De ce se miră americanii de mâncarea noastră

Anne-Marie O’Connor e o jurnalistă americană care a ars-o mult prin America Latina și prin cea de Nord, de aceea se miră atât de tare de mâncarea noastră, că are gust, că e variată, că e bună.

Pentru că la noi, chiar și mâncarea mediocră e bună. Te duci undeva, ceri o tocană, o  mermelesc la bucătărie, iese mediocră în cel mai rău caz. Rar dai de mâncăruri vomitive prin România (excepții notabile făcând, desigur, litoralul și taberele școlare).

Eh, te duci în partea ailaltă a oceanului și intri în primul birt și dai de carne cu gust de ciubotă și de omletă făcută din praf de ouă. Păi stai puțin, John, voi, maeștrii cărnii fripte, îmi aduceți rahaturi din astea la masă? Și apoi afli că un hamburger cu carne și cu chiflă, care pe la noi e 6 sau 8 lei, depinde unde, la ei e 50$. Bă, John, nu din ăla gourmet, că avem și noi din alea! Ah, nu, bos, alea gourmet, care în România sunt 12 sau 30 sau 80 de lei, costă acolo 150$.

Trăiască Monsanto!

Vrei să faci ceva acasă, te duci la Trader Joe’s, și ai de ales: puiul care, deși e mort de 3 zile, îți face cu ochiul și are 6 aripioare și coadă, care costă 5$ și are urme de la branula cu care se hrănea, sau puiul hrănit cu chestii mai umane, care costa 25$. Nu îți plac din astea, că e mult de muncă la ele și se strică mașina de spălat vase? Ia ceva semipreparat și apoi nu te mira de ce îți cresc solzi.

Acum, că mă gândesc, îmi dau seama de ce Yelp și alte aplicații din astea de notat restaurante au așa mare succes acolo și prin Europa nu foarte: ăia au nevoie să se ferească de mâncarea care mușcă după ce ai fiert-o 4 ore.

 

vegas-797

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

101 comentarii

  1. NOU
    #1

    Romanii care mananca de la restaurant/catering se impart in 2 categorii:
    1. „astea-s resturi de la nunta de duminica de la x local al patronului” „sigur sunt ingrediente expirate, ulei artificial si sunt preparate de un olog fara degetul mare”
    2. „foarte bun, extraordinar” chiar daca mancarea e cea mai banala posibila, desigur e mai buna decat parizer si alte resturi cu care erau hraniti acasa
    Sunt foarte putini care nu se arunca sa traga concluzii pripite, care apreciaza o carne de calitate fata de mdm, sau branzet din lapte fata de „cascaval vegetal”.
    Practic abordarea de tip „Arsenie Boca” se transpune si aici.

    00
    • Dacă zici de rău, eşti un muist care nu ştie să aprecieze mîncarea. Dacă zici de bine, eşti un căcat hrănit cu resturi. Să înţeleg că eşti vegetarian?

      00
    • NOU
      #3

      la 1. era vorba de cei care nici nu mananca (sau au mancat o data) de la restaurant/catering si isi dau cu presupusul, vezi mai jos sfaturi „din batrani”

      00
  2. That’s why they have guns an’ shit!

    00
  3. Apropo de restaurante: e in cultura lor sa mearga des la restaurant, pe cand in Romania mergi doar cand sarbatoresti ceva sau foarte rar (din motive financiare).

    00
  4. Nu se duc la senatorul lor ca sa propuna o lege in senatul lor si sa astepte ca statul lor sa faca tot posibilul pentru binele lor ca sa nu mai manance gunoaie?

    00
  5. Mincare americana prin definitie e cam fada. Habar nu am de ce dar asta e. Apoi adaugi la asta tot felul de combinatii de reducere a costurilor si intelegi de ce e „atit de buna” mincarea peste ocean. Iti recomand sa incerci mincarea restaurante prin Canada unde intilnesti zeci si zeci de bucatarii.

    00
    • 007: fusei in Montreal nu demult si mancarea nu e diferita fata de cea din SUA. Oopsy! Vezi ca-ti creste nasul! :D

      00
    • Acuma depinde unde ai fost. Ca daca te-ai dus la restaurant tipic nord american cu hamburgeri/cartofi prajiti normal ca nu e diferita. Ia incearca sa vizitezi niste restaurante etnice si iti schimbi parerea.
      Franceze/Italiene/Libaneze/Japoneze/Irlandeze/Rusesti/Romanesti/Africane/…. Lista e enorm de lunga!

      00
    • O buna parte din mancarea Canadienilor vine din California/Florida.

      00
    • Nu conteaza de unde vine ci cum e gatita.

      00
  6. Scurt: cand eram mici, batrana mea nu ne lasa sa cumparam nimic preparat in oras, spunea ca sunt stricate.
    Anul asta am fost pe acasa, si prietena mea a cumparat „de capul ei” niste eclere. I-a fost rau toata ziua. Batrana mea radea… radea in timp ce prepara niste ceaiuri de-ale ei, sa intremeze fata.
    Puii mei, care erau sansele? :)

    00
    • la cat zahar au nici nu trebuie sa fie stricate… e ca si cum ai bea 1-2L de cola si ai spune ca ai palpitaii.

      00
    • Daca i-a cumparat dintr-o bodega unde au stat eclerele alea la soare vreo o saptamana erau toate sansele. De cate ori am mancat din locuri serioase am fost ft OK.

      00
    • @Alex
      sarmale, etc se mananca peste tot in Balcani. Face tanti Neni din Smederevo niste sarmale de nu mai vrei nimic de la viata.
      Mancarea greceasca e diferita mult de a oastra din motive de peste. Noi nu prea avem bucatarie bazat pe capra si peste de mare ca ei.

      00
  7. E vorba si de traditii. Noi sintem de 2 mii de ani, se vede si prin chestia ca avem mincaruri care cer mult timp (ciorbe, fierturi la foc mic).
    Anglo-saxonii ce au? Fish’n chips si cirnati/burgeri cu bere.

    00
    • Un fish&chips decent se pisa cu bolta pe toata bucataria romaneasca, inclusiv pe mici. Aia de 2000 de ani :)

      00
    • Nu ştiu ce fish & chips ai mâncat tu, pentru că până la urmă e doar fish & chips.

      Nu sunt adeptul că românii sunt mari genii mondiale şi că suntem oprimaţi de vreo conspiraţie, dar mâncarea tradiţională românească e net superioară orice tradiţional britanic.

      Şi englezii zic asta, care când vin în românia în delegaţii rup restaurantele de zici că n-au mâncat de când sunt.

      Mai buni decât noi sunt lejer italienii, dar ei cred că sunt singuri în top, au diversitate şi calitate foarte bună.

      00
    • poate daca vrei sa ajungi la dimensiunile englezului mediu( marimea 42-44 la pantaloni)

      00
    • asa e ma. Tocanitele sunt mancaruri de oameni bogati :D

      se fierb mult pentru ca sa nu se strice repede

      00
    • Du-te si te culca Radule, esti obosit.
      Tu si astia din generatia cartofi prajiti… cu ketchup.

      00
    • @manu144x
      si sa nu mai vorbim de dulciuri englezesti. La primul meu Craciun aici am ajuns la urgenta- traditional chrismas cake=un fel de caramida dulce case se lasa 2 luni sa se fezandeze in bucatarie pana sa fie gata a reusit sa-mi redeschida un ulcer crancen.
      Sau de carnatii englezesti fara gust care arat ca niste puli mici jupuite si au gust de resturi de pe podeaua abatorului.

      00
    • Boss, bucătăria tradițională românească???
      Aia cu 100% influente turcești, grecești, romane și rusești?

      Aștept sa sara patriotii la beregata, dar ce avem noi original în artele culinare mai exact?

      00
    • Pulica, daca noi in 2000 de ani am invatat sa fierbem la carne pana se topesc cartilajele si devine comestibila si gaina/ vaca metusalemica, si sa facem din legume un terci, e bine.

      Zi si tu de un Dristor cu de toate boss, da e sa fim fair play. Ca de o tocana de coada de vita, un stew, un chowder stie si anglo-saxonu.

      00
    • @nicolae: poti sa demonstrezi ca influentele au venit de la turci, greci si rusi si nu invers? La urma urmei turcii, in mod traditional, nu mananca porc. Si rusii, mai mult sau mai putin traditional, nu mananca nimic. Ca sa nu mai punem si faptul ca noi nu am avut niciodat granite comuna cu rusii ci cu ucrainenii(Rusia != URSS). Si ca grecii au fost sub turci mai toata istoria lor culinara.

      00
    • Coaie, daca ii zici sarma si musaca (din turca), sau bors (din rusa), ce mai vrei?

      Sau crezi ca noi aveam macarea da nu aveam nume pt ea, noroc cu strainii, spagatul logic.

      00
    • Imi pare rau sa va dezamagesc, dar borsul rusesc nu are absolut nimic in comun cu cel romanesc. In plus, ala nici nu se face cu carne, la noi daca nu e bors de legume… Borsul nostru e mai degraba o ciorba turceasca adaptatata…
      Influentele balcanice in bucataria romaneasca sunt foarte puternice. Ideea ca noi le-am dat sarmalele si restul e hilara si ma duce cu gindul la prostiile protocroniste.
      Dar… Ce am facut noi, am luat retetele respective si le-am adaptat bucatariei noastre. Cum este exemplul sarmalelor turcesti, pe care noi le facem cu carne de porc. Si am mai si trintit o mamaliguta linga ele.
      Dupa care, absolut firesc si normal, le-am pus eticheta de „mancare traditionala romaneasca”. Si e vai de ala care ne contrazice.

      00
    • Au si ei zur, care e varianta inacrita cum se face la noi, si fara sfecla.

      E bun tare borsul polonez/ucrainean, cum vrei, cu sfecla, mai ales varianta care trage spre ciorba de perisoare.

      00
    • tinere borsu rusesc e o ciorba de sfecla. nu are legatura cu borsu nostru.

      e normal sa nu ai o bucatarie 100% traditionala. Pentru asa ceva ar trebui sa stai izolat. Cum noi am fost la granita intre austrieci, turci, rusi, poloni, unguri e normal ca mancarea sa imprumute idei de la toate.
      Traditional nu inseamna original. Inseamna ceea ce se gateste in mod traditional pe aici.
      Cum zicea Pastorel, pe la inceputu secolului trecut: o fi ea sarmaua de la turci, dar mananc-o tu p-aia

      00
    • @animal00: tinere, legat de borsul rusesc eu ce-am zis? Cit despre discutia traditional/original, e prea lunga si complicata.

      00
  8. Sunt multi domne…foarte multi. Si inghesuiti. Si atunci de unde atatia pui cat sa-i hranesti pe toti sanatos? Sunt convins ca in oraselele mici din patria americana se mananca aproximativ ca la noi…un cartof o fasola, o rosie o ceapa…

    00
    • Or fi ei multi, dar crede-ma ca is inghesuiti doar in metropole, in rest calatoresti mii de mile in care vezi case la distanta de 4-5 km una de alta si la zeci de km de civilizatie. Si astia din urma is probabil singurii care mananca oarecum similar cu noi, dat avolo unde satele au peste 200-300 locuitori, gatantat vei gasi un McDonalds, KFC, Wendy’s, etc care servesc mancare semipreparata la greu. Si nici nu e ft greu, cand un meniu la ei incepe de la 1$ si de banii aia primesti un cheeseburger, cartofi prajiti si suc la discretie (dozatorul de sucuri e in sala de mese si te servesti singur cu cat vrei) sau au restaurante all-you-can-eat care cu 15$ iti permit sa mananci cat vrei tu si ai vreo 30-40 feluri de mancare, vreo 15 deserturi si bautura acidulata la discretie. Apoi mai e si faptul ca la ei mancarea nu are gust pt ca TOTUL e dulce.

      00
    • zat ma. Poate in Deep South sa mai aiba aia gradini de legume in fata casei. Si bineinteles imigrantii mexicani.
      DE aia cu cat sunt mi saraci cu atat snt mai grasi Americanii, si nu numai.

      00
  9. Bucataria romaneasca mi se pare cam grea si nu neaparat sanatoasa: multe aluaturi, multa carne tocata, multe prajeli, sosuri grele, prea putine salate etc. Mie personal imi place mult mai mult bucataria mediteraneana. Insa nu pot sa contest ca noi inca avem de unde cumpara legume si fructe bune si carne care sa nu se desprinda de pe os la prima atingere a furculitei. Este o diferenta de la cer la pamant intre puiul din comert, cu grasimea alba, cu carnea moale si fada, si puiul de tara. Pe de alta parte, inca sunt multi romani care nu constientizeaza pericolele care se ascund in mezeluri pline de nitriti si mananca ceafa de porc cu paine alba si cartofi prajiti, si pe urma se mira de ce se imbolnavesc de cancer sau boli cardiovasculare. Insa inca stam bine la capitolul asta, sa vedem pentru cat timp. Olandezii de exemplu nu stiu cum arata o salata, baga in ei cartofi si hamburgeri pana la refuz. La fel si nemtii, baga in ei wurst cu fel si fel de sosuri grele.

    00
  10. Bone daddy’s Texas.
    Au niște costițe de porc demență! 18$ si venea cu cartofi.
    Chelnerițele să te lingi pe degete (mult mai grav decât ce apare pe site la ei), coastele să te lingi pe degete, cartofii aveau un gust ușor nedefinit de nimic.
    A două oară o întreb pe domnișoară dacă nu cumva au cartofi „organici”. Aveau, și erau 8$ porția. Am luat și au fost cartofi normali cu gust.

    E cam demență acolo, dar în Texas îmi place mereu că în general se mănâncă pentru gust! Cam mult, dar de regulă mâncarea chiar are gust!

    00
  11. Asa o sa fie si la noi si in EU in timp, dupa ce o sa fie semnat acordul TTIP.

    Probabil ca la fel ca in US nici nu vor fi obligati sa puna logo-uri speciale pentru OMG-uri si daca o sa fie obligati, o sa gaseasca ei portite: nu stiam – problema este la furnizor, am pus dar din greseala am folosit acelasi hex ca al fundalului, ce este OMG la urma urmei bla bla bla.

    Vorbim de o industrie care a trimis congresmenii americani la World Health Organization pentru a bloca un raport in care consumul maxim recomandat de zahar ar fi fost redus la jumatate din valorile actuale. Si au reusit pentru ca au invatat din greselile baietilor cu tutunul iar statul are tot mai putina putere in fata lor.

    00
  12. bro, America e mare, foarte mare, e de doua ori cat Europa daca lasam Rusia la o parte, si are popendulatie cam jumate din Europa, deci generalizari de genul au mancare nashpa nu-si au rostul, mai ales ca in US exista o cultura gastronomica in plin avant, cu NYC, SF si Chicago ca varf de lance. in plus, fiecare stat are o cultura gastronimica proprie, care difera foarte mult de la stat la stat. baga un ochi la showurile lui Bourdain sau Zimmern si o sa vezi ce minunatii gaseti acolo. desigur, asta nu inseamna ca peste tot e mancarea buna, ca nici la noi nu e, sa fim seriosi, dar pastrand proportiile, ei au mult mai multe oportunitati sa manance bine fata de noi.

    00
    • Alea sint doar showuri. Si merg in cele mai faimoase restaurante cind calatoresc undeva.
      Trebuie sa accepti ca oricit de mare e USA tot Europa da tonul cind e vorba de mincare de calitate. In plus, ideea asta de a face mincarea sa se gateasca cit mai repede chiar daca calitatea produsui finit e inferioara a distrus bucataria americana,

      00
    • desigur ca tot Europa da tonul, eu am spus doar ca este aiurea generalizarea ca mancarea din America sucks, pentru ca asta e un cliseu bazat doar pe ceea ce se stie la noi despre mancarea lor, adica mai nimic.

      00
  13. Și acum mestre repeta din nou laitmotivul matale :
    Moarte satului romanesc !

    00
    • Preferi someri beți viloatori analfabeți sau mâncare comestibila dar nu așa bună ?

      00
    • …satului romanesc in forma actuala.

      00
    • zat mah, daca ar avea romanii creier ar oferi satele ale gole c adapost pentru refugiatii aia de mor de foame in Grecia. Sa vin in Romania, sa munceasca.
      Daca Romania ar face asta nu numai ca ne-ar pupa Europa si-n cur, dar atunci sa vezi fonduri nerambursabile.

      00
    • @cheddar La 6000 euro/refugiat/an s-ar strânge ceva la câtă capacitate de cazare ar fi. Problema e că în satele părăsite casele nu sunt ale statului, ci sunt proprietate privată. Chiriașii ar putea să locuiască gratis dacă s-ar obliga să le întrețină sau se pot găsi alte soluții (dacă se vrea).

      00
    • @Alina- o gramada din refugiati, ma refer la refugiatii autentici- sunt oameni cu calificari etc. Si dupa ce EU nu mai plateste pentru ei, tot i avea niste oameni care vor sa munceasca si care ar ajuta economia tarii.
      Viorel Ilisoi are un reportaj pe tema asta cu asilantii din Marmures.
      da stiu ca majoritatea vor sa mearga in vest. Tough shit, vestul e plin.

      00
    • @cheddar Da, știu ce zici, dar eu mă refeream la faptul că UE dă 6000 euro pentru fiecare refugiat țării care îl preia. România a acceptat să ia vreo două mii de refugiați, parcă. Dacă o să meargă treaba, putem să mai cerem, este de unde.

      00
  14. Ca tot veni vorba, am gasit recent niste metode de prezentare culinara inedite:

    00
  15. Haios :)

    Vad ca iti iese umorul mai degraba cand substratul articolului e serios.

    Pui cu branula, wtf?! :))

    00
  16. la mine in Leicester fiind zona de imigranti sunt vreo cateva magazine care aduc in mod constant mancare romaneasca- mici, dulciuri, chestii din carne, branza etc.
    Si partenerul meu a facut o adictie periculoasa la branza de burduf si mici.
    So o data vine la mine cu o cutie si zice, mandru nevoie mare ” I got you a box of crap”. Ce era? O cutie cu icre de crap. Pe care le-a inhalat.
    Si de atunci in fiecare zi trece pe la mgazinul ala si intreaba ” have you got any more Crap”?
    Mancarea romaneasca e preparata cu mult mai putine aditive si hormoni decat astea din vest. Ar putea fi etichetata ca organica fara probleme si atunci s-ar vinde si ma bine.

    00
  17. Ca la noi in tara nu se manaca nicaieri!

    00
  18. Am şi eu nişte amici plecaţi de ani buni pe acolo. Îmi amintesc cum în primii ani cînd mai dădeau cîte o tură pe-acasă să rezolve partea cu dorul, ne vedeam la restaurant şi comandau doar ceafă de porc. La privirile noastre mirate răspundeau sec, lingîndu-se pe degete: „Lăsaţi-ne să mai simţim şi noi gust de carne.” Acum, după atîţia ani acolo s-au obişnuit şi ei cu gustul nimicului. Că nu prea le mai convine să de 1500 usd pe o friptură cu gust.

    00
    • Poti sa scoti orice din roman, numai ceafa de porc nu.

      00
    • In orasele mari e usor de gasit mancare cu gust. Americanii nu prea sunt mancatori de porc, ei mai mult cu vita. Porc bun au mexicanii- carnitas, argentinienii au snitele la fel ca romanii, apoi cei din caraibe au chuletas, cubanezii. Apoi carnea trebuie cumparata de la butcher, nu congelata de la supermarket. Cand esti turist mergi ca prostu la localurile pentru turisti, apoi in primii 2-3 ani experimentezi ce iti iese in cale, dupa 5-6 ani stii unde si ce e bun.

      00
    • snitelele sunt mancare nemteasca.
      si in ce-i priveste pe Argentinieni, la ei mai mult cu vita.
      dar gratare ca-n argentina… cele mai bune din lume. iau tipii cam toate felurile de carne- pui, vita, porc, carnati etc si le arunca pe un gratar mare. Si te duci cu farfuria si-i zici a nea grataragiul ala sa-ti dea ce bucati de carne vrei.
      Si vitele? Ce Angus? sa vezi hoarda de vaci lunda de 20 de kilometri cum alearga de nebune prin pampas.
      Si empanadas. Yum
      grrrr. Mi-e dor de Argentina.

      00
  19. Vad ca la Sibiu a mancat mancare traditional romaneasca „arugula salads with beef carpaccio and grilled mushrooms”

    00
  20. Dar hai s-o spunem si pe aia dreapta, vita la gratar ca la americani ft greu gasesti in Romania!

    00
    • Noi nu avem cultura vitei, adica nu crestem vite de carne, ci doar de lapte pe care le sacrificam cand sunt prea batrane. Si in plus nici macelari specializati nu avem, gasesti in carne tendoane, vene, zgarciuri, etc.

      De ex, in Franta cu 10 euro iei din orice carciuma o friptura buna. Chiar si in Paris, daca eviti zonele mai turistice, gasesti vita ieftina si buna la 10-15 euro (fara garnitura). La noi tre sa mergi la Osho sau VacaMuu si sa dai 150+ de lei pe 3-400gr de carne.

      Eh, macar porcul e bun la noi. Chiar si banala ceafa din Kauffland la 20lei/kg e mai buna ca in multe alte tari. :D

      00
  21. NOU
    #60

    Mancatul la restaurant ma duce cu gandul ca ai o pleava de nevasta si nu stiti niciunul ca sa gatiti ceva frumos in casa, dar lasa, mai bine gusti flegmele altora decat sa inveti tu, cand nu gatesti acasa orice kkt de la restaurant ti se pare bun.

    00
    • ai de plm.

    • din pacate, nu toata lumea are nevasta, si cine are, nu toate nevestele au timp, si alea care au timp – nu toate se pricep la gatit.

      Eu, crescut numai cu mancare gatita acum apreciez cateringul. Nu-i greu ca la inceput de „impinge tava” sa evaluezi optiunile si sa alegi restaurantul care-ti place cel mai mult dpdv. al gustului.

      Eu clujean, mananc la cantina primariei in timpul zilei. Nevasta ii pentru specialitati sau altele :)

      00
    • Sa înțeleg ca faci parte dintr-un cuplu superb care gătesc nonstop în casa și acest cuplu știe exact cum trebuie sa iasă gustul la bucatele alea mai exotice ca un jerk chicken, un byriani, un cottage pie etc etc pentru ca le-a încercat unde? Exact

      00
    • Prietene, mersul la restaurant in alte tari mai civilizate, nu e pentru ca nu stie „proasta” sa gateasca, ci ca o forma de socializare. Plus ca si clasa mijlocie e mult mai numeroasa si mai potenta pe plan financiar, adica isi permit in weekend sa ia 3 mese in oras. La noi , in afara de corporatisti si aia ocazional, nu prea vezi familii cu copii la restaurante, doar la diverse evenimente speciale,

      00
    • @Ryan, daca iti scot nevasta la un meniul zilei sigur ti-o bambardesc. Ia zi, vede mancare gatita de altii doat la nunti si inmormantari ?

      00
    • dughenele alea cu 10 lei meniul nu-s restaurante, dar vad ca-s multi care fac confuzie.

      00
    • o sa te mire dar noi astia care nu traim in Evul mediu avem lucruri mai bune de facut decat sa petrecem 3-4 ore in bucatarie

      00
    • bă, omul trollează, nu mai săriți pe el.

  22. NOU
    #69

    Boss, eu asa consider ca-i ok si am vazut si cupluri care fac asta, pur si simplu iti iese de 100 de ori mai bun si ajungi sa eviti restaurantele pentru ca nu se compara cu ceea ce faci tu, daca ai o nevasta deschisa si dornica poti face mancaruri geniale, mai bine chemi niste prieteni la tine cu ceva fum si food bun decat sa stai la un restaurant.

    00
  23. NOU
    #73

    Aia 8 de mi-au dat dislike e clar ca au neveste tip T14 si isi umfla matzul de la mec si kfc sau au pe frigider toate ofertele de pizza, nu se va compara niciodata o delicatesa facuta de tine acasa cu cine ti-o face la restaurant, si asa majoritatea bucatarilor sunt niste drojdieri.

    00
  24. Ce-mi place asta cu bucataria traditionala romaneasca. Care bucatarie traditionala romaneasca? Poate bucataria din regiune… ca sarmale, cozonac ciorbe, mici, tochituri si alte cele sunt pe la toate popoarele din regiune. Bucutaraia românească, ca si alte aspecte ale culturii locale de altfel este un amestec de influente din jur. Toate felurile de mancare de la noi se gasesc în bucataria tarilor vecine, cu mici variatii. Dar asta e alta discutie. ca e mai buna la gust mancarea din europa comparativ cu SUA e adevarat, dar e si ceva mai complicat de facut, spre deosbire de carne la gratar sau faimoasele fripturi americane. Desi si in SUA sunt regiuni in care se gateste foarte bine, dar e vb de mici comunitati de prin sud, sud est etc.

    00
  25. Mâncare românească e fix la fel cu tot estul Europeni și materia prima se produce la fel, sau voi mai credeți în reclamele cu văcuțe albastre păscând în vârf de munte, găini libere și porci jucandu-se în noroi?

    00
  26. Asta cu nevasta a durut. Cat de mica sa o ai sa te iei degeaba de familia unuia fara s-o cunosti. Idiotul!

    00
  27. Pai treaba e simplă şi începe să prindă şi pe la noi: ca să faci un sos glace adevărat durează chiar şi două zile. Dacă îl faci din prafuri, durează fix 3-5 minute – două linguri de praf dizolvate în apă şi puse la fiert, sau direct în tigaie, peste mâncare. Pe nea patronul îl doare capul mai tare de costuri, profit şi alte angarale de genul ăsta, nu de clientul care dă banul.

    00
  28. Pentru că în România avem ..
    Borsul preluat de la Ucrainieni – Borsch si îmbunătățit,
    Ciorba – origine Persia,
    Sarmalele aduse de la Imperiul Otoman,
    Tochitura – Românesc cât și Moldovenesc,
    Plăcinta cu brânză – Imperiul Roman
    Găluste – Polonia
    Salata Boeuf – Influenta de nume frantuzesc, dar originea avand Rusia.
    Murăturile – datând de vreo 4.000 ani în urmă
    Țuica – Românesc
    As zice că in România mancarea s-a diversificat si s-a pus o amprenta originală la gust.Dar la modul cum se face agricultura intensiv cu chimicale în vest,goana după profit si maximizarea producției ajunge să acapareze si în România iar in timp se va vedea acest lucru în farfuria dumneavoastră.
    Cred că acele micoelemente din sol nu va exista pentru totdeauna chiar si rotatia culturilor nu va readuce ce era înainte,cel mai simplu vedeți cand schimbați pământul la flori,iar lumea aruncă tone de mâncare la gunoi.Toate în timp se duc,noi imbatrânim,solul sărăceste, nu trebuie sa fii un guru al stiintei să îți dai seama ca nu o să putem cultiva si pentru 1.000 de ani acelasi sol, ( posibil să aibă gust de plastic ) dar de gust nici vorbă.Bucurati-vă de ce aveti acum.

    00
  29. Hahaha…care mancare Romaneasca? Puteti oferi un exemplu concret si documentat de ceva mancare traditionala Romaneasca?

    00
    • Se referă la mâncarea preparată în Ro, de ce ești cârcotaș? Crezi că ești singurul care și-a dat seama că mâncarea românească e o variație pe aceeași temă a rețetelor vecinilor?

      N-a zis nimeni că vin americanii să mănânce chestii original românești. E vorba că la americani carnea nu se ține în condimente înainte de a fi preparată, ci primește un anumit sos după ce ajunge în farfurie și asta duce la rezultate foarte diferite.

      00
    • Intreb si eu ca tuta, ce ne fasonam atat de influente cat timp produsul finit este grozav.
      Vorbind serios acuma, bucatariile celebre ale Europei (franceza si italiana; daca mai e ceva, corectati-ma) chiar nu au fost influentate de nimic ultimii 2000 de ani? Numa-ntreb.

      00
    • @Adrian: micii, mamaliga.
      Dupa aia sarmalele cu gust (daca ai mancat sarmale din alte tari si ti-au placut inseamna ca nu ai papile gustative), supele si ciorbele mai de doamne ajuta (va rog, nu incepeti cu ucrainenii sau rusii sau mai stiu eu ce natii fomiste).

      00
    • Eu as zice ciorba de loboda si saramura de peste, majoritatea pun pestii in saramura inainte sa ii pregateasca, noi dupa.

      00
    • oaia haiduceasca
      bulzul (nu sunt 100% ca nu se regaseste si in alta parte)

      00
    • @Animaloo: oaia haiduceasca (la groapa) se gaseste in toata Peninsula Balcanica, precum si la turci, unde-i spune tandîr. bulzul in schimb cred ca e posibil sa fie singura mancare traditional romaneasca 100%, mai ales ca branza de burduf este pur romaneasca (ca fapt divers, in Polonia se gasea la supermarket o branza de burduf la cutie, ca Almette, numita „Brandza”, doar ca era produsa in Slovacia iar pe ea scria ca e o veche reteta traditionala romneasca din Carpati :))

      00
  30. În Canada pâinea e o mizerie, are gust de ceva ciudat, pt români nu e comestibilă. Apoi acolo totul e varză, săpunul Dove nu are miros, nu e cremos. Ăia nu au chestii frumos mirositoare ca in Europa. Cafeaua e infectă, numa daia cu vanilie and shiet.

    00
  31. Noi am invat sa tragem de o zeama lunga pana am ridicat-o la rang de arta din necesitate, nu inspiratie artistica.

    00
  32. Da, e buna mancarea noastra, dar de la a lor poti sa dezvolti superputeri.

    00
  33. Practic articolul arată așteptările pe care le-a avut femeia – adica toxiinfecție. N-a făcut bube, așa că totul a venit ca un bonus. Bineînțeles că în US se mănâncă prost, așa cum se mănâncă prost și-n România dacă nu te duci unde trebuie. Datorită tehnologizării și dezvoltării superioare, în medie în US se mănâncă mai procesat și nenatural (deci după multe standarde prost) decât în Europa și mai ales decât în România, unde juma` de popendulație nu-și permite multe chestii procesate. Da`, la nivel de restaurante, meh, România e sub nivelul piciorului broaștei.

    În US am mâncat excelent, fără să mă gândesc deloc la „unde mănânc”, am mâncat unde s-a nimerit. Nicăieri în lume n-a fost așa, iar în București fără puțină atenție ai altfel de probleme..

    00
    • Asta am inteles si eu din articol, femeia se astepta la dizenterie si a dat de ceva decent, a laudat.

      Noi ne batem cu pumnul in piept ca tocana e apogeu culinar.

      00
  34. $4.44 pt 2 Big Mac in Arizona. De unde scoti tu $50 ? Orice pub/crasma in State are burgeri simpli pe la $8-10, iar gourmet intre $12-25

    00
  35. Zenzational postul. Asa e .Mai trebuia sa dai si exemple de prin Asia unde nu stii ce mananci si privirea globala era gata.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)