Monica Roșu de la Republica nu e doar analfabetă, ci și la curent cu piața imobiliară…

Pentru că traficul nu se face doar din ce fură Negruțiu sau din păreri puerile, oamenii de la Republica.ro lasă și diverși păreriști să scrie pe site, pe post de guest posturi. Unii sunt aerieni, ca Cheosea, idioți ca Bădescu, iar azi avem ceva bun de la Monica Roșu, de profesie analfabetă.

Care ne plictisește cu noutăți din piața imobiliară, într-un articol în care virgula dintre subiect și predicat e la rang de artă și formulări tembele par mai degrabă făcute de Francispanac sau de un forumist abia ieșit de sub vacă, cu laptele proaspăt.

Am ales să scriu acest articol pentru a va prezenta o serie de surprize neplăcute generate de piaţa imobiliară actuală şi influenţa acestora în procesul de tranzacţionare imobiliară.

Ia să vedem.

Sa trecem direct la subiect! Primul lucru pe care îl faci când îţi cauţi un apartament este să culegi informaţii de pe internet, mai exact, de pe site-urile dedicate tranzacţiilor imobiliare.

Da, fix acolo ai informații bune, pe site-urile dedicat tranzacțiilor imobiliare. Ăia sunt primii care au interesul să spună adevărul.

Agenţii imobiliari ştiu de exemplu că astăzi, cumpărătorii preferă apartamentele construite după anul 1977 (după cutremur). De aceea, orice bloc construit în anul 1976 sau 1977, va fi postat pe pagina de internet a agenţiei sau pe pagina publicitară ca fiind din 1978 sau chiar 1979.

Ai însă posibilitatea de afla acest an de la administraţia blocului care ar trebui să deţină o carte tehnică a imobilului, de la primărie, sau de la ICVL.

Nu. Ceri informațiile astea de la proprietar sau de la agent. Nu le are? Marș și adu-le! Ah, poate nu vrea să vândă, de aia se codește.

Dacă apartamentul este confort 2, atunci agenţiile trec în locul suprafeţei utile pe cea construită ca să pară mai mare. Fireşte că în dreptul rubricii destinate confortului, nu va fi completat nimic, pentru că speranţa că vor întâlni un prost care să cumpere un apartament confort 2 la preţ de confort 1 este de multe ori îndeplinită. Nu vei mai găsi apartamente unde agentul să spună omului franc: Omule, e confort 2!

Asta se poate vedea la fața locului, nu cred că e cineva se duce la o achiziție de apartament și nu are o ruletă, ca să facă o înmulțire simplă: dacă sufrageria are 4×4 și dormitorul 3×4, unde naiba sunt restul până 60mp, cât zice anunțul?!

Ah, nu vor să facă asta? Atunci ce milă să ai de cumpărătorul ăsta?

Sigur că şi aici agentul are o variantă. Îţi spune preţul fix al apartamentului şi apoi menţionează: „Apartamentul se poate vinde mobilat sau nemobilat” fără să menţioneze însă dacă în preţul de vânzare este sau nu inclus şi mobilierul. Alt motiv pentru care ai putea să dai un telefon agentului şi să întrebi.

Super informație. Cine s-ar fi gândit la așa ceva?!?!!?

Când te întâlneşti cu un agent imobiliar care îşi face meseria într-un mod profesionist, în momentul în care vei semna contractul de vizionare vei primi şi tu o copie şi eventual o carte de vizită a agentului. Am întâlnit însă o „agentă” care mi-a spus: „Eeeee, de unde să vă mai dau şi dumneavoastră o copie, noi suntem o agenţie mare, dacă am da la fiecare câte o copie, unde am ajunge?”

Chestie scoasă din burtă.

Un sfat suplimentar ar fi ca întotdeauna când semnaţi ceva, să citiţi cu atenţie şi să păstraţi o copie a documentului semnat.

Super informație.

Zona Pantelimon am înţeles că este mai puţin apreciată decât Iancului. Prin urmare orice apartament de pe Pantelimon va figura şi pe hartă şi chiar şi în descriere, pe Iancului. În acelaşi mod apartamente situate să spunem pe Mihai Bravu în apropiere de staţia de metrou cu acelaşi nume, vor figura ca fiind în apropriere de staţia Dristor.

Deci agenții mint cu localizarea? E prima oară când aud așa ceva. Femeia asta, pe lângă că nu știe să scrie în limba română, e și plină de informații prețioase.

Pentru a evita situaţiile tensionate, este bine să ţineţi cont de obligaţiile ce revin fiecărei părţi implicate în acest proces.

Cui îi pasă? Va afla cumpărătorul ce și cum la un moment dat, dacă e prost și nu s-a informat din timp.

Comisionul agentiei este o poveste. Uneori îl poţi negocia, alteori nu. Când agenţia spune iniţial că percepe un comision de 3% pentru tranzacţionare, este important de ştiut dacă TVA-ul este sau nu este inclus.

Aici se rezolvă simplu, întrebând agentul “dvs pe cine reprezentați? că legea interzice reprezentarea ambelor părți…”. Dacă spune că pe cumpărător, să semnăm un contract prin care va urmări interesele cumpărătorului. Să facă rost de schițele apartamentului. Să facă contractul. Să negocieze în jos. Să chestii pentru comisionul ăla. Dacă îl reprezintă pe vânzător, să ia comisionul de la el.

Fucking A.

Și da, Monica Roșu susține seminarii de dezvoltare personală. Sau, ca să scriu pe limba ei, Monica Roșu, susține, seminarii de dezvoltare, personală.

Acesta este motivul pentru care am sustinut si sustin seminarii de dezvoltare personala si profesionala fiecare dintre acestea avand un numitor comun: BRANDUL si mai precis “EFECTUL DE BRAND” asa cum se numeste seminarul meu de capatai.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Si unele se supara cand le trimiti la bucatarie sa organizeze o tocanita buna…

    00
    • Pai se supara, ca nici aia nu stiu sa faca… In bucatarie trebuie sa isi foloseasca mainile. Nu capul si gura.
      Ideea e, sa le trimiti sa faca acelasi lucru, cu „obiectele” cu care isi fac meseria (initiala) prost, adica cu capul si gura.
      *Wink* Wink*

      00
    • @Georgi

      Aluzii de autobază. Lucrezi cumva cu camionagii si camionagițe?

      00
    • NOU
      #4

      Clar, asta este problema agentiilor imobiliare din romania: femeile.
      Fiindca barbatii care lucreaza in aceste agentii sunt niste modele de profesionalism :)

      00
    • Sincer, eu n-aș avea tupeul să mănânc de la asta. La cum pune virgulele, cine știe ce dracu’ pune prin mâncare.

      Altfel, dacă începeai direct cu asta, știam de la bun început cu ce (nu cine) avem de-a face.

      „Monica Roșu susține seminarii de dezvoltare personală.”

      00
  2. Mulți agenți imobiliari trăiesc din lipsa de cunoștințe de utilizare a internetului de către popendulație.

    Faza cu comisionul încă merge pentru că e foarte mare cererea.
    Spre exemplu la chirii. La 200€ pe lună îți cer 100€ comision.
    Comision pentru ce? Că am găsit un anunț pe un site unde poate intra toată lumea?
    Comision pentru că îl reprezinți pe proprietar?
    Nu ar trebui să plătească persoana reprezentată comisionul?

    00
    • Atunci cind la anuntul pe care l-ai gasit o sa iti raspunda proprietarul nu o sa mai platesti comision. Dar, atita timp cit anuntul este dat de agentul imobiliar, la telefon iti raspunde acesta si tot el iti aranjeaza vizionarea, mi se pare normal sa ia si comision. Cit de mare este alta poveste.

      00
    • Ti se pare gresit. Cel care a dat anuntul este proprietarul, el a initiat tranzactia in orice forma ar fi ea. El ar trebui sa suporte comisionul. Tu ai fi sunat direct la proprietar si te-ai fi deplasat pana qcolo daca acesta ar fi postat anuntul ca persoana privata. El a ales sa angajeze o agentie, mi se pare normal ca el sa o plateasca.

      00
    • De ce m-ar interesa ca și client cine îmi inchiriază?
      Dacă mă duc la agenție să îmi caute ei chirie, e altă treabă.

      00
    • Ca proprietar care a ajuns și pe listele unor agenții odată, discuția e cam așa :

      Buna, suntem agenția xxx, vrem sa trecem apartamentul în baza noastră de date și să căutăm chirias.
      Sigur.
      Bun, va costa xx când va găsim un chiriaș, și până atunci dvs nu mai listați apartamentul altundeva.
      Lol, nu.
      In regula, putem totuși să îl băgăm în baza noastră ?
      Yeh, whatever.

      00
    • @Iulia

      El a ales sa angajeze o agentie, mi se pare normal ca el sa o plateasca.

      Proprietarul sau potențialul client?

      @Denis

      Să citești și tu ce jegoși sunt unii: https://zoso.ro/proprietarii-apartamente-airbnb-profita-lipsa-legilor/

      00
  3. Nu vrei sa nu mai fii sexist? Pariez ca daca era barbat nu spuneai nimic!

    00
  4. NOU
    #17

    Chestia cu localizarea e și nu e adevărată, ține de agent. Anul trecut erau ceva apartamente noi la metrou Dimitrie Leonida. Metroul era la 3 stații :)

    00
  5. Sa ridice mâna care a cautat-o pe asta pe net.Să ridice mâna ala care a cautat-o,a gasit-o si își blesteama zilele că somniferele nu sunt la liber.Damn you,Vali.

    00
    • io am căutat-o sperând că nu-i acea Monica Roşu care a fost campioană olimpică la Atena. şi am aflat că cealaltă Monica Roşu e acum o femeie foarte atrăgătoare care prezintă ştirile sportive pe la TVR2 :)

      00
  6. As putea scrie si eu un articol intitulat „1 lucru la care trebuie să fii atent inainte sa apelezi la o agenție imobiliară”. Sfatul fiind sa nu apelezi. Neseriosi, cu gandul doar la comisionul lor si sa te convinga cat mai repede sa vinzi/cumperi. Nu tu verificari, sfaturi legale sau orice altceva ar putea face sa devina si utili.

    00
  7. Trecând peste greșelile de punctuație, chestiile pe care le scrie ar fi ok pentru o anumită parte a populației, care nu știe aceste lucruri și care e fraierită constant de vânzători și agenții imobiliare.
    Problema este că acea parte a populației nu citește Republica sau Zoso (la naiba, unii abia știu să citească).
    Așa că tipa își dă cu stângu’-n dreptu’, scriind o chestie ca pentru proști, dar pe care nu o citesc proștii. E plin net-ul de asemenea articole adresate unora, dar citite fix de alții. Timp pierdut.

    00
  8. Apartamentele construite in perioada 1970-1989 au inca preturi aberant de mari ,tinute in sus de rahatul ala de prima casa. Au incercat sa umfle cu pompa de bicicleta bula imobiliara dar a cam fasait repede si fasaie in continuare .
    Sau dus vremurile alea romantice din 2008….

    00
    • Prietene, majoritatea celor care isi iau PC, cumpara apartamente noi pe camp. Apartamentele din blocurile comuniste au preturi mari pentru ca sunt cautate datorita pozitionarii fata de mijloacele de transport in comun, parcuri, hypermarketuri etc.

      00
    • Atat apartamentele de pe camp cat si alea vechi sunt supraevaluate iar prima casa tine artificial pretul sus, prietene, asta era ideea.

      00
  9. stii ca n-a scris articolul asta pentru tine, nu?

    00
  10. Esti tu cam hater. Articolul are o oarecare utilitate.
    Sunt o gramada de aerieni, si nu oameni prosti (am exemple si de amici it-isti, medic) care sunt usor de pacalit, nu stiu ce sa urmareasca exact.
    Ok, nu zice nimic nou, dar centralizeaza niste chestiii la zi.
    Plus de asta, de ce sa nu faca Republica ceva trafic pe ceva ce se cauta la greu.

    In alta ordine de idei, puteti afla usor anul constructiei din certificatul energetic, obligatoriu la vanzare, si care, teoretic, vanzatorul il are la vizionare.

    00
    • @Marian

      Articolul are o oarecare utilitate.

      Care?

      Sunt o gramada de aerieni, si nu oameni prosti (am exemple si de amici it-isti, medic) care sunt usor de pacalit, nu stiu ce sa urmareasca exact.

      Cu ce îi ajută un articol scris aiurea menit să-i exploateze pe oamenii aerieni, ca amicii tăi?
      Observații:

      1) Faptul că nu i-ai făcut „proști”, dar îi faci „aerieni”, mă face să cred că amicii tăi nu știu cât de mult îi disprețuiești sau râvnești să li se întâmple lucruri rele. Ei știu că „amicul” lor (tu) nu le ești „amic”, ci mai degrabă cineva de care ar trebui să se lipsească în totalitate din viața lor?

      2) Amicii tăi, aitiști & medici, au altceva de făcut. Eu am o patimă împotriva aitiștilor din motive legitime, dar pricep și eu că 80% din timp au o treabă a lor, nu pot să știe orice lucru, orice nimicnicie; așa cum nici eu nu știu ce știu ei, deși în opinia lor sunt un untermensch doar și fiindcă nu știu să codez ca ei (o trăsătură xenofilă și de disprețuire atavistică, pe fond și la urma urmei; altă discuție…).

      Faptul că un articol păgubos îi sfătuiește cu tot felul ce clișee, informări greșite și abordări de victimă miel în ajunul Paștelui în farfuria metaforică a agenților imobiliari ( https://zoso.ro/agentii-imobiliari-incep-inteleaga-ofera-serviciu-inutil/ ) este neacceptabil.

      Știi de ce e neacceptabil? Pentru că e mentalitatea tipică românească de a ne fura căciula de la unii și alții doar așe. Tu clar n-ai probleme cu asta, tu clar nu înțelegi implicările pentru care, până și aerienii, nu trebuie să devină victime doar și fiindcă noi sau unii au iluzia că suntem șmecheri, da? Furtul pe față sau furtul portofelului pe față e ceva ce până și aerienii n-ar trebui să cadă drept victime, chiar dacă „sunt usor de pacalit, nu stiu ce sa urmareasca exact”.

      Dacă tot e chestie de păcăleală, bă, da’ tu, tu, ai știi să faci ce fac „amicii” tăi aitiști în fața calculatorului (și nu mă refer la call center)? Tu ai știi cum să operezi sau să faci un diagnostic unei persoane bolnave, ca „amicii” tăi medici?

      Hai sictir, că și tu ești unu’ „ușor de păcălit” care nu știe „ce să urmărească” pe domeniul lor.

      Și știi de ce? D-aia, să se oftice ăia care se cred șmecheri și vor să aiureze lumea aeriană nevinovată.

      Ok, nu zice nimic nou, dar centralizeaza niste chestiii la zi.

      Nu centralizează (auzi, „centralizează”) ceva nou, centralizează niște chestii faultate.

      Plus de asta, de ce sa nu faca Republica ceva trafic pe ceva ce se cauta la greu.

      „Plus de asta, de ce sa nu faca televiziunile mogulilor hac de necaz pe ceva ce ar putea fi usor de altoit pentru altii sa haleasca minciunile.”

      00
  11. fun facts din orase top level din afara:
    – la unele chirii de 2k+/luna se cer si 2 luni pt ca ti l-a gasit.
    – la unele proprietati de vanzare care valoreaza milioane de eur se cer minim 5k eur pt o vizionare. nerambursabili desigur.
    – in unele locuri proprietarii trebuie sa ofere planul detaliat al casei daca vor sa inchirieze
    – sau sa inchirieze doar oamenilor care pot dovedi job stabil
    – iar in majoritatea tarilor bogate exista agentii care protejeaza chiriasii si proprietarii. exista drepturi clare, si legile sunt aplicate.
    – chestii nasoale: nimbyism peste tot, proprietati de zeci de milioane doar din inertie, succes daca vrei sa ai o casa mai aparte in oras, totul e mega scump, si cu cat e mai “libera” piata asta, cu atat o sa ai mai multi escroci, cu cat e mai putin libera cu atat o sa gasesti mai greu, dar tepe spre 0. plus bule.

    nu sunt expert, doar ce-am intalnit deci “take it with a grain of salt”.

    00
    • Pct. 2 nu e coerent cu ultimul punct:
      – pct. 2 poate fi admis în ideea că „nu e de blamat cel care cere, ci cel care plăteștește”. Prin urmare, dacă unele agenții primesc 5k eur doar pt vizionare, nu ele sunt de blamat.
      – pct 6 însă prezintă un raționament total greșit căci, dimpotrivă, cu cît mai liberă e piața, cu atît vor exista mai puțini ”țepari” întrucît aceștia nu vor putea supraviețui mult timp în piață. Aa.. dacă e vorba de niscaiva legi care fac această din această piață una neconcurențială… păi atunci vorbim deja despre o altă problemă!

      00
  12. Chestia cu suprafața se rezolvă mai rapid, mai comod, mai corect și mai ieftin cerând schița apartamentului pe mail. Pe cadastru apar toate suprafețele. Dacă proprietarul n-are cadastrul făcut, n-are ce căuta cu răpciuga la vânzare.
    Dacă agentul nu poate obține schița, înseamnă c-a ciordit anunțul de pe net și n-are niciun contract de reprezentare.
    Chestia cu misterul anului construcției se rezolvă oricum la notar. Grilele după care își calculează onorariul sunt defalcate pe ani.

    00
    • anul constructiei este pe certificatul fiscal (daca il are)
      nu cred ca vrea nimeni sa astepte pana la notar ca sa afle in ce an a fost construit imobilul. mai ales daca e vorba de un credit de la banca

      00
    • @pvladc, ideea nu era să aștepte până semnează contractul la notar, ci că orice notar are informația asta fără să apeleze la hodorogii din Administrația blocului sau la arhivele ICRAL/ICVL. Autoarea dă de înțeles că tranzacția s-ar putea finaliza fără ca un cumpărător să știe anul real al construcției.

      00
  13. Băbăeț’, fiți atenți aici, apartament, pardon, penthouse, lux de lux, in Titan, „decât” 489999E.

    https://www.anuntul.ro/anunt-vanzare-apartament-4-camere-titan-stadion-penthouse-bloc-kBqMWK#Qrb

    Ăsta se chinuie de un an de zile, cel puțin, să vândă minunăția asta de apartament. Inițial, cerea 500k de Euro, văd că a mai scăzut din preț, probabil că nu a găsit prea mulți oameni care apreciază luxul și bunul gust. Deh, #saraci.

    00
  14. Care e legea aia care interzice reprezentarea ambelor parti? (nu stiu, nu zic ca n-ar exista o astfel de lege)

    00
    • Cred ca legal este posibil, insa practic nu poti oferi un serviciu serios niciunuia, pentru ca fiind la mijloc ii poti doar informa si lasa sa decida singuri, fara sa iti poti da cu parerea despre tranzactie si reactia celeilalte parti.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile