Miorița defrișărilor

Pentru că suntem un oraș civilizat, mai mulți cetățeni au reclamat la poliție că pe Tâmpa se taie copaci. Răspunsul a venit, pentru că autoritățile răspund: se toaletează copaci, se eliberează terenul de copaci căzuți sau în pericol să cadă. Chestii civilizate.

Eu am însă o nedumerire simplă. În ultimii ani s-au retrocedat foarte multe păduri, iar proprietarii au făcut ce au știut mai bine cu ele, e treaba lor. Mirarea mea e legată de lipsa unei continuități. OK, e pădurea ta, e dreptul tău să o culci la pământ, nu zice nimeni nimic de asta, dar să nu crești înlocuitori? Să nu lași niște copăcei mai pirpirii ca să nu pornești de la zero?

Mă uit la Miorița de la Comănești și mă întreb un singur lucru: de ce nimeni din presă nu spune cum a ajuns dealul ăla să o ia la vale? De ce nu se întreabă nimeni ce era cu gaterele alea care au tăiat tot în zonă? OK, e o tragedie, de acord, dar hai să vedem și cauzele ei.

defrisare

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. NOU
    #1

    !3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x40b53da35a4b5ef1:0xf7d9dd3b9e66ebec!8m2!3d46.4234767!4d26.4258031?hl=ro&shorturl=1&dg=dbrw&newdg=1

    00
  2. pe mine ma irita asta cu firmele rele austriece care ne taie padurile, de parca ne opreste cineva sa le controlam la sange si sa aplicam legile de exploatare si protectie a padurilor pe care le avem deja.

    00
    • Nu ne taie nimeni padurile – ni le taiem singuri. Alde Schweihofer nu taie paduri – ei fac cherestea. Maxim ce pot face este sa cumpere lemn taiat la negru. Sigur ca nu-i legal – dar au niste scuze ( economic vorbind) mai mult sau mai putin valide. Totusi cineva le ofera aceste lemn.

      00
    • Să nu credem că nemții sau austriecii sunt îngeri pe pământ. Ei sunt civilizați cu bâta, adică legea care li se aplică. Odată scăpați de asta, respectiv ajunși în România, sunt și ei ca restul oamenilor bandiți, corupți, coruptibili, hoți, leneși.

      00
  3. Ai dreptate la partea cu retrocedarile de paduri. S-au retrocedat, dar multi proprietari sunt departe de ele. Unii chiar foarte departe. Iar o padure e greu de pazit, avand in vedere ca nu iti aduce nici un profit daca masa lemnoasa mai are zece-douazeci de ani pana cand poate fi exploatata. Asa ca, in mare parte, padurile retrocedate au fost taiate alandala de catre suedeji sau chiar de padurar (sau cu ajutorul acestuia). Mergi azi prin Romania si inca mai vezi pe sosele zeci de carute care ies de pe drumuri forestiere cu busteni mai mici sau mai mari. Te uiti cum sunt imbracati „soferii” si iti dai seama ca nu e vorba de nici o autorizatie.

    Unii s-au luptat in instanta sa obtina padurile din motive pur sentimentale. Apoi si-au dat seama ca tocmai si-au futut o parte din viata si mai urmeaza, pana cand vor scapa de padurea blestemata…

    00
    • Ce carute, pe drumul dinspre Poiana Brasov si Rasnov, aproape de parcare si pesterea Valea Cetatii, vezi zilnic zeci de carucioare sau alte caroaie sau platforme cu 2 roti improvizate, trase de suedeji, pline pana la refuz cu lemne si crengi…si nu de-alea cazute sau doborate de furtuni/varsta, ci taiate cu toporul…ziua in amiaza mare trec pe marginea drumului si n-au nici pe draq…sau cartierul Predeal din Rasnov, plin de suedeji care fura lemne din padure, inclusiv brazi de Craciun…

      00
  4. NOU
    #8

    Tatal meu a renuntat la 10 ha de padure deoarece erau rarite grav, desi era lotul fusese ingrijit de statul roman. Erau si vite/capre prin padure, deci puietul era facut praf. Peste 2-3 ani sigur statul roman ne-ar fi dat amenzi de zeci de mii de euro si ne-ar fi obligat sa impadurim ce au furat ei, asa ca am renuntat cu notar cu tot – donatie.

    00
  5. Acum vreo 25 de ani, bunicul meu vorbise cu un padurar sa aducă doi copaci, lemne de foc pentru iarna. A adus 2 copaci si vreo 5-6 radacini. Mari, imense, abia le despicam (topor + baros + pene din fier).
    Am întrebat care e faza cu radacinile alea: erau rădăcini ale copacilor taiati ilegal. Practic, respectivul copac a dispărut din padure. Cu totul. Sa i se piarda urma.
    Inca de atunci, elev fiind, ma intrebam: daca a rămas gaura acolo, oare au pus alt copac? Masinile erau in padure, clar, oare au pus alt plop, sa creasca?
    Se vede clar cat au pus…
    Daca puneau atunci, fix atunci, 5 puieti in locul radacinilor, azi copacii aia ar fi avut 25 de ani, va dati seama?
    PROSTIE. ROMANII SUNT PROSTI. SI HOTI.

    00
    • Mi-am adus aminte de alta faza, la ceilalti bunici. Au adus intr-o vara un camion de „creanga”. O basculanta de crengi, lemne de foc pentru iarna. Cred ca toata vacanta am taiat la „creanga” aia, cateva ore pe zi (azi ar fi tradusa ca „exploatarea minorilor” munca aia, pe vremuri ii spuneam „dam o mana de ajutor bunicilor”. La 11-12 ani foloseam secure! ;) ).
      Copacii de unde proveneau crengile e clar ca au fost facuti scandura, sau ceva de genul.
      Mi-am adus aminte si ma gandesc: va dati seama ca, intr-o comunitate, s-ar putea face o exploatare onorabila si sustenabila a unei paduri? Taiem, plantam, vindem pentru scandura, avem si lemne de foc; la anul ne mutam mai incolo cu taierile… si tot asa.
      Dar n-ar mai fi profituri rapide si uriase, nu?

      00
    • foloseai securea in loc să o arzi pe feisbuci.

  6. Alunecarile NU se intampla din cauza defrisarilor, asta e un mit urban.

    00
  7. nu era un blogger din Comanești?

    00
  8. Sunt curios cati au fost arestati dintre cei care au contribuit la imaginea de apocalipsa postata? Exista oare vreunul?

    00
  9. #Karma

    00
  10. Merge treaba pe la Comănești și prin zonă. Nu departe de acolo, mai veneau politicieni prin vizită, cred că și la un băiat tăietor, exportator de lemn direct în Africa, mai nou. El are elicopter personal, o duce binișor.

    00
  11. NOU
    #28

    https://www.google.com/maps/@46.4309993,26.3921375,3a,75y,260.9h,73.6t/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m6!1e1!3m4!1slINj26iNOh-TO7OWo-xkkQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=ro

    dupa cum arata gardul si ce e in curte, probabil acum se plange ca a coborat muntele peste el sa-si recupereze copacii!

    00
  12. Dar crede cineva ca satenii aia nu au luat si ei macar o crenguta din padure? Hai sa fim seriosi. Au taiat cot la cot cu firmele si proprietarii de gatere. Nu au impartit cu mine castigul sau alte avantaje pe care le-au avut pe moment, dar tare ar vrea sa imparta cheltuielile, respectiv rezultatele, cu intreaga tara. Comunism, ce mama naibii.

    00
  13. 100-150 de lei pe zi primeste un taietor de lemne din zona, pentru 100 de lei pe zi au taiat tot ce inseamna padure de la
    Miercurea Ciuc pana la Comanesti, toti muntii sunt plini de boscheti fara pic de copaci. Intrebarea este, daca tot au taiat toata padurea inseamna ca in zona aia sunt numai vile peste vile si oameni super bogati… ceea ce e total gresit ca gandire, pentru ca e o zona extrem de saraca unde oamenii traiesc de pe azi pe maine. In final n-au nici bani nici padure, foarte interesanta logica… PS: Cativa politicieni de pe la Bucuresti, toti primarii si sefii de ocol silvic merita asa cate 20-30 de ani de temnita fara pic de indulgenta.

    00
  14. Astazi e despre atacurile asupra justitiei, chiar nimic nimic? Defrisarile sunt important si sexy, dar altele ard astazi. baga si tu ceva sa nu zica lumea ca esti tariceanist.

    00
  15. Vali, deși susțin logica ta, cum că nu orice acțiune pasămite normală de igienizare a pădurii e, de fapt, un atac la integritatea naturii, dar am mari mari dubii în ceea ce privește buna credință a Regiei Pădurilor Kronstadt, un fel de stat în stat, condus de un baronaș greu de strămutat de pe locul său îndelung încălzit, spune gura târgului.

    Dar hai mai bine să argumentez fraza de mai sus!

    1. În tot ce a făcut și a comunicat până acum, regia antepomenită a dat dovadă de orice, mai cu seamă de aroganță și opacitate, dar în nici un caz de transparență și deschidere.

    2. Nimeni nu poate verifica diferența dintre cât era în plan să se exploateze și cât s-a exploatat de fapt. Cred că dacă am avea presă locală pe bune și nu triștii ăștia de ridicători de mingi politice la fileu, atunci cineva ar putea face o anchetă pe niște cifre.

    3. În sprijinul punctului de mai sus, aduc mărturie o practică/tehnică/strategie pe care am observat-o în decursul ultimilor 10 ani pe Drumul Cavalerilor, probabil cea mai frecventată de drumeți și de biciciști. Iaca: Acum ceva vreme au apărut marcaje pe unii copaci din zona de creastă. După alt timp, copacii ăia au fost tăiați. Nu la grămadă, ci câte unul-doi. Nota bene, erau în mare parte copaci perfect sănătoși, după mintea mea, der regulă brazi înalți și drepți. După alt timp au venit furtunile inerente și au început să slăbească restul de copaci din zonele unde fuseseră tăiați primii, iar la un moment dat copacii din zona de creastă au început să cadă de la sine. Iar apoi a venit regia și a spus ”ah, uite ce de copaci căzuți, păi nu e păcat să nu-i exploatăm???”. M-ar interesa foarte mult și părere unui pădurar pe tema asta.

    4. A propos de bun simț și de bună credință, e logic ca lucrările care sunt efectuate într-un perimetru de trafic intens să se desfășoare toamna și primăvara, când e mai puțină lume pe munte și, între noi fie vorba, mai puține frunze, deci probabil mai simplu de manipulat. Dar ce facem noi? Ne dăm județ turistic și gâtuim unul dintre cele mai populare drumuri din toată zona în miez de vară! Că doar regia are ștangă mare și-și permite! Bun așa!

    Despre ce se petrece prin pădure se mai poate scrie mult și bine, dar cred că e important să se exprime și cineva de bună credință și cu ceva educație în ceea ce privește silvicultura.

    În rest, m-am întors de câteva zile din Colorado, unde am fost la în Rocky Mountain National Park, pe Pikes Peak etc. Primul sentiment a fost unul de rușine față de ce e acasă, când mi-am dat seama că nu am văzut UN gunoi pe peste tot pe unde am umblat. Băi, nici măcar unul. Apoi am observat că natura e lăsată în voia ei. Wildlife e wildlife, nu vine nimeni să bage un TAF prin pădure, că au căzut 5 pini și e de datoria pădurarilor să-i ia de acolo. Nu, pinii căzuți fac parte din peisaju NATURAL. Mă întreb de ce logica asta, care e de un anume bun simț, nu funcționează și la noi și de ce regia care ar trebui să protejeze pădurea își bagă utilajele până în scorbura veveriței (sic). Ca să protejeze CE? Bună credință sau ba, protecția, în cazul în care ea chiar e dorită, e făcută cu heirupul și cu curul, nu cu tact și cu cap.

    Cam atât de la mine,
    Mx

    00
    • Doar cateva detalii pe care poate ai uitat sa le mentionezi cand ai vizitat Rocky Mountain National Park, e un parc si se plateste intrarea, stiu exact cine e in parc, doar au numarul de la masina, au locuri amenajate pentru camping, gratar, parcare, trasee de la care nu te poti abate, harti cu ce e de vizitat si ce animale salbatice poti vedea si unde. In aceste parcuri e foarte restrictiv ce poti face, nu poti contrui case, taia copaci. Toate parcurile nationale apartin de National Park Service, sunt pazite de rangers.

      00
    • DW, este foarte corect ce spui, dar RMNP era doar un exemplu. Nu toate zonele prin care am fost în natură sunt parcuri naționale sau zone protejate, dar toate erau impecabil de curate, iar natura era respectată cum găsesc că se cuvine. Are rost să pomenim ariile protejate de la noi? Tâmpa e sit Natura 2000. :(

      Mx

      00
  16. Nu stiu la altii cum e, dar dupa Revolutie, bunica-mea si-a primit padurea din fata casei, ei nici pana acum Romsilva nu ii da voie sa o defriseze

    00
    • NOU
      #36

      Daca totusi vrea sa o defriseze, sa faca o cerere la RomSilva cu motivul: „se toaletează copaci, se eliberează terenul de copaci căzuți sau în pericol să cadă.” Ma enerveaza suparator de mult oamenii care nu citesc articolul. :)

      00
  17. De-am avea arme de foc legalizate, cu glonate reale… of, of, cata vigilenta s-or face impotriva nenorocitiilor astora…

    Asta e, ultimul stinge lumina.

    00
  18. Esti intr-o oarece eroare: chiar daca e padurea ta.. nu ai dreptul sa o tai dupa cum” te taie” capul.

    00
    • Ok, dar ăsta e abuz din partea Statului; că legiferează pe banii proprietarilor de păduri.

      Dacă tot îi obligi să păstreze copacii, înseamnă că acei copaci aduc un beneficiu societății (logic). Dar asta nu e o caracteristică tipic comunistă, să ”naționalizezi” bunuri / beneficii pentru ”interesul comunității”?

      Eu zic c-ar fi corect ca cei care-s obligați să păstreze pădurile LOR, să primească bani lunar de la stat, ca orice operator care oferă servicii într-o comunitate. Sau să fie scutit de taxe și impozite, în concordanță cu suprafața deținută.

      00
  19. OK, e pădurea ta, e dreptul tău să o culci la pământ, nu zice nimeni nimic de asta

    nonono, nu ai dreptul sa o culci la pamant, exista un plan forestier care protejeaza asta. pot taia doar copacii marcati de specialist, recte padurarul.

    IN TEORIE…

  20. Cei mai tari sunt padurarii care sunt platiti sa protejeze dar ei defriseaza cel mai mult. In DB de exemplu e smecherie sa prinzi post la ocol, faci bani blana.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.