Minionii răului…

Pe feisbuc îmi apar frecvent în timeline părerile unor oameni pe care nu îi înțeleg. Părerile lor sunt foarte elocvente, intențiile lor sunt foarte bune, își dedică timp destul de mult pentru a face lucrări civice. Public, sunt imaculați, dar ne-am întâlnit de câteva ori în contexte în care m-au rugat să nu fac public faptul că au contracte mai puțin onorabile. Practic, fac munca murdară a unor oameni care impactează societatea pe care ei încearcă să o schimbe în mai bine.

La o bere am cunoscut doi oameni care lucrau la o companie care, la fel, impacta societatea prin acțiunile ei, oameni care se plângeau că viața în România e grea și complicată și erau triști. Le-am subliniat legătura dintre acțiunile companiei la care lucrează și situația economico-politică și au dat-o în diverse. Da, știm, dar compania asta plătește bine și la timp, spre deosebire de altele. Sigur că da, pentru că n-o face din piața liberă, o face din banii furați de la autostrăzi și sănătate.

Știu retorica, dacă nu muncim, murim de foame. Numai că e o retorică ușoară și o cale la fel. În timp ce unii trag cu dinții și se luptă cu schimbările economice datorate unui sistem al răului, alții aleg calea ușoară, salariul călduț și revolta moderată. Pentru că nu poți să nu faci legătura dintre a munci pentru niște hoți (în diversele forme) și sursa banilor acestor hoți.

Nu poți spune “dar șeful meu nu fură, el doar primește contracte pe șpagă, contracte pe care le executăm prost și defectuos și nu se supără nimeni”. Nu poți spune “și hoții au nevoie de case, de site-uri, de consultanță feisbuc” în timp ce te plângi de cât de rău e în țară. “Dar și eu am credit” nu e o justificare pentru criza provocată de bănci în 2008.

Cred că aici trebuie insistat, pe subliniat oamenilor legăturile dintre “hoți” și “cei care îl ajută”, pentru că mulți nu sunt destul de convinși de complicitatea asta și au nevoie să o audă mai des.

the-show-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Antena 3, se aude?

  2. Degeaba explici. Oamenii sunt egoisti si putini vad mai departe de interesul personal. Casa, familie, cont sau credit. Pretul mediu pentru demnitatea unui roman e sub 500 de euro. A cere acestor oameni un sacrificiu personal imediat pentru un castig ipotetic intr-un viitor nesigur nu e o abordare realista.

  3. Eu vin la tine cu o oferta dubla / tripla fata de pretul practicat pe piata. Ma vei refuza doar pentru ca sunt ticalos?

    • în minim 50% din cazuri nu e nici măcar asta.

    • @Vali … nu ai raspuns la intrebare!

    • Pai si cinstit sa fi, tre sa dai mai ieftin nu mai scump.

    • @vali, tu vorbești de un interes național care ar trebui privit asa de către masele de oameni… E foarte greu sa privești dincolo de interesul propriu. Sunt oameni care pot face asa ceva, dar numărul lor e atât de mic încât nu conteaza… Dacă masele de oameni ar reacționa pentru interesul copiilor lor, in marea lor masa, s-ar numi revoluție.

      Si nu revoluție in sensul de adunare pentru feisbuc.. Revoluție exprimata in furie… Vorba unui dușman : ori #perma ori sânge: ori de #ut ori te omor!

      Masajul din ultimul paragraf se adresează către întreaga clasa politica!

  4. Este exact acelasi sistem de (non)valori care a dus la ascensiunea comunismului in Romania acum mai bine de 70 de ani, cand partidul muncitoresc numara mai putin de 1000 de oameni. Si au pus mana pe o tara intreaga. Este exact mentalitatea care ne face sa ne inghesuim la reducerile de la supermarket si la biletele la cinema miercurea. Nu e saracie, e altceva, e vorba de coloana vertebrala a unui limax. Eu l-as intreba pe unul din asta unde a ascuns coada de matura. Ce? Coada de matura, unde ai ascuns-o atat de bine de nu se vede deloc? Ce coada de matura ma, te-ai tampit? Coada de matura, aia care te tine sa nu te scurgi de pe picioare.

    • Daca nu erau tancurile Armatei Rosii pe meleagurile stramosesti, comunistii n-ar fi pus mana pe putere in tarisoara asta :).
      Inversarea sistemului de valori s-a produs prin eliminarea elitelor si prin promovarea hahalerelor in timpul regimului rosu. Tendinta s-a mentinut si dupa 1990 din pacate.
      Inghesuiala la reduceri este o boala generala a umanitatii, se intampla sin in SUA, si in tarile din vestul Europei. Saraci sunt peste tot :)

  5. „Asta-i piatza”.

    Pe de altă parte, s-a ajuns în situația asta și fiindcă o bucată mare de oameni (foarte mare, cu unii suntem prieteni, cu alții suntem dujmani, pe ceilalți îi vedem pe stradă și-i măsurăm ochimetric până când uităm de ei în secunda a doua) declară și/sau gândesc, la nivelul conștientului sau subconștientului, următoarea afirmație (mai mult sau mai puțin alterată dar ideea e aceeași): „Stau bine, copiii sunt bine [afară, în străinătate, cu joburi bune], iar de restul din țară mă doare fix în cot.”

    Ai scris cu ceva timp în urmă ca final, nu chiar demult, despre agricultură (parcă) ceva de genul:
    „Lumea s-a săturat să lucreze cu Ion, Gheorghe și Nelu. Străinii sunt mai optimiști”.
    Aș vrea s-o folosesc și aici: când n-ai cu cine, cu ce și nu oriunde, repetând până la mormânt „mai bine eu și ia-i-ar Dracu’ pe restu’ din jur”… parcă… parcă pecunia non olet. Când sunt puși în fața realizărilor, normal că încep să dea „în diverse”, pentru că gândirea în grup dictează: „Dacă eu nu profit, o să profite altul fără să sufere mustrări de conștiință în locul meu”.

    Am o teorie dar am început să nu mai cred în ea (ce rost mai are?): nimeni nu vrea să facă ceva „bun” sau să nu susțină malformațiile economice, sociale, politice etc. fiindcă toți știu că s-ar lăsa cu spatele descoperit & că nimeni altcineva o să le acopere spatele dacă și-ar risca viața/situația materială încât să fie încrezători să facă ceva bun și să oprească malformațiile.

    E ca întrebarea „De ce nu protestezi/nu te duci la protest?”, iar răspunsurile, chiar dacă sunt diferite, toate au aceleași mesaj: „N-am timp”, „Nu mă interesează”, „Dacă pățesc ceva, ce o să se întâmple cu copiii mei?”, „Sunt obosit” șamd; mesajul fiind: „Nu mă simt în siguranță/nu cred că o să câștig(ăm)/nimeni nu se apără împreună”.

    Dar am zis, încep să nu mai cred în teoria asta…

  6. Parca ieri te plangeai ca nu exista angajati ieftini si competenti. Acu’ ca exista iar nu’i bine.

  7. NOU
    #16

    Gadea a luat un premiu mondial, Hahaha. Care e diferenta intre el și cei care își iau doctorate pe bani???

  8. „dacă nu suntem noi, sunt alții…”
    „încerc să îi schimb din interior…”
    „sa ştii ca nu toți sunt asa…”
    „o mică parte din banii aia furați ajung şi la nişte oameni săraci în loc să ajungă în BMW şi vacante de lux…”
    „doar ţi se pare, eu îl cunosc şi nu e asa…”
    „sunt oameni muncitori, au pornit de jos…”
    „ştii tu ca fac chestii de astea murdare? ai văzut tu cu ochii tai?”

  9. Oamenii care au prea multe de pierdut ar trebui sa isi puna viata in ordine si apoi sa „protesteze”. Chestii din astea sublime gen libertate, moralitate si auto-actualizare stau undeva mai sus pe piramida lui Maslow decat nivelul la care ne aflam majoritatea din Romania (si imi pare, uitandu-ma in jur ca nici nu vrem sa ne depasim acest nivel).

    Checklist cu 10 puncte (raspuns „DA” la mai mult de 2-3 puncte ar trebui sa ne faca sa ne restabilim prioritatile in viata si abia apoi sa depasim nivelul de tipat pe Facebook, iesit in strada ca asa e cool, fara niciun obiectiv real):
    – credite
    – trait de la un salariu la altul
    – depinzi de platit accize la stat (tutun, alcool, benzina/ motorina)
    – ai dependenti in grija
    – mai ai mai mult de 10 ani de plata la rate si nu esti in stare sa platesti in avans
    – iti iei masina/ concediu/ incaltaminte de iarna/ perdele pe card de credit
    – dai vina pe sistem dar muncesti 2 ore din 8 la serviciu si ai productivitate sub 200%
    – nu te implici civic local si ai impresia ca poti schimba societatea doar mergand la vot o data la 4 ani
    – esti nesimtit cu altii doar pentru ca simti ca altii sunt nesimtiti cu tine si atunci „ce rost are frate, ca nu ai cu cine”?
    – ai impresia ca ai dreptul la un loc de munca bine platit

  10. Ce-am mai auzit eu: „Kronospan si Schweighofer nu’s vinovatii pentru taierile masive, ca sunt altii aia care taie si fura, ei doar cumpara lemnul ala furat, deci sunt ok. Si daca noi facem business cu ei si vine banu’ din care suntem platiti, toata lumea e fericita.”
    Si apoi, de la aceeasi oameni: „E nasol rau ce se intampla cu tara, #rezist, coruptia ucide, astia isi bat joc de justitie, iesim in strada” etc.

  11. Intrebare: un furnizor de servicii (ca Digi, să zicem) poate refuza un potențial client doar pentru că e dintr-un partid sau are o activitate anume ?

  12. hai s-o spunem pe aia dreaptă: scarlett overkill nu există fără minioni. felix nu există fără gâdea. dragnea nu există fără tăriceanu.

  13. suntem ipocriti ! dam spaga si dupa aia mergem la proteste cu pancarde cu „jos couptia”

  14. E clasica poveste cu schimbarea incepe de la individ, si eu zic ca asta e problema. Toti vrem schimbare insa putini ne schimbam pe noi insine.

  15. adica tu vrei sa zici ca sunt multi care participa la mitinguri contra coruptiei seara si dimineata merg la job unde lucreaza pentru niste patroni care au dat spaga ca sa obtina niste contracte si executa lucrari cu materiale de proasta calitate ca sa acopere spaga si care pot avea urmari tragice ??. nu exista asa ceva .

  16. La multi e sindromul Stockholm. Deci sunt irecuperabili … (am cunostinte in situatia asta, e trist, dar efectiv nu am gasit vreun antidot)

    Si citatul meu preferat cand vine vorba de coruptie :
    “A people that elect corrupt politicians, imposters, thieves and traitors are not victims… but accomplices”
    ― George Orwell
    („Un popor ce alege politicieni corupti, impostori, hoti si tradatori nu este o victima … ci este complice”)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.