mesajul este de fapt scris in facultatea de electronica din bucuresti
NOU
#9
CQ
Clark, cei buni (şi nu mă refer la cei cu note mari când spun buni, ci la cei cu adevărat buni) găsesc. Pentru restul, faptul că s-au născut în România e scuza perfectă pentru incompetenţa lor.
NOU
#10
Ionel
e scris la FJSC
NOU
#11
Clark
Ok CQ, am inteles ideea nu contest reusitele tale, sunt foarte multi oameni inteligeniti in tara, care s-au descurcat si au reusit in viata…sincer ma bucur sa intalnesc oameni ca tine.. Spune sincer daca nu ai cunostinte satule de ce se petrece in tara asta, daca nu ai prieteni cu cunostinte si aptitudini si se chinuie pe un salar de rahat?! Ei vezi…despre asta vorbesc! Sunt atatea cazuri si cazuri! Se pare ca esti un nationalist infocat.. imi pare rau ca nu-ti pot impartasii ideologia. Sincer tara merge tot mai prost, oamenii tot mai hotii, viata tot mai nasoala! Mai am putin si plec si sincer nu-mi pare rau! Daca ai fost cel putin odata iesit din tara asta, ai vazut cu se comporta cei de acolo cu tine! Aici nimeni nu te respecta, te calca in picioare gunoaie de oameni care nu au clase cat un personal ….Multa bafta si de acum inainte!
NOU
#12
Paul
Facultatea=Ani din viata risipiti.
NOU
#13
Meekuu
Din grupa mea de absolventi cred ca as angaja maxim 10% fara sa am remuscari.
10% din ~20 = 2, șanse mari să existe 2 fete în grupă și numai bine acoperim posturile de secretare fara s-avem remușcări…
NOU
#14
Clark
Da CQ ai oarecum dreptate. Depinde de locul in care faci facultatea, oportunitatile care le ofera orasul respectiv, pilele pe care le ai…abia apoi cunostintele. Apropo de cunostinte…daca nu ai posibilitatea sa te afirmi, sa inveti, sa-ti pui bazele practice…..poti fii cel mai bun in domeni…degeaba!
Am colegi, sefi de promotie, lucreaza pe nici 400 de euro….deci nu intodeauna se aplica treaba cu „adevarat buni”!
NOU
#15
Razvan
mi se pare normal sa nu lucreze multi in domeniu, pentru ca sunt paraleli cu el de cele mai multe ori mai ales prin politehnica unde (in generatia mea) dadeau oamenii care nu aveau alte optiuni (cu cateva exceptii bineinteles, gen automatica sau electronica)
pe langa asta, cultura educationala de la noi nu e facuta sa te invete sa pleci de jos, chiar si in domeniul ales. studentii vor direct vreun post de manager sau de vreun guru pe IT, desi e clar ca experienta nu le permite chestia asta.
raspunsul meu la un astfel de mesaj ar fi ca totusi se poate
NOU
#16
Dan
In ultimii vreo 15 ani s-au inmultit facultatile si implicit absolventii pana la nivelul la care numai cine n-a vrut sau nu si-a permis nu a capatat o diploma universitara. Efectele se vad acum, diploma respectiva tot nu iti garanteaza un job mai bun si nici nu iti da vreo speranta de mai bine. In plus fata de asta s-a decredibilizat si institutia invatamantului superior. Adevarata aia cu tara de kkt, insa nu a fost dintotdeauna asa, fiecare generatie a mai adaugat ceva mizerie pe pereti.
NOU
#17
Rector
Puteam sa jur ca e la leu poza :))
Nici nu vreau sa ma gandesc prin ce trec studentii care dau pe frigul asta examen in amfiteatrele de acolo.
Da… e ETTI in Buc .. e facultea plina de mesaje pline de subinteles….
NOU
#21
CQ
Clark, nu o să-ţi dau CV-ul meu, însă am realizat destule la viaţa mea, pe plan profesional (şi n-am nici 30 ani), iar tot ce am făcut până acum a fost datorită faptului că nu am vrut să ajung peste ani să regret viaţa pe care am dus-o (şi încă îmi doresc asta, îţi dai seama). Mi-a fost greu şi încă-mi este din anumite privinţe, însă pot spune mândru că am făcut singur tot. Fără pile, fără oportunităţi de milioane. Singur, într-un oraş mai sărac (Galaţi) şi cu zero posibilităţi. Miraculos însă, am reuşit să obţin ceva din acel zero. De ce? Pentru că am perseverat. De exemplu, la 17 ani am fost respins pe motiv de vârstă, după ce fusesem acceptat iniţial, pe baza unor lucrări. Însă tot atunci, alţii nu au ţinut cont de acest detaliu ci de munca mea şi… totul a mers conform planului (ba chiar neaşteptat e bine). Repet, pentru că am perseverat. Ce ar fi trebuit să fac? Să aştept să termin facultatea şi să mă mulţumesc cu o slujbă plătită prost, doar pentru o pseudo-stabilitate financiară, iar apoi să mâzgâlesc pereţii căminelor, supărat pe viaţă şi pe ţara asta care nu mi-a oferit nimic? Nu, am ştiut dintotdeauna că eu sunt de vină pentru nereuşitele mele. Nu mi-a ţinut de foame niciodată datul vinei pe altcineva. Alţii nu au avut şansa de a se naşte în România ci prin poate Africa, într-o ţară unde poţi muri la orice pas, pentru nimic. Sunt curios ce ai fi scris dacă ai fi avut „şansa” asta. Ah, pardon, probabil ai fi fost mort încă de la 5 ani şi nu ai fi văzut calculator în viaţa ta.
NOU
#22
neaorin
Din grupa mea de absolventi cred ca as angaja maxim 10% fara sa am remuscari.
NOU
#23
bogdanel
adevarat.
hmm.. trebuie sa te si intereseze ceea ce faci in facultate, nu doar sa mergi mahmur la cursuri, cand iti aduci aminte si sa copiezi la examene de la colegul din fata care are hands-free. asta ca student. ca profesor poate ar trebui sa treci peste orgoliul tau de intelectual si sa iti largesti putin vederea ingusta (capatata de multe ori prin plagierea de materiale academice folosite la escaladarea ierarhiei) pentru a-ti adapta cursurile prafuite la nevoile deceniului curent. cred ca a venit vremea sa nu ne mai jucam de-a scoala.
NOU
#24
add
pariez ca e scris pe peretele cum urci la 1 la xerox in Electronica, cum ai baia in stanga.
NOU
#25
High
cand ii vad pastia cu „Traim in Romania”…
Stiti pilda cu talantii?
Un tata avea 3 fii. Unuia ii da 3 talanti si il trimite in lume. Face negustorie si se intoarce cu 6 acasa.
Altuia ii da doar 2. Se face cioban, creste animale, si se intoarce dupa ani cu 4 acasa.
Celui de al 3-lea fiu ii doar doar unu. Ala il ingroapa, si cand se intoarce acasa il dezgroapa si vine cu 1 talant inapoi.
Tatal il pedepseste pe ultimul fiu, desi aparent este cel mai defavorizat, danu-l afara.
Acolo va fii plangerea si scrasnitul dintilor!:D
Desi traiesti in Romania ai sansa unor granite deschise, si a unor resurse pe care altii nu le au. Multi se duc la scoala ca asa se face, si pt a obtine hartie. Nu pt a invata. Nu ii intereseaza ce profesori, ce dotari are acea facultate…
NOU
#26
CQ
Clark, aşa stau lucrurile şi mare lucru nu poţi să faci. Sunt un idealist, însă în această privinţă, trebuie să fiu realist. Toţi sunt sătui, puţini fac ceva pentru ei. Smiorcăiala nu ajută la nimic, dar la smiorcăit suntem aşi, noi ca români.
Am fost plecat de mai multe ori, iar diferenţa dintre noi şi străini, în ultimii 10 ani, s-a diminuat simţitor, din punct de vedere al dezvoltării şi a condiţiilor. Dar oamenii… oamenii nu se schimbă, cel puţin nu aşa uşor. Iar cu smiorcăitul, repet, ăsta va exista şi când vom depăşi S.U.A. ca nivel de trai (bine, într-un viitor ultra-optimist şi totodată fantezist).
Noroc cu mesajul ăla, altfel zău dacă mi-aş fi putut da seama cât de maro e situaţia.
NOU
#29
Victor
Adevarul este ca pe majoritatea profesorilor nu ii intereseaza, iar studentii sunt inconstienti. Ei invata ca i-a trimis mama la Buc sa faca o facultate. Nu sunt ani risipiti anii de facultate, trebuie doar sa te intereseze pe tine ce faci, ce inveti, ce vrei sa studiezi mai departe, nu sa te gandesti cand iti alegi specializarea in anul 3: „aa, pai aleg si eu aia cu oraru cel mai lejer ca sa ma angajez la vodafon la *222 „. Uite alte cateva lucruri interesante tot din colectia ETTI: http://nitroglicerine.tools4noobs.com/PhpIndex/browse/diverse/10%20lucruri%20pe%20care%20trebuie%20sa%20le%20stii%20inainte%20sa%20dai%20admitere%20la%20electronica.jpg
Sa-mi tineti pumnii maine la examen
NOU
#30
neaorin
Meekuu: in grupa eram vreo 35 (in primul an) – iar la Automatica in UPB mai greu gaseai fete din astea „fara remuscari”
@simi: Exact aia mi-a sarit si mie in ochi, un neandertal scapat in civilizatie a descoperit instrumentul de scris.
NOU
#32
camil
well, fiecare e liber să creadă ce vrea și să îmbrățișeze ce valori dorește. e și sapa sau munca în construcții o soluție. că deh, genialitate antreprenorială n-au chiar toți
NOU
#33
AmZis
Foarte realist cel care a scris acolo ! nota 10
NOU
#34
Cornel
Din pacate are dreptate autorul. Dar si noi ne dam batuti prea usor… Ar trebui sa luptam mai mult pentru viitorul nostru, nu doar sa zicem ca tipul/tipa are dreptate in ce a scris acolo.
daca esti suficient de inteligent n-ai sa ajungi sa lucrezi intr-un chiosc,cel mai rau poti ajunge sa ai o afacere din care sa scoti putini bani.Daca nu te duce capul,atunci da,ai sa ajungi vanzator:)
Daca s-ar fi dus la facultate ar fi stiut sa scrie shitty.
NOU
#37
bostanu
Da, destul de realist. Daca vrei si ai ambitie mare poti sa reusesti.Acum ca te-ai nascut nu stiu unde,ca ai avut sau n-ai avut pile nu conteaza.Ideea e ca noi sa fim sanatosi ca primavara vine si iarba creste
NOU
#38
aurache
daca individele se duce la facultate motivat fiind de chestii „asa vrea mama” ori „si gigel s-a dus”, ori „vreau sa scap de-acasa”, gen, atunci are extrem de mari sanse sa aterizeze intr-un post de aranjor de raft dupa ce-a terminat cu facultatea – intentionat nu zic „a terminat facultatea”, ci „a terminat cu…”.
daca in schimb are motivatii mai serioase: „vreau sa ajung sa lucrez in domeniul”, „sint extrem de interesat sa cunosc domeniul” ori pur si simplu „vreau sa ma pot sustine singur si inteleg ca in domeniul X as avea sanse mai mari ca in domeniul Y”, atunci si sansele lui de a ajunge unde si-a propus cresc considerabil. (evident, nu e suficient doar sa-ti propui, dar e un inceput bun. urmeaza o gramada de munca oarecum serioasa, mai mici sau mai mari succese, mai mici sau mai mari esecuri, si pina la urma ceva-ceva se alege…)
eram student in perioada revolutiei si mai ales dupa, cind in urma mineriadelor, inca se putea pleca relativ usor din tara pe motive de persecutie politica. am fost tentat sa o fac, dar apoi am realizat ca incepusem o facultate, care intimplator chiar imi placea, asa ca am decis sa ramin pe moment, ca sa o termin. de plecat am plecat mai tirziu, dar nu am regretat niciodata decizia mea de atunci.
asta a fost experienta mea si a multora din jurul meu. (departe de mine sa ma laud, caci nu am ajuns nici bogat si nici celebru, dar nici nu pot spune ca am pierdut vremea in facultate, ori dupa.)
NOU
#39
Meekuu
Meekuu: in grupa eram vreo 35 (in primul an) – iar la Automatica in UPB mai greu gaseai fete din astea “fara remuscari”
Nu știu de când n-ai mai dat tu prin automatică da’ acum pot să-ți spun eu că s-au schimbat mult lucrurile. În bine. Ce-i drept, mai acum 10 ani nici eu n-am prea avut colege dar se pare că tehnologia asta a început să atragă și sexul frumos.
NOU
#40
victor
Domnule Aurache, nu se mai face scoala ca pe vremea dumitale… Trebuie cautati profesorii aia care inca isi mai dau interesul. Am profesor care vine neplatit la facultate 4 ore pe saptamana ca sa faca seminaru cu 1 grupa (cum este normal) nu cu 4; am profesor care, atunci cand a vazut ca suntem 4 oameni (din 80) la curs ne-a zis: „Ba pe voi nu prea va duce capul daca n-ati inteles de acasa materia. De ce nu va angajati si pierdeti vremea pe la curs ?”
NOU
#41
ionut
sunt student la poli ing electrica anul 3 si pot sa zic ca sunt student la filozofie electrica. pe profesori nu-i intereseaza decat ca tu sa-i reproduci cumva cursul lui la examen (copiat, tocit si altele) nu-i intereseaza ca peste ceva timp nu mai tii minte toate formulele alea si ca tot ce faci in facultate nu te ajuta cu nimic cand o termini. Nu te invata nimic practic ci doar teoretic. De pe urma ei te alegi doar cu cunostinte memorate nu cu abtitudini de inginer.
NOU
#42
aurache
@victor: profesorii nostri de atunci erau relativ tineri si multi dintre ei inca mai sint pe pozitii. presupun ca poate unii dintre ei se vor mai fi scirbit de ce-au vazut si patit cu studentii, cu conducerea, viata in general… presupun, dar nu pot acuza oamenii fara sa cunosc care este cazul.
poate ca pe atunci si ei trageau de noi mai mult decit acum, traind inca reminescentele de la „vechiul sistem”, cind profesorul nu putea fi indiferent la faptul ca studentii nu-si dau tot interesul.
pe de alta parte erau si sanctiunile destul de aspre: lipseai de la cursuri -care inainte de 89 erau toate obligatorii- ti-o puteai lua rau de tot, apoi chiar si cind prezenta a devenit facultativa o puteai incurca cu vreun prof care se considera jignit ca nu ai calcat pe la cursul lui, apoi repetentia in primul an nu era acceptata si te exmatriculau. (evident ca existau smecherii cu care pacaleai sistemul: donai singe contra absente, repetai „medical” anul, etc.)
de acord ca erau diferente fata de sistemul de azi.
totusi, daca tu ca student esti activ si interesat sa inveti si sa te implici, nu cred ca nu capeti atentia -pozitiva- a profesorilor tai. daca nu e asa, atunci poate intr-adevar e cazul sa cauti in alta parte…
Pai asta e adevaru dar oare se pune calitatea sistemului de invatamant superior….cat la suta din studentii au luat mai mult de jumate din sesiune cu ajutorul copiutelor…cati ati avut materii care nu au nici o treaba….sau mai bine pe cati dintre cei care vati angajat „in domeniu ” va ajutat ce ati facut in facultate… ?? [oare pe ce loc se afla facultatile romanesti in lume – eu stiu pe ce loc si e trist ]
NOU
#44
miahi
cine invata sigur va fi si rasplatit,adevarat ca statul nu ne ajuta,dar macar sa incercam sa facem ceva
NOU
#45
sorin
corect
eu am plecat singurel de la Automatica din Bucuresti
a avut si serviciu cu peste o mie euro in bucuresti, si de acolo am plecat tot singurel
credeti-ma, Romania SUCKS rau de tot
NOU
#46
felix
din pacate asta este adevarul, Romania nu mai ofera nimic, multumim clasei politice care se gandesc numai la interesul lor. Din pacate deja incep sa iau in calcul o emigrare.
NOU
#47
Zaza
Bineinteles ca mesajul e cat se poate de adevarat. Adica..sa fim seriosi cati profesori, cati avocati, cati economisti etc ies in fiecare an de pe bancile facultatii? Cum sa-si gaseasca ei ceva de lucru cand profesorii trecuti de 60 stau la catedra si dorm? Cam la fel e si in cazul celorlalti. Toti cei batrani stau si raman sa lucreze iar tineretul merge la toneta.
NOU
#48
alex
In ultimi 50 de ani in Romania nua fost scoala de calitate , ieseau din Politehnica ingineri pe banda rulanta inainte de 89 si cati isi luau diplomele la FF pentru ca erau in partid. Facultatea in Romania iti da sansa sa folosesti dotarile scolii ( limitate in unele cazuri ) dar sunt multe shimburi cu universitati de afara si dai te duce capul si iti dai silintza ai sanse sa ramai pe acolo. Faculatea in ro a devenit fabrica de diplome fara valoare.
e clar, un om foarte inteligent si deloc frustrat a scris mesajul cu pricina. Un om deloc confuz si cu un sistem de valori intact, care nu s-a fentat niciodata singur copiind sau asa ceva. E un sambure de adevar in ce zice poetul, dar cauzele-s multiple si complexe si nu cred ca le-a inteles el in totalitate.
Ca sa ridicam invatamantul .ro tre’ sa investim in cercetare. Si sa avem performante, si banii vor veni si totul va fi frumos. Educatia trebe privita dpdv al business-ului, zic eu.
Respect pt cei care au curajul sa se faca profesori pe salarii infecte, in nebunia in care zace invatamantul de 20 de ani… Respect si pt profii tari pe care i-am avut, atat in liceu cat si in facultate. Si n-au fost putini!
NOU
#50
Ionut Popa
@add nu e la xerox e in corpu b langa laboratoru de la 1 langa pasarela…
NOU
#51
aurache
@alex: nu stiu cati ani ai, ori cata experienta ai, dar hai sa nu generalizam…
tu mai degraba te referi la calitatea anumitor studenti din scoli, decit a scolii in sine.
medicina ori politehnica nu se faceau la ff, iar specialistii romani -ingineri, doctori, arhitecti, etc- formati in intervalul asta de 50 de ani la care te referi tu si care si-au luat soarta in maini plecand sa lucreze in vest sunt in majoritatea cazurilor la fel de bine cotati ca si colegii lor autohtoni.
NOU
#52
hamangiu
Chiar asa, de ce sa faci o facultate? Romania are nevoie de sclavi multi, analfabeti care sa impinga marfa pe la Carefour sau Cora cu 600 RON pe luna.
NOU
#53
hamangiu
@aurache: Tataie, faza asta cu marii si genialii specialisti romani o aud de cand m-am nascut. Spune-mi si mie un nume, unul singur, de mare specialist roman din occident. Unul care a luat premiul Nobel si nu stiu eu. Sau poate a inventat ceva ce stie toata planeta si sunt eu tampit si n-am aflat inca.
Si cata dreptate in mesajul respectiv!
Sa se faca postere motivationale cu mesajul asta!
Subscriu la spusele lui Stefan. Nu este intr-un camin.
o fi fost scris de un masterand angajat la McD
Crudul adevar de care fugim toti. O parte dintre ei vor lucra la pravalia de calculatoare.
in care camin? bucharest one?
Păi pentru prostul care a scris-o se aplică perfect.
https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Shity
mesajul este de fapt scris in facultatea de electronica din bucuresti
Clark, cei buni (şi nu mă refer la cei cu note mari când spun buni, ci la cei cu adevărat buni) găsesc. Pentru restul, faptul că s-au născut în România e scuza perfectă pentru incompetenţa lor.
e scris la FJSC
Ok CQ, am inteles ideea nu contest reusitele tale, sunt foarte multi oameni inteligeniti in tara, care s-au descurcat si au reusit in viata…sincer ma bucur sa intalnesc oameni ca tine.. Spune sincer daca nu ai cunostinte satule de ce se petrece in tara asta, daca nu ai prieteni cu cunostinte si aptitudini si se chinuie pe un salar de rahat?! Ei vezi…despre asta vorbesc! Sunt atatea cazuri si cazuri! Se pare ca esti un nationalist infocat.. imi pare rau ca nu-ti pot impartasii ideologia. Sincer tara merge tot mai prost, oamenii tot mai hotii, viata tot mai nasoala! Mai am putin si plec si sincer nu-mi pare rau! Daca ai fost cel putin odata iesit din tara asta, ai vazut cu se comporta cei de acolo cu tine! Aici nimeni nu te respecta, te calca in picioare gunoaie de oameni care nu au clase cat un personal ….Multa bafta si de acum inainte!
Facultatea=Ani din viata risipiti.
10% din ~20 = 2, șanse mari să existe 2 fete în grupă și numai bine acoperim posturile de secretare fara s-avem remușcări…
Da CQ ai oarecum dreptate. Depinde de locul in care faci facultatea, oportunitatile care le ofera orasul respectiv, pilele pe care le ai…abia apoi cunostintele. Apropo de cunostinte…daca nu ai posibilitatea sa te afirmi, sa inveti, sa-ti pui bazele practice…..poti fii cel mai bun in domeni…degeaba!
Am colegi, sefi de promotie, lucreaza pe nici 400 de euro….deci nu intodeauna se aplica treaba cu „adevarat buni”!
mi se pare normal sa nu lucreze multi in domeniu, pentru ca sunt paraleli cu el de cele mai multe ori mai ales prin politehnica unde (in generatia mea) dadeau oamenii care nu aveau alte optiuni (cu cateva exceptii bineinteles, gen automatica sau electronica)
pe langa asta, cultura educationala de la noi nu e facuta sa te invete sa pleci de jos, chiar si in domeniul ales. studentii vor direct vreun post de manager sau de vreun guru pe IT, desi e clar ca experienta nu le permite chestia asta.
raspunsul meu la un astfel de mesaj ar fi ca totusi se poate
In ultimii vreo 15 ani s-au inmultit facultatile si implicit absolventii pana la nivelul la care numai cine n-a vrut sau nu si-a permis nu a capatat o diploma universitara. Efectele se vad acum, diploma respectiva tot nu iti garanteaza un job mai bun si nici nu iti da vreo speranta de mai bine. In plus fata de asta s-a decredibilizat si institutia invatamantului superior. Adevarata aia cu tara de kkt, insa nu a fost dintotdeauna asa, fiecare generatie a mai adaugat ceva mizerie pe pereti.
Puteam sa jur ca e la leu poza :))
Nici nu vreau sa ma gandesc prin ce trec studentii care dau pe frigul asta examen in amfiteatrele de acolo.
Cred că ar trebui să se pună câte un banner MARE la intrarea în fiecare facultate din țară.
Mă cam stresează ideea asta de a face facultate degeaba.Dacă este aşa, atunci cum ai mai putea să îţi faci un viitor?
Da… e ETTI in Buc .. e facultea plina de mesaje pline de subinteles….
Clark, nu o să-ţi dau CV-ul meu, însă am realizat destule la viaţa mea, pe plan profesional (şi n-am nici 30 ani), iar tot ce am făcut până acum a fost datorită faptului că nu am vrut să ajung peste ani să regret viaţa pe care am dus-o (şi încă îmi doresc asta, îţi dai seama). Mi-a fost greu şi încă-mi este din anumite privinţe, însă pot spune mândru că am făcut singur tot. Fără pile, fără oportunităţi de milioane. Singur, într-un oraş mai sărac (Galaţi) şi cu zero posibilităţi. Miraculos însă, am reuşit să obţin ceva din acel zero. De ce? Pentru că am perseverat. De exemplu, la 17 ani am fost respins pe motiv de vârstă, după ce fusesem acceptat iniţial, pe baza unor lucrări. Însă tot atunci, alţii nu au ţinut cont de acest detaliu ci de munca mea şi… totul a mers conform planului (ba chiar neaşteptat e bine). Repet, pentru că am perseverat. Ce ar fi trebuit să fac? Să aştept să termin facultatea şi să mă mulţumesc cu o slujbă plătită prost, doar pentru o pseudo-stabilitate financiară, iar apoi să mâzgâlesc pereţii căminelor, supărat pe viaţă şi pe ţara asta care nu mi-a oferit nimic? Nu, am ştiut dintotdeauna că eu sunt de vină pentru nereuşitele mele. Nu mi-a ţinut de foame niciodată datul vinei pe altcineva. Alţii nu au avut şansa de a se naşte în România ci prin poate Africa, într-o ţară unde poţi muri la orice pas, pentru nimic. Sunt curios ce ai fi scris dacă ai fi avut „şansa” asta. Ah, pardon, probabil ai fi fost mort încă de la 5 ani şi nu ai fi văzut calculator în viaţa ta.
Din grupa mea de absolventi cred ca as angaja maxim 10% fara sa am remuscari.
adevarat.
hmm.. trebuie sa te si intereseze ceea ce faci in facultate, nu doar sa mergi mahmur la cursuri, cand iti aduci aminte si sa copiezi la examene de la colegul din fata care are hands-free. asta ca student. ca profesor poate ar trebui sa treci peste orgoliul tau de intelectual si sa iti largesti putin vederea ingusta (capatata de multe ori prin plagierea de materiale academice folosite la escaladarea ierarhiei) pentru a-ti adapta cursurile prafuite la nevoile deceniului curent. cred ca a venit vremea sa nu ne mai jucam de-a scoala.
pariez ca e scris pe peretele cum urci la 1 la xerox in Electronica, cum ai baia in stanga.
cand ii vad pastia cu „Traim in Romania”…
Stiti pilda cu talantii?
Un tata avea 3 fii. Unuia ii da 3 talanti si il trimite in lume. Face negustorie si se intoarce cu 6 acasa.
Altuia ii da doar 2. Se face cioban, creste animale, si se intoarce dupa ani cu 4 acasa.
Celui de al 3-lea fiu ii doar doar unu. Ala il ingroapa, si cand se intoarce acasa il dezgroapa si vine cu 1 talant inapoi.
Tatal il pedepseste pe ultimul fiu, desi aparent este cel mai defavorizat, danu-l afara.
Acolo va fii plangerea si scrasnitul dintilor!:D
Desi traiesti in Romania ai sansa unor granite deschise, si a unor resurse pe care altii nu le au. Multi se duc la scoala ca asa se face, si pt a obtine hartie. Nu pt a invata. Nu ii intereseaza ce profesori, ce dotari are acea facultate…
Clark, aşa stau lucrurile şi mare lucru nu poţi să faci. Sunt un idealist, însă în această privinţă, trebuie să fiu realist. Toţi sunt sătui, puţini fac ceva pentru ei. Smiorcăiala nu ajută la nimic, dar la smiorcăit suntem aşi, noi ca români.
Am fost plecat de mai multe ori, iar diferenţa dintre noi şi străini, în ultimii 10 ani, s-a diminuat simţitor, din punct de vedere al dezvoltării şi a condiţiilor. Dar oamenii… oamenii nu se schimbă, cel puţin nu aşa uşor. Iar cu smiorcăitul, repet, ăsta va exista şi când vom depăşi S.U.A. ca nivel de trai (bine, într-un viitor ultra-optimist şi totodată fantezist).
True, true..
Noroc cu mesajul ăla, altfel zău dacă mi-aş fi putut da seama cât de maro e situaţia.
Adevarul este ca pe majoritatea profesorilor nu ii intereseaza, iar studentii sunt inconstienti. Ei invata ca i-a trimis mama la Buc sa faca o facultate. Nu sunt ani risipiti anii de facultate, trebuie doar sa te intereseze pe tine ce faci, ce inveti, ce vrei sa studiezi mai departe, nu sa te gandesti cand iti alegi specializarea in anul 3: „aa, pai aleg si eu aia cu oraru cel mai lejer ca sa ma angajez la vodafon la *222 „. Uite alte cateva lucruri interesante tot din colectia ETTI: http://nitroglicerine.tools4noobs.com/PhpIndex/browse/diverse/10%20lucruri%20pe%20care%20trebuie%20sa%20le%20stii%20inainte%20sa%20dai%20admitere%20la%20electronica.jpg
Sa-mi tineti pumnii maine la examen
Meekuu: in grupa eram vreo 35 (in primul an) – iar la Automatica in UPB mai greu gaseai fete din astea „fara remuscari”
@simi: Exact aia mi-a sarit si mie in ochi, un neandertal scapat in civilizatie a descoperit instrumentul de scris.
well, fiecare e liber să creadă ce vrea și să îmbrățișeze ce valori dorește. e și sapa sau munca în construcții o soluție. că deh, genialitate antreprenorială n-au chiar toți
Foarte realist cel care a scris acolo ! nota 10
Din pacate are dreptate autorul. Dar si noi ne dam batuti prea usor… Ar trebui sa luptam mai mult pentru viitorul nostru, nu doar sa zicem ca tipul/tipa are dreptate in ce a scris acolo.
daca esti suficient de inteligent n-ai sa ajungi sa lucrezi intr-un chiosc,cel mai rau poti ajunge sa ai o afacere din care sa scoti putini bani.Daca nu te duce capul,atunci da,ai sa ajungi vanzator:)
Daca s-ar fi dus la facultate ar fi stiut sa scrie shitty.
Da, destul de realist. Daca vrei si ai ambitie mare poti sa reusesti.Acum ca te-ai nascut nu stiu unde,ca ai avut sau n-ai avut pile nu conteaza.Ideea e ca noi sa fim sanatosi ca primavara vine si iarba creste
daca individele se duce la facultate motivat fiind de chestii „asa vrea mama” ori „si gigel s-a dus”, ori „vreau sa scap de-acasa”, gen, atunci are extrem de mari sanse sa aterizeze intr-un post de aranjor de raft dupa ce-a terminat cu facultatea – intentionat nu zic „a terminat facultatea”, ci „a terminat cu…”.
daca in schimb are motivatii mai serioase: „vreau sa ajung sa lucrez in domeniul”, „sint extrem de interesat sa cunosc domeniul” ori pur si simplu „vreau sa ma pot sustine singur si inteleg ca in domeniul X as avea sanse mai mari ca in domeniul Y”, atunci si sansele lui de a ajunge unde si-a propus cresc considerabil. (evident, nu e suficient doar sa-ti propui, dar e un inceput bun. urmeaza o gramada de munca oarecum serioasa, mai mici sau mai mari succese, mai mici sau mai mari esecuri, si pina la urma ceva-ceva se alege…)
eram student in perioada revolutiei si mai ales dupa, cind in urma mineriadelor, inca se putea pleca relativ usor din tara pe motive de persecutie politica. am fost tentat sa o fac, dar apoi am realizat ca incepusem o facultate, care intimplator chiar imi placea, asa ca am decis sa ramin pe moment, ca sa o termin. de plecat am plecat mai tirziu, dar nu am regretat niciodata decizia mea de atunci.
asta a fost experienta mea si a multora din jurul meu. (departe de mine sa ma laud, caci nu am ajuns nici bogat si nici celebru, dar nici nu pot spune ca am pierdut vremea in facultate, ori dupa.)
Nu știu de când n-ai mai dat tu prin automatică da’ acum pot să-ți spun eu că s-au schimbat mult lucrurile. În bine. Ce-i drept, mai acum 10 ani nici eu n-am prea avut colege dar se pare că tehnologia asta a început să atragă și sexul frumos.
Domnule Aurache, nu se mai face scoala ca pe vremea dumitale… Trebuie cautati profesorii aia care inca isi mai dau interesul. Am profesor care vine neplatit la facultate 4 ore pe saptamana ca sa faca seminaru cu 1 grupa (cum este normal) nu cu 4; am profesor care, atunci cand a vazut ca suntem 4 oameni (din 80) la curs ne-a zis: „Ba pe voi nu prea va duce capul daca n-ati inteles de acasa materia. De ce nu va angajati si pierdeti vremea pe la curs ?”
sunt student la poli ing electrica anul 3 si pot sa zic ca sunt student la filozofie electrica. pe profesori nu-i intereseaza decat ca tu sa-i reproduci cumva cursul lui la examen (copiat, tocit si altele) nu-i intereseaza ca peste ceva timp nu mai tii minte toate formulele alea si ca tot ce faci in facultate nu te ajuta cu nimic cand o termini. Nu te invata nimic practic ci doar teoretic. De pe urma ei te alegi doar cu cunostinte memorate nu cu abtitudini de inginer.
@victor: profesorii nostri de atunci erau relativ tineri si multi dintre ei inca mai sint pe pozitii. presupun ca poate unii dintre ei se vor mai fi scirbit de ce-au vazut si patit cu studentii, cu conducerea, viata in general… presupun, dar nu pot acuza oamenii fara sa cunosc care este cazul.
poate ca pe atunci si ei trageau de noi mai mult decit acum, traind inca reminescentele de la „vechiul sistem”, cind profesorul nu putea fi indiferent la faptul ca studentii nu-si dau tot interesul.
pe de alta parte erau si sanctiunile destul de aspre: lipseai de la cursuri -care inainte de 89 erau toate obligatorii- ti-o puteai lua rau de tot, apoi chiar si cind prezenta a devenit facultativa o puteai incurca cu vreun prof care se considera jignit ca nu ai calcat pe la cursul lui, apoi repetentia in primul an nu era acceptata si te exmatriculau. (evident ca existau smecherii cu care pacaleai sistemul: donai singe contra absente, repetai „medical” anul, etc.)
de acord ca erau diferente fata de sistemul de azi.
totusi, daca tu ca student esti activ si interesat sa inveti si sa te implici, nu cred ca nu capeti atentia -pozitiva- a profesorilor tai. daca nu e asa, atunci poate intr-adevar e cazul sa cauti in alta parte…
Pai asta e adevaru dar oare se pune calitatea sistemului de invatamant superior….cat la suta din studentii au luat mai mult de jumate din sesiune cu ajutorul copiutelor…cati ati avut materii care nu au nici o treaba….sau mai bine pe cati dintre cei care vati angajat „in domeniu ” va ajutat ce ati facut in facultate… ?? [oare pe ce loc se afla facultatile romanesti in lume – eu stiu pe ce loc si e trist ]
cine invata sigur va fi si rasplatit,adevarat ca statul nu ne ajuta,dar macar sa incercam sa facem ceva
corect
eu am plecat singurel de la Automatica din Bucuresti
a avut si serviciu cu peste o mie euro in bucuresti, si de acolo am plecat tot singurel
credeti-ma, Romania SUCKS rau de tot
din pacate asta este adevarul, Romania nu mai ofera nimic, multumim clasei politice care se gandesc numai la interesul lor. Din pacate deja incep sa iau in calcul o emigrare.
Bineinteles ca mesajul e cat se poate de adevarat. Adica..sa fim seriosi cati profesori, cati avocati, cati economisti etc ies in fiecare an de pe bancile facultatii? Cum sa-si gaseasca ei ceva de lucru cand profesorii trecuti de 60 stau la catedra si dorm? Cam la fel e si in cazul celorlalti. Toti cei batrani stau si raman sa lucreze iar tineretul merge la toneta.
In ultimi 50 de ani in Romania nua fost scoala de calitate , ieseau din Politehnica ingineri pe banda rulanta inainte de 89 si cati isi luau diplomele la FF pentru ca erau in partid. Facultatea in Romania iti da sansa sa folosesti dotarile scolii ( limitate in unele cazuri ) dar sunt multe shimburi cu universitati de afara si dai te duce capul si iti dai silintza ai sanse sa ramai pe acolo. Faculatea in ro a devenit fabrica de diplome fara valoare.
@fen aia se invata in liceu
e clar, un om foarte inteligent si deloc frustrat a scris mesajul cu pricina. Un om deloc confuz si cu un sistem de valori intact, care nu s-a fentat niciodata singur copiind sau asa ceva. E un sambure de adevar in ce zice poetul, dar cauzele-s multiple si complexe si nu cred ca le-a inteles el in totalitate.
Ca sa ridicam invatamantul .ro tre’ sa investim in cercetare. Si sa avem performante, si banii vor veni si totul va fi frumos. Educatia trebe privita dpdv al business-ului, zic eu.
Respect pt cei care au curajul sa se faca profesori pe salarii infecte, in nebunia in care zace invatamantul de 20 de ani… Respect si pt profii tari pe care i-am avut, atat in liceu cat si in facultate. Si n-au fost putini!
@add nu e la xerox e in corpu b langa laboratoru de la 1 langa pasarela…
@alex: nu stiu cati ani ai, ori cata experienta ai, dar hai sa nu generalizam…
tu mai degraba te referi la calitatea anumitor studenti din scoli, decit a scolii in sine.
medicina ori politehnica nu se faceau la ff, iar specialistii romani -ingineri, doctori, arhitecti, etc- formati in intervalul asta de 50 de ani la care te referi tu si care si-au luat soarta in maini plecand sa lucreze in vest sunt in majoritatea cazurilor la fel de bine cotati ca si colegii lor autohtoni.
Chiar asa, de ce sa faci o facultate? Romania are nevoie de sclavi multi, analfabeti care sa impinga marfa pe la Carefour sau Cora cu 600 RON pe luna.
@aurache: Tataie, faza asta cu marii si genialii specialisti romani o aud de cand m-am nascut. Spune-mi si mie un nume, unul singur, de mare specialist roman din occident. Unul care a luat premiul Nobel si nu stiu eu. Sau poate a inventat ceva ce stie toata planeta si sunt eu tampit si n-am aflat inca.
daca avea un maxim respect de sine scria „shitty” si nu „shity”