Matematica tip Zedsly lovește din nou: Cristian Istrătescu

Zedsly vrea uitată faza asta, că nu e plăcut să ți se aducă aminte că a vorbit gura fără tine când încercai să fii inspirațional pentru tineri și naivi.

Dar fiți atenți la altă discuție de mare angajament cu Cristian Istrătescu, care ține și cursuri despre cum să te îmbogățești din imobiliare. Minutul 9.

Ai garsoniere de închiriat, 1.800 lei bucata, 1.000 lei rata la bancă, 18.000 lei din chirii. Pleacă un chiriaș, ai 1.000 lei pe care trebuie să îi acoperi din cei 18.000 lei, tot mai ai 7.000 lei în plus, pleacă doi, tot ai 6.000 lei în plus.

Doar că…dacă îți pleacă un chiriaș, tu nu mai ai 1.800 lei din cei 18.000. Că nu pleacă un chiriaș și rămâi tot cu venituri de 18K pe lună.

E matematică elementară, dar aparent domnul Istrătescu nu are timp de așa ceva, că e prea ocupat să-i învețe și pe alții cum să facă bani.

Trebuie să mă apuc și eu de cursuri din astea. Măcar la mine nu aveți emoții și nici impresia că mă pricep.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Apartamentele noi cu 3 camere in zone de periferie ale Bucureștiului au ajuns să aibă preturi de 160-170 000 euro.
    Sa zicem că îl închiriezi cu 500 euro net (ce ar rămâne după ce plătești impozit) pe lună. In ipoteza ca îl închiriezi fara întreruperi și nu ai cheltuieli cu reparatii, renovări, ai obține 120 000 euro după 20 de ani…deci inca departe de prețul de achiziție.
    Știu, o să vina unii să spună că prețul apartamentelor se va duce doar in sus …serios, pai cum , daca la veniturile normale, mâncate de inflație, ale unui cuplu cu joburi normale, e greu sa se mai incadreze la credit ipotecar pentru a-și lua un imobil pentru locuit (și nu ca investiție) ?
    Deci, e clar că la romanika, imobiliarele au ajuns un fel de bitcoin, o metodă de a parca bani făcuți mai ilegal. Cine muncește pentru bani, vrea sa ii investească în ceva care să aducă randament destul de rapid , nu să spună pe patul de moarte, ‘hai că în sfârșit mi-am scos banii pe apartamentul ăla ‘…

    Comentariu apreciat.12214
    • Preturile apartamentelor se duc in sus pentru ca nu sunt cumparate de cuplurile cu joburi normale si venituri mancate de inflatie. Fonduri de investitii, companii, diversi investitori si speculatori cumpara si apoi le dau in chirie pe sume exorbitante. In mod normal, ai zice ca un asemenea model n-are cum sa fie sustenabil pe termen lung. In orasele mari din Europa si SUA (mai ales in cele turistice sau in metropole) functioneaza insa fara probleme de ani de zile, semn ca cererea depaseste cu mult oferta. Si lumea se bazeaza pe faptul ca in Bucuresti, Cluj, Timisoara etc. va fi la fel. Iar deocamdata nu poti sa-i contrazici.

      Comentariu apreciat.826
    • @car&None, fiecare aveți dreptate în felul vostru. Singura chestie de care se pare că nu prea ține nimeni cont e că România suferă de un declin demografic crunt. Se construiește în draci în și pe lângă orașele mari fără să se întrebe nimeni cine dracu mai vine să cumpere și să stea în chirie în locuințele alea. Ok, a fost o perioadă bună, că au cam emigrat majoritatea tinerilor de le la sate pentru un trai mai bun, aka să muncească pe 4-5000 de lei din care jumătate să plătească chirie. Doar că faza asta nu are cum să mai țină prea mult, deja mare parte din sate și orășele mici de provincie sunt depopulate sau cu populație extrem de îmbătrânită. Nici pe la orașe nu avem explozie demografică în afară de viituri, că deja familiile cu mai mult de doi copii sunt rarități. Sigur că prețurile merg în sus pe speculație dar va veni momentul când pur și simplu nu va mai fi cine să cumpere/închirieze. Și atunci va fi grav de tot, că noi nu prea avem o economie puternică care să suporte un crah imobiliar ca al americanilor. Întrebarea nu e dacă ci când va fi.

      Comentariu apreciat.8816
    • Pe lângă impozit, mai scade și CASS.

      10
    • @car nu asa se face calculul. Investitia are sens doar daca iei cu credit la dobanzi mici si se ajunge ca in 20 de ani chiriasii iti platesc mai mult de 90% dintr-un apartament care atunci va valora (presupunere puternica aici) mai mult cu 30-40%.

      Cine muncește pentru bani, vrea sa ii investească în ceva care să aducă randament destul de rapid

      Putine investitii iti aduc randament rapid, depinde si de orizontul de timp. Majoritatea fac ce am zis eu mai sus cu 1-3-4 apartamente in ideea ca atunci cand ies la pensie traiesc de pe urma lor

      156
    • @Irositu

      Lumea pleaca de la sate si se muta la oras.
      Pleaca din Baicoi si vin la Bucuresti.
      Declinul demografic nu e resimtit de orasele mari.

      Pe langa asta, clasa muncitoare din Romania a stat si inca sta ingramadita in 50mp. 2-3-5 persoane. Atat s-a putut cateva zeci de ani. Nu mai fie cazul in 2024 si intelegem nevoia de spatiu si intimitate.

      Indecis. Tu ce zici?2323
    • @Big T Conform recensamantului recent, toate orasele mari sunt pe usoara scadere, inclusiv zonele metropolitane. Ok, poti lua o marja de eroare si la recensamant, dar de acolo pana la explozia de populatie din orasele mari pe care o propovaduiesc guru imobiliari e cale lunga.
      Un alt lucru de luat in seama e ca in Romania s-a construit foarte mult. In alte tari, exista NIMBY, exista reguli drastice de urbanism, si s-a construit poate 10% fata de cat s-a construit in Romania. Adaugand si imigratia, acolo ai o presiune reala pe chirie. Si am vazut asta cu ochii mei: cand listezi un apartament de inchiriat ai 20 de aplicanti a doua zi. In Romania, se chinuie vecinul de 2 luni sa isi inchireze un apartament de 3 camere, si n-a gasit pana acum.
      Chiriile pe aici nu sunt mari si nici nu sunt prea mari sanse sa ajunga ca in vest, tocmai pentru ca e un fond mare de locuinte si populatie din ce in ce mai putin. Chiria la o garsoniera e la 60% din salariul minim. In 2000 era cat salariu minim.

      Comentariu apreciat.357
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 739
    • 2 camere, 800E? Csz, nu-i rău.

      221
    • @Big T tocmai asta nu înțeleg mulți și se fac că nu înțeleg nici marii propovăduitori ai investițiilor în imobiliare: că nu prea mai e cine să se mute de la Băicoi la București. Că cine a fost de mutat s-a cam mutat în ultimii 15-20 de ani. Cei care se mai mută acum probabil abia acoperă declinul demografic natural al marilor orașe. La Băicoi și în alte vetre mici media de vârstă e foarte înaintată, oameni care nu se mai mută, copiii lor s-au mutat etc. Mai avem un sensibil import de frați moldoveni și ceva asiatici săraci dar slăbuț, zic eu. Ăștia poate acoperă migrația inversă (de 4-5 ani au început unele sate mai acătării să se repopuleze încet cu oameni de la oraș). Ideea e că într-un timp mai scurt sau mai lung put și simplu nu o să mai fie cerere de chirii și locuințe noi că nu mai sunt oameni. E la mintea cocoșului, cum poți să vinzi tot mai scump când populația e în scădere!?

      252
    • sa vedeti nazdravanie cand s-or prinde ciugundezii ca e o paine de mancat pe-un picior de plai, pe-o gura de rai, si si-or aduce toate neamurile incoace. ce-or dori in acest apus?

      05
  2. În cazul în care rămâne fără chiriași la apartamente, schimbă caviarul cu dorada expirată de la Lidl (cum se lăuda pe Facebook că face el economie) și se descurcă omul, își va plăti ratele la bănci.

    Comentariu apreciat.522
  3. Imobiliarele sunt bulletproof investments, se duc numai in sus. Investiti acum!

    Comentariu apreciat.4514
    • Bulletproof nu, doar că poate fi util pe termen (dacă bugetul permite) să ai diversificare inclusiv în imobiliare.

      Ai vreo sugestie de bulletproof investments, din moment ce vorbești în extreme?

      149
  4. Am auzit ieri la radio o stire: imobiliarele s-au prabusit ca si vanzari cu 80%. Dezvoltatorii inca tin preturile sus pt ca au costuri mari dar salariile/veniturile nu mai pot plati rate obscene la asemenea preturi. E clar un hard stop pe imobiliare care va tine cativa ani. Se ingheata multe santiere si multi dezvoltatori se opresc.

    Comentariu apreciat.4814
    • cand betoanele nu se mai vand, dezvoltatorul baga firma in faliment si le rascumpara la jumatate de pret prin interpusi. clientii care au platit in avans devin creditori chirografari, betoanele se revand libere de sarcini.

      Comentariu apreciat.422
    • Dada, sigur, deaia pretul unei cutii de 48mp a ajuns la 110k eur. Ca e noua. Si nu in Bucuresti. Au românii bani gramada

      235
    • In situația de azi tre sa fii prost rău sa cumperi pe promisiuni. Ai șanse mari sa ajungi creditor pe hârtie, dacă firma e insolvabila pa și la gara

      Comentariu apreciat.272
    • Ar fi ideal dacă se va întâmpla acest lucru, oportunități noi de cumpărare la preț scăzut
      (cum a fost și în 2014-2015). Dacă mai ai lichiditate atunci (și așa ar fi bine, să nu investești acum tot ce ai doar în imobiliare), chiar vor fi un deal bun.

      121
    • @Trl: până la urmă de-aici e și diferența de preț de 20-30% (+ faptul că nu mai poți alege ce apartment îți dorești) dintre blocul gata construit și cel în faza de proiect.

      Mulți dintre cei care susțin prețurile actuale crescute din imobiliare sunt investitori care-și asumă acel risc de a cumpăra în faza de proiect și sunt recompensați pentru risc prin acea diferență de preț.

      Dacă vrei să fii safe, plătești diferența de preț.

      Depinde cât de mult ești dispus să riști sau ce gaură suportă bugetul tău…

      141
  5. zilele astea la tv a recunoscut si ministrul finantelor ca este un „blocaj” aka criza pe piata imobiliara si ca se gandeste sa creasca plafonul pentru tva marit. Preturile cerute / calitea oferita e inca prea mic pt investitie.

    @None , ai exemple reale de fonduri care investesc în România pentru închiriere ? Știu că în România nu e profitabil închirierea in masa si cam tota lumea stie cun se comporta romanul cu bunul care nu e al lui. O să-l dai în judecată să recuperez banii pe canapea arsa cu țigara dar la cat de repede se mișcă justiția după cinci ani mai bine zici „asta e” si te rogi să nu mai dai de neciopliți

    Comentariu apreciat.411
    • Un exemplu pe care îl știu este AFI homes care construiește pt închiriat.
      Dar mai sunt investitori locali care cumpără/investesc nu pt închiriat, ci pt hedging.

      34
  6. Deși prețul absolut al imobiliarelor din București este foarte crescut, raportat la salariul mediu net din București, acest raport se află la cel mai scăzut nivel (mai ieftin și decât în 2014-2015 când au fost cele mai mici prețuri).

    Imobiliarele au un grad de apreciere mediu de 2-3%/an în România.

    Din exemplu dat de tine cu 170.000 euro, dacă plătești cash toți banii deodată pe lângă chiria de 6000 euro/an, mai adaugi la randament și aprecierea între 3400 (2%) euro/an și 5100 (3%) euro/an, astfel având un randament aproximativ de 5.5 – 6.5% anual.
    Poți crește acest randament dacă chiria primită lunar o reinvestești într-un ETF ce urmărește S&P 500 cu randament mediu 9%/an (exemplu de câștig prin reinvestire lunară a chiriei, timp de 10 ani: în loc de 60.000 euro chirie, prin reinvestire lunară vei avea aproximativ 100.000 Eur).

    Aprecierea de 2% în 10 ani, reprezintă 37.000 euro sau 58.000 euro (3%).

    Nu am luat în calcul și creșterea chiriei (în ultimii 2 ani a crescut cu 15%).

    Astfel, că poți avea un randament de 100% (recuperare integrală a banilor investiți) în 10 ani.
    –––––––––

    Dacă apartamentul se află într-o poziție favorabilă închirierii pe termen scurt (Airbnb/Booking) venitul lunar crește cu +50%.

    Deasemenea, în cazul zonelor de închiriat prin Airbnb/Booking unde randamentul este mai mare și se poate face profit după achitarea ratelor (dar cu un risc mai crescut fiind vorba de creditare), dacă în loc de achitarea integrală a unui apartament la achiziționare, se plătește doar un avans și restul se achită prin credit (oferta actuală de creditare este de 5.5% dobânda fixă timp de 5 ani), randamentul raportat la banii investiți (avansul dat) se poate recupera 100% și în doar 5 ani.

    Toate calculele de mai sus sunt făcute pe evoluția imobiliarelor din ultimii 10 ani. Condițiile se pot schimba din cauze neprevăzute.

    Titlurile de stat în Euro sunt o alternativă, oferind o dobândă de 5% anuală până la 5 ani (randament mai mic pe termen lung decât la un apartament care se și poate aprecia sau nu, dar oferind și alte avantaje – sume mai mici de investit, bătăi de cap mai puține). Ideal ar fi combinate ambele variante dacă permite bugetul.

    14
  7. NOU
    #24

    Salut. Eu lucrez în imobiliare și va pot spune câteva lucruri legate de București. Declinul demografic în România este per total pe țară dar în câteva orașe cheie începe sa fie suprapopulatie și cerere în creștere de unde și o creștere constanta a preturilor cel puțin pe partea de imobiliar nou în zone bune, lângă parcuri, centre comerciale, mijloace de transport în comun. Declinul cu 30% al vânzărilor s-a datorat în mare parte prăbușirii pieței pe zone gen Berceni, Metalurgiei, Prelungirea Ghencea, unde se realiza volum mare la preturi mici datorita creditării în mare parte. Pe zona centrala, semicentrala și de Nord avem cerere și nu avem suficiente apartamente. Puz-urile fiind suspendate pentru proiecte pe suprafețe mai mari de 3000mp va duce la o perioada de câțiva ani în care va fi o seceta cumplita de noi proprietăți coroborat cu preturile în creștere la materiale, manopere, plus respectarea normelor nZeb va duce la apartamente mult mai scumpe, spre dublu a ceea ce avem acum într-un orizont de max 5 ani. Practic în București, acum, nu mai exista apartament nou de 2 Camere, nu din alea trase de par de 45mp, în zone bune, în pragul de tva de 9%. Poate câteva resturi rămase pe ici pe colo în diverse ansambluri. Iar legat de randament, unul bun poate fi atins dacă iei studio sau max 2 Camere, în stadiul de proiect, de la un dezvoltator de încredere iar când va fi gata în aprox 2 ani ai o creștere minima de 25-30% în unele proiecte foarte bine amplasate am văzut și 50%. La acest randament dacă adaugi și randamentul din chirie iesi lejer spre 10%. Dar repet, trebuie sa știi unde sa cumperi, ce sa cumperi, când sa cumperi, și cui te adresezi pt închiriere.

    Indecis. Tu ce zici?4352
    • Este adevărat că sunt puține apartamente în piață la vânzare.

      Ce mi se pare foarte interesant din mesajul de mai sus este însă că se spune că eu ca om obișnuit care cumpăr un apartament aș putea să am un randament anual din chirie + apreciere imobil de 10 % . Ori asta înseamnă că dacă cel care construiește un bloc cu 200 de apartamente nu le mai vinde și le închriază iese la un randament de 20 -25 %. pe an
      În mod concret asta ar înseamna pentru dezvoltator o dublare a investiției inițiale în 4-5 ani.

      Totuși nu prea am văzut dezvoltatori care să închirieze apartamente, doar le construiesc și le vând – cred că niciun dezvoltator nu s-a prins încă de șmecheria asta, adică că poate să își dubleze investiția.
      Așa că eu zic să cumpărați cu toții cât mai repede, că azi/măine se prind dezvoltatorii și o să construiască doar ca să închirieze ei, nu o să mai vândă nimic.

      Comentariu apreciat.914
    • @Mirel: dezvoltatorii mai au si ei rate la banca, nu pot sa stea 5-6 ani, ca dobanzile curg.

      Indecis. Tu ce zici?1427
    • „va duce la apartamente mult mai scumpe, spre dublu a ceea ce avem acum”

      Pai vanzatorii pot sa puna ce pret vor ei, chiar si triplu fata de cat e acum. Problema e daca vor fi bani in piata, ca sa suporte asa pret. Tu ce zici, o sa suporte piata din Bucuresti peste 5 ani pret de 5000 de euro/metru patrat construit? Ca mie mi se pare ca gafaie si la 2500..

      Comentariu apreciat.583
    • @Mirel: ba chiar în zona de Nord a Bucureștiului (unde oferta este într-adevăr limitată – excluzând zona Pipera, unde sunt și destule proiecte low-cost) sunt deja mai multe ansambluri aflate în construcție care nu se vor oferi spre vânzare ci doar închiriere. Deci sunt și dezvoltatori care fix asta fac: construiesc doar pentru ei pentru închiriere ulterioară.

      174
    • @silicon_v: conform indicelui imobiliare.ro, prețul mediu în București este undeva la 1700 eur/mp pentru 2 camere, iar creșterea a fost de 4-5% față de anul trecut. Luând aceeași rată de creștere (care este variabilă, nu avem de unde ști care este), prețul mediu/mp ar trebui să ajungă undeva la 2100 Eur/mp sau poate 2500 Euro/mp neștiind ce creștere va fi, nu la 5000 Eur/mp după cum ai exagerat tu în estimare.

      134
    • @silicon_v: am observat totuși că afirmația/exagerarea cu dublarea prețului a fost făcută de către Andrei Mureșan. Scuze că ți-am atribuit ție exagerarea.

      101
    • @Mirel – nu merge chiar asa cum spui tu, realitatea este cam asa:
      1. Piata din Romania este atipica, apartamentele se inchiriaza mobilate si asta duce la un cost urias care scade din randament, in America de Nord (piata pe care o stiu) casele/apartamentele se inchiriaza goale, doar cu electrocasnicele mari incluse. Dracu stie cat te costa uzura la mobila, ce poate face un copil, animal, accident?

      2. Randamentul real la un apartament gol daca il iei cu 60 de mii si inchiriezi cu 350 este pe la 6.5% si cu aprecierea de 3-4% pe an ajungi la 10% – insa practic tu mai bagi inca 5-10 mii in mobila si uzura ei cred ca te duce la 1-2% scadere de randament, asa ca iesi pe la 8%, asta daca ai noroc si creste piata cu acei 3-4%, pentru ca piata nu creste liniar, creste mai iute in suturi.

      3. Constructorul cheltuie 50 de mii si iti vinde tie ap cu 60 de mii si tu de acolo faci 10% pe an (calculul initial). Daca ar pastra el apartamentul ar avea doar un profit initial mai mare, 10 mii din 60 inseamna 16%, practic el are acel bonus in fata ta insa de acolo apartamentul creste tot cu 10%, nu creste al lui mai tare decat al tau, doar ca el a cumparat mai ieftin.

      4. Sunt domenii diferite – sa construiesti e un model de afacere unde misti banul rapid – 6-12-18 luni maxim pe cand inchiriatul inseamna 5-10-20 de ani. Nu oricine vrea bataie de cap si in acelasi timp daca ai un model corect castigi mai mult ruland banii rapid decat incet si sigur in inchirieri.

      5. In America de Nord am vazut asa ceva, firme care construiesc si inchiriaza, fara sa vanda niciodata sau vand pachet de sute de unitati unei alte firme, presupun ca exista si in Vest asa ceva insa in Romania dobanzile sunt mari si nu stiu cat renteaza partea de inchiriat. In plus, cand ai bani de genul 1 milion, 2, x esti liber, nu trebuie sa cumperi in orasul tau sau in tara ta – poti sa stai in Bucuresti si sa faci asta in Spania, US, Vietnam, etc – oriunde piata este mai buna.

      Comentariu apreciat.271
    • Bigbear, nu ai cum sa iei 350/luna la o locuinta de 60.000 (pretul ei +amenajarea). Din chirie mai scazi impozitul (parca 10%) si deprecierea bunurilor. Nici aprecierea nu e 3-4% la un apartament de genul asta daca nu se formeaza vreo bulă. Mai pune comisionul agentului imobiliar la cumpărare/închiriere, o luna moartă că nu ți-a garantat nimeni ocupare 100% și sa vezi ce randament de 3-4% faci tu.

      220
    • @pvladc – nu am stat sa pun pe hartie ce inseamna inchiriatul si profitul, doar am plecat de la premisa lui Mirel si ii explicam ca un constructor nu isi dubleaza randamentul, de la 10 la 20%.
      Sigur ca tot ce ai spus este real si randamentul nu e deloc interesant in imobiliare, insa deh, fiecare are o parere acolo, si mie mi se pare magie cand aveam 20 de ani sa ai niste apartamente si sa iti vina niste sute de euro in fiecare luna, doar ca timpul a trecut si acum vad lucrurile diferit.

      80
    • @Muresan Alexandru, tu faci parte dintre ăia care confundă România cu orașul mare în care locuiesc. Chiar și așa, hai să îți explic eu de ce ți-a scăzut cererea pe periferie și a crescut pe centru: ăia care se bulucesc pe centru sunt ăia care s-au mutat acum câțiva ani la periferie, între timp au făcut un bănuț și s-au săturat să facă zilnic cu orele pe drum spre muncă/școală/grădinița aia bună din centru plus ăia care vin în oraș cu un scop bine definit: un loc de muncă mai bun, salariu mai mare, o viață mai bună etc (și care își permit, evident). Pe periferii s-a prăbușit mișcarea tocmai pentru că nu mai sunt zecile sau sutele de mii de oameni care veneau din zone moarte să muncească orice doar să plătească o chirie și să aibă de mâncare. Pentru că oamenii ăia nu mai există, sunt deja acolo, marele exod gâfâie și își dă ultimele suflări.
      Doi la mână, voi nu luați în considerare că chiar și în orașele mari, chiar și în zonele bune, sunt multe locuințe în care locuiesc 1-2 vârstnici care mai au câțiva ani, după care locuințele se eliberează în mod natural și de multe ori nu mai e cine să rămână în ele (copiii sunt plecați sau au casele lor, îi interesează maxim să vândă sau să închirieze).
      Am prieten administrator de blocuri în oraș mare din vest care îmi povestea că e incredibil câte apartamente sunt goale – oamenii nu vor să le închirieze sau vândă din varii motive dar de fapt chiar sunt nelocuite.
      Și, ca să îți dau exemplul personal, ca să înțelegi cam cât de groasă e treaba: fiu’miu e unic moștenitor (cel puțin momentan) a două familii și jumătate (long story short, sunt văduv tânăr plus familia nevestei plus un unchi care e deja la a treia vârstă și nu are pe nimeni). Are deja un loc de casă într-un sat – suburbie a unui oraș mare, va moșteni și jumătate din casa alăturată. Plus încă două case pe la poalele apusenilor și terenurile aferente și încă două apartamente în orașe mai mici. Deci rămâne cu un loc de casă, două case și jumătate plus tetenuri și două apartamente un singur copil. Mai în glumă mai in serios trebuie să aibă un job bun doar să plătească impozitele pe toate acareturile.

      30
  8. Din punctul meu de vedere a cam trecut momentul îmbogățirii din imobiliare și în momentul de față cumpărarea unui apartament urmată de închirierea lui este doar o modalitate de a păstra niște bani și de a obține un oarecare profit, mai mic decât dobânda de la bancă (cu diferența că la un depozit bancar nu ai nicio bătaie de cap).
    Adică în unele anunțuri se și spune că au chiriași și cât plătesc chirie – iar dacă la apartamente pe care se cere 110.000 euro se primește chirie 430 euro este evident că randamentul anual este de maxim 3 % – că scazi impozit, CASS, perioadele când apartamentul este gol, eventuale stricăciuni și reparații și iese cam 3%
    Deci dacă cumperi apartamentul cu cash ieși sub dobânda la bancă iar dacă faci credit deja ești în pierdere.

    Pe de altă parte este evident că dacă te știi cheltuitor și îți pică o sumă mare de bani moștenire sau căștigi la loto – decât să joci la jocuri de noroc ori să dai 100.000 euro pe o mașină care după 10 ani mai valorează 7.000 euro – mai bine cumperi un apartament și primești chirie – mult sau puțin sunt niște bani în plus.

    Iar faptul că apartamentele nu mai sunt mare investiție se vede și în datele BNR despre depozitele populației – pentru că bani sunt, dar oamenii nu mai cumpără apartamente.
    Și faptul că sunt bani s-a văzut inclusiv la oferta de acțiuni pentru Hidroelectrica din anul trecut, când s-a suprascris oferta pentru persoane fizice de circa 4,7 ori – adică în concret erau disponibile circa 11,7 milioane acțiuni și s-au depus oferte de cumpărare pentru circa 55 milioane acțiuni.
    În final o acțiune a fost 104 lei, ceea ce înseamnă că pe lângă cele 11,7 milioane acțiuni cumpărate mai existau circa 4,5 miliarde lei disponibili (circa 900 milioane euro).

    Adică niște oameni dețin în total circa 900 milioane euro pe care doreau să îi investească în acțiuni Hidroelecrica – deci există suficenți bani care ar putea fi investiți în imobiliare, doar că oamenii nu mai doresc asta.

    Comentariu apreciat.544
  9. Ce nu vad deloc in calcul:
    1. Uzura mobilierului
    2. Uzura morala/fizica al electrocasnicelor
    3. Renovarea dupa chirias
    4. Daune care apar invariabil.

    Comentariu apreciat.433
    • Omul nu e in stare sa faca un calcul de clasa a patra, ce uzura, ce daune sa mai includa in calcule?

      Comentariu apreciat.384
  10. O solutie pt preturi mari si ca nu se vand apartamentele de 50 mp la preturi de Monaco ar fi ce a propus unul din UK, ca si acolo sunt mari preturile. Un apartament nu ar trebui dat in credit doar pe 30 de ani. Il dai pe 100 de ani sau 150 de ani. :D Ca si Moldova nu e a voastra, e a urmasilor urmasilor vostri ! :D Cei mici sa stie ce-i asteapta.

    182
  11. Am mai zis prin comment-uri pe la alte postari, combinatiile astea letale de sociopati wanna be cu un comportament de lacusta sunt cele care te lasa la batranete singur… vedeti cei mai influenti si bogati oameni din Romania Interbelica, cum au sfarsit… multi dintre ei erau fix acelasi aluat ca astia care „stiu educatie financiara cat sa speculez oportunitatiile” …pai fix asta fac si smecherasii aia de-ti iau casa ca ti-au imprumutat 5000 de lei si nu i-ai dat inapoi.

    105
  12. Eu muncesc de-mi sar capacele ca să-mi iau o casă și apoi vine lachele ăsta de Mihai Cima să-mi spună cum poți să-ți iei 7 case în 7 ani. Apoi pentru că omul e pă biznis îl întreabă pe ăla cum doarme cu 7 credite în loc să-l întrebe cum a fost posibil să obțină 7 credite ipotecare.

    Aștept să-l invite și pe Simon Maurer la podcast să ne mai spună încă o dată pios cum e el omul lui dumnezeu, cum face el case pentru oameni, ce calitate nemțească produce el, ca să pot face și eu o înregistrare cu fire ieșite din pereți/tavan fără doze, cu cabluri trase oblic prin pereți, cu prize „hackerite” în perete cu carton, cu infiltrații prin plafon după nici 10 ani, șamd.

    Comentariu apreciat.334
  13. Totusi nu am inteles de ce sa iti iei 7 case, de ce sa te opresti la 7 cand ai putea lejer sa iti iei 10-15.

    Comentariu apreciat.351
    • Exact. Mai ales cand rata la banca e doar 1000 de lei. Unde o avea asta apartamentele? in Bakhmut?

      240
    • Da, sau 200. Iti iei 200, angajezi pe cineva sa aiba grija de ele si tu te uiti de pe plaja din Maldive in aplicatia de internet banking cum intra banii.

      150
  14. Fi atent aici faza: Iti iei doua apartamente, le dai in chirie cu 1800 de lei si 36000 imi dai mie sa te invat sa investesti. In 10 luni oricum ti-ai scos banii astia numai de pe chirii, deci nu ai cum sa pierzi.

    Sa imi zici unde iti trimit contul si contractul.

    241
  15. Sa nu uitam ca Istratescu asta a mai facut el o schema de REIT de vroia sa cumpere imobile lamlicitatii dar ce credetk pana acum a functionat in paguba, iar banii aia nu stie nimeni (1 mil euro, 10.000×100 insi) unde sunt, la el, la banca, sau s-a imprumutat el. Eu zic ca merita luat si asta in considerare. Cine stie grupurile alea de facebook stie de Reit-il acela.

    30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile