Macarons

Le-au descoperit românii de vreo jumătate de an și sunt noua chestie șic a Bucureștiului. Nimeni n-are curajul să spună ca sunt o mizerie și ca un măr din ăla cu chimicale e mai bun și mai gustos decât mizeriile astea de macarons. Nu poți să spui că nu îți plac, ca nu ești cool.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Acum pe bune: ce sunt alea?

    00
  2. @Ciobi acum vreo 150 de ani macaron-ele erau probabil similare cu pricomigdalele, pe care le poţi găsi aproape în fiecare cofetărie de la noi. Diferenţa e că macaron-ele sunt mai moi, parcă un pic mai dulci şi mult mai colorate.

    00
  3. Din pacate esti varza. Eu le-am descoperit in Paris si popt sa-ti spun ca sunt unele dintre cele mai bune chestii pe care le-am mancat. Nu recomand din Carrefour sau din alte zone asemanatoare. Mergeti sa le gustati intr-o patiserie franceza gen Paul sau French Bakery. Sunt minunate. In plus sunt frantuzesti si se numesc Macarons nu Macaroons. Probabil ca asa cum spui tu sunt pronuntate in engleza, dar corect e Macarons

    00
  4. reiau intrebarea pusa de Ciobi: ce ma-sa sunt astea?

    00
  5. lecampeur, eşti salată :)

    Acum lăsând gluma la o parte, NU poţi compara ceva făcut artizanal (fie acasă, fie o mică unitate de producţie manuală precum o patiserie) cu ceva făcut industrial. Industria vrea doar să profite de renume, recompune ceva asemănător ca aspect dar cu materiale low cost + multe alte condiţii (rezistenţă la transport, la depozitare, la lumină, ambalare uşoară, preparare simplă ş.a.) iar la final gustul îl rezolvă cu un amalgam de chimicale. Compară de curiozitate de exemplu ingredientele salatei de boeuf de la supermarket cu reţeta de acasă. Unii s-ar putea speria aşa de tare încât să nu mai cumpere niciodată anumite preparate de supermarket.

    00
  6. Apropo, şi wasabi este bună în Japonia…

    00
  7. Macarons sunt niste fursecuri facute cu faina de migdale si albus de ou, asamblate in stil sandwitch, cu crema la mijloc. Sunt niste chestii foarte bune, iar romanii nu le-au descoperit doar „de jumatate de an” (cred ca de jumatate de an auzi tu de ele). Stiu oameni care le fac chiar in casa…

    „Lecampeur” are dreptate: pot fi foarte bune sau foarte proaste. Daca iei de la Paul, French Bakery etc. sunt foarte bune, daca iei la casoleta din Carrefour sunt foarte proaste.

    Comentariul tau insa nu are nicio legatura cu a zis el. El a zis „ce, painea e naspa? ia de la brutarie nu de la carrefour” :P

    00
  8. In principiu nu sunt foarte rele, dar nici nu merita 100 de lei pe kg…

    00
  9. Eu de Craciun mananc turta dulce. Nothing beats the gingerbread!

    00
  10. macamorons

    00
  11. nu stiam ca le zice asa, da’ ca idee, chestiile astea le mananc cand eram mic. le faceau ai mei din cand in cand.

    00
  12. STOP!

    It’s … H … H … H …. Hipster Time!

    00
  13. Daca ar scrie pe ele pricomigdale, asa cum se cunosc „pe la noi” hat de cand era bunica fata, oare s-ar mai vinde la fel?

    00
  14. orez cu lapte. si nutella. ftw!

    00
  15. Pentru cei care nu știu, macarons sunt fix niște fursecuri (cum ne luam acum câțiva ani buni de la cofetărie) îndopate cu chimicale ca să arate frumos și costă cel puțin dublu sau mai mult față de ceea ce cumpăram noi. Sunt la modă de prin 2010-2011 la noi, când tot le făceau reclamă gagicile de fashion de pe la noi și se îndopau cu ele.

    00
  16. Daca va repugna atat de tare patiseria franceza e mai bine sa o ignorati atunci si sa treceti pe ce stiti voi mai bine : pâine cu untură , șorici prajiti , supă de salata cu jumări si crutoane , semințe de bostan asezonate cu sare de Carpați . Căci ce bine e sa fii retrograd . Voila .

    00
  17. Bai astia care indemnati lumea sa cumpere de la Paul si falimentarul french bakery, ambele primesc macarons congelate de la chateau blanc. Madame lucie face macarons bune

    00
  18. Se scrie macaroons, sunt de fitze si sunt de fapt niste bezele cu crema la mijloc. Nu tin de foame, nu iti ajung nici pe o masea si sunt foarte scumpe.
    Eu astept cozonacii lui mama, asa cum ii face ea de Craciun, nu exista nimic mai bun.

    00
  19. Eu n-am mâncat decât din străinătate (pe aeroportul din Paris), dar acolo erau foarte mișto. La noi s-or fi preluat aiurea, cum s-a întâmplat și cu rahatul turcesc, cu halvaua, sushi-ul de Carrefour șamd.

    Bănuiesc că disputa e de fapt între cei care au mâncat unele proaste și cei care au mâncat unele bune.

    00
  20. 100 de lei chilu’?
    LOL. Voi chiar dati atatia bani pe niste fursecuri dubioase?

    Mult prea scump. E criza. Daca tot scot 100 de lei din buzunar si ii dau pe ceva ce nu imi e necesar, ma astept sa imi dau drumu de macar 2 ori.

    00
  21. Nu vrei tu sa ramai la articole despre gagici, masini si aparate foto si sa lasi chestiile mai delicate celor care se pricep? Macarons = arta

    00
  22. bro, esti pe campii cu postul asta. hai la Bucuresti si-ti dau io macaroane d’astea de la Laduree de 9 lei bucata si mai vorbim dupa aia. sunt scumpe, da, dar for a good reason, la fel ca ciocolata super-premium, caviarul sau vinul. faptul ca si le permit doar proastele de Dorobanti nu e relevant, tot alea isi permit si ultimul model de Porsche. si btw, Madame Lucie face macarons in Bucuresti de cativa ani buni (tot in Dorobanti, deh…)

    00
  23. Eram curioasa din ce sunt facute. Am descoperit reteta si spre suprinderea mea sunt ceea ce la noi se gasea prin cofetariile de lux sub numele de pricomigdale (doar ca fara umplutura). Deci nu sunt noi…

    00
  24. e ceva campania anti-macarons?

    00
  25. depinde de unde ti le iei. pot fi foarte foarte bune. si sa compari un macaron cu un mar e ca si cum ai compara mere cu pere ;)

    00
  26. DUAMNEEE….ce de „dăștepți”… Cum frate Macarons=pricomigdale? Bai cand vad de astia care se pricep la bucataria franceza ca la facut mici in spatele blocului ma ia cu greata. Probabil si „confit de canard” e simplu de facut….iei niste pulpe de rata si pe prajejsti ce mare scofala. Fursecuri?!…am mancat milioane. Ce rahat sunt si Macarons astea? Bine ca nu spuneti ca sunt un fel de nuci de alea de aluat cu umplutura de margarina.
    @Zoso eu am spus ca mancarea, prajiturile sau ce vrei tu e bine sa le mananci facute in serie mica, manual si de specialisti. daca iei din Carrefour e naspa orice comparativ cu o banala cofetarie de cartier.
    Probabil ca sunt unii care au scris mai sus care nu inteleg nic de ce bomboanele de la Leonidas sunt mai scumpe ca pralinele Poiana ca tot bomboane de ciocolata sunt.
    P.S daca voi ajunge miliardar promit ca zilnic voi manca juma de kil de Macarons. Pana atunci balesc pe vitrina la Chocolat si trec mai departe

    00
  27. Macarons e tot aia cu macaroane?
    Chestii d-alea fleșcăite, presărate cu brânză… care se dădea la internat, pă vremea lu’ ceașcă? Gen… mațe dă găină?

    00
  28. daca le iei de la Paul ai sansa sa fie vechi de 5ani+, gen cum e si la kfc totul ca doar de aia fac parte din acelasi grup de firme lol

    00
  29. Zoso, taran ca de obicei, a dat apa la moara cui nu-l citeste de mai demult :)

    00
  30. Parca tot mai buna e o prajitura petre Roman,mai ales ca suntem in sezonul revolutiei…

    00
  31. Bai sunt foarte bune chestiile alea, mai mananc si eu din an paste 1-2 ca nu ma indur sa dau atatia bani pe ele …. insa e clar ca zoso a mancat dalea de cacat daca le numeste „fursecuri uscate” … cand ele defapt se topesc in gura… tre sa le tii la frigider ca daca nu se intaresc si se fac naspa rau, + ca daca cumperi din auchan/carefour etc etc.. alea sunt altceva cu forma de macaca.
    Zoso baga si tu un macaron dala adevarat si pe urma comenteaza… poti sa incerci cand o mai fi la lidl o cutie daia deluxe ( erau bune dar nu extraordinare… da macar iti faci o idee) ( am mai luat tot din lidl macaron favorini ..ala nu e bun)

    00
  32. Sunt singura careia nu ii plac aceste „minunatii”? Am incercat de la madam Lucie si Paul mai multe sortimente si m-au lasat rece. Chiar nu as mai incerca pentru ca nu sunt pe gustul meu. Prea dulci si mult prea aromate. Dar na… mie imi place negresa cu glazura. Nu am gusturi rafinate.

    00
  33. Toti cei care v-ati oparit ca a zis de rau de prajiturica voastra sunteti niste hipsteri basiti. Macaroons, cu doi de o, facute din cocos, sunt mult mai bune. Da’ daca zice cineva ca-s o mizerie nu ma supar.

    00
  34. vali, macarons sunt dementiale, daca sunt facute asa cum le face Anda Calinici sau Madame Lucie. Sunt de rahat alea din prafuri, de obicei cele din cofetarii sau hipermarketuri. E adevarat ca acum au descoperit si romanii roata, dar sunt o adevarata nebunie, de bune. Si merg foarte bine pentru ca se pliaza pe trendul vintage, langa cupcakes si muffins (ornate sau nu) de nu-i adevarat, Sunt foarte comerciale, si da, nu poti spune ca nu-s bune :P :P :P

    00
  35. Ele in sine (alea facute OK) is bune si se pot face si in casa (asa scapi de ‘chimicale’ si rahaturi). Acu’ preturile pe care le practica unii ‘fabricatori’ sunt deja alta discutie :D

  36. Dragi părinți, nu dați banii pe prostii, luati macarons la copii… Și așa cum obiectele din oglindă sunt mai aproape decât par, iarba face dulciurile să pară mai bune decât sunt…

    00
  37. cei care spun ca macarons de la Paul sunt vechi de 5 ani plus si indesate cu chimicale vorbesc chiar in cunostinta de cauza?
    Atata de idioti or fi francezii incat sa consume si sa-si faca un fel de brand national din macarons din ceva atata de naspa si periculos?

    00
  38. @Po: „100 de lei chilu’?”
    Poate la reducere, când expiră. Tocmai au la Lidl şi sunt 180 lei/kg.

    00
  39. Mi-e greu sa cred ca nimeni de aici nu a luat macarons/ nu a auzit de Pierre Hermé, Jean-Paul Hévin, Pierre Marcolini samd- primii doi fac macarons mult mai bune decat Laduree (care castiga mai ales la capitolul prezentare – in buticuri sau in cafenelele lor, nu insa si la gust sau finete) – reteta preluata (mie imi pare ca seamana chiar nepermis de mult cu Laduree la prezentare) si de Madame Lucie, brandul atat de apreciat in Romania. Cautand si cumparand de la maestrii patiseri, iti dai seama de potentialul macarons-urilor.

    ex: sortimentele lui Hermé din 2013 cu iasomie sau castraveti ori ulei de masline te surprind, te invata sa depasesti anumite bariere, sa apreciezi si sa vezi si altfel ingrediente sau condimente care aveau o destinatie fixa pana atunci. E drept insa ca nu toti vor asta. Multi vor sa vada castravetele musai langa telemea, ceapa si rosii – nici asta nu-i rau, e o chestie de gust, in fond.

    00
  40. Le face Nicu’ Nebunu la parter la mine la bloc, la cofetarie. Relativ bune, doar ca sunt scumpe (spre 10 RON bucata, cei drept maricica) si foarte satioase/dulci. Dar repet, mie imi plac; si cand le-am incercat prima data nu stiam ca sunt fitza :). Abia acum am aflat.

    00
  41. Mie-mi plac doar estetic. Îs drăguțe, colorate. Deh, femeie.
    Am mâncat, de la Paul, de la mama lui Paul, de la bunica lui Paul. Still not impressed.

    00
  42. The masses are attracted by the shiny colors. Next big thing will be neon colored sugar turd !!

    00
  43. Prima data caand am auzit de macarons a fost din gura unei proaste de la tara, maritate cu un copil de afacerist local – din ala de are firma care pune gresie si faianta.
    A pus ea pe facebook poze cu macarons, langa pozele cu bunica-sa din satul cu buda in curte.
    De atunci, pe oricne il aud ca pronunta cuvantul asta le spun sa suga macaroana.
    „Macarons”… cand bunicii tai se cacau in spatele viei, intr-o groapa in pamant.

    00
  44. Ionut, lasa-l pe Pierre Hermé, spune-ne de unde-s bunicii tai, si ce faceau parintii tai pe vremea lui Ceasca. Mancau „macarons de la Pierre Hermé” sau steau la coada la gheare si gaturi de pui?

    Cand vad scris „sortimentele lui Hermé din 2013 cu iasomie sau castraveti ori ulei de masline te surprind” imi creste tensiunea, pe bune. :)

    00
  45. Ma, sincer, sunt bunicele..imi place ca la sfarsit imi raman printre dinti migdalele haha just kiddin’. Faza e ca la mine in promenada s-a deschis o anume brutarie numita „Marco”. Aicişea tot o su’ de lei kilu’ sunt macaronele astea. Una asaaaa…de vreo 4-5 cm diametru te ajunge cam un leu. Sunt bunicele, nu comentez, dar parca la sfarsit imi lasa asa un gust ciudatel in cavitate (aia bucala). So..eu le recomand, mai pun o pozik pe facebook sa moara dusmanii, mai ies cu un potential iubit la niste macarone sa ii arat cat de cultivata sunt si cam asta ar fi…ce-i drept, fratii mei romani, iti si creste asa valoarea cand mananci aceste „macarons”, dar musai sa te vada si lumea..altfel, le ai mancat degeaba…

    00
  46. cine mai tine minte nucile romanesti de prin 90′ ? eeeh acelea sunt „mascaruns’ bune. Chiar fara migdale merg facute :D
    Sa fim seriosi sunt o gramada de produse la moda pt „cocalari” si nu ma refer la suedeji cand zic asta. Gen sem de chia sunt scumpe zici ca le tragi pe nas nu le mananci:))

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)