Limba română: virgulele alea nenorocite!

Văd foarte des formularea asta:

Senatorul PSD, Bulănel Lipiciosu, a depus la Senat un proiect de lege care să stimuleze creșterea de degete la români, ca să muncească mai cu spor.

Fugarul Mache Bengosu pretinde ca avea o relatie de prietenie stransa cu generalul SRI, Giani Bulion, numarul doi in Serviciul Roman de Informatii.

Pe mine mă zgârie pe ochi virgulele alea. Poziționarea lor insinuează că Giani Bulion e singurul general SRI sau că Bulănel Lipiciosu e singurul senator PSD.

Eu am învățat să scriu fără ele și textul e mai cursiv fără.

Senatorul PSD Bulănel Lipiciosu a depus la Senat

Fugarul Mache Bengosu pretinde

Cine făptuiește? Senatorul Bulănel! Fugarul Mache. Nu “senatorul, Bulănel” și nici “fugarul, Mache”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Nu prea funcționează asa gramatica.
    Faptuieste „senatorul Bulanel” dacă scoți cuvântul PSD din exprimarea initiala, sau dacă pe senator îl cheamă „PSD Bulanel Lipiciosul”.

    Este agreabil și lăudabil să poți să găsești o exprimare cursiva, dar dacă asta înseamnă doar că decizi tu să nu mai pui virgulele e amuzant și atât.

    00
    • Ba fix așa funcționează gramatica. Poți să scrii „președintele SUA, Donald Trump, a făcut și a dres”, pentru că „Donald Trump” e doar un alt fel de a spune „președintele SUA”. El e unicul președinte SUA.
      Dacă scrii „senatorul PSD, Vasile Xulescu, bla bla…”, se înțelege că există un singur senator PSD pe lumea asta și că el este Vasile Xulescu.

      00
    • Mie imi place formularea asta (nu stiu daca este corecta):
      Bulănel Lipiciosu, senator PSD, a depus la Senat …
      … prietenie stransa cu Giani Bulion, general SRI, …

      00
    • Aici e vorba de o apozitie și se izolează intre virgule.

      00
  2. s-ar parea ca bloggerul, vali petcu, nu poate dormi din cauza virgulelor care-l zgarie la ochi… :) corect?

    00
  3. 2:22?, nu ai, somn?

    00
  4. Ești ziarsit? Nu! Și atunci de ce te bagi dacă nu știi cum stă treaba?

    00
    • ‘ziarsit’? Poate ziarist care oricum nu-s God in gramatica/semantica. Ba chiar unu’ John Bolton a zis ieri (dupa hais-cea-ul lui Trump cu presa):

      “I think it’s a demonstration that there’s no – this idea that the press is somehow a sacred profession, separate from mere money-grubbing businesses, and that sort of thing. The press is anything that calls itself a ‘press,’ and indeed, the U.S. Supreme Court has said that the constitutional protection of freedom of the press extends even to the humblest leaflet,” Bolton noted. “So it’s not a priesthood, and it should get criticized just like any other business when it does something outrageous. I would put this right close to the top of the list.”

      00
  5. mulțumim domnule, profesor.

    00
  6. Tocmai faptul ca identifici individul ca fiind dintr-un grup restrans te obliga sa pui virgulele. Spui „Senatorul PSD, vasile vasilescu” (adaugi o informatie aditionala). Daca era fara PSD, putea sa fie fara virgula. Altfel, se intelege ca numele senatorului e „PSD vasile vasilescu”.

    00
    • Nu, nu. Virgula ar fi necesară dacă ai spune ”UN senator PSD, Vasile Vasilescu, a făcut…” (aici Vasile Vasilescu chiar e informație adițională – propoziția are același sens și fără acel detaliu).
      Însă ”Senatorul PSD a făcut…” are, în lipsa unui context prealabil din care să reiasă că vorbim despre Vasile Vasilescu, exact ceea ce spunea Vali: că PSD are un singur senator (birui-va gîndul!).

      00
  7. NOU
    #14

    Zgârie, nu zgârie, apozițiile se pun între virgule. Așa e regula, așa o folosim. De exemplu, „Cei doi copii, Gigi și Gigel, s-au jucat în zăpadă.” sau „Autovehiculul, o berlină, a depășit viteza legală.”

    00
  8. Eu zic că pe anul ăsta ești dator cu cel puțin un articol despre „dezăpezire”. :)

    00
    • boss, are articol de acum cateva zile, in care a pus si „S”-ul la deszapezire.
      daca renunta si la articolele de bricolaj si se axeaza pe fashion anu’ asta, nu mai dau p-aici.

      00
  9. am un prieten pe fb care a incetat (intentionat) de vreun an sa mai scrie cu virgule, diacritice sau cratime. e mai cursiv si misto. e trolling funny sa vezi cum se ataca grammar nazi

    00
  10. Fratioare, plin de specialisti. Zoso are dreptate. E vorba de apozitie, pe care oamenii clar nu o inteleg. Se face la gramatica, prin clasa a VIII-a parcă.

    Presedintele SUA, Barack Obama, a facut si a dres. Barack Obama e apozitie, pentru ca e clar ca e presedintele SUA, e unul singur in functie…
    La fel in cazul ”presedintele PSD, Liviu Dragnea, a gasit o gaura”.

    Daca stergi ce e intre virgule, propozitia este inteleasa de receptorul comunicarii fara probleme.

    In cazul „Senatorul PSD Ionel Ionescu a declarat” nu se pune numele senatorului intre virgule pentru ca nu avem o apozitie. Sunt mai multi senatori PSD, deci el trebui identificat clar… Asa cum sunt mai multi fosti presedinti ai Romaniei, mai multi senatori, parlamentari etc.

    Daca zicem:
    Fostul pesedinte Ion Iliescu a murit.

    e clar ca nu putem pune numele intre virgule, ca daca ar lipsi numele, ar fi neclar care fost presedinte.

    00
    • Ca sa inteleg mai bine, „viitorul presedinte Liviu Dragnea traieste”, e cu virgule sau fara?

      00
    • e fara asa cum l-ai scris tu, dar ar trebui cu, pentru ca probabil te referi la „urmatorul presedinte al romaniei”

      00
    • @corcodusul: nu pot fi perfect de acord cu dvs. Provocarea aruncată de big0ne este f bună! Răspunsul meu ar fi că ambele variante (cu virgulă/fără virgulă) pot fi corecte (depinde de ceea ce se dorește a fi transmis):
      – ”viitorul președinte Liviu Dragnea trăiește”. Această formulare poate exista de pildă în contextul în care Liviu Dragnea nu este încă președinte (dar e un viitor posibil) și lasă loc subînțelegerii că în cealaltă alternativă (Liviu Dragnea nu devine președinte), el nu trăiește (adică moare sau altceva, în funcție de ce înseamnă ”a trăi” pt autorul afirmației). Se reduce la ”Liviu Dragnea trăiește dacă ajunge președinte, altfel…”.
      – ”viitorul președinte, Liviu Dragnea, trăiește”. Aceasta ar fi un caz mult mai comun: Liviu Dragnea trăiește și, în plus, fie acesta nu și-a ocupat încă funcția (cum ar fi cazul lui Trump), fie autorul dorește să inducă persuasiv ideea că Liviu Dragnea va ajunge sigur președinte.

      00
  11. „[…] this one time, at a band camp, I stuck a flute into my…”

    00
  12. sunt multi care pun virgule in loc de pauza de respirat, mi se pare ca incarca textul degeaba

    00
  13. Apozitia se desparte, de obicei, de restul comunicării prin virgula, dar in exemplele date de tine nu, pentru că sunt apropiate de termenul regent.
    Īn exemplu următor, da:
    Senatorul PSD care fura de 4 mandate incoace, Buzunăraş Şpăgățel, a fost promovat secretar de stat.

    00
  14. după câte voturi pozitive au adunat comentariile lui catalinx, john și mandea săracu’ se pare că ai ceva ziariști printre cititori.

    00
  15. Vali, cred ca vrei sa te puna astia director de scoala, ca acum se poate!

    00
  16. Ce-ar fi cu adevarat misto ar fi daca ar fi corect sa punem virgulele alea….altfel spus, daca am avea un singur senator PSD in Senat.

    00
    • Corect, ar fi mult mai simplu. „Senatorul psd a depus la senat un proiest de lege. Ceilalti au ras”. Nicio virgula inutila.

      00
  17. Scopul limbii române este corectitudinea gramaticală nu comunicarea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube