Mult peste posibilităţi

Discuţia despre bani şi conspiraţii s-a încins atât la articolul despre Zeitgesit, cât şi la IOUSA. Din nou, părerea mea e că nu masonii sau bloggerii controlează lumea, ci oamenii normali şi acţiunile lor.

Şi mi-am adus aminte de Maxed Out: Hard Times, Easy Credit and the Era of Predatory Lenders, un documentar văzut anul trecut pe vremea asta, care ne arată într-un mod foarte simplu cine e de vină pentru inflaţie şi pentru bula imobiliară. Dacă nu aveţi chef să îl vedeţi, vă spun eu. Lăcomia. Lăcomia de a avea mai mult, de a trăi mult mai bine decât ne permitem, de a ne cumpăra lucruri de care nu avem nevoie pentru care plătim preturi astronomice.

Exemplu: ieri Laurenţiu îmi spunea de o ofertă de hosting de la dreamhost pentru care plăteai doar jumătate din sumă. Şi că el şi-a luat. Eu? Eu nu, eu am hosting în 2 locuri şi îmi ajunge. Da, dar uite, e ieftin şi e spaţiu şi trafic. Da, dar nu îmi trebuie. Da, dar uite… Nop, nu îmi trebuie.

Exemplu: în IOUSA e o discuţie cu bugetul asigurărilor sociale, care în 20 de ani va plăti mai mult decât va încasa. La noi deja se întâmplă asta (la o scară mai mică, desigur), pentru că sunt mai mulţi pensionari decât oameni cu carte de muncă. Pentru că statul nu are chef să relaxeze un pic politica fiscală, astfel încât toţi cei care muncesc la negru să aibă carte de muncă şi să plătească impozite. Dar când impozitul e 30-50% pentru cartea de muncă, mulţi preferă să ia banii ăia în mână.

Revedeţi Maxed Out, problema e la noi în buzunar, nu la conspiraţii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. radacina problemei e in capul nostru, de asta sunt mai mult ca sigur…. deci sunt partial de acord cu tine… si nu uita ca prostimea si controlul mintal merg mana in mana… cum ai zis si tu in articolul cu ZeitGeist , in general toti trebuie sa isi regaseasca forta de a gandi cu propriul creieras in fiecare secunda a vietii lui…. (iar eu mai adaug ceva) pentru a-si putea da seama si de toate prostiile si prejudicarile care le avea sau le are zi de zi in cap si in actiunile lui..

    00
  2. Heh, stii vorba aia, barbatul da 2$ pe ceva ce valoreaza 1$ si ii este necesar, femeia da 1$ pe ceva care valoreaza 2$ indiferent daca ii este necesar sau nu :P Of, hormonii astia din mancare, feminizeaza atmosfera ( :twisted: )

    00
  3. E adevatat ca in fiecare zi se cumpara chestiile care nu le sunt utile cumparatorilor…sau ma rog, nu le sunt utile in momentul respectiv, dar pot fi utile in viitor.

    Totusi, a cumpara ceva care iti e inutil nu te inseamna a trai mai bine. Si atunci ridicam problema putin diferit : de ce se cumpara, atat de scump, atatea chestii inutile ? Pentru ca lacomia sau dorinta de a trai mai bine nu sunt chiar cele mai bune motive.

    00
  4. Problema pensionari/angajati este veche si nu va fi rezolvata nici in urmatorii 20 de ani. La inceputul anulor 90, statul a preferat sa trimita oamenii in pensie pentru a nu deveni someri iar acum noi platim. Sunt 4.5 milioane de angajati si 6 milioane de pensionari in timp ce un raport corect ar fi de 2 la 1 in favoarea angajatilor.

    Cat priveste reducerile fiscale, eu as fi multumit ca statul sa ma ajute prin neimplicare in viata mea: nu am nevoie de facilitati, ci am nevoie sa fiu lasat in pace.

    00
  5. Nici eu nu cred in conspiratii la nivel mondial, insa grupuri de interese si mecanisme economice, sociale, religioase, educationale, mediatice care servesc acestor grupuri exista. Si kestiile astea ne tin adormiti si ne fura…
    Si asta pentru CA NOI LE PERMITEM, pentru ca DORMIM, pentru ca nu ne intereseaza…pentru ca ne place asa…pentru ca ne e lene etc…

    00
  6. recomand MyCash.ro sau GNU Cash pentru evidenţa banilor. chiar şi 1 leu păstrat azi, te poate ajuta mâine. şi mai bine începi de la 0, când n-ai responsabilităţi prea mari, decât să te chinui mai târziu.

    în plus, e interesant să râzi de tine la finalul lunii să vezi că ai cheltuit 50 de lei pe gumă sau 100 de lei pe sucuri în oraş.

    00
  7. Ai dreptate o relaxare a politicii fiscale poate duce la disparitia muncii la negru, dar din pacate la noi nu ai sa vezi asta.
    Ai sa vezi o crestere a taxelor si impozitelor iar IMM-urile nu o sa mai poata sa plateasca si ori se va ajunge la o crestere a numarului de angajati la negru ori la falimentul multora dintre srl-urile astea care dau de mancare la multi dintre romani. e suficent sa faci un mic calcul 10 angajati cu salariu de 1080 lei net costa firma cu tot cu impozite 18960 lei deci 8160 lei taxe si impozite.
    Iar lumea se mira de ce dau firmele oameni afara sau de ce se angajeaza muncitori la negru.
    Mai mult ca sigur angajatorul va recurge la urmatoare strategie daca se ajunge la cresterea impozitelelor: „Bai salariatule ai 2 vaiante: 1 te trimit acasa, ca nu mai pot sa te platesc ! 2 iti dau 1200 de lei in mana da lucrezi la negru !”
    Si asta automat, inseamna aproape 7000 de lei reducere a cheltuielilor si automat asta inseamna multe pierderi pt Bugetul de stat.

    00
  8. Discuţie şi mai aprinsă aici. Odată ce te trezeşti fără ocupaţie şi cu timp de pus întrebări şi de răspuns la ele începi să chestionezi totul. Inclusiv societatea care te-a format. E simplu, şi nu e rău. La fel cum nici bine nu e.

    00
  9. Zoso. Parerea ta despre Zeitgeist este ca parerea manelistilor despre rock/punk: „nu am ascultat dar e naspa”. Ai vazut 30 de minute? Bravo.

    Ce nu tia placut? Despre religie? Ok, esti religios sau nu te intereseaza. Despre 9/11? Nu te intereseaza. Despre sistemul monetar? Nu te intereseaza. Daca vizionezi cu atentie documentarul o sa realizezi ca se vb foarte putin de masoni. Se vorbeste despre actiunea unor institutii si a OMULUI.

    Vizioneaza ultima parte din Zeitgeist 2 cand realizatorii documentarului prezinta O POSIBILA „Lume mai buna”. Daca nu te intereseaza nici macar asta, imi permit sa spun ca esti ignorant sau…prostesc neinteresat de subiect.

    Daca esti neinteresat de subiect nu-ti mai da cu parerea. Pana la urma, un documentar (bun sau rau) nu este demn de oricine. Si nu se critica la modul „prost si pt prosti”. Cu asemenea pareri, ramai la textele despre Ogica si Ciumac, ca daca ai vb despre lucruri serioase nu ai fi in topuri la trafic.

    00
  10. Sunt de aceeasi parere, daca ai multi bani nu trebuie sa faci risipa.

    00
  11. Poplatia nu poate decat sa-si aleaga calaii, chiar daca pare aiurea lucrurile se decid sus, sunt oameni care controleaza banii iar cine imparte parte isi face.

    00
  12. solutia din „the secret” trebuie incercata…daca ma gandesc la un lucru pe care mi’l doresc , si ma gandesc ca intr’o zi o sa il am fara sa imi pierd speranta nicio secunda ca il voi avea, atunci chiar il voi avea…greu de realizat , eu unu nu cred nici in astea , nici in masoni , doar in propriile mele puteri am incredere

    00
  13. In film se spunea : Americanii sau Masoneria prin FMI si Banca centrala vor imprumuta state mai mici cu bani pentru infrastructura, case, autostrazi, lucrari ce vor fii executate tot cu firme americane apoi aceste state vor ajunge in imposibilitate de plata si vor permite SUA sa isi realizeze baze militare in respectivele state.
    Incercati incet incet sa priviti Romania: datorii din ce in ce mai mari catre FMI si Banca Mondiala, autostrazi realizate de firme americane incepute cu 100 mil euro si nerealizate si ajunse la mult mai multe sute de milioane de euro.
    Eu as mai sapa in documentarele astea, mai gasim.

    Si offtopic: Zoso si-a luat Mercedes S600

    00
  14. NOU
    #14

    cauta si „In debt we trust” … destul de interesant

    00
  15. NOU
    #15

    […]Sunt de acord cu Zoso, citez: „Din nou, părerea mea e că nu masonii sau bloggerii controlează lumea, ci oamenii normali şi acţiunile lor”. Totul pleaca din mintile noastre. Noi alegem cum sa vedem realitatea din prezentul nostru.[…]

    00
  16. Romania are una dintre cele mai relaxate fiscalitati din Europa. Din salariu, 16% merg la buget si cu ce mai dai la CAS, in total vreo 30%. Miscarea de a micsora taxele in 2004 a fost clar una buna, dar asta nu a rezolvat problema muncii la negru dintr-un motiv pe care il spui si tu (legat de altceva): lacomia. A angajatilor (combinata cu inconstienta) dar mai ales a angajatorilor care nu ar renunta de tot la evaziune fiscala nici daca taxele ar tinde spre 0.
    In afara de faptul ca impozitele mai mici atrag si alte neajunsuri, ele nu fac oamenii sa fie brusc cinstiti cum zicea Tariceanu, ci sa se gandeasca: „la cat fur acum, cu o taxa mai mica imi ramane si mai mult din ce declar yeeey”

    00
  17. @George: ai citit tot ce am scris si tot ce s-a comentat? nu. dar ai sarit repede sa emiti judecati. asadar, esti un dobitoc.

  18. NOU
    #18

    va rog nu mai numiti Zeitgesit documentar! un documentar adevarat presupune documentare reala (nu pe google), presupunea citarea corecta a surselor (nu citate scoase din context), presupune cautarea mai multor surse pentru o afirmatie (minim trei, asa este corect) si asa mai departe. Documentarea pentru Watergate a durat mai multi ani, a scos la iveala lucruri mai mici decat Zeitgesit, dar s-a facut corect. Au alergat oamenii aia prin toata America sa scoata adevarul la iveala.

    00
  19. @Andrei D: faptul ca FMI si Banca mondiala ajuta tarile sub dezvoltate sau in curs de dezvoltare nu e un lucru rau si nici un lucru impus. tarile respective accepta acest lucru: Poti sa citesti despre discursul lui Stiglitz dupa ce a luat premiul Nobel in 2004 in care ataca FMI si Banca Mondiala.
    Banca Mondiala nu acorda imprumuturi, Banca Mondiala trimite bani fara rambursare(nu vad in acest caz cum poate sa influenteze negativ o tara)
    faptul ca o tara are datorii nu inseamna neaparat e un lucru rau. Acelasi lucru si cu inflatie(care in documentar este prezentata ca un lucru negativ)… Vin acum vremuri in care o sa avem deflatie. O criza pe baza de deflatie este mult mai periculoasa. O sa vrei peste 5 ani sa ai inflatie.
    Cum am zis si la articolul cu zeitgeist: Documentarul nu face altceva decat sa scoata cele mai rele elemente din context.
    Nu este deajuns sa citesti Ziarul Financiar ca sa intelegi economia mondiala, insa DA, poti sa te dai cu parerea

    00
  20. Zeitgeist are 3 parti dintre care a doua si a treia mi se par mai degraba propagandistice. De ce nu mi se pare BS prima parte? Pt ca pleaca de la ideea ca in vechime oamenii nu isi puteau explica anumite lucruri asa ca astronomia avea la ei o dimensiune oculta (de care au profitat clericii). Modul cum a fost stabilita data de 25 dec si alte referinte de acest gen sunt stiintifice si nu au nevoie de mai multe surse de informatie: e stiinta exacta, oricine poate vorbi cu un astronom de la observator ca sa-i explice despre solstitii etc. Faptul ca e prea simplist e altceva.

    00
  21. Nu am vazut Zeitgeist, dar in comentariile de mai sus mi s-au parut pertinente opiniile lui Dragos si ale VecineideBlog.

    Sunt de acord cu faptul ca in Romania fiscalitatea este foarte mica, nu mica comparativ cu foarte multe alte state. Cred in continuare ca exista angajatori care mai platesc oamenii la negru, nu pentru ca sunt taxele prea mari ci pentru ca nu vor sa le plateasca. Necazul e ca oamenii accepta asta pentru ca li se pare in continuare (just in unele cazuri poate) ca nu alta alternativa. Aici e o prima problema.

    Cea de-a doua problema pe care o vad este „lacomia” angajatului care vine si cere N adeverinte de salariu de la munca si isi face credite peste credite ca sa isi cumpere – well – nimic semnificativ (adica, un televizor plat este ESENTIAL pentru calitatea vietii romanului – ca acolo petrecem cel mai mult timp, nu?). Tot romanul considera pe undeva ca lasa ca stiu eu mai bine cum e treaba asta cu bancile si cu creditele si ce pot sau nu sa platesc. Ce au ei habar de asta si de ce imi impun mie limite de finantare. Peste un an maxim sau doi ani cand o sa avem MULTI oameni intrand in incapacitate de plata – poate or sa se mai schimbe lucrurile.

    Revenind la comentariul lui Dragos, sunt de acord ca finantarile FMI sunt teoretic independente. DAR, am citit in urma cu ceva timp un studiu comparativ intre voturile acordate in cadrul ONU (!) si ajutoarele financiare in cadrul FMI. In cadrul ONU fiecare natiune are un drept de vot. Voturile in cadrul FMI sunt in functie de participatia fiecarui stat. To make a long story short, este demonstrat ca exista o corelatie pozitiva intre voturile acordate in cadrul ONU de catre statele care beneficiaza de ajutoare FMI si dimensiunea ajutoarelor.

    Link la research aici:

    Trecand mai departe, oricat de rea sau buna este interventia FMI ea impune totusi statelor care beneficiaza de fonduri anumite reforme. Din nefericire – extinzand un pic cadrul discutiei – a intervenit in cele mai sarace state (i.e. tarile din Africa) „concurenta” Chinei pana de curand care dadea bani pentru acces la resursele naturale. Asta in sine nu e neaparat o problema, dar ajungi in situatia in care oamenii aia nu mai sunt fortati sa faca nimic pentru ca au bani din alte parti. Nu stiu care dintre rele e mai mare. Mai pe larg despre asta aici: https://www.economist.com/special-report/2008/03/15/mutual-convenience

    00
  22. alo domnii masoni? e frig domne, dati naibii un telefon la gazprom sa nu mai taie gazu, mama lor de rusi

    00
  23. @Luiza inteleg foarte bine ceea ce vrei sa spui. In economie deobicei nu exista un drum bun si un drum rau. Cel mai utilizat raspuns este „Depinde”.
    Eu vroiam sa spun doar ca tarile accepta sau nu sa fie ajutate de FMI sau Banca Mondiala. Romania de exemplu nu a acceptat sa fie ajutata. Nu li se impune nimic cu forta.
    Este foarte corect ca efectele interventiei FMI nu sunt numai unele bune(SUA de exemplu are drept de veto, efectul Balassa-Samuelson, supraincalzirea economiei, DST-ul depinde in mare proprtie de dolar…)
    Ideea e ca din punct de vedere al convergentei economice(exemplu Asian Tigers 1960 – 1990) intrarile de capital extern sunt principalul impuls al cresteri nivelului de trai. De cele mai multe ori o tara saraca nu se poate dezvolta fara ajutor extern, nu are cum sa fie competitiva.
    Ca si concluzie: Exemplu tatal meu. L-am intrebat daca l-ar deranja daca cinvea ar face autostrada Bucuresti – Brasov, dar tara s-a indatora foarte mult. Mi-a raspuns ca atata timp cat el plateste taxe la stat, nu il intereseaza datoriile si ca ar fi normal ca viata lui sa devin MAI USOARA cu ajutorul autostrazi. Totul depinde de nivelul de trai. Toti vor sa o duca mai bine. Aceasta este si cauza tuturor expansiunilor economice, dar si a tuturor crizelor

    00
  24. @vecinadeblog: Pe langa cei 30% pe care ii platesti tu mai plateste si angajatorul inca pe atat si chiar mai mult. Exemplu concret: la salariul NET de 3.000RON taxele sunt 2.630RON

    00
  25. NOU
    #25

    Tot asa e marfa Pana unde am ajuns de Traian Golea. Sa vezi acolo distractie…

    00
  26. Pentru cine vrea sa-si faca o parere despre teoria conspiratiei de prin Romania, recomand ca lectura obligatorie George Voicu, Zeii cei rai.

    00
  27. de Pavel Corut nu zice nimeni nimic ? :D

    00
  28. „Dacă exista cu adevărat o conspiraţie, gogul ăla care a produs filmul era mort şi îngropat, dimpreună cu toata familia lui. Ah, l-ar căuta poliţia, că e ceva suspect să dispară nişte oameni. Şi?”

    adicatelea: conspiratiile nu pot fi reale, pt ca daca ar fi, atunci cei ce ar incerca sa le dezvaluie ar fi ucisi de un guvern care, conform conspirationistilor nu ezita sa omoare. deci e imposibil sa existe asa ceva, pt ca, daca ar exista atunci noi oricum nu putem sti ca exista.
    wtf?!?!?!
    minunat. logica asta trebuie sa fie un pas imens inainte pentru umanitate.

    daca rationamentul asta ar fi fost scris de un vizitator al blogului, cu siguranta l-ai fi facut idiot, dobitoc din prima secunda. se pare ca situatia este complet diferita cind tu insuti gazduiesti asemenea argumentatii.

    00
  29. @PCH: n-a zis nimeni ca nu sunt reale. am zis ca daca ar exista, nu ar fi atat de vizibile si la indemana tuturor handicapatilor. e o diferente subtila, dar trebuie sa nu ai rumegus in cap ca sa te prinzi.

  30. Zoso, pana la urma ai vazut si Zeitgeist Addendum? Pe mine nu ma intereseaza teoria conspiratiei sau parerile despre religie, ci ideile lui Jacque Fresco care mie mi se par cel putin interesante. Despre asta as vrea sa iti dai cu parerea.

    00
  31. doar daca regulile logicii elementare n-ar mai fi valabile, citatul dat de mine la com. 27 ar fi egal cu ce ai explicat tu la com. 29.
    in fine, chiar si dreptate sa ai, nu inteleg de ce trebuie sa jignesti. de ce oricine care nu este de acord cu tine trebuie sa fie obligatoriu idiot, dobitoc, retard sau sa aiba rumegus in cap…

    00
  32. nu eu ii fac asa, argumentele lor ii incadreaza in categoriile respective.

  33. NOU
    #33

    dar pe asta cu noua ordine OBAMondiala o stiti? e plin internetul romanesc de informatii „reale” despre evreul Obama ce lucreaza la crearea unei noi ordini

    00
  34. Well, eu cred ca atitudinile oamenilor vis-a-vis de teoriile conspiratiei pot fi impartite in 3: aia care cred, aia care nu cred si aia care stiu adevarul. De obicei, aia care cred sunt aceeasi cu cei care cred si in Dumnezeu iar asemanarea nu e intamplatoare: isi justifica slabiciunea prin existenta unei forte superioare care le controleaza existenta. Aia care nu cred fac parte din categoria „do it yourself”: ei nu cred nici in Dumnezeu, nici in fidelitatea nevestei, in corectitudinea politicienilor („toti sunt la fel”) etc si sunt in general oameni resemnati. Cei care stiu adevarul sunt putini. :)
    Contraargumentul „daca intr-adevar ar fi conspirationistii atat de puternici incat sa controleze lumea, nu ar lasa pe nimeni sa vorbeasca despre asta” e unul puternic si logic. Problema cu el e ca daca mergem mai departe in rationament, „ce s-ar intampla daca oamenii care ar sti si ar vrea sa spuna adevarul ar fi ucisi de conspiratori?” am afla ca n-ar fi tocmai bine: daca esti un hot care vrea sa fure ceva de la un om al carui caine latra toata noaptea ca tampitul nu i-ai ucide cainele pentru ca abia atunci i-ai da de banuit proprietarului care doarme. E mai convenabil sa-l lasi sa latre in timp ce furi decat sa il omori.
    Eu am adoptat pozitia „consumatorului de mijloc” (cum o numeste Naomi Klein): nu cred cu adevarat ca se intampla ceva de fiecare data cand cainii latra la fel cum nu cred ca nu se intampla niciodata nimic atunci cand latra cainele din exemplul de mai sus. Mai ies afara din cand in cand sa verific si m-as alarma de-a dreptul daca intr-o zi n-as mai auzi niciun latrat.
    Revenind la ce ziceam cu aia care cred, aia care nu cred si aia care stiu, putem imparti poplatia in 3: putinii docti (aia care stiu), mai numerosii semi-docti (aia care nu cred) si idiotii (aia care cred) majoritari.

    00
  35. Zoso. Ai sincer o atitudine de, citez, „dobitoc”. SI daca asa iti tratezi toti cititorii de pe blog, iti doresc sa ai parte de masina aia care era sa intre in tine.

    E greseala noastra (si a mea dar o asum) ca intru sa dau comment. Daca nu te mai bagam in seama o sa inveti sa vb civilizat.

    Hai sictir.

    00
  36. @radu: nu cred ca situatia e atat de simpla. conspiratii exista. exemplu: eu si alex radescu am fost colegi de banca in facultate. el lucreaza la intact, eu am lucrat la trustul mediapro. la un moment dat in timp si spatiu, noi conspiram, ne intalneam la bere si puneam la cale lumea, cum ar fi ca in 10 ani noi sa conducem acele trusturi si sa le unim. deci exista. dar parca sunt prea multi căţeluşi vocali care deconspira tot.

  37. stiu ca e nasol sa te ia gura pe dinainte si dupa aia sa ti-o iei peste bot. dar din greseli invatam.

  38. @Big: ai dreptate, dar e vorba de taxe platite de 2 persoane distincte, una fizica si una juridica, deci nu e cazul sa le insumezi, chiar daca e acelasi salariu. Spuneam doar ca e o naivitate sa crezi ca scaderea taxelor e solutia tuturor problemelor.
    Din 2004 incoace, de cand au scazut taxele, au aparut noi scheme de ocolire a impozitelor. De ex, angajatorul imi deconteaza chiria, bani care nu sunt trecuti niciunde, iar cand caut un job in alta parte noul angajator ia drept referinta salariul din cartea de munca, la care eu trebuie sa explic „pai sa vedeti, dincolo castig de fapt dublu…”. Mi se pare mai grav ca deducerea pt persoane aflate in intretinere este mica si nu creste proportional cu nr de persoane, deci statul nu te incurajeaza sa faci copii, decat poate max 1.

    00
  39. @vecinadeblog: gandeste in cifre. daca tu ai salariu 6 milioane, ti-ar conveni sa stii ca ai putea avea inca 2-3 milioane in plus, dar ca banii astia se duc la stat?

  40. Calitatea vietii nu se rezuma la bani. Orice salariu as avea, mi-ar placea sa merg pe drumuri publice decente, sa-mi dau copiii la o scoala buna, sa pot merge la un spital public unde sa ma tratez pt ca ori cu 6 ori 8 milioane tot nu-mi permit clinica privata, etc. Toate acestea sunt posibile din bani publici, de-aia platim taxe.
    Daca gandesti numai in cifre, pui accent pe cantitate nu pe calitate. Stii pretul, dar nu si valoarea lucrurilor, ca sa parafrazez.

    00
  41. @vecinadeblog: nu cred ca faptul ca angajatorul iti da masina de serviciu, iti achita chiria samd reprezinta „metode de evitare a impozitelor”. Ceea ce firmele romanesti nu fac corect este sa impoziteze corect avantajele in natura acordate salariatilor de genul celor mentionate anterior.

    Cat priveste povestea cu te duci la alt angajator si noul angajator ia ca baza de referinta salariul din cartea ta de munca, aici sa ma ierti dar 1) e vorba de negociere si merge pe principiul – copilului care nu plange nu i se da de mancare si 2) este vorba de „pachet salarial” care include salariul precum si tot restul avantajelor gen asigurare medicala privata si in cazul asta cand te duci la un interviu zici vreau x lei si a, b, c etc.

    Revin si spun ca impozitarea in romania este foarte mica (tinand seama si de tot restul contributiilor la sanatate, asigurari sociale etc). Nu mai lucrez de ceva vreme in Romania, dar pot sa confirm ca in Belgia daca ti se da un bonus iei in mana 45% din suma bruta a bonusului (si peste cei 55% impozit angajatului mai plateste impozit si firma), daca ai masina de serviciu ti se retine impozit pentru avantaj in natura etc.

    Si cu toate astea, oamenii o duc bine, firmele prospera etc.

    Diferenta esentiala intre ei si noi este faptul ca la ei e foarte mare patura de oameni de mijloc care castiga intre 1500 – 2000 EUR pe luna (probabil la noi mai dureaza 30 de ani pana se creeaza). Ceea ce sa ne fie clar, luand in calcul cheltuielile cu chirie / rata la credit ipotecar, mancare si altele este un salariu decent, dar in niciun caz sa dai pe afara. Oamenii din Romania care lucreaza prin banci, telecomunicatii si alte cateva sectoare privilegiate nu au habar practic care este valoarea banilor in afara cand fac afirmatii de genul ca 1500 EUR / luna e salariu mic samd.

    00
  42. @Luiza
    De acord cu tine, doar ca eu nu vorbeam de cazuri de neimpozitare corecta, eu vorbeam de neimpozitare punct. Doar eu si cu angajatorul meu stim de banii aceia. Daca ar fi oficial, ca o asigurare de sanatate privata, as avea putere mai mare de negociere la urmatoarea angajare, nu? Dar asa, cum dovedesc ca aceste avantaje exista, ca sa am un punct de plecare in obtinerea altor facilitati in alta parte? Ca doar nu il pun pe seful meu in legatura cu ala, sa recunosca situatia :) Asa oricine poate veni cu un salariu minim la tine si sa-ti ceara pachet salarial urias sub pretextul ca le avea si acolo, dar neoficial.

    00
  43. @vecinadeblog
    Ma rog, discutia este mai nuantata de atat. Conteaza si ce stii sa faci si unde te duci sa dai interviul samd. Pana la urma, daca esti bun si te vor de ce trebuie sa le „demonstrezi” ceva cu documente? N-am schimbat eu prea multe job-uri pana in prezent, da’ nu m-am dus nicaieri pana acum sa le arat cartea de munca si altele. Daca te muti de la un job care platea 100 de lei la unul care plateste 200 de lei, de ce ar mai trebui sa mai argumentezi ceva? Si daca nu te muti pentru bani ci pentru ca iti place mai mult potentialul post sau pentru ca nu iti mai place serviciul actual, deja relevanta noului pachet este mai mica.

    Singura situatie in care mi se pare necesar sa demonstrezi ceva e cand te muti de la un serviciu in prag de bonus si le zici ca vii daca iti dau ei bonusul pe care il pierzi de la actualul serviciu. Atunci da, trebuie sa arati cumva ca iei banii aia.

    00
  44. Zoso, nici eu nu cred ca tot ce se intampla ar fi aleatoriu dar tocmai pentru ca subiectul mi se pare prea complex am ales zona de mijloc. Daca nu am incredere ca un lucru e asa cum e „prin destin”, cum as putea avea incredere ca tot ce zice altcineva despre acel lucru e corect? Poate ca turnurile chiar au fost darmate de americani, de reprezentantii unei companii petroliere ca in 24, asa cum zice Zeitgeist sau poate de teroristi, ca in versiunea oficiala. Probabil ca as putea afla adevarul, sau m-as apropia suficient, cautand vreo doi ani, invatand despre rezistenta metalelor and so on sau poate ca nu si atunci mi-as pierde aiurea 2 ani din viata. De aia prefer calea de mijloc si ma documentez din mai multe surse, fara a incerca sa fiu exhaustiv, insa. :)

    Cat despre restul, cred ca e mai bine ca planul n-a reusit, am fi pierdut 2 blogger-i. :P

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)