Loteria bonurilor fiscale e un lucru bun

Au sărit toți șacalii să spună că nu e bună, că nu e bine, că premiile sunt prea mici (momentan, 100 lei per câștigător, și sunt 9.000 câștigători), că e greu de verificat, că e marți azi și așa mai departe.

Și a trecut o singură ediție.

E jenant, pentru că aveam pretenții de la unii să vadă imensul beneficiu al educației financiare pe care o asemenea loterie îl are. Ceri bon, ăla e nevoit să bată bonul, deci se reduce economia subterană. 100 de lei nu sunt de aruncat, mai ales pentru oamenii care au 1.000 lei salariu. Pentru unii reprezintă o ieșire la iarbă verde. Pentru alții, 1/3 dintr-un plin de benzină. Pentru alții, o masă în oraș.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

69 comentarii

  1. De acord cu tine.
    E un prim pas.
    Data viitoare cand numarul castigator va fi 976 lei, cu siguranta ca nu vor fi mai mult de 500 de castigatori.
    Dar e bine ca a iesit si 6 lei, pentru ca astfel ii invata pe astia sa ridice bonul pentru orice valoare.

    00
    • langa mine e o covrigarie de unde nu am vazut niciodata bon fiscal. acum vreo luna sa zic, au inceput sa dea bon – probabil de frica controalelor. fast forward pana azi de dimineata, cand covrigul costa 1,5 lei in loc de 1 leu. am primit bon, bineinteles dar eu nu reusesc sa vad nici un beneficiu : pentru mice ca utilizator produsul s-a scumpti si pentru buget mai multi bani de furat – ca doar nu or sa faca autostrazi/spitale/scoli din banii astia (vezi cazul taxei din benzina). asa ca sa imi suga pendula (scuze de limbaj) guvernul

      00
    • subscriu. inainte de bon, painea de langa blocul meu era 2 lei. azi e 2.5 lei. deci, GG Victor Ponta!

      00
    • @Dorel, statul a facut un lucru bun. Asta e civilizatia: bonul. E inceputul ei. Nu e ceva iesit din comun. Daca nici sa dam bon nu suntem in stare… Ca au scumpit painea, asta e partea a doua. Oricum painea se dadea cu bon si se scumpea si inainte de loteria asta. Probabil ca faina de la producator se lua pe sub mana si acum nu mai e asa. Sau nu.

      00
  2. asta-i nu-i educatie; e doar un mod jenant si penibil de a aduce economia subterana la suprafata.

    problemele sunt mult mai grave si necesita mai multa atentie, nu sa pui in practica astfel de mistocarii..lol..loterie? pe bune? asta-i marea reforma? sa facem loterii, sa inchidem magazine pentru un minus/plus si sa impozitam bacsisul ? sa limitam tranzactiile in cash ?

    totusi, mi se pare utila tipul asta de reforma economica, avand in vedere caracterul specific romanesc.

    da stiu, ma contrazic singur, tocmai pentru ca nu putem fi o tara ca oricare alta… avem probleme mult mai grave dpdv social care se reflecta in economie – de asta si masurile aberante pe care unii dintre noi, care suntem dispusi la o schimbare normala, trebuie sa le suportam.

    exemplu de caz de cacat real:
    soacra unui inspector economic are un magazin de 20 de ani. de 20 nu are casa de marcat. aceasta a informat-o si i-a sugerat sa isi achizitioneze una ca na…controalele astea nu prea e ok. credeti ca si-a luat?

    cand nu ai cu cine lucra, se impun masuri de cacat.

    00
    • Și ia zi, măi Stiglitz, care e soluția pe care o întrevezi matale? Că loteria nu e bună, controalele e de pomană, reglementarea veniturilor nu prea este pe placul tău..

      Ce le place unora să-și dea cu părerea așa, treziți din somn..

      00
    • M-ai dat pe spate, ce-i drept…

      Problema incepe de sus, de la legi si de la taxe si impozite excesive si tampite. Evident, am primit multe dislike-uri; sunt oameni care au prins ideea la ceea ce vroiam sa spun, dar se vede ca multi care li se pare ok cu loterie, cu smenozeala..cu impresia ca ‘se face ceva in tara asta’, mai un control, mai omoram niste comercianti care abia traiesc de pe o zi pe alta..

      Pentru desteptii care mi-au dat dislike: evaziunea fiscala nu se face pentru ca oamenii sunt smecheri si vor sa fie suedeji cu statul, ci pentru ca statul e suedej si smecher cu cetatenii.

      Cui naiba ii convine sa dea bani la stat si: nema strazi, nema sistem de sanatate, nema sistem de invatamant…sa continui? dar mno… hai sa mai facem si loteria celor care toarna ce-i mai multi comercianti care nu dau bon, mwahahahha.

      00
    • Si ca fapt divers, eu iti spun ce probleme sunt aici in societate si ti le spun cum le vad eu ca cetatean.

      Noi, ca societate, i-am in pus in functie pe niste unii care sa isi bata capul cu problemele astea financiare; daca tu vii la mine si o arzi aiurea si vrei sa dezbatem ce e bine si ce nu, n-ai decat sa vorbesti la pereti.

      treaba e foarte simpla: S T A T U L T E F U R A
      Daca ar fi in interesul cetateanului s-ar rezolva altfel lucrurile… sunt tari care au avut aceleasi probleme (si le au in continuare) si au avut diverse metode mult mai eficiente.

      Anyways, sa ma anunti cand iti deschizi o societatea comerciala si sa-mi spui daca e ok cu ce platesti. Multa bafta!

      00
    • probabil esti vreun mic patronas de magazin de colt care era obisnuit sa fure statul in ultimii 15 ani, iar acum esti iritat

      00
    • @Cryssy:

      Scrisesem un comentariu mai lung, dar l-am sters si renunt sa imi mai bat capul cu oameni ca tine.

      PS: Propun ca ANAF-ul sa isi faca o casa de pariuri.

      00
  3. Daca mai era un 0 si suma era in euro, nu mai comenta nimeni.

    00
  4. Intotdeauna cand se schimba ceva sacalii sar cu gura ca nu e bine, ca „era mai bine inainte”.
    Totusi eu astept sa vad si cat timp dureaza pana la incasarea premiului, daca te tine fiscul 6 luni on hold parca te lecuiesti. Sau o mafia din retrocedari se va recalifica in valorificat bonuri premiate :)

    00
  5. Foarte corect. Indivizii au nevoie de presiune din toate părţile ca să se „corecteze”.

    Desigur, nu ni se aplică chiar nouă loteria, pentru 100 de lei nu strâng bonurile şi nu ling la ele când a avut loc o extragere, dar, în mod cert nu sunt eu cea care are nevoie de educaţie financiară prima.

    BTW, mi se par cele trei (modificarea legii cu nu-ţi dă bon, e gratis + loteria + asaltul ANAF) primul exemplu de campanie „integrată”, nişte eforturi gândite în aceeaşi direcţie. Departe de a fi implementate perfect, dar măcar au încercat să facă ceva.

    00
  6. Nice fail, 100 and counting down !

    00
  7. E un lucru bun, dar multi nu o sa le mai ceara sau nu o sa le mai stranga fiind suma mica. O suma mai mare era motivanta. Apropo de economia subterana am observat si eu o schimbare dar cred ca mai mult prin prisma controalelor efectuate in ultima vreme si nu din dorinta de castig. Din oricare motiv ar fi e un lucru bun nu am mai primit bon la covrigarie de nu mai tin minte si acum striga dupa mine sa mi-l dea ! Poate se schimba ceva !!

    00
    • Da, primesti bon la covrigarie dar va costa pentru tine mai mult si banii ajunsi la stat va ajunge tot la politicieni.

      00
  8. Nu merita alergatura pentru aia 100 lei. Si aia o sa-i primesti la pulivara, in anumite conditii. Mai bine muncesti zilier 2 sambete , ai mancare bautura si tigari asigurate.

    00
    • Cu alte cuvinte, tu preferi dai la sapa sau sa cari cu carca 2 zile decat sa „alergi” cu niste acte prin oras. Bravo tie, puleimen!

      00
    • Nu asta-i greșeala din raționamentul lui puleimen ci faptul că el consideră cele două variante de a cîștiga 100 ron ca fiind mutual exclusive.
      Ei bine, nu sunt.

      00
  9. Si la ce perioada au loc extragerile? Castigurile sunt impozitate? Adica pratic primesti 81 lei?

    00
  10. C’ mon chief, e luare la misto pe fata. In piata de langa mine imi dau bon fiscal la paine dar nu dau la branzeturi si carne…
    Romanul se educa cu biciul, nu cu zaharelul

    00
  11. Cum plm sa nu fie bun cand poti primi bani moca fara vreo cheltuiala suplimentara ?

    00
  12. Pffff 1/3 dintr-un plin de benzina, uni merg de 5 ori la benzinarie de banii astia

    00
    • Stai liniștit, am văzut persoane (dacă se pot numi persoane cocălarii supremi) care de banii ăștia merg de 20 de ori la benzinărie. Cu BMW-ul, nu te gândi la Tico sau alte jucării economice.

      00
  13. O data cu legislatia mai stricta din jurul loteriei fiscale, am inceput sa vad bon in locuri in care nu am vazut niciodata pana acum. Sunt de acord cu tine.

    00
  14. ar fi frumos sa se tina aceasta loterie tot timpul pentru ca per ansamblu ii un pret mic platit de ANAF versus incasarile declarate.

    00
  15. Nu cred ca loteria, de sine statatoare, ar fi avut un efect foarte vizibil. Miscarea a fost extrem de bine gandita introducand si controalele la diverse firme si amenzile (plus promovarea prin media). Toata lumea stie de bonuri acum. Serios, imi este aproape imposibil sa cred ca statul roman a fost capabil de o astfel de campanie.

    00
  16. Mi se pare ridicol /dubios atat ca organizare cat si ca premii.

    00
  17. Pentru mine (și alți câțiva) reprezintă o idee de aplicație: http://www.loteriabonurilorfiscale.ro

    00
    • Hai sa iti dau un pont daca tot cauti unde sa spamezi :

      google.ro -> inurl:loteria-bonurilor dupa ce le spamezi pe toate, astepti o zi si incepi si dai dupa timp, de ultima ora / in ultimile 24 de ore

      :)))) Welcome to 2010 :)))

      00
    • mințile geniale gândesc la fel

      00
    • copycat much? cebon.ro , structura, background,etc

      00
    • Cred ca e de 10 ori mai util sa iti pui pur si simplu bonuriile in ordine pe zile, practic in cateva secunde afli daca ai castigat sau nu. Nu mai pierzi minute sa tot bagi ca prostu fiecare bon in aplicatie, iar daca esti castigator, sa mai tragi o tura de cautare dupa bonul fizic.

      00
  18. Tehnic vorbind, pentru toti reprezinta 1/3 dintr-un plin.

    00
    • Nu e chiar cum zici. Daca tu ai Logan cu rezervor de 45 L iar Zoso are 4×4 de, nu stiu, 65 L, 1/3 reprezinta doat pentru tine.

      00
  19. Si mie mi se pare foarte benefica. Problema e ca, banii fiind putini, multa lume pur si simplu nu e motivata sa inceapa sa ceara bonuri (daca nu o facea deja) sau sa stranga cateva zeci/sute lunar.

    00
    • Nu e nici o problemă. Banii nu-s așa puțini.
      Acum sunt mulți cîștigatori deoarece suma cîștigătoare extrasă este foarte mică.
      Cineva zicea mai sus că, dacă această sumă ar fi fost de 976 ron, ar fi fost sub 500 de cîștigători. Eu cred că ar fi foarte de mirare să fie mai mult de 5!

      00
  20. Și datele care confirmă ce e un lucru bun și are efect unde sunt?

    00
  21. pentru altii odorizant la masina…
    mai pune „beneficii”

    00
    • Desigur. Dar mai sunt încă câteva zile până când se pot depune bonurile câștigătoare. Dacă se declară mai mult de 9.000 câștigători, probabil se va ajunge la o sumă mult mai mică. Să ținem cont că cei care se bucură de un premiu mai consistent sunt cei care s-au dus seara la supermarket și au cerut pungile cu bonuri care cică se aruncau. Pe 13 bonuri câștigătoare tot mai iei câte ceva…

      00
  22. O fi, nu zic nu, doar că pentru unii care n-au fiscu’ la trei străzi de ei s-ar putea să nu merite umblătura. Chiar aș fi curios cam cât timp au pierdut oamenii care le-au depus, la câte ghișee au trebuit să stea la coadă, câte formulare au avut de completat, câte copii de pe acte au dat etc. Știm bine că la fisc se stă la coadă și când trebuie să dai bani, apăi când ai de luat?

    00
    • Nu toti stau in Bucuresti ca sa-si calculeze toate deplasarile in ore.

      00
    • Iti raspund eu:
      1. un singur formular de completat (listat si completat de acasa) + copie la actul de identitate
      2. mers la registratura cu formularul sa iei numar de intrare + stampila
      3. asteptat la biroul X sa depui bonul, formularul si copia la actul de identitate

      In total: maxim 15 minute, a doua zi de depunere.

      Singura chestie care imi lipsea era copie la bon, ca sa poata sa-mi dea o stampila „conform cu originalul”. Faza comica e ca pt 30 de bani, xeroxul din incinta anaf-ului nu mi-a dat bon … dar nici nu cerusem.

      00
    • Da, da, și de fapt mai există încă alți 9000+ cîștigători care au așteptat și care nu se mai obosesc să-și reclame premiul căci ar ieși în pierdere! :)

      00
    • Asa e, altii stau in comune si trebuie sa se duca in resedinta de judet. Aia ce fac, iau metroul, smart boy?

      00
    • Timpul de care zici tu, avea valoare doar daca produceai ceva, castigai mai mult decat cei 100 de lei la tombola. Daca, in acest timp, singura activitate era doar s-o bati in cap sau sa urmaresti stiri despre elita culturala, recte Oana Zavoranu, atunci da, a meritat umblatura.

      00
  23. asta cu combaterea evaziunii îmi aduce aminte de gluma celor de la tnr, în care arătau că banii mai mulți la buget înseamnă bani mai mulți în buzunarele parveniților cocoloșiți în afacerile cu statul.
    și dacă tot vorbim de cât de mult contează 100 de lei pentru unii, ce-ar fi să-i ajutăm altfel, nu prin circ. cu niște deduceri, de exemplu…

    00
  24. In primul rand loteria asta n-are scopul de a imbogati oameni. Are scopul de a determina cetatenii sa ceara bonuri. Si in mod sigur nu se adreseaza tuturor cetatenilor. Celor care-si fac cumparaturile de la hypermarketuri acolo unde nu era problema de dat bot, nu prea li se adreseaza. Ci li se adreseaza acelor milioane de romani cu venituri mici care cumpara fie din magazinele comunale, unde bonul e ceva rarisim, fie din magazinele de cartier, unde la fel nu prea se da bon. Ori fix pentru acei oameni acesti 100 de lei inseamna ce. Sigur, nu-s o avere. Dar sunt niste bani pe care-i pot castiga fara niciun cost suplimentar. Ca atare eu sunt absolut convins ca tocmai aceia vor fi cei care vor cere bonuri si le vor pastra. Asadar loteria isi va atinge scopul. Si-a atins-o si prin discutiile uriase nascute in jurul ei. Daca acum 1 an puteai sa numeri pe degete locurile in care ti se dadea bon, acum poti sa numeri pe degete locurile in care nu ti se da. Asadar, si nu doar datorita loteriei ci si a controalelor, lucrurile s-au schimbat radical.

    Stiu, stiu, baietii de dreapta care-i trimit pe altii la munca si nu la castiguri usoare sunt deranjati ca premiile sunt prea mici. Serios?

    00
  25. Si eu sunt de acord ca e o miscare buna. La inceput nu i-am dat mare sanse dar uite ca a creat un precedent. Important este sa nu se duca obiceiul bonului la cateva luni dupa extragere.

    Pe de alta parte, este frectie la picior – evaziunea de la Lukoil de anul trecut, datoria Rompetrol, autostrazile si cu CFR-ul sunt doar cateva exemple de tunuri colosale trase punctual.

    Chiar nu vreau sa fiu Gica contra si repet, cred ca e o masura buna dar sunt alti pesti multi mai mari care ar putea fi prinsi mult mai usor (desigur acolo si potentialul spagii creste simtitor).

    00
  26. Mai voi chiar nu vreti sa intelegeti ca tb sa se inceapa de undeva? Cum credeti ca se fac lucrurile? Cand din cer? Trebuie inceput cu o caramida si apoi inca un si inca una. Comunismul si manelismul, se vad efectele cu ochiul liber… Mai cititi si voi altceva in afara de Can Can si viata manelistilor.

    00
  27. ultima data cand am fost in Romania a trebuit sa-i explic partenerului meu de ce nu ne dadeau aia bonuri. Si s-a uitat un pic uluit la mine si a pus intrebarea „Why do Romanians like to live in a corrupt country?”
    DE unde se uita el, omul de pe strada intelege ce e bonul ala si de ce e nevoie de el.

    A trebuit sa-i explic faptul ca romanilor nu le place coruptia, si cum e cu educatia civica etc. mai ales cu lack thereof.

    Asta e crima cea mai mare a ultimilor 25 de ani. De asta Romania e unde e si de asta 4 milioane dintre noi am plecat si nu ne mai intoarcem.

    Nu conteaza ca premiile sunt mici. Nici n-ar trebui sa fie nevoie de ele. Ce conteaza ca o luna de zile s-a redus evaziunea fiscala in Romania.
    Asta conteaza.

    Asa ca hai sa incetam cu vaicarerile balcanice.

    00
  28. mai ales daca extragerile sunt manevrate
    ca la sume cu 3 cifre, miile de amarasteni care strang mii de bonuri, n-o sa prind nimic inafara de mâța de coadă

    00
  29. sa privim asa: bilete la loto, moca! cu externalitati pozitive indirecte garantate

    00
  30. Daca nu ai cont in banca trebuie sa-ti faci. Daca nu ai cont in banca trebuie sa depui pe cont ceva bani pentru impozitul de profit

    Trebuie facute cam multe drumuri, intr-un final nu te alegi cu mare lucru.
    Da! e ok pt cel care are 23 de bonuri, in rest mare castig nu este..din 100 mai raman sa zicem 60

    00
  31. Mda…deci fiti corecti si nu faceti evaziune fiscala pentru ca sanatate,invatamant ,autostrazi, si altele…asta dupa 25 de ani ..nu luni, de la revolutie…..

    00
  32. Firesc era sa se inceapa cu eradicarea marii evaziuni fiscale – si nu a celei mici.
    A… dar marea evaziune finanteaza partidele politice si nu se poate …

    Altfel mi se pare o manipulare grosolana : opiniei publice i se arunca praf in ochi in timp ce marii evazionisti isi vad de treaba linistiti.
    Unii mai pica in plasa DNA – dar fundamental e jobul fiscului sa prinda cat mai multi si sa intocmeasca denunturi penale.

    Dupa – si numai dupa -limitarea marii evaziuni – loteria fiscala , cu toate lipsurile ei , e o masura foarte buna.

    De ce sa nu mearga in paralel cele 2 operatiuni ?
    Simplu – Directia Antifrauda nu are resurse suficiente; evaziunea fiscala in Riomania este imensa.

    00
    • Romanul e turnator din fire. De ce nu angajeaza niste pensionari din astia, comunisti? Sa le dea statul abonament gratuit si sa ii lase in pleata lor… sa vedeti atunci, spaima buticurilor.

      00
  33. Este un prim pas catre normalitate , cu pasi timizi incepem sa intram in randul lumii !
    https://www.facebook.com/departamenturgente/posts/447968638698146

    00
  34. apropo, acei 100 lei ca premiu sunt impozitati?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)