Mai puțin dulce!

Comand mereu de la un restaurant același desert: clătite cu ciocolată. Și de fiecare dată le spun același lucru. Puneți jumătate din ciocolata pe care o puneți de obicei. Și de fiecare dată se uită la mine, că sunt slăbănog, și probabil s-ar fi așteptat să spună asta unul care nu încăpea pe scaun. Dar, cum ziceam, de câțiva ani nu îmi mai place zahărul în cantități mari. Încă mai bag ciocolată, deserturi, dulciuri, sunt bine, doar că nu mă simt bine când mănânc prea mult zahăr. Analizele mi-au ieșit ok, e doar un sentiment.

Revenind, le zic mereu același lucru, și mereu același răspuns: da, ni s-a mai spus. OK, de ce nu pune mai puțin atunci? Pentru că toți copiii sunt leșinați după mai multă ciocolată, în timp ce adulții strâmbă din nas. Mda. Makes sense.

Cu gemurile, am mai zis: am recomandat unor oameni linia de gemuri de la DaciaPlant și răspunsurile au fost mereu aceleași. Sunt bune, dar copiilor nu le plac. Da, normal, că nu sunt teribil de dulci. Dacă ai avea de ales între 2 linguri de zahăr și 1 lingură de zahăr, ca copil, ce ai alege?

 

Mai puțin dulce!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

80 comentarii

  1. Prefer zahar in loc de tot felul de indulcitori dubiosi

    00
    • In cazul acesta nu este vorba de îndulcitori dubioși, produsele de la Dacia Plant conțin suc de struguri concentrat prin evaporare în vid.

      Mie se par o alternativa destul de sanatoasa si convenabila comparativ cu alte produse disponibile pe piata.
      Mai era magiunul de prune de la Mega, gusturi românești parca, fără altceva adăugat decât prune, dar nu l-am mai găsit ultima vreme.

      00
    • Ce e aia „suc de struguri concentrat prin evaporare în vid” ? Si daca’s struguri precum aia din uk cu gust de carton … pfuai

      00
    • Pe românește suc de struguri din care s-a scos apa..
      Mie mi se pare foarte bun, ai mei mănâncă cu placere, mai ales ca cea mare are o sensibilitate la dulce și o dor dinții de la zaharul din celelalte dulcețuri, în timp ce la acesta nu are nici o problema..

      00
    • Teoretic procesul suna bine … practic procesele industriale sunt cosmar si se pot folosi struguri la fel de dulci precum plasticul.
      Cât despre unele dulciuri din comert, gen dulceturi, ciocolata, etc… mi se face destul de repede rau de la ele dar daca bag zahar cu lingura în mine n-am nimic, la fel si cu dulceata de casa facuta cu zahar, bag pâna sparg fara probleme

      00
    • sucul de struguri nu conține zahăr?

      00
    • De ai strica strugurii să faci suc ?

      00
    • @ubercool
      E o diferență între zaharul adăugat, adică ăla produs în fabrica, și ala care se găsește în mod natural în fructe.

      00
    • Mai bine indulcitori, care nu mai sunt dubiosi de mult. Inainte exista doar sucraloza si atat, celebra zaharina. Acum Stevia, Xylitol, sunt f ok. Zaharul e drog si fff periculos tocmai pt ca e gustos

      00
    • @S, la numarul de calorii nu e nici o diferenta. Ca e zahar, ca fructoza din concentrat de struguri tot e adaugat in plus la gem si tot sunt calorii in plus.

      00
    • Lumea se duce în cap… Nici la zoso nu mai e ce a fost…
      N-a întrebat-o nimeni pe Mihaela dacă se fute. Apropo, Mihaela, te fuți?

      00
    • laura, dar tu? :P

    • E o diferenta si nu prea… ficatul la fel il simte. Ce face ficatul? Nimic. Trimite mai departe comanda la pancreas. Ce face pancreasul cu extra glicemie? Grasime. Unde? Pe cur, tzatze, burta, gusa etc.
      Prostia aia de struguri vidati, plm, toata denumirea aia pompoasa pentru stafide…

      00
    • Laura, sa înțeleg ca este o invitație, asa, de dragul vremurilor de demult..😂😂

      On topic, ideea articolului era de mai puțin dulce, nu cred ca pentru autor conta dacă este vorba despre zahar sau alt îndulcitor, natural sau nu.
      Apropo, pe eticheta scrie suc de struguri cu 25% pulpă, probabil s-au gândit ei și la cei terorizati de absenta fibrei din suc.

      00
    • @Mihaela: magiun de prune gasesti in selgros, e din ala bun, de la Topoloveni

      00
    • De ce nu faceti acasa gem din fructe cu continut mare de pectina si nu mai e nevoie sa adaugati zahar pentru ca datorita pectinei se leaga in mod natural. De exemplu prunele, caisele, capsunile au continut mare de pectina. Zaharul se adauga tocmai pentu a lega/ingrosa gemul. Daca doriti gem fara zahar din fructe cu continut mic de pectina se poate adauga praf de pectina sau faceti un gem combinat din fructe cu continut mic si mare de pectina. Spor!

      00
  2. Sunt de acord cu tine, dar cum sa le sugerez celor de la Pepsi sa micsoreze cantitatea de zahar/indulcitor din bautura? Cred ca nici Tom Cruise nu ar putea sa o rezolve pe asta ;-)

    00
  3. Aceeasi problema o am cu clatitele de la food trucks, casute de la targuri, festivaluri etc. Explicatia mea ar fi ca, daca nu ar proceda asa, multi idioti le-ar face reclamatie pentru lipsa cantitatii nesimtite de ciocolata. Pana mea, oricat ai incerca sa o mananci decent, tot ajungi sa te umpli de sosul ala de ciocolata.

    00
    • Tu crezi ca le e greu sa puna cantitate de ciocolata cu ghilimele? Procentulnde cacao e de sub 5% iar masa de lapte praf sub 10%. Restul e margarina topita din greu si muuult muuult sirop de porum care e f f f ieftin. Apropos verificati eticheta de la ciocolatele tartinabile ieftine din comert si o sa vedeti ca de ce e f ieftina

      00
    • corect, nu cantitatea de ”ciocolata” trebuie redusa, ar fi suficient sa puna chiar ciocolata adevarata!

      00
  4. Homemade Silvoiţă, pentru cine cunoaşte.
    Sau Magiun, pentru snăufleci.

    Dar, la naiba, copii mei preferă Nutella… Bine că le place si gemul de căpşuni pe care îl fac – o dulceaţă pasată, că nu le place fructa întreagă – cu cantitate redusă de zahăr din sfeclă.

    00
  5. Ciocolata care o pune deobicei e nasoala ce Finetti sau maxim Nutella. Incearca gianduia de la Italia(de la Wittors sau Pernigotti sau altceva ce gasesti) si ai sa vezi ce inseamna crema de ciocolata.
    Nutella are ulei de palmier si 13%alune in timp ce gianduia nu are ulei de palmier si are peste 30 % alune + cacao de calitate ridicata.

    00
  6. Magiun de prune cu Merlot.
    Desert pentru adulți.

    00
  7. Zaharul e un drog pentru creier. In plus acopera bine multe din „defectele” de fabricatie- ingrediente mai proaste, defecte de coacere etc.

    00
  8. „Chelner, ciocolata economisita la clatitele de la Vali te rog sa o pui pe clatitele mele. Multumesc”

    00
  9. Copilul nu ar trebui sa aleaga!
    E datoria parintelui sa ii creeze obiceiurile alimentare. Cand va fi adult, va alege ce pda ma sii vrea.

    00
  10. Nu o sa te afecteze o lingura in plus de ciocolata la un desert. Inventatorul Nutella a murit la 89 de ani(Michele Ferrero). Inventatorul jogging-ului Jim Fixx a murit la 52 de ani facand jogging. :D A ramas antologica comparatia desi Jim a murit pt ca a facut prostia de a nu se controla si trata de inima. Eu zic ca lipsa noastra de interes si controlul analizelor e principala cauza a unei sperante de viata scazute.

    00
    • ala era predispus genetic, tacsu murise la 43 deci daca ne gandim el si-a crescut speranta de viata, probabil o mai ducea macar un deceniu daca o lasa mai moale, asa avem ca exemplu pe jack lalanne ca a murit la 96 si a facut sport pana in ultima zi, nu spune nicaieri ca ferrero manca porcariile pe care le vindea;
      daca esti relativ activ si fara predispozitii o poti duce pana dupa 30 bagand numai porcarii in tine, insa cand te apropii de 50 sau treci e periculos sa spui ca o lingura de zahar in plus nu te afecteaza

      00
    • bad statisics, ne indereseaza mediane sau valori medii, nu extreme

      00
  11. Am mâncat zahar la greu când eram copil. Și am ajuns la 40 de ani fără o zi internare în spital sau fără vreo boala. Ce-i drept fac sport de când ma știu iar tableta nu exista pe vremea copilăriei mele.

    00
  12. Pe promenada la Mamaia asta vara erau 2 clatitarii ,una la care coada era de 20 de persoane intotdeauna,cealalta dadea faliment.
    Am tot mancat la astia unde era coada pana kntr-o zi cand m-am hotarat ca n-am chef sa stau 15 min la rand pt o clatita si am mancat la aia unde batea vantul.
    De 10 ori mai bune.

    00
  13. Fructoza din sucul de struguri concentrat nu e tot zahar? conteaza din ce e extras zaharul?

    00
    • E un zahar natural, nu e zahăr.

      00
    • Eu știu.. E ca la alcool, între Mona și Glenfiddisch, care o fi mai bun?! 😃

      00
    • De fapt nu conteaza prea mult. Sugar is sugar is sugar. Singurul beneficiu la fructe este ca vine cu fibrele si se absoarbe mai greu -> glicemia creste mai greu. Dar beneficiul asta e indepartat in momentul in care dai la o parte fibrele si lasi apa cu zaharul.

      01
  14. Iti recomand mini documentarul asta: WHY Sugar is as Bad as Alcohol (Fructose, The Liver Toxin)
    https://www.youtube.com/watch?v=f_4Q9Iv7_Ao&t=17s

    01
  15. Bune produsele de la Dacia Plant, recomand! Atunci cand au promotii imi fac stoc pentru cateva luni cu o cutie de dulceturi si sucuri. Chiar daca sunt fara zahar, sunt destul de dulci, nepoatele mele nu comenteaza. Ii plac si iubitului ce e slab si mort dupa dulciuri :)

    00
  16. mai bine mănânci clătite cu miere.

    00
  17. marius – Sa vezi minune descoperita de mine, sfecla, trestia, porumbul sunt tot naturale.

    00
  18. „Dacă ai avea de ales între 2 linguri de zahăr și 1 lingură de zahăr, ca copil, ce ai alege?” asta îmi aduce aminte de un articol pe care l-am citit la o bloggerita cunoscuta. Zicea ca atunci când se duce cu fi’su de 3 ani jumate’ la cumparaturi întotdeauna alege cărțile în locul jucariilor. ‘ai de plm, adică sa treci tu pe lângă raftul de nino nino și alte dracii și saalegi cărțile.

    00
    • și n-ai crezut-o?

    • Ca copil, alegeam joaca care mă relaxa.

      00
    • Nu mai crede tot ce scriu astea pe net. Am si eu o „bloggerita” acasa si ce scrie pe blog e total diferit de ce se intampla in realitate. Dar nah, da bine sa arate ca e mama grijulie. Iar uneori vin si cate 3-4 colete pe saptamana de la diverse branduri cu produse pentru copii si mamici. Moka, doar sa scrie despre ele.

      00
  19. Dupa trei saptamani de nuci cu miere orice ciocolata pare fada.

    Se pot face combinatii miere plus tot felul de seminte dupa gust, cum ar fi miere plus seminte de migdale, floarea soarelui, dovleac, susan.

    00
  20. dacă e ceva ce-mi displace mai mult decât ciorba sunt dulcețurile astea acre, de ce ai mânca dulce acru? ok, se face steatoză hepatică de la sucuri, zahăr, chestii dulci în exces, păi mănâncă, domne mai puțin și gata. mi-a dat una o dată o prăjitură făcută fără zahăr, și-am zis că nu mai mănânc porcărie d-aia cât oi trăi, normal că și copiii refuză să se auto-tortureze

    00
    • Ai incercat vreodata dulceata de visine sau de afine? Sunt tot dulci dar au si putin de acru acolo care mai estompeaza din dulce.

      00
    • “Dulce-acrisor” contine un diminutiv, acrisor, care fix asta inseamna, un pic de acreala care mai taie din lesinul pe care ti-l provoaca dulceata, cred ca stiu sa fac diferenta dintre acru 3 parti acru cu o o parte de dulce si acrisor 3 parti zahar la o parte de acru – nu ma omor dupa dulceturile din comert, n-au parfumul si gustul celor facute in casa, mai am si-acum 2 borcane facute acu vreo doi ani prin camara, plus ca afinele de cultura nu-s la fel de parfumate ca alea de padure, de zmeura nu mai zic ca-ti spargi dintii cu semintele alea

      00
    • Ei…stai sa vezi ce bine mananca copiii crescuti de mici prajiturile sau gemul fara zahar si cum se stramba cand prind ceva cu zahar?
      Copiii astia! Cum ii cresti, asa ii ai!

      00
  21. Mie imi plac clatitele cu alte chestii, exemple :

    Branza telemea rasa, branza de veci cu stafide, sunca si smantana, telemea smantana usturoi, branza de burduf. Ce am prin frigider si landemana.

    00
  22. Cand te duci prin Iasi, mergi la Oscar si comanda clatite padurea neagra. Doua portii. 😝

    00
  23. Nu consum zahar rafinat, cand e vorba de dulce consum miere si fructe( uscate) precum stafide, curmale, caise, poame

    00
  24. Apropos struguri:

    Ați făcut vreodată o marmeladă de struguri? Este incredibilă… Așa singură dar mai ales cu clătite.

    Soția face în fiecare an câteva borcane din strugurii pinot noire de la tatăl ei (el a muncit după revoluția poloneză doi, trei ani pe plantaje de vii în Germania și a adus niște rămurele care acum acoperă toată terasa)

    00
  25. Cine a mai mers prin Europa si a fost atent, a observat urmatoarele:
    – Coca Cola pare piss-wasser, apa cu aroma, pentru ca nu e dulce.
    Ce light e chiar infecta.
    – prajiturile/patiseria par la fel de nedulci.

    De ce?
    Pai in Romania Cola e mai dulce pt ca studiile de piata au aratat ca asta vrem.
    Din vremea comunismului se exagera cu zaharul.
    Lipsurile erau mari,a dica aveai zahar, untura/ulei si faina. Era lix cand dadeai de o margarina si cacao => crama aia infecta de margarina batuta cu zahar si cacao.

    Zaharul mai are un mare avantaj: e cel mai ieftin conservant, iar Horeca are mari probleme cu pierderile date de expirarea produselor => se adauga foarte mult zahar si gelatina.
    Mousse-urile romanesti sunt cauciucate pt ca trebuie sa dureze mult si sa arata la fel de lucioase dupa 3 zile in galantar.

    00
    • Bogdan – cola in germania are aceeasi cantitate de zahar. Testat luna trecuta. Ce difera in schimb sunt bulele. Cel din germania nu este la fel de gazos. Pro cola germania: se poate bea foarte rece fara probleme. Minus cola germania: dupa ce ai deschis flaconul trebuie baut rapid deoarece.
      PS: flaconul de coca cola edeplastic 1.5L in germania este refolosibil!

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile