“mereu în două luntre”

Libertatea electorală pare să aibă un singur efect – refuzul de a merge la urne.
Asta e o soluţie negativă absolut detestabilă. Cred că lucrurile vor mai merge prost timp de încă o generaţie, cu condiţia să nu continue hemoragia creierelor. Dacă tinerii îşi vor dori în continuare să emigreze, va fi rău. O ţară în care tineretul nu are alt vis decât acela de a-şi părăsi patria arată dramatic.

Sunteţi chiar mai pesimist decât Silviu Brucan cu celebra sa butada referitoare la cei douăzeci de ani.
Ne-ar trebui cel puţin o sută de ani. Trei generaţii pentru normalitate. Iar asta e o lege universală: în trei generaţii se schimbă o civilizaţie, să ştiţi. E foarte curios, dar mentalităţile ţin, în ultimă instanţă, de legi fiziologice. Ieşirea din comunism seamănă cu ieşirea din epoca fanariotă.

 

Spuneţi, cu alte cuvinte, că există anumite lucruri care nu se fac niciodată, indiferent de condiţii.
Absolut. Şi asta pentru a păstra în limite normale imaginea ta de sine. Lucian Boia va lansa luna aceasta o carte în care vorbeşte despre germanofilii din perioada Primului Război Mondial, carte în care spune un lucru pe care evităm să-l vedem: imaginea noastră în Occident este stricată. Noi suntem, iertaţi-mi expresia, cu fundul în două luntre, în permanenţă.

Inconsecvenţa noastră e o piatră care atârnă greu şi în prezent?
Străinii ne percep negativ, ca fiind versatili, când cu unul, când cu altul. Facem doar ce ne convine nouă. Imaginea românului de şmecher politiceşte este pecetluită.

Neagu Djuvara, istoric, într-un interviu dat evz.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

16 comentarii

  1. Promovarea absenteismului de la vot cat si asa zisa nemernicie a intregii clase politice la gramada sunt doar doua unelte ale celor ce urmaresc ca la un moment dat sa ne intoarcem la partidul unic. Lucrarea este programata pe timp lung, insa are rezultate mult mai rapide si eficiente decat au gandit-o strategii. :evil:

  2. Nu am nici un dubiu ca in Romania nimic semnificativ nu o sa se intample in viitorii ani. Sistemele, in totalitatea lor, functioneaza pe principii fixiste, nu exista o mobilitate de promovare a performantei si a oamenilor integrii.
    Nu stiu daca 50 sau 100 de ani sunt suficienti pentru schimbarea mentalitatilor insa un soc major poate produce mutatii importante, pozitive.

  3. WTF ???
    „Am fi putut rezista câteva zile. Am fi pierdut câteva zeci de mii de oameni. Dar câştigam imens din punct de vedere politic.”

    • @mArius: da, marius, n-ai fi fost privit ca tradator de ambele parti ale razboiului. ar fi murit cu onoare si mandrie si acum ai fi fost un stat la fel de democratic precum polonia, ungaria sau cehia.

  4. de ce are dreptate?

  5. din pacate mai toate legile sunt facute in doua „luntri”,ultimul exemplu fiind actualul vot uninominal schiop,daca am avea vot uninominal in doua tururi intr-o legislatura am avea majoritati solide si am termina cu sistemul actual de coalitii paguboase(PSD a fost la guvernare 9 luni alaturi de PDL si acum vorbeste de parca ar fi fost in opozitie all the time…)
    Alegerea lui Basescu ar fi o conditie necesara dar nu si suficienta pentru reformarea statului,poate fiecare dintre noi ar trebui sa dea un semnal clar spre ce directie ar vrea sa se indrepte Romania…

  6. Transcezand autoritatea istorica a lui Djuvara, opiniile sale punctuale, referitoare la unele subiecte sunt, in cel mai bun caz, biased. Evident, istoriografia are mai multe curente, care explica evenimentele prin intermediul unor paradigme contrare. Oprirea armatelor romane pe Nistru a fost si este un subiect amplu discutat de istoricii romani. Cum era mai bine? Poate politic, privind la scara istoriei, era mai bine sa ne oprim dar era aproape imposibil din punct de vedere militar, ca sa nu vorbesc de radicalizarea societatii romanesti dupa momentul 27 iunie 1940.
    In primul rand, dupa orice manual militar un razboi se poarta pana la infrangerea adversarului. In al doilea rand, armata romana, in timpul ofensivei pe frontul de est, era integrata in sistemul ofensiv german. Corpurile romanesti de armata nu se puteau opri avand in vedere ca distrugeau tactica Wehrmachtului si lasau brese in front (cam asa cum s-a intamplat in 1917, numai ca acum era un front stabil, nu o ofensiva). De asemenea, ofensiva din 1941 vine la foarte putin timp de la Diktatul de la Viena, acolo unde Romania pierde o parte insemnata a Ardealului. Oprirea pe Nistru ce semnal ar fi dat lui Hitler? Lobbyul romanesc pentr Ardeal ar fi avut drastic de suferit.
    Trebuie sa intelegeti ca oamenii de stat, ca si noi, n-au accese sibilinice, si nu pot stii daca politica pe care ei o sustin va fi validata de istorie.
    Referitor la Ultimatum, in principiu si eu sustin ca ar fi fost mai bine sa se incerce o rezistenta dar in data de 27 a avut loc un Consiliu la Palatul Regal, unde s-a votat, iar argumentele acceptarii Ultimatumului au fost cat se poate de rationale. Puteti gasi pozitiile fiecaruia si argumentatia in insemnarile lui Argetoianu.
    Si terminati cu prostiile astea cu tradarea, etc. In astfel de circumstante nu exista tradare, nu se aplica morala individuala. Un stat face ceea ce trebuie sa faca pentru a-si urma interesul national. Punct.

  7. Sincer, nu ma intereseaza analiza trecutului nostru, insa cand dau peste o gandire de genul ” lasa sa moara cateva zeci de mii de oameni, POATE asa castigam pe plan politic , eventual POATE salvam ceva mai multe vieti”, deja…bleah.

  8. te deranjeaza ca suntem un popor de curluntrişti?

  9. Nu ma deranjeaza SA RECUNOSC ca suntem un popor de curluntristi, e de-ajuns sa ne uitam in jur ca sa vedem cat de istetz popor suntem.
    Ce m-a deranjat la declaratia respectivului domn e calculul unor mii de vieti omenesti. Indiferent de rezultat.

  10. „Sincer, nu ma intereseaza analiza trecutului nostru”

    Atunci meriti un raspuns de genul la care face referire Dawkins aici: https://www.youtube.com/watch?v=-_2xGIwQfik . Mai exact: „daca nu te intereseaza istoria, you can fuck off”.

    Asta pt ca probabil ar fi pierdere de timp sa incerce cineva sa iti explice ca cine nu invata din greselile istoriei e condamnat sa le repete si alte asemenea lucruri.

    @others: greseala majora nu cred ca a fost trecerea Prutului, ci intoarcerea armelor. Ai fost aliat cu nazistii, atunci iti asumi statusul asta mizerabil si ingrat. Intii iesi din razboi, si abia dupa o vreme le declari razboi si ii ataci. Dar nu incepi sa ii impusti pe la spate la 5 minute dupa ce ati tras impreuna dupa rusnaci.

    Iar „betting on the wrong horse” pare sa fie sport national in Romania. De la Burebista care a mers cu Pompei in loc de Cezar (IIRC) pina la alianta cu nazistii in loc de aliati. Pt o tara care face alegeri gresite mereu poate ar fi cel mai bine sa se fereasca de a alege intre 2 forte si sa incerce sa isi pastreze neutralitatea.

  11. „Si terminati cu prostiile astea cu tradarea, etc. In astfel de circumstante nu exista tradare, nu se aplica morala individuala. Un stat face ceea ce trebuie sa faca pentru a-si urma interesul national. Punct.”

    Nu cred ca statul are un interes national din moment ce statul nu are o constiinta proprie, toate actiunile intr-un stat sunt dirijate de oameni care au interese proprii sau reprezinta alte grupuri de oameni.

    Cand vezi ca nimanui nu-i pasa de nimeni, e legitim sa-ti schimbi prioritatile si intrii in „categoria de risc” a celor care vor sa emigreze, sa incerce sa-si schimbe viata in ceva mai bun decat ce le ofera plaiurile mioritice.

    Nu serios, de ce sa stai undeva unde nu-ti plac anumite lucruri? Daca nu-ti place, fie taci si inghiti sau iti iei bagajele si pleci. In ambele situatii iesi in castig.

    N-am zis nimic de varianta Don Quixote (de a te lupta cu morile de vant), hmm, pai in afara de promovarea si mediatizarea ideilor bune, nu prea se face nimic.

    De exemplu, primesti massuri cu oameni bolnavi care au nevoie de bani pentru o operatie. Faza trista e ca dai massul mai departe, crezand ca ai facut destul pentru individ.

    Alt exemplu ar fi Tara lui Andrei, vezi reclama, blogul, pui banner de promovare la tine in ograda, insa nu plantezi un copac, sau mai multi.
    Vecinii tai in continuare fac gunoi in urma gratarului.

    Oamenii pot face multe pentru ei, pentru comunitate mai putin. Cei care fac ceva pentru comunitate sunt rari si adesea sunt ridiculizati in Romania.

    Problema poporului roman este lenea.

    Salvarea lui ar consta in interventiile unor oameni capabili, pe care romanii i-au avut odata si i-au alungat mai devreme sau mai tarziu.

  12. @gtfo: e dreptul meu sa nu ma intereseze istoria si e alegerea ta sa ma respecti sau nu.
    Vorbesti de a invata din greselile istoriei dar se pare ca ai cam absentat de la tema respectului.

  13. Germania şi Japonia au ieşit varză din Al Doilea Război Mondial şi uite unde sunt acum. Şi-au acceptat greşelile şi s-au apucat de construit. Românii, pe de altă parte, nu au fost niciodată de vină. Tot timpul au o scuză. Pentru orice. E aşa de greu să recunoşti că ai greşit, iar apoi să pui mâna să faci ceva? De ce stăm tot timpul pe margine şi ne dăm cu părerea în loc să arătăm prin fapte că suntem mai buni, nu doar prin vorbe? E aşa de greu să ţii de nişte principii? De ce se preferă o viaţă mai bună obţinută prin compromisuri în locul unei existenţe în care mănânci pâine goală şi bei apă, dar care nu presupune să te ştergi undeva cu lucrurile în care crezi?
    De multe ori m-am gândit să emigrez, dar parcă simt că asta ar fi o dovadă de laşitate, pentru că schimbarea trebuie să înceapă cu mine, nu cu alţii. Dacă de fiecare dată o să aştept ca ceilalţi să facă primul pas există riscul să rămân pe loc. De-aia prefer să fac eu primul pas. Sper doar să nu mă înmoi pe parcurs.

  14. In ’40 rusii si nemtii erau la fel de pusi pe jefuit si ocupat, numai ca Hitler a tras primul. In contextul respectiv, probabil ca o alianta cu Germania a fost cea mai buna solutie pentru existenta si continuitatea statului roman (asa a vazut Antonescu, dar nici alte voci n-au sustinut contrariul – care ar fi fost alta optiune?). E foarte usor sa judeci evenimentele dupa 70 de ani.

    Ne placem sa ne credem smecheri, dar de fapt e doar lipsa de coloana vertebrala si cojones de a-ti asuma responsabilitatea pentru greseli.

    „Patriotul, omul elitei şi al cinstei, a fost înlocuit în viaţa publică prin demagogi superficiali şi înşelători. Ne-am frânt puterea, ne-am slăbit cugetul şi ne-am sleit minţile în lupte fratricide pentru ideologii, în desbinări stupide, în bârfeli odioase, în vrajbe dureroase şi în apucături neomenoase.” – Antonescu