Care e miza directorilor de școli?

Probabil ați văzut știrea cu ordinul secretarului de stat al Educației Liviu Marian Pop, care spune că directorii de școli picați la examenele tehnocraților pot rămâne în funcție până la Sfântul Așteaptă, chiar dacă au picat examenele.

Și asta pentru că școlile sunt niște vaci de muls pentru trepăduși de rang inferior din orice partid. Și directorul e cel care manevrează fondurile, care decide ce nevoi are școala, ce oameni trebuie angajați și ce firme trebuie să execute lucrările. El are grijă să omenească firmele de casă, sa mărească salariile celor care îl ajută să fure, să le angajeze rudele și așa mai departe.

De exemplu, un abonament de internet pentru o școală e ~1.000 lei. Inițial am crezut că e ceva cu mentenanță, dar nu, e o mizerie simplă de la RDS. Copiatoare și papetărie vândută la suprapreț? Depinde. De 3 ori mai scump decât la Carfur e bine? Faza cu manualele lipsă a fost o mană cerească pentru șmenurile cu copiatoare și hârtie pentru ele. Renovări, instalații, totul se face la suprapreț.

De aia e o mafie care ține cu dinții de posturile astea. Consiliul profesoral administrativ e format din loiali directorului, care votează ce trebuie și primesc la schimb măriri de salarii, renovări prioritare, mușamalizări de probleme și tot așa.

Și, cu cât școala e mai mare și/sau mai bine văzută (deci copii de ștabi), cu atât are buget mai mare, deci mafie mai mare și mai rapace.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Ai cum oprim caraatita asta? Doar prin concurs la nivel de directori nu cred ca se opreste hemoragia.

    00
    • Cu parinti care nu mai stau ca vitele in fata profesorilor.

      00
    • se poate opri doar daca exista concurenta semnificativa pentru sistemul de stat – fie scoala de acasa, fie scoala privata.

      00
    • achizitii cheltuieli venituri sa fie la vedere pe site-ul inspectoratului scolar judetean

      daca n-a dat ordinul asta ciolos, atunci e o uitare de neiertat

      daca a facut, bravo lui

      00
    • Da’ cind profesoara e intrebata de ce cei care se joaca pe telefon in ora nu primesc intrebari grele si au zece si raspunde ca aia nu ii deranjeaza ora, ce ar trebui sa fac eu? Sa merg sa ma cert cu ea sau sa stau in banca mea si copilul meu sa aiba media scazuta la ea (muzica) desi a luat 10 la test dar nu i a trecut nota si a asteptat sa il taxeze. Chiar nu stiu ce sa fac….in conditiile in care copilul e bun la altceva nu la muzica dar nu ii deranjeaza ora.

      00
    • @gi pii morgan

      Sunt, dar sunt date mincinoase. Preturi umflate, achizitii fictive.

      00
    • pai daca sunt publice achizitiile hai cu un link de

      – copiator cumparat de scoala la suprapret

      – sau macar de abonament internet 1000 de lei/scoala

      00
    • Daca crezi ca au vreo valoare notele alea la muzica, copilul tau o sa aiba probleme mai mari. O medie de zece nu garanteaza vreun fel de succes. Parca nimeni nu se gandeste ca puisorul lor scump o sa faca 25, 18 pentru aia saraci, de ani vreodata si ca ar cam trebui sa se poata sustine la varsta aia si sa se apuce sa il indrume spre chestia asta. Nu sa ia media zece la muzica.
      Eu am realizat de la o varsta frageda ca sistemul ala de invatamant nu ma satisface si l-am fentat la greu, mi-am trait copilaria si adolescenta. Cei drept mai scriu cuvinte si expresii aiurea, dar nu imi platesc cititorii de pe bloguri salariul si cum le mai zic si alora de ma corecteaza, nu am nici un beneficiu daca invat gramatica si chestii. Cand vorbesc romana sunt mari sanse sa vb cu unii mai prosti ca mine.

      00
    • Pt super_fitbal: nu cred nici eu nici el in medii numai de 10, dar mi se pare nedrept ce i-a facut. Era doar o curiozitate ce ar face altii in locul meu. In fine….Sa invete de mic cum se imparte dreptatea

      00
  2. Și vor reîncepe renovările prost făcute Made by Nastase, iar asta înseamnă o grămadă de bani cu dedicație.
    Dacă socotim cîte școli sînt în orașele mici+comune înțelegem că sumele cu dedicație sînt enorme.
    Nici o diferență față de spitale.
    99% din cei care au luat concursul de directori de care pomenești au fost și înainte directori, doar că acum au totuși un concurs ciștigat.Dar și asta spune ceva despre ugerele disponibile în școli.
    Nu e vorba doar de directori/adjuncți în discuția asta.Aici intră mulți profesori care nu au ce căuta în învățămînt, ei vor doar bani.
    Și pe ne mirăm de ce sîntem așa de înapoiați.

    00
    • Adevarul e ca daca scopul meu ar fi sa ma imbogatesc, primul meu gand ar fi sa ma fac profesor.

      00
    • Mie nu’mi pare ca suntem inapoiati ci mai degraba, as spune, dar nu vreau sa jignesc pe nimeni, ca suntem doar PROSTI!

      PS. Am glumit cand am zis ca nu vreau sa jignesc pe nimeni! ;)

      00
    • 85% am citit pe undeva, nu-i 99%. Problema e cu cei 15% care ar trebui sa se schimbe, si nu se vor schimba.

      00
    • @Andrei: fă diferența între a cîștiga bani nemunciți și a te îmbogăți.
      Eu vorbesc de bani nemunciți, bani care sînt luați degeaba de multe ori de cei din „aparatul de stat”.
      Dacă vrei să fi un astfel de profesor orientează-te către sport, fizică, matematică, desen, muzică.

      00
  3. @offtopic – frumos la voi la Brasov:

    00
  4. Să vă zic ceva la nivel mai mic.
    La mine în liceu directoru era acționar la o imprimerie din oraș, alături de alți mandatani locali. În fiecare semestru ieșea o revistă a școlii plină de efectiv căcături pretinse a fi articole elevate scrise de elevi, poze și liste cu absolvenți, pe prima pagină era o prefață de la dom’ director, Ceaușescu style, etc.
    Era 10 lei, se făcuse 12, apoi 13, o să ajungă la 50 in plm. Pe ideea că mulți elevi au parinți bazați, li se rupe de bani. Diriginții trebuiau să strangă banii de la absolut toată lumea, aveau termen până când să-i predea. Nu exista să nu o cumperi. Dacă refuzai, se sunau părinții, intimidări, că doar ați știut când ați intrat aici ce presupune (da, pe foaia de la repartizare scria în paranteză la numărul profilului că tre’ cumperi revista școlii) și mijmașuri din astea. Bineînțeles că mi s-a fâlfâit de revista lor. Bineînțeles că pluteau rupte și scuipate pe holuri.
    Sau cum același director a renovat clădirea pe miliarde și pică gletul și lambriurile dacă te uiți stramb la ele.
    Sau cum e director de prin 2000 și până nu îi dau muie toți profesorii din liceu nu pleacă. Bineînțeles că iese la coniac vechi de 100 de ani cu același partid atotputernic din oraș…

    00
  5. NOU
    #18

    Macar de ar beneficia elevii de chestiile alea… dar oricum ei nu conteaza si totul e facut pentru coducere si profesori.
    P.S partidul e aspect insignifiant, cand e vorba de manevre toti se au ca fratii (inclusiv primar PNL si director PSD)

    Asta e, pana la urma, mentalitatea majoritatii, vor balciuri si manele in loc de strazi scoli sau spitale.

    00
  6. daca vor putea vor angaja politic pana si femeia care sta la intrare in gara la wc si vinde hartie pentru cur!

    00
  7. Apoi asta nu se întâmplă numai la școli, in toate instituțiile publice, cu subiect si predicat, este exact aceeași poveste.
    Partidul dictează, primăriile secundează (local mai dictează si ele dacă li se da voie) si instituțiile care executa ce li se ordona.

    00
  8. Chestia asta nu intră cumva la rubrica ta de fracturi logice? Adică:
    1) A avut loc un concurs, organizat de un guvern competent și transparent. Nu mai urmăresc cu atenție știrile, dar nu-mi aduc aminte să fi existat vreun scandal legat de acest concurs.
    2) La concurs au participat niște oameni competenți, integri, care vor să facă doar bine și sunt mânați exclusiv de dragoste nețărmurită față de copii.
    3) Unele locuri au rămas neocupate fiindcă oamenii competenți, integri, care vor să-și dedice viața copiilor nu au luat nota minimă.

    Care e soluția pentru locurile neocupate? Mai ales că, cel mai probabil, vorbim de zone sărace cu deficit de cadre didactice calificate…

    00
    • ești simpatic.

      Care e soluția pentru locurile neocupate?

      sunt locuri neocupate pentru că directorul a picat și ceilalți candidați nu s-au încadrat la cerințele comisiei sau au fugit pur și simplu scârbiți de cât de multă corupție este. plus că majoritatea directorilor de pe post au prnit cu un avantaj imens și totuși unii dintre ei nu au reușit să ia examenul.

      soluția nu e să pui același om, dovedit acum incompetent, ci să ții concursul din nou, cu candidați noi. iar și iar și iar.

    • Cristian Banu, la concurs au participat toti cei care au vrut sa participe. Nu doar integri si dedicati invatamantului. Cei care, probabil, nu erau in stare nici sa isi scrie corect numele au picat concursul. Acum sunt pusi pe functie din ordin politic. E mai clar?

      Acum sa clarificam si pe cei care urla „dar PSD-ul pune acum politic directori” – afirmatie aberanta ce nu se bazeaza pe nimic, ci e doar propaganda la fel de stupida cum e si cea din tabara adversa.

      Prima informatie: Din cele 5.402 funcţii de conducere ocupate prin concurs, 85,67% sunt ocupate de persoane care anterior organizării concursului ocupau funcţia de director/director adjunct. Deci prin concurs nu s-a rezolvat mare lucru…toti cei dinainte (numiti politic si cum mai erau pusi) au ramas in marea lor majoritate.

      A doua informatie: Conform metodologiei, pe posturile vacante rezultate în urma concursului, până la data de 9.01.2017, inspectorii şcolari generali și consiliile de administraţie aveau obligația să numească persoane care, anterior concursului, nu ocupaseră funcţii de conducere. Deci chiar metodologia existenta deja (facuta de tehnocrati) dadea posibilitatea numirii (in anumite conditii) in cazul in care nu se ocupau functiile prin concurs.

      A treia informatie: din totalul de 8884 de pozitii de conducere din scoli…au mai ramas neocupate (si impactate de ordinul asta emis de PSD) un numar de 666 (adica nimica toata de 7.5%).

      Deci nu e problema atat de mare pe cat se prezinta de unii. Asta cu „sa mai facem inca un concurs si inca un concurs” e doar o idee copilareasca. Asa ceva nu era luat in considerare nici in metodologia initiala facuta de tehnocrati. Doar ca ei nu au mers mai departe sa realizeze ca pot ramane posturi neocupate chiar si dupa etapa in care se puteau face numiri pe posturi.

      00
    • „Acum sa clarificam si pe cei care urla „dar PSD-ul pune acum politic directori” – afirmatie aberanta ce nu se bazeaza pe nimic, ci e doar propaganda la fel de stupida cum e si cea din tabara adversa.”

      Corect, PSD nu pune acum directori politic. Ii avea pusi deja , de pe vremea guvernului Ponta cand i-au dat la o parte pe cei pusi (tot politic) de PDL si i-au instalat pe ai lor. Eu in bula mea mica stiu vreo 5 cazuri. Tehnocratii n-au schimbat oamenii PSD-ului, decat cativa prefecti dupa ce Dragnea la enervat pe Ciolos cand l-a chemat la raport in parlament.

      Cred ca un prim pas in rezolvarea acestei probleme ar fi fost sa nu se mai permita ca oamenii care ocupa functii de conducere la institutii de stat poata fi membru de partid in acea perioada.
      Dar e o discutie pur teoretica acum, poporul a ales (in continuare) calea furtului, a politizarii si a lenevelii. Ciolos a fost inca un Ion Ratiu ratat.

      00
  9. Mama a fost pentru cateva luni directoare la un liceu, acum 2-3 ani.
    Intre timp e la pensie.

    Exista cateva planuri de atac:

    1. Asa cum ai spus tut, e o mica vaca de muls pentru contracte capusa:
    – renovarea anuala (aici se vine direct de la partid firma)
    – internet UPC ce abia se taraste, dar cu pret enorm
    – fima de paza, de partid
    – consumabile imprimante, copiatoare, hartie igienica etc
    – protectia muncii

    2. E foarte important ca politicul sa tina in frau orice incercare de razvratire, de aceea singurele miscare de protest/greve au avut loc rar si aproape intotdeauna in… vacante!

    00
  10. Doar eu am senzatia ca providerii de internet ar sponsoriza scolile cu net gratuit daca li s-ar cere asta? Hai bine, sa nu fie 100% gratuit, adica sa le permita sa lipeasca in salile de informatica stickere cu „internet asigurat de *nume provider aici*”. Pe bune, la ce conexiuni avem in tara aproape orice provider isi permite o asemenea sponzorizare fara a simti vreo paguba semnificativa in buget.

    00
  11. NOU
    #29

    Caz concret la fiu-meu la scoala (clasa 0): de vreo 2 ani parintii se luptau cu dna director care este practic un tiran atat cu copiii. dar mai ales cu profesorii. De la inceputul acestui an scolar a venit in consiliu parintilor un tip dedicat si determinat sa rezolve problema. A facut presiuni si a reusit sa primeasca acceptul sa asiste la examenele susitunte de mahalagioaica pentru mentinerea postului de director. Evident ca a picat unul din examene pentru care a depus contestatie, pe care ulterior a picat-o. Bucurie si fiericire in randul profesorilor si a parintilor pana cand a venit Cati Andronescu pe un cal negru si a rezolvat situatia presanta pentru saracii directori. Iti vine sa ii mitraliezi pe toti.

    00
  12. Si nu este vorba doar de scoli, asta este modelul in TOATE domeniile in Romania. Ceea ce ma uimeste pe mine este ca intr-o tara care se da cu curul de pamant cu religie,familie traditionala,ortodoxism, Arsenie Boca, pupat de moaste, biserici, etc..avem probabil cei mai multi hoti si cele mai multe curve din Europa. Amuzant este ca hotii au peretii/masinile personale incarcati de icoane sau cruci…

    00
    • NOU
      #31

      te miri tu da te miri degeaba lol

      e ca si cum ai te-ai mira ca in romania la atatea oi exista si caini si lupi lol

      00
  13. Baietii au castigat alegerile asa ca or sa continue distractia cat sunt la putere:
    – furt
    – risipa
    – constructia si intarirea unui sistem cat mai favorabil faptelor de mai sus si cat mai greu de reformat de cei care or veni dupa

    Am un copil de gradinita si ar trebui sa-mi scot capul din fund si ma car din Romanica.

    00
  14. de uz intern :), ca explicatie, nu e musai sa il aprobi

    Exemplu: Vlad Tănțel. Înscris pentru postul de director al scolii din comuna Buzescu, judetul Teleorman. A candidat din partea PSD la alegerile locale din 2016 pentru Consiliul Local Buzescu. A candidat din partea PSD pentru Consiliul Local Buzescu și în 2012, când era vicepreședinte PSD Buzescu. În 2008 a candidat la alegerile locale pentru Consiliul Local Buzescu și pentru primăria Buzescu.

    Mai avem zeci de nume.

    https://galatiinfo.wordpress.com/2016/11/06/familia-politica-a-invatamantului-romanesc/

    00
  15. Consiliul profesoral e format din toti profesorii, poate voiai sa spui consiliul „administrativ”.

    00
  16. Cred ca trebuie sa modifici putin, Liviu Pop e secretar de stat.

    00
  17. Liviu Pop nu e ministrul educatiei, e un trepadus de secretar de stat. Inalbitorul lui Ponta cand cu plagiatul.
    Locul lui e acolo unde se foloseste si Peak sau Domestos.

    00
  18. Explicatia lui pop, nu ajunge? „Pe cine altcineva sa punem?”

    00
  19. Vali te rog eu scrie si articole pozitive ca intru in depresie cu ce se intampla in tara asta

    00
  20. Directori de scoli,spitale, centre sociale ,regii „autonome ” etc. peste tot pe unde e directorime domneste sfanta spaga.Sa ii angajezi pe criterii clare prin concurs si sa mai si urmaresti cheltuielile si sa vezi atunci eficienta si cum ar avea si altii de castigat nu numai cativa alesi abonati pe viata.

    00
  21. Directorii scolilor sunt o unealta iscusita, atunci cand este necesar:
    – organizarea alegerilor (majoritatea sectiilor de votare sunt amenajate in scoli)
    – plasarea favorabila pentru copiii celor din sistem (invatatoare bune, clase bune etc)
    – influentarea parintilor, prin decizii si mesaje (cu ocazia sedintelor)
    – piata de desfacere pentru manuale (in functie de autorii „unsi” de la centru)
    – raspuns la solicitarile de organizare/oprire a grevelor

    Interesele sunt mari, controlul butoanelor fiind esential.

    00
  22. o alta miza e pregatirea noii generatii de votanti psd. deja o parte din „roadele” sistemului de educatie andreonestic s-au vazut. Tinerii analfabeti functional au votat psd dintr-un spirit nationalist-dacic exacerbat!

    00
  23. Asta cu abonamentul de net e nimica toata.
    – Mentenanta calculatoare (ajungea undeva pe la 2500RON/luna si nu se efectua nimic dar banii erau incasati)

    – Administrare site (eu ma ocupam de siteul liceului desi terminasem liceul de ani buni si a venit cineva din „partea sectorului” – si a facut contract de 1 an cu toate liceele/scolile/gradinitele din Bucuresti pe o suma de 3000RON/an). Toate siteurile aveau acelasi template + 2 pagini cu detalii + pagina de contact. Dupa ce s-a terminat contractul binenteles ca au revenit la siteul original.

    – Contracte cu firme de copiatoare/ink/etc pe sume umflate

    Si asta se inatmpla intr-un liceu mare din Sectorul 3 Buc plin de cadre didactice care nu stiu sa deschida un calculator, nu mai zic de verificarea mailului. O sa moara pe pozitiile alea de secretare/etc si tot nu o sa angajeze pe cineva competent. Degeaba incerci sa schimbi ceva ca si parinte, fost elev sau chiar si colaborator, mafia politica e atat de mare incat nu ii intereseaza.

    00
  24. Stiu sigur ca la un liceu de nivel mediu/mediocru din Cluj, se cheltuie lejer 100k eur pe an din care se fura lejer un sfert. Bine, si din ceilalti bani se fura de catre firmele prestatoare care suprataxeaza pentru chestii inutile scolii. Deci , teoretic, sunt bani, dar nu pt salarii ,pt ca salariile ar genera inflatie. (cred)

    00
    • NOU
      #52

      umflarea preturilor in contractele cu statul e generalizata in toata uniunea europeana

      ideea e ca un 20% la suta din impozitele platite de cetatean intra in buzunarul jmekerilor si al partidelor care au castigat generale si sau locale

      00
    • NOU
      #53

      Da, asta pentru ca licitatiile sunt atat de stufoase si complicate, ca trebuie sa mai angajezi oameni ca sa iti interpreteze textele alambicate si ca sa-ti faca maculatura, plus costul participarii la licitatie, si ambele vin cu risc de paguba 100%

      In caz de atribuire directa, da se fac jmenuri, dar sumele sunt relativ mici.

      00
  25. Cand eram in liceu, s-a pus parchet, iar peste o luna s-a montat alt strat de parchet peste cel existent

    00
    • La mine la liceu s-a pus gresie peste gresie, la un an diferență. Tot liceul. Că i se părea directoarei că pe aia veche, de un an, se aluneca…

      00
  26. Directorul nu poate mari salariul nimănui. Nici măcar al femeii de serviciu. Totul se face printr-un program online de salarizare EDUSAL. Consiliul de administrație (nu administrativ) este ales de toți angajații unității de învățământ (consiliul profesoral). Din consiliul de administrație fac parte reprezentanții elevilor, părinților, autorităților locale și profesorilor. Achizițiile și investițiile se fac doar prin licitație și online prin aplicația SEAP. Sunt angajat al unei unități de învățământ, ma ocup de achiziții și de resurse umane. Am avut anul trecut doar 2 audituri financiare și un control al corpului de control al președintelui Consiliului județean.

    00
  27. Ce e mai evident decit hotia asta ? „O SPAGA SCURTA ?”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile