zice ca treaba e groasa.

    00
  26. apoi mai sunt tampitii aia care vad numai viitor distopian. Ei cred ca si dupa pandemie o sa fie ingradiri si o sa faca guvernele pe nebunii . Ca „nu o sa mai aveti voi libertatile astea, o sa va restranga si mai mult. O sa vedeti voooii „”

    00
  27. Update 13 aprilie pe seara:
    Se pare ca miza transformării „parțiale” a institutului Fundeni în spital „covid” e închiderea rapida a Sectiei de oncologie pediatrica și trimiterea pacienților la tratament în străinătate cu „ajutorul” ong-urilor prietene cu ministrul vv.
    Usrplus nu a fost niciodată prea bine văzut în lumea medicala iar Vlad Voiculescu chiar deloc.
    Neplăcut pentru actualul ministru e ca se vede de la o posta ca e depășit de evenimente și ca lipsa de minima cultura medicala e o deficienta grava nu în lupta cu pandemia ci în asigurarea funcționalității sistemului sanitar. Ma rog nici arafat nu e prea dotat din punctul asta de vedere dar mai emite câte o idee de bun simt cum ar fi aia ca sistemul medical nu poate funcționa precum o fabrica.

    00
  28. Ia luați vă rog de-aici un articol fălos scris de Eftimie în martie 2020 și intitulat ”De ce nu se moare în România de coronavirus”. Cum argumenta poetul acum un an că există o ”avalanșă de știri spărietoare care vin dinspre Italia”. Dar nu asta voiam să arat, ci comentariile făcute pe seama articolului poetului. Cum argumenta un om fix ca mine chestii care s-au adeverit și cum, atunci, i s-au dat butoaie de thumb down de la trubadur, să-i ajungă pe viață – 999 la număr. Să se învețe minte să se ia de ăla care grăiește adevăr.
    Și – ah – cum argumentau la vremea aia niște nickname-uri de pe-aici că ”se exagerează” și se făceau glume despre sistemul medical și cum, de fapt, toți vom fi cât se poate de OK. Orice om cu jumătate de creier care încerca să le explice că ”bă – e nasol” era ridiculizat, luat în șuturi, acuzat că stârnește panică și decorat cu degețelele roșii. Citiți comentariile, că sigur vă recunoașteți pe-acolo.
    Vă sună cunoscut?
    Ei – fix aceiași oameni au și acum fix aceiași retorică. Am râs cu muci.
    Bravo mă: veți supraviețui.

    00
    • un an mai tarziu, Cristian avea dreptate.

      mst, personajul care nu era in stare sa inteleaga un text simplu de lege, de a trebuit sa il desenez, il contrazice, prevazand apocalipsa.

      tot recent mst (pula mea, era ceva apocalipsa la mijloc, inca suntem 8 miliarde?) era ala care isi lua de la znuff milioane de minusuri, it-much psiologule?, pe motive de antivaccinism.

      as hohoti de ras, dar e greu in scris. asa cacrede-ma pe cuvant.

      PS exista un typo intentionat. stiu ca in lipsa indiciului nu ti-ai da seama.

      00
  29. am venit sa ii spun lu` coloja ca a trecut o luna, mai e 1 luna pana la apocalipsa pe care a prezis-o, fara sa vrea sa detalieze pentru ca de, poate ne-ar depasi puterea de intelegere.
    daca nici peste o luna nu se termina lumea.. nu-i pot ura decat: Craciun Fericit! lui si la toata familia.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile