Mioriţa inundaţiei

Absolut nimic nu justifică statul pe loc şi inundatul ani la randul. Nimic. Tradiţie, foame, lene, absolut nimic nu justifică statul în fund ca prostul.

M-aş muta în secunda doi în care aş realiza că e posibil să mă trezesc cu bătăi la uşă şi când deschid să văd că a venit Prutul să bem un ceai. Îmi cumpăr teren mai pe deal, în alt sat, oriunde numai nu în calea apelor!

Trezeşte-te, române!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Nu să vezi prea curând o astfel de mentalitate la romani. Eu cred ca traiesc cu ideologia de acum cateva sute de ani, că sunt legați de locul în care trăiesc. Acolo se nasc, acolo se scarpină în fund, acolo mor. Indiferent ce trece peste ei.

  2. si daca nu ai bani sa te muti ce faci?
    nu toti il iubesc pe base ca sa-si permita

  3. Toti moralistii astia v-ati pus vreodata problema cam cati bani are un om, mai ales batran, care traieste la tara? V-ati gandit cam care sunt sursele de venit acolo?
    Ideea incepuse bine, dar a fost bulita in stilul caracteristic. Nu cumparatul este solutia, fiind de domeniul utopicului, ci construirea digurilor. Ca nu ai ceva sute de milioane sa-ti cumperi teren in deal si sa-ti faci o noua casa e una, dar ca nu poti sa pui umarul si sa cari cu roaba niste pamant si pietris pentru construit un dig, pentru A TE PROTEJA PE TINE SI FAMILIA TA, nu are nicio scuza.

    @zoso: stim ca ai o parere despre orice, dar incearca sa judeci putin inainte de a o pune in cuvinte. Incepi bine si termini prost.

    • @Alex: eu sunt putin mai practic. daca 20 de ani nu mi-a facut nimeni dig, ce fac? stau in fund si astept inca un an?

  4. @Radu: nu ala e momentul de retinut, implicatiile fiind prea complexe pentru cineva care sta si da din taste. Ce e de retinut e ala cand stateau si se uitau cum jandarmii cara sacii de nisip. Si tu ai inceput bine, dar ai terminat prost.

    Ce plm ma, chiar dat comenzile la degete pe tastatura direct din coloana vertebrala, fara sa filtrati prin ratiune si emotional nitel? Incep sa-mi pun motanul sa posteze, ca sigur face mai multe legaturi.

  5. Tu la cum ii vezi pe sarmanii aia la tv, ti se pare ca au optiunea de a-si cumpara teren pe deal, sau in alt sat?!

  6. @Sergiu,

    II faci o muie lui Geoana ca sa iti dea si tie bani. Mars in pla mea, totul are legatura cu Base?

  7. pai statul a vrut sa-i mute, dar cum sa lase taranul pamantul primit de la ma-sa si ta-su, doamne fere’ !

    ce-ar trebui sa faca statul in cazul asta ? pai sa nu le faca alte case, sa-i lase asa…

  8. NOU
    #9

    Americanii isi reconstruiesc singuri casele; sau si le reconstruiesc din banii primiti de la compania de asigurari.

  9. pai… poate nu ii deranjeaza. la urma urmei, e doar niste apa…

  10. Ah, deci dupa ce s-au defrisat in draci padurile care stateau cat de cat in calea puhoaielor, acuma de vina sunt tot amaratii care nu mai au nimic, ca le-a luat apa tot, sa-si cumpere in alta parte, ca sa putem taia si restul de padure.

  11. @Andrei Grigoras: Cati americani au salariu de 100 de dolari pe luna? Si mexicanii care dorm in cartoane la marginea orasului castiga mai mult. Vorbesti de asigurari, pai trebuie obligati sa le plateasca dar este destul de complicat sa explici asta unor oameni care au descoperit curentul si televizorul cu 15 sau 20 de ani in urma si care fac audienta posturilor Taraf si ETNO.

  12. Bai dar ce tari sunteti voi, ma!

    Va propun o treaba: mergeti in orice zona inundabila. Sa va luati si laptop-urile si aparatele foto. Plimbati-va pe acolo o saptamana, vorbiti cu oamenii.

    Va recomand sa mergeti cu trenul pana acolo, ca sa aveti timp sa si cititi ceva: Iorga, N. Crainic sau orice vreti voi din perioada 1840-1940 care trateaza problema societatii romane. Dar s-ar putea sa nu fie de ajuns ca sa va schimbati punctul de vedere.

    Diferenta dintre voi si aia care stateau in carciuma in timp ce jandarmii carau saci de nisip nu este asa de mare.

    @ zoso cum se face ca pe satenii din Rosia Montana ai putut sa-i intelegi in demersul lor de a sustine proiectul americanilor dar pe astia ii condamni? „Oamenii de acolo însă rămân acolo. Nimeni nu îi întreabă ce vor, nimeni nu se intereseaza de soarta lor.” de aici: https://zoso.ro/rosia-montana-2009/

    tot acolo era si asta: Din scaun e uşor de salvat lumea.
    Din acelasi scaun e usor sa zici „Trezeste-te, romane!”

  13. Problema e cine naiba le da la astia autorizatie de constructie intr-o zona inundatabila sau cu teren instabil.

  14. @Sergiu: Să înțeleg că deja ai uitat de momentul în care și pe banii tăi s-au făcut case pentru „sinistrați” în alt loc unde nu mai puteau fi inundați și ei tot nu voiau să se mute?

  15. Americanii, in zonele alea calde, au case din carton si scandura. Usor se distrug, usor reconstruiesc.

    Cat despre diguit… lene mare. La voia lu Ala de sus.

  16. Lasa ca nici americanii nu sunt mai breji. Vine uraganul, le ia casa si ei reconstruiesc in acelasi loc. Pana data viitoare.

    Cred ca e o chestie umana, nu romaneasca.

  17. Adica daca nu se face dig, ma pun singur si-mi fac dig, sau daca nu e drum asfaltat, ma pun si-mi asfaltez singur ulita, daca n-am curent ma apuc si trag curent etc. etc. Ceea ce poate e greu de crezut e ca oamenii de la tara sunt extrem de legati de pamantul pe care-l au de la parintii si bunicii lor. Pur si simplu omul ala acolo s-a nascut, acolo traieste, si acolo va muri, chit ca ii ia apa tot. Plus ca, logic, daca zona lui a devenit inundabila, cine ar vrea sa ii cumpere lui pamantul?!?

  18. Ce nu-mi plac oamenii care au invatat un singur argument ” Te-ai gandit ca saracul chiar nu are … ” Hai cu oaia pe steag ca si asa gaura nu e rezolvata. Nu, cand esti incoltit de lupi singurul lucru care trebuie sa-ti treaca prin cap este cum poti sa scapi, nu sa astepti resemnat sa te haleasca, mori incercand da nu mori cu mainile in san. Are solutii daca vrea, vinde casa, vaca, purcelul de langa apa la un pret corect si isi cumpara mai sus una cu o singura camera dar in care nu ii intra apa de 2 ori pe an. Da ghici cat vor sa ceara pe casa ?

  19. @george: problema stii care e? Ca marea majoritate a celor care discuta aici despre inundatiile care afecteaza in general pe oamenii de la tara sunt oraseni, care habar n-au de greutatea vietii la tara, si ce inseamna sa cresti un porc, darmite o vaca. Asa ca da, e simplu sa zici vinde aia si ailalta, dar ideea e ca poate chiar nu are ce sa vanda… Iar cand e vorba de casa si cat cere pe ea: ia compara cu ala de la oras care are o amarata de garsoniera sau doua camere si cer pe ele luna de pe cer… ca sa nu mai zic de aia care au de vanzare terenuri sau masini (hai ca Vali dadea mereu exemple de d’astia)

  20. Hai sa nu ne comparam cu tari civilizate… la noi nu este interes pentru nimic ….. nu aveau unde sa plece ca nu au bani sa se mute… statul nu face nimic sunt doar in plata lor si a naturii ….

  21. Cum sa cumpere daca nu pot vinde? Sau si taranul ar trebui sa aiba la ciorap de eventualitate bani de o alta casa. Ca orice om.

  22. hai lasa ca si prin cehia, germania, polonia, slovacia, au fost inundatii grave in ultimii ani.Nu poti stramuta localitati intregi in varful muntelui

  23. Daca ai ocazia si te decizi, fara sa ai 1% indoiala, te sfatuiesc sa te muti din mocirla carpato-danubiana-pontica… momentan este unica si cea mai buna solutie!

  24. No, îi cam cu schepsis problema, cum ar zice ardeleanu’. Chiar daca ar avea bani, tot nu cred ca s-ar muta. Asa au ei mentalitatea, nu vor sa paraseasca locul unde au copilarit si pe care l-au construit parintii lor. Degeaba se incearca convingerea lor…

  25. va drogati, ma? e la moda cuvantul „mentalitate” si faceti abuz de el? ia faceti voi un exercitiu de imaginatie cu propria persoana sau cu bunicii vostri si vedeti ce ar implica o mutare.

    1. de unde bani sa te muti?
    2. cine iti cumpara locul in care stai, loc inundat an de an
    3. chiar daca ai bani, cum ai putea sa o iei de la capat la 60+ ani
    4. discutia chiar ar avea sens daca ati avea mai mult de 15 ani si nu ati urmari doar atragerea de trafic spre neinsemnatele voastre bloguri.wordpress.

  26. @dmz: ti-ai pus problema ca poate zona nu era inundabila in momentul x (acum zeci de ani) dar acum este, pentru ca in amonte nu mai e nimic care sa stavileasca raul? S-a intamplat recent si in Franta, a fost o furtuna care a maturat coasta Atlanticului si la fel au realizat ca s-a construit in zone care de fapt sunt inundabile.

  27. @Alex, nr. 5: Ai uitat ceva. Cei care ziua priveau la jandarmi cum cară sacii de nisip,. noaptea se duceau şi goleau nisipul ca să fure sacii. N-am căutat destul ca să regăsesc ştirea, dar este menţionată şi aici. Mai nou alţii distrug digurile pentru a putea prinde peşte.

    @Mihai, nr. 6: Uraganul nu poţi ştii pe unde trece, inundaţiile ştii sigur unde vor fi când plouă mai tare. Ca să scapi de uragan, trebuie să te muţi pe cealaltă jumătate a continentului, ca să scapi de inundaţii este destul să fii uneori doar câţiva metri mai încolo.

  28. da ba, aveti dreptate. lasa sa-i inunde. oricum n-au bani sa se mute. buna atitudine, nu?
    plus, @sergiu este un bou :D

  29. n-am citit comentariile, dar aceeasi nedumerire o am si eu cu americanii care stau in „aleea tornadelor”, unde mereu se fac toate casele muci. si ei raman acolo, chiar daca ii stim in general ca sunt foarte mobili si mereu dispusi sa schimbe satul/orasul si chiar tara.

  30. Vlad, aici nu e vorba de „vinde casa inundabila si pleaca”. nu. aici e vorba de mers la Ion de la doua case mai incolo si vorbit cu el. bai ioane, tu ai lotul ala mai sus pe deal, iti dau alt lot pe el si doua kile de ţuica, da-mi-l mie, ca ne ştim de-o viaţă! asa se fac tranzactiile la ţară.

  31. @cristi #27, nu, hai sa o luam de la capat an de an, cand intra apa in casa. nu e mai comod asa?

  32. @Zoso: e perfect rationamentul tau, atata ca porneste de la de la niste premize nu neaparat adevarate
    1. Dupa cum spuneam si in comentariile precedente, este foarte posibil sa nu mai aiba alt lot la schimb
    2. Se poate ca Gheorghe (ala cu lotul de pe deal) sa nu mai aiba altul, si daca schimba cu Ion ce face?
    3. Daca se implica si tuica e cam terminata treaba, se lasa cu baut si s-a cam terminat totul…
    Problema e mult mai complicata, si intotdeauna exista mai multe aspecte. Spunea Alex „jandarmii care cara si inundatii care se uita”. Poate nu stie ca la tara este un fenomen foarte accentuat de imbatranire al poplatiei (sunt foarte putini tineri care accepta sa ramana acasa si sa lucreze pamantul (clar ca nu e usor cand nu ai decat metode din secolul trect (nu stiu in cate tari din Europa se mai ara cu calu si cu plugu))
    Revenind la exemplul dat de tine cu lotul de pe deal, ma gandeam la un caz concret (intamplator, vorbeam in cunostinta de cauza, petrecand copilaria si adolescenta la tara, intr-un sat din Ardeal, sa spunem mediu (am dat deja un exemplu la un alt post de-al tau, jurnal de criza parca).
    Ei, de exemplu, ei au noroc si sunt pe un varf de deal, dar gara e in afara pe malul Somesului. Ultima mare inundatie a fost in 1970 si sunt placute unde se vede cat a crescut nivelul apei. E la mai mare de un stat de om. Impresia mai puternica este daca te duci in gara la Dej si vezi acelasi lucru, pentru ca realizezi ca acolo orasul e chiar foarte aproape. Cu orasul ce e de facut?

  33. 1. la tara nu poti supravietui daca nu ai pamant. chiar si cea mai darapanata casa din sat apartine cuiva care are doua loturi de pamant.

    2. vezi 1.

    3. vezi 1.

    vorbim de doua lucruri diferite. sat si oras. la sat e mai simplu/usor de facut chestii individuale, gen mutat. asta una. doi: oamenii aia platesc foarte putine taxe, deci bugetul local e mort. la oras, situatia se schimba, oamenii de acolo platesc cu varf si indesat si un dig se poate construi din bugetul local, daca mai ramane ceva dupa ce fura primarul si prefectul.

    daca te uiti, tragedia mare e la sat, acolo unde, cum spuneai, poplatia e imbatranita. acolo trebuie lucrat. partea oarecum inumana, dar realista, presupune ca oamenii aia vor muri in 10-20 ani si odata cu ei si problema/mentalitatea ca „io aici m-am nascut, io aici mor”.

  34. 1. Ok, perfect, nu uita ca pana acum 20 de ani nimeni nu avea pamant, era tot al colectivei. Cand a inceput sa se dea pamantul inapoi, problema era ca pamantul ala era al strabunicului, care a avut fii si fice, etc. etc. deci s-a ajuns la stranepoti. Rezultatul? Parcele fragmentate. Si iar ma intorc la exemplul meu: exact asa avea matusa-mea: 1 parcela langa casa, 1 parcela langa malul Somesului, si 1 sus pe deal (intre astea 2 erau sa zicem 5-10 kilometri in zbor drept, si poate de 2 ori mai mult pe sosea). Sa zicem ca ar fi trebuit sa se mute sus pe deal. Ai spus un cuvant adevarat: „la tara nu traiesti, supravietuiesti, si asta doar daca ai pamant (altfel lucrezi la altii cu ziua pe mancare si pe tuica)” Iti dai seama ce cheltuieli implica sa iti refaci o casa (ca sa nu mai zic ca e absolut de neconceput (pentru mine cel putin) sa o iei tu asa singur de nebun si sa-ti faci casa undeva pe-un deal (chiar si la tara cred ca exista conceptul de intravilan si extravilan), singur cuc.
    Apropo de oras, si de banii platiti din tot mai multe taxe si impozite, cate diguri stii tu ca s-au construit in ultimii ani? Stiu ca erau probleme cu poduri care erau singura cale de comunicare intre 2 maluri, si care au fost luate de un puhoi acum niste ani, si nici pana in ziua de azi oamenii ocolesc x kilometri ca sa ajunga dintr-o parte intr-alta
    Sincer, clar ca trebuie „lucrat”, cum spui tu, dar chiar nu vad ce anume ai putea face. Sa stii ca chiar si din cei care aleg sa ramana, copii batranilor de azi, sunt si ei la fel de legati de traditie, si de locul unde s-au nascut (ok, hai ca poate se muta in satu de unde-i nevasta-sa, dar nici ala nu e foarte departe). Revenind la ceea ce spuneai la inceput, viata la tara este o continua lupta pentru supravietuire, pentru ca marea majoritate nu sunt producatori ca sa se duca in piata sa vanda, ci oameni care isi produc hrana singuri, cu ce pot si ei. Si cand te lupti zi de zi cu buruienile din gradina (e extrem de fun sa dai la sapa pe langa legume o zi intreaga in soare), cu vulpea care-ti fura din gaini, cu fructele care se fac sau nu se fac (stiu ce resemnare putea fi pe oameni ca anul asta nu se face x sau y, pur si simplu nu se face, chit ca le-ai stropit impotriva a tot), cand iti mor stupi de albine si nu mai stii ce sa le mai faci si sa le mai dai ca si medicament, iti garantez ca nu mai ai energie sa stai sa te gandesti unde las eu tot ce am si ma duc in alta parte si iau totul de la zero, ca sa nu mai zic de bani.

  35. @zoso: Ai dreptate in ceea ce-i priveste pe cei cu case construite pe vale, la doi metri de paraul care se umfla in fiecare an. Insa inundatiile astea din ultimele zile nu au fost cauzate de iesirea raurilor din albie. Nu stiu daca ai vazut sau nu la televizor, dar apa de un metru adancime gaseai si in centrul Timisoarei, in Craiova, Tulcea, Bucuresti etc. Cartiere intregi s-au transfromat in lacuri, din cauza canalizarii care nu mai facea fata. Chestia asta se poate intampla oriunde, e suficient sa ploua mai mult decat poate duce canalizarea si te-ai trezit cu apa in casa. Solutia care e? Sa-ti vinzi casa si sa-ti iei un apartament de la etajul 6 in sus?

  36. vlad, ideea nu era sa te muti acolo unde ai pamant. ci sa dai la schimb pamantul ala cu altul la capul satului sau la finalul uliţei.

    oamenii asa fac de obicei. isi iau o parcela la capatul satului daca nu isi permit una in mijlocul lui. si acolo isi fac casa. sau, versiunea si mai nasoala, se muta intr-un sat unde nu sunt inundatii, pentru că majoritatea oamenilor au rude/prieteni in alte sate.

  37. corco, citeste comentariul #35. aici vorbim de viata la ţară.

  38. @corcodusul

    Ai foarte mare dreptate. Dar vad ca zoso o tot tine pe a lui. El are solutii pt toate problemele. Si atunci cand nu are, o da la intors.

    Vina e si a omului care nu stie ca un sant pe langa drum il poate scuti de necazuri din astea (cateodata). Dar in acelasi timp, vina esta si a autoritatilor locale care nu se intereseaza sa previna astfel de situatii. Se plang mereu ca-i prind cu pantalonii in vine

  39. Asa suntem noi. Desi an de an aceleasi rauri inunda aceleasi localitati, acei oameni nu se muta, chiar daca statul le-ar construi case mai in deal. Imi amintesc de strabunica mea. Aveam 12 ani cand a murit. Desi in aceeasi curte cu ea unul dintre baietii ei construise o casa in care 3 camere erau libere, ea nu a vrut sa se mute in noua casa. A zis, citez „eu vreau sa mor in casa in care am trait toata viata”. A ramas in casa din chirpici, acoperita cu carton, cu 2 camarute inghesuite, in care avea o plita si o soba facuta din caramida si tencuita cu argila, nici macar soba din teracota. Asa este romanul.

  40. @Zoso: ok, hai si cu schimbul, dar cred ca au mai intrebat si altii: cine iti da la schimb ceva bun cu ceva rau (adica un pamant in zona neinundabil pe unul in zona inundabila)?!? De ce ar face cineva zdravan la cap asta?!?
    E simplu sa spui „sa-si faca o alta casa”, e mai complicat sa vezi in ce consta exact construitul unei case (am prieteni si fost colegi care s-au inhamat la asa ceva, atata in Romania, cat si in Franta, si nu e deloc lucru usor, chiar cand ai cat de cat bani). Plus ca o casa nu se contruieste de azi pe maiine, in general lumea sta undeva cat isi face o noua casa.
    Nu mai insist cu alte argumente de ce mutatul intr-un alt sat e cvasi-imposibil. Nu incercam sa te conving ca am dreptate, pur si simplu vroiam doar sa spun ca problema pusa de tine, desi are un sambure de adevar, mi se pare simplificata la extrem (adica sa spui ca doar aia inundatii sunt singurii responsabili pentru ce li se intampla, pentru ca nu se duc de acolo).

    • @Vlad: pentru ca eu acolo plantez porumb. si tu ma ajuti dupa aia la sapă.

      casele de la tara sunt de obicei mai speciale. fara fundatie si alte miunni, cum ai vazut tu in ardeal.

  41. Terenurile din zonele ce pot fi afectate de inundatii nu valoreaza atat de mult incat omul de la tara sa isi permita sa se mute mai la deal, din pacate. Pe de alta parte , acesti oameni nu si-ar lasa batatura nici daca ar ploua cu meteoriti peste ei. Asa ca , asteapta minuni, cum ar fi construirea unor diguri …

  42. @Zoso: nu stiu daca ai fost sau nu vreodata la plantat de porumb, nu e usor (mai ales daca nu faci mecanizat, dar chiar si asa, trebuie sa ai pe cineva care se pricepe, motorina, plus materia prima). Ei presupunem ca iese ceva, ca dup-aia te ocupi de prasit alea alea, si cand incepe sa se faca ceva, se inunda si ti se duce naiba recolta, ce faci, ai ramas cu buzele umflate, ai pierdut… Si da stiu cum is casele fara fundatie, mai din sud, a luat cineva asa o casa si s-a apucat sa-i faca subzidire si a cazut o parte din casa.

    • @Vlad: am fost. si anul trecut am vazut cum se cultiva porumbul la unguri. si mi-am dat seama ca suntem morţi.

  43. Adevarul e undeva la mijloc: tarani sunt si niste dobitoci prosti care constientizeaza lucrurile abia dupa ce mor dar si chestia cu mutatul nu e de aplicat sau neaplicat.

  44. NOU
    #48

    Exact asa ziceam eu, dadeam cu pumnul in piept, de ce nu se muta prostii?
    Pana cand m-a tras de maneca taica’miu, om mai luminat la cap. Terenul la deal costa, iar aia din vale nu au avut bani de altceva mai bun. De aia nu se muta, ca nu au bani.

  45. Sinistratii nu au acces la internet momentan, asa ca noi n-o sa ne facem casa in calea apelor poate pentru ca am citit, sau poate pentru ca avem cap. Dar ei anul viitor vor fi iar in prime-time explicand cum le-a luat apa casa.

  46. Da, şi când statul le dă teren nou cu case gata făcute sau materiale să-şi facă, tot de aia se mută? Lasaţi-o baltă, aici e vorba doar de mentalitate, nu de bani.
    Am fost odată, în armată, la o intervenţie în satul de lângă unitate, în Oltenia. Era vară, a fost o furtună şi a trăznit o casă. Am fugit cei din unitate 4 km târând după noi extinctoare de mână de 20 l, lopeţi, extinctoare cărucior de 150l, etc. Când ajungem la faţa locului, la casa cu acoperişul în flăcări, tot satul stătea şi privea cum arde. Inclusiv proprietarii. În curtea de vis-a-vis erau câteva butoaie mari pline cu apă de ploaie. Nimeni n-a mişcat un deget să stingă focul, NICI MĂCAR PROPRIETARII.
    Mai târziu am cunoscut un ofiţer, fost comandant al unităţii de pompieri din localitate. Mi-a povestit că asemenea cazuri sunt frecventela ţară, sătenii considerând că e voia celui de sus ceea ce se întâmplă, motiv pentru care ei nu se bagă când le ard casele, le iau apele sau alte asemenea.
    Prin urmare îi dau dreptate lui Zoso, problema se va rezolva numai pe cale naturală, prin trecerea timpului. Asta pentru că tineretul nu prea mai rămâne la sat, că dacă ar rămâne nu văd ce ar împiedica perpetuarea acestor atitudini.

  47. cum spunea un celebru „poet”: Daca apa va ia casa, construiti mai sus.

  48. Ceea ce nu inteleg multi este ca nu toti is permit sa se mute.
    Unii oameni abia traiesc de pe o zi pe alta, nu au timp sa scrie pe bloguri, sa se mute sau sa faca diguri. Sa veniti dvs sa faceti un dig de cateva zeci de km in timp ce statul cheltuie banii pe masini si site-uri.

    Problema este cu „desteptii” care ne conduc si cei care ii saruta in anumite parti. Hotia nu are culoare politica.

    Nu ma astept sa publici acest comentariu pentru ca nu iti sta in caracter, insa esti un pupincurist.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile