Lașitatea medicilor este din nou exemplară…

Un sumar jurnalistic al situației îl face “Judecata de acum” (oricât de antipatic ar fi Vanghele).

Acum era momentul de discutat despre cum se decide care pacienți mai au șanse și care nu mai au. Fix acum. Medicii ar trebui să facă grevă și să spună “vrem reguli clare pe subiectul ăsta”. Și toți am înțelege că sistemul medical e în halul în care este și cine ajunge legumă pe pat mai bine pleacă și curmă durerea și suferința lui și a familiei și mai și face un bine, lăsând locul altuia.

Dar pentru că suntem o țară creștină și farmaciile trebuie să aibă profit, nimeni nu vrea să vorbească despre asta. Nu, nene, trebuie ținuți în viață toți, cu orice preț. Știu eu că al meu își revenea dacă «insert rahat citit pe net despre ce doctorul trebuia să îi facă și nu i-a făcut, că e prost și a făcut școala degeaba, nu ca specialiștii de pe net». Opinie nepopulară: eu vreau să decidă un medic dacă mai am șanse sau nu, nu nea Ion din piață.

Restul articolului sunt idei despre care am mai vorbit.

Nu am simpatie pentru ăia care se agață de viață la final. Mamaie, toate dor, ce mai vrei? Ce mai speri? Ce mai ai de făcut? Acum, la 85, voiai să mergi la Părintele Haralambie, să te vindece? Ai auzit de la altă babă de un doctor bun care face minuni, dar nu ai întrebat că ăla pe care l-a vindecat avea 55, nu 85.

Hai să facem țara asta mai bună, hai să ne facem viața mai bună și mai ușoară și să nu mai sperăm că dacă trăim mai mult vom trăi mai bine.

Discutați cu soția/soțul ce vreți să faceți în cazuri din astea. Legal nu se poate, dar dacă ăla care răspunde de viața partenerului aude fraza cheie “poate îl ajutați să nu se mai chinuie” face ce trebuie. Să nu stea legumă. Știu, statistic, 5% își revin, și leguma mea e fix în marja aia, că a mâncat o dată o salată și i-au ieșit analizele bine.

 

Revenind. Ar fi frumos ca medicii să facă grevă până se votează le lege care să clarifice situația. Să se înceapă de undeva. Poate după aia fac același lucru și polițiștii care plâng că nu au proceduri. Și tot așa. Dar cum nimeni nu vrea să vindece România, mergem așa…

 

parinti-bunici-copii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

131 comentarii

  1. Asta e viața. Lucrezi la școală, la facultate, la servici, apoi ești dat afară și pe urmă nu mai are nimeni nevoie de tine.

    Comentariu apreciat.14411
    • Vine un moment cand trebuie sa lasi locul celor mai tineri. Daca ai 70+, esti aproape senil dar te cramponezi de locul unde muncesti, ca ai salariul mare, nu cumva meriti sa fii trimis la plimbare fortat?

      Indecis. Tu ce zici?4966
    • NOU
      #3

      Daca la 70 de ani esti de 2 ori mai bun decat aia tineri si produci de 2 ori mai mult poate problema nu e la tine

      Comentariu apreciat.13640
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3664
    • Nu ai cum sa fii mai bun la 70 de ani, te lasa puterile fizic, mental, scade concentrarea, nu tine de vointa, e biologie.

      Indecis. Tu ce zici?5534
    • E fix cum zice @Teo.
      In chirurgia din Romania e alta treaba: operez eu tot dinozaur de 70 de ani, sa nu iti dau tie ocazia sa evoluezi. Suporti cat suporti ca poate face mosul/baba avc si pleaca la pensie, pana iti bagi pl ca deja au trecut cativa ani si tu tot bati pasul pe locul si te cari din tara. Serios, nu aveti idee cat de hulpavi ( sau posibil paranoici desi ma indoiesc) sunt mosii astia chirurgi de 70 de ani.

      Comentariu apreciat.619
    • Eu zic sa ii facem politicieni pe ăștia de 70+.
      Măcar așa am avea o scuză de ce merge tara prost, că senili că..oh wait

      210
    • Desi in principiu aveti dreptate si multi dintre cei de peste 70 de ani tin cu dintii de postul lor, nu este corecta mentalitatea asta cu pensionarea obligatorie.
      Ar trebui sa existe teste si verificari periodice care sa stabileasca daca cei de 70 de ani mai au capacitatea de a lucra la nivelul necesar.

      Ca asa, daca ne luam dupa cat de capabil mai este cineva, am un feeling ca nici la munca pe santier nu prea mai ai aceeasi energie la 50 de ani cum aveai la 20 de ani. Si ce ar trebui sa se intample, sa te concedieze chiar daca ai experienta si sa aduca pe unul tanar ca sa ii dea sansa sa evolueze?

      Comentariu apreciat.283
  2. Cand nu esti in razboi nu ai de ce sa faci triere in functie de sansele de supravietuire. Ai resurse, iar daca nu ai sa faci sa ai ca nu te bombardeaza nimeni. Atat timp cat 1% dintre pacien tii carora medicii nu le-ar da sanse, scapa nu ai de ce sa faci triere. De unde stii ca al tau nu e ala 1 dintr-o suta?

    Comentariu apreciat.15727
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3267
    • @baliverne – fi atent un pic, nu este ironie, nu este mistoux!

      -mergem pe 5000000 de angajati (nu conteaza ca POATE sunt mai multi, luam cifra rotunda)
      -mergem pe premiza (falsa) ca TOTI au salariul minim pe economie, 3700 lei brut / 2200 lei net
      -statul opreste LUNAR 10% asigurari de sanatate, adica 403 lei
      -5000000*403=2015000000 lei sau 403000000 EURO
      -sunt aproape 5 MILIARDE de euro anual oprite din taxe (suma minima, ca uniii platesc la sanatate de zici ca setrateaza saptamanal la Viena)
      -conform astora ( https://appurl.io/gPFaz9YRVy ) ministerul sanatatii are cam 18500 de angajati
      – unde plm sunt banii ? Cum NU SUNT resurse?

      Comentariu apreciat.12313
    • Asa e, nu e normal sa existe triere fara o criza majora. Momentan nu suntem in niciun fel de criza, nu avem pandemii, nu avem razboi, nu suntem in nicio situatie exceptionala. Avem niste oameni la varf ticalosi si incompetenti care in loc sa gaseasca solutii au alte prioritati. Iar personalul medical, la fel ca si cel din alte institutii patronate de stat fac greve doar pentru bani nu si pentru proceduri si resurse. Fiecare pentru el.

      Comentariu apreciat.825
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2057
    • @Giaccomo nu ai inteles.
      Adib a zis ca 403.000.000 euro intra lunar.
      403.000.000 x 12 luni = 4.836.000.000 euro anual (aici a rotunjit la 5 miliarde)

      Comentariu apreciat.751
    • @Mihai sunt 5 miliarde de euro din care apoi trebuie sa tratezi vreo 14-15 milioane de oameni cu afectiuni mai usoare sau mai grave. Din care cateva milioane sunt copii, alte cateva milioane sunt batrani, mai sunt etnicii care nu cotizeaza cu nimic la buget si se lauda cu asta pana au probleme de sanatate. Mai ai vreo 3 mil de angajati in mediul privat care iti contribuie cu minimul pe economie si care reprezentau daca imi amintesc bine 50% din totalul de angajati la privat.
      Plus am mai zis, strict referitor la tratamentele din ATI preturile sunt prohibitive dupa parerea mea la achizitia a unor medicamente sau consumabile folosite in tratamentul medical.

      Indecis. Tu ce zici?1431
    • @Adib
      – in 2023 FNUASS a avut incasari de 44 miliarde de lei, vezi executie bugetara 2023
      – sunt 146.000 de angajati in reteau de sanatate a autoritatilor locale, vezi tabel bugetari publicat de Ministerul Finantelor
      – conform Eurostat avem cei mai multi medici pe cap de locuitor din UE

      Avem resurse, dar sunt prost alocate.

      Comentariu apreciat.502
    • @Mihai: Probabil @vali e de vina ca a vorbit de aia 5%. Dar procentul ala e o exagerare. In momentul in care nu mai reactionezi pozitiv la diverse medicamente sansele sunt mai mari sa iti revi fara medicamentul respectiv. Si nu, nu se intampla un miracol in ultimile zile fiindca te-ai rugat extra tare, din pacate.

      Mai ales in tara in care unori nici pansament specializat nu exista nici macar in sectii ATI/UPU trebuie sa exista un triaj, un moment din care nu mai acordam resurse mai multe decat ar trebui unui muribund. Cel putin nu pe sistemul ca „poate”. Si in special nu cand in asteptare stau oameni ce pot fi salvati.

      Indecis. Tu ce zici?923
    • @Adi @adib – My bad, chiar nu ma uitam pe an, căci bugetul ala anual, pentru o țară de 17 milioane de oameni, mi se par bani de semințe. 5 miliarde nu se folosesc doar pt salarii. Investiții (ca da se mai și investeste) , furturi, analize medicale, tratamente decontate, aparatura (ca da, se mai și schimba, nu în toate spitalele e doar hoție, se și renovează chestii dacă ieși din București), consumabile, utilități, iar furturi și o maximă ineficienta în administrarea fondurilor, în cele mai multe dintre cazuri.

      1010
    • @Mihai:
      Cati de alde Misu Schumacher poate tine in viata pe termen nelimitat sistemul romanesc de sanatate? Costul e estimat undeva la 7 milioane de euro anual.

      47
    • @Adib: ai văzut vreodată un decont de la spital? Eu am fost internata 5 zile și pe decont erau vreo 6800 lei. Nu am avut cine știe ce tratament, nu eram.imobilizata, n-am făcut perfuzii, iar mâncarea a fost îngrozitor de proasta. De aia nu sunt bani, ca se împrăștie de-a-n boulea

      241
    • „sunt aproape 5 MILIARDE de euro anual oprite din taxe”

      Daca le imparti la 20 de milioane, iti ramane praful de pe toba. Sistemul de sanatate costa mai mult de 250 de euro alocat de asigurat anual. In realitate alocam spre 12 miliarde de euro, dar tot e putin, pe la 750 de euro/asigurat/an.

      Media in UE e 3000 de euro/locuitor. Tarile bogate ajung si la 5-7000 de euro/asigurat.
      Aia au si PIB mare si mai si aloca 7-9% din PIB pentru sanatatea public, nu 4,5% ca noi.

      Nu zic ca nu se fura din greu. Da’ totusi, problema ramane. Prea putini bani. Platesc prea putini pentru prea multi.

      46
    • Nu-mi vine sa cred ce citesc pe aici. Efectiv vorbim de cazuri in care oamenii au fost omorati cu buna stiinta de catre medici si voi le luati apararea si numiti asta triaj.

      Toti care le luati apararea acestor medici sunteti niste scursuri la fel de mari ca si ei. Sper sa nu treceti vreodata prin situatia in care o ruda apropiata sa fie lasata sa moara pentru ca un medic a considerat ca sansele de supravietuire sunt prea mici.

      Comentariu apreciat.3912
    • @Cosmin, unde ne oprim cu triajul asta de care spui tu?

      Daca este un copil nascut prematur, il mai tinem la incubator 1-2 luni? Sau il lasam sa moara ca are sanse mici de supravietuire si folosim banii economisiti pentru a trata alte femei insarcinate?

      Daca un grup de adolescenti au plecat iarna pe munte si s-au ratacit, trimitem salvamontii si 2-3 elicoptere sa ii caute? Sau ii abandonam pentru ca sansele de supravietuire sunt foarte mici si resursele respective pot fi folosite pentru altceva?

      Daca un vas este prins de furtuna pe mare, mai trimitem Paza de Coasta sa incerce sa salveze pasagerii? Sau renuntam la operatiunea de salvare pentru ca sansele de reusita sunt reduse?

      Care este procentul limita sub care mai incercam sa salvam viata unui om?
      Cand are sub 5% sanse de supravietuire sau cand are sub 50% sanse de subravietuire?

      Indecis. Tu ce zici?3614
  3. E un tabu in Romania sa se vorbească despre moarte,chiar daca la vârsta mea nu ar trebui să mă gândesc,o fac totuși,mereu am spus că,decât legumă mai bine să mă lase să mă duc…adică eu nu mă bazez că vine copilu,nevasta,oricine să-mi de-a apa și mâncare,da sunt probabil situații în care chiar ai nevoie dar nu pe ultimul drum.

    Indecis. Tu ce zici?3816
  4. Dar aici nu despre asta este vorba! Oamenii ăia nu voiau să moară, familiile lor nu voiau ca ei să moară, s-au hotărât medicii să îi omoare, ca să bage pe alții să dea și ăia șpagă! De ce medicii să decidă cine și când moare? E viața lor? Nu e deloc vorba despre eutanasiere aici, ci despre crimă! Nici in țările alea spălate in care poți decide să mori asistat dacă vrei, tot tu sau familia decideți, niciodată doctorul!

    Comentariu apreciat.20726
    • Si am uitat să spun, reguli sunt, deocamdată regula e primul venit, primul servit. Vine pacientul, primește tratamentul până moare sau scapă (nu, nu doar pe hârtie îl primește, ci pe bune, nu înregistrăm una si facem alta, ca „nevinovații” ăștia) dacă nu mai e loc pentru altul (că moare prea greu moșu de 90 de ani dacă nu îi tai tratamentul) îl trimitem în altă parte, eventual facem scandal că nu-s destule locuri la ATI (in pandemie nu le mai tăcea gura, acum nimeni, nimic). Problema e că dacă îl trimiți in altă parte, șpaga tot in altă parte o va da!

      Comentariu apreciat.12220
    • lia, pornim de la ce s-a întâmplat acolo și extrapolăm. ne uităm după soluții și ce putem face mai bine.

    • NOU
      #28

      @zoso solutiile sunt simple. Mai putina șpagă ( la ministere, contracte spitale , Medici, etc) și construit spitale. La cât bani s-au furat, făceai 3-4 spitale pe regiune NUMAI cu locuri de terapie intensiva și nu mai ajungeai sa te plângi ca sunt paturi puține. Germania are aproape de 5 ori mai multe paturi de terapie intensiva la 100.000 de locuitori fata de România …..

      Comentariu apreciat.514
    • Oamenii aia au murit singuri. Nu vine niciun doctor sa zice “stiti, Gheorghe al vostru nu are sanse, tratamentele nu mai dau rezultate si de aici incolo nu mai putem face nimic. Asa ca e timpul sa veniti, sa va luati la revedere si poate sa stati cu el pana se duce”. Asa ceva nu se intampla! Bolnavul moare singur si familia e anuntata ulterior.

      Comentariu apreciat.680
    • Știi de ce decid unii medici cînd și cum să moară pacienții? Pentru că nu au nici o responsabilitate, au pasat-o pacienților cînd i-au pus să semneze hîrtiile înainte de operație. O mizerie de procedură.

      225
    • @Lia:
      Uite ce zice un medic ATI: daca tensiunea medie a pacientului sta sub 65 cateva ore organele vor incepe sa-i cedeze. Dupa cateva zile situatia e foarte clara – chiar daca creierul mai e semi-functional omul ala va avea mai multe organe distruse si sanse minime sa traiasca fara aparate (gen sustinut functia plamanilor, rinichilor samd).

      https://www.reddit.com/r/Romania/comments/1eryv51/spitalul_pantelimon_din_perspectiva_unui_medic/

      Problema in Romania e ca nu exista protocoale/legislatie pentru astfel de situatii (inteleg de la un prieten ca asociatia medicilor ATI a incercat sa impinga legislatie pe tema acum niste ani dar au primit mumu de la minister).
      Iar doctoritele de la Pantelimon au trecut chestii false in fise in loc sa ia o decizie intr-o comisie cu cativa medici si cel putin 1 apartinator (ca in Franta).

      Indecis. Tu ce zici?1816
    • @babu, de ce nu vine medicul ala de la ATI sa spuna public? De ce trebuie sa isi prezinte opinia pe Reddit?

      Si asociatia medicilor (aia de care ti-a spus prietenul tau imaginar) de ce nu face publica propunerea aceea pe care au trimis-o Ministerului Sanatatii in care cereau sa poata intrerupe tratamentul pentru pacientii cu sanse mici de vindecare?
      Iti spun eu de ce… pentru ca nu exista sau, daca exista, propunerea aia era un rahat neargumentat suficient.

      Si oricum nu conteaza, atata timp cat nu exista o procedura de intrerupere a tratamentului, ceea ce au facut medicii respectivi se numeste crima.

      Toate javrele (inclusiv tu) militeaza sub acoperirea anonimatului pentru lichidarea celor cu sanse mici de vindecare, pentru a face economie la buget. Adica exact ce au facut nazistii, care au lasat sa moara toate persoanele cu handicap si cu probleme grave de sanatate.

      106
  5. „eu vreau să decidă un medic dacă mai am șanse sau nu, nu nea Ion din piață”

    Intr-un caz ideal, da.
    Problema e ca ai uitat un cuvânt de inserat acolo: corupt. Medic corupt.
    Dacă medicul ala corupt are interese doar financiare, s-ar putea sa mori cu zile, doar pentru ca nu ai cotizat sau pentru ca alții au cotizat mai mult.

    Comentariu apreciat.13613
    • Nu un singur medic, ca nu e Dumnezeu. Trebuie comisie si reguli clare astfel incat sa se minimizeze riscul deciziilor gresite.

      Comentariu apreciat.376
    • Nici macar nu tine de coruptie. Un medic poate gresi si e un moment crucial. Dar daca 3 vad ca nu mai exista sanse si ca maximum ar fi sa amane 2, 3 zile moartea… atunci treaba e clara.

      158
    • @Cosmin, daca treaba este atat de clara, ar trebui sa aiba curajul sa se duca la familia pacientului si sa le spuna ca peste 1-2 zile vor intrerupe tratamentul.
      Astfel, ar avea sansa sa isi ia la revedere de la persoana draga si sa nu o lase sa moara singura, in chinuri, pe un pat de spital.

      Doar ca nu este nimic clar, ca altfel am avea proceduri puse la punct pentru luarea unor astfel de decizii. Sau am avea statistici facute de medicii de la ATI in care sa se arate ca 99% din pacienti oricum mor dupa 1-2-3 saptamani.

      81
    • @Andrei: Si cine zice ca nu se anunta familia ca nu mai e nimic de facut daca are vreo unul norocul sa moara in spital unde, nu moare in chinuri, ca i se acorda medicamente de durere? In fond, majoritatea pacientilor ce ajung la ATI intr-o astfel de stare nu ajung cu familii ce nu stiu cat de grava e situatia. Dar familia ce stie intr-un astfel de moment?

      Stii unde mori in chinuri? Acasa, unde nu-ti poate da nimeni doza suficienta de fentanyl cat sa nu suferi. Si din pacate sunt enorm de multe cazuri in care pacientii sunt trimisi acasa, ca nu mai e nimic de facut. Aproape ca ar trebui sa fie fericiti aia ce reusesc sa moara la ATI.

      33
    • @Cosmin, am o vaga banuiala ca medicii aia care au masluit fisele pacientilor si au mintit in legatura cu tratamentul acordat, nu s-au dus la rude sa le spuna ca vor muri in seara respectiva.

      00
  6. Scrii câteva articole OK apoi trântești câte una cu insula sau mai grav, ca asta. :(

    Comentariu apreciat.14419
  7. Eu mereu cand ii aud pe astia cu proceduri am aceeasi reactie: ba, ok, te cred, dar in cate locuri ai anuntat? Cate mailuri ai dat? Cate plangeri ai facut? Ah, nici una? Pai si atunci de ce te plangi?

    Dom sef sectie, n-am aia. Dom specialist, cum fac in cazul x y z, pentru ca n-am primit nicio informatie concreta. Dom director, nu pot face x daca y. Dom ministru, am incercat sa ceva, n-am primit nimic, please advise.

    Asta se aplica la toti astia care se plang ca n-au proceduri. Bun, si ai facut ceva in privinta asta? Ah, nu? Bine, atunci vorbim la anu.

    Comentariu apreciat.5512
    • Din discutii cu prieteni si cunoscuti din sistemul medical poti ajunge foarte usor omul problema daca tot reclami chestii. Si ulterior singura solutie e angajarea la privat sau plecarea din tara.

      Asociatia medicilor ATI au ridicat problema lipsei de proceduri/legislatie cu ceva timp in urma si au primit mumu de la minister (nu mi-e clar daca de la Rafila sau mai inainte).
      Iar in parlament avem o majoritate de covrigari gen Ciolacu si Ciuca cu competente 0 in orice atceva in afara de furat asa ca nu ma astept la minuni.

      132
    • Nu contest ca e cum zici tu, dar atunci macar sa fie asumat si sa nu se mai planga. Nu poti folosi argumentul „n-avem aia” cand tu n-ai incercat sa faci sa ai aia, pentru ca ti-a fost mai usor. Eu cu atitudinea asta am o problema, nu contest ca sistemul e putred.

      Problema e mai generala de medici. Daca stai la o bere cu oamenii astia, prin diverse institutii, toti tineri, toti porniti sa „faca altfel”, toti se plang de x y z. Dar cand ii intrebi ce-au facut practic, toti zic variatiuni pe tema spusa de tine. A, pai mi-as face rau singur. No, bun, atunci taci si zi de ultimu episod din Lost, nu te mai plange.

      102
    • @babu, este simplu sa spui ca asociatia Medicilor a ridicat aceasta problema. Doar ca tu esti nu simplu anonim de pe internet care spui ca ai auzit asta de la un prieten. Nu doar ca nu ai nici o dovada concreta, dar nici macar nu poti spune ca ai vazut cu ochii tai acest lucru sau ca ai fost implicat direct.

      Si eu pot sa spun ca am auzit de la un prieten de pe Facebook ca in muntii Bucegi sunt arme energetice capabile sa distruga toate armatele din lume. Dar asta nu inseamna ca este si adevarat.

      32
  8. Teoretic, ai dreptate pentru situatiile de genu 80-90-100 de ani in conditii de boala incurabila sau debilitatanta grav! Dar barbatul de la care a pornit scandalul asta avea 54 de ani!!! Si ce medici ar trebui sa ia deciziile astea? Aia care au facut facultatea pe pile?! Drogatii?! Aia care au promovat prin paturi?! Nu multumesc, medicii nu au nevoie de si mai multe drepturi!

    Comentariu apreciat.8813
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2453
    • @Bogdan
      Comentariul tău e ca și cum ai zice: „vrem imunitate!”.
      Să îți explic: pentru că prea mulți din breasla ta sunt corupți, iar oamenii s-au fript cu ei, de aceea acuma trebuie să dovedești că ești altfel.
      Eu am întâlnit și medici buni, care au empatie, își fac treaba cu devotament, cu profesionalism, la care am ajuns fără pile și nici măcar nu au insinuat că vor să primească o atenție.
      În cazul de față, problema este atât de evidentă încât orice om care trece pe stradă poate să vadă cu ochiul liber că peretele casei este strâmb și o să cadă. Dar meseriașul o ține pe a lui: trecătorii trebuie să aibă diplomă de inginer ca să vorbească.

      Comentariu apreciat.505
    • @casnica ai vorbit sa te afli in treaba. Aia de care vorbesti se feresc de specializari kkcioase cum e ATI de exemplu. Si am mai zis, asa e in Israel de exemplu. Se face comisie cu medici care sa analizeze cazurile grave sa se decida daca ca pompezi medicamente aiurea sau nu. Familia acolo nu are niciun drept de cuvant.
      Si legat de ce zice Bogdan ca idee, un medic ATI din Romania se angajeaza muuuult mai usor in Vest decat un ITst roman.

      Indecis. Tu ce zici?1528
    • asa. „Avea 54 de ani”. a rezolvat casnica problema bossilor. Ca d-aie e casnica.

      omu avea asa: MSOF (stie casnica, nu tre sa ii explic eu ce inseamna, eu mai prost am cautat pe google), bronhopneumonie, covid, pericardita constrictiva post TBC (pentru ailalti, nu pentru casnica, ea stie: a avut TBC si l-a durut in pula si nu s-a tratat), ICC clasa IV, BRS major, si evident sechele TBC

      da avea 54 de ani. Practic l-au „omorat cu zile” trecand panaceul numit nora la doza terapeutica, de la aia mamut care nu facea nimic.

      Indecis. Tu ce zici?1524
  9. „Diferența dintre Dumnezeu și un medic e că Dumnezeu nu se crede medic.”

    Comentariu apreciat.639
  10. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 949
    • Stai linistit, cine a vrut a plecat. Nu-mi zice ca toti cei ramasi in tara o fac de dragul pacientilor, nu vreau sa lesin de ras asa de dimineata. Au ramas pentru ca au salarii bune raportate la nivelul de trai cu tot cu inflatia din ultimul timp, plus altele care nu vor mai fi valabile in tari straine.

      Comentariu apreciat.487
    • Dacă știam că va veni discuția asta îi ceream o listă cu nume și prenume cumnatului care vindea Kent, blugi și cafea studenților la medicină (care se cazau vara pe litoral), necesare pentru a trece examenele…

      161
  11. Eutanasia salveaza Romania!

    214
  12. Cand te-ai ocupat in viata cu cacaturi, te cam agati la plecare de stalpul peronului.

    419
  13. „vrem reguli clare pe subiectul ăsta”, sure, hai sa mai facem un dosar cu sina, cu 100 de semnaturi si stampile, sa fim siguri ca toti pot sa se acopere.

    216
  14. „eu vreau să decidă un medic dacă mai am șanse sau nu, nu nea Ion din piață.”
    In cazul asta nea Ion din piata e familia ta care se gata de orice sa te tina in viata.
    Teoretic ar trebui sa te bucure, ca nu asteapta sa mori sa-si ia mostenirea in primire.

    Cum au spus si altii mai sus, daca ai sansa sa decida un medic nepregatit/spagar ti-ar mai conveni?

    Ok, facem legi si reguli, cum tragi linie care moare si care traieste? Dupa analize? Aia cu colesterolul 399 traiesc si de la 400 in sus mor ?

    Comentariu apreciat.374
    • care se agata *

      40
    • „Teoretic ar trebui sa te bucure, ca nu asteapta sa mori sa-si ia mostenirea in primire.” – TEORETIC :))
      Cand bunicul a stins dintr-o suflare toate cele 90 de lumanari, nepotii au inteles ca nici anul asta n-or sa aiba garsoniera din centru….

      „Ok, facem legi si reguli, cum tragi linie care moare si care traieste? Dupa analize? Aia cu colesterolul 399 traiesc si de la 400 in sus mor ?” – cam da. Ai alcoolemie peste X e penal, sub e civil. Asa sa fie si in medicina.

      421
    • @gicu
      „Ai alcoolemie peste X e penal, sub e civil. Asa sa fie si in medicina.”
      Next step : ai salariu 5000 lei traiesti, n-ai ..la gazare ca poluezi

      144
    • @dny
      Cum fac altii in tari cu apa calda?

      https://www.bbc.com/news/uk-england-essex-61829522

      35
    • Deci pana la urma a fost vorba de un proces si decizia unui judecator bazata pe testele facute de niste specialisti, nu de o regula generala.
      Asa ca despre ce vorbim?

      62
    • @gicu, esti dobitoc cu diploma.

      31
  15. „Acum, la 85, voiai să mergi la Părintele Haralambie, să te vindece?” Nu, hai sa ii lasam acasa, sa se spele familia cu ei pe maini. Ca familia tre sa se lase de serviciu, sa aibae cunostinte medicale, sa stie sa le faca injectii, sa le puna perfuzii. Statul se spala doar pe maini. Azilele groazei sau spitalele mortii. In rest, noi sa fim sanatosi, sa mai aprindem o lumanare, sa mai pupam o moaste ca ata putem face, in rest au grija dumnezeii nostri de noi, astia din politica si mai nou spitale si azile.

    Comentariu apreciat.563
    • Pai exact aici ajungem din nou si anulam orice progres facut daca nu facem o legislatie calumea.

      Ce facem, ii bagam pe toti in 3 aparate si ii tinem legume pana la 100 de ani?

      Daca nu ne convine sa moara in spital unde macar mor fara dureri, o sa ni dea pe toti din nou acasa.

      211
  16. De acord, daca discutia sau problema ar fi despre persoanele care sunt pe ultima 100 de metri si cu AVC si te miri ce afectiuni incompatibile cu viata. Doar ca la ATI cam stau persoane venite dupa operatii sau alte traume imediate care asteapta stabilizarea intr-un fel sau altul. Apoi devin ceea ce insinuezi tu si nu trebuie sa le tina pe ATI ci in salon sau unde naiba sunt duse.

    Vedeti, toate discutiile astea pe langa subiectul exact duc totul in derizoriu si nu mai stie publicul ce naiba se intampla si care e fapta.

    Treaba e simpla: daca legea zice sa nu omori omul la ATI, nu il omori. La fel putem dezincrimina si bombardierii pe drum care nu respecta legea. Le cautam scuze si motive.

    Comentariu apreciat.525
    • Cred ca nu pateau nasoale cei veniti in ATI dupa apendicita. Si care a doua zi deja plecau….

      Indecis. Tu ce zici?824
    • @gicu : acelasi lucru il faci si tu, duci discutia la dracu in praznic. Ramai la fapte, nu baga apendicite de la tine

      162
    • @Gheorghe: Invers. Ce faci cand nu ai loc la ATI sa-l bagi pe ala post-operator fiindca il ti superficial in viata pe cel ce nu mai are sanse de scapare?

      Despre asta e vorba. Asta e situatia din teren. Cum ar fi sa-ti moara sau sa ramana cu sechele o ruda pentru ca a facut o complicatie simpla de la anestezie si fiindca nu a fost monitorizata cum trebuie? Sau nu a mai existat suficienta medicamentatie? Sau aparate de respirat… Si totul fiindca in ATI nu era loc din cauza unei persoane ce oricum nu mai are nici o sansa.

      Nu zice nimeni ca trebui omorati oamenii. Pur si simplu nu trebuie prelungita agonia dupa un anumit punct. Iar punctul ala ar trebui stabilit de societate si decizia cand s-a ajuns in punctul ala ar trebui luata de medici. In momentul de fata e un fel de anarhie unde fiecare medic decide cum e mai bine (majoritatea timpului impreuna cu familia ce e anuntata ca nu se mai poate face nimic).

      811
  17. Intr-o alta viata am absolvit Univ de Medicina si Farmacie, dar spre bucuria mea nu practic. Am afaceri non related.
    Pentru ca sunt o persoana care imi place sa inteleg fenomenele fizico-chimice, am avut mari dezamagiri in facultate, pentru ca:
    – stadiul actual al medicinii este extrem de primitiv dpdv al intelegerii mecanismelor fizico-chimice.
    Acem niste butoane mari, cu care ne jucam ca maimutele. E ca si cum ai avea un set de chei tubulare, dar trebuie sa lucrezi cu microscopul.
    In Romania ti se cere de la acoala sa faci minuni ninja cu Stetoscopul si Tensiometrul.
    Ti se preda medicina de la Corol Davila, cu mare accent pe Semiologie (un fel de dr House in mizerie)
    – majoritatea medicilor si profesorilor NU inteleg mecanismele, dar invata pe de rost (si uita) materia si de aici apar problemele.

    Voi va asteptati la minuni de la niste oameni (medici) abrutizati deja de nivelul de munca si de mediul de lucru toxic.
    Deja nu mai e vorba doar de bani (salariu sau spaga). Spitalele romanesti sunt in continuare un mediu de munca extrem de toxic, cu ierarhie feudala, iar la ora 13 nu mai e nimeni pe saloane, toti au plecat la privat.

    Vorbeam zilele trecute cu un prieten care practica medicina doar la privat si mi-a spus ca e groaznic ce se intampla de cativa ani.
    De unde vede el (radioterapie), la stat nu te mai opereaza nimeni, de mai nimic.
    Totul se face la privat si in mult prea multe cazuri de pomana, ca e tardiv si tot o fac pe bani grei.

    Ca sa il citeze pe un profesor mare „… vrei sa mori la stat? Opereaza doar studetii, vrei sa invete aia pe tine? Daca vrei sa te operez eu, vii la clinica mea”.
    De prea mult timp la noi a invata pe cineva inseamna ca acel cineva iti fura painea.
    Asta e sistemul.

    Tot sistemul este putred si corupt pana in cele mai mici cotloane, pentru ca e un mecanism de adaptare la monopulul Casei de sanatate a statului, care de 20 de ani din motive obiective mentine subfinantat sistemul.

    Ai zice ca e „ïeftin si bun”, doar ca nu e nici ieftin, nici bun, mai ales pentru cei care platesc CASS lunar de pomana.

    Comentariu apreciat.486
    • „Totul se face la privat si in mult prea multe cazuri de pomana, ca e tardiv si tot o fac pe bani grei.”

      Foame de bani!
      https://www.youtube.com/watch?v=XhgTIoChvsA

      00
    • Un mic amendament la mica ta expunere ar trebui facut. La ora actuala Romania are o populatie rezidenta de 19 milioane de locuitori ce sunt beneficiari directi cand vine vorba de asigurare de sanatate, din astia in jur de 5-6 milioane platesc CASS-ul ca ar fi salariati. Sigur la asta se mai adauga si alti oameni care platesc CASS ca au venituri extra, dar e alta discutie. Practic raportul de cotizant beneficiar este de 1 la 3. Acum vino si spune-mi ca problema este doar a CNAS ca are monopol inca odata.
      Nu iau apararea CNAS si a smecherilor de acolo, dar cand ai mai multi beneficiari decat cotizanti la acest sistem rahaturile din sistem se intampla ca ne place sau nu. Asta venind ca o complementare asupra calitatii umane sa nu zic profesionale a celor ce alcatuiesc sistemul sanitar din Romania.
      La tot tabloul asta adauga si meteahna romanului de a veni pentru orice problema pe care o are in camera de garda sau cum unii folosesc spitalul ca centru spa pentru cei din familie de sarbatori cand nu vor sa se incarce.
      Pur si simplu toata lumea abuzeaza de sistem si daca iese treaba bine, daca nu ne scandalizam si facem istericale. Solutii cum am spus nu prea exista intrucat oamenii nu se schimba, iar idei de tipul privatizare a sanatatii sunt bune pe hartie insa tot oamenii or sa le implementeze. Introducerea coplatii intens vehiculata in trecut ar rezolva o parte din problema, dar nimeni nu o va face caci electoral costul e imens.

      173
    • NOU
      #75

      ăia cu mers la UPU cu dureri închipuite, doar că vor analize, ar trebui lapidați;
      aia cu „spa”-ul de sărbători este și nu este; de paște, dar mai ales de crăciun, cînd oricine vrea să bage piftie și friptane cu familia, spitalele rămîn neocupate; și pentru a-și lua bani de la casă, doctorii au „clienții” lor, de regulă bătrîni, cronici, fără familii p’aproape, pe care îi „invită” la traduționala internare; este win-win, unii prezintă deconturi, babele (mai ales) nu-și petrec sărbătorile singure…

      66
    • @costicămusulmanu
      Aia care vin la UPU pentru analize o fac pentru ca asa au fost obisnuiti de anumite persoane din sistem. Nu stiu cat mai este de des fenomenul, dar inainte de pandemie era destul de des intalnit. Atat in cazul alora cu analize, cat si in cazul celor care vin la „spa” tratamentul si ingrijirea medicala costa si de undeva banii aia trebuie sa vina.
      Asa ca frumos ne trezim ca nu mai avem una alta sau ca plafonul s-a terminat. Si de aici incepe cercul vicios prin care se doreste „eficientizarea” sistemului. In Romania reclamele la medicamente sunt aproape un sfert din calupul publicitar cand e prime-time, farmaciile ajung sa fie mai dese ca shaormeriile. Suntem un popor de ipohondrii obisnuiti sa ni se dea si sa fim rapid rezolvati. Cand orice roman neaos se muta prin alte tari cu apa calda si descopera ca sistemul nu este asa de apropiat de cel romanesc si ca totusi mai trebuie sa dai bani, brusc descopera ca n-are nimic.
      Maine daca s-ar introduce coplata chiar si cu sume infime pana in 100 de ron pentru orice chestie inchipuita urgenta si care se poate rezolva cu un paracetamol, multi vor descoperi ca probleme lor nu sunt asa de grave. Si nu trebuie sa platesti atunci iti vine frumos factura acasa si alegi ce faci. Insa sunt sigur ca o sa apara unul/una care sa-mi spuna cate impozite a platit el/ea si cum statul trebuie sa stea capra pentru el/ea fara sa inteleaga ca statul nu a dat si nu da doi bani pe acea persoana.
      Problema este in principal la personalul medical care se comporta ca o casta superioara, dar sa fiu sincer nu-mi este rusine nici cu poporul care are pretentii de servicii medicale de lux desi contributiile sunt de sarac.

      94
    • @RaduS pai…corpul omenesc e destul de complex si plin de elemente de cacat. Si medicina e chiar tanara. Normal ca inca sunt domenii unde se merge pe trail and error.
      Se inteleg unele mecanisme, altele sunt la ghici.

      43
  18. Stim cu toții cum se va decide cine are șan$€ mai mari la viață. De aceea nu are nimeni încredere că selecția va fi una reală că se poate scrie pe foaie una și realitatea să fie alta. E foarte ușor să jonglezi cu astea și să te acoperi cu hârtii. Îi poți face analize la pacient înainte să îi dai doza de tratament și spui că i-ai facut analizele după administrarea dozei și uite că nu mai răspunde la tratament. Deci pleacă. Vine altul cu șan$€ mai mari într-un plic alb.

    De asemenea poate să fie și cazuri în care omul a cotizat 30-40 de ani la sănătate, nu a fost un abonat al spitalelor, nu a fost o povară pe sistem, iar la bătrânețe poate ajunge la spital. Nu îi dai o șansă?

    Comentariu apreciat.334
  19. Nu am vazut niciodata bugetari sa faca greva pentru lipsa resurselor materiale/umane sau a conditiilor de munca (ma refer la cele care au impact asupra cetateanului, in slujba caruia sunt platiti, nu a lor direct). Doar banii ii scot pe astia in strada, imbuibatii pamantului.

    Comentariu apreciat.302
  20. O sa mi-o iau pentru ca zic asta, dar recomand o discutie amicala cu niste medici care lucreaza in spitale ca sa intelegeti mai bine problemele cu care se confrunta in sistem.

    E hilar sa iti imaginezi ca medicii ar iesi sa protesteze ca nu au protocol de sfarsitul vietii, cand ei trebuie sa faca scheme ca sa aiba medicamente in spital pentru pacienti.

    De curand imi povestea un chirurg de maxilo-faciale ca daca ar da anestezie dupa protocol la absolut fiecare pacient, dupa o saptamana si jumatate, maxim doua, ar intra in concediu pana la sfarsitul lunii pentru ca pur si simplu nu au suficient pentru toti pacientii. Asa ca da mereu minimul minimului posibil ca sa nu simta pacientul durere si ca sa ramana cu doze extra ca sa poata opera pacientii pentru restul lunii.

    Un alt medic de infectioase imi povestea cum toata iarna inainte sa porneasca la spital trece pe la farmacie sa cumpere nurofen pentru copii pentru ca spitalul nu (mai) are si e plin de copii virozati pe care nu ii poate lasa in aer.

    Cum sa iesi sa protestezi pentru niste lucruri aproape abstracte care afecteaza un procent infim din pacientii din Romania cand tu nu ai cele mai de baza lucruri ca sa poti sa iti faci treaba civilizat?

    V-a luat presa mintile cu „doamna cu coasa” si alte aberatii de genul.

    Indecis. Tu ce zici?3048
    • Cand a fost vorba de salarii au iesit sa protesteze pe orice vreme, cand e vorba de lipsurile pe care le insiri nu iese nimeni, dar cumpara Nurofen si rationalizeaza anestezia.

      Mai ce medici dedicati.

      Comentariu apreciat.499
    • asta cu personalul medical care cumpara medicamente pentru pacienti cant-o la alta masa.
      nu demult a fost o ancheta intr-un spital, dupa ce a aparut in presa un filmulet cu asistente care-si imparteau pachete cu medicamente dupa aprovizionarea pe sectie.
      imi spui tu ca asistentele cumpara de la farmacie nurofen!!!

      Indecis. Tu ce zici?3412
    • Si unde sunt protestele alea pentru ca nu isi pot desfasura activitatea? De cate ori pe zi iese colegiul medicilor sa spuna “ba nu avem X si Y”? Exact. Toate protestele au fost pentru bani mai multi la salariu.

      Ce chirurg iti face anestezie? Chirurgul taie, anestezistul se ocupa cu anestezie.

      Pe doctorul care cumpara Nurofen banuiesc ca il cheama Steve Jobs sau ceva ca altfel cumpara Ibuprofen sau alte alternative care sunt in unele cazuri chiar si 1/3 de pret fata de Nurofen. Pe langa asta, cum adica toata iarna trece pe la farmacie inainte de a pleca spre spital? Niciun farmacist nu o sa comenteze ca iei 4 cutii de “Nurofen” in loc de 1, mai ales daca ii arati si parafa de medic.

      Las-o asa ca macane.

      Indecis. Tu ce zici?289
    • @miriam: cine a zis ceva de mirificile asistente? eu vorbeam de medici.

      @mofo, aseaza-te si citeste mai atent.

      E vorba de chirurgie maxilo-faciala, unde de multe ori se face anestezie locala, de multe ori facuta chiar de medic (gandeste-te la operatii la dinti si in zona gurii).

      E amuzant ca intrebi unde sunt protestele, l-as intreba pe medicul asta infectionist care-i treaba, dar e putin ocupat ca a intrat in garda de ieri dimineata la 8 pana astazi la 8, si acuma e in spital inca vreo 3-4 ore pana cand poate in sfarsit sa plece acasa ca sa doarma ca maine la 8 iar e la spital. Ar putea de exemplu maine dupa-masa sa iasa la protest ca asa i-a cerut mofo, mai ales ca acuma e vacanta la UMF, si nu mai are ore de predat dupa programul de la clinica. Am sa-i propun.

      Indecis. Tu ce zici?1722
    • Ti-am zis ca macane si sa o lasi asa.

      Anestezia locala este atat de banala incat orice cabinet stomatologic sau manichiurista care injecteaza botox are acces la ea. Cu alte cuvinte, in caz de forta majora ii spui pacientului sa-si aduca, nu administrezi tu dupa ureche.

      In cazul protestelor te mai intreb o data: cum de se pot face proteste pentru salarii? Sunt toti medicii de garda 24/24? Unde-i colegiul medicilor? Unde sunt sindicatele din sanatate? Cum de aia de la Pantelimon au inceput un protest in secunda 2?

      Indecis. Tu ce zici?289
    • Unii. foarte multe spitale nu au bani pentru ca dau salarii unor paraziti de medici care nu lucreaza nimic. (70-80% din bugetul unui spital merge pe salarii)

      Mai ales in spitalele universitare unde se fac integrari fara rost la toate parnaile de medici pentru ca pile.

      Cand eu am chirurg in spital care are 20 de operatii pe 6 luni si asta e peste medie… pe sectie cu 12 -15 chirurgi… primii 5 au mai mult decat restul la un loc.

      asa e peste tot… deaia nu sunt bani. proportia de medici implicati si care lucreaza e de 1 la 10. 1 harnic 10 paraziti.

      aproape toate spitalele sunt sub contractul cu CNAS in Romania, adica nu-si fac banii ca nu au pacienti…

      00
  21. Increderea romanilor in sistemul medical nu a fost niciodata ridicata, dar oamenii s-au descurcat cum au putut. Problema sau problemele au aparut cand tara s-a mai modernizat, oamenii au iesit din tara si au vazut prin alte tari cum se misca treburile. In Romania cand vine vorba de sistemul sanitar joci ruleta ruseasca si cu asta am spus totul.
    Ceea ce m-a frapat la povestea de la Spitalul Pantelimon nu au fost gesturile intrucat sansele de supravietuire pe ATI sunt mici si in alte tari, daramite in abatoarele numite spitale din Romania. M-a frapat faptul ca omerta a fost sparta si oamenii de acolo au documentat si au inceput sa vorbeasca deschis despre asta. Cine s-a lovit de sistem stie cat de opaca e treaba cand cineva ajunge acolo, nu si acum. Iar asta ma duc brusc cu faptul ca fie au murit diverse persoane care aveau legatura cu personalul de acolo sau cu cineva cu o oarecare influenta sa nu zic putere, dar sunt doar speculatii.
    Odata izbucnit scandalul scenariul si muzica a inceput sa mearga in directia bine stiuta, societatea de ATI s-a coalizat cu medicii in cauza, au inceput eternele dispute ca medicii legislisti nu stiu medicina si alte vrajeli sau ca procurorii nu stiu medicina. Dupa ce spectrul catuselor si al puscariei a intrat in schema brusc discutia s-a mutat timid in directia pe care descrisa de tine si Cristian Grosu. Pana atunci silenzio stampa aveam de toate si nu sunt probleme.
    Si asa ajungem in punctul in care realizam fara sa ne dorim asta ca problema sistemului medical nu a fost niciodata una financiara sau de alta factura. Problema sistemului medical din Romania SUNT OAMENII CARE IL ALCATUIESC, iar acum o vedem la prima mana.
    Toata agitatia din ultimele zile a aparut pentru ca situatia este destul de grava, iar ceea ce se intampla la Pantelimon nu ar fi un caz singular. In cazul de fata se tot incearca schimbarea incadrarea juridica care sa nu duca la puscarie multa de preferinta spre deloc.

    Comentariu apreciat.382
  22. @GeorgeC
    Zici că medicul respectiv cumpără nurofen pentru copiii pacienți internați în spital?
    Când sunt viroze îi plin de copii internați sau la urgențe. Cumpără câte 10-20 de sticle pe zi din banii lui tot sezonul?
    Dacă nu detaliezi, permite-mi să nu cred, sau a fost o excepție din ceva motiv. Vreau să cred că medicul acela a cumpărat nurofen în mod excepțional pentru niște copii fără posibilități financiare.

    Eu dacă am ajuns cu copilul la doctorul de familie, ne-a dat rețetă și am cumpărat medicamentele. La urgențe îți dă o doză pe gratis și te trimite acasă (și îți cumperi de la farmacie) sau te internează. La internare, dacă nu au medicamentele necesare, îți dă rețetă și mergi tu la farmacie să le cumperi.

    245
    • Mai e exceptie daca se intampla regulat?

      Spitalul de infectioase ramane regulat fara fonduri si fara medicamente prin urmatoarea schema: vine o persoana neasigurata transferata prin Urgente. De aruncat nu pot sa o arunce in fata spitalului, ca se lasa cu televiziuni + ceva prostie cu juramantul lui Hipocrate.

      Asa ca ii acorda ingrijire pana cand poate pleca pe picioarele ei acasa, timp in care se consuma resurse cu ea care nu pot fi decontate de casa de asigurari.

      Rezultatul direct e ca spitalul ramane de multe ori iarna fara fonduri si medicamente inainte de sfarsitul lunii. Ce pot sa faca medicii? Sa iasa in strada sa protesteze ca ce?

      Indecis. Tu ce zici?1419
    • @George, da-mi voie sa evidentiez pentru ceilalti punctul tau de vedere: “ceva prostie cu juramantul lui Hipocrate”. Asta e problema, calitatea umana lipsa ( dupa fraza asta, se pare ca si tie iti lipseste)

      1613
    • @Iulian: Sper ca nu sugerezi ca ti-am supraevaluat inteligenta cand am presupus ca te vei prinde si se se vor prinde colegii comentatori ca e ironica remarca cu Hipocrate.

      1011
    • Daca esti internat in spital AR TREBUI sa iti dea spitalul, doar ca nu are , asa ca iti aduce familia, daca poate sau doctorul daca e situația deliciata.

      83
  23. Sa zicem mersi ca avem sistemul medical pe care il avem, si sa vedem cum il putem imbunatati.

    415
  24. Am oarece tangență cu sistemul medical dar nu am să mă refer strict la asta pentru că nu e domeniul meu. Am să mă refer la domeniul de unde îmi iau salariul și care e clădit in mod asemănător, fiind tot bugetat și capusat cam la fel. Zic comentatori că nu se cer proceduri și bugete când se iese in stradă. Sună asta cam cum spuneau unii reprezentanți ai ordonatorului de credite cursanților naivi zilele trecute. „Nu sunt bani in teritoriu pentru strictul necesar? Nu cere nimeni, că vi s-ar da. Nu se cer bani pentru că nu vor să deranjeze conducerea”. Administrativul: „haideți să vă arătăm mormanul de rapoarte prin care se cer zilnic bani și materiale pentru strictul necesar. Altceva ce să facem? Să intrăm peste ei și să-i jefuim ca in ‘907?”
    Nu se cer proceduri. Vin doi mai șmecheri din eșalonul superior să mă ancheteze într-o chestie. Profit de moment să le spun că procedurile sunt praf, actualizate ultima dată în 2016, că nu mai au nicio legătură cu realitatea și că stă în puterea lor să ne ajute, să facem cu toții ceva să le îmbunătățim. „Da, aveți dreptate, o să facem, o să dregem, o să înaintăm rapoarte la București”. Doi ani mai târziu nimic.
    Da, am intrat în sistem convinsă că el poate fi reparat doar din interior. Încă mai cred, altfel aș fi plecat demult afară unde as fi făcut aceeași meserie pe bani de trei ori mai mulți. Încă mai caut soluții, poate sunt naivă, dar asta e, îmi asum. Dar nimeni nu poate să vină la mine și să-mi spună că am tăcut, că n-am cerut.

    224
  25. ce e simbolic pentru Romania e ca tot scandalul asta de la Pentelimon a inceput pentru ca asistentele aveau ceva ciuda pe doctorite (sau alti colegi) si au vrut sa se plateasca niste polite, nu ca ar fi vrut cineva sa faca dreptate sau sa fie actul medical mai corect.

    Indecis. Tu ce zici?308
    • Sincer asta mi se pare cel mai aiurea, asistentele alea modificau tratamentele de capul lor de 3 ori pe zi si nu se scandalizeaza nimeni?

      Oare de cate ori au mai modificat ele de capul lor tratamentele in trecut?

      1414
  26. Un profesor ne-a spus odată o poveste didactică, care suna aproximativ cam așa: la o secție de ATI erau cinci persoane, dar erau resurse să fie salvați doar patru. Cei cinci erau un fost condamnat, o prostituată, un copil, un bătrân și încă unul. Întrebarea era pe cine să sacrifice. Era greu de ales pentru că fostul pușcăriaș plătise deja pentru fapta lui, copilul era copil, la prostituată nu mai știu argumentul, în fine, bătrânul plătise toată viața lui asigurări medicale. Dacă sacrificai bătrânul,cine ar mai plăti asigurări de sănătate dacă poți fi sacrificat pe criterii de vârstă? Sistemul de aigurări s-ar fi prăbușit. Concluzia în poveste a fost că s-a tras la sorți.

    Dacă nu sunt resurse să fie oamenii tratați ca oameni, atunci cei peste, să zicem, 60 de ani, să nu mai plătească CASS. Că poate la 65 li se întâmplă ceva și ajunge „de lăsat”. Hai că încet-încet ajungem ca în Germania anilor 30.

    Indecis. Tu ce zici?2113
  27. Eu i-am tot sugerat sotiei ca daca din x motive ajung in situatia in care sa ma chinui sau mai ales sa ii chinui (ea si copilul) as prefera sa am optiunea de a lua o pastila sau de a apasa pe un buton si sa ma duc linistit…
    Inca mai crede ca glumesc…

    109
    • Păi poate că ar trebui să dai in scris, pentru că altfel, ghici ce, va face cum va considera ea și prejudecățile din jurul ei, nu cum dorești tu. Nu mai departe avem exemplul din zilele trecute, când un artist de la noi a fost îngropat deși se știa opțiunea sa clară pentru incinerare. La noi încă nu există respect real pentru persoane și dorințele lor, ci doar pentru cutume sociale de ev mediu și parerea lumii adică cea social acceptată.

      Indecis. Tu ce zici?228
    • @Ambra: doar de curiozitate întreb: cum se face cu „dat în scris?” mergi la notar și declari ca atunci când ești leguma sa îți faca procedura X și când mori să te incinereze/îngroape.
      Totuși cine te supraveghează să stie că ai ajuns la spital și să pună în aplicare dorințele tale în caz că ești legumă?
      Spitalul sigur nu trimite notificare la toți notarii de genul „este cineva împotriva procedurii X? să spună acum sau să tacă pentru totdeauna”

      73
    • @AdroadSD

      Ce fel de pastilă?
      Nu ipoteze, concret.

      22
    • in Romania nu exista procedura pentru eutanasie.Degeaba dai declaratie la notar,nu are nici o valoare.

      42
  28. NOU
    #105

    Cum iesisera ei micutii, acesti zei ai Romaniei, cu amenintarea „ne dam toti demisia”!!! Dupa s-au dus frumos acasa, au facut calculele: stai ca vine rata, stai ca e si amanta, mai e si leasing-ul ala la X5…. :))) Brusc le-a trecut moralitatea.

    Indecis. Tu ce zici?319
  29. Deci daca ai 85 de ani ar trebui sa fii „de lasat”. Atunci hai sa nici nu mai platim asigurari ca parca n-as vrea sa se risipeasca banii pe altii. Ori ii risipeste pe mine, ca sa incerce sa ma salveze, ori sa nu mi-i mai ia deloc.

    262
  30. In urma cu vreo 6 ani unui prieten american i-a facut sotia (in jur de 65 ani) AVC. A gasit-o cazuta in casa, chemat salvarea si pusa imediat in coma indusa. Doctorii i-au explicat lui ca sunt sanse de recuperare, dar ca in cel mai bun caz va fi paralizata pe o parte.
    A asteptat sa vina si sora ei sa o mai vada o data, si apoi a acceptat sa o deconecteze. Pentru ca discutasera inainte si aveau inclusiv o chestie semnata ca daca se ajunge in situatii de genul asta cu sanse mici de a avea o calitate a vietii ca inainte, sa nu continue.
    Suna crunt dar pare si corect in acelasi timp.

    Eu asta as vrea, nu sa decida un medic daca mai traiesc sau nu, ci familia cu care am discutat in prealabil.

    186
  31. Am 40 si ceva spre 50 si, daca as avea o pensie cat salariul de acum (aprox. 1000 €) as lasa locul meu unuia mai tanar. Doar ca, din pacate, nu se poate.
    Referitor la plecarea finala, as vrea sa fiu incinerat si o parte din cenusa sa fie aruncata in mare, o parte pe munte si o alta ingropata la radacina unui copac.

    57
    • Asa a vrut si Covaci daaaar ” … a explicat că incinerarea nu a fost posibilă pentru că nu apare în testamentul oficial al lui Nicu Covaci, iar dorinţa familiei a primat. „

      111
    • de unde stii ce a vrut covaci? ca a scris un ziar ca ar fi zis un coleg de trupa asta si au preluat si altii? pune botul lumea la orice vede in presa

      12
  32. Trec prin asta chair acuma cu tatal meu intr-un spital din afara. A fost admis pentru pietre la rinichi, s-au rezolvat, dar intre timp a facut pneumonie si a avut mult timp saturatia de oxigen mica. Doctorii ne-au recomandat sa consideram sa intrerupem tratamentul, creierul fiind afectat plus dementa, plus alte probleme de sanatate care il vor tine numai in spital in stare vegetativa. Acuma e in paliatie, il tin fara dureri…

    81
  33. NOU
    #113

    Problema e ca nu prea ai cum sa faci greva pentru ca… lucrezi cu oameni care atunci cand vin la spital, de cele mai multe ori trebuiau sa vina cu mult timp inainte si atunci chiar au nevoie de ajutor, mai ales in spitalele cu flux mare de pacienti. Efectiv, nu ai cum pentru ca atunci risti sa ii pierzi si nu ca pacienti, ci… de tot.

    Asta e valabil pentru cele mai multe sectii de interne, de chirurgie (mai putin cele cu cazuri elective), u name it. Nu mai vorbim de interne sau ATI. Si tocmai de aceea, lucrurile merg pe burta, pentru ca da, intr-adevar s-ar misca ceva in directia potrivita, dar cine isi asuma victimele colaterale pana la functionarea eficienta in cadru legal? Ca nu vrea nimeni sa fie tap ispasitor si sa fie pedepsit exemplar, in dulcele stil clasic al justitiei romane. Ai muncit 6 ani in facultate, minim 4 in rezidentiat, zeci, sute de garzi neplatite pentru ca mai apoi sa-ti risti licenta de libera practica? Nope, merci.

    Tocmai de aceea o sa se inceapa medicina defensiva, cu tras de pacienti pana cand nu se mai poate, pana vine Sf. Petru himself sa ii ia, astfel incat spatele sa fie asigurat. Asta inseamna ATI blocat cu lunile pentru cazurile fara speranta, deci mai putine operatii, indiferent de nevoi. Si ghiciti ce, cine o sa opereze in continuare pentru ca ei se va face loc? Marile somitati, adica fix aia spagarii cu relatii, aia pe care toata lumea ii vrea afara din sistem, dar care sunt bine ancorati. Deci da… asta a vrut poporul cu setea asta de sange pe care a afisat-o in perioada asta, asta o sa primeasca, cu toate downvote-urile pe care o sa mi le iau acum.

    1310
  34. Dacă românii ar fi avut probleme cu situația asta din sistem, toți ar fi devenit – temporar – staliniști până rezolvau și de n-ar mai rămâne cadru medical pe întreaga țară + cadrele din facultăți.

    Gata — am scris eu partea la care toți se gândesc dar nu vor s-o afirme.
    Valabil și pe politică, poliție/serviciu, justiția pe care o apărăm™, baroni locali, șefi/patroni/manageri de business/corporație ș.a.m d.

    Faptul că nu se va întâmpla asta, și că românii au prostul obicei să se vaite & așteaptă ca sistemele să se autocorecteze de la sine… mda

    99
    • Si ce pui in locul medicilor ? ii aduci din Asia ca la Glovo ?!
      Ca am o veste pt tine. Aia si pe medicina sunt pamant si te omoara din prostie. Era sa mor din cauza unui shaman dintr-asta ratacit pe aici care prescria calmante cat pt un elefant pt o amarata de apendicita.
      Discutia asta e cam asa:
      – avem o parte din populatie care se trage pe cur la plata taxelor, platesc 5 lei si au pretentia sa fie tratati de 500, deci eu nu sunt corect cu statul dar statul sa fie corect cu mine
      – si avem sefi de sectie care sunt presati de directori sa fie atenti la consumarea tratamentelor sau consumabilelor din ATI, sa nu creada cineva ca aia de la Pantelimon de capul lor ii lasau pe aia gravi sa moara
      Plus presa care mana populatia dupa cum vor astia de la putere.
      Nu trebuie sa cercetam mai departe, doar ii scoatem pe doi-trei trepadusi tapi ispasitori, pt ca altfel daca ne uitam mai in detaliu vedem ca sunt niste baieti cu legaturi prin servicii care fac import de medicamente si carora le-ar fi afectat profitul daca am umbla la preturile de achizitie.

      109
    • @N

      Și ce pui în locul medicilor?
      Îi aduci din Asia, ca la Glovo?!

      Întrebare previzibilă, răspuns previzibil: nimic.
      Nimic!

      Un an, doi ani, trei ani, zece, cinșpe, o sută dacă e nevoie, nu avem cadre medicale și nici facultăți cu cadre.

      Zicem ONU-ului (că de-aia e ONU) că avem o problemă ce va necesita asistența lor pe un deceniu sau mai multe decenii, Crucii Roșii Internaționale, Medicii fără Frontiere, asociațiile de universități medicale universitare de pe întreaga planetă – toți și pe unde se poate – se rade totul la zero și începem construcția de la zero.
      Cu toată rușinea însușită – dacă asta vă freacă cel mai mult – da’ știm că se face o megatreabă de interes public pentru totdeauna…

      Altminteri, tetică, nu faci altceva cu întrebarea aceea decât să semnalezi – tipic românului – să nu se schimbe nimic de grija/frica aia că nu mai are de ce să se plângă.

      Este bizar de observat dar am ajuns la concluzia fatidică cum că românii – noi, voi – nu vor să se schimbe nimic deoarece vor pierde un subiect de discuție despre care să se vaite.

      Nu tu aia, nu tu aia, nu tu aia, nu tu aia, nu tu aia, nu tu ailantă, nu tu cealaltă, nu tu astalantă, nu tu cea din urmă, nu tu cea de după…
      OK, ce plm vrei/vreți să se corecteze, cum???!!!???!!!???!!!

      Nu vreți să ucideți pentru ca binele vostru (atât cât e) să nu depindă de răul, răutatea, din întreg sistemul medical, cu tot cu politicieni, servicii, pile, combinații, relații!?!
      OK!
      DAR… Dar… dar… dar nu te mai văita și acceptă că tu, cu tine însuți, nu te interesează – real – de viața ta, ălor tăi, ai altora.
      Toarnă-ți cenușă în cap și nu te mai văita, fiindcă în sinea ta, tu nu vrei să se corecteze ceva, fiindcă nu mai ai subiect de discuție la cafea & țigară. Câte zile sau ani mai ai pe Pământ, aici sau în străinătate…

      Că am o veste pentru tine. Ăia și pe medicină sunt pământ și te omoară din prostie. Era să mor din cauza unui șaman dintr-ăsta rătăcit, pe aici, care prescria calmante cât pentru un elefant pentru o amărâtă de apendicită.

      Îmi pare rău dar viața ta, a mea, a lui Vali etc. nu este mai prețioasă decât viața unui CEO/Chairman de pe WallStreet care menține microcosmosul mondial economic.
      Habar nu am ce corelație ai vrut să îndrugi cu șamanii tăi.

      Discuția asta e cam așa:
      – avem o parte din populație care se trage pe cur la plata taxelor, plătesc 5 lei și au pretenția să fie tratați de 500, deci eu nu sunt corect cu statul dar statul să fie corect cu mine
      – Șefi de secție care sunt presați de directori să fie atenți la consumarea tratamentelor sau consumabilelor din ATI, să nu creadă cineva că ăia de la Pantelimon de capul lor îi lăsau pe ăia gravi să moară.
      Plus presa care mâna populația după cum vor ăștia de la putere.
      Nu trebuie să cercetăm mai departe, doar îi scoatem pe doi-trei trepăduși țapi ispășitori pentru că, altfel, dacă ne uităm mai în detaliu, vedem că sunt niște băieți cu legături prin servicii care fac import de medicamente și cărora le-ar fi afectat profitul dacă am umbla la prețurile de achiziție.

      Când ai de gând să le tai beregata tuturor celor pe care îi consideri responsabili?
      Iarăși te vaiți & lamentezi că nu există soluții…

      –––-

      Termin cum am început…

      Dacă românii ar fi avut probleme cu situația asta din sistem, toți ar fi devenit – temporar – staliniști până rezolvau și de n-ar mai rămâne cadru medical pe întreaga țară + cadrele din facultăți + servicii secrete + băieții cu legături & profituri marginale umflate din pixul contabil (să fii tu mulțumit).

      Altminteri… cenușa pe cap și șșșșșșșșh.

      Nu ne văităm de ceva sau cineva, pe/de care nu avem nicio străbatere să-l rezolvăm permanent.
      Sună-l pe Isărescu să vă tipărească asta pe bani și pe ecranele bancomatelor.

      Niciun sistem, cu oamenii din acesta, nu vor fi rezolvați fără măsuri directe, drastice, exogene, permanente. Ori ești de acord cu asta, fie taci până ajungi rece în mormânt.
      Dar, nu te mai văita…

      Valabil pentru toți & toate.

      76
  35. Tatăl meu a suferit un AVC și a rămas paralizat pe o parte. Avea sondă urinară și nici măcar nu mai vorbea românește. Nu știa nici măcar cum să bea apă dacă îi ofereai o cană… Sună ciudat, dar a fost horror. S-a întâmplat în perioada COVID, iar tratamentul nu i-a fost administrat suficient de repede sau a fost ignorat, deoarece spitalul nu putea trata pacienții până nu primeau rezultatele testului COVID. După 10 zile, spitalul l-a trimis pur și simplu acasă, lăsând totul în seama familiei. Cum să te descurci acasă cu un om aflat într-o astfel de stare?! A fost HORROR. După câteva zile, am reușit să găsim un loc disponibil la un centru de îngrijiri paliative mai bun din oraș. După două luni, a murit. Statul nostru este infect. Dacă ajungi leguma, nu se mai ocupă de tine. Bine că plătești contribuții ani de zile, iar ei te uită exact când ai cea mai mare nevoie.

    Eu cred că ar trebui să existe un drept legal pentru eutanasie, ca să poți alege în timpul vieții cum vrei să îți fie sfârșitul în cazul în care devii incapabil să iei decizii.

    243
  36. Avand in vedere decizia Curtii de Apel Bucuresti si mai ales motivarea parcursul dosarului o sa fie asa: tergiversari pana o sa ne plictisim cu toate trucrurile juridice posibile urmat apoi de dus in zona civila si cam asta e. Toata lumea poate sa stea linistita spectrul puscariei este scos din situatie, ramane o diversiune si cam atat.

    155
    • Mai mănâncă și casele de avocatură păpică, procurorii mai adaugă și ei ceva la dosarul de performanță, judecătorii… ‘ai de mama voastră și a lor…

      73
    • A fost o diversiune de la inceput.
      Circ (ca paine e mai complicat) ca sa acopere linistea din campania erectorala.
      Nu avem nevoie de discutie pe programe de guvernare si chestii economice pentru ca nu le intelegem.
      Asa ca bagam un scandal cu ‘doamna doctor cu coasa’ si o ‘In sula iubirii’ si trecem linistiti si peste alegerile astea.
      Dupa care descoperim ca paine e mai scumpa ca anul trecut.

      113
    • @babu ar fi trebuit sa ne invatam ca natie ca atunci cand presa sare direct la concluzii sau dat verdicte in doua secunde, sa mirosim imediat ca e o schema

      97
  37. Atat timp cat nu esti in moarte cerebrala ai sanse sa traiesti. Va doresc tuturor celor care sunteti de acord cu trierea sa aveti o mama, un copil sau chiar voi sa fiti pusi in situatia ca un gigel sa considere ca trebuie sa muriti. Poate atunci nu veti mai fi atat de cinici

    115
  38. Hilter ar fi mandru de unii de pe aici :
    Esti bolnav si batran – crapa dracu’ o data
    Costa prea mult sa te tratezi – e cazul sa mori mai repede sa faci loc la altii
    Ai colesterolul/glicemia peste xxx – pa si pu la gara, tratamentul e scump
    E usor sa vorbesti de cat ar trebui sa traiasca altii…

    166
  39. confunzi(nu stiu daca intentionat) eutanasia cu paliatia.
    2 chestii complet diferite.
    prima e cea la care tu ai hotarat ca daca pe o baba de 85 de ani o dor picioarele trebuie sa nu mai cheltuie statul bani pt sanatatea ei.
    si a doua chestie e cand exista un om in stare grava care nu are resurse si sanse sa traiasca, cum sunt cam cel putin 50% din sectiile de terapie intensiva, oameni legume dpdv neurologic, cu multiple insuficiente de organe, in care se baga toate chestiile posibile desi nu au sanse de supravietuire si de calitate minime a vietii.

    12
    • In romania deocamdata legea, condul deontologic spune ca poti sa iei masuri exclusiv pentru prezervarea vietii. Nu-ti convine, te apuci si initiezi modificari la actele normative care reglementeaza activitatea si profesia.

      Nu te apuci sa faci tu ordine pe sectie de capul tau. Ca si acolo unde e permis lucrurile se fac implicand familiile, comisii de etica… mai multe capete cu mai multe interese ca sa nu faca nimeni abuzuri.

      11
    • Habar nu ai ce e in sectiile de terapie intensivă. Cea mai mare problema e ca nu au locuri, pt ca e plin de pacienti care ar trebui sa fie pe paliatie. Lasa active news in pace, informează-te si din alte surse, preferabil reale, nu online

      00
  40. Aici plecati voi toti pe fenta. Nimeni din Medicina si UMF-uri nu vrea reguli clare. Ca regulile clare deschid calea pentru malpraxis si pentru alte probleme pe care nu le vrea nimeni.

    Daca exista reguli clare si o contabila de la Slobozia poate sa faca audit clinic cu un checklist in mana. Si atunci s-ar putea sa descoperi ca 90% din domnii profesori la care se inchina toti sunt niste parasute profesionale si sa descoperi ca meserias e vreun chirurg de la Bacau care de cand e parafa lui face totul ca la carte.

    Si nu e bine… Reguli clare si ghiduri s-au facut doar unde ne-a bagat UE cu forta conditionand PNRR: Infectii nozocomiale si antibioterapie si oncologie.

    In rest ura si la gara.

    53
  41. Omule, pana si medicii tineri (care sunt digital native) stau si accepta sa faca foi aproape tot programul de lucru. Peste tot auzi chestia asta:
    https://www.reddit.com/r/medicalschoolRomania/comments/18udj1r/ce_implica_rezidentiatul/
    https://www.reddit.com/r/medicalschoolRomania/comments/1eik9vt/credeam_ca_stiu_ce_vreau/
    https://youtu.be/QLHx6puKFh8?t=445
    https://youtu.be/oHIsc2TiuGQ?t=4101

    Si asta in „tara cu cei mai buni ITisti.” Oleeeoooo… Ironia e ca sunt multe doctorite cu soti ITisti, cred ca daca aud aia ce fac sotiile lor la serviciu (scris de 20 de ori numele, prenumele etc) se strica de ras.

    Si tu vrei sa faca reforme?

    11
  42. Si voi va imaginati ca de acolo muriti, de la deconectat aparatele in ATI?

    Ce ziceti de:
    – un cancer de prostata diagnosticat prea tarziu – 1 an face mare diferenta
    – un diabet pe care il descoperi de abia cand faci un AVC?
    NB: fie ca e doctorul incompetent sau nu se uita ca lumea, fie ca tu vii din An in Paste la doctor (de fapt la 5 ani) sau si ca nu-ti pasa de ce spune doctorul.

    Acolo se joaca jocul, aha.

    Semnat; un cunoscator (lucrat cativa ani in sistem) care s-a cam saturat. Nu prea ii pasa imanui – numeri pe degete oamenii care la 40-50 de ani se lasa de fumat sau de mancat aiurea, cand inca se mai poate face ceva…

    Stiti de ce a murit Ralu filip? De infarct, o chestiune in principiu tratabila. Fusese cu vreo 2 dimineti inainte la gastro la Colentina(?), ca il durea stomacul, se stia cu gastrita. Nu i-au facut un ECG, desi orice student stie de dg diferential intre ulcer si infarct (pot da dureri epigastrice amandoua etc) si ca trebuie sa faci un ECG. Asa se joaca jocul. ;) Si vorbim de oameni din orase, cu carte, familie si medic la 2 pasi…

    20
  43. >> Acum era momentul de discutat despre cum se decide care pacienți mai au șanse și care nu mai au. Fix acum.

    S-a incercat discutarea prin 2009(?) (propunere de lege etc) si nu s-a ajuns la nicio concluzie. Necesita, oricum, participarea societatii civile. Acordurile alea necesita participarea familiei. Familie care… crezi ca isi va de acordul sa „intrerupem aparatele, ca, statistic, ruda Dvs nu mai are nicio sansa”?? Cine isi va da acordul? Exact, nimeni! Toate lumea ar vrea ca pacientul sa fie mentinut in viata sine die, chiar daca sunt costuri enorme si sanse minime sa duci o viata cat d ecat normala (si daca iti revii si de obicei revii rapid in ATI). Si aici ajugem la pct 2 si 3

    2. Costurile astea trebuie platite de cineva. Cum ar fi de nea Gigel. Care, ce sa vezi, se cam fereste sa plateasca asigurare. Fie nu plateste deloc (munca la gri spre negru, munca in afara si vine in Ro la batranete etc), fie plateste la salariu full, care, ce sa vezi, e (statistic) la 1/3 din salairul francezului. Pai si atunci vine managerul de sistem sanitar si zice: „De unde bani, frate?”

    3. Romanul ala mediu, statistic, nici macar nu se sinchiseste sa faca tot ce se poate omeneste sa nu ajunga la ATI (sau sa ajunga cu cat mai putine comorbiditati: DZ, HTA, IRC) cel putin cat inca mai are zile (ca la 80-90 ajungem cu totii, daca e sa murim in spital). Adica, stii, sa previna diabetul, hipertensiunea.. d-astea. Vedem pe strada cu totii: obezitate, sedentarism etc. Acolo se duce lupta. Cititi despre ateroscleroza, ucigasii tacuti etc etc.
    Mai toate se interconditioneaza – boala cardiovasculara, DZ, IRC (cititi) si sunt de regula rezultatul unor decade de stul de viata nesanatos, pe modul „mi se falfaie”, „bunicul a trait 90d e ani” etc etc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube