Mitul megapixelilor – “the singer, not the song”

Am descoperit recent chestia asta, care mă amuză foarte tare: un nene a făcut o sesiune foto cu un iPhone 3GS, doar ca să arate că se poate şi că fotografii fac fotografii, nu pierd timpul cu megapixeli şi alte minuni.

Şi că, după ce ai depăşit pragul psihologic de 5, nu mai contează aşa mulţi câţi sunt, ci cât de mare e senzorul. Nokia 808 e un exemplu în zona asta, şi până punem mâna pe el să vedem ce ştie, ne uităm la pozele făcute de alţii şi comparăm din ochi.

Dar producătorii insistă să ne vândă mitul megapixelilor în loc să printeze pe cutie mărimea senzorului sau alte chestii care chiar influenţează calitatea fotografiei.

Titlul e după o piesă Rolling Stones. Ar fi mers şi “too many protest singers, not enough protest songs”.

 

Şi încă două linkuri: m-am jucat un pic pentru a afla ce smartphone are cea mai bună cameră foto şi am comparat  Nokia E6 cu iPhone 4S  şi Sony Xperia S cu iPhone 4s.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. Aici avem o problema :) Ce zice ? „Hai sa va arat ca putem face o sesiune de fashion si cu telefonul, ca nu aveti nevoie de mare lucru pentru a face fotografie calumea!” Dar … cat costa instalatiile de iluminat din studioul ala ?

    Pentru cine nu a inteles inca, fotografia se bazeaza pe lumina, mai exact lumina inseamna fotografie (putem discuta si despre camera obscura, pentru cine nu ma crede…). Lumina de studio compenseaza foarte mult daca stii sa o folosesti, degeaba spui ca nu folosesti echipament foto scump cand iluminatul s-ar putea sa te coste ceva mai mult… Mai departe, mitul megapixelolor va tine foarte mult de lumina disponibila si calitatea obiectivului, asta cel putin din punct de vedere tehnic.

    Din punctul de vedere al calitatii artistice/fotografice, de cele mai multe ori putem trece peste dimesiunea senzorului si cati pixeli are, ca astea de foarte multe ori nu ne ajuta sa facem o imagine care sa isi depaseasca nivelul de „snapshot”. Aici are dreptate in totalitate. :)

    00
  2. Nu conteaza camera, conteaza cat de bun esti cu photoshopul…

    00
  3. Ori vorbesc eu cu alti oameni, ori traiesc sub o piatra, dar eu nu mai stiu pe nimeni sa-i pese de megapixeli.
    Zumu tata, ala ruleaza fin. De ce dreq aparatu tau cu 2x zum e mai jmecher decat scula mea cu 12x zum?! Si ce naiba zum e ala al tau de nu se vede aproape?!

    00
  4. NOU
    #4

    Pai nu trebuie sa faca si ei un ban pe spatele nostru cu megapixelii lor?:)) Noi credem ca e tehnologie, cine stie ce mai ales la telefoane aud foarte des -„Mi-am luat telefon” -„Zau? Cati megapixeli are?” :)), cam pe asta este bazata tehnologia digitala si ne-a cam luat mintile…

    00
  5. It seems like you realy love you’re iPhone. And this is cool, I’m happy for you because I’m sure that in a few months, no more than a year, after you’ll get an MB Pro, you’re gonna do some awesome creative shit

    00
  6. jollyca, asta i-am spus si eu lui zoso, si eu am impresia ca megapixelmania s-a cam dus.

    00
  7. E mai ușor să crească mega-pixelii decât sensibilitatea ISO.

    00
  8. Densitatea de megapixeli pe cm2 de senzor este importanta pentru calitatea pozei, zic asta de cativa ani buni. Pe vremuri Steve’s Digicams avea asta specificata din prima in tabelul cu datele aparatelor.

    00
  9. NOU
    #10

    Producatorii pot sa insiste cat vor, daca tu cumparatorul iti vezi de treaba pe 10Mp ce mai conteaza? Eh, psihologic insa, alare ‘noul’, cumparatorul e bucuros ca are „ultima strigare” in materie, producatorul face bani, departamentul de marketing ia prime si poate departamentul de cercetare primeste si bani sa inventeze ceva cu adevarat util. Toata lumea e fericita. Nu asta e scopul?

    00
  10. Hai sa ne vindem toti aparatele si sa facem poze cu telefonul. Ca asa e mai bine si oricum nu conteaz megapixelii. Nu stiu cine-si cumpara aparat pe baza de megapixeli, io am avut cam alte idei in cap cand l-am luat.

    Si am facut poze cu el noaptea (din mana, ca nu am trepied, si oricum imi tremura mana ca ultimului betivan) si cam pe tot felul de conditii. Punem la bataie faptul ca sunt cizma si totusi ies poze suficient de OK.

    Prietenul nostru are ultimul iPhone (il schimba anual, parca-i nebun) si mai face uneori poze cu el. Dar e atat de bun la poze, ca a dat mia de dolari si pe un Nikon 5100 ca al meu, asa sa fie acasa. Si, daca are de pozat ceva serios, foloseste APARATUL, nu iphone-ul.

    Am fost acu’ 2 zile la ‘graduation’-ul fetei lui de 6 ani (nu ma intrebati, se face mare tambalau aici si pentru o ‘absolvire’ de gradinita) si am fost toti 4 inarmati cu scule. Eu si nevasta-sa cu aparatele foto, jumatatea mea pe camcorder si el cu iphone-ul sa nu se plictiseasca. Dar ‘baza’ nu au fost pozele si filmarile lui cu telefonul, ci aparatele DEDICATE, facute pentru asta.

    Asa cum spune si Mike, pozele alea sunt facute intr-un studio, cu lumina OK. In conditiile astea si telefonul meu face poze decente.

    Scoate-l in ‘viata normala’, pe seara, noapte etc si se vad diferentele. Nu zic ca telefonul e prost la pozat, ca nu-i cazul, dar nu poti nega importanta unui aparat dedicat, mai ales daca esti un pic mai interesat de pozat.

    oricum, asa ca distractie, da, is misto pozele. As renunta la DSRL pentru un telefon? Niciodata.

  11. eu am ramas de 5 ani la 400D-ul meu. Inca tot e mai destept ca mine si inca tot fotografiaza mai bine ca orice scula din telefon.
    Exemple:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/6/64/Padova_2008.jpg
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/1/16/Venetia_2008.jpg

    00
  12. vin si eu si zic ca nu conteaza aparatul ci conteaza lentila.

    00
  13. Alegi un model care arata bine in orice pozitie, in orice vestimentatie, pui instalatii de iluminat de 10.000 de euro si pe urma spui ca nu ai nevoie de aparate scumpe ca sa faci poze bune, pai asa…faci poze bune si cu Olympus.
    La final te mai si lauzi cat de bun fotograf esti si pui toate pozele modificate in Photoshop.

    00
  14. Ia sa incercati flacai(atunci cand o sa apara) sa faceti o poza cu noul Nokia Pure View 808,care are o camera de 41MP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Credeti ca o sa iasa o fotografie meseriasa???

    00
  15. Eu inca fac poze cu un E73, nu vad nevoia de a trece la telefoane cu 8-12mp.

    00
  16. Mai oameni buni, foarte multi fac o confuzie intre pixelii reali (cati senzori are elementul fotosensibil) si pixelii obtinuti prin interpolare.
    Luati un soft gratuit de pe net si veti avea surpriza sa faceti o poza de `jde mii de pixeli dintr-una de 800×600. O sa arate chiar binisor, LOL!!!

    Interpolarea asta are farmecul ei si se foloseste la greu si in aparate. Chestie de mintit poporul cu reclama. Se foloseste din greu si la telefoane, si la aparate foto, camere video sau, de ce nu, la scanere. Pe mine m-a luat durerea de cap cand am citit cu mai multa atentie cati fotosenzori FIZICI are scanerul meu; restul sunt electronici!!!

    Uite, tanti wikipedia ne mai invata cate ceva:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Pixel

    00
  17. @Ciprian: „you’re iPhone” ? Adica Zoso e iPhone ? Nu mai bine te lasi tu de limbi pe care nu le stapinesti decit sa dovedesti tuturor ca esti doar un retard cu fite in cap ? Mai bine fii tu creativ in liniste cu iPhone si cu MacBook Pro, ca sigur cine nu are produse Apple nu e creativ.

    00
  18. Imi pierdusem orice speranta dar uite ca intr-un final, dupa 3 zile, @c3 a reusit. Well hello friend Mister Insightful and thank you!

    00
  19. NOU
    #20

    baiatul trage cu camera in distanta focala optima, cu iluminare profesionala, in plus photoshop cat china de umplutura. care practic anuleaza ceea ce a afirmat initial si anume ca vrea sa foloseasca o camera cat mai proasta.
    este adevarat ca cine se pricepe poate sa traga poze foarte cool si cu un telefon mobil. chiar si fara set-up.

    recomand cu caldura cursurile de fotografie de pe youtube. macar pentru minime cunostinte. dupa putem vorbi de camera, rezolutii, lentile, flash-uri, etc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile