Marketingul local românesc

img_2796

Uitându-mă prin Suceava şi Gura Humorului nu pot sa nu observ diferenţele de mentalitate şi de stil faţă de alte zone ale României. Intrebarea pe care orice om şi-o pune la un moment dat, văzând strazile ca după bombardament din Suceava sau blocurile la fel din Botoşani este “eu ce le vând oamenilor ăstora”. Le vând conceptul meu zen când ai abia au curent? Le vând abonamente de telefonie când ei nu inteleg diferenţa dintre cartofi prăjiti bine făcuţi şi cartofi prăjiţi semi-cruzi?

De asta e nevoie de o echipă de marketing local, care să inteleaga nevoile zonei, pentru că de la centru cifrele nu pot vorbi despre particularităţile zonei si despre mentalităţile locale. Luaţi ca exemplu socializează.ro, groupon.ro, neogen.ro, google.ru, google.ch şi altele.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Vali, si crezi ca firmele mari care ajung acolo au chef, timp si bani sa se adapteze specificitatilor locale in privinta marketingului si comunicarii? Eu zic ca nu. Singura diferenta ar fi preturile un pic mai mici la serviciile si produsele oferite, la care se adauga angajarea oamenilor locului.

    00
  2. Nu ar trebui sa le vanda nimic nimeni…in primul rand ar trebui statul sa investeasca putin in zona aia ca lumea de acolo sa aiba apoi bani sa cumpere ceva. Investitiile statului in Moldova sunt 0. Nu se fac autostrazi, nici macar pe hartie, nu se investeste in atragerea de investitori straini in zona, nu se investeste in turism care ar atrage mai multi oameni ca zonele in care se investeste(vezi Lupeni-Valea Jiului). Practic zona si poplatia de acolo e ignorata de autoritati…de asta si pleaca multi in strainatate, pt ca s-au saturat sa astepte sa se ocupe statul roman si de ei. Pentru cei din marketing…ar trebui sa le vanda speranta oamenilor de acolo, asta probabil ar aduce 100% profit.

    00
  3. Interesant afișul! Oare o fi scris în moldovenește?!

    00
  4. Macar sa arunce inca o privire pe afis inainte de tiparire, sa vada daca au scris corect.

    00
  5. te astepatam hahahah :D

    00
  6. Observi o schimbare imediat ce ieşi din Bucureşti. Asta e realitatate! Suntem săraci! Foarte săraci!

    00
  7. Si de ce tine Atlassibul de Suceava? Gropile, ei acusica vin alegerile si se mobilizeaza nenea primarul… Si daca te rog frumos sa nu ne bagi in aceeasi oala cu cei din BT se poate?

    00
  8. Incerc sa explic de ce, in Botosani si Suceava, strazile sunt ca dupa bombardament. Ambele orase (judete) sunt sub administrare pdl-ista. Atat in Botosani, cat si in Suceava, in ultimii ani s-au facut investitii mari in infrastuctura. S-au schimbat, aproape complet, tot ceea ce tine de apa, canalizare, agent termic, gaz metan. Se (re)fac soselele de centura, principalele strazi, parcuri, pietonale, si asta in ambele orase.
    In judetul Suceava, tartor e Gheorghe Flutur, iar in judetul Botosani, cel mai influent politician este Catalin Flutur, primarul municipiului Botosani, si var drept cu Flutur de la Suceava. Cum doamna Udrea este o vizitatoare frecventa a plaiurilor bucovinene, la fel ca si Traian Basescu, a carei sotie este din Burdujeni (Suceava), e de inteles de ce au dat asa de multi bani in aceasta zona. Adevarat, mai mult pentru Suceava si mai putin pentru Botosani. La cat este contributia ambelor judete la bugetul tarii, sumele care s-au alocat de la centru sunt net superioare.

    P.S. Sper sa nu intru in spam si sa nu se inteleaga ca fac apologia administratiei pdl-ista.

    00
  9. „la fel ca si Traian Basescu, a carui sotie” ( in loc de „la fel ca si Traian Basescu, a carei sotie”).

    Scuze.

    00
  10. De acord cu ce a scris Radu. Preturi putin adaptate la zona, angajati locali… si cam atat.

    00
  11. In jud Suceava ai mai multi „privati” decat firme de transport de persoane international. Prin „privati” ma refer la diversi indivizi care ingramadesc cat se poate in niste microbuze si care transporta fara muuuulte acte necesare si in niste conditii destul de greu de imaginat oameni in diferite tari din UE.
    Atlassib-ul e nasol pentru ca te poarta prin Sibiu, nu te ia de acasa, e mai scump decat concurenta „privata” => nu prea se arunca lumea. La fel se intampla cu oricare alta firma mai cunoscuta.

    Daca mai esti prin judet si vrei sa redescoperi Romania, asa cum e, ti-as sugera sa faci cateva poze versantilor de la G Humorului pana la Vatra Dornei. Sa vada si poporul cata padure a mai ramas din acest judet care odinioara era unul dintre cele mai impadurite din tara. Acum se pare ca a ajuns unul dintre cele mai prafuite din tara (era un grafic pe un alt site, nu mi-l aduc aminte exact).

    De asemenea, daca vrei sa vezi drum cu gropi, nu te uita pe E85 sau pe ala ce trece pe langa Falticeni spre G. Humorului. Alea sunt autostrazi, ca sa zic asa. Uite aici un drum pe care mi-am omorat indeajuns de multi nervi incat sa nu-mi mai pese: https://www.monitorulsv.ro/Local/2011-04-21/Drumul-judetean-cu-zece-kilometri-de-gropi
    Ma mir ca au reparat drumul G. Humorului-Vatra Dornei dar deh, casa d-lui Flutur.

    Apropo: desi jud. Suceava a primit cele mai mari sume pentru investitii de la buget, Flutur nu baga bani decat in ceea ce inseamna G Humorului – Campulung Moldovenesc. De ce? Simplu: acolo e la el acasa si fiecare om „trage acasa”.

    In orasul Suceava, stimatul primar Lungu face o carca de bani cu firma http://www.symmetrica.ro/ care e a unei rude de-a domniei sale.

    Asta e varianta pe scurt. Oricum nu se va schimba nimic pentru ca, odata iesit de pe drumul ce duce spre Iasi, intri in aceasta lume inchisa.

    Numai bine.

    00
  12. In Iasi avem primar PSD-ist. Si strazile arata ca dupa apocalipsa. Am trecut de la stadiul de gropi in asfalt la cel de cratere de 20-30cm adancime.

    00
  13. @darius Corect. Străzile-s aşa datorită investiţiilor/lucrărilor neterminate încă.

    Am lucrat ceva timp în departamentul de creaţie al celei mai mari firme de producţie publicitară din Suceava şi confirm că în general acolo nu există advertising. Tot omul vine la tine să-i faci reclamă, dar cum ştie el, nu cum ştii tu ca profesionist în domeniu. Nu există campanii puse la punct, există doar afişe/panouri unitare care au în comun cel mult logo-ul şi sloganul. Şi nu din cauză că „abia au curent” (@zoso, e ruşinoasă de tot exagerarea pe care ai făcut-o), ci pentru că nu-s suficient de educaţi în domeniu. Aşa cred ei că e normal. Sunt convins că peste ceva timp lucrurile se vor schimba şi acolo.

    00
  14. Zoso… dupa cum spunea cineva mai sus strazile in Suceava sunt asa datorita investitiilor in infrastructura (apa, gaz metan, etc) ce au avut loc in ultima perioada. Dar spre deosebire de alte orase din provincie Suceava se situeaza destul de bine (ma refer aici la contributia la buget).

    Apoi mai este ceva… Suceava face parte din Bucovina nu din Moldova. Nu mai confundati chestia asta pentru ca este foarte important. Daca vei sta putin mai mult prin Suceava sau vei merge putin mai in nord (Radauti, Sucevita, Putna) vei observa mari diferente. Si ma refer aici in special la sate care arata mult mai bine fata de cele din moldova sau oltenia.
    Chiar iti recomand sa mergi pe la Sucevita (60 km de Suceava).

    00
  15. Strazile arata ca dupa razboi de atata investitie in infrastructura, nu mai prididesc aia cu asfaltul la cate gropi fac ailalti sa bage tevi. Tara este minunata, fluturii scriu cu oi pe dealuri, prin urmare te asteptam la autogara cu destinatia Spania sau Italia.

    00
  16. @lecampeur – Întrebare de 100 de puncte: cine este statul?

    Chiar tu ţi-ai răspuns la foarte multe dileme de-astea cînd ai scris că „s-au săturat să aştepte”. Deci dacă ei aşteaptă înseamnă că încă nu au nevoie. Cei care pleacă înseamnă că au nevoie şi au început să caute acolo unde pot găsi rezolvarea problemelor lor.

    Nu cred că e normal ca zone care excelează din punct de vedere economic să susţină pe cei „care aşteaptă” pentru că aşa se alege praful de tot şi toate. Acolo este nevoie de manageri şi aşa cum cred că o echipă de 10 manageri bengoşi ar putea pune românia pe picioare în 2-3 ani sînt convins că şi zonele astea „defavorizate” ar putea ieşi din impas manageriate de o minte limpede.

    Un exemplu clar (negativ) este zona Galaţi-Brăila. Între cele două oraşe s-a dorit la un moment data construirea unui cartier cît un oraş, într-un fel se dorea lipirea celor două oraşe şi crearea unei zone urbane imense. Singura problemă a fost de natură politică. Şi culmea culmilor cele două oraşe sînt conduse de PSD. Asta este dovada clară că nu avem manageri, sîntem conduşi de politruci iar zona Moldovei este lider pe acest segment.

    Statul sînt eu şi tu. Dacă eu trăiesc bine şi tu nu înseamnă că eu am muncit mai mult, mai bine sau pur şi simplu am avut o idee genială dar pentru asta nu trebuie să fiu pedepsit ci mai degrabă ar trebui să te pun la treabă chiar dacă pentru tine ar fi „umilitor” să faci aşa ceva. Corect?

    00
  17. sunt din bacau si spun sincer ca daca treceti prin moldova o sa redescoperiti romania de acum 60 de ani. mi-am dat seama de asta dupa ce am fost sapt trecuta la cluj…cum treci carpatii incoace se rupe firul bunului simt

    00
  18. Exista in Botosani „blocuri ca dupa bombardament” dar exista si (foarte multe) zone cu blocuri care arata mult mai bine fata de foarte foarte multe din cartierele de blocuri bucurestene. E chiar un punct unde adevarul e departe de ce scrie prin postul tau. Acum intr-adevar exista foarte multe strazi in lucru (este un proiect european in derulare de reabilitare a o gramada de strazi) insa exceptand acest lucru nu vad absolut nici o diferenta fata de foarte multe cartiere „bune” din Bucuresti. Prin natura serviciului merg foarte des in toata tara asa ca nu spun din auzite sau doar dupa o vizita-doua.
    AM inteles ce ai vrut sa spui prin postul tau dar pacat ca ai vrut sa dai 2 exemple cam aiurea.
    Marketingul local e foarte important dar daca se porneste de la supozitii false si de la idei preconcepute marketingul ala local nu are nici un rezultat.

    00
  19. @Meneopol,eu nu vorbesc de ajutoare sociale aici, eu vorbesc de politici ale guvernului care sa aduca investitii in zonele acelea. Daca nu se construieste infrastructura in Bucovina, nu vin turistii si deci proprietarii de pensiuni chiar daca le-au facut nemaipomenite nu au clienti si raman saraci, daca nu se incurajeaza prin politici ale guvernului venirea de investitori straini cum e de exemplu Nokia la Cluj, oamenii nu vor avea never locuri de munca decat la coada sapei si evident prost platite. Genul asta de asteptari au oamenii de acolo. Sa investeasca statulceva si in zona lor. Udrea a construit o gondola la Vulcan in Valea Jiului…cati turisti se vor duce acolo? Putini…Pe Ceahlau sau Rarau poate ca ar veni mai multi…nu e atata poluare si mai au ce sa vada si in afara de natura…totusi e un patrimoniu UNESCO pe acolo. Investitiile in infrastructura de turism sunt firave in zona in care vin cei mai multi turisti straini in tara asta.

    00
  20. ai fost prin humor :(

    00
  21. Eu sunt din Botoșani și observ și eu aceeași problemă. Ei bine, zoso a exagerat puțin cu hiperbola lui, dar e adevărat ce spune. Oamenii nu sunt inculți, ci pur și simplu nu sunt în pas cu ultimele apariții și tehnici, în mare parte cunoscându-le dar neavând posibilitățile de a le folosi pe deplin. Și asta vinovat e faptul că orașul nu e deloc industrializat, nu e centru educațional, a rămas doar ca târg, așa cum a fost dintotdeauna. Locuri de muncă nu sunt, iar dacă găsești unul mai bine stai acasă la ce bani primești.

    Dan a spus bine că orașul a pornit 3 mari lucrări de modernizare și reabilitare strazi. Compania la care lucrez supravegheaza lucrarile de executie. Si sunt mandru sa spun ca in 2013 Botosaniul va avea principalele strazi de circulatie modernizate, cele doua pietonale si Piata Revolutiei complet refacute si o parcare subterana in zona Pietei Mari. Iar in viitor, in zona limitrofa a orasului, spre Suceava, langa Dedeman se va construi un parc modern de distractii (cu bazin inot, amfiteatru, tobogan cu apa, piste pentru skateri etc).

    Sunt sigur ca generatiile noi vor aduce mai multa prospetime orasului (asta daca nu vor alege sa plece asa cum au facut aproape toti tinerii pana acum). Dar, cum a sus zoso, ori ii instruim noi pe cei din jurul nostru, ori ne trebuie marketing local.

    00
  22. De propozitia – „ajuta-te singur !” ati auzit ?
    Nu e vorba ca oamenii trebuie stimulati ,dar pur si simplu daca au ceva creier fac ei singuri ceva pentru binele lor.Dar cum alte lucruri sunt ma importante decat binele ,de ce nu vine statul sa faca investitii ,sa aduca investitori ,sa faca curatenie prin mafie etc etc ..de ce?

    00
  23. @lecampeur – nu-i de ajuns ca moldova e subventionata din banii ardealului si bucurestiului? a, daca nu se vede nimic din banii aia, ce-ar fi sa nu mai primiti nimic, sa ramaneti doar cu ce aveti? autostrazi? aveti sosele foarte bune comparativ cu ce e in ardeal. cat mai vreti sa sugeti de la restul? in fine, nu-i vina voastra, e vina sistemului centralizat din tara asta.doamne, bine ca nu trebuie sa tinem in spate si jumatatea cealalta de moldova (republica si ce-i prin ucraina). asta de la unu cu bunicii din partea tatalui de acolo.

    00
  24. Suceava arata ca dupa bombardament pentru ca de vreo 3 ani se investeste masiv aici. toate investiile majore de aici cred ca insumeaza vreo cateva sute bune de milioane de euro, sosea de centura inlocuirea retelei de tevi gaz, canalizare, apa etc, parcari subterane.. reabilitarea cetatii de scaun.. dupa ce se vor termina toate aceste lucrari sunt sigur Suceava va fi un oras cu mult peste cele mai din sud. Eu sunt mandru ca sunt sucevean si mandru ca judetul meu e administrat de oameni competenti. Si nu, nu sunt pdlist.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube