Mamele tuturor ITiștilor care au lucrat la cardul de sănătate

Zilnic, în jur de 10.000 femei în vârstă sughiță fără să știe de ce. Ele sunt mamele ITiștilor care au lucrat la cardul de sănătate. De aia sughiță. Și vor merge și ele în iad, alături de copiii lor, ăia care, până să pornesc eu un curent de „mai tăceți dracului, că faceți muncă substandard”, aveau păreri despre democrație, corupție și meritocrație.

20 minute a durat vizita la medicul de familie. 5 minute să mă consulte și să decidă ce am (tuse măgărească) și 15 minute să folosească cardul vieții. Care primele 3 dați nu a vrut să fie citit, după care încă 2 dăți nu s-a înregistrat rețeta în sistem și la final victorie.

În 2024. Tara cu ITiști isteți. Silicon Valley-ul Europei. Scutiri de impozite. Nu nu. Când o să ajung la putere, o să identific toți ITișii care au lucrat la cardul de sănătate și o să le triplez impozitele în timp ce le voi cere și un coi drept pedeapsă pentru răul făcut acestei țări.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

129 comentarii

  1. Nu uita de cei care au facut QA la acest proiect si l-au lasat sa se lanseze in pre alpha.

    Comentariu apreciat.15031
    • Pai ce boss, de cand decid aia din qa ce se lanseaza? :)) btw asta mi-a amintit de un tovaras ce lucra pentru un italian si aia tot lansau beta-uri, italianu tot lua bani de la investitori, acum cred ca tot in beta sunt programele lui, el isi vede linistit de viata pe vreun iaht sau plaja exotica

      Comentariu apreciat.852
    • S-a facut QA?:))))
      A bagat unu cardul odata a zis ca merge si gata aia a fost testarea.

      Comentariu apreciat.1063
    • „Works on my machine”

    • IT-iștii nu folosesc cardul vieții, ei își permit asigurări private de sănătate.

      Indecis. Tu ce zici?3414
    • @ Marinel părinții lor în schimb da îl folosesc ;)

      164
  2. #partikip.
    Lista afișată la fiecare primărie din țara asta.

    Comentariu apreciat.406
  3. Nu inteleg rostul cardului. Ar trebui sa te gaseasca in sistem dupa nume, prenume, adresa si CNP. Si sa ti trimita reteta direct la farmacia de langa casa ta (online, nu prin porumbei voiajori).

    Comentariu apreciat.12714
    • Ideea a fost sa se reduca furtul si datul de retete la misto, iar una din ideile cardului era sa dovedeasca prezenta fizica a pacientului acolo. Doar ca teoria s-a intalnit cu realitatea si sunt o gramada de locuri unde cardurile stau la medicul de familie cu o hartie lipta pe ele cu PIN-ul.

      Comentariu apreciat.1736
    • @sin. si de multe ori cardurile raman la medicul de familie tocmai pentru ca sistemul nu functioneaza. In loc sa vina de 2-3 ori sa incerce sa inregistreze consultatia in sistem (sau sa astepte 1-2 ore pana isi revine), pacientii prefera sa lase cardul la medic si sa se ocupe acesta de procesare atunci cand sistemul reactioneaza.

      Si pe langa asta, mai sunt si batranii care habar nu au de ce trebuie sa detina ei cardul de sanatate si il lasa la medic, ca sa nu il piarda.

      Comentariu apreciat.1094
    • @DS, să înțeleg că e mai simplu să te caute medicul după nume, prenume și CNP, decât direct cu cardul ?
      Hai să îți povestesc cum funcționează în Spania faza cu cardul .
      Intru la medic, primul lucru îi dau cardul. Îl trece prin fanta de citit carduri, apar direct toate datele inclusiv istoricul medical.
      Ce dorești? Niște Diazepam.
      Ping pong trei taste. Poți să mergi la farmacie.( Distanța dintre cabinetul medical și farmacie e aproximativ un minut de mers pe jos). La farmacie dau cardul, nenea farmacistul îl bagă în farmacomat , poftiți boabele.
      Cam așa de simplu.

      Comentariu apreciat.12713
    • @DS @Paco
      Nici eu nu inteleg rostul unui card care nu are ca element de identificare poza pacientului
      De ce in locul acestui card nu se putea folosi direct CI si la medic si la farmacie

      Indecis. Tu ce zici?2420
    • Ar fi o idee mai buna idee sa ceara copie de buletin si cazierul fiscal la fiecare consultatie, astea functioneaza de mii de ani fara probleme.

      Comentariu apreciat.856
    • @andrei, dar rolul unui card bancar ce nu are poza clientului ca element de identificare il intelegi?

      Comentariu apreciat.477
    • Eu zic să renunțăm la orice card, și să rezolvăm orice cu buletinul, respectiv portofelul și punga cu bani. Adică fix cum era până în anii 90? Și dacă aude cineva de cnp peste umăr, să îl poată folosi în diverse fraude pt care ulterior eu să dau explicații.

      Exact așa, pentru ca am idei izvorâte din creier plat ca în palmă și simt nevoia să semnalizez.

      Rolul unui card este pentru a demonstra ca ești tu ăla și ai fost fizic acolo, și pt a nu a oferi informații care sunt sensibile dar irelevante pt chestiuni de genul: extras niște bani, pt a scana un bilet de autobuz, pt un control medical, și pt a avea baze de date separate, pt ca nu e necesar sa știi care e situația ta fiscală sau judiciară la doctor, sau ce boli ai când plătești niște taxe sau extragi niște bani etc etc

      Hai să gândim un pic înainte de a debita tâmpenii.

      Indecis. Tu ce zici?2221
    • si buletinu, literally act de indentitate, nu iti zice aia, ca tu erai acolo?
      Trebuia grabit de mult schimbarea buletinului cu unu modern. Dar „chip” „666” mortii lor

      In Suedia totul se face cu CNPul. Cardu de rezidenta nu are si qr, dar permisul are. Asa ca ma duc frumos cu el, le dau permisu, aia scaneaza qru…si bam, au datele mele.
      De ce ar fi nevoie, in ceea ce priveste identitatea mea, existenta unui alt card?

      Care e legatura intre cardurile bancare si astea de identitate?

      209
    • Tocmai s-a scris mai sus că pacienții lasă cardul medicilor de familie, deci scopul (a fi fizic în fața doctorului) nu a fost atins….

      În Italia contează codul de bare înscris pe card. Uneori este necesar și trecerea printr-un cititor de carduri, nu știu în ce situație, nu am întâlnit. Tot ca în Spania, îl citește și ai tot istoricul medical, inclusiv analize rețete șamd… Poți să te duci la orice farmacie și tot cu cardul știe de câte ori ai luat respectiva rețetă (antibioticele se pot lua de 10 ori timp de 6 luni pe aceeași rețetă)

      Cartea de identitate are nfc, cod pin și puk, cu ea te poți autentifica în sistemul italian și poți face orice: vezi cotizația la pensie, toate declarațiile de venit, analize medicale, tot ce știe statul despre tine. Poți plăti tot: amenzi, impozite, taxa de școlarizare sau orice altceva…. Sunt 3 metode de autentificare și merg toate…. Cu aplicație pe telefon….

      Comentariu apreciat.281
    • @andrei. Poza pacientului pe cardul de sănătate ? Tu dacă faci un spurcat de cancer o să arăți după șase luni exact ca în poza de la nuntă, nu ? .
      Cum să iau medicamente pe baza buletinului ? Pe cardul de sănătate îmi apar toate intrările medicale, medicul îmi bagă în sistem rețeta de Diazepam că a văzut că am fost internat la psihiatrie.
      E medic, eu am nevoie de tratament medicamentos. Dacă îi dau buletinul și îmi apare cazierul, ce facem ? Cardul de sănătate e pentru sănătate, nu pentru plătit impozite și,, bună seară, actele la control ,,.

      Indecis. Tu ce zici?1123
    • @Paco, in UK cand sun la medicul de familie/la numarul 111 (un fel de linie telefonica unde suni cand ai o problema de sanatate care nu e urgenta) doar confirm numele, data nasterii si adresa, toate detaliile astea ei le au legate de nr meu de telefon (inclusiv next of kin, copil, etc.). Cand am mers la medic nu m-au legitimat niciodata, nici macar cand m-am dus sa nasc. Reteta ti-o trimite direct la farmacia la care vrei tu si e gata pe cand ajungi acolo. Nici la farmacie nu m au legitimat.
      @Ioan C, ma faci sa rad cu faza ca un card verifica cine esti de fapt&ca AI fost fizic acolo. M am dus cu cardul parintilor de nenumarate ori la medicul de familie ca sa le faca retete fiindca ei erau prin spital/pe patul de moarte si era imposibil sa se prezinte in carne si oase pt eliberarea retetei.

      224
    • @Animaloo

      “În Suedia”. Care nu e România. Alți bani, altă distracție.

      Apoi nu descrii deloc corect realitatea din teren. Nu au bam datele tale decât dacă ești bam înrolat BankID și permiți accesul la acele date. Nu ai venit, sau părinții tăi nu au venit, înseamnă ca nu ai BankID, și brusc ești cetățean de mâna a doua, care nu poate face consultații remote, și trebuie să stea la cozi cu orele la spital.

      Asta una. Doi. De bine de rău, în România mai rar te trimit acasă cu mâna ruptă ca hai ca nu ai nimic. Da cu o aspirina. Deși nu e exclus. Dar o mai rezolvi cu un medic de familie, o trimitere, un sunat la urgențe. În Suedia, ai pățit ceva mai nasol, ești mâncat de gărgărițe.

      Hai sa ne potolim cu comparațiile astea. Suedia e Suedia, România e România. Și în niciun caz tot ce zboară in Suedia se mănâncă.

      Îmi crește băiatul și e pe picioarele lui, mă car de aici instant ca Nessul. Uite cum mă țin de gard de ce bine e.

      139
    • Si era sa uit, chiar tu te contrazici. La ce iti mai trebuie atunci card european de sanatate sau permis de conducere separat daca totul e centralizat si totul merge perfect?

      Si de ce nu poti programa o vizita la medic fara bankid, daca buletinul sau permisul sunt suficiente? Cum crezi ca ar functiona un astfel de sistem in Romania, unde este conservator sa asumam ca cel putin jumate din populatie nu are venituri legitime, sau conturi bancare? Si cum crezi ca ar reactiona lumea daca s-ar propune o astfel de solutie?

      „Care e legatura intre cardurile bancare si astea de identitate?”

      Nu stiu de ce ai mai pus aceasta intrebare devreme ce este absolut obligatoriu sa ai card bancar eliberat de o banca suedeza (conditie primara pentru bankid) ca sa orice in 99% din situatii in Suedia. 1% reprezinta interactiuni cu Skateverket sau cu politia in persoana.

      71
    • o soluție clară ar fi fost amprenta.
      așa nu mergea fentat, pt că nimeni nu-și lăsa degetul la medic

      74
    • @IoanC. gogule nu iti trebuie carduri separate oentru baze de date separate. In plm, dai un singur card (care contine cnp-ul) si in functie de reteaua din care accesezi baza de date ai acces fix la datele de care ai nevoie (respectiv alea la care legea iti permite sa ai acces pentru a-ti indeplini obligatiile de serviciu). Asta in cazul in care toate informatiile sunt tinute in aceeasi baza de date. Altfel poti avea baze diferite (total separate intre ele) iar informatiile se obtin pe baza aceluiasi cnp (baza de date a cnas iti va da doar datele medicale aferente cnp-ului, aia de la casa de pensii doar datele legate de pensie, aia de la biroul de credite va afisa doar informatiile pe care le detine despre cat de jmeker te-ai crezut in tineretile tale, s.a.m.d).

      Sapte carduri pentru nimic…

      101
    • @sin daca ar sti doctorii aia ca pot scoate banii de asigurare de pe card daca il baga in bancomat..

      41
    • PIN-ul scris pe card.

      e anul nasterii in plm. anul nasterii. doctorul vede cnp-ul, baba stie cand s-a nascut, nu e nimic super secret pe card, nu exista nici 6n motiv sa0l schimbi (nici nu cred ca poate fi schimbat) si cu toate adtea, devfiecare data te intreaba pin-ul, si baba il are scris cu markerul pe card.

      short fuses are underrated.

      62
    • imi pare rau ca Paco si restul gand la gand cu el, au inteles atat de putin din ce am scris
      Se pare ca este nevoie de traducere:
      De ce ai avea nevoie de inca un strat de identificare separat pentru sistemul medical?
      Care mai mult nu functioneaza decat functioneaza. Si care a fost facut tot de baietii destepti gen Ghita deci pe langa nefunctionalitate poate e burdusit si cu backdoors.
      Ca elemente de sigutanta acest card de sanatate prezinta: nume, cod asigurat, nr document si stupoare data expirarii.
      A expirat cuiva vreun card de sanatate si a trebuit actualizat???
      De ce nu putea dezlega accesul la dosarul medical CNP-ul??? Sau ma rog o combinatie CNP si alt detaliu.
      Poza ar fi fost un element suplimentar de securitate pentru medicii care au sute sau mii de pacienti.

      Replici de genul vai imi acceseaza farmacistul cazierul daca in loc de cardul de sanatate as fi folosit CI-ul va fac de ras. Practic imi spuneti ca „fac atingere” BD-urile.
      Ca si cum acum politia pe baza CNP din CI iti acceseaza dosarul medical.

      Concluzia mea ca pana avem acel CI digital, putea foarte bine fi folosit asta nesatanist sa dezlege fiecarei entitati a statului accesul doar la ce are nevoie acea entitate in relatia cu noi din acel moment.

      50
  4. Cred ca au fost sub 500, insa au fost alesi cei mai cretini posibili, in frunte cu aia de la HP care erau bubuitor de prosti.

    Comentariu apreciat.545
    • Erau doar 500, dar asta nu ii impiedica sa aiba 10000 de mame. Avem exemple concrete la Tarom si TVR

      Comentariu apreciat.372
  5. N-ai cum sa ai tuse magareasca (pertusis) pentru ca esti vaccinat contra ei.

    Indecis. Tu ce zici?2938
    • vaccinu scade sansele sa faci o boala,nu le aduce automat la 0.

      in plus,mai tine si de materialu clientului : Vali umbla cu topoare,deci..

      517
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 228
    • @Fischermann: eu spun „tu nu ai cum sa faci tuse magareasca pentru ca esti vaccinat”, tu vii cu o tampenie. Sunt curios ce ai inteles tu din ce am spus eu, avand in vedere ca vaccinul contra pertusis este unul obligatoriu de foarte multa vreme, iar Vali fiind nascut inainte de 1989 sigur a fost vaccinat si prin urmare imun la aceata boala. Dar nu ai pierdut ocazia de a fi prost.
      @cd. Foarte adevarat, dar fiind unul din vaccinurile care se fac de foarte multa vreme ca parte a schemei obligatorii, imi place sa cred ca in cazul acestei boli exista o imunitate de turma. Ca sa faci o forma usoara de tuse magareasca (sau convulsiva, sau pertussis pe numele ei medical) trebuie sa-l iei de la cineva infectat. Ori eu unul nu am mai auzit de o epidemie de tuse convulsiva in Romania de foarte multa vreme. Am Sigur ca poti lua de la persoane nevaccinate din zone endemice (nu stiu daca in Republica si Ucraina vaccinarea e obligatorie ca la noi).
      P.S: am cautat si am gasi o referinta di 2022, unde la spitalul Colentina au fost raportate 9 cazuri confirmate de tuse magareasca (https://insp.gov.ro/download/CNSCBT/docman-files/Analiza%20date%20supraveghere/tusea_convulsiva/Tuse-convulsiva-anul-2022-analiza.pdf).

      171
    • @dufu, înțeleg că nu știi de ce ești prost… Puțini dintre voi știu.
      Ai insinuat că fiind vaccinat nu putea să ia boala. Lucru total fals, și știi asta. Deci ești și prost și cu rău voință….

      424
  6. Doar pentru promisiunea asta si ai merita votat in cazul in care ai candida la o functie politica.

    Indecis. Tu ce zici?3014
  7. Vor folosi scuza…nu știu boss, pe calculatorul meu merge!

    Comentariu apreciat.385
  8. Vina principala e a alora care au facut smenurile cu spagi. Unii au facut un sejur la puscarie, dar cei mai multi au scapat ca na justitie si ne judecam pana se prescrie. It-istii aia care au lucrat la sistem erau fix oameni care nu prea aveau unde sa munceasca, unii dintre ei facand conversia profesionala la politician.
    Revenind la povestile oamenilor care au lucrat la acele sisteme lucrurile au fost facute din start pentru a se face smenuri. Mai precis tot ce a insemnat analiza de sistem(cu necesar hardware si software) se facea pe o firma subcontractoare, estimarea in sine cat dureaza sa faci diverse chestii pe o alta firma, executia(aia de ii injuri acum) erau pe alta firma, testarea(aia care ar trebui un pic injurati si ei) erau pe alta firma, daca nu ma insel inclusiv mentenanta se faceau pe alte firme subcontractoare. Firme care de cele mai multe ori nu comunicau intre ele ci pur si simplu se trimiteau niste documente si se facea incasarea. Rahatul a picat pe aia care asigurau executia si testarea, pentru ca si daca voiau sa faca ceva util spatiul lor de manevra era extrem de mic ca nu era in documentatie si alte povesti. Asa ca cei mai rasariti au ales sa plece, pe cand cei mai putin au ramas sa termine treaba caci alternativele nu erau altele decat manipulat marfa pe la mega. Plus ca multi dintre cei ramasi acolo au fost orientati sa faca si un pic de smenuri fiscale prin PFA-uri si folositi ca si caratori de bani cand situatia o cerea.
    Si nu uita te rog de proiectul e-romania care trebuia sa integreze tot si era evaluat in 2010 la un miliard de euro….

    Comentariu apreciat.361
    • Am o cunostinta care prin 2010 lucra la Siveco. M-am uitat acum, are trecut doi ani ca freelancer si un an de sabatic. Nu-s sigura, dar pare ca acopera toata perioada aia. Inca putin si nu mai recunoaste nimeni ca a lucrat pentru firmele astea.

      Comentariu apreciat.293
    • @bea
      Cine a prins perioada aia cam stie ce persoane au fost si cum s-au luat deciziile. Ca sunt multi care incep sa-si scoata din CV perioada Siveco/Teamnet este o alta discutie. Pe langa asta industria in acea vreme era mult mai mica fata de ce este astazi si puteai afla lucrurile astea foarte usor. Sigur au fost si cativa oameni bine intentionati care au vrut sa incerce sa-si faca treaba cat de bine au putut, dar cand marja lor de manevra a fost 0 au ales sa se care. Oamenii aia nu incep sa-si scoata acea perioada din CV ci aleg sa vorbeasca deschis.
      Revenind la situatia sistemului cu cardul de sanatate treaba este simpla. O buna parte din banii alocati proiectului au fost sifonati, iar din ce a mai ramas cam atat s-a putut face. Si dat fiind faptul ca sistemul a fost conceput atat de prost in realitate si ca multe din documentele in faza de analiza nu au putut fi implementate in realitate, nimeni nu vrea sa intre in mocirla asta. E ca in politica oamenii inteligenti si cu viziune nu se baga, pentru ca stiu ca sansele lor de a face ceva tind spre 0 si se pot compromite.
      Solutia ar fi sa se faca de la 0 sistemul cu un oarecare parteneriat cu oamenii din industrie. Vointa din partea industriei exista, insa ministerul nu vrea sa riste pentru ca situatia actuala convine anumitor oameni din sistem. In tot acest timp vreun monstru sacru din sistem si-a mai dat comanda de un BMW ca nu-i place jantele la asta de-l luase anu trecut….

      180
  9. https://cnas.ro/posturi-vacante/

    Sunt posturi disponibile pentru cine dorește să lucreze la informatizarea CNAS.

    200
    • exact. ia băgați-vă, că știu că sunteți mulți ITști pe aici
      vreți să salvați românia? hai, lucrați pe bambilici la o instituție cu calculatoare din preistoric și șefi care știu să deschidă doar homepage PSD.ro

      211
    • Ca m-a facut Flat curios: gasiti acolo rezultate din ianuarie, respinsi 10 candidati 10, cel mai mare punctaj luat la proba scrisa a fost 50, banuiesc ca din 100 ca a fost singurul calificat la interviu, singurul la interviu a luat 15 si a fost respins.
      Deci ori vin numai loaze, ori nu a veniti cine trebuia.

      141
    • @Flat – salariile nu sunt rele: aprox 20k lei lunar net.
      Nici cerintele de interviu nu sunt imbecile (n-am vazut nimic de legislatie de exemplu).
      Marea problema e in mod cert mediul de lucru: orice pulifrici sau canapista ajunsi pe pile acolo isi poate face pantofii cu tine cand are chef.
      Plus ca esti „personal contractual” – deci esti pe termen determinat si fara beneficiile uzuale de bugetar (celebrele sporuri de stres/computer/rau de munca/samd).

      Asa ca probabil la interviu au ajuns oameni care nu prea vor sa munceasca la privat si nici nu stiu mare lucru.

      100
  10. Putem să-i punem în aceeași oală și pe cei care au refăcut ING Business?

    Comentariu apreciat.446
    • Nu, ca acolo este companie privata. Si acolo ai optiunea de a folosi serviciile ING sau nu. Sunt convins ca daca ar fi existat cateva mii de clienti care renuntau la conturile ING din cauza aplicatie, s-ar fi luat niste masuri.

      243
    • @ Andrei li se rupe de clienții vechi. Doar aia noi contează.

      103
    • ăia sunt privați și am explicat aici de ce la IT la ING sunt probleme.

  11. Erau de fapt indieni. They tuk our jobs!

    171
  12. Cum functioneaza cardul de sanatate undeva in Europa:
    1. nu exista card separat „de sanatate”
    2. exista cardul de identitate cu cip pe el. Si sistemele sunt integrate intre ele.

    Pacientul merge la orice medic, cu programare – medicul are access cu cardul la istoricul tau medical. Diferenta e ca medicul de familie are tariful mai mic (cu cca 10 procente). Scrie o reteta in sistem. O printeaza sa o ai in extremis. Mergi la farmacie (majoritatea) – le dai cardul, au deja reteta in sistem. Unele medicamente sunt gratuite, altele nu. Le platesti sau nu (depinde de la caz la caz – daca sunt acoperite 100% sau nu).

    Sistemul trimite automat informatiile catre asigurari si primesti in cont banii inapoi, depinzand de asigurari – de baza sau si suplimentare.

    Poti sa folosesti cardul si sa vizualizezi istoricul medical, toate analizele, toate medicamentele, tot ce ai platit la asigurari, tot ce ai primit inapoi.

    Pentru cardul de sanatate european ai un formular in cont si il soliticiti sa il trimita acasa. Soc: nu trebuie sa mai introduci adresa, CP, nume si prenume, CNP…ti-l trimit prin posta in cateva zile.

    Pentru servicii stomatologice este ceva interesant, daca nu mergi anual cel putin o data la control… risti sa pierzi asigurarea dentara suplimentara.

    Comentariu apreciat.382
    • Cip?!
      Piei drace!
      Dacă le zici de card cu cip leșină 99% din pensionari.

      195
    • Și în România primești cardul de sănătate acasă.
      Este ceva site, bagi datele și vine el.

      22
    • @Madd LOL. Tocmai ca asta era ideea, ai vazut site-ul? Trebuie sa introduci CNP, Adresa sa incarci o copie de buletin. E doar un formular care trimite o cerere, NU e un serviciu digital integrat.

      11
  13. Prima versiune:
    Să nu uităm de mamele managerilor, a celor din Ministerul Sănătății care au dat bani pe așa ceva.

    A doua versiune:
    A băgat STS un backdoor să vadă câți își iau concediu medical pentru durere în cur față de măreața guvernare.

    252
    • Cred ca informatiile legate de concedii medicale erau deja centralizate, nu era nevoie de un card suplimentar ca sa faca asta.

      101
  14. Sa dea restart la calculator, cardul nu are nimic.

    Comentariu apreciat.372
    • Corect, cardul fizic nu are nimic. Doar cititorul de carduri si aplicatia au probleme. Si asta atunci cand ai noroc ca serverele sa fie online.

      181
    • Problema e la servere, că sînt antice și de demult și softurile nu prea se pupă. Lunea și vinerea, cînd este aglomerație, este nenorocire belită cu accesul și validarea.

      70
    • Eu as merge pe varianta cu cineva si-a tras un bonus la achizitia de servere, a luat Pentium 3 la pret de Xenon 10 prin firma unui amic. Ca softul functioneaza, ca dovada ca in final a mers.

      40
  15. Adica sa ne acceseze asa usor hackerii rusi si chinezi baza de date? Mai bine o facem inaccesibila pentru toti, dar macar suferim impreuna.

    Comentariu apreciat.441
  16. Eu ma chinui de ceva vreme sa iau datele de acces pentru dosarul electronic de sanatate (DES) http://www.des-cnas.ro/pub/

    Cu cati prieteni am mai vorbit, aceeasi poveste, medicii de familie ezita sa dea acces pentru ca pacientii sa nu vada chestiile facute pe naspa, retete eliberate si alte chestii (remember 2015 2016 scandalul cu farmacistii…)

    191
    • Mulți bagă consultații pe nașpa, de aceea și cheltuieli uriașe la ”sănătate”.

      71
    • @Costin
      „This server could not prove that it is ehr.des-cnas.ro; its security certificate expired 156 days ago. ”

      Eu zic ca e mai bine pentru toata lumea ca nu vor sa dea acces la datele alea ;)

      90
  17. asta cu „Tara cu ITiști isteți. Silicon Valley-ul Europei.” e ca la nationala de fotbal: cand te bati cu alde Insulele Feroce sau Andora e de bine, dar cand iesi mai prin vest ‘e grele’.

    Comentariu apreciat.314
  18. 1 – daca ai „tuse magareasca” la 40+ ani e nasol. Inseamna ca n-ai facut vaccin „d-ala bun” in copilarie.
    2 – inteleg ca vrei si un coi dar daca e femeie? Iei de la partener? :))

    243
  19. Aveam pretenții de la tine sa mergi doar la clinici private, nu sa te încurci cu restul plebei.

    Comentariu apreciat.340
  20. Cei de la vânzări evită să aducă programatorii la meetingurile de ofertare.
    Eu am participat ca developer la negocierile contractului cu un anumit client. A cedat nervos în timp ce-mi explica funcționalitățile necesare, însă clientul a primit un sistem care făcea tot ce își dorea.
    „Dacă plătesc pentru o soluție profesionistă, vreau să primesc o soluție profesionistă!!!”

    262
    • Normal sa evite, ca poate aude programatorul cati bani se încasează din contract și are pretenții mai mari pentru munca lui. Așa, cel din vânzări ia grosul :)

      Comentariu apreciat.341
    • Solutie profesionala, om profesionist. am obosit…

      112
  21. Du-te la privat, daca stai sa citesti,”toti stim ca” sistemul de stat e de kk si dam banii degeaba. (N-am zis eu, au zis destui pe aici. Eu ma incapatanez sa ma duc unde am platit luna de luna)

    190
  22. Nu ştiu de ce presupui că au coaie ca să le poţi lua bir.

    100
  23. eu as incepe cu managerii, ca daca ai firme gen Siveco sau Teamnet, la contracte cu statul conta mai mult profiltul si aproape deloc controlul calitatii, important e sa intre banul.

    90
  24. Ghiță sughiță?

    142
  25. Nu cred ca au lucrat 10.000 de ITisti la sistemul ala desi probabil a costat ca si cum ar fi lucrat 10.000.

    Comentariu apreciat.280
  26. Ești naiv dacă crezi că o echipă subdimensionată cu salarii relativ micii
    poate să creeze un soft folosit de un nr mare de oameni. Sa nu mai zic că dep care se ocupă de partea de testare este relativ inexistent la ei, ar fi și cam inutil la cate deploy-uri fac direct in prod :))).
    Asta cu silicon Valley al Europei este o mare minciună de marketing, vedeți ce se întâmplă în Irlanda, Polonia, Portugalia, Germania, Elvetia, Olanda. Firmele mari își fac acolo centre de dezvoltare și last level suport iar partea mai „low level” unde este necesar un Nr mai mare de oameni (1st, 1.5, 2, 3 și într-o măsură mai mică 4) o trimit in centrele de cost din Romania sau India, mai nou și statele ex iugoslave.

    Comentariu apreciat.375
  27. in apararea lor, sistemul a fost dezvoltat acum 15-20 de ani. totusi.

    1011
    • Nu e nici o scuza asta. Se plateste mentananta ce presupune portarea aplicatiilor si tool-urilor(baze de date, servere de aplicatii, etc) o data la X ani catre versiuni mai noi plus si o hoarda de oameni care sa-l intretina si sa-l mai si optimizeze din cand in cand.

      112
    • @Ciocanul – esti naiv, foarte naiv.
      Daca imi aduc bine aminte acum niste ani a fost o telenovela legata de codul sursa pe care Ghita si ai lui nu l-au predat CNAS.
      Si Ghita zicea ceva de genul: “Li-l dam pe tot. Sa se spele cu el pe cap. Nici noi nu mai intelegem ce-am scris in codul ala.”

      Asta asa ca idee, ca practic nici o institutie din Romania care a cumparat pe bani grei aplicatii/sisteme nu a primit codul sursa. Si cam pe nicaieri nu e uzual sa primeasca codul sursa, in schimb se semneaza contracte de mentenanta pe multi ani. Ori in Romania chestia asta nu e fezabila – toti vor spaga acum pentru ca dupa se schimba guvernul si nu mai pupa, asa ca se fac contracte fara mentenanta/upgrade. Cine vine dupa sa se spele pe cap cu sistemul.

      40
  28. Doo întrebări, mă scuzaț!
    1. Femeile alea ce vină au?
    2. De ce nu și tații?

    1112
  29. Cine a creat sistemul cardului de sanatate merita batut cu funia uda. Sa nu-l poti actualiza/ upgrada e criminal.

    191
    • Sa zic despre sistemu’ lu’ anaf? In fiecare an pleaca bani in pcs si apoi trebuie sa merg fizic la ghiseu sa cer intoarcerea banilor pentru acoperirea impozitului si a cass.

      40
  30. Zeci de milioane de euro pentru aplicatii de nivel licenta la o facultate mediocra.

    172
  31. Tara cu ITiști isteți. Silicon Valley-ul Europei

    Ce legatura are piata din IT care a devebit robusta cat de cat intre 2010 si 2015, cu faptul ca in 2002-2003 (?) s-au semnat contracte cu dedicatie cu Hewlett-Packard și Novensys Corporation, care cerut 20 de milioane de euro, fără TVA si au livrat un cacat de sistem voit inchis si dupa inca 40 de mil de euro pe metenanta lui Teamnet-ul lui Ghita ? Sau ca SIUI separat a costat alte 120 de mil de euro ? Sau ca reteaua de carduri in 2011-2012 a costat alte 10 mil de euro ? Parca a costat alte 15-16 mil de euro (?) sa printeze toate cardurile + contractul cu Posta Romana ?

    Ce treaba au oamenii din productie, cand top managementul a gandit sistemul inchis si sa fie plin de probleme ca aiba de mancare pe termen lung, ca toti erau in cardasie pe combinatie ?

    Iti vand ceva pe 100 de lei si dupa 30 de lei anual mentenanta care o poti face doar cu mine, am de mancare urmatorii 10 ani lejer.

    Ochimetric din 1999 pana in prezent s-au bagat cam 300 ml de euro in tot sistemul si reteaua de carduri.

    Comentariu apreciat.488
  32. It-istii care (nu) au lucrat la CEAS (asa se numeste sistemul) nu au existat niciodata, erau niste firme fantoma din Sintesti, din suedejie carora dl. Ghita le-a „delegat” dezvoltarea.

    Contractul initial de 15 mil lei, prevedea 3 ani de mentenanta. Din 2011, de cand a expirat, nicio firma nu a mai vrut sa asigure mentenanta, sistemul e practic intretinut de IT-istii de la CNAS.

    Comentariu apreciat.300
  33. In plus esti si misogin. Ai presupus automat ca IT-istii „e” doar cu coaie, nu sunt si cu pasarici.

    82
  34. Pentru tuse recomand Astha 15, pe mine m-a salvat de la o tuse de mi se zdruncinau creierii.

    47
    • nu te supăra pe mine, dar nu iau sfaturi medicale de pe net :)

    • pentru astha15 recomanzi ceva?

      13
    • Eu o sa fiu mai dur: fmm de imbecil care recomanzi leacuri babesti la boli. Pentru boli iei medicamente cu reteta de la doctor, nu leacuri si suplimente naturiste. Ai o tuse nasoala te duci la doctor, ca poti avea de la pneumonie la cancer si mori ca prostul cu suplimentele in gura chiar daca ai 20 de ani.

      108
    • @Radu
      Tu clar ai probleme psihice nasoale care necesita medicamente recomandate de doctori deci intra rapid pe Google Maps si vezi unde are adresa Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia, da un telefon inainte ca sa iti faci rezervare.

      20
    • Nu ma supar pe tine Zoso ai insa niste analfabeti functional la comentariul meu care confunda verbul a recomanda cu verbul a obliga.

      20
  35. Uite ca la mine e simplu! Nu am card de sanatate, ma consulta, imi da trimiteri unde trebuie, o reteta compensata,etc. Totul fara stres.si nici macar nu.s asigurat. Da, intr.adevar, ne cunoastem de mici, dar cand s.au inventat cardurile de sanatate nu lucram in perioada aia.se poate si fara cardul vietii!

    69
  36. Asta e o generalizare maximă. Ce legătură au cei care nu au nicio treaba cu soft-ul pt cardul de sănătate?
    E ca și cum ai zice ca da s un blogger e prost, toți sunt la fel.

    98
  37. Tu crezi că la IT-iști e problema? Bwuahahahahaha

    Nu politicienii, nu contracte semnate de te miri cine, nu firme de casă, nu corupție. Mda.

    Indecis. Tu ce zici?265
  38. exagerezi
    ati incercat sa-l restartati?

    161
  39. normal ca n-a mers din prima!! ai scos banii de pe el, d-aia…!!!!

    181
  40. Mamelor din lumea intreaga,
    Eu va dau un singur sfat,
    Nu lasati itist pe strada,
    Din cauza de sughitat!

    142
  41. Rafila mai trăiește? Tot ministru la Sănătate?

    110
  42. Se da anul domnului 2005. Cineva dezvolta o aplicatie „în cloud” pt un laborator medical ca pacientul sa aiba acces instant la toate analizeze și sa0 poate da acces medicului după caz.
    Acest cineva povestește unui director de banca despre aplicație. Directorul, foarte impresionat, zice ca cunoaște lume sus pusa în ministerul sănătății și în colegiul medicilor și o sa discute cu ei despre implementarea unei soluții asemănătoare la nivel național.
    Zis și făcut: ideea a fost prezentata și toată lumea a fost plăcut impresionata. Mesajul primit de către dezvoltator? Ca e prea mic pt șpăgile necesare implementării. Csf? Ncsf

    191
  43. SuGhiță, suGhiță dar a ce miroase când râgâie…

    41
  44. Cel puțin un coi !

    30
  45. care e scopul retetei pe hartie speciala? Farmacia nu vede reteta in sistem?

    30
  46. Vali, toata mizeria cu cardurile de sanatate se lasa cu puscarie intr-o tara normala, plus ambele coaie taiate jos, stii preabine!

    Altfel, sa ceri „păreri despre democrație, corupție și meritocrație” de la IT-isti este ca si cum ai vrea sa treci Marea Neagra de la Constanta la Batumi cu schiurile.
    IT-istii si meritocratia, baba si avioanele, sa fim seriosi!

    62
  47. Misto, pe un blog unde se aduna toata fauna IT-istilor, cand sefu de blog da in ei, nu mai apare nimeni sa comenteze. Toti tac malc.
    Peste 2-3 saptamani daca apare un articol de lauda la adresa IT-istilor, toti sunt prezenti si isi asuma merite.
    Recunoasteti in plm ca 60-70% sunteti degeaba, stati pe salarii babane, mai primiti si ajutoare ca e grea tastatura, si apoi amenintati ca plecati afara unde o sa va primeasca aia cu covor rosu si salariu de 1000x mai mare…

    166
    • Pai uite, eu sunt ITst. Dar – ca majoritatea alora care comenteaza pe aici – nu dinala care a lucrat pentru statul roman. Si impartasesc parerile sefului de blog, m-as baga sa le fac niste frati ITstilor care au lucrat la sistemul cardurilor de sanatate din Romania. Ca dincolo de coruptia din Romania, au fost acolo niste ITsti care au facut o treaba de mantuiala si si-au facut o laba-n cerc laudandu-se cat de valorosi sunt ei. ITsti ca astia.

      70
    • Nu fi crab. Bravo lor.
      Tu ce lucrezi? Dacă 10-20-50 oameni care au aceeași funcție ca tine fac un serviciu de rahat, tu cu ce ești vinovat?

      16
  48. `Am o vaga impresie ca vor sughita mai mult mamele de ITristi din Ungaria decat de la noi.

    12
  49. Sughiță și Sebi Ghiță? Oricum, curând se lanseaza e-wallet, va conține inclusiv funcția cardului de sănătate. O să vedem atunci dacă e o nouă mizerie.

    30
  50. Ce ai primit ptr tuse magareasca? Eu am tuse cateleasca dar nu vreau sa ajung iar la doctor ca fac urat pe acolo…iar. Are o obsesie cu alergiile, la el tot e pe baza alergica, o sa-mi dea siropuri cu 99% zahar care-s bune doar de lipit tapet pe pereti. Si nu vreau sa ma indop cu codeina. Iar. Nu glumesc, e foarte inconfortabil si enervant sa tusesc toata ziua si nopatea si la volan si la masa mereu oriunde si sa nu mearga nimic din ce iau. In afara de codeina dar aia nu e pe reteta, nu vrea sa dea bulangiul.

    10
    • din cauza unor probleme preexistente, după fiecare răceală rămân cu ceea ce mai mulți medici, în ani diferiți, au diagnosticat ca fiind tuse reziduală. nu am ajuns la codeină, dar toate siropurile primite de-a lungul timpului au fost apă de ploaie.

      e posibil să fie placebo, posibil să fie real, dar ceea ce mă scoate din belele de mai bine de 15 ani e ceaiul ”pentru sănătatea căilor respiratorii” de la dacia plant. minim o cană pe zi, până se rezolvă problema.
      inițial, vreme de câțiva ani foloseam unul ”pentru probleme pulmonare” sau ceva de genul, de la niște producători din bihor, pe care îl cumpăram de la târguri ocazionale, stațiuni, etc, dar nu am mai avut oportunitatea asta. din câte îmi amintesc lista de plante, era foarte asemănătoare.

      10
    • Multumesc, are si ceaiul roul lui dar prefer ceva mai tare si mai eficient si mai rapid: medicamente.

      00
  51. La putere? Sper sa te transformi intr-un dictator, altfel nu ai sanse sa schimbi ceva

    00
  52. ce faci patroane ai scos articolul cu SGR?

    nici macar nu se lega superb de asta cu cardu de sanatate.
    romanu cretin se da cu capul de sistem prost dupa sistem prost pana sa se prinda cat de prost e: cardul de sanatate, e-factura, sgr

    20
  53. Ce naiba legatura au IT-istii si scutirea de impozit (nu mai e) cu aplicatia card de sanatate ?
    Injura-l pe Ghita si pe politicieni. Nu pe IT-isti. Crezi ca noi nu injuram si suferim de pe urma imbecilitatilor lui Ghita ?
    Ce sansa are un It-ist sa lucreze la aplicatiile statului ? De ce crezi ca maj. It-istilor lucreaza pt companii externe ?
    Postul asta e complet tedentios si complet neinformat.

    40
  54. Nu developerii hotarasc specificatiile. Ei doar implementează ce hotarasc pm-ii si designerii ca trebuie sa se intample. De multe ori trebuie sa se opuna la chestii tembele, dar de implementat tot se implementează cum cer sefii daca nu reușesc sa ii convingă. Asta e in firmele bune, iti dai seama ce se intampla in firmele care câștigă licitațiile astea.
    ‘It-istii’ ii include pe PO/PM?

    10
    • da, tati. șeful siveco, șeful de proiect, prostanul de la minister, toți au hotărât să facă un ponei roz. au scris pe un șervețel maro „să se facă un ponei roz”. cine a făcut un rinocer, tati? femeia de serviciu? doamna de la contabilitate? designerul?

    • Tu chiar vrei sa zici ca toti pana la ei au lucrat corect si fix developerii au hotărât sa isi bata joc? Sau nu pricep eu satira?

      10
    • man, nu pune la suflet ce zic, dar urmărește cuvintele astea în ordinea în care le scriu, zi-le cu voce tare de câteva ori, poate acum le înțelegi: majoritatea ITiștilor au probleme în a înțelege ce citesc, iar tu ești unul dintre ei. sunt oameni deștepți, fac chestii mișto, fac bani, au IQ supermare, dar odată scoși din IT sunt proștii de pe lume.

      bun. acum, încă o paralelă, poate așa te prinzi: tu dai vina pe ăla care a vopsit mașina pentru că motorul a crăpat. cine e de vină că crapă aplicația? ăla care a desenat butoanele? ăla care a scris contractul? cine e de vină că durează 2 minute să interoghezi baza de date? tanti Dana contabila?

    • Well fain, nu dadusem click pe reply la mesaj. Greu pe mobil :)

      00
    • Mai pe scurt: seful siveco, seful de proiect, prostanul de la minister au hotarat sa se faca un ponei roz, dar sa fure ei coada, coama, copitele etc, asa ca din resursele stabilite se putea face un rinocer. Asa ca rinocer a iesit. Daca eu vreau mercedes si dau banii cuiva care fura 80% din bani, imi mai aduce ala un mercedes sau un trabant? Si dupa aia il injur pe ala de i-a vandut trabantul ce il primesc?

      00
  55. Nu pun la suflet.
    Dar sunt 2 subiecte:
    1: Backend/arhitectura/specs.
    2: frontend/design/ux

    La cnas e problema de backend si sigur nu palmasii au facut alegerile, ci au fost nevoiti sa se descurce cu ce le-a fost dat. Cei de pe firul pana acolo au adus proiectul in starea in care e, luandu-si partea si nelasand destula carne pe os. Aia nu sunt multi.

    Eu vorbeam oricum la modul general, ca am înjurat si eu destui pt cum merg unele aplicații si cum sunt puse butoanele etc(vezi interfetele de self checkout la supermarket), dar de fapt cei care decid nu sunt cei care implementează si exista o limita pana la care poti sa te opui la tampenii. Asa ca mi-am dat seama că injur oamenii gresiti, ca designerul zice cum trebuie sa mearga interactiunea si po/pm zice ca asa e bine.
    Legat de exemplul tau: nu injur pe vopsitor pt motor, dar nici pe cel care a strâns șuruburile, ci pe cel/cei care a supravegheat tot proiectul, ca nu e one man show acolo si nu s-au gasit 500 de it-isti angajati de securisti sa inventeze ei(fiecare cate o bucata din) sistemul ala tampit care nu merge.
    Si pt baza de date nu pe contabila, nici pe cel care a scris query-ul, ci pe cel care a ales solutia.

    Asta într-un proiect normal. Intr-un proiect facut cu statul il injur pe cel care a facut contractul.
    La fel cum nu ma astept ca muncitorii de la autostrăzi sa puna semnele bine, ci ca sefii sa verifice.

    00
  56. N-am lucrat la cardul de sănătate așa că pe moment am scăpat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube