Marketingul personal pentru afaceri mici

Pe domnul Myky l-am cunoscut când, după ce am contractat un șef de echipă să îmi sape grădina și să îmi pună pământ proaspăt în locul pământului amestecat cu pietre, cărămizi și țigle. Era unul dintre muncitori. Ma văd cu domnul Myky de 2-3 ori pe an și l-am contactat o dată pentru curățat burlanele, altă dată pentru înlocuit niște țigle de pe acoperiș, lucrări mici, neurgente, pe care fie nu am chef să le fac, fie nu știu cum. Domnul Myky face o chestie dubioasă de fiecare dată când îmi lucrează ceva: îmi lasă o carte de vizită, printată pe hârtie simplă, de imprimantă, și decupată cu foarfeca (știu și tampo, știu și plotter), cu numele lui, numărul de telefon și ce face. Nu contează că am numărul lui salvat, mi-a explicat, poate au nevoie vecinii, și dați lor cartea de vizită.

Domnul Lucian m-a prins de client cu o schemă simplă: are un Opel Astra pe care scrie “instalator non stop” și numărul lui de telefon. Simplu. La obiect. Ieftin. Faci poză în trafic mașinii și o păstrezi printre cele 400 de selfie-uri, poze verticale de la aniversări, poze de la primul pișu al copilului și alte tâmpenii, și nu o găsești niciodată.

Scriu asta pentru că poate aveți părinți sau rude care nu știu că niște cărți de vizită sau o colantare de mașină costă extrem de puțin. Extrem de puțin. Și funcționează. Un vecin își automatiza o poartă, trec pe lângă, îl întreb pe meseriaș una alta și omul nu știa cât costă, în cât timp se montează, cum îl cheamă, de ce nu știe cum îl cheamă, nu avea o pagină de prezentare, nu avea o carte de vizită. Că nu-i treaba lui să știe și nu l-a învățat nimeni mici scheme de marketing pentru afacerea-i proprie.

fun-geologi

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. Nu sunt sigur daca mai e valabil (era acum multi ani), dar stiu ca daca pui nume de ceva si nr de tel pe masina se considera reclama si se plateste o taxa…

    00
    • Nope. Cunosc cazuri concrete unde nu au platit nimic. Intradevar au firma si etc dar nu platesc nimic extra pentru reclamele afisate pe masina, fatada, etc.

      00
    • @Alin pe fatada este altceva. Se plateste taxa la primarie pt orice reclama pe fatada, la m2, cel putin in sectorul 6 al minunatului Bucuresci.

      00
  2. Uneori nu-i interesează că poate vin clienți noi, cu pretenții de faianță dreaptă. Poate au baza lor de clienți și sunt mulțumiți, nu ca board of management care tre să vadă growth de la an la an. Sau poate failuiesc la diverse afaceri și nu știu de ce…

    00
  3. „Pentru meseriași de ăștia, nu se poate face un site-ceva unde să-i cauți?” ©

    00
  4. Mai e si altceva. Discutam cu un instalator care mi-a facut si mie o lucrare, si il intrebam de ce nu isi pun un site simplu, poze cu lucrarile samd. Mi-a aratat apoi ca avea vreo 6 apeluri nepreluate de la numere nesalvate intr-o zi. Spunea ca nu poate lucra cat de mult are de munca.

    Eu zic ca mesterii buni in orase mari nu au nevoie de marketing, au nevoie in schimb de lectii de crestere. Cum sa mai angajeze un om doi, sa delegheze, sa supravegheze samd. Dar prefera sa nu-si bata capul si lucreaza singuri cat pot.

    00
    • Cand lucrezi singur, raspunzi pentru ceea ce faci si stii ca orice gherla se intoarce impotriva ta.
      Cand iti iei oameni, pe aia ii va durea in lula de calitate si prezentare, ca si asa „ma plateste prea putin pentru cat fac”.
      Plus ca, pentru a lua oameni, ai 2 solutii: 1. ii iei legal si intri in hora nebuna a declaratiilor si impozitelor si taxelor indirecte (echipament de protectie, medifican muncii, PSI, draci-laci) 2. ii iei la „negru” si risti dosar penal.

      00
  5. @zoso da si mie numarul lui Myky te rog, sunt si eu vecin in Brasov deci ma calific sper…

    00
  6. (știu și tampo, știu și plotter)

    eu aș avea nevoie de un ștanțator. :p

    00
  7. Caut om bun la rigips, gresie, parchet si majoritatea seriosi(atentie), au programari pana in toamna. Inca caut, in bacau

    00
  8. Oamenii ca Myky se duc acasă, mănâncă ceva, se instalează în fața calculatorului care e un refurbished vechiut și deschid word. Se joacă un pic cu clipart și aliniază sau pun o cratimă în loc de punct, schimbă o culoare, ceva de gen. Apoi printeaza două coli de 120 de grame/mp cu cărțile de vizită pe care le taie cu foarfeca. Apoi se culcă.
    Nu, nu-i trebuie emboss sau serigrafie cu separare în 4, tampo sau avioane. În plus, e mândria aia: „făcut singur”.

    00
  9. Eu am o usa de garaj care se ridica manual, ca pana la ea e si poarta exterioara, nu e direct din drum sa am nevoie de telecomanda.
    Un vecin si-a pus usa exact ca a mea, dar cu telecomanda, motoras si o poate deschide din aplicatie. Diferenta intre ea si a mea e motorasul cu softul din el, un carlig si o sina pe care se plimba carligul ala.

    Am fost sa o vad, si in timp ce meseriasul muncea la ea i-am zis ca si eu am o usa la fel, dar fara automatizare, si as vrea sa stiu cat costa automatizarea, sa vad daca merita. A dat din umeri, el nu stie si nici nu are ce informatii sa imi dea. Desi el o monta.

    Ok, i-am zis, caut altundeva. A dat din umeri si s-a intors la lucru.

    00
    • ăla e probabil angajat si a fost trimis să se ocupe de aia, de unde să știe prețuri sau de unde chef să vorbească cu tine și să fie și atent la ce lucrează. Trebuia să ceri număru de telefon de la firmă

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.