Microsoft, confortabilul succes şi locul doi.

bill_gates_2008Cea mai mare ştire din IT anul asta este că Apple a depăşit ca valoare Microsoft, pentru prima oară de la înfiinţarea celor două companii. Apple a lansat iPadul, iar Microsoft a concediat doi dintre oamenii de frunte ai companiei.

Ce s-a întâmplat?

Microsoft a rămas pe loc. Au fost atât de mulţumiţi de faptul că fac bani încât au uitat să inoveze. Windows se vindea oricât de prost ar fi, Office era cumparat cu camionul de toate companiile, xbox aducea bani, totul era ok. Locul lor era confortabil şi asta se simţea în tonul lor.

Apple, pe de altă parte, a continuat să inventeze. Pentru că, spre deosebire de Microsoft şi partenerii săi, sunt o companie mai mică şi mai uşor de mişcat decât HP sau Dell, nişte monştri corporatişti, care nu aveau motiv să se mişte, pentru că ei făceau bani aşa cum erau. Apple a profitat şi i-a executat pe unde i-a prins. iPhone? O mortăciune, dacă Microsoft lansa un produs similar în parteneriat cu Nokia, de exemplu. Cota de piaţă imensă a Microsoft şi banii lor ar fi permis asta. iPad? N-ar fi existat deloc dacă cocoşii de la HP s-ar fi mişcat mai cu talent. Dar nu, ei erau ocupaţi să declare că “îl am pe birou de câteva luni, lucram la el de 5 ani, iar maine vom anunţa că nu îl producem”. Zune? Ştiţi pe cineva care foloseşte unul? Cum ar fi arătat un player care se sincronizează cu Windows?

Microsoft au fost depăşiţi pentru că au susţinut în continuare că ordinatorul este doar pentru muncă. Oamenii vor să deschidă, să pornească Outlook, să citească emailuri, să pornească Office, să scrie ceva, să navigheze pe net şi gata. Nu s-au prins nici măcar când lumea a încetat să folosească MediaPlayerul lor ca posesorii vor altceva decât o sugativă de resurse fără a oferi înapoi ceva constructiv. Şi l-au lăsat aşa, comozi cu cota lor de piaţă. IE, la fel.

Microsoft trebuie să îşi repare găurile.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. NOU
    #1

    un player care se sincronizeaza cu windows ar fi aratat probabil cam ca un browser care se sincronizeaza cu bios

    00
  2. De fapt, Apple a depasit Microsoft doar ca valoare la bursa. Citeam ieri intr-un articol ca vanzarile Microsoft sunt inca mai mari decat ale Apple. Practic, Apple a crescut mai mult in ochii speculantilor de valori, numiti oficial „investitori la bursa”, decat in ochii cumparatorilor. Cam cum era un apartament cu doua camere in Berceni in 2008.

    00
  3. Exact, Apple sunt acum o companie cool, pe val. http://i.bnet.com/blogs/tech-market-cap-comparison-chart.png?tag=content;selector-perfector
    E o cursă lungă şi Apple e în frunte privind doar unele din aspecte.

    00
  4. Vine Natal acum…

    00
  5. Cred că această bătălie MS vs Apple este mai mult o găselniţă de presă decât o realitate. În urmă cu doar câţiva ani, Apple era o companie aproape de faliment. Acum au găsit o nişă interesantă pentru ei, entertainmentul. Microsoft merge mai degrabă pe utilitare, targetând în principal companiile şi zona SOHO. Au un media player jenant, în schimb au un tool de programare foarte bun (Visual Studio). Au chiar două SGBD foarte bune (Access şi SQL Server, hai două şi jumătate, dacă punem şi FoxPro) pentru firme mici şi medii, o familie de servere foarte bună, un ERP şi-un CRM ok ş.a.m.d.

    00
  6. plm ma, ce destept esti tu…tre sa te sune acushi bill gates sa te ia director la el, ca ai identificat problema microsoftului…ce prosti aia de nu si-au dat seama….
    P.S.: si da, normal ca esti mai destept decat bill si decat toti directorasii lui care au bani da nu-s buni de nik!

    00
  7. wtf scrie in header? :))

    00
  8. Microsoft nu a fost niciodata o companie inovativa. Specialitatea lor? Furaciunea de la concurentii mai inovatori si apoi ingroparea lor. Ani de zile consumatorii au tacut si-au inghitit produsele de proasta calitate pentru ca n-aveau incotro. Acu’ nu le mai merge.

    00
  9. si fanboii sunt in extaz :))

    00
  10. La ce a depasit Apple pe Microsoft? Fii mai specific!
    La profit? Nu! La incasari? Nu! La active? Nu! La ce? La pretul actiunilor? E irelevant… Apple intotdeauna l-a avut mai mare! La cresterea procentuala?

    00
  11. NOU
    #12

    Apple are nevoie de MS, are nevoie de un Goliat, de un Bad Boy. La fel cum a fost si cu IBM-ul in trecut. MS avea nevoie de Apple ca sa mai diminueze acuzatiile de monopol. Asta plus faptul ca MS vindea Office4Mac (la vremea aia Apple nu avea o suita office competenta) clientilor Apple, i-au determinat sa investeasca in ei.

    Offtopic si nu prea:
    Zilele trecute am primit un iMac G4 care avea instalat OS X Panther, OS lansat in 2003. Browserul folosit default era IE 5 for Mac :) si care arata cam asa

    00
  12. NOU
    #13

    Observatia lui Lorand ma determina sa ma gandesc la urmatoarea chestiune:
    Se spune despre Jobs ca e un tiran, ca e un psihopat obsedat de control si ca nimeni nu misca-n front in uzina din Cupertino. Ceea ce nu cred ca e departe de adevar. In acelasi timp la MS domneste democratia, ca sa zic asa. Dar avem probleme interne, futaiuri intre departamente si alte mizerii corporatiste care trag in jos.
    Deci care e mediul propice pentru dezvoltare, pentru inovare, pentru a avea succes in acest domeniu?

    00
  13. Seful Microsoft nu e ingrijorat ca a fost depasit de Apple :

    „Este un joc lung. Avem o competitie buna, dar si noi suntem o competitie buna”, a declarat Steve Ballmer la New Delhi. „O sa fac si mai mult profit si cu siguranta nu e nicio companie IT pe planeta care sa fie mai profitabila decat noi”, a adaugat el, potrivit AFP.

    „Sa vedem ce se intampla pentru ca inca sunt multumit de faptul ca in 94 de cazuri din 100, cineva cumpara un PC cu Windows”, a mai explicat Ballmer.

    http://www.ziare.com/microsoft/apple/seful-microsoft-nu-e-ingrijorat-ca-a-fost-depasit-de-apple-1018406

    00
  14. Saracii de ei. Greu o mai duc. Mai au putin si declara faliment :))

    00
  15. Absolut corecta observatia, insa mai mult decat lipsa de inovatie si comoditate este problema grava a luptelor interne intre departamente (Office-ul dicteaza in Microsoft) si mai mult de atat, o imensa problema de marketing & PR – Apple poate sa vanda un telefon fara copy paste si Microsoft nu reuseste sa creeze interes pentru un sistem de operare mobil complet refacut care ruleaza pe cel mai performant hardware disponibil.

    Se mai adauga un pic de lovemark, comunitate, fani si fanatici si rezulta Apple. Scoatem lovemark-ul, fanii si fanaticii si ramanem cu o comunitate si Microsoft pe locul doi – o companie care are nevoie de carne (si materie cenusie) proaspata.

    00
  16. plus ca, scuzati`mi superficialitatea, produsele apple arata foarte cool.

    00
  17. Zune (prima generatie), am avut din prima luna in care a aparut pe piata. Ca si calitate a sunetului depaseste iPod si iPhone (am si iPhone si mi se pare ca are un sunet execrabil fata de Zune), iar castile originale Zune ce le primesti la cumpararea aparatului dau clasa multor casti de $150 si mai ales castilor cu care vin produsele Apple. Nu a prins la public deoarece prima versiune a gadget-ului era cat o caramida, avea probleme de sincronizare chiar pe propriul sistem de operare si lipseau touch screen, scroll pad sau cum cacat se numeste ca la iPod, lipseau jocurile (lumea vrea jocuri pe playere mai nou), posibilitatea de conectare la internet si browsing (cu toate ca are wi-fi support) si alte chestii impuse deja pe piata de altii. Reclama desigur a fost foarte slaba, probabil pentru ca nici Microsoft nu avea incredere ca e momentul sa promoveze produsul la scara larga. Deja la lansarea celei de-a doua versiuni lumea era fana iPod si iPhone asa ca acum fara o schimbare radicala nu vor mai putea cuceri un segment considerabil de piata.

    00
  18. sintetic, iara chestia cu furatul? Hai ca deja e veche. Sau sa te intreb eu ce a furat Apple de la Xerox?

    00
  19. […] au susţinut în continuare că ordinatorul este doar pentru muncă.

    Mah tu ai tradus articolul din franceza!

    00
  20. Valoarea Apple mi se pare cam umflata pe piata, insa ce pret poti sa pui pe factorul cool…

    Ce ma enerveaza pe mine, atat la M$ cat si la Apple e faptul ca au devenit companii conduse de avocati, si in felul asta sugruma inventivitatea pe piata, nu numai intern la ei in firma. Vrei sa faci ceva acum, nu mai poti ca si-au patentat si scroll-ul de la mouse…

    Microsoft deja s-a apucat sa „vanda” cu forta licente de Linux (well, kinda’). Ceva de genul, vezi ce mari si puternici suntem noi? Stim ca nu avem dreptate, dar daca nu cumperi atunci promitem sa te tinem in procese 4ever. Uimitor e ca la urmatorul „client” sunt folosite referinte de la cei care au cazut deja: uite, amazon a platit, tu crezi ca iti permiti sa nu o faci?

    Microsoft-Amazon patent deal covers Kindle, Linux
    …detalii…

    00
  21. 1. Ca valoare estimata, nu vorbim despre cota de piata ca iar sar baietii cu Apple rulz. Valoarea si cotatia la bursa sunt usor jonglabile de niste consilieri financiari valorosi.

    2.Sa fim seriosi, HP ? Campionii retururilor ? Erau x alte companii care ar fi putut scoate iPad inainte Apple. Singura problema e ca , spre deosebire de Apple, cand o firma ca Dell, Asus, Lenovo da comanda pentru cateva serii de ”ceva”, trebuie sa vanda. Apple poate scoate o tura si sa lase totul la nivel de produs cu ”cult status”. Cam asa a fost cu primul Air, excesiv de scump, cu vanzari micute…dar lumea tot il lua pentru ca-l vedea in topul ierarhiei de pret Apple.

    P.S : Apropo de faza cu Zune-ul – Iriver si Cowon au avut mereu produse calitativ mai bune decat ce scotea Apple. Baterii schimbabile cu durata de viata de 30 de ore, procesoare de sunet sanatoase. Din pacate asta e complet irelevant cand brandul tau se numeste iRiver iar al alor Apple. Pe langa faptul ca au fost primii care au adjudecat sectorul, Apple aproape au reusit sa imprime sinonimia iPod = MP3 Player (pentru omul de rand, that is)

    00
  22. @zoso: merita citit. E despre „deschiderea” Microsoft pt. inovatie si despre cum sefii se mananca intre ei.

    00
  23. NOU
    #26

    E evident ca nu intelegi mare lucru din dinamica industriei IT, si la fel ca in multe cazuri in care doresti sa intervii cu pareri pe care le consideri pertinente, nu faci decat sa demonstrezi ca percepi extrem de superficial si unilateral lucrurile.

    OK, sa incepem …

    1. Nu e in niciun caz ‘cea mai mare ştire din IT anul’, nici pe departe. Toata lumea se astepta la asta, cum se spune, ‘not a matter of if, rather a matter of when’.
    2. E valoare la bursa, fluctuatiile sunt mari si nu se coreleaza direct cu valoarea portofoliului companiei. Multi analisti considera ca gama mult mai diversificata de produse a Microsoft, faptul ca nu sunt axati exclusiv pe consumer market si au o prezenta solida in domeniul enterprise ii face extrem de valorosi. Dupa cum au mentionat si altii in comments, vanzarile Microsoft sunt mai mari. De exemplu, Nexus One a determinat o crestere de 20miliarde a market cap-ului Google la lansare, desi e un esec.
    3. Sunt de acord, J. Allard si Robbie Bach sunt oameni extrem de valorosi, dar sunt doar doi intr-o echipa extrem de mare. Nu este pentru prima data cand oameni importanti pleaca dintr-o companie si things go on. Tu spui ca ‘Microsoft a concediat’, ei bine se pare ca a fost alegerea celor doi sa plece (se zvoneste ca J. Allard pleaca din cauza anularii proiectului Courier) si totul a decurs intr-un mod amiabil.
    4.1 ‘Microsoft a rămas pe loc’ – poate ca in sectorul consumer, Microsoft nu a inovat cat de repede si cat de mult ar trebui, dar in niciun caz nu au stat pe loc. E discutabil cat de bun sau cat de prost e Windows – poti sa argumentezi ca din unele puncte de vedere e superior Linux si Mac OSX. Windows 7 a primit reviews foarte bune, e considerat a fi la fel de bun ca Mac OSX chiar de catre tech reviewers orientati spre produse Apple. Office e cel mai produs din clasa sa, nu are sens sa mentionezi OpenOffice, vine si cu un server back-end serios (SharePoint Server) si ribbon-ul e o schimbare majora pentru un produs atat de stabil, o inovatie care s-a dovedit a fi benefica – mi se pare totusi ca si Office 2010 trateaza prea superficial web applications. XBOX 360 e inovatie, dintr-un jucator nesemnificativ pe piata, Microsoft a venit cu un produs bun si a depasit Sony – in plus serviciile adiacent (XBOX Live) sunt foarte bune. ‘Locul lor era confortabil şi asta se simţea în tonul lor.’ – nu sunt de acord cu verbele la trecut, locul lor este extrem de confortabil in continuare desi pe unele piete au probleme si multe de recuperat – mobile phones si tablets.
    4.2 In ultimii ani Microsoft a crescut mult in domeniul enterprise – au investit enorm in SQL Server si reprezinta un competitor veritabil pentru Oracle, au o suita coerenta de aplicatii pentru EPPM (SharePoint, Project Server, CRM), au evoluat foarte mult .NET ca platforma si au construit o serie de tehnologii foarte interesante. Ba chiar se observa si o transparenta tot mai crescuta in relatiile cu comunitatea de developeri si o acceptare a open-source.
    5. Apple nu e o companie mica, au avut probleme financiare, dar nu au fost mici niciodata, comparati cu HP si Dell au fost in general mai mari (vezi Yahoo Finance – iti permite sa compari valori la bursa la cate doua companii). iPhone nu e o mortaciune, a adus o serie de inovatii executate foarte bine, orientate spre end-users obisnuiti. Nokia e poate cel mai prost exemplu cand vine de inovatie, le-a fost greu sa accepte nevoia de o produce telefoane cu form-factors mai speciale (slide-in de exemplu), produsele lor sunt de calitate, au preturi competitive, dar nu sunt tocmai inovatoare. Si ce ar fi iesit dintr-o alianta Microsoft + Nokia – o monstruozitate probabil cand te gandesti la cat de invechita e mentalitatea din spatele Symbian si Windows Mobile (touch screen gandite pentru pens, UI groaznic, aplicatii dezvoltate incoerent). La fel cu tablets de la HP, Windows 7 suporta multitouch, dar interfata nu e gandita pentru folosire cu degetul, Atom e un procesor puternic comparat cu orice ARM mainstream (inclusiv A4), dar vine si un consum generos. Tablet nu e un computer care arata ca o carte si nu are tastatura, trebuie gandit ca un produs intr-o alta gama – dupa cum scriau foarte bine cei de la Gizmodo, nu obtii un tablet micsorand un PC sau marind un smartphone. iPad foloseste un sistem de operare optimizat pentru usage scenariul specific, iar aplicatiile sunt un cross-over intre cele de pe PC si telefon. Nu stiu exact la ce te referi prin player, dar Zune Software e foarte interesant, zic eu mai bun decat iTunes, care o evoluat in ceva ‘unnatural’ pe masura ce a capatat functii tot mai multe.
    6. Sunt de acord cu IE, au profitat de dominatia pietei si nu au adus nimic nou timp de 5 ani. In rest, nu cred ca Microsoft considera ca ‘ordinatorul este doar pentru muncă’, da au facut enorm de multi bani din aceasta perspectiva asupra pietei, dar daca analizezi proiectele lor o sa iti dai seama ca sunt cel putin constienti de ce inseamna ‘pervasive computing’.
    7. Nu cred ca e vorba de gauri, cat de necesitatea de focus pe piata consumer.

    00
    • @Alex Cristescu:

      1. e parerea ta. da-mi voie sa mi se rupa de ea.
      2. e un inceput si e tratat ca atare.
      3. asa e. ia 1 milion si pleaca amiabil, dar semneaza aici NDAul asta.
      4.1. xboxul e lansat in 2005.
      4.2. cui ii pasa de sql server? geeksilor care cumpara produse cool?
      5. am spus ca ar fi fost mortaciune. nu imi pune vorbe in gura.
      de acord, nokia suge penis de ceva ani si nu sunt sanse ca ar sti pe ce lume sunt. SE la fel. HTC erau si eu morti, noroc ca i-a luat google.
      ai cumparat si folosit zune in romania? xbox live?
      6. perspectiva articolului era asta. s-au acoperit de bani pe filiera corporate ca au uitat de end-user. enter apple

  24. Este interesant ca Apple se apropie si ca revenues de Microsoft; asta este un semn rau pentru Microsoft. Mai mult decat atat, market value al Apple a crescut constant in ultimii 10 ani pe cand MV Microsoft a fost aproximativ constanta – alt factor care ar trebui sa-i sperie pe cei de la Microsoft.
    In alta ordine de idei, are si MS destule produse inovatoare (poate nu ca Apple), dar sunt destule.
    PS: de „furat” au furat ambele companii; unii au stiu sa modeleze furtul pentru a a arata ca ceva nou si cool; ceilalti nu au stiut sa faca asta; vezi mouse-ul (acum 25 de ani)

    00
  25. Alex Cristescu 1- 0 Zoso

    00
  26. ti-a tras-o cristescu…:))), stai jos, ai 2

    00
  27. Faptul ca Apple a intrecut MS la bursa e un mare sut in cur. Indiferent de nisa lor principala. Asta arata fix cat de prafuit e marketingul MS si cat de bine le sunt vazute produsele.

    Ce mi se pare aiurea la MS e ca nu au inca un raspuns clar pentru OS-uri destinate aparatelor mobile. Windows Mobile 7 are o interfata incalcita rau… iar pentru tablete/netbooks, Windows 7 Starter mi se pare o gluma proasta.

    00
  28. Conceptul Apple are ceva particular nu numai prin comparatia cu Microsoft, ci mergand mai departe in spatele unei filosofii simple de viata. Ei bine, putini stiu ca cel care a determinat aparitia designului a fost Pasteur. Parintele microbiologiei a aratat lumii cat de parazitati suntem de specii pe care nu le cunosteam. Isteria a fost cu atat mai mare cu cat societatea burgheza a acelor vremuri a renuntat la perucile pline de acarieni. Designul actual este orientat catre un singur ciclu de folosire. Tendinta acestei risipe inimaginabile este prezenta inclusiv in domeniul auto. Ce sens are sa producem spre exemplu un Audi pe o platforma pe care se monteaza nu mai putin de 17 modele de automobile? Diferentele sunt atat de mici incat toti producatorii au ajuns sa se orienteze acum catre filozofia Logan, devenita inestimabila in ecuatia perceptiei functionalului. In mod cert vremea lui Microsoft a trecut, iar atitudinea celor de la Apple reprezinta cea mai buna dovada ca lucrurile bine facute sunt cu atat mai pretioase intr-un domeniu in care softul a devenit extrem de perisabil. De ce? Pentru ca omul are un ciclu de folosire mai lung…

    00
  29. imi aduc aminte de steve ballmer, intr-un interviu despre iphone… la auzirea cuvantului iphone, a inceput sa rada. fals, dar a ras. acuma cred ca plange saracul.

    00
  30. As adauga: Microsoft a lansat acum 2-3 saptamani Visual Studio 2010.

    00
  31. zoso, da de ce scrie numele tau pe poza cu bill, tu i-ai facut-o? no offense :D

    00
  32. @blocnotes: dap, alerg sa mi-l instalez.

  33. Alex Cristescu a punctat bine, cele 2 firme nu se pot compara (apples-to-apples, lol), fiindca Microsoft are segmentul de enterprise ascuns, in care a investit enorm. Ce ai spus poate fi valid pe ce ofera orientat client, dar nu e destul pentru o generalizare.
    Ca si developer iti spun ca vor face bani cu caruta din Azure, SharePoint noul VS, improvementuri la .Net etc.., pe cand Apple taie si spanzura cu privire la developmentul pentru iPhone ca sa nu le fure (de ex. Adobe) platforma. Iar aici vine un sut mare in fund de la Android in putin timp, daca dev-ul de aplicatii pentru iPhone va stagna.

    00
  34. acum am o dilema: cine e mai de cacat ? AAPL sau MSFT ?

    00
  35. Da,este vorba de valoarea actiunilor la bursa. Steve Jobs are sanatatea cam subreda,daca da coltu’,tare imi e ca actiunile lor vor scadea cu 50%. Sa speram ca nu i se intampla nimic. Nu de alta,dar prin actiunile lor,Apple ii mai pune la treaba si pe Microsoft.

    00
  36. @zoso – ce a facut Apple a fost sa monetizeze mai bine chestiile pe care a fost mereu tare: design si user interaction, si sa le aplice in domenii in care chiar era mare nevoie.

    Primul pas a fost iPod-ul. Acum ani de zile si eu voiam un mp3 player portabil mic, la care sa tina mult bateria si care sa stie de playlists si de shuffle. Doar ca n-am avut mintea si banii sa creez asa ceva. Apple au sesizat o necesitate pe piata, intii cu iPod, apoi cu iPhone (pt piata telefoanelor ce zici tu de MS se aplica cu succes pt Nokia). Vom vedea daca intr-adevar piata gemea dupa un iPad sau nu.

    00
  37. @ Cristian Banu

    au un tool de programare foarte bun (Visual Studio)

    care costa in timp ce majoritatea IDE-urilor sunt free. o sa ghicesc ca nu ai dat bani pe produsele MS pe care le folosesti, ca daca dadeai nu stiu daca mai erai chiar atit de entuziasmat. (mai putin daca lucrezi pt MS, caz in care esti platit ca sa fii entuziasmat)

    două SGBD foarte bune (Access şi SQL Server, hai două şi jumătate, dacă punem şi FoxPro) pentru firme mici şi medii

    si Paint e tool profesionist de editare grafica.

    pina si wiki zice ca Access e PSEUDO SDBD, iar FoxPro e o jucarie.

    si cum vorbim de inovatie, SQL Server n-a fost inovat de MS, ci e bazat pe Sybase, de la care MS a cumparat codul.

    E grele, asa ca mai bine da-ti cu parerea pe unde chiar te pricepi (e un fel politicos de a-ti spune sa taci din gura).

    00
  38. @unul

    La pretul actiunilor? E irelevant… Apple intotdeauna l-a avut mai mare!

    Fals.
    Si confunzi pretul pe actiune cu capitalizarea bursiera (pret/actiune x nr de actiuni), unde Apple a crescut enorm in ultimii ani.

    Vezi mai sus: E grele, asa ca mai bine da-ti cu parerea pe unde chiar te pricepi (e un fel politicos de a-ti spune sa taci din gura).

    00
  39. @ 2fingers
    cind a aparut zune ca concurent pt iPod nu exista iPod cu touch screen si nu erau nici jocuri. iPodu asta nou gigant a aparut AFAIK DUPA iPhone si MULT DUPA ce Zune a esuat lamentabil.

    00
  40. ”HTC erau si eu morti, noroc ca i-a luat google.” – Nu prea, chiar deloc. HTC faceau device-uri pentru cam toata lumea, de la SE, la furnizori precum Orange sau O2. Faceau asta de suficienti ani si o faceau bine (doar ca nu pentru segmentul consumer).

    Dealul mare cu Google a venit dupa succesul modelului initial. De la inceputul anului trecut au axat mai toate modelele pe Android. Desi au mai fost comentarii pe tema unor interventii Open Handset Alliance, etc, HTC si-au facut banii cu Microsoft (vezi vanzarile HTC Touch si HTC Diamond originale). Cu Google au intrat mai puternic in sectoare consumer unde inainte nu aveau acces si si-au si schimbat pozitionarea din ”business” in ”innovator”. Mai mult, curajul de a lansa Desire desi Nexus One nu e un device cu mult diferit, arata ca n-au fost ”luati de Google”.

    Nu doar HTC renunta la WinMobile. Motivul e simplu, si l-am vazut in actiune. Windows Mobile 6.5 , 6.1 si 6.0 se deosebesc prin mai putine decat o fac Service Pack-urile de pe PC. Windows Mobile Marketplace este de o tristete fabuloasa. In 2 ani, Android Market a rerusit sa ofere de vreo 4-5 ori mai multe chestii misto, majoritatea gratuite. Pur si simplu Microsoft au zis ”lasa ba, ca o sa cumpere astia pe sectorul de business”. Oricat s-au chinuit HTC cu interfata lor TouchFlo 2D/3D, faptul ca atunci cand iei un device cu WIndows Mobile observi ca-ti lipsesc aplicatiile, nu e tocmai un punct in plus. De vreo 2 ani ne tot ameninta cu Windows Mobile 7, etc dar daca in Windows Marketplace nu o sa apara cel putin 2-3 jocuri decente sau un soft care sa extinda functionalitatea telefonului va fi in zadar.

    00
  41. Nu, nu este pentru prima oara de la infiintare. Pana in 1989 Apple era peste Microsoft ca „market cap”.

    Si da, Microsoft a stat pe loc in mai toate segmentele – online, OS, browsere. De ce ar fi facut altfel cand juca de unul singur? Abia acum incepe sa se miste din nou. A fost nevoie de Apple, Mozilla si Vista ca se urneasca cat de cat.

    00
  42. @zoso:
    „4.2. cui ii pasa de sql server? geeksilor care cumpara produse cool?”

    Asta e un fel de „Linux e o basina si doar freetarzilor le pasa”, nu?
    Sa stii ca nu toata planeta foloseste ‘ordinatoare’ doar pentru Windows + Photoshop + Winamp + ce mai ai tu. Mai sunt si alte lucruri relevante.

    Astept opinii despre Oracle, Perl, routere Cisco & storage-uri EMC.

    00
  43. Bagi din cand in cand un articol Microsoft vs Apple round x, si spectatorii se ard in tribune, amuzant.
    Era si de asteptat…pai din ce vad in filme/seriale in State se folosesc doar Mac-uri/ iphone…sau asa o fi?

    00
  44. @c3
    Instrumentele de dezvoltare – Există versiuni gratuite, care sunt suficiente pentru un dezvoltator mic/mediu. Plus că există programe prin care firmele partenere au anumite facilităţi astfel că overall costul nu este mare. O licenţă developer de MS SQL e 50 de euro. Scump, nu? Şi o licenţă de Visual Studio „la liber” e vreo 3000 de lei. Pentru o firmă de programare nu e mult.
    Baze de date – MS Access conţine (ca şi restul din pachetul MS Office de o componentă de programare care îţi permite să dezvolţi aplicaţii destul de complexe chiar în MS Access).
    – SQL Server – n-ai citit bine pe wikipedia. Vezi că MS a participat de la prima versiune ;) Din 1994 nu prea mai au legătură. Sunt aproape 20 de ani de-atunci.
    – fox e o jucărie, dar la noi este foarte folosiă. Încă mai sunt programe de contabilitate sub Fox.

    Hai să vorbim despre lucruri pe care le cunoaştem, nu să ne dăm mari cu ce citim pe Wikipedia, mai ales dacă nu înţelegem şi nu ştim despre ce e vorba, da?

    00
  45. NOU
    #51

    @.pm
    Windows Phone 7 e un mare pas inainte, ramane sa vedem cum se va concretiza. Sunt probleme, la nivel de functionalitate in prima versiune cel putin nu se compara cu iPhone OS 4 sau cu Android 2.x (cut&paste, multitasking), dar la o multime de produse MS au dovedit ca pot sa recupereze teren. Mi se pare ca noua interfata reprezinta inovatie (hubs e un concept interesant, folosesc un iPhone si uneori devine stupid sa schimb constant intre aplicatii doar pentru a avea access la unele informatii ce ar putea fi foarte bine centralizate) si modul radical de distantare de Windows Mobile 6 e chiar un semn de curaj. Cine stie, poate si Nokia, ajunge sa acepte ca cei aproape 500 milioare dati pe Symbian nu mai au o valoare ce merita exploatata si se focuseaza pe MeeGo. Cat despre apps, Silverlight si XNA sunt tehnologii foarte bune si ofera posibilitatea pentru milioane de developeri sa programeze pentru Windows Phone fara sa invete tehnologii noi – .NET are o baza solida de dezvoltatori.
    @c3
    De atunci, 1994, si pana in prezent cele doua produse s-au dezvoltat separat – Sybase si SQL Server. Cred ca nu esti atat de ingenuu sa crezi ca code base-ul respectiv mai are relevanta, SQL Server e un produs matur, scalabil, practic singura alternativa solida la Oracle in domeniul enterprise. FoxPro e mort, Access are cu totul alt target. Referitor la IDE, presupun ca ai in minte Eclipse, si ai dreptate e free. Dar cred ca e diferenta asta se extinde de fapt la intreaga discutie Java vs .NET – lumea Java merge pe ideea de open-source, pe alternative la o serie de tehnologii, in lumea .NET Microsoft controleaza totul, ei ofera sistemul de operare, hypervisorul, serverul web, baza de date, in principiu framework-urile oficiale promovate de ei sunt cele folosite de developers. E un avantaj si un dezavantaj in acelasi timp, depinde cum privesti lucrurile – o mare parte din market share-ul castigat de .NET fata de Java se datoreaza tocmai acestei integrari tehnologice pe care Microsoft o poate oferi, multi analisti considera ca si Oracle incearca momentan acelasi lucru. Pretul unui IDE e nesemnificativ pentru o firma de software care se respecta, plus ca in putine cazuri ajungi sa cumperi retail.
    @zoso
    Poti sa spui orice despre HTC, dar nu ca sunt morti. Dimpotriva, de la o companie minora, au ajuns sa fie un jucator extrem de important, ale carui produse sunt mai bune decat cele Nokia, SE, Samsung. Google nu ‘i-a luat’, pur si simplu au fost alesi ca parteneri pentru Android, ei creeaza telefoane etalon daca vrei, materializeaza viziunea Google. XBOX 360 e din 2005, si vor mai trece 2-3 ani pana la o versiune noua – e normal in lumea consolelor si e tocmai avantajul pe care consolele il au fata de PC-uri, si anume o platforma stabila. Nu vad de ce XBOX 360 si serviciile adiacente care au evoluat constant nu reprezinta o dovada de inovatie. Ignore faptul ca o mare parte din venitul Apple provine din vanzari pe iTunes Store, care nu e available in Romania – asta referitor la Zune MarketPlace si XBOX Live.

    00
  46. NOU
    #52

    Aplicatii complexe in MS Access…asta-i chiar tare.

    00
  47. Mhm, la articole din astea eu iau un castron cu floricele si stau sa citesc comentariile. :D

    00
  48. „Oamenii vor să deschidă, să pornească Outlook, să citească emailuri, să pornească Office, să scrie ceva, să navigheze pe net şi gata”
    True. Doar ca pe Ipad n-ar trebui sa incerce sa le faca in acelasi timp :D

    00
  49. NOU
    #55

    Eu am o problema cand vad scris despre Apple ca este o companie inovatoare. Cum exact este inovatoare o companie care freaca acelasi model de telefon, cu aceleasi dimensiuni, acelasi software, din 2007 incoace si scot aproximativ anual actualizari care il aduc mai aproape de ce trebuia sa fie in secunda 1 de la lansare?
    Cum exact este inovatoare o companie care fura ideea de e-book reader si ii adauga suport pentru browsing, ca Wi-Fi deja avea Kindle-ul cand s-au inspirat loserii de la Apple?
    Produsele lor arata altfel, adica sunt albe si arata ca niste porcarii in general, au un marketing care creaza ideea ca esti cineva daca ai produse Apple. 99% din cazuri esti un fraier care a pus botul in loc sa gandeasca singur.

    00
  50. @c3 – da, asa e. Ma refeream la un interval mai mare de timp, nu exact la momentul lansarii. Zune nici in clipa de fata nu sta prea bine la capitolul jocuri, majoritatea pe care le poti instala fiind, dupa cate stiu eu, cele facute de diferite persoane cu mult timp liber si nu de Microsoft. Nu am mai folosit aparatul de vreo 2 ani de zile dar si-a facut treaba cu brio ca si player de muzica si player video.

    00
  51. NOU
    #57

    cred ca darth ala e demaio:))))

    00
  52. os x: stabilitate, viteza, incredere. windows: incet, nesigur, consumator de resurse. Pai care e alegerea logica?

    00
  53. Frate, sunt sigurul caruia i se pare ca comparam capra cu varza?
    Microsoft se bazeaza pe software. Ca fac ei un X-Box si mouse-uri dragute e alta treaba, dar firma isi trage seva din SOFTWARE.
    Apple a pornit ca firma de hardware, in continuare are identitate de hardware. Ca au ei Mac OS-ul ala de merge si pe alte platforme, e la fel ca si cu X-Box-ul Microsoftului. Apple e firma de DEVICE-uri, de Sisteme Embedded, cum vrei tu sa le spui. Face hard si soft, isi trage seva din DEVICE-uri, nu din software pur.
    Joaca pe tarlale oarecum diferite.
    Nu e ca si cum ai compara Nokia cu Sony Ericsson.

    00
  54. Eu in locu celor de la Microsoft, m-as reprofila pe Frigidere.

    iFreez !

    00
  55. @Alex Cristescu

    Ignore faptul ca o mare parte din venitul Apple provine din vanzari pe iTunes Store

    te-a mintit cine ti-a zis asta, mai citeste.
    iTunes barely breaks even. iTunes are profituri MINIME, motivul pt care Apple il tine e ca e un serviciu conex iPod/iPhone, oferind oamenilor mai multe motive de a le cumpara. Asta pt ca profiturile Apple vin din vinzari de hardware (iPod, iPhone, iMac si Macbook).

    @ Cristian Banu
    Cred ca avem concepte diferite despre ce inseamna complex. Pt mine nu inseamna 2-3 ecrane care fac CRUD, ci tranzactii, aplicatii distribuite, servicii web, load balancing etc si mii/zeci de mii de utilizatori.

    Iar faptul ca sunt multi care inca au soft scris in Foxpro nu arata decit ca multi au ramas in urma. La fel cum faptul ca 20% din Internet inca foloseste IE6 nu inseamna ca IE6 e vreo bijuterie tehnica.

    Daca vorbim de costuri, pt o firma de programare cu 10 oameni 10 licente de vindoze + 10 licente de office + 10 licente de visual studio + 10 licente de MS SQL + server + inca una-alta sunt muuuuult mai scumpe decit 10 linuxuri + eclipse + mysql + open office. cred ca in total diferenta e de peste 10.000 euro pt 10 oameni.

    Si daca e de vorbit de lucruri pe care le cunoastem permite-mi sa nu ma entuziasmez prea tare in timp ce tu te umezesti tot in fata Foxpro si Access. Nu de alta dar am lucrat cu cam toate bazele de date majore: Oracle, MS SQL, Sybase, DB2, Postgres, Mysql si inca vreo 2 embeded si nu doar scris un insert si un select, ci proceduri stocate, selecturi complexe, optimizare de query-uri, performanta. Asa ca nu ma impresioneaza Access-ul. Sau poate esti si tu vreunul din aia cum am mai vazut care trimit CV-uri pt posturi de programatori si scriu in ele ca ei stiu sa faca programare in Access. Nu VB si SQL, Access. Eventual stiu sa faca programare in Access si HTML. Si la skills baga Word si Excel.

    Asa ca nu ma lua tu pe mine cu „să vorbim despre lucruri pe care le cunoaştem, nu să ne dăm mari cu ce citim pe Wikipedia, mai ales dacă nu înţelegem şi nu ştim despre ce e vorba” ca tare mi-e ca tu esti ala care sufera efectul dunning-krueger.

    00
  56. NOU
    #62

    Sincer ma bucur foarte mult pentru cei de la Apple ,si merita pe deplin primul loc in clasamentul acestor giganti de software . Orice produs al lor il iubesc , chiar daca au preturi mult mai ridicate decat celelalte companii , se observa foarte mult calitatea , iar de design’urile lor nici nu mai are rost sa vorbim . Apple the best :D !

    00
  57. Lens Andrei, ia citeste putin pe aici. Poate vei intelege de ce lauzi calitatea produselor Apple (ma refer la soft, pentru ca Apple nu prea are legatura cu productia hardware-ului, exceptand design-ul).

    N-o sa inteleg niciodata cum pot unii sa se bucure pentru succesul/esecul unei firme, cand ei n-au nici in clin nici in maneca cu acea companie. Seamana cu aia de pe stadioane ce sparg seminte si striga m*uie steaua sau forta dinamo.

    00
  58. Frate, nu mai rezist si scriu si eu ca sa ramana aici, desi e tare tarziu:

    @c3:
    „Daca vorbim de costuri, pt o firma de programare cu 10 oameni 10 licente de vindoze + 10 licente de office + 10 licente de visual studio + 10 licente de MS SQL + server + inca una-alta sunt muuuuult mai scumpe decit 10 linuxuri + eclipse + mysql + open office. cred ca in total diferenta e de peste 10.000 euro pt 10 oameni.”

    Frate, de ce nu faci un lucru de bun simt? De ce nu scrii despre ce stii?
    Aaaa???

    O licenta de parteneriat cu MS in Romania pentru o firma mica (ISV – dezvoltare soft adica) costa FIX 1600 USD pe an. Dolari, nu euro.

    De aceasta licenta primesti SOFT COMPLET DE DEZVOLTARE PENTRU 10 STATII DE LUCRU: licente de servere (Windows Server, Share-Point, SQL Server, etc), MS Office, Visual Studio, etc, etc etc. Plus actualizare lunare la orice. Plus 40 de suport tehnic profesionist pe an (Germania sau Irlanda). Plus o gramada de sedinte tehnice gratuite in oricare din orasele mari din Romania (mancarea si cafeaua moca). Asta pentru 160 USD/statie/an. Ai inteles? Mai e cineva care poate sa ofere ceva similar?

    Nene, MS suge bani grei de la altii, dar de programatori care lucreaza pe platforma lor chiar are grija. Aia sunt cu adevarat valorosi pentru el. Poate nu stiai, dar MS NU OFERA SERVICII DE SUPORT TEHNIC SI DE IMPLEMENTARE. Totul e lasat pe parteneri. Trebuie sa fii nebun sa dezvolti soft pe MS fara sa fie MS Partner sau Gold MS Partner si sa cumperi licente de VStudio de pe piata.

    P.S. Ca vad ca te documentezi numai pe wikipedia: MS Access e un SGDB desktop bazat pe file-sharing, nu e un server adevarat de date. E absurd sa il compari cu Oracle sau altceva similar. Se pot scrie aplicatii DESKTOP EXTREM de complexe pe el, dar, repet, DESKTOP. Nu aplicatii bancare sau web. Adica pentru un cabinet de avocatura cu 5 avocati este BESTIAL. Si e practic moca. Nu exista in lumea asta mare un SGDB desktop mai bun si mai ieftin (orice de la Linux pana la Apple). Daca il stii, spune-mi-l si mie. Aia marii, gen Oracle, Crystal Reports sau chiar divizia de la SQL Server au copiat din sistemul asta DESKTOP de s-au spart, de la generatoarele vizuale de instructiuni SQL, pana la generatoarele de rapoarte sub forma de benzi. Pe care sistemul asta mic si pricajit le are de acum 20 de ani, cand in Oracle scriai totul la linia de comanda pana faceai basiti in degete.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile