Muncă: cercul aşteptării

tumblr_ln9v6mqBNp1qizlpuo1_500_large

Titlul articolului era iniţial "de ce au vesticii timp de hobbyuri", dar pe parcursul lui abordarea a devenit alta.

Programul de lucru

In România ştim cu toţii că se munceşte peste pogram, se munceşte mult, se munceşte dobitoceşte, se bla bla bla…Programul de lucru, ăla normal, de om care mai trebuie să ajungă acasă, la nevastă, copii, amantă sau pisică, nu prea există.  De ce?

Cercul aşteptării

Pe vremea când aveam serviciu, mare parte din timp mi-l petreceam aşteptând după cineva. După muncitorul de la presă, agentul de vânzări, magazioner, şofer, client, secretară, superior, subaltern… Munca mea depindea de munca altora, aşadar eram forţat să îmi fac programul după alţii. Alţii care fie aşteaptă şi ei după alţii, fie nu s-au trezit, fie nu incep munca decât după două ore de lâncezeala.

Mai adăugăm cafeaua şi ţigara şi avem un plan complet al timpului pierdut la serviciu.

Timp de hobbyuri

Ţin minte că la un moment dat am confruntat-o pe una care n-avea ea chef de muncă decât pe la 12, lucru care mă făcea pe mine să stau ore in plus la serviciu. Era alt departament, era mai mare in grad, mi s-a rupt, era timpul meu liber pe care mi-l omora.

Cea mai bună metodă de a avea timp liber este de a depinde cât mai puţin de alţi oameni (şi de a face treaba la timp, desigur).

Cum fac străinii?

Simplu: vin la muncă la timp, gata de muncă şi îşi fac treaba.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. „Cum fac străinii?
    Simplu: vin la muncă la timp, gata de muncă şi îşi fac treaba.”

    LOL Terminam si noi cu lamentariile astea in ceea ce-i priveste pe straini ?

    00
  2. Strainii fac si dreg, strainii au, strainii, strainii… Probabil ca romanii nu vor ajunge niciodata ca strainii. Ei vor evolua si noi tot in urma vom fi. Ar fi ceva ca romanul sa-si schimbe mentalitatea, sa-si spuna ca daca el face ce trebuie, poate va face si altul si asa se va schimba ceva in viata tuturor… Dar romanul, deh… daca altul sta degeaba, el de ce sa-si faca treaba pentru care e platit? Daca e de urmat un exemplu negativ, se activeaza imediat spiritul de turma, dar cand e vorba de unul pozitiv… parca i se face somn oleaca.

    Eu am incercat intotdeauna sa-mi fac treaba mea la serviciu, chiar daca vedeam in jurul meu colegi care se relaxau iar eu ma stresam. Nu conteaza daca lucrez cu placere sau nu, ideea e ca lucrurile trebuie sa se miste, iar eu sunt angajata sa ajut. E ATAT de simplu. Ce nu or intelege unii..

    Romanii nu prea au simtul responsabilitatii. Si asta e valabil si in viata lor de zi cu zi, nu doar la munca. Fac copii si ii abandoneaza, beau peste masura si se urca la volan… exemplele pot continua la nesfarsit. Desigur, lucrurile astea se intampla si la straini, dar la noi parca prea des si prea cu nesimtire.

    00
  3. @George cate locuri de munca ai avut pana acum? Si la cate din ele se lucra eficient?
    La nici o firma la care am lucrat nu se putea lucra eficient, ca ba intarzia curierul, ba clientul, ba tipa de la banca era in pauza de masa, ba contabila statea la coada la finante.

    00
  4. Am citit toate articolele din link in link,exact in situatia asta ma aflu eu acuma.22 ani,demisia si la mare!

    00
  5. Da ma, da problema e ca asta cu strainii muncesc mai cu drag, cu spor si perfect e fals. In fine, crezi ce vrei. Am lucrat cu mai toate natiile lumii in ultim timp si lenesi gasesti peste tot. Unii sunt manageriatii mai bine ca ltii, probabil aici e diferenta.

    00
  6. NOU
    #6

    @zoso: si cam cat de mult ai muncit tu prin afara? ideea e alta e se sincronizeaza la munca si la stat degeaba si te asigur ca o freaca grav cu totii numai ca la unison, la noi cand te apuca pe tine cheful sunt altii in puaza de … dans!1

    00
    • @iondelaraion: deloc. doar am colaborat cu oameni din afară sau am avut străini muncind cot la cot cu mine.

  7. organizare si responsabilitate. o constructie buna nu se poate face decat pe unghiuri exacte. ce semeni, aceea culegi.

    00
  8. zoso, nu fii atat de idealist…
    eu lucrez de mai bine de 10 ani printre straini si pot sa-ti spun ca si aici se freaca menta destul de mult. ok, se freaca infim de putina menta daca e sa compari cu romania sau grecia, dar totusi si strainii cei vestici sunt departe de eficienta.

    conteaza foarte mult mediul in care lucrezi si implicit motivatiile.

    lucrezi intr-o firma mica dar cu perspective excelente, ori macar cu un business stabil, atunci da, fiecare lucra foarte eficient, evident corelat cu capacitatea si talentul fiecaruia, bosii pun umarul si la sfarsitul zilei n-ai facut numai un dolar in plus, dar mai si bei o bere in gasca.

    poti insa sa lucrezi la o companie mamut – bell, ge sau ibm sunt exemple clasice. aici dai un hatis imposibil de reguli interne si o intreaga jungla a ierarhiilor, incat poti fute calul in pizda luni de zile si nimeni nu-si va da seama, atata timp cat tii aparenta de „business as usual”. iar unii profita, pe cand altii cad de prosti.

    daca ajungem in domeniul non-profit/guvern, deja e o alta lume. totul e lin, sindicatul troneaza, pensioara merge, stai in banca ta, dormiteaza linistit si roaga-te sa stea la putere democratii (sau liberalii, sau oricare impinge spre stanga spectrului politic…)

    se poate face ceva? da, se poate. si asa ajungem in sosurile picante orientale – made in japan – gen lean manufacturing, kanban, agile care sunt gandite in asa fel incat tu sa-ti expui propria incompetenta, ineficienta si sa-ti recunosti nimicnicia in fata bosilor. alternativa e sa muncesti ca un robot.
    si asta ar fi ok, daca toti robotii ar primi aceleasi baterii si rotite, dar daca s-ar intampla asa, am cadea din nou in comunism… cerc vicios.

    vezi tu, e in natura umana sa o mai ardem si aiurea in tramvai, pana la urma…

    ps: hobbyurile mele sunt pescuitul si tenisul (practicate, nu urmarite la tv)

    00
  9. io am pierdut vreo 2 joburi cu infruntatul. dar o fost fain :)

    00
  10. @Aurache: mi-ai luat vorbele din gura :)
    Pana sa postez..i-a picat serverul lui Zoso.

    Anyway…desi ai cam pus puntul pe i…dau si eu paste la ce am scris mai devreme:

    Am avut norocul sa muncesc cativa ani in tara si vreo 2-3 in strainatate (Germania). Surpriza a fost sa vad ca aici lumea e mult mai relaxata, as putea spune chiar „miserupista”: daca trebuie sa faci o treaba care ar dura 1-2 zile, ti se acorda o saptamana. Daca intampini dificultati si ai argumente solide, e absolut normal sa se prelungeasca si sapatamana aia (nimeni nu iti reproseaza nimic).

    E memorabila faza in care am mers sa vizitam fabrica BMW si in timp ce ghidul ne plimba si ne explica cat de devotati si muncitori sunt oamenii in acea fabrica, sub noi (pasarela) erau patru tehnicieni care jucau carti cu berea pe masa (da, aici e la fel de natural sa bei bere la munca cum e pentru noi sa bem apa – evident ca vorbim de o bere, doua, nu orgie).

    Cand l-am intrebat pe un coleg neamt ce parere are de schimbarile care urmau sa se petreaca la noi in firma (lucra de o viata acolo) mi-a raspuns foarte senin: „As long as each month the money are sent to my account, I don’t give a fuck about what happens in the company”

    Marea diferenta e ca ierarhia e construita pe valoare. Fiecare e exact in locul in care isi face munca cel mai eficient. Sefii nu sunt gretosi, nu incearca sa para ceea ce nu sunt, te inteleg si incearca sa-ti rezolve „problemele”. De foarte putine ori (pot sa numar pe degetele de la o mana) ni s-a cerut sa stam peste program si si atunci am fost rugati cu o oarecare jena daca suntem dispusi. Au fost persoane care au refuzat: nu li s-a imputat nimic, a fost absolut normal!

    Si inca o chestie interesanta: nu exista mancatoria de la noi, barfele, rautatea, aroganta, nebunia, stresul. Fiecare isi face linistit si agale (subliniez AGALE) treaba si nimeni nu are nimic de impartit cu el: dupa 8 ore foarte natural se ridica si pleaca la familie (multi sunt necasatoriti si la 50 de ani – traiesc in concubinaj), la amanta, la bere, etc.

    00
  11. Subscriu si eu la ideea ca nici aia de afara nu se omoara cu munca.
    Mai rau, ai sa fii surprins sa afli ca un om in Romania ajunge sa faca munca a vreo 7 oameni de afara; cum bine zicea un strain, la noi un singur om canta si la chitara, bate si la toba, sufla si in flaut. Spre deosebire de straini, unde fiecare se ocupa de o mica bucatica dintr-un mare flow, si doar de bucatica aia. Nu are nimic de facut pe bucatica aia, sta degeaba. Si cand se termina programul, a taiat-o nene.

    00
  12. @aurache: „ok, se freaca infim de putina menta daca e sa compari cu romania sau grecia”.
    Asta inseamna ca „strainii cei vestici” NU „sunt departe de eficienta.”

    00
  13. @aurache: da, peste tot ai sa gasesti gigei sau gigele care freaca menta. Diferenta este ca nu este o ocupatie in masa. Peste tot ai sa vezi oameni care stau 30 de minute la tigara, dar singuri…nu iau jumatate de departament cu ei.

    Se freaca menta cu bun simt si pe shestache. La noi se freaca cu nesimtire si pe fata.

    00
  14. zoso are dreptate. Am lucrat 6 saptamani cot la cot cu americanii, la ei acasa. Vin, isi fac treaba si pleaca. Cei mai multi nu fumeaza iar cafea beau 1-2 pe zi dar nu la cafeteria ci la birou, in timp ce muncesc. De fumat fumeaza emigrantii. Si sa nu uitam ca e vorba despre americani, care nu sunt chiar cei mai harnici oameni de pe planeta.

    Regulile sunt altfel insa la nivel mai inalt (Senior Executive) unde multi se trezesc cu noaptea in cap si termina noaptea tarziu. Compenseaza insa cu faptul ca in functie de specificul jobului lucreaza mult de acasa.

    00
  15. DA SI NORMAL ca toata lumea compara ce facem noi cu strainii. de ce? pentru ca vedem ca au rezultate si au ce voi va doriti, asa ca mai departe pe fir ne uitam CUM procedeaza, si normal incercam sa facem la fel, sau sa luam ce credem ca e bun. logic.. sau nu?
    (din 10 joburi la fiecare primul lucru pe care ma indemnau/invatau colegii era „stai linistit nu te grabi, ca trebuie sa faci asta pana la 14 cand ti-e gata programul, nu neaparat acum! :-j „)

    00
  16. Experienta m-a facut ca o fraza auzita pe undeva sa imi devina credo: NU EXSITA ANGAJATI INEFICIENTI, EXISTA DOAR MANAGERI INCOMPETENTI.
    Asta se aplica de la micul magazin de colt de strada pana la la nivel de guvern. Food for thoughts…

    De-asta eu vad lucrurile un pic altfel: ineficienta din intreaga tara nu are de-a face cu efecte de turma sau cu lenea ancestrala. Credeti ca nemtii, francezii sau englezii nu adora sa zaca degaba? Ohooo ba da, dar o traditie de management eficient a educat societatea.

    Daca secretara de la departamentul X tine n oameni din firma pe loc, iar managerul nu intelege asta si nu reactioneaza corespunzator nu e vina ei, e vina managerului. In fapt e vina managerului din start pentru ca este responsabilitatea lui sa conceapa un sistem de lucru in care treaba sa mearga chiar daca o veriga e slaba.

    exemplificari:
    @ Leo: ce-i facea pe americanii aia sa munceasca asa? constiinta?
    @ Mishu: in Romania ii manca sefu’ pe aia daca-i vedea jucand carti si band bere. Oare de ce sefu’ neamt nu se deranja? Ca oamenii aia isi facusera treaba, ca parte a unui sistem bine gandit.

    00
  17. Cum sa aiba romanul timp de hobbyuri sau activitati legate de comunitate, vecinatate, civica sau voluntariat?
    Toata ziua e prins in ”munca” dintr-un sistem ineficient, in formare. Oameni prinsi in multitudinea de sarbatori si obiceiuri invechite, primitive, multe nunti, cumetrii, taieri de mot, pomeni, multe obligatii inutile, relatii mentinute artificial cu oameni care iti fac rau sau nu mai / ai nimic in comun, vacante/locuri alese prost. Asemenea oameni, toata aceasta gloata formeaza majoritatea romaneasca, o majoritate cu gandire primitiva, o poplatie imbatranita mental care nici macar nu pot pronunta cuvantul hoBi. da, mai sunt si oameni cu hobbyuri – poate 0,5 la suta. Rural: Omu cocosat de cei 40 de ani lucrati in combinat. Batutul nevestei, statul la carciuma, pescuitul din balta mizera pentru o mancare gratis si gustoasa’ , uitatul in nestire la televizor.
    Urban: Ocuparea unor locuinte (primite semipomana prin comunism) centrale sau semicentrale, traiul la limita intretinerii aici si refuzul de a vinde sau inchiria aceste locuinte.
    Multitudine de pensionari inactivi care nu se implica in absolut nimic civic, (cartier, strada, bloc) ies in evidenta doar daca se da ceva gratis sau la moaste.
    Familisti supra aglomerati de familie, rate la banca, copii scumpi (costisitori) si de neveste/soti tirani, soacre, amante neintelegatoare, sefi/parteneri/colegi egoisti.
    ps. jumatate din romani nu au apa calda si canalizare, localitati aiurea cu apa freatica poluata, fara statii de epurare si fara colectare de gunoi. Dupa ce rezolvam aceasta problema mai vorbim de hobbyuri, tipuri de hobbyuri etc, la nivel de masa si de toata industria aflata in spatele acestor hobbyuri asa cum exista in tarile civilizate.

    00
  18. @Patraulea – who the f**k cares? Mai conteaza ce-i facea sa munceasca?
    Nu-ti inchipui ca dadeau in branci. Pur si simplu isi faceau treaba intr-un mod eficient, organizat.

    Acolo exista niste creiere care au creat ceea ce ei numesc „tools”. La noi de multe ori se face dupa ureche. Suntem un popor de Banel Nicolita – alergam mult si degeaba.

    00
  19. Cel mai fain e atunci cand incerci sa iti faci treaba in timpul programului si apoi la sedinte esti intrebat de ce spargi usa la ora 6. Colegii ies la multe pauze de tigara, cafea si apoi ei stau peste program ca sa recupereze. Si apoi tot tie ti se spune ca sa stai peste program din respect pentru acei colegi. Dar totusi, unii au si o viata personala.

    00
  20. @zoso – referitor la articolul din link. un manager ok stie sa controleze si sa tina productivitatea intr-o valoare medie, daca desigur gandeste pe termen lung. Daca doar vrea sa creeze o bula, dupa care un faliment rapid, va cauta sa atinga limite maxime ale productivitatii cat tine treaba.

    Daca la un moment dat productivitatea scade, desi era f. buna si incepi sa te plangi prin reportaje, inseamna ca ori esti extrem prost ori ai un interes in smiorcaitul respectiv.

    Motivatia e proportionala cu societatea. Il vezi pe un francez din fabrica motivat de un salar de 80 de dolari pe luna, cat are un chinez din fabrica ?

    00
  21. Majoritatea vin la serviciu sa-si refuleze necazurile de acasa. Si pierd ore cu revarsatul nervilor pe colegi…

    00
  22. Mi-a placut articolul. Atat de instructiv dar si atat de expresiv pentru cum se intelege munca in unele locuri de la noi din tara.

    00
  23. As adauga faptul ca (,) corelatia intre numarul de freaca menta si marimea companiei este pozitiva si aproape de 1. Cu cat e mai mare compania, cu atat procedurile, meeting-urile si abilitatea unora sa se dea under the radar e mai mare.

    N-are a face cu RO vs. lumea din afara – eu nu am lucrat niciodata in Romania, dar recunosc comportamentul descris a la lettre. Slackeri sunt peste tot, si strainii nu muncesc de placere; e doar ca munca acolo este masurata, si toata lumea trebuie sa fie intr-un anume standard.

    Cat despre cafea si tigara, sa ma lasati :P In cinci ani de munca sub smoking ban-uri diverse, n-am auzit niciodata pe cineva sa se planga ca fumez prea mult :P Ce conteaza e sa fii output oriented – daca ai zis ca faci o duda azi, pai, o faci azi; daca e la 6pm, bine, daca e la 7pm iarasi bine, nu conteaza, dar trebuie sa o termini.

    Si daca o termini la 3pm, si nu mai ai treaba, apoi ura si la gara! Si sa-mi zica ce vor. Am avut cateva discutii de tipul – spargi usa la 6, la care am raspuns simplu a) trebuia sa mai fac ceva? si b) raspund la e-mail de la 5am, dvs.?

    Hobby-uri…Daca le vrei, le ai; eu scriu povestioare, si ca sa indulge, ma scol cu doua ore mai devreme dimineata. Shrug.

    Problema la noi e ca nimeni nu masoara nimic, si traim pe las-o, ma, ca merge-asa. Pana cand nu vom masura productivitatea individuala, o sa fie la fel mereu, si nu numai la noi.

    00
  24. indeed. aproape de fiecare data cand veneau straini pt diverse proiecte, oamenii astia nu faceau altceva decat munca in timpul programului, cu pauza de masa sfant respectata, dar nimic altceva. de aia sunt si productivi, de aia pot pleca la 5 acasa.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile