Maniere la masă

Eu am obiceiul să aştept să se aşeze toată lumea la masă înainte de a începe să mănânc. Toată lumea s-a aşezat, toata lumea are de mâncare în farfurie, deci halim. Nu ştiu de unde am învăţat asta, dar constat că e un obicei relativ rar.

Voi cum procedaţi?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. asa fac domnisoarele sa astepte sa inceapa altul sa manance ! normal astept sa vina toata lumea la masa spun rugaciunea daca nu e cazul in gand si mananc nu inainte de a le zice pofta buna!

    Cu rusinea mori de foame!

    00
  2. Imi fac (sau primesc, ca nu le stiu gati pe toate) de mancare, ma asez pe canapea sau in fotoliu in camera de zi, imi pun pe un canal, si halex. Pofta buna mie!

    00
  3. In familie uneori nu ne mai asteptam unii pe altii, asta cand ne vedem doar la cate un pranz sumar. Motivul e ca unii nu mananca felul x, altii (sora-mea sau frati-miu de obicei) nu mananca antreuri, mofturi, chestii.

    In rest, oriunde sunt persoane necunoscute implicate, evident ca asteptam ca toata lumea sa se aseze la masa pana cand ne apucam sa mancam. Dar de obicei e foarte clar cand e ora mesei ca sa nu rabdam de foame. Rugaciuni nu se spun la mine in familie, sooooo…

    00
  4. Important e sa se aseze toti barbatii la masa, restul nu conteaza.

    00
  5. nici eu nu incep sa mananc pana nu se aseaza toata lumea la masa. pentru ca mie imi place sa vorbesc mult in timpul mesei, sa glumesc, sa povestesc si trebe sa se bucure toata lumea de asta! :P

    totdeauna termin de mancat mult dupa ceilalti. si sunt fericita de fiecare data! :mrgreen:

    00
  6. Asta e valabil doar in anumite contexte. Daca esti acasa insa, nu cred ca-i musai sa fii legat tot timpul de ceilalti…

    Apoi daca esti la un restaurant si tu ceri ceva ce vine mai repede.. Ti se raceste pana-l astepti pe celalalt.

    In schimb, in anumite cadre/reuniuni/cum vrei sa le zici e „elegant” sa faci asta :P

    00
  7. In primul rand cred ca intrebarea se refera la luatul mesei in oras, nu ce faci tu acasa pe canapea…

    Si da, mi se pare normal sa astepti ca toata lumea sa stea jos inainte sa incepi sa mananci, dar asta numai daca e un grup mai mic de 9-10 persoane.

    Daca sunt peste 10 persoane la masa, nu se considera nepoliticos sa mananci cand se aduce mancarea.

  8. Buna Zoso! Buna tema. Sincer sa fiu, mi se pare un lucru de bun simt si respect fata de ceilalti. Acum nu vreau sa par invechit, dar chiar asa este. Intr-un fel este privit daca incepi sa bagi sub nas ca vikingii, iar ceilalti iti pun hainele in cui sau e cineva la baie etc. Lucrul asta nu cred ca se aplica doar in oras, ci si acasa. Eu, de exemplu, nu pot sa mananc daca nu-s toti la masa. Nu stiu de ce. Probabil este si o chestiune de obisnuinta. Asta-i parerea mea, respect parerile celorlalti si astept sa vad alte comentarii :)

    00
  9. si eu astept sa se aseze toti si dupa incep sa mananc indiferent daca sunt in oras sau acasa.

    00
  10. Foarte rar obiceiul si deosebit de frustrant pentru cei ce il au.
    Se mai intampla si mai grav ca unii „invitati” nici nu asteapta ca, cel/cea care a gatit si pregatit masa sa li se alature.
    La restaurant conteaza si daca felurile de mancare comandate sunt aduse simultan (de obicei nu), pentru ca pe langa faptul ca e aiurea sa te apuci de mancat fara ceilalti, le faci si pofta.:)
    Un obicei asociat este sa nu te ridici de la masa pana nu termina toata lumea de mancat, ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu trebuie sa iti aprinzi tigara daca ceilalti inca servesc masa.
    Vad multe comenturile legate de contexte si situatii. Tocmai exceptiile astea, unele inventate, ne fac sa uitam de multe ori lucruri absolut normale si de bun simt.

    10
  11. eu de obicei mananc doar cu prietena la masa si tot de obicei astept sa se aseze si ea si apoi mancam iar daca sunt la masa cu alte persoane(ca de ex. cu familia) astept pana se aseaza toti l amasa si apoi dam start.

    00
  12. Daca-mi e foame mananc.

    Daca nu, fac pe simandicosul si ma-ncrunt la aia care vor sa se atinga de tacamuri! :)

    00
  13. pai depinde de foame. daca-i mare foamea atunci … mai gust mancarea pana primeste si restul lumii. :D

    00
  14. Asta nu e nimic, sa mergi la o pizza cu iubirea vietii tale de 5 ani, s-o vezi cum isi scoate pantofii si isi pune picioarele sub ea si se uita gingas la mine ca o caprioara inainte sa fie pupata de acceleratul 412 Bucuresti – Cluj.

    PS: Vorba aia, ce visesi sa iei in brate! O locomotiva.

    00
  15. Depinde de anturaj si de cat de foame imi este.

    00
  16. depinde de situatie.. Cand sunt cu doar cu ai mei mananc cum imi vine unde imi vine…

    Cand sunt in vizita sau am musafiri, sau cand sunt doar cu prietena, astept sa se aseze toata lumea la masa si dupa aceea hop si eu

    00
  17. Cel mai frustrant este cand iti ghiortaie matele, efectiv mori de foame, astepti cu ochii bulbucati si cand este toata lumea la masa, se trezeste unu sa zica: „vai ne-ai asteptat? Dar nu trebuia, la noi nu se procedeaza asa”….

    00
  18. Cam asa se face: se asteapta pana toata lumea e la masa si are ceva in fata. Abia apoi se poate incepe. Regula de bun simt.

    00
  19. same as u..

    00
  20. Intotdeauna astept pana are toata lumea „dinaintea plina”… Cam in 90% din cazuri se-ntampla sa faca toata lumea la fel, dar mai sunt si noobs sau (asta inteleg) oameni care n-au mancat in ziua aia sau au vreun ulcer/gastrita ceva si asta e… (da’ nu-i o regula, mai ales in Craiova…)

    00
  21. NOU
    #21

    cred ca e una din regulile care se invata pe parcurs, nu de alta, dar am observat si eu ca devine un obicei din ce in ce mai rar, dar tine si de companie.

    Noi de obicei daca suntem cu baietii nu prea asteptam si dinastea, dar cand sunt fete implicate este un must, indiferent daca e doar una sau 100.

    00
  22. Procedez la fel. Poate ca-i vorba si de atentia acordata celorlalti, ca nimeni sa nu ramana-n urma si/sau sa nu se simta inconfortabil…

    00
  23. Si, deobicei dupa ce ai terminat de mancat, astepti ca si ceilalti sa termine de mancat dupa care te poti ridica de la masa. Eu asa am invatat ca este frumos

    00
  24. eu intai iau niste prescure, dupa care sting cu agheazma, zic 2 tatal nostru plus un isaiia dantuieste, dupa care purced stramoseste la portia de caviar, neaparat de beluga

    00
  25. eu ma bucur ca nu-si scoate mucii la masa. sau ca nu ragaie. sau ca nu stranuta pe mancare. sa mai si astepte dupa mine e deja preaa multtttt )))))))))))))

    00
  26. clar in momentul in care ma asez incep sa bag…ca la chinezi

    00
  27. nu prea am răbdare la masă, mai ales dacă am spus de 2-3 ori şi tot se întinde.

    00
  28. Mai mare obrznicie e sa refuzi sa mananci ce ai primit. Asa ca… nu e cine stie ce chestie. Cel putin pt. mine.

    Fara comentarii sau reply-uri de gen „Vezi ca esti mistret?”, „Te comporti ca pe maidan.”, „Esti obraznic!” sau alte dulcegarii. E stilul meu. Va ramane asa. In plus, am motivele mele personale de ma comport asa cateodata.

    00
  29. Eu procedez fix la fel.
    Desi aia pe care i-am asteptat nu ma vor astepta data viitoare. Dar eu ii astept si ii voi astepta pentru ca asa se face.

    00
  30. Cand suntem chiar si numai doi dintre membrii familiei, punem impreuna masa, intotdeauna cu fata de masa si cu tacamul complet, servetele, cosulet de paine si… o floricica intr-o mica vaza (cand avem flori). Ne asezam impreuna la masa, ne spunem in gand scurta rugaciune, ne uram pofta buna si apoi mancam. Pentru cei care nu stiu, dar ar vrea sa stie, iata rugaciunea:” Vino, Doamne, fii oaspetele nostru si binecuvanteaza toate cele ce ni le-ai dat .Amin”. Sa nu radeti, dar rugaciunea te calmeaza, alunga grijile zilei si te ajuta sa te bucuri de mancare in liniste.Sigur ca la restaurant nu spunem rugaciuni :))

    00
  31. depinde cu cine urmeaza sa stau la masa si depinde foarte mult cat imi este de foame.

    00
  32. exact asa :)

    00
  33. Si eu fac la fel. Asa am fost crescut, si mi se pare logic :|.

    00
  34. Inceputul ca inceputul, dar sfarsitul?
    La noi nimeni (nimeni sunt copiii :D ) nu se ridica de la masa fara sa ceara voie si sa multumeasca pentru masa. La voi?

    00
  35. Cel mai fain e cand merg 10 insi la restaurant, din care 5 comanda si ciorba, iar restul doar gratar cu cartofi prajiti. Baietii aduc intai ciorbele, iar „felul 2” apare doar dupa ce toate ciorbele au fost consumate.
    Daca unul dintre aia cu ciorba asteapta pana primesc toti ceva de mancare, se intra in deadlock…

    00
  36. @ Arhi lol, exact asa cred ca face Gigi Becali :))

    00
  37. NOU
    #37

    Contextul ăsta are loc la nunți sau la restaurant când suntem multe persoane. De regulă aștept întotdeauna ca toți să aibă farfuria pe masă, dar după acel moment înhaț tacâmurile și mă apuc de treabă.

    Pentru că mănânc repede (nu pierd timpul la masă) oricum termin înaintea celorlalți.

    Dar am văzut mulți care se apucă de mâncat imediat cum au primit farfuria sub nas fără a mai aștepta pe ceilalți.

    Excepția de la care mă abat chiar și eu este atunci când la restaurant este evident că acel chelner idiot a uitat să aducă comanda, a uitat să o transmită sau a făcut o încurcătură. Penibilă faza.
    Tot așa, dacă persoana care a comandat a venit mai târziu, adică după momentul în care cei aflați deja la masă au dat comanda nu are rost să aștept.

    Intervalul ar fi deci unul de bun simț. Aștepți până când ceilalți își primesc porția sau până când începe să ți se sleiască ciorba/să ți se topească înghețata, etc… care eveniment se întâmplă mai întâi. :D

    00
  38. Eu am invatat lectia asta cand faceam handbal. Daca nu asteptai sa primeasca toti mancarea, pur si simplu ti se lua tie mancarea din fata si ramaneai flamana. Pana la urma, este normal, pentru ca tu infuleci ca nehalitu, si celorlalti le curge din gura langa tine…

    00
  39. la masa astept pana au toti mancarea in fatza si gazda pofteste invitatii sa manance.
    de asemenea e nepoliticos sa te ridici de la masa cand ai terminat de mancat si restul inca mananca, in fond nu esti la cantina.

    00
  40. Tine de respectul celor din jur sa-i astepti pe toti sa se aseze la masa, si sa le vina mancarea.
    Teoretic poti gasi o exceptie, in sensul ca daca nu mananca toata lumea primul fel (ciorba/supa/antreuri) atunci nu trebuie sa astepti sa se aduca felul al doilea pentru aceia.
    Eu unul ma simt jignit daca cineva de la masa incepe sa manance inainte sa aiba toata lumea farfurie in fata

    00
  41. Treaba cu manierele e din ce in ce mai complicata in zilele astea. O intrebare ar fi: respect maniere chiar daca imi produc un diconfort sau imi vad de treaba si ma simt bine si sanatos.

    Sa-i astept pe ceilalti sa se aseze? Da, e ok, dar ce faci cand astepti pe unu sa-si scoata chilotii din fund, sau sa se mai scarpine de 15 ori pana se aseaza la masa? Il mai astept sau…???
    Avem timp de maniere? Da, duminica la pranz in familie. In rest ? Vii de la servici, te schimbi 30 de min, tragi scaunul sotiei/prietenei, te asezi la masa,zici rugaciunea, iti pui un servetel la guler si urezi pofta buna. C’mon… cati fac asta? Cei care o fac chiar n-au ce face cu timpul lor seara. Suna a sec. 19. Altele cred ca sunt manierele de acum. De ex. nu e frumos sa sorbi cola din acelasi pai cu cineva cunoscut cu 3 min in urma! :D

    00
  42. Eu nu am inteles niciodata rostul vorbelor de genul „pofta mare”, „pofta buna”, „sa ai pofta”. Pofta sigur ca am, ca de aia mananc, mare sau nu, important e ca o am, iar rea nu stiu cum ar putea fi.

    00
  43. Asta e o chestie de bun simt la mese festive. Daca esti doar tu si conlocuitoarea ta, poti sa o lasi pe ea sa-ti faca senvisuri in timp ce tu gusti ciorba :)

    00
  44. Pe vremuri se punea toata familia la masa si se spunea un Tatal Nostru. Acum doar pe la bunici mai e asa. Pe acasa rar iau masa in familie :)

    00
  45. Respect fata de celalat? La noi? Pe bune acu.

    00
  46. la mine este ceva ciudat:
    1. daca sunt la masa de pranz la lucru impreuna cu colegii – la mall sa zicem – mancam fiecare de capu’ lui
    2. daca ies in oras cu prietenii (sau chiar cu aceiasi colegi de la lucru de la punctu’ 1.) lucrurile se schimba si asteptam sa aiba toti de mancare.

    00
  47. Bis? Întreb, nu dau cu parul. https://zoso.ro/cum-mananci-civilizat/

    00
  48. In Cehia, cel putin la rstaurante, mancarea se aduce la masa pe masura ce e preparata. Asa ca unii pot sa se trezeasca fara farfurie in timp ce altii poate au terminat.

    00
  49. Pai se asteapta pana se aseaza toata lumea la masa. indiferent daca acasa sau in oras. ceicomportarea buna se antreneaza de mic copil si mai tarziu si de acasa. daca plescai mereu acasa ori imi bag cutil in gura, sorb, etc. si in oras nu este evident ca mai devreme sau mai tarziu ma obisnuiesc sa mananc/sa ma comport urat. celor „7 ani de acasa” li se pune baza acasa in familie.

    00
  50. La fel.

    00
  51. NOU
    #52

    Recunosc, acasa nu fac asata :) , dar ca sa impresionez pe altii da :), deh..s-avem si noi maniere doar la vedere :))

    00
  52. Io ma pun la masa, ma uit sa nu fiu vazut, manc cat apuc (cu cat mai putini asezati, cu atat mai mult pt mine), ma mai uit odata in stanga si-n dreapta dupa care spal putina si ma fac ca ploua .. :D

    00
  53. Si mai e una: nu e frumos sa te ridici de la masa pana cand ultimul termina de mancat.
    Aici e cam dificil, pentru ca eu halesc cam repede, iar daca am norocul sa stau la masa cu cineva care foloseste cutitul ca sa taie si un bob de mazare, atunci e haos :D

    00
  54. Din cate stiu eu regula e ca atata vreme cat toata lumea are mancare in fata poti sa incepi sa mananci. Nu mananc pana cand nu au fost serviti toti cei de la masa cu ceea ce au comandat.

    00
  55. In cultura asiatica toate felurile de mancare se pun pe mijlocul mesei iar fiecare persoana se serveste separat in propria farfurie. De unde rezulta ca primul servit poate manca linistit deoarece nu va exista un decalaj foarte mare in servirea celorlalte persoane.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile