Un mic moment de satisfacție…

Știți cum e când te duci la un ghișeu, completezi o cerere, începi să scoți vreo 6 acte, i le împingi în față impiegatului, el se uită cu un ochi pe ele, și începe să caute motive să le refuze? Dar stați, că ăsta e pe numele lui…ah, dumneavoastră sunteți Petcu, dar ăsta zice…ah, aveți și traducere… Băi, îi fugise pământul de sub picioare. Era atât de obișnuit cu tot felul de oameni care n-aveau actele în ordine încât s-a blocat când a dat de cineva care le avea. După care a zâmbit, mi-a zis să iau loc, a început să tasteze la calculator și în 10 minute eram gata.

E nasol să zici că e birocrație și că angajații se poartă urât și alte minuni, dar dacă stați o oră la o coadă din asta (la orice) și sunteți atenți, veți vedea câte cazuri speciale există pe lumea asta, și toți vor chestii fără să îndeplinească minimul de condiții. Că poate merge…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. Daca vine unul la prima oră și are 3 hârtii din 6 și apoi incepe sa urle la ghișeu că stă de 2 ore și începe să facă scandal, ca funcționar ți se cam ia. Nu că unii nu sunt niste jegoși și merită scuipați prin fereastra aia. Dar mai sunt și oameni ok.

    00
    • Nu toti de la tara se pot informa online sa stie ce acte sint necesare. Dar nu ai patit ca fonctioneru’ sa-ti arunce pur si simplu hirtiile si sa spuna ca „dosarul e incomplet” dar sa nu te informeze ce anume iti mai trebuie? Ca bunavointa e scumpa tare la ghisee. Da, trebuie trasa o sirma intre toate astea si zvirrr cu parazitii afara.

      00
    • Pana si bunica mea de 85 de ani are tableta si traieste in zona rurala(primaria fiind la vreo 10 km departare)… isi plateste curentul, apa si impozitul de pe tableta (deci da, are cont bancar) ce este atat de greu sa te informezi? Adica tu vrei sa imi spui mie ca in tot satul nu exista o persoana fara un smartfon sau tableta/laptop/pc? Haideti sa nu fim mai catolici ca papa…

      00
    • Fix acum 2 saptamani am fost sa imi schimb buletinul. La sectorul 1.
      M-am dus intai la primarie, sa platesc taxa. Doamna de la ghiseu, foarte draguta.
      Am ajuns la Amzei, la evidenta populatiei, apoi.
      Inchideau la ora 18:30 (joia au program prelungit), la ora 18:00 eram acolo. Mai erau fix 2 persoane in fata mea.

      Cat am stat la coada, cineva vroia sa schimbe proprietatea, pe numele fie-sii. Vine cu acte expirate. Doamna ii zice: „domn’e e expirat din 2007!” (era un act care e valabil doar o luna sau un an, din cate am auzit… ceva de genul).
      -” Da stiu! dar am lucrat in domeniu!!” (era un mos de 70 de ani cu fie-sa, mai batrana ca el)
      -„Pai si de ce nu le-ati reinoit?? veniti cu un act vechi de 11 ani????”
      – „pai am crezut ca se poate”.

      Mai zi ceva…

      Cand am ajuns eu la rand, era aia cu parul zburlit de nervi, pentru ca discutia a tinut mai mult de atat, pentru ca mosul insista ca a stat toata ziua la coada si trebuia sa il rezolve, lol. Apoi, ca el a lucrat in domeniu si stie, dar el nu mai trebuie sa faca asta din nou lolololol. Am impresia ca era si senil, ca zicea: „pai si vin maine DIN NOU, sa stau la coada???”. Si doamna tot ii repeta, „nu, intai faceti acte noi si abia apoi veniti”. Intre timp, fie-sa tot ii zicea lu’ mosu sa mearga acasa si el „nu si nu”. Pana la urma au plecat, cu mega scandal, lol.

      Cu mine a terminat repede, maxim 10 minute. Am dat actele, mi-a facut poza, m-am carat. Acum tre’ sa merg sa il ridic.

      M-am uitat in jur, cat am asteptat si am vazut ca era un ditamai panoul cu absolut tot ce trebuie, pentru orice situatie. Chiar si model de completare formular.
      Pur si simplu poti trece pe acolo, faci o poza si revii cand ai toate actele si ai bifat toata lista, ca nu trebuie sa stai la coada, ca sa iti iei notite.

      Nu zic ca unele’s nefutute, eu am avut noroc, oricum.

      Dar unii isi taie singuri craca de sub fund.
      La fel si la DRPCIV. Toti se calca in picioare dimineata si stau la cozi imense, sotul s-a dus seara la 6 jumate, ca sa isi reinoiasca permisul, nu era nici dracu, in 20 de minute si-a rezolvat problema. Cand a fost nevoit sa revina, tot asa, s-a dus seara cu o jumatate de ora inainte de inchidere.

      De aici am invatat o chestie pretioasa. Cand e ceva de rezolvat cu statul, nu se merge dimineata. Seara, aproape de inchidere, e cel mai bine. E si liber si daca ai toate actele in regula, scapi repede si ramai zen.

      00
    • Prin 2000-2001. Mă duc să-mi fac primul meu pașaport. Prietenii mă avertizaseră că e groasă treaba și că tre’ să mă șez la coadă de pe la 6 a.m. deși programul începea la 9. Așa că n-am mai dormit toată noaptea dinainte și pe la 5:30 eram în coadă. Cam al zecelea. Se face 8:30 și încep să apară diverși care erau lăsați să intre în clădire (coada ce-o formaserăm noi era, evident, afară, în curte). ”Angajați”, ne-am zis… Cînd s-a făcut ora 9, s-a deschis ușa și am dat să înaintăm spre ghișee, dar ce să vezi? Înăuntru ERA deja o coadă, astfel că acum mă aflam cam al douăzecilea în coadă!
      Prin 2007-2008, pierdut pașaportul, groază că tre’ să trec iar prin chin pt unul nou. ”Vezi că acum e cu programare”, îmi zic amicii. ”Se poate on-line?”, ”Nu, trebuie să te duci acolo”. ”Tot e bine, am nevoie de pașaport peste vreo 6 luni, ia s-o iau din timp”, îmi zic. Așa că a doua zi, pe la 1 p.m. mă duc relaxat la serviciul pașapoarte… ”Nu se mai primesc cereri azi”, mă ia scurt gardianul de la intrare… ”Da, nu-i bai, eu am venit doar ca să-mi fac programare… Peste o lună, peste două, cînd o fi…”. ”Păi, nu se poate, programările se fac doar pt ziua în curs!”. Facepalm! Următoarea zi, la 5:30, eram la coada pt programări…
      Astăzi, da, se pot face programări omenești, prin e-mail (deși a existat o vreme cînd, conform specificațiilor de pe sait, e-mailurile cu solicitările pt programare trebuiau trimise în timpul orelor de program!!)

      00
  2. Da, pentru ca ii mai simplu sa mearga fiecare om la 3 institutii ca sa scoata hartii pentru ca statului roman ii e imposibil sa faca un sistem centralizat.
    Si angajatii nu ar vrea centralizarea asta pentru ca daca poti face totul online cum mai justifici pozitii pentru toata familia?

    00
    • Există deja la UE un proiect care vrea să aplice „Once-Only Principle” la nivel comunitar. E vorba de principiul implementat de Estonia conform căruia guvernul nu are voie să ceară o anumită informație (de exemplul adresa de domiciliu) de la un cetățean decât o singură dată.

      Probabil că mașinile vor prelua controlul asupra planetei cu vreo cinci ani înainte să se implementeze treaba asta și la noi.

      00
    • @neaorin: Iti dai seama ca asta ne va salva de la invazia masinilor? Imagineaza-ti robotii din Terminator cum incearca sa intre intr-o baza de date dintr-un minister din Romania si li se blocheaza super cip-urile cand asteapta sa se incarce…
      Sau sa vezi unul din ala cum linge la dosare ca sa le scaneze cu super „ochiul-rosu-slash-scanner”
      loool
      m-am ras :)

      00
    • @neaorin: Oricat de puternice ar deveni „masinile”, ele nu vor putea sa supravietuiasca unei birocratii stufoase… Sunt concepte puternice, gen fragmentarea memoriei, prin care PSD-ul o sa salveze aceasta minunata tara de acesti roboti japonezi construiti de multi-nationale lacome;
      Deci data viitoare cand ti se mai pare stupid sa ai la tine timbru, chitanta, dosar plic si 3 acte irelevante total si un formular ce se gaseste la xerox-ul de pe colt unde ti-l si completeaza fetele, ca asa sunt ele, faine si nu-ti cer mult pentru asta.. trebuie sa te gandesti ca faci parte din procesul sfant, lasat dar de la Dumnezeu pentru acest popor, ce va tine deoparte orice urma de inteligenta artificiala sau de alta natura.. Amin;

      Serios vorbind: Eu chiar nu sunt genul care se pierde intr-o lista de acte si nu prea stau de doua ori la o coada, ca nu mi se pare deloc complicat sa urmezi un set de instructiuni…
      Eii, si apoi incep aberatiile de la romani: am mers cu raposatul de tata-mio sa-si faca buletin si nu era bun actul de divort ca nu era sentinta definitiva si irevocabila (fiindca pe vremuri nu exista conceptul de „definitiv si irevocabil”) .. Pentru o stambila nu ti se face buletin (act obligatoriu) pentru ca, ce? .. Cum ceri stampila aia din arhiva judecatoriei (pe langa timbre si taxa)? Cu buletinul…

      Schimbarea certificatului meu de nastere cu unul in format nou (european) a fost iarasi geniala pentru ca tipa de acolo inlocuia o colega si e greu, mnah… cand nici functionarul public din fata nu intelege si nu stie lista cu cerinte; As fi invatat-o eu dar nu voia sa auda nimic de la un simplu mucea, chit ca mucea ala (adica eu) a fost suficient de inteligent sa gaseasca camera 3 de la etajul 1, singura cu o cifra de la acel etaj ca restul sunt la parter sau plm mai stie exact cum a fost, dar a fost un mini-labirint acolo.. Portarul ranjea miseleste uitandu-se la gloata de oameni pierduti… Sau era bucuros ca nu-i intra in atributiuni sa caute si el sala aia nenorocita

      Si mai am vreo 2 situatii de genul pe care sunt prea lenes sa le scriu… Ideea de baza e simpla.. Si romanii sunt needucati, dar sistemul nu e creat pentru omul de rand.. Si e trist ca un act obligatoriu de la o institutie care deja ar trebui sa stie daca esti sau nu casatorit, daca ti-ai schimbat domiciliul si chestii de stare civila… Un formular, 2 oameni care sa te ajute la completat si un functionar la un ghiseu ar trebuie sa fie suficient in ziua de azi la buletine;
      La certificatul de nastere e si mai aberant, in special la preschimbare… Pic-poc.. 2 taste.. veniti in 2 ore si gata… cam asta ar trebui sa fie; Ca plm, trebuie sa fiu acolo intr-o baza de date si daca am si certificatul vechi la mine impreuna cu un buletin lucrurile sunt clare, nu?
      Pana si taxele sau amenzile on-line (ca la ghiseu nu mai zic) la noi sunt o gluma in care te pierzi… Ba ai doar jumatate din suma de plata trecuta ca deh, sunteti doi.. Sa te fereasca orice divinitate in care crezi sa-ti iei amenda pt. vigneta.. Zici ca suntem cretini fie ca platesti off-line sau online…

      Deci nu, nu impartasesc gandul ca omul de rand e de vina pentru cozile si stresul de la ghisee fiindca efectiv omul de rand nu ar trebui pus atata pe drumuri pentru chestii elementare…. Am tot vrut sa-mi fac un pasaport, sa fie.. ca atunci cand ti-l trebuie ratezi lucruri pentru ca nu-l ai.. Dar imi e prea groaza sa stau la rand..

      00
    • @Cosmin: vezi ca la pasapoarte iti poti face in general programare online. Si au ghiseu separat pentru asa ceva, nu stai la rand daca ajungi la ora de acolo.

      In rest, sunt de acord. Ca sa iti dea un buletin nou, cu aceleasi date de pe el, completezi de vreo 3 ori datele actuale. Care deja sunt la ei.

      00
  3. Eu te cred, dar si cand te respinge cu scarba ca n-ai copie dupa C.I. ei avand dupa ghiseu un xerox parca nu iti mai vine sa-i lauzi. Ii drept ca scrie ca si cerinta „- copie dupa C.I.” da daca ajungi acolo si n-ai timp sa o faci? Nu-s de laudat deloc sa stii.. Sa iti incaseze 1 leu foaia copiata si se rezolva da na.. nu se poate.

    00
    • fii drăguț și nu mai folosi un email generic.

    • @vali oricum nu are importanta ce email folosesc :). sunt mai multe adrese salvate in cookie si nu am chef sa scriu adresa de fiecare data. mersi!

      00
    • am băgat adresa asta in spam, deci da.

    • Nu, pentru ca bon, factura si alte nebunii si o sa stai dupa cei din fata mai mult.

      00
    • Deci în lista de documente scrie că AI NEVOIE la dosar de copie CI, dar tu vrei să-ți facă pe loc, că tu ești Marius cu coaiele mari, nu?

      Bravo bă, d-aia merge treaba bine p-aciișa prin țară, că toți vreți să fiți niște fulgi de nea speciali.

      00
    • Asa e cand lucrezi doar cu hartii. Strict pt. copia dupa CI, sau ma rog sa o inlocuiasca fara complicat cu bon fiscal/factura, ar fi asa ceva o solutie: http://www.identisource.net/prod_images_large/id-150.jpg

      Dar e prea SF pt. Romania si pt. Fauna ce populeaza spatiul carpato-danubiano-pontic.
      In schimb lucram in continuare cu hartii si generam tone de maculatura inutila…

      Ciuby, esti gramada.

      00
    • ”mersi!” ăsta îmi place maxim :D prin faptul că pornește de la premisa că accepți ceea ce el a impus :)))
      Ceva mă face să cred că nu doar în privința unei copii xerox se așteaptă să aibă regim preferențial.

      00
    • Xerox la 0.06 bani ai să vezi în campusuri universitare, ai ieșit din zona unde faci volum pe acest serviciu, aștepteaptă-te să plătești mai mult. Aparatele alea costă destul de mult :)

      00
    • Am o intrebare pentru astia care ii dau sus si tare cu „ba da scrie ca trebuie copie CI, de ce nu te-ai pregatit?”

      Intrebarea ar fi: de ce pastele masii ii trebuie statului copie dupa CI? Nu statul mi-a dat CI?

      In loc sa va scandalizeze cerintele aberante pe voi va scandalizeaza aia care isi baga pula in cerinte aberante.

      00
    • Intrebarea ar fi: de ce pastele masii ii trebuie statului copie dupa CI? Nu statul mi-a dat CI?

      corect, e de scandalizat pe tema asta. dar până să elimini „copie CI” din cerințe, trebuie să o ai. nu te lupți cu statul neavând-o. ai nevoie de ceva de la stat, statul cere COPIE CI. adu-o, și în paralel luptă-te să o elimini.

    • @ciuby: nu vad de ce sa ti se solicite de catre orice institutie a statului copie dupa CI (in secolul XXI). Sper ca sesizezi de ce, daca nu, chiar nu are sens nici o explicatie.

      00
    • Sunt multe acte la care se cere copie CI dar sa ii arati si aluia de la ghiseu CI original. Cred ca 90% din functionari au la 40cm de ei o multifunctionala la care doar printeaza. Ar dura cam 15-20 de secunde in plus sa iti puna CI acolo si sa isi scoata singuri o copie, dar mai bine te pun sa te plimbi pana la xerox-ul de la camera X sau de la 10m mai incolo, aia sa iti faca copia, sa scoata bon si sa te duci inapoi la coada.

      Asta a fost caz real, am citit ca pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare (sau timbru, ce a fi) iti trebuie doar o cerere completata si buletinul. De fapt trebuie si COPIE dupa buletin, dupa ce ti-l vede pe cel in original, dar nu scrie niciunde asta in tot parterul ANAF-ului masii. Noroc ca nu erau multi la coada.
      Bineinteles ca prima data am venit cu o zi inainte, la ghiseu erau doi care se tot contrau cu cea de dupa fereastra, iar dupa ce am vazut ca in 25 de minute (pe ceas) aia nu au plecat de acolo si tot vorbeau, am zis ca vin a doua zi.

      00
    • Bah ce imi place cum faceti voi teoria chibritului. Pai de-aia sunt cozi, ca vin floricelele din ghiveci si incep cu din astea.
      Ba nene, scrie acolo, copie CI? Bun, la tine la scarbici sau acasa, SIGUR exista un xerox. Pui mana si scoti buletinul la xerox si gata, ce tot atata talmes balmes, ca sa faca functionarul, ca sa faca pulea, ca eu nu stiu sa apas pe butonul de fotocopiere, ca de ce imi cere?? CERE? Dai!
      Dupa, te duci frumos si faci reclamatii unde vrei, ca ti se pare nedrept sa iti ceara copie, nu te apuci sa te revolti fix la ghiseu!
      Gizaz…

      00
  4. Acum daca stau bine si ma gandesc nu a fost o singura data cand sa fi fost prin vreun loc de-asta cu ghisee sa nu fi vazut oameni care veneau ca la piata.
    De ex:
    – la permise se asezau la coada fara sa ia bon de ordine, iar la ghiseu le lipseau acte.
    – la evidenta populatiei o tanti tipa impingandu-se peste oamenii care stateam la rand ca ea se grabeste si vrea sa plateasca taxa de urgenta, ca se grabeste, ce nu intelegem (btw, nu exista asa ceva)
    – tot la evidenta populatiei venise un nene suedej la vreo 50 de ani ca el vrea buletin. bun, zice tanti de la ghiseu, dati-mi buletinul actual si completati cererea asta. pai n-am buletin. nu il aveti la dvs sau cum? nu cucoana, nu am avut niciodata, eu vreau a unul ca am nevoie!
    – la banci la fel. asteapta ceva cu ochii in tavan fara sa ia bon de ordine, apoi se supara si se baga la cearta etc.

    Dar, cum nimic nu este alb si negru, exista si partea cealalta de nesimtire, aroganta, neprofesionalism si totala nepasare. Iar procentual, in experienta mea, asta predomina de departe in intalnirile cu functionarii publici.

    00
    • re: „ea se grăbește”…. eu când stau la o coadă și mă trezesc cu una d-asta mai cu tupeu îi răspund: „da’ ce crezi că noi stăm aici fiindcă avem timp de pierdut? Dacă te grăbești mai mult decât noi atunci dă 50 lei la fiecare persoană pe care vrei să o depășești. Time is money.” … majoritatea țațelor se calmează instant.

      00
    • Buna asta cu 50 de lei pentru fiecare de la rand.

      Persoane ca ala fara buletin sau cu acte aiurea o sa existe intotdeuna. Se poate evita pierderea de vreme daca ar fi, cum s-a zis mai sus, una sau doua persoane care verifica actele INAINTE de a sta la coada. Dar timpul pierdut e al cetatenilor, nu al celor din partea cealalta de ghiseu, asa ca nu o sa se faca asta ca nu se observa.

      00
  5. Un prieten are statie de ITP. Nu e zi sa nu apara 3-4 ratati ce se aseaza la coada cu becuri arse.

    00
    • Stai că vine vreun Marius acum și îți explică cum că prietenul tau are service și că ce mare greutate ar fi să îi schimbe un bec acolo pe loc.
      Ne place schimbarea și ordinea dar să înceapă tot timpul de la ceilalți.

      00
    • Pai si? La 80 lei un ITP cum ar fi sa iti schimbe un bec pe loc cu 100 lei?

      Nu vrei? La revedere, ne vedem altadata.

      00
    • Exact asta am patit eu la masina sotiei cand i-am facut itp-ul, si un proiector era ars/fir intrerupt nu-mi aduc aminte. Omu s-a dus frumso a aluat unbec si l-a schimbat, a iesit itp-ul totu bine si frumos. Bec 50 de lei.
      Fara a fi neaparat de acord cu Marius, a fost un gest frumos si s-a rezolvat o problema pe loc, cand a aparut pentru ca s-a putut si ala de la itp nu era un nefutut.

      00
  6. Eu aproape am crezut ca sunt intr-o tara civilizata cand am reusit sa-mi inmatriculez masina in ~2 ore: la fisc am terminat in 15 minute, la DRPCIV am ajuns 45 de minute mai tarziu, am asteptat 30 de minute la coada, am platit direct! la ghiseu toate taxele si am terminat.
    Zic aproape pentru ca mi-a zis la ghiseu ca placutele or sa fie gata dupa 2 zile. M-am dus totusi a doua zi si erau gata de atunci.

    00
    • Cind s-a intimplat minunea? Acu 10 ani am inmatriculat masina in 20 de minute la nemti si am pus pe drum, iar acasa mi-a luat 10 zile cu PCR cu tot… Dădeam bună ziua la gîște…

      00
    • Eu am preluat plăcuțele noi după vreo 2-3 ore, am parcat mașina chiar în fața instituției. Eram în provincie. Dar în București ne-au fost gata pașapoartele aproape instant. La fel și alte interacțiuni recente cu statul au fost decente.

      00
  7. Deci sistemul e asa de ticalosit ca daca se intampla ceva normal, o vezi ca pe o victorie :)

    Nu-i bai, next time au s-o bage iar fara alifie. Gasesc ei ceva, o „poprire” sau vreo amenda/taxa pe care ai impresia ca ai platit-o, dar la ei apare scadenta.

    Am gasit un comment din alta parte f bun, valabil pt toata lumea de fapt:

    „De ce va irositi timpul pe aici? Invatati tot ce puteti/credeti ca veti avea nevoie si apoi plecati. Romania e a sistemului, nu a voastra, dar alte tari sunt ale cetatenilor.

    Deci nu mai fiti fraieri, inarmati-va cu rabdare si vedeti-va de drum, indiferent ce afinitati aveti si ce domenii cunoasteti, exista ceva pentru voi peste hotare, nu aici.

    Aici e doar o bataie de joc.”

    00
    • Deci sistemul e asa de ticalosit ca daca se intampla ceva normal, o vezi ca pe o victorie

      nu, oamenii sunt atât de nepregătiți că birocratul se sperie când ai actele în regulă.

  8. Eu n-am înţeles niciodată fazele astea.

    Întotdeauna merg la un birou de copiat acte de lângă poliţie, care pentru 10 lei îmi dau şi prea-sfinţitul dosar cu şină, şi îmi verifică toate actele, xeroxuri, bla bla, şi mi le mai şi pun în ordinea în care ştiu ei deja că se uită poliţistul peste ele.

    Când am fost la poliţai, s-a speriat şi el. A durat 5 minute cu numere personalizate cu tot, iar peste 2 ore erau deja gata şi numerele, le-am pus pe maşină şi am plecat acasă.

    00
    • păi de ce să ii dai bani ăluia? ce, tu nu poți să strângi toate actele? nu poți, dar de ce să îi dai bani ăluia?!

    • Mie mi-a luat 10 Ron doar pt un xerox si ca s-a uitat la dosar (erau toate in regula, mai putin xerox-ul la asigurarea ce o faceam acolo). M-am dus pentru asigurare, dar a zis ca se uita si la dosar.

      00
    • În TM se ia 10 lei pentru o programare online la preschimbarea permisului de conducere :))
      Asta da afacere.

      00
    • Asta cu ordinea am vazut-o si eu. Ia dosarul, il deschide si zice: „n-aveti copie X”. Rog sa dea o pagina si o gaseste. Dupa care: „n-aveti copie Y”. Serios? Rasfoim si noi putin inainte de „n-aveti”?!

      00
  9. 3,2,1 inc articol ca iar primesti decizie de impunere de la anaf.

    sa iti dea sfantu ilici unu care iti cere sa ai completat tabelul cu 2 zecimale, nu 4 sa ma pomenesti.

    00
  10. e un progres pentru noi, dar in tari civilizate alea 6 acte se pot trimite online si daca e ceva chiar care trebuie original (foarte putine chestii de obicei), te duci doar sa iti verifice ce ai pus deja online si care a fost aprobat

    00
  11. Cand e vorba de un intreg dosar cu acte (ex. inmatriculare masina), imi iau informatiile de pe net. Dar nu stii niciodata daca site-ul e actualizat la zi sau nu. Asa ca pun in dosar si documente suplimentare, copii xerox la toate actele traduse si netraduse, bineinteles cateva copii de la cartea de identitate. Peste tot trebuie cate una.
    Au fost cateva locuri in care mi-au cerut (anul acesta) copii ale documentelor care nu erau specificate pe site. Dar macar nu am mers de 2 ori in acelasi loc.

    Din experienta mea, solutia este sa incerci sa intelegi cum merge sistemul (nu au proceduri pt toate situatiile), nu te certi cu doamna de la ghiseu si probabil ai sanse sa rezolvi chiar daca ei i se pare ca nu esti „in regula”. Exemplu: cand am primit un colet la posta de langa servici, doamna mi-a reprosat ca „de ce in cartea mea de identitate nu este trecuta si adresa de la servici? Ca imi apare doar adresa de locuit”. Pana la urma m-a servit asa cu jumatate de inima, ca si cum as fi facut o ilegalitate. Si cu mentiunea ca data viitoare sa nu mai vin asa.

    00
    • am toate actele principale scanate în telefon și in cloud, pentru situații de genul „puteți să-mi trimiteți prin whatsapp X sau Y”.

    • Oooo, e ideala asta cu trimisul prin Whats, dar pare din viitor pentru 99% din birourile cu functionarime de stat…

      00
  12. Pe unde am fost in vest, Olanda, Germania, Anglia ca sa numesc doar cateva dintre tari daca au avut nevoie de actul meu de identitate au facut ei ce copii aveau nevoie, nu pentru ca am coaiele mari ci pentru ca au deja aparat si sistem centralizat ca sa nu mai vina cetateanul cu bratul de hartii. Nu mai fiti nebuni, in Romania lucrurile se intampla pe dos.

    00
    • Cine plateste foile? Și tonerul?
      Vrei sa îți vina curtea de conturi pe cap?

      00
    • Confirm. Ba în unele cazuri se specifică în mod expres că vor face ei toate copiile, deoarece trebuie să verifice originalul (la depunerea aplicației de cetățenie, de exemplu, dar nu numai).
      Foile și tonerul le plătește instituția respectivă.

      00
    • Asa a fost si la noi. Multe institutii aveau xerox-uri pentru public. Dupa aia s-au prins cei din sistem ca-si pot face niste bani cu firmele de copiat acte. Asa ca au scos xeroxul din institutii. Fiindca daca le iei la bani marunti si firmele astea tot a unor directorasi, comisari de politie & alti bugetari cu functii sunt.
      Cel mai banal exemplu: primaria din comuna de unde ma trag. Avea xerox. Fata primarului are alimentara. Si-a cumparat un xerox. Normal ca de 3 ani xeroxul primariei s-a defectat si nu sunt fonduri pentru reparatii.

      00
  13. Doar ca teebuie s te duci la ghiseu e deja rau. Restu nu mai xonteaza

    00
  14. Cand am inmatriculat mobra, era la coada un specimen care avea la dosaru pa care urma sa.l depuna ptr inmatricularea unei masini, doar actu de vanzare cumparare in limba germana. Atat. Si tot el era cu gura mare.

    00
  15. Taxe si impozite sector 3, scopul era depunerea cererii pentru returnarea taxei de mediu daca tot s-a simplificat procesul si nu mai sunt obligatorii 1000 de acte. Intru in cladire, peste tot afise cu lista de 1000 de acte OBLIGATORII pentru returnarea taxei. N birouri cu cozi imense de contribuabili care asteptau sa intre la inspectorul arondat lor. Pe fiecare usa scria: inspector X-ulica – persoane fizice litera A-D , sau E-G, etc. Tot pe fiecare usa mai jos cate un afis: In acest birou nu se lucreaza cu publicul. (!!!!). Birou de informatii nu se exista. Din gura in gura aflu ca la registratura s-ar depune dosarul. Stau la coada ajung in fata „doamnei” si o intreb daca pentru returnare taxa mai sunt necesare cele 1000 de taxe. Imi raspunde aproape cu ranchiuna NU! pai zic si de ce sunt peste tot afise cu actele obligatorii? Nu am apucat sa le dam jos. Era 27 iunie. Legea se publicare pe 3 iunie. Nu apucasera.

    Ok, dati-mi si mie o cerere pentru restituire. Pai nu aveti? E pe site! Eu nu am sa va dau, luati de la xerox. (Xeroxul care are tipizate ale unei institutii a statului roman este un magazin de copiere documente privat aflat la parterul unui bloc la 100 de metri de institutie). Cand sa depun dosarul in fata mea un tip ii da dosarul si ii spune, puteti sa va uitati va rog sa imi spuneti daca e ok, e complet. Ete na, i-a luat dosarul l-a pus in vraf si a zis ca ea nu are timp de asa ceva, daca nu e complet o sa afle cand nu o sa primeasca banii. 2018. Bucuresti. Romania. Kafka.

    00
    • Nu vreau să iei comentariul meu prea în tragic, dar ești ușor ilustrarea problemei din articol. Doar un pic.
      Tu ai fost la ANAF Sector 3. Direcția Impozite și Taxe Locale Sector 3 este în clădirea de peste gard. Știu foarte bine zona.
      Un prim pas pentru o relație eficientă cu administrația publică ar fi să știm exact la ce instituție mergem.

      00
    • :) Ai dreptate Eugen, in timp ce scriam aseara am zis sa ma asigur ca asa se numeste dar m-am grabit. Am fost la locul corect, in mizeria aia de cladire din spate, pe Lucretiu Patrascanu care arata ca in 1984. Naiba sa ii pieptene ce sunt, taxe si impozite, anaf…in fata e pt Ilfov si in spate pt S3. Oricum…a fost magic.

      00
  16. Va zic si eu una cu sistemul:locuiam în UAE, am venit in tara cu copilul sa-i facem pasaport nou. Depus toate actele, inclusiv copie certificat de nastere pe care au verificat-o vs originalul. Plecat din tara , intors doar ca sa ridic pasaportul. Mi-au cerut certificatul de nastere al copilului in original. Nu aveam actul la mine. Explicat situatia, au refuzat sa-mi dea pasaportul. Mers la primărie, declarat actul pierdut, primit act nou in 2 ore (nu ma intrebati cum am reusit). Problem solved. Sistemul asta, de care ne vaitam toti, il înjur și eu zilnic. Si totusi …

    00
    • O simplă căutare pe google te-ar (fi) elucidat că nu se eliberează pașaportul unui minor fără certificatul de naștere al acestuia, în original. Că ai adus tu copie la depunere dosarului… fain-frumos, dar nu se eliberează documentul fără certificatul original.
      Deci tu în loc să te interesezi de asta, ai dat șpagă (nu te întreb cum ai reușit). Așa faci și în UAE?

      00
    • *Ingrid: de acord cu tine, greseala a fost a mea. Nimic de comentat aici. Vroiam doar sa spun ca sunt unul intre cei care arata cu degetul dar au fost situatii in care am apelat la sistem.

      00
    • @Ingrid „O simplă căutare pe google te-ar (fi) elucidat” – oare tu faci parte din lumea asta? Crezi ca toata lumea stie butona la tastatura cum stii tu? De ce sa mai fie nevoie de cautari adanci?

      00
  17. Dosar cu sina, timbru fiscal, am tot timpul la mine ca nu se stie cand iti trebuie sa faci o cerere!

    00
  18. Deci se poate, idem si eu, numere rosii fara probleme, mi-am dus toate actele (chiar suplimentar) si in 10 minute am fost gata. Altii mai „smecheri” au inceput sa se certe cu cei de la inmatriculari ca ba le lipseste x ba le lipseste y… la rar la fel, toata documentatia frumos in dosar, bagat masina la itp, toate bune si frumoase, la numerele permanente idem, facut toate actele de acasa, mers frumos la numere si la fel, in 10 minute treaba terminata… eu nu stiu voi ce ziceti de birocratie imensa dar sa nu uitam ca si in franta italia spania germania exista birocratie si accesul la informatie, la fel ce la noi. Ai telefon, pune mana pe telefon si suna daca ai nedumeriri in ceea ce priveste actele

    00
  19. Pana acum am avut numai experiente bune cu functionarii publici. Poate am avut si noroc, dar chiar peste tot nu am dat decat peste oameni ok, care m-au ajutat asa cum trebuia sa completez formulare de tot felul, de la deschidere de firma la tot felul de declaratii pentru pfa sau apartament, pentru tot. Si nu sunt mereu cu temele facute, dar intreb ce pot face si cum si chiar am fost mereu multumita de cum am fost tratata. Chiar super ok. Acum cred ca mai sunt si unii mai acri, dar si multi din cei care stau la cozi vorbesc urat cu ei, rastit, le reproseaza lucruri care nu tin de ei si tot asa. Chiar mereu am fost surprinsa placut pana acum, desi ma asteptam numai la belele si la bete puse in roate, dar nu a fost asa. Sper sa fie la fel si de acum incolo.

    00
  20. Citind comentariile, m-a uimit o chestie:
    Foarte mulți (inclusiv Vali) se plîng că, uite, cei din fața rîndului nu au hîrtiile pregătite (adevărat, astăzi există, de regulă, surse on-line de unde poți afla care sunt acestea însă se pot imagina totuși N motive pt care un om din fața ta nu le-a avut) și că de asta merge birocrația așa greu. Și că, ce dacă are tanti de la ghișeu copiator, dacă scrie undeva aiurea pe-un perete că tre’ să ai copie după buletin, apăi tre’ să ai!
    Băi, dar nici măcar pe unul nu l-a dus mintea să se transpună în ”cetățeanul de a doua zi”, care, dacă tanti de la ghișeu i-ar fi făcut pe loc copia lipsă ăluia de ieri (contra unui cost prohibitiv, nu contează!), acesta nu s-ar mai fi aflat ”mîine” (adică a doua zi) în fața lor la coadă!!

    00
    • Am amestecat cam abramburistic mai sus termenii de ”ieri” și ”mîine”, mea culpa.
      Ce voiam să spun, e că un cetățean ”rejectat” ieri pe motiv că nu are o copie după un act (care s-ar putea face pe loc) va fi un om care azi va ocupa un loc în fața ta la coadă.

      00
    • Da dar nu uita ca la primariile de municipiu si alte institutii xeroxul e contra cost si cand vine vorba de contabilitate se cam opreste lumea ca na, trebuie sa iti faca o chitanta, acolo trebuie alta persoana, daca ai 1000 de persoane cu 1000 de chitante pe zi iti va trebui inca un angajat, deci bani pierduti pe inca un angajat. Nu ar fi mai simplu sa vii cu copia de buletin dupa tine? Eu intotdeauna am in masina o copie de pe buletin, talon, vinieta, rca…

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile