Pentru naivi: ce e aia o corporație

Pentru că bannerele alea hilare cu “jos corporațiile” sau “jos capitalismul” au dispărut de la proteste, dar spiritul lor încă e acolo, iată un mic ghid cu privire la corporații.

De început: dacă te declari împotriva corporațiilor sau ești ecologist și trăiești încă în cârca lui mami și lui tati, care se spetesc cine știe pe unde, textul ăsta nu e pentru tine.

Cum să începi o corporație

Gigel stătea într-o zi pe câmp și se scărpina în nas cu degetul care anterior poposise în fund. Aburii metilicului pe care îl servise anterior cu vecinu’ Vasile, pe a cărui nevastă o mai priponea în șura de lângă grajd, începeau să își facă efectul: îi veni o idee. Cum ar fi să facă un aparat de scărpinat automat în fund? Lipit de chiloți, cu senzori care să detecteze când e momentul și cu un laser care să execute scărpinatul. Făcu repede o schiță pe o foaie de porumb, o împături și o puse în buzunarul de la piept.

Seara, merse cu foaia de porumb la Ionel, potcovarul satului și prieten din copilărie, mai ales după ce îl ajutase să termine și clasa a șasea. Ionel privi schița, ascultă explicațiile, îi dete două după ceafă lui Gigel că a chiulit la desen tehnic, scoase o sticlă de tărie și se apucă de treabă. În două ore, iScărpinătorul era gata.

Cei doi se uitară la el oarecum cu teamă, neștiind dacă va funcționa sau dacă le va ciurui fundul. Șase luni mai târziu nu mai puteau face față comenzilor. Li se dusese vestea în tot județul.

Cum ajunge o corporație să fie o corporație

Peste alte trei luni, la ușa potcovăriei bătu un domn la costum, cu o comandă mare pentru străinătate. Cei doi dădură din umeri. Nu puteau produce atâtea iScărpinătoare. Domnul dădu din cap, plecă și se întoarse a doua zi cu un alt domn. Amândoi le explicară că, în schimbul a doar 20% din ideea lor, le va oferi posibilitatea să producă miliarde de iScărpinătoare și se vor umple de bani. Plus, nu vor mai trebui să muncească ei să le producă, vor angaja oameni pentru asta.

Doi ani mai târziu, în birourile lor ultraluxoase de la etajul 33 al clădirii care le aparținea, Ionel și Gigel primiră o veste proastă: trebuie să se extindă. Soluția era să mai vândă o parte din companie. Până la urmă, să deții doar 40% dintr-o companie care valorează 100 miliarde e mai bine decât să deții 80% dintr-o companie care valorează 1 miliard. O făcură și pe asta. Conturile nu mai încăpeau de atâta bănet. Potcovăria fusese dărâmată și îl locul ei fusese construită o vilă imensă, cu pistă de Formula 1 în curte.

De aici și până la aducerea unui CEO care poate duce business-ul la următorul nivel și poate maximiza profitul nu a fost decât un pas.

Cum avem tricouri, telefoane, mașini și orice altceva ieftin

Cu exploatat țări din lumea a treia, ca Bangladesh, Mexic, India, China sau Brazilia. Ascunse în făbricuțe, departe de noi și de tricourile noastre simpatice de la C&A și H&M, de telefoanele noastre Samsung sau iPhone, de încălțările noastre Nike și de și fleece-urile Quechua.

Revedeți History of Stuff și lăsați ciocul mai mic. Da, normal că corporațiile sunt rele, pentru că interesul lor e întâi să facă bani și apoi să facă oameni fericiți. Ideal ar fi să le ținem în frâu să nu facă prea multe rele, nu să le distrugem de tot. Pentru că, după cum spunea Joe Rogan, eu nu știu să-mi fac propriii adidași. Și nici să găsesc gaz pentru încălzire.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. sa faca man, da nu RMGC. nu prea ne place potopu ce ramane in urma. si nici nu prea ne place ca tre sa stam capra inca o data in plus.

    io stiu ca tu esti pro, dar de data asta nu sunt de acord cu tine. e bine totusi ca (inca) mai putem sa ne exprimam parerile liber. :)

    00
    • @Misu: mă repet. eu sunt pro făcut ceva cu/pentr oamenii ăia de acolo. reconversia profesională nu merge dacă nu ai ceva uzine unde să muncească. ecologiștii nu au făcut nimic 8 ani. e aiurea să mori de foame stând pe un munte de aur.

  2. Au fost sa spunem 5000, sau 8000 sau zicem 10 000 la protest. Dintre ei sa spunem (exagerat) ca 25 % cereau „sucombarea” capitalismului. ASA SI???
    Pfff! Cativa marginali reusesc sa agite o tara intreaga. Sunt influenceri???

    00
  3. ‘Șase luni mai târziu nu mai puteam face față comenzilor’, tu esti Gigel sau Ionel? :))) Scuze, dar nu m-am putut abtine :)

    00
  4. esti gozer…strivesti corola de minuni a lumii… :P

    00
  5. @ Vali petcu: O sa se moara de foame si dupa ce aurul dispare!

    00
  6. razvan, vezi ca acu vine la tine gigel si-ti cere 100 de camere si 500 de girocoptere, sa vezi cum o sa te cheme razvanBBCO

    00
  7. Foarte corect, problema e ca Romania e tara aia din lumea a treia care va fi exploatata de catre corporatie. Si nu am vazut inca vreun bangladeshian bogat din facut adidasi.

    00
  8. Ma Zoso, alte tari descopera un zacamant de petrol, il exploateaza si nu doar ca isi scot economia din rahat dar devin printre cele mai dezvoltate din lume. Noi dam cadou aurul, luam un cacat de procent, dam locuri de munca la cateva sute de oameni si futem muntii din zona cu o imensitate de lac de cianura a carui baraj mai devreme sau mai tarziu cedeaza.

    De ce cacat nu suntem in stare sa exploatam noi ca tara zacamantul ala, sa avem grija de muntii nostri si sa indesam auru in Banca Nationala + sa exportam restu de minereu pentru pretul corect?

    Iar o sa stam capra pentru bani de nimic. Te miri ca-i plina de curve romance europa… Curve suntem cu totii ca ne vindem pe nimic!

    00
    • @Misu:

      De ce cacat nu suntem in stare sa exploatam noi ca tara zacamantul ala, sa avem grija de muntii nostri si sa indesam auru in Banca Nationala + sa exportam restu de minereu pentru pretul corect?

      pentru că exploatarea costă vreo 2 miliarde usd? :)
      cred că de asta.

      ps: și pentru că, probabil, dacă am face-o noi, statul român, ar costa 4 și am ieși in pierdere.

  9. Dinu, asa imi palce de astia care stiu una si buna: bangaldesh e sarac, africa e saraca desii are mine etc.
    Mai oameni buni:
    America a ajuns mare cu aurul, petrolul si padurile exploatate intensiv, a ajuns mare si apoi si-a permis sa faca nazuri cateva decenii cu exploatatul in curtile altora pana n-a mai fost rentabil si au trecut iar in curtea proprie Vezi chestia aia cu gazele si cu reindustralizarea amercii cu mutarea rafinariilor din india in america pentru ca daca gazul e ieftin in america e mai ieftin sa ai si industria tot acolo. Asta pentru ca tot o aud pe aia ca America e bogata ca-si tine aurul si petrolul neatins.
    Norvegia e bogata si isi permite sa faca donatii cot la cot cu UE pentru ca scot intensiv petrol, Marea Britanie se tine cu nasul pe sus pentru ca scot petrol intensiv, Polonia e campiona crizei cu cresteri economicie mult peste laudata Germanie pentru ca baga minerit la greu deci au resursa ieftina cu care isi sporesc economie respectiv bunastarea.
    Unde dracu gresc aia ca sunt bogati si suntem noi despteti ca nu vrem sa exploatam in conditii de rentabilitate economica o resursa pe care o avem?
    cazurile cu sisturile din Canada si Estonia sunt basca, ca sa nu zicem ca ne oprim doar la 2-3 tari.

    00
  10. ma, ce sa spun?! o viziune si o poveste interesanta. :-)

    00
  11. @Dinu – corect. Pe de alta parte, exista o oarecare logica in insiruirea faptelor: tara din lumea a treia e exploatata, daca e desteapta evolueaza, creste si exploateaza pe altii.
    @Misu – corect. Ca e al 10-lea loc in tara unde s-au folosit cianuri sau se folosesc cianuri nu intereseaza pe nimeni, important e ca va ramane gol dupa RMGC.
    @abrudan – sa vezi aia din Pitesti, o sa crape toti de foame cand pleaca Renault d-acolo, si odata tot va pleca, ca nimic nu e vesnic.

    00
  12. ..nevoia te invata … eventual sa faci focul cu lemne; gazul nu e obligatoriu….idea e nu sa treci puntea ci sa nu te faci frate cu dracu’

    00
  13. @Dinu: asta-i viata, unii exploateaza, altii sunt exploatati. Sau, daca preferi, unii vaneaza, altii sunt vanati. In comparatie cu alte tari din lumea a treia, in Romania e lux. Iar fara „exploatatorii” astia, ar fi fost undeva la nivelul Albaniei.

    00
  14. Asa cum copii din China, care asambleaza electronice, conduc Ferrari si isi dau mesaje de pe iPhone-ul construit de propriile maini, asa si cei din Rosia Montana se vor umple de bani, dupa ce va veni Mesia sa scoata aurul de acolo, salvatorul Rosiei Montana, RMGC, care va da de munca locuitorilor din zona. Nu vor mai manca scoarta de copac, ca pana acum, vor cumpara carne de la noul Mega Image deschis in oras, vor merge seara la cinema si isi vor da copii la gradinita privata din oras. Sau poate vor angaja maxim 2-3 insi si restul vor face foamea ca si pana acum.

    00
  15. NOU
    #20

    Zoso, ce-i asa greu. Capitalismul are reguli si legi.

    In cazul Rosiei nu vorbim de asa ceva. Dovada faptul ca Ministerul Justitiei a dat aviz negativ.

    Nu mai vorbesc cianuri.

    PS: Daca toti copacii din Romania inseamna 1.000.000 de locuri de munca, inseamna ca ii taiem pe toti?

    00
  16. Intre timp piarizdele si disperatele cu Rosia Montana se uda si presteaza oral pentru bijuterii de aur, dar nu vor sa se exploateze de catre RMGC.

    00
  17. „Și nici să găsesc gaz pentru încălzire”
    N00b!

    00
  18. @Jordan – e important cata cianura se foloseste! ce s-a folosit pana acum e pistol cu apa.

    00
  19. inca una si ma duc (in caz ca mi se aproba comentariul :) ). pentru cine are timp si interes sa citeasca:

    <>

    https://en.wikipedia.org/wiki/Cyanide

    Sigur ca Bucurestiul e departe si nu ne doare prea tare. :)

    00
  20. da sa luam bani pt salarii de la FMI stim sa luam, in schimb pentru o investitie 100% profitabila nu putem ;)

    ma rog aici discutam de statul roman, si din pacate nu discutam de o lume mai apropiata de normalitatea economiei de piata.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube