Lăuzele de la cadastru

In 2002, când mi-am cumpărat casa, trebuia să o intabulez la cadastru (nu ştiu ce inseamna "intabulez" şi nici ce e ăla "cadastru" şi nici nu imi pasă), pentru că aşa se face, să anunţi statul că e un nou proprietar în zonă. Curajos şi plin de speranţe identific unde se face treaba asta, imi pregătesc actele, đau cu flit notăriţei care cerea 300.000 să facă ea asta şi mă infiinţez cu jumătate de oră inainte de deschidere la cadastru. La cadastu coadă de ~100 de persoane. Iese o vacă, ia 20 de dosare şi intră inapoi. N-a mai ieşit in ziua aia. A două zi la fel. M-am dus la notăriţă şi am plătit.

Oamenii de la cadastru aveau program de lăuze. Două ore pe zi program cu publicul, asta după ce iau actele notarilor şi ale altor prieteni.

Acum, când să vând casa, aflu că îmi trebuie un certificat de la cadastru că sunt proprietar. Certificat care e valabil 48 de ore. Nu 5 zile, nu o lună, 48 ore.

spanzuratiAşa că sper că mă înţelegeţi că îmi venea să le dau foc acum un an când angajatii de la cadastru plângeau şi făceau grevă pentru că li s-au scăzut salariile, deşi ei sunt doctoranzi şi gravizi. Da, ştiu, ei n-au nici o vină, dar uneori schimbarea trebuie să vină din interior.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. Old story, ma’ friend…

    00
  2. Nu cumva ai scos un extras de carte funciara (cu toate ca ala are o valabilitate de 30 de zile). Destul de nasol cu OCPI. Iti cer un extras din ala si cand vrei sa infiintezi o firma.
    Oricum, pe o parte e buna treaba. Acel certificat atesta ca X-ulescu este proprietarul locuintei, acolo scrie adresa exacta, suprafata, etc

    00
  3. @andrei nu cumva şi actul de proprietate, respectiv contractul de vânzare-cumpărare sau orice altceva, nu tot asta atestă? Că doar e autentificat la notar.

    00
  4. @zoso: cred ca tot prin notarul prin care faci tranzactia se rezolva. Mai dai 30 ron si gata, ai scapat

    00
  5. he, he pe linga problema mea cu acest serviu al statului, asta pare floare la ureche. stiai ca nu poti face cadastru fara ca toti propietarii sa fie trcuti pe rolul fiscal ? si nu poti introduce propietarii p[erolul fiscal fara cadastru ? nah problema :)

    00
  6. @aditzah: extrasu de carte funciara se cere, si e valabil doar 2 zile ca sa nu fie posibile multiplele vanzari. Ce te opreste pe tine sa vinzi o casa la 3 oameni o data ducandu-te in acelasi timp la 3 notari diferiti? ( Faptu ca tu ai un contract cum ca ai cumparat in 2002 nu inseamna ca nu ai vandut in 2007!)
    Raspuns: Cand ceri extras de carte funciara, in alea doua zile de valabilitate imobilul este blocat de la vanzare cu exceptia notarului care e scris pe respectivul extras. Vorbesc din experienta ca era sa o fur acu vreo 15 ani cand nu era chestia asta…mai aveam oleaq si cumparam si eu ce deja cumparase-ra vreo 5 oameni…..
    Soo, not so bad ideea. Ce e aiurea: oamenii de 2 lei care se uita urat la tine pe la cadastru, acri si cu atitudinea de cacat care nu vor sa te ajute…ca daca ar avea aia chef de munca, asteptarea nu ar dura mai mult de 10-15 min. Au calc acu in plm….cauta imobilu, il gaseste, da enter+print si gata, restu face programu…da’ e grele domle…….

    00
  7. Iti trebuie extras de carte funciara – pentru vanzare cumparare- valabil 48 de ore. Il poti scoate la urgenta 100 lei (a2-a zi il ai) sau la normal 20 lei (3 zile lucratoare). Scopul acestui extras de carte funciara este ca tu sa demonstrezi cumparatorului ca imobilul care vrei sa il vinzi nu este grevat de sarcini (chirii, ipoteci, drept de uzufruct etc.) si ca tu ai dreptul sa-l instrainezi .

    00
  8. Majoritatea oamenilor au „treaba” cu cadastrul doar prin intermediul notarilor; bine, contra comision. Esti primul pe care il aud ca vrea sa ia problema in propriile maini ;)

    00
  9. Treaba cu 48 de ore cred ca se datoreaza teparilor care isi vindeau casa la cate 10 deodata. In alta ordine de idei, scoate si tu o camera de filmat, s-ar putea sa mearga mai repede ;)

    00
  10. Deci ca să vinzi casa cu acte în regulă trebuie să iei adeverința aia de la cadastru și să faci vânzarea în mai puțin de 48 de ore? Ce logică…

    00
  11. Defapt tie iti trebuia un extras de carte funciara pentru autentificare,dar notarii au un acord cu ANCPI,prin care ei autentifica vanzarea!Tu nu il poti obtine,dar mergi la notar cu extrasul de carte funciara pentru informare,pe care l-ai obtinut cand ai intabulat casa.Cadastru se face la pamant (schita aia,cu vecinii,cu date de identificare a pamantului), intabularea se face la case,apartamente si alte constructii care se afla pe pamantul ala.Si da la OCPI gasesti numai lauze si oameni care nu ar face nimic si notarii sunt la fel.Ti-am mai zis odata : https://mobile.twitter.com/!/doaraflorin/status/13846373936

    00
  12. Deci pana la urma sistemul te-a invins si te-a facut sa te comporti asa cum trebuia : sa pui bani in buzunarul notaritei :)

    Ia spune, daca in loc de 300 de mii ar fi trebuit sa dai 900 de mii, ai mai fi renuntat sa stai la coada ? Sau nu ?

    00
  13. Au facut greva pentru ca ANCPI a fost scoasa anul trecut de pe lista agentiilor de stat care se autofinantau (din taxele de cadastru percepute) si trecuta in randul muritorilor de rand finantati de bugetul de stat. Odata cu aceasta mutare au zburat si ceva angajati de pe acolo, investitiile pt IT (vitale pt ei) s-au oprit etc etc.

    Ei prefera sa lucreze cu notarii, avocatii, cadastristii – astia care stiu ce este acela un extras CF, o intabulare, o dezmembrare, o alipire, un ortoplan, coordonate stereo 70 etc decat sa stea sa explice fiecaruia de ce ii trebuia aia si ailalta.

    Extrasul CF pt autentificare (vanzare-cumparare, alipire, dezmembrare, divizare, fuziune etc) este valabil 2 zile pt motivul scris de gigi mai sus. Cel de informare (necesar la registrul comertului pentru a face dovada proprietatii asupra sediului social cat si in orice alte cazuri inafara de autentificare) e valabil 30 de zile.

    Cartea funciara (cadastru’ e termenul poplar) este un fel de monitorul oficial al imobilelor. E un registru public unde oricine se poate interesa cu privire la situatia unui teren. In extrasul CF este mentionat proprietatul, descrierea si suprafata imobilului, titlul de proprietate in baza caruia s-a facut intabularea si sarcinile existente asupra lui (ipoteci) cat si alte asemenea (servituti, superficii, litigii, inchirieri mai lungi de 3 ani etc).

    Pe langa acest registru destinat imobilelor exista si arhiva electronica de garantii reale mobiliare unde sunt inscrise toate garantiile ce greveaza lucruri mobile (masini, salarii, conturi, stocuri, instalatii si echipamente, venituri viitoare etc). Acest registru este public si daca spre exemplu vrei sa stii ce credite are Pulica la banca, intri pe site-ul asta bagi numele lui Pulica si/sau CNP-ul lui la cautare debitori persoane fizice si vezi cam pe ce si-a futut Pulica banii, cat a luat imprumut, cu ce a garantat si cam cat mai are pana sa ramburseze tot. Daa Pulica si-a gajat masina sa zicem in favoarea a 3 creditori pentru 3 imprumuturi distincte, creditorul care isi noteaza gajul primul in arhiva electronica va avea prioritate in cazul in care Pulica intra in default. El va ave dreptul sa execute primul masina si sa isi acopere creanta iar ceilalti doi creditori vor lua ce atarna.

    00
  14. Probabil ca in cele 2 ore de program cu publiculse iau dosare cat se pot prelucra de aceiasi oameni in resutl de program de 6 ore. De obicei daca intr-un serviciu sunt 6 insi fac cu randul cate 2 la ghiseu in fiecare zi urmand ca apoi sa rezolve dosarele pe care le preiau pana le vine randul iar sa fie la ghiseu. Multi dintre cei care comenteaza nu ar rezista nici 10 minute la un ghiseu cu 3 babe si 5 cretini.

    00
  15. Acum e valabil 5 zile. Costa 40 ron. Doar notarii il pot scoate. Notarii nu castiga nimic din asta.

    00
  16. Am avut si eu de-a face cu oficiul de cadastru de multe ori, pentru ca aici iti trebuie extrasul respectiv de fiecare data cand iti schimbi adresa (ca sa demonstrezi ca ala cu care ai semnat contract de inchiriere este acelasi cu proprietarul locuintei).
    Cum a mers treaba la interactiune directa: mers acolo la 8 dimineata, masinarie cu bonuri de ordine, luat bon, asezat in sala de asteptare, in 15 minute a aparut numarul pe panou, mers la ghiseu, dat datele si cererea, primit factura de 100 de coroane (~4 euro), mers la casierie (ghiseul de alaturi, fara coada), platit, primit chitanta in doua exemplare (original + copie), intors la ghiseul initial (unde nu fusese chemat nimeni altcineva intre timp), predat copia dupa chitanta, primit extrasul din cartea funciara, multumit frumos, plecat. Durata totala: 20 de minute, din care 3 minute lucrul efectiv.
    La interactiune virtuala: mers pe site-ul oficiului de cadastru, sapat pe-acolo pana am gasit link-ul corect, bagat datele, scos rezultatul (format PDF, cu mentiune privind data ultimei actualizari si data extragerii datelor), printat rezultatul, printat o declaratie pe proprie raspundere cum ca datele sunt corecte, completat, semnat. Timp total: tot 20 de minute.

    00
  17. Eu din cauza Cadastrului si Inspectoratului de Stat in Constructii am emigrat din tara. Aaa, si a primariei sa nu uit.
    Am facut carare pana la cadastru si inapoi, telefoane, relatii, mici atentii, spagi etc.
    Mi-e scarba! Dupa mine sa ajunga toti sa mance stele! Si ei si angajatii de la CASA DE SANATATE. Ca-s la fel.

    00
  18. eu merge pe la cadastru zilnic de ani buni de zile. fac topografie. teoretic as putea da sfaturi oricui dar practic nu pot da sfaturi decat cel mult celor ca sunt din acelasi jud cu mine(timis). E ciudat sa difere radical de la un judet la altul punerea in aplicare a unei singure legi. iar ,,circularele” interne sunt de toata frumusetea.

    00
  19. Hai sa lamurim putin lucrurile :
    sunt 2 tipuri de extrase:
    1. extrasul de CF de informare, care dupa cum ii spune si numele, este doar informativ si nu are in mod oficial vreo valabilitate; se obtine in 2 zile la urgenta (tarif 100 lei) sau in 4 zile la normal (tarif 20 lei)
    2. Extrasul de CF pentru autentificare are valabilitate 5 ZILE LUCRATOARE din momentul depunerii cererii si este obligatoriu la autentificarea actelor de proprietate (vanzare, donatie, dezmembrare, alipire, etc). Se obtine in termen de 1 zi la urgenta (tarif 200 lei) sau in 3 zile la normal (tarif 40 lei). Ceea ce spui tu ca e valabil 48 de ore este pentru ca probabil ai depus la normal, iar termenul curge de la momentul depunerii cererii. Acest termen de 5 zie lucratoare blocheaza cartea funciara a imobilului in sensul ca in acest timp nu se pot face alte inscrieri pe acea Carte.
    Notarii nu obtin niciun venit din asta, taxele se varsa integral la OCPI.

    00
  20. Vai de noi si de unele firme de cadastrare. Chiar ai fost tapuit, dar multumit pt info. Uite eu am gasit o firma de calitate si nu m-am fript niciodata.
    http://roexpertcad.ro/

    Bafta!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile