Lipsa de forță de muncă are cauze simple și poate fi reparată ușor

Patru articole pe tema asta spun ceva foarte simplu și destul de vizibil cu ochiul liber: România duce lipsă de forță de muncă (calificată). Toți cei care se pricepeau la ceva sau aveau chef de muncă au plecat sau stau la căldurică în companii care au știut să aibă grijă de angajați.

Și mare parte din vină o poartă departamentul de HR. Țineți minte toate interviurile stupide cu oameni inferiori intelectual, care n-aveau nici măcar noțiuni elementare despre ce trebuia să facă angajatul? Țineți minte minciuna cu “vă sunăm noi”? Țineți minte mediul de lucru infect și lipsa unei legislații care să permită eliminarea angajaților toxici? Care a fost rezultatul? Angajatul s-a transformat într-un mercenar care pleacă dacă e prea mult de muncă sau dacă primește 10% mărire.

Mai țineți minte angajările din presă când a intrat Vîntu pe piață? A măturat tot, toți mercenarii care habar n-aveau pe ce lume sunt s-au dus acolo, că erau salarii mari. Nu conta că toți erau aproape incompetenți, s-au dus!

Migrațiile astea au avut loc peste tot în România, pentru că aproape peste tot mediul de lucru e infect și angajatul nu are nici un fel de loialitate față de companie.

Și da, porcăria aia cu “salariul e confidențial” trebuie să dispară. Toate anunțurile trebuie să conțină salariul de la care se pornește. Asta pe lângă salarii mai mari.

Bun, soluții.

  1. Departamentul de HR nu poate angaja un om pe un post? Dat afară toți. E ilogic să ții niște incompetenți care nu livrează. Au avut 20 de interviuri și nu au angajat pe nimeni? Fie sunt incompetenți și nu pot convinge candidatul, fie sunt incompetenți și au chemat pe cine nu trebuie.
  2. Alocat resurse pentru făcut locul de muncă plăcut. Simplificat proceduri. Eliminat angajați toxici. Cafea bună la bucătărie. Aer condiționat incorporat. Mașini mai bune. Computere mai bune. Unelte mai bune. Cât de aiurea e să nu dai angajaților produsul pe care îl construiesc (mai ales dacă e în costuri rezonabile)?

E mai ușor să plângi că pleacă forța de muncă…

fun-busy

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

123 comentarii

  1. La punctul 1 ai luat-o pe câmp.
    După spusele tale ar trebui să angajeze obligatoriu pe cineva, chiar dacă n-a aplicat nimeni potrivit pentru post.

    • De foarte multe ori cerintele din anunt nu au nici o treaba cu postul. O persoana calificata dar fara experienta nu o sa aplice la astfel de posturi fiindca nu indeplineste criterile in timp ce alte persoane care aplica la toate locurile de munca nu o sa tina cont de cerinte.

    • Mai conteaza si sa sune bine anuntul pentru post. Daca nu atrage atentia nimanui inseamna ca e prost conceput.

    • #gc
      Corect. Mai demult am pus CV-ul la o retea de supermarketuri, ptr functia de electrician intretinere. Un cap luminat a inceput sa ma intrebe numai nimicuri desi acolo scria ca lucrasem vreo 20 de ani pe sisteme de propulsie AC si DC, instalatii incalzire si frig, la bordul navelor. Sau postul era rezervat deja?

    • 3 oameni diferiti si toti 3 nu văd pădurea din cauza copacilor.
      Anunțurile alea, nu vin de la HR? Doar nu o face tipa de la marketing anunț de angajare.
      Procesul de pre-selecție nu e făcut tot de HR? Sau tot tipe de la marketing, cu anunțul de angajare?
      Cum poți sa zici ca a luat-o pe câmp, când totul pornește de la HR?

    • Pornește de la HR, dar oamenii disponibili in piața muncii sunt aceeași indiferent de cum e conceput anunțul.

    • Cam tot articolul e pe arătura, la fel majoritatea comentariilor. Ca de obicei, lumea se pricepe nu doar la politica și fotbal, ci și la HR.

    • OK, știm că mulți HR-iști sunt incapabili, indivizi care și acum ți-o mai dau pe aia cu trei lucruri tari și trei lucruri slabe de îți vine să le dai cu masa-n cap. Însă nu toți sunt așa, și de multe ori de vină e și „materialul” cu care au de-a face.

      Ce poți să faci când te trezești cu un puștan proaspăt ieșit din facultate, care crede că „lumea e a lui” și „the sky is the limit” deși nu e în stare să-și găsească propriul fund cu ambele mâini și Google Maps? Și când se mai și așteaptă la salariu mai mare decât managerul și nu înțeleg de ce tu nu vrei să consideri experiență PROFESIONALĂ plimbarea cu AIESEC prin America de Sud sau voluntariatul făcut în India? Sau cu vreo fabuloasă care-ți spune zâmbind gingaș că ea oricum nu stă decât câteva luni, „până prinde tracțiune blogul”, pentru că visul ei e să facă bani online, nu să lucreze la birou?

      Cazuri întâlnite personal. Tot HR-ul și firmele sunt de vină pentru că nu vor să-i angajeze pe bieții oameni?

    • @GP nu, nu e vina HR-ului că nu îi angajează. E vina HR-ului că nu au un proces de preselecție mai bun. Dacă întrebi un candidat în stadiul de preselecție unde se vede in următoarele 12 luni și îți răspunde orice altceva in afară de „Middle management, boss” sau macar un „șef de raion”, de ce l-ai mai chema la interviu? Sa dai bine la numere, că vezi doamne ce harnic ești tu și ai vorbit cu 100 de persoane din care 30 sunt cazuti in gat, 25 sunt pe dinafară și 15 îți spun că ei de fapt vor sa fie zugravi in Spania?
      Un adevărat specialist HR stie ce întrebări sa pună și ce să înțeleagă din răspunsurile primite. Restul e can-can.

    • „Dacă întrebi un candidat în stadiul de preselecție unde se vede in următoarele 12 luni și îți răspunde orice altceva in afară de “Middle management, boss” sau macar un “șef de raion”, de ce l-ai mai chema la interviu?”

      Pentru că cei mai mulți dintre cei care după un an la o firmă, mai ales la o multinațională, se văd deja promovați nu au ce căuta acolo. Gândul le va fi la cum să se învârtă mai repede de promovare, cum să-și ușureze drumul spre ea și pe cine să pupe în fund ca să o obțină, nu să-și facă treaba care să le-o aducă.

    • Treaba unui HR nu trebuie sa fie doar filtrarea CV-urilor primite in casuta de email, ci si hunting-ul propriu zis al persoanelor calificate pentru posturile disponibile. Nu-i ca si cum n-ar avea unde sa caute. Chiar si cu deficitul mare al oamenilor pregatiti, trebuie sa-si faca treaba.

  2. Macar se ne-o suga fetele de la HR ca sa ne motiveze sa revenim!

  3. E plin de angajati buni însă nu orice rahat își permite costurile! Nu se mai găsesc gigei plătiți cu semințe.
    Angajatorii serioși au luat măsuri din timp; restul s au tras pe cur, ca poate vine un fraier, ca poate poate…

  4. salarii mai mari…nu e o treaba?

    • tre să menționez și asta?

    • Și dacă îți faci nervi că lucrezi pe i3 (upgrade de la core 2 duo), fără ssd, fără monitoare full HD sau 2 la fel? La care mai adaugi proiecte cu termen de livrare foarte strâns și lipsa de seniori.
      Exemplu real de companiei din România :)

    • Iti cauti altceva?

    • Teniescu, astea se discuta la interviu, ok vin la vio dar am nevoie de imac i7 ssd, monitor secundar, etc.. nu aveti? Haideti sa le cumparam pana in prima zi cand ajung la munca. Nu vrem ca avem o rasnita si te descurci tu pe ea? Hai lasa, next. Ma sunati cand aveti Sculele, e nenegociabil, pe bune e 2018…

    • Teniescu: am un i5 dar am si niste servicii interne care imi omoara computeru. Stau cu vs deschis, 3 taburi de chrome si outlookul. Altfel dau f5 si plec la cafea.
      Totusi, salariu compenseaza aceasta mica problema. Si faptul ca nu am geamuri care sa se deschida, deci laptopul e in siguranta :D

  5. Mie chestia cu HR mi se pare pacaleala secolului, o „meserie” inutila. Aia care in criza le spuneau angajatilor ca daca nu le convine pot sa plece ca mai sunt alti 10 la usa care asteapta un loc de munca si aveau dreptate au plecat dar i-au luat si pe aia 10. Fix acei oameni de HR sunt si acuma bine mersi pe locurile lor cu salarii mari aia nu si-au pierdut locul de munca desi acolo trebuie lucrat prima data.

    Stiu multi oameni de la necalificati pana la oameni supra-calificati care dupa faze din astea au plecat afara si sunt bine mersi, iar patronii din RO plang dupa ei.

    Deci solutia e ca patroni sa desfinteze urgent departamentele de HR care au facut mai mult rau decat bine.

  6. Renuntam si la posturile de ”director regional de promovare” sub care se ascunde de fapt un umil agent de vanzari.

  7. Principalele cauze:
    1.Salarii infecte, cunosc un caz in care omul nu putea sa inteleaga de ce angajatii lui nu-si dau interesul(multi plecand ulterior), asta desi salariile nu mai fusesera marite de vreo 5 ani, firma putand sustine lejer niste mariri de 5% pentru fiecare angajat. Si cu exemple pot sa continui, incepand de la tot felul de istericale pe care patronii romani le au continuand cu nepotismele preluate de la stat.
    2.Conditiile si mediul de lucru imposibile. In continuare sunt placut surprins de zgarcenia unora cand vine vorba de niste chestii simple:cafea, aer conditionat, scaun confortabil.
    3.Lipsa unei viziuni salariale competente, este strans legat de 1, dar mercenarii aia de care zici tu, au aparut si din cauza faptului ca la munci, egale responsabilitati egale, salariul nu prea a fost egal intre un angajat vechi si unul nou. Intotdeauna mi se pare absolut fascinant cum poti obtine o marire cand esti pe picior de plecare.
    4.Departamentul de HR inexsitent fara nici o viziune si nici nu-si da interesul, plus angajarile facute pe pile. Sa nu va ganditi ca atunci cand vine un nou sef la hr acesta nu-si va aduce asa zisele contacte in noua firma…..

    • Departamentul de HR inexsitent fara nici o viziune si nici nu-si da interesul, plus angajarile facute pe pile. Sa nu va ganditi ca atunci cand vine un nou sef la hr acesta nu-si va aduce asa zisele contacte in noua firma…..

      inițial am citit contracte și mă gândeam la asta: nu contează dacă se cumpără la suprapreț chestii atâta timp cât sunt bune. dar când sunt și proaste și la suprapreț, nervii apar. și demisiile.

  8. haide bre nu pleaca nimeni daca e un 10%, de la 20 si ceva as zice ca pleaca.. pleaca de la mai putin daca pe langa asta e si mai aproape de un punct de interes sau munca e mai usoara/putina.

    • Stiu cazuri care au plecat pe mai putin de 10%.

    • Depinde cat este 10%. Eu am plecat de curand de la 15k la aproape 17k. Ceva mai mult de 10%. Dar sunt 2k in plus pe luna.

    • marmote?

    • 15k lei sau euro? diferenta aia a fost singurul avanataj? in plus la tine 10% e rata la un apartament, la altii e rata la iphone iar la altii nici atat, dar ma gandesc ca sunt destui care pleaca pt doua pungi de chipsuri pe luna, totusi e romanik, oamenii n-au canalizare dar au q5, ii vezi in mall k dau 300-500 ron pe niste tenesi dar se kk pe ei cand le ceri 150 ron in plus pt servicii

    • „15k lei sau euro? diferenta aia a fost singurul avanataj? in plus la tine 10% e rata la un apartament, la altii e rata la iphone”

      Nu am iphone. Dar in loc sa lucrez inca 20 de ani, o sa lucrez numai 18. Adica doi aditionali de concediu. Un fel de a cuantifica 10%. Aproximativ 10%

  9. O alta solutie ar fi si ca firma sa ia ucenici si sa ii formeze, in special in cazurile cu firma de construction si cu restaurantul.

  10. De unde oameni competenți la hr ?

  11. Nu prea ai inteles unde lipseste locul de munca, tu vorbesti de lucrul la birou unde se gasesc rapid angajati, problema intervine in alte sectoare, supermarket, cules, mecanici etc…

    Dar ai dreptate, angajatorii din Romania vor sa iti dai sufletul iar ei in schimb nu dau doi bani pe tine. Eu am lucrat la patron o perioada ( la birou) si imi cerea sa stau overtime pentru binele companiei si al meu. Pentru companie a fost bine, dar pentru mine nema, asa ca am plecat.

  12. a scapa de angajatii toxici este foarte greu daca vrei sa respecti legea si sa nu te trezesti cu vre-un proces apoi. Just sayin…

    • Pai ai de ales:
      – ii dai 2-3 salarii compensatorii si 90% din ei or sa zica „dar cum sa nu?”. Aia e, pierzi bani si castigi recunostiinta restului de angajati.
      – il taxezi pe baza regulamentului de ordine interioara si a fisei postului. Injura? Nu respecta conduita? Alte probleme? Abatere. La 3 parca se desface contractul de munca.

    • wut??? ma angajezi sa te scap de angajati toxici? e foarte simplu, nu stiu de ce spui ca e greu, poate daca i-ai angajat pe pilosenii si cumetrii

    • „Performanta” tot in abaterile alea intra. Nu il poti da afara din senin ca nu mai e productiv pentru ca, asa cum ai zis si tu, o persoana poate trece printr-o perioada mai sensibila sau pur si simplu poate invoca ca nu era destul de munca.

      Si da, ii dai 3 salarii ca sa nu iti distruga compania. Nu trebuie sa-l lasi sa-ti duca proiectul de rapa. Daca s-a intamplat asta, ai o problema de procese: de exemplu project managerul lui nu „a luat pulsul” echipei sau nu a tinut sedinte de 1-1 cu angajatul respectiv.

    • NOU
      #47

      @m0f0 Daca tu crezi ca 2-3 salarii compensatorii te scapa, nu ai idee cum sta treaba. La mine in firma s-au infiintat 2 posturi facute special pentru cei 2 din upper management care o luasera razna. In sensul ca tot ce era sub ei fie isi dadea demisia fie nu mai muncea nimic fie se amenintau cu moartea. Iar demisiile veneau cu mail catre toata organizatia si cu descrierea problemelor. Au primit joburi mai bine platite, dar care nu le mai dadeau sansa afirmarii si erau izolati complet, fara oameni in subordine – le convine cred, ca inca ii mai vad prin firma, masini noi din plaja de 25.000 euro (Mazde rosii, ca sunt tovarasi oamenii).
      Cred ca pe astia 2 ii tentau doar cu 40-60 salarii – cam 150000 euro. Firma e privata, zeci de mii de angajati, in RO au cele mai mici salarii.

    • andu, știu cum e. aveam un coleg care puțea de la nespălat și nu aveau cum să il dea afara.

    • @Dan: discutam de pularai angajati pe post de sclavi, nu de sefi. Normal ca de la un punct nu mai merge cu asta.

    • Adica dupa ce iti duce proiectul de rapa tu ii dai 2-3 salarii nu? O sa ai surpriza ca iti mai fac si altii la fel.

      Apoi pe partea ailalata, trebuie sa astepti pana face 3 abateri. Sau poti sa incerci pe performanta dar iti trebuie cateva luni sa demonstrezi ca nu isi face treaba cu perfomance reports, cu correction actions, ii dai ocazia sa se repare etc. nu e usor.

    • Pățit pe pielea mea: după 9 ani de manager de zonă mi a desființat postul… 3 salarii compensatorii + somaj 1 an ( m au ajutat cu preavizul, ca nu e din vina mea).
      Deci iti poate desființa postul , pe motiv de restrângere activitate, restructurări…

    • @Boss: daca l-au desfiintat pe bune, nu ai ce sa le faci. Pana la urma such is life. Da, e trist dar na…

      Daca l-au desfiintat doar sa te dea afara, e mai complicat. Din ce stiu, daca reinfiinteaza postul trebuie sa fii primul cautat pentru reangajare. Pana atunci trebuie sa tina pe cineva pe alt post cu atributiile tale si asta vine la pachet cu alte complicatii. A trebuit sa scapam la un moment dat de un individ si am cautat toate formele mai usoare de a-l convinge.

    • @boss – daca au desfiintat postul ala, vreo 2 ani nu au cum sa-l reinfiinteze fara sa riste niste amenzi urate + un proces de la tine :)

      sa dai afara pe cineva este super greu daca vrei sa o faci legal, daca exista si sindicat care tine cu angajatii poti sa fi sigur ca o sa astepti mult si bine, aproape indiferent cat de retardati sunt angajatii problema

      de obicei datul afara trebuie facut rapid, fara sa lasi persoana sa se replieze. am avut un caz cu un angajat care fura „imprumuta bani din casa”, dar ii acoperea a 2a zi. intr-o zi a imprumutat o suma si cand a venit un coleg care facea depunerile la banca surpriza monetar vs cash diferenta vreo 500 ron, trimis acasa sa vina cu banii – ca altfel ii chem politia, a venit in 30 de minute cu banii si l-am pus sa scrie o declaratie pe chestia asta cu mana lui. nu era cel mai istet asa ca a scris, si propunerea venita din central a fost sa ne despartim amiabil cat mai rapid, mai avea 2 zile de co si in 3 zile sa aiba actele de plecare gata. a semnat toate actele la cald, a doua zi dupa ce a vb cu ceva ruda care lucra in HR vine ca s-a razgandit … actele erau deja plecate, i-am zis ca e pa si oricum stia sa dea din gura asa ca s-a angajat rapid in alta parte

      dupa ce am studiat legislatia atunci si am vazut cate notificari trebuie sa dai angajatului problema + trebuie sa ii oferi solutii de rezolvare (scrise ca sa ai dovada) + trebuie sa-l muti pe o alta pozitie daca nu mai face fata pe cea ocupata atunci, iar daca nici acolo nu face fata iar mustrari, solutii, mutare, …si cam dupa 2 ani reusesti sa-l trimiti acasa

      ps. cunosc caz in care un cunoscut a fost dat afara la 2 ani dupa ce a creat o baza de clienti pentru o firma, cand totul era gata si omul nu mai trebuia sa alerge prea mult dupa clienti i-au spus ca nu mai e nevoie de el. dat afara cu scandal ca erau pe cai mari idiotii, dat in judecata firma respectiva + angajat la concurenta si mutat 90% din clienti, castigat procesul dupa 3 ani ( primit 3* ~2000Euro * 24), reincadrat la firma aia, dat demisia dupa 1 saptamana. cam asa se face cu sefi de-astia care se cred isteti

    • NOU
      #54

      @m0fo
      Am mai vazut si eu din astea cu dat afara pe motiv ca desfiinteaza postul. Chiar pot sa o faca. Apoi, cand il reinfiinteaza ii schimba un pic numele incadrarii. (Nu mai esti director aprovizionare. Noul post se cheama sef magazioner, dar face aceeazi munca)
      De exemplu, firma Rodata srl din Constanta care se lauda ca face, printre altele, ambalajele pentru Coca Cola. Aceasta firma face frecvent magarii de astea. Exista posturi pe care le desfiinteaza anual numai ca sa scape de oameni. Pentru ca nu vor sa tina un om mai mult de un an pe acel post.

  13. Lucrez la un santier naval. Si ma uit ca pe partea de ingineri se cauta oameni.Avem cam 12 anunturi de angajare (de la inginer productie la proiectare). Au ajuns sa dea salariu de 2800 NET + bonuri (asta insemnand treapta a 2 a din grila de salarizare.) Si nu prea gasesc personal.

    • in .ro nu mai gasesti inginer cu experienta la salariul ala.

    • pe salariul ala nimeni nu o sa vina colega..!

    • hahahaha…. normal că nu vine nici pulea pe 2800 de ron când în vest salariile pornesc de la 2000 de euro + cazare și pot trăi 2 persoane dintr-un salariu (+cazare).

    • Pai un proaspat absolvent, care e bunicel si a invatat putin in facultate are salariul ala. Stiu o tipa, in anul 3, era in internship la o companie ca inginer si avea 1800 net + bonuri de masa la program de 6 ore. Eu as zice sa incercati cu minimul pe economie.

    • sau va mutati din tara, faceti 30m-1h(sau dati mai mult pe cazare/ce alegeti) pe drum in plus pana la locul de munca dar aveti conditii de 2 ori mai bune :D avea dreptate marx, de asta marxismul nu functioneaza in practica pt ca majoritar oamenii sunt prosti si isi accepta conditia de sclavi.
      lololol inginer 3000 lei iti pare mult? dar minim 1600 euro afara ca altfel nici macar nu te poate angaja firma ce zici ? acelasi job ba chiar mai relax

    • Ma băieți, nu a zis nicăieri ca is lei… Probabil omul se refera la euro.

    • DA….2800 euro + bonuri de masa….
      Moet, Beluga….astea…

  14. Vezi anunt de angajare, din ala funny „Nu angajam pe nimeni, dar nu mai facem fata si am avea nevoie de putin ajutor… senior bla bla cu minim 7 ani experienta in domeniu 2 ani in tehnologia x si ar fi ideal daca ar mai cunoaste si y”. Suni, iti raspunde o domnisoara draguta, sau una plictisita. Ambele reactioneaza la fel la intrebarea, cat este salariul? Nu ai nevoie de date exacte, doar cat sa iti faci o idee, intre 5000-7000 lei net, intre 10000-15000 net in functie de experienta si tot asa. Iti spune senin ca este negociabil si nu ti-l pot transmite, ca in functie de cunostinte, experienta. Ii spui ca dupa atatia ani nu mai ai timp de plimbat la interviuri si frumos este sa nu pierdem timpul cu 3-4 interviuri si sa afli ca ei vor sa iti ofere minimul pe ecnomie „pana te integrezi in companie”.

    Te duci la interviu, totul bine, ajungi la sfarsit… stiti s-a ocupat pozitia respectiva, dar avem una de junior. Ramai stupefiat, iti vine sa ii futi una peste bot, si te intrebi daca e retardata dominisoara de la HR sau te ia de prost.

  15. Exista o vorba romaneasca „Pestele de la cap se impute”. Departamentul de HR & conditiile de lucru nu sunt cauza, sunt doar un simptom. Top managementul unei companii au targeturi anuale care trebuie indeplinite. Le indeplinesc = bonus pentru ei, dar de asemenea conditii mai proaste pentru angajati. Stau cat timp isi pot lua bonusurile, isi iau banii, pleaca la alta companie unde repeta procesul. Companiile pe termen scurt au rezultate bune, cand se impute grav treaba, mai arunca un os angajatiilor etc. Aceasta viziune de termen scurt se aplica si in polititca. A castigat un partid puterea, isi pun oamenii peste tot unde se poata, fura cat poate, ii lasa pe altii sa dreaga busuiocul sau mai misto se imprumuta sa acopere gaurile, doar nu vor plati din buzunarul propriu si problema va fii a altora in viitor, pe termen scurt ei au „realizari”. Tot procesul asta e o problema globala, difera doar sumele de bani pentru care se vand romanii si altii.

  16. Compania nu este loiala angajatului, iar angajatul nu este loial companiei. O relatie mutual avantajoasa. Fiecare isi vede aia m@si.

    Din Romania au pleca foarte multi din cauza diferentei mare de salariu, delta x. Angajati toxici sunt peste tot. Iar o cafea gratis chiar nu face diferenta.

    • Din Romania au pleca foarte multi din cauza diferentei mare de salariu, delta x. Angajati toxici sunt peste tot. Iar o cafea gratis chiar nu face diferenta.

      cam 50% au plecat pentru bani mai mulți, restul pentru că atmosfera era de kkt, compania de kkt, șefii de kkt și dincolo luau bani mai mulți.

    • Eu care am plecat că mi-era silă de guvernul României unde intru? Sau nu exist conform colegului fluture?

    • „cam 50% au plecat pentru bani mai mulți, restul pentru că atmosfera era de kkt, compania de kkt, șefii de kkt și dincolo luau bani mai mulți.”

      din principiu nu as pleca pentru bani mai putini. indiferent de cum arata noua companie. daca nu platesc inseamna ca nu apreciaza. Iar cand iei 20k pe luna, se si poarta cu manusi cu tine. as lucra si in romania, dar pe un multiplicator al salariului actual si in anumite conditii.

    • știu și eu destui care au plecat. unii regretă, nu s-au integrat, dar ce știu ei nu poate fi valorificat aici. s-ar intoarce mâine dacă ar avea de lucru. nu toți sunt disperați după bani mai mulți.

    • @Marsten, daca nu ai drepturi de co-autor aici, pe blog, nu existi.

    • „știu și eu destui care au plecat. unii regretă, nu s-au integrat, dar ce știu ei nu poate fi valorificat aici. s-ar intoarce mâine dacă ar avea de lucru. nu toți sunt disperați după bani mai mulți.”

      din pacate, viata nu e liniara. banii poti sa-i faci pana la o anumita varsta, fereastra de oportunitate e limitata. dupa care mai greu, depinde de fiecare. sanatate, energie. cand ai o sansa mai bine o apuci.

      poti sa te intorci in romania cand nu mai esti nevoit sa lucrezi. poti, dar nu trebuie.

    • depinde nu doar de fiecare, ci și de ce face. cum ziceam, nu toți sunt disperați după bani, după ce ai pus 50 sau 100K deoparte, viața e mai lentă.

    • Vad ca se incinge discutia despre plecari. Ultima data cand am fost in US anul trecut am avut cateva momente in care mi-am putut trage sufletul un pic si sa ma uit in jur, sa ma gandesc un pic la cum e pe-acolo. Mi-am dat seama ca de acolo Romania nu se vede, nu exista si totodata ca acolo (in US) se intampla lucrurile, nu aici. Singurul motiv pentru care as pleca ar fi ca acolo e pontential sa fiu implicat in ceva care e cu adevarat mare si care are posib sa schimbe ceva in lumea asta. Dar problema cea mai mare e ca daca nu ai ceva familie extinsa pe langa tine sau o comunitate de romani ceva, nu rezisti mult.

    • e pontential sa fiu implicat in ceva care e cu adevarat mare si care are posib sa schimbe ceva in lumea asta

      toți care au plecat la google/microsoft/facebook au plecat cu gândul ăsta și s-au reorientat, dezamăgiți. ești doar o rotiță în angrenaj. chiar dacă ai ideea aia bună și mișto care poate aduce companiei 10% încasări in plus, s-ar putea să iei muie și să ți se spună că nu se poate că deranjezi nu știu ce.

    • Asta cu implicarea in ceva mare si util societatii…am lucrat la Jaguar Land Rover, facut acasa seara/weekenduri timp de 5 luni un algoritm /solutie utila pt. masini autonome si sistem asistenta sofer(ACC, LKA, emergency brake, etc).

      Le-am prezentat unor mari manageri, le-am aratat performante, au fost de acord ca e util, au zis ca e nevoie industrie de asa ceva, departamentu cercetare lucrau la ceva asemanator…. Am zis ca le ofer solutia pe bani (normal), n-am ajuns sa discut sume. S-au facut ca ploua, cine stie ce interese interne erau…frica acelori manageri sa accepte, sa nu-i faca de cacao pe aia de la cercetare in fata altor manageri ca aveam o solutie mai buna.

      Deci, da, cum zice Zoso, esti o rotita si posibil sa deranjezi.

    • Din ce spui tu, nu ai deranajat, ci nu ai fost suficient de interesant pentru managerii respectivi. Ai investit in ceva care nu s-a concretizat printr-o vanzare.

      Cine merge la o frima de genul facebook nu merge sa fie implicat in ceva mare, ci merge pentru total compensation. Daca vrei sa schmbi lumea mergi la un startup sau pornesti tu unul

  17. NOU
    #80

    Apropo de HR, am vazut o factura unei firme de hr pt angajarea unui om, ~2800 lei, iar jobul presupune sa ai 2 maini si 2 picioare, platit pe la 1400-1600 net.
    E mult, e putin ?

    • E putin, fraierii sa gasesc din ce in ce mai greu, e clar ca aia era munca de sclav!

    • E puțin. Unii mai cu experiență ar spune ca și dacă pui euro în loc de lei e puțin. Dar aia nu angajează angajați plătiți cu 1600…

  18. Sunt la a patra corporatie. 98% din personalul de HR e fufă proastă.

    Într-o companie ce vrea sa faca profit, angajarile n-ar trebuie sa fie în alta parte decat fix la echipa pentru care se angajeaza. Iar la HR, sa fie doar secretare care sa sune si să stabilească întâlniri si 1 licențiat în psihologie care să-ți zică dacă persoana de la interviu e relativ întreagă la minte.

    În realitate, au atât de mult soft power si o freacă atât de mult încât e unul dintre motivele grele de plecat este cât de prost e departamentul de HR.

    • Asa o fi in Romania. Pleaca. Romania nu e buricul pamantului.
      In alte parti HR face cafelele la interviu, rezerva locul de parcare si tipareste documente. In rest zambesc frumos.

      Ok. Exagerez. Am intalnit si exceptii. M-am ridicat si am plecat. csf ncsf.

  19. Întors în țară după 13 ani. Trecut prin marketing, vânzări, administrație până la director general. Inginer, master, limbi străine, tot tacâmul. Nu mi-au auzit urechile decât „overqualified”, „de ce v-ați mai intors” sau „va punem în baza de date”. Astept provincia.

    • daca imi permiti un sfat: taie mereu din CV chestiile care nu sunt relevante pentru acel interviu.
      mergi pe post de inginer – taie ca ai fost team leader 5 ani..
      mergi pe post de manager de proiect – taie ca ai fost country manager 3 ani.

      toti se gandesc ca o sa o tai la un post mai bine platit (ca doar ai mai fost) cu prima ocazie.

      Si asta chiar nu e doar in Ro – peste tot e asa.. overqualified chiar exista si nu a fost inventat prin Buc.

    • Toate chestiile astea sunt un refuz politicos, motivul e altul. La mine de cele mai multe ori este suma ceruta.

    • Io am stat mai putin, deci a fost mai usoara readaptarea. Da’ ca te luminez … majoritatea indivizilor care fac angajari in corporatiile ce actioneaza in RO au o mare frica: sa nu vina unul si sa le ia locul. De aceea, strategia e simpla: se inconjoara de mediocri pe care ii pot controla.

      Si sa nu te gandesti ca aia se gandesc cum sa faca sa fie firma productiva….

  20. Cine ajunge HR ? Niște fetișcane care au terminat Psihologia și nu vor sa lucreze ca vânzătoare la supermarket sau la videochat.
    Rolul HR-ului este sa posteze un anunț de job pe internet, enunțul job-ului este Copy Paste de pe alte site-uri, cu cerințe cât mai multe și cu explicații vagi referitoare la ce vei lucra.
    In ultimii ani s-a simplificat treaba, totul este sa iți faci o rețea vasta pe Linkedin și sa agasezi persoanele din listă, ii chemi la interviu deși nu știi sa le explici cu ce tehnologii vor lucra si pe ce proiecte, important este sa le spui salariul dorit.

    Ultima mea experiență nefasta cu HR-ul a fost când m-a sunat o doamna de la firma cu sediul in Cluj pentru un job pe niște tehnologii interesante. Le-am spus ca pot veni la interviu peste o săptămână, m-au tot amânat pentru ca HR-ul era plecat in concediu, când ne-am văzut la interviu si mi-a printat CV-ul s-a mirat când a realizat ca am aproape 10 de experiență si mi-a spus pe ocolite ca firma cauta oameni care lucrează doar de 2-3 ani si dacă vreau sa mai las din bani si sa lucrez ca PFA, asa patronul român mai ciupeste puțin din taxele de stat.

    • Firma aia din Cluj ar fi trebuit sa aiba acces (prin cerere de contact) la profilul tau de linkedin si la cv-ul tau (daca exista) pe bestjobs si ejobs. Nu ar trebui sa iti ceara un CV sau sa il printeze atunci. Daca nu au facut un minim de research, nu ar trebui sa fii surprins ca nu platesc cum te asteptai.

  21. Lucrez in a doua cea mai mare retea de marketuri din UK (aia cu portocaliu). Din 10 iunie nu mai avem HR la nivel de magazin. Majoritatea lucrurilor s-au automatizat sau s-au mutat online. Mai exista doar asistenta prin telefon pentru angajati (daca la nivelul managerului de departament sau de magazin nu se poate rezolva) si o parte de consultanta pentru manageri.
    Cat despre partea de plecat unde e mai bine, schimband mai multe joburi mi-am format o regula: orienteaza-te in jur si vezi care sunt colegii cu ale caror valori rezonezi. Daca trei dintre ei se cara din motive legate de locul de munca tu trebuie sa fii al patrulea (ideal al treilea).

    • Daca e vb de Sainsburry am auzit numai lucruri naspa de ei de la colegii de la Tesco.

    • Eu lucrez la o agentie care recruteaza pt ambii retaileri si diferentele nu sunt majore. Portocalii platesc mai bine skilul si albastrii stau mai bine pe bonusuri. Diferenta se face la cei cu contract de staff unde unii dau 28k si ceilalti 25k.

  22. „Angajatul s-a transformat într-un mercenar care pleacă dacă e prea mult de muncă sau dacă primește 10% mărire.”

    Hahaha… tocmai asta i-am spus in urma cu 6 ani ultimului meu sef roman. Replica lui a fost ca vom iesi impreuna la pensie. Eu am plecat, dupa mine in mai putin de un an tot departamentul, iar pe el l-a dat afara patronul neamt, deoarece nu a vrut sa mareasca salariile si lumea s-a carat.
    Am mai spus aici, in Brasov toti HRistii provin din pepiniera Rolem, crescuti sub aripa unei tute pe nume Stroe (acum e pe la Schaeffler daca nu ma insel).
    Pentru mucosii care ies acum de pe bancile scolii si au pretentii de mii de euro, masina de serviciu, asigurare medicala privata etc.: Tin minte si acum o fraza celebra din primul meu contract de munca, de prin 2000: „Angajatul se obliga sa presteze doua simbete si/sau duminici pe luna la cererea angajatorului.” Asta pe linga cele 3 schimburi obligatorii. Erau alte vremuri si de voie de nevoie ai semnat (dupa 5 ani de facultate pe bune).

  23. Traiesc cu impresia cum ca unii cred ca se face referire la ingineri sau IT-isti… nu boss, sclavi din astia are Romania destui, e vb de muncitorii aia din fabrica gen strungari, sudori, electricieni, etc . Dupa astia plang angajatorii

    • Nu, nici inginerii și it-istii nu sunt destui. Poate doar daca forta de munca ar fi dispusă să se relocheze exact după localizarea angajatorilor. Dar asta e valabil și la muncitori.

  24. Foarte multe idei bune, am văzut aici. Din păcate, angajatorii nu cred că citesc prea mult pe aici. Eu aș începe cu educația. Nu cu școlile, ci cu educația adulților, părerea mea este că aici e cea mai mare problemă. Avem o optică ciudată de viață, parțial dată și de greutățile prin care am trecut, dar un procent mare de angajatori nu au minime cunoștințe de management. Patronul roman este în general inteligent, incult și amator. Știe să facă bani si cam atât. Corporațiile au fost primele ce au abordat profesionist problema și oricât am încerca să găsim vina angajatului, problema cea mai mare rămâne la angajatori. Din nefericire, statul rămâne un concurent puternic pentru firmele mici, pentru că la stat ți se respectă drepturile. Nu se stă inutil peste program, orele suplimentare sunt recompensate. Știu, sunt generalități, dar cred cu tărie că de aici începe totul.

    • nu se stă inutil peste program? avem doi morți de la extenuare, cum rahat să spui că nu se stă peste program? sau că orele suplimentare sunt recompensate?

    • La stat, nu se stă inutil peste program. Nu am auzit de cazuri in care oamenii mor de epuizare. Despre angajatul ce lucrează pentru stat vorbeam, nu cel de la corporație. Știu că pare ciudat, dar la stat, încă se lucrează legal, nu prea sunt abuzuri (generalizez, evident că vor fi și excepții).

  25. Caz real. Proaspat absolvent de matematica-informatica se prezinta la interviu. Tipa de la HR e impresionata de cate stie candidatul, aproba dand din cap, zambeste, totul pare a decurge ok, iar la sfarsit vine intrebarea: Bine, bine, am inteles ca ati terminat fac de mate-info, stiti programare si alte cele, dar un atestat de utilizare a calculatorului aveti?
    La explicatiile candidatului ca facultatea include si e peste un eventual atestat concluzioneaza dezamagita: Macar ECDL-ul daca l-ati fi avut.

    • reclamat HRița la conducere! făcut mișto de ea pe bloguri :)

    • Fara atestat ca te pricepi in Excel si ca stii aranja in pagina un document Word nu te lasa sa scrii cod deloc. Cine stie cand vine cineva si te pune sa lucrezi cu Office…

  26. NOU
    #103

    Eu nu înțeleg de ce se plâng. Ani de zile au căutat să angajeze tineri dinamici.

    În mod evident cei care fac probleme sunt angajați tineri și dacă nici unul care își schimbă locul de muncă la câteva zile nu este dinamic, apoi inseamnă că nu mai știu eu ce-i ăla dinamism.

  27. Nu inteleg ce mercenari s-au dus la Vantu….
    Si unde era „crema” ziaristilor la vremea respectiva ?

  28. Si eu zic ca de multe ori se pierde timp: al celui ce depune CV si al celor ce angajeaza. In primul rand e ok sa intrebi macar asteptarile salariale sa vezi daca omul se incadreaza in marjele tale salariale si apoi incepe interviul pe competente. Eu zic ca in multe firme sunt deja prea multi HR-isti ce nu prea se mai justifica dar asta e o alta discutie.

  29. NOU
    #106

    Daca se baga gainile de la HR in urma selectiei vor rezulta angajati mediocrii dar cu „abilitati sociale”. Astea mai mult incurca decat ajuta.
    Am auzit de un caz real cand s-a dat anunt pentru un post tehnic de nisa, existau doar cativa specialisti in tara. Unul dintre ei a venit dar a picat testul „de socializare”.
    Disperat ca n-a gasit pe nimeni directorul a ajuns prin cunostinte la omul nostru care i-a spus ca a venit dar a fost respins. Imediat a fost respinsa si HR-ista si asta a fost un caz fericit..

  30. Acum vreo opt ani mergeam la interviu la unul din primii trei distribuitori din piata pharma. Dupa discutia cu directoarea diviziei unde vroiam sa ma angajez, am mers iar la HR, sa semnez nu mai stiu ce hartii. Acolo trei pipite discutau despre ce a mai postat cutare pe wall, dar ai vazut unde a mers ala si tot soiul de stupiditati, ca dupa 15 minute imi venea sa zugravesc biroul, numai sa scap de acolo. In fine, m-am angajat, dupa patru ani, s-a inchis divizia, am plecat in alta parte.
    Uitandu-ma, la un moment dat pe Linkedin zilele trecute, am vazut ca una din pipitele de acolo a ajuns reprezentant zonal nu mai stiu unde.
    Satisfactia mea a fost maxima, vazand ca macar una din fostele printese de la HR a ajuns sa lucreze cot la cot cu pulimea :-)

  31. Nu mi-au auzit urechile decât “overqualified”, “de ce v-ați mai intors” sau “va punem în baza de date”.

    Exact asta mi-au auzit mie urechile de la hr-ul unei companii aeriene romanesti: „Vai, da’ de ce nu ati plecat in strainatate, cu cv-ul dumneavoastra?” „Vai, dar de ce nu ma pot angaja la dvs. cu cv-ul meu de plecat in strainatate si de ce oficial aveti disponibile numai pozitii de entry level in timp ce pe doamna X tocmai ati luat-o pe ochi frumosi?” Nota bene, doamna X nu e o bunaciune, ba dimpotriva. A urmat replica clasica, aia cu cv-ul in baza de date – prosteala in fata, pentru ca aveau deja cv-ul in baza lor de date de aproape un an si sigur ca nu auzisem de ei in tot intervalul asta de timp. Evident, una din persoanele de la hr, prezente la interviu si care nu m-a intervievat (s-a uitat plictisita pe pereti tot interviul) scrisese senina si negru pe alb in profilul ei de Linkedin ca e ‘model actress’. Asa, pur si simplu. Asa ca va dati seama ce selectie de personal fac respectivii si pe ce criterii profesionale agajeaza.

  32. „vad ca abia te-ai mutat din tara, dar te-ai gandit sa faci o schimbare si sa te intorci?”

  33. @animaloo, bwhahahahaa.

  34. zoso, tu cati angajati ai sau ai avut pana acu?

  35. Un lucru important:
    Departmanteul de resurse umane nu se ocupa de angajari. Desigur ca ei pun anunturile si fac prima triere a candidatilor. Restul e decizia managerului care isi alege oamenii de sub el.
    Ce face HR, mai ales in firme mari (din experienta mea )?
    Ajuta managerul sa comvinga angajatii sa dea 120% pentru un salar cit mai mic fara sa se plinga sau sa ajunga la procese. Cind insa ajung in fata judecatorului, atitudinea lor este ceva de genul: eu doar am spus cum sa faca..a fost decizia managerului deci e problema lui.
    Oricum in situatii conflictuale…resposabilitate pentru o decizie care afecteaza negativ angajatii e pasata intre manager si HR pentru a calma angajatii.

  36. Exemplu de „nu gasim oameni”:
    Anunt: angajam sofer pe escavator – cu atestat.
    La interviu au venit multi soferi – gen am masina personala stiu sa conduc. Macar daca venea vre-un sofer de taxiu… A durat cateva luni selectia si au gasit cu greu si cu ridicat salariul destul de mult. S-a dus vremea in care gaseai meseriasi pe bani marunti. Daca nu dai in mana minim 3-4000 lei nici o sansa.

    Nu gasesti oameni specializati, asa ca multe firme au un fel de academie unde proaspetii angajati au la dispozitie 3-4 luni sa invete ceva, dupa care dau examen.

    Marea problema sunt sefii, la noi parca putin mai mult, dar si in alte tari din fostul bloc comunist. Managerului ii creste brusc inca o pereche de oo (cel putin asa incepe sa se manifeste).

  37. Cel putin in IT pot spune ca prima problema in lantul angajarilor sunt cei denumiti generic „HR”. Adica primul contact al companiei cu tine. Aia care te suna/iti scriu pe LinkedIn sunt in general aceeasi care au facut si anuntul. Sau nu l-au facut deloc.
    S-a dus buhul IT-istilor ca sunt relativ „inabordabili”. Asta pentru ca aia care sunt cat de cat ok sunt mega sictiriti de recrutari facute la kilogram si au prins destula experienta cat sa miroasa de la primul contact ca:
    – recruiterul cauta „la kilogram, feliat”, dupa cuvinte cheie fara de care nu are habar, zici ca e la Obor
    – recruiterul nu stie sa raspunda la intrebari de baza gen „cati membri are echipa, care e ierarhia, tehnologiile principale, ce vrea clientul de la postul asta?”
    – cu cat e recruiterul mai slab, cu atat mai mult o sa evite sa iti dea informatiile dintr-un foc, in scris (mail/linkedin) si o sa insiste sa „discutam 15-30 minute la telefon” – ba, sunt ocupat la calculator si esti a 7-a persoana saptamana asta care ma suna pe tema asta. Apoi vei reveni cu feedback peste minim 15 zile. Eu imi iau notite si salvez numerele de telefon, voi de ce nu o faceti?
    – 85% nu spun bugetul pentru post. 25% nu spun nici angajatorul.
    – 70% nu au un job description relevant. Din astia, mai mult de jumatate arunca acronime si cerinte extraordinare. Orice profesionist bun va refuza interviul daca vede in anunt ca e o tehnologie pe care nu o stapaneste si oferta e pentru un senior, pentru ca nu vrea sa isi piarda timpul, nici al lui, nici al firmei. Astea sunt 2 din calitatile de baza ale unui meserias bun, eficienta si responsabilitate, plus capacitatea de autoevaluare.
    – >50% din HR mint despre realitatea jobului, voit sau nu. Aditional, multi cauta ceea ce noi numim „briceag elvetian”, adica experienta senior in N tehnologii, management de la bugetari hardware pana people handling si business inteligence/account management. Fac ochii mari cand le spui ca de fapt in anunt sunt 2-4 joburi.
    – testele sunt de-a dreptul jignitoare in majoritatea situatiilor raportat la experienta pe care o ai, ceea ce iti da pe deasupra si o idee despre cat de competenti sunt aia cu care o sa lucrezi.
    – majoritatea nu te suna inapoi, chiar daca ati stabilit explicit ca vor trimite feedback indiferent de rezultat. Mai nou au si tupeul sa iti zica „sa ne anunti te rog daca accepti in alta parte, sau esti intr-un proces avansat de recrutare cu alta firma”!
    – inca sunt surprinsi neplacut daca doar intrebi (fara sa ceri) de program flexibil si de lucru remote in situatiile in care tehnologia permite.
    – daca le spui politicos, dar sincer de ce nu accepti postul, se supara pe tine.

    Cateva situatii prin care am trecut eu, sau apropiati de ai mei in ultimele 6 luni:
    – un test tehnic pt un post de management tehnic a venit pe 12 foi printate + un pix, care urmau sa fie scanate si trimise in Israel la „VP of Engineering”. Trebuia sa scrii cod de mana, sa faci debugging, sa scrii query-uri de SQL de mana, C#, definitii de QA si inca cateva chestii.
    – o firma a tinut cu acelasi om 5 interviuri in 6 luni, 2 intr-o tura, au lasat-o moarta, apoi 3 in a doua tura, au lasat-o moarta.
    – am aflat cu surprindere ca doua firme recrutau pentru acelasi client (BRD). Una nu a dat feedback, insa a doua firma m-a intrebat daca am mai trecut prin procesul de selectie pt clientul asta. Am intrebat-o pe prima (dupa 5 saptamani!), mi-a zis ca a uitat sa imi zica ca nu mai e buget pentru postul respectiv. Le-am zis astora din urma, au ramas perplex, ei stiau ca postul e disponibil si se pregateau sa notifice clientul ca au gasit om…
    – o tipa de HR care m-a chemat la interviu si mi-a zis de „cat de profesionisti si experimentati sunt oamenii pe care ii vrem in echipa asta tehnica” mi-a spus ca sunt overqualified. La cateva luni dupa am vazut pe Linkedin ca a fost promovata pe postul respectiv tehnic (?!)
    – mi s-a spus ca standardul de timp intre etapele de recrutare cu un candidat sunt de 15 zile. In al doilea interviu mi se plangeau ca ei au un proces dinamic de 3-4 interviuri si ca nu gasesc oameni care sa finalizeze procesul.
    – la un interviu am intrebat unde e sediul, mi s-a spus Floreasca. Am intrebat de loc de parcare, mi s-a raspuns „nu avem, dar suntem langa metrou, si daca chiar vrei sa muncesti, vii cu trotineta, ca mine”. Acolo m-am ridicat, am salutat cat de politicos am putut si am plecat.
    – „da, avem program flexibil! incepi de la 9 sau 10 si termini la 6 sau 7”
    – „incepem de la 9, dar daca mergi la sala dimineata, poti sa vii la 10”
    – „ai experimentat droguri? stii ce e Modafinil?” . Zic „Da, stiu ce e, dar nu folosesc”. „A, eu m-am trezit de dimineata obosit si am luat unul ca nu ma puteam concentra” – citat CTO firma.
    – „iti dam test psihologic de 320 intrebari, dar nu iti da si tie rezultatul, e numai pentru noi”
    – „v-am contactat acum 5 saptamani si ati trecut screeningul, puteti sa veniti la un interviu?”
    – „nu avem inca un job description, e un post dinamic”
    – Salariu nivel mediu si nenegociabil, candidat cu experienta enorma si potrivit pt postul scos de 8-9 luni pe piata: „Parcare, zile in plus de concediu, bonus de performanta, decontat ceva, actiuni…un beneficiu…orice, daca nu bani?!” …”Nu, dar avem asigurare medicala normala la Regina Maria si 7Card!”…
    – „Vei lucra cu precadere pe alt fus orar, aproape exclusiv cu persoane din alte tari, doar cu laptopul, dar preferam sa vii la birou zilnic in Bucuresti. Nu, nu poti sa lucrezi de la mare 2 saptamani, dar cautam top 1% pentru firma noastra”
    – „iti dam teste care dureaza intre 3 si 7 ore, si nu pot fi intrerupte si reluate. Crezi ca poti pana maine?”
    – „sunt dezamagit ca nu stii tehnologia X, multumim pt prezenta la cele 3 interviuri”/ „pai scrie si in CV foarte clar ce stiu sa fac, am spus explicit in interviu ce NU stiu sa fac, v-am livrat chiar si un SWOT in care scrie asta, de ce m-ati mai chemat dupa primul interviu???” / „…ridica din umeri…”

    Pot continua asa inca cateva pagini, si asta doar din experienta mea si din cercul meu social, si in majoritatea cazurilor vina o poarta incompetentii din HR. Silicon Valley din Europa de Est pe dracu, majoritatea angajatorilor au plantatii ca in India :)

    • cu cat e recruiterul mai slab, cu atat mai mult o sa evite sa iti dea informatiile dintr-un foc, in scris (mail/linkedin)

      true.

      85% nu spun bugetul pentru post

      pe unul dintre amicii noștri comuni voiau să îl angajeze senior pe 2-3 tehnologii pe 600€. s-a supărat HR-ița pe tonul lui când i-a zis că are nevoie de minim 2K, că are rate.

      70% nu au un job description relevant. Din astia, mai mult de jumatate arunca acronime si cerinte extraordinare.

      și apoi se miră că oamenii mint la interviuri și în CV.

      Fac ochii mari cand le spui ca de fapt in anunt sunt 2-4 joburi.

      asta m-a uimit și pe mine de câteva ori. căutăm strategist pe online, dar să știe și photoshop, și illustrator, și excel și un pic de programare.

      La cateva luni dupa am vazut pe Linkedin ca a fost promovata pe postul respectiv tehnic (?!)

      știu oameni care s-au dus amăgiți de salarii mari și au fugit după două zile, pentru că lipsă proceduri, lipsă organizare, lipsă orice.

      “iti dam test psihologic de 320 intrebari, dar nu iti da si tie rezultatul, e numai pentru noi”

      – începem cu un test de iq.
      – nu, începem cu eu plecând.
      (6 luni mai târziu, postul era în continuare vacant)

  38. Fac ochii mari cand le spui ca de fapt in anunt sunt 2-4 joburi.

    Treaba asta e ultima smecherie pe piata muncii din .ro si evident facuta cu intentie. In loc sa angajezi 2-4 oameni sa faca treaba de 2 – 4, pui anuntul respectiv pe net poate-poate s-o gasi careva in suficient de multa foame sa munceasca exact cat doi dar in acelasi timp sufucient de fraier incat sa accepte sa fie platit ca unul singur.

    • da, și găsești unul care le știe aproximativ pe toate și pe niciuna bine. și face praf totul și nu poți să îl dai afară.

  39. @zoso, exact, si ce daca? A facut menegerul economii importante de fonduri salariale? A facut. Ii dau economiile astea importante dreptul sa ceara o prima substantiala de performanta de Craciun, la sfarsitul anului fiscal sau cand se acorda prime de performanta la pravalia respectiva? Ii dau. Asta e tot ce conteaza.

    • da, e ca la aia cu impozitele de la stat. când se strâng impozite record până la 1 mai, «șefii primesc un bonus. o excursie de schimb de experientă dubai, las vegas, din astea…

  40. Bonusuri pe care le trece in cv, ca sa aiba motiv sa ceara si mai multi bani la urmatorul job unde pleaca nemultmit de actualul, si unde sa faca si acolo si mai praf totul. Seen that already.

  41. In Romania, unii patroni accepta „rulajul” forței de muncă ca fiind ceva normal. Pleacă unul, sunt 10 la ușă ca el. Problema e că cei care vin de multe trebuie învățați ce să facă. Cei care au ceva în cap, pleacă după ce învață. Restul rămân și fac fix ce făceau și înainte, nimic. Patronul se plânge că nu găsește oameni și dă vina pe forța de muncă. În timp ce el numără profitul și zice în barbă „lasă, că merge și așa…”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile