Lista celor 13 (lucruri esentiale) pentru o zi de vara pe munte

E vară şi vrei să pleci la munte.

„Munte” nu înseamnă Valea Prahovei, mici şi bere, ci chiar căţărat pe munte, drumuri abrupte, pădure, cărări subţiri, prăpăstii şi vreme instabilă. Tu, margaretă urbană, îţi pui nişte adidaşi frumoşi, un trening subţire, iei o pungă de plastic în care arunci biscuiţi Ülker, ciocolată şi bomboane, o sticlă de jumătate de litru de cola şi pachetul de ţigări şi purcezi voiniceşte întru cucerirea munţilor patriei.

Pe drum, observi cu mare uimire că începe să plouă şi tu n-ai pelerină, că dulciurile îţi fac sete iar cola se termină repede, că simţi toate pietrele de pe drum prin talpa subţire a adidaşilor tăi trendy şi că soarele, când se reflectă în stâncă, arde mai tare la munte decât la mare.  Pantofii uşori nu-ţi protejează gleznele şi ai cele mai bune şanse să calci strâmb, să îţi luxezi sau chiar şi rupi piciorul.

Cu puţin noroc nu te vei accidenta serios, dar toată întreprinderea ta temerară se va transforma într-un chin. Gata, de la anul mergi la mare la bulgari, ce atâta natură!

Toate neplăcerile cauzate de munte pot fi evitate cu un minim discernământ şi cu echipamentul corect. Discernământul depinde de tine, iar la partea cu echipamentul te putem ajuta noi.

Lista echipamentului indispensabil pentru munte conţine 13 elemente minime:

  1. Bocancii. Nu urca pe munte în adidaşi sau pantofi. În cel mai bun caz vei fi clasicul „pantofar” sau „paltonar” şi vor râde şi curcile de tine. În cel mai rău caz te vei accidenta serios, pentru că talpa de la pantofi nu aderă cum trebuie la piatră (adică aluneci), gleznele sunt expuse şi rişti fracturi serioase.  Dacă nu îţi permiţi bocanci speciali, poţi să porţi şi bocancii tăi de iarnă, cu condiţia să fie robuşti, fără toc şi să-ţi susţină glezna bine.
  2. Rucsacul. Pentru o excursie de o zi este suficient un rucsac cu volum între 15 şi 25 de litri. În niciun caz nu căra pungi, gentuţe şi alte obiecte care îţi vor ocupa mâinile(pentru asta s-au inventat buzunarele). Deasemenea, rucsacul trebuie să aibe două bretele şi nu una singură care trece, trendy, diagonal peste piept, pentru a asigura distribuţia egală a greutăţii.
  3. Pelerina de ploaie. Găseşti clasicele pelerine galbene la preţuri începând cu 20 ron. Investeşte într-o pelerină mare, care să te protejeze bine de apă. Nu uita că vremea se poate schimba brusc pe munte, iar faptul că dimineaţă când pleci e soare nu garantează că aşa va fi şi peste câteva ore.
  4. Un tricou de schimb. Mai ales dacă eşti începător într-ale excursiilor montane, sunt şanse bune să transpiri mult. Dacă soarele intră în nori şi temperatura scade brusc, s-ar putea ca tricoul tău ud de transpiraţie să se transforme brusc într-un mic frigider peste trupul tău obosit şi neatrenat.
  5. Fleece-ul sau bluza de trening mai groasă. Cu cât urci mai mult, riscul schimbărilor bruşte de temperatură creşte. Pune-ţi în rucsac o bluză călduroasă pe care să o poţi trage repede peste tine dacă se face frig.
  6. Şapca şi ochelarii de soare. Poate ţi se pare un moft să porţi ochelari pe munte, dar dacă soarele se reflectă de stâncă, ochii tăi îţi vor mulţumi că îi protejezi. Capul ar trebui sa fie mereu acoperit, pentru că riscul de insolaţie este mare iar cea mai apropiată secţie de prim ajutor va fi din ce in ce mai departe.
  7. Crema cu protecţie UV. Foloseşte o cremă cu factor de protecţie mare (peste 30). Soarele arde puternic pe munte, chiar şi dacă este înnorat, iar riscul arsurilor solare este mare.
  8. Briceagul multifuncţional. Este un instrument compact şi comod care îţi oferă toate instrumentele necesare pentru călătorie.
  9. Trusa de prim ajutor. Va conţine, fără excepţie: Faşă elastică (învaţă să o foloseşti în caz că te accidentezi), plasturi şi comprese sterile pentru accidente minore, cremă antibiotică sau un dezinfectant, pensetă (în caz că briceagul multifuncţional nu e dotat cu una),  glucoză sau pliculeţe de zahăr şi lămâie, pentru cazurile de extenuare sau hipoglicemie.
  10. Apă suficientă (cel puţin 2l de persoană dacă traseul pe care urmează să-l parcurgi nu se intersectează cu râuri). Poţi lua şi un termos cu ceai cald, foarte dulce, cu lămâie. Câteva guri te vor energiza dacă te simţi extenuat.
  11. Mâncare. Evită să cumperi produse ambalate ca să nu produci gunoi. Poţi cumpăra biscuiţi la kilogram, fructe uscate (excelente surse de energie), salam feliat etc, care nu vor lăsa resturi. Este inutil de menţionat că orice gunoi va fi adus înapoi şi aruncat acasă, nu pe munte. Ideea ascunderii gunoiului sub o piatră datează din vremea când gunoaiele erau degradabile biologic. O pungă de plastic sau un PET nu sunt degradabile, deci nu polua muntele cu ele.
  12. Lanternă. În caz că te prinde noaptea pe drum.Utila si pentru divertisment nocturn.
  13. Telefonul mobil încărcat la maxim. Pentru urgenţe, şi NU pentru ascultat muzică la difuzor. Ideal ar fi sa ai si o baterie suplimentara, sau un dispozitiv de incarcare solara. Daca vrei neaparat muzica, ascult-o la un dispozitiv separat, de care nu va depinde viata ta.

Lista de mai sus nu este exhaustivă. Conţine numai minimul necesar pentru o excursie de o zi, vara. Ea va fi completată, după caz, cu îmbrăcăminte de iarnă, cort, sac de dormit, instrumente de gătit etc.

Ţi se pare mult? Toate lucrurile de mai sus au loc într-un rucsac mediu.

Muntele poate fi o experienţă minunată atunci când eşti pregătit şi îl tratezi cu respect.  Dar nu iartă ignoranţa, inconştienţa şi prostia. Te simţi pregătit să-l înfrunţi?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

16 comentarii

  1. Cred că şi o hartă turistică ar fi bună…

    00
  2. Da…n-ai zis nimic de orientare … o harta, o busola, un GPS ceva :)

    00
  3. Hartile se gasesc la cabane sau la refugiile montane iar majoritatea drumurilor montane sunt marcate. GPS? Sa asculti muzica la el sau ce?

    00
  4. Corect. Şi harta trebuie, dar dacă mergi numai pe trasee marcate (recomandare călduroasă de la subsemnata) te poţi descurca şi fără. Mă gândesc aici la excursii de o zi în care ştii de unde pleci şi unde vrei să ajungi.

    Busola e deja munte 2.0 :D

    00
  5. Pe http://alpinet.org gasesti foarte multe puncte si trasee cu coordonate GPS. Iar GPS-ul meu este si PDA si cu 2 baterii de schimb tine aproximativ 12 :)

    00
  6. Cojo, e fain ce zici tu, dar ideea când te duci pe munte e să scapi de gălăgie, poluare, smog, electrosmog şi alte efecte secundare ale civilizaţiei.

    Dacă-ţi tragi GPS s-a dus dracului tot simţul de explorare şi de aventură. Cel puţin pentru mine.

    De aia nu susţin nici ascultatul muzicii pe munte, nici vorbitul la telefon, nici prea multă tehnică în general. Pentru că scopul e să te detaşezi şi nu să cari secolul 21 după tine.

    Părerea mea :D

  7. Cred ca orice om intreg la minte s-ar fi gandit la alea de mai sus. Stiu ca multi nu se gandesc, dar aia n-ai toti creierii la locul lor.

    Poate ca o harta sau macar 2-3 informatii despre traseele montane ar mai trebui, ca altfel se uita ca prostii la semnele de pe copaci.

    00
  8. @Teniescu: par logice dupa ce ai parcurs toata lista, insa daca te apuci de multe ori sa iti faci bagajul fara o astfel de lista-n fata, sunt sanse maxime sa uiti macar 2-3 puncte de pe lista… Asta e rostul ei, sa te asigure ca ai TOT minimul necesar.

  9. Imi aduc aminte ca lista mea pe care o tot up-dat-am ajnsese la vreo 200 de articole. Sigur ca erau piecare pe sezon si nu le luam pe toate, insa aveam cunoscuti care trecusera deja de 300. Si niciodata nu le cantarea mai mult de 10 kg rucsacul. Ce ti-e si cu sculelea si hainele astea noi superusoare si super compacte!

    00
  10. @Maddame … GPS-ul este doar de back-up in general … Poti gasi modele interesante si usoare aici:

    00
  11. NOU
    #11

    Artistule, dar de rucsacii aia grei cu cadru si de corturile de 250 kg (simţite) iti mai aduci aminte?
    Să mergi pe munte acum 15+ ani era testul bărbăţiei. Chiar şi pentru doamne ca mine :P

  12. Competente sfaturi si vorba lu’@arhi ati observat ce cur magnifique are @madamme ? Chestie de marketing !

    00
  13. NOU
    #13

    Maddame, ma bucur ca strategia mea de PR ti-a placut :)
    Pentru cei ce nu urmăresc contul de twitter al subsemnatului, remarca Maddamei se datoreaza unui mesaj dat de mine, mesaj care nu urmărea neapărat conţinutul articolului ci se referea la formele pozei ce îl însoţeşte. Mesajul nu reprezintă poziţia oficială a MaiBun.ro, deşi partea masculină a redacţiei este de acord cu ea.

  14. Deci dacă ştiam că aşa se face piar de mult vă tratam cu curul, stimabile!

    00
  15. Nu mai zic de ranitele alea verzi care dupa o zi intreaga de mers iti faceau rani pe umeri sau de rucsacii aia cu cadru de aluminiu! Ce vremuri! ;)

    00
  16. Foarte buna lista. O intrebare: pentru drumetie la munte o geaca de genul https://www.decathlon.ro/ sau puteti recomanda altceva eventual impermeabil. E necesara si o casca de alpinism?
    Imi plac recomandarile pt ca sunt din experienta si sunt utile pt cei care nu au mers pana acum pe munte.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile