Justiția și despăgubirile victimelor

“sunt prea puțini bani”, “atât de puțin valorează viața unui om”, “judecătorii ar trebui să dea despăgubiri mai mari, că nu dau de la ei”.

Astea sunt câteva dintre frazele rostite de oameni despre daunele stabilite în cazul accidentului lui Huidu. Există aici o componentă care e trecută cu vederea de prea mulți pentru a nu fi subliniată: atunci când spui că e prea puțin sau că trebuia mai mult înseamnă că ai deja un preț în minte pentru cât valorează viața unui om. Ceea ce, pentru cei mai mulți dintre noi, e incomprehensibil. Și singurul răspuns corect este: care e prețul corect? 200 mii? Ok, de banii ăștia vin și o omor pe mă-ta, asigurarea îți dă banii și suntem ok. Ah, plângi? De ce, boule, din moment ce ai stabilit un preț pentru viața ei?

Bloodsport

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. And your point being… ?
    Asta e un post din ala care nu zice nimic, exact din genul alora pe care le iubesti asa de mult.

    00
  2. Asa se întâmpla cand oamenii nu mai au valoare.

    00
  3. @m3: se pare ca ai citit articolul printre randuri altfel nu-mi explic cum de n-ai inteles nimic. De cate ori n-ai auzit expresia „valoarea unei veti n-o stim”. Pai atunci de ce spun unii ca nu sunt multumiti de banii primiti? Asa e si in acest caz. Mai citeste odata. Poate te prinzi

    00
  4. Cred ca urmasii mortilor vor sa ceara o suma de bani care sa compenseze faptul ca mortul nu mai aduce bani. Ceva de genul : sotul facea 500 euro pe luna, mai traia vreo 20 de ani -> 120.000 euro pe care i-a pierdut familia lui + inca niste mii pentru proces, inmormantare, masina.

    00
  5. Am stabilit un pret dupa ce a murit si pretul nu acopera durerea ci pagubele financiare,psihice de rezulta din moartea ei. Si oricand ar renunta la bani in schimbul vieti ei. Ba boule!

    00
  6. @me

    The point being: Nu poți să spui că despăgubirile sunt prea mici, decât dacă pui un preț material pe viața unui om, ceea ce este lipsit de etică.

    Deci, care-i rolul comentariului tău? Să te faci că nu înțelegi o chestiune de finețe a eticii ca să arunci cu rahat?

    Ție și tuturor ălora de ți-or dat Like la comentariu: Mereți mă de aici cu etica voastră penibilă! Voi sunteți genul care s-a împăca cu criminalii părinților, dacă legea ar permite! Datorită unora ca voi este posibil ca victima să se împace cu agresorul (violator, bătăuș etc) pentru că totul are un preț, nu-i așa?

    Fut*-v-aș!

    00
  7. Da viata unui om are si valoare financiara. Chestia asta nu exclude valoarea emotionala. Si da, in lipsa unei pedepse mai consistente (gen puscarie, cum ar fi tb. sa se intample) o despagubire mai mare are si ea, la randul ei, o valoare emotionala. Razbunare. Nu poti sa-i iei aluia viata, dar poti sa-l faci sa-l doara, macar un pic.

    Oricat de bun prieten ti-ar fi Huidu sau oricat l-ai admira realitatea nu se schimba. A omorat 3 oameni. A distrus 3 familii. Si a fost scos basma curata. Nu il doare deloc, nici macar portofelul. Peste un an sau doi se va intoarce si va face pe victima pe la toate teveurile cum i-a fost distrusa lui cariera pentru un moment de inconstienta. Si toti astia ca tine vor uita ca a omorat 3 oameni.

    00
    • @Maria: hai să îți spun un secret. huidu e in faliment. nimeni nu mai vrea să lucreze cu el, din motive de accidentul ăsta.

  8. Cei ce au dat like la m3 sunt reprezentanti ai poporului roman. Ar spune, ar face, dar n-au curaj. E mai usor sa bagi contre din umbra.

    00
  9. Nu cred ca e un pret pe viata unui om.
    Mai degraba e o sanctiune pentru a incerca a-l face pe vinovat sa incerce sa constientizeze si o parte din pierderea victimei, sau familiei acesteia.

    00
  10. Atunci să nu le mai dea niciun ban. Aha..

    00
  11. Am vrut să scriu şi eu pe tema aceasta fiindcă am tot văzut pe la tv o anumită familie care parcă e chitită numai pe bani. Nu vreau să fiu vreodată în locul lor dar cred că aş fi mai concetrat să am o ,,discuţie,, faţă-n faţă cu Huidu.

    00
  12. V-ati gasit cu cine sa discutati de etica si morala si cui sa bateti obrazul… Brav popor roman!

    00
  13. @dezGusty

    Greșit. Nu vinovatul plătește banul, ci asiguratorul. Deci e rip off pe motiv că, na, moartea este un motiv suficient de bun.

    00
  14. parca despagubirea ramasese la 190000 e. oare victimele valorau banii astia? gandind la rece, fara tot felul gandiri adanci preluate de pe feisbuc.

    00
  15. Nu viata unui am are pret, ci alinarea suferintei si umplerea acelui gol lasat de persoana respectiva. E aiurea si tampit sa spui ca atat costa viata unui om din moment ce aceste tipuri de despagubiri se ofera exact pentru ce am spus eu mai sus: umplerea acelui gol (financiar, sufletesc) lasat de persoana decedata. Poti sa iti iei o vacanta in Dubai ca sa ti se aline sufletul sau sa mergi intr-un centru de recuperare (sau ceva de genul asta) sau sa ii spargi pe droguri sa uiti de suferinta.

    00
  16. Nu viata unui om are pret, ci alinarea suferintei si umplerea acelui gol lasat de persoana respectiva. E aiurea si tampit sa spui ca atat costa viata unui om din moment ce aceste tipuri de despagubiri se ofera exact pentru ce am spus eu mai sus: umplerea acelui gol (financiar, sufletesc) lasat de persoana decedata. Poti sa iti iei o vacanta in Dubai ca sa ti se aline sufletul sau sa mergi intr-un centru de recuperare (sau ceva de genul asta) sau sa ii spargi pe droguri sa uiti de suferinta. (corectat greseli gramaticale!)

    00
  17. Articolașul tău e un fallacy de toată frumusețea: „affirming a disjunct”. Nu negociază nimeni un preț corect de despăgubire pentru mama înainte ca tu sa moara mama, ci dupa ce murit … si aici mare atentie, printr-un accident, care e un fenomen neasteptat si neprogramat :D. Arata-mi si mie psihopatul care accepta despagubire pentru ma-sa inainte de crima, si un amanunt important, tu, criminalul, pregateste-te ca pe langa cei 200 de mii de euroi daune sa platesti si curentul electric consumat ca sa te prajeasca (cu alte cuvinte: oi fi tu chit cu psihopatul, dar nu esti chit cu societatea :D). Dar în orice caz, psihopatul ăsta virtual nu are nicio legătură cu cei care zic că Huidu a scăpat ieftin.
    Oamenii care se plang de daune mici platite de Huidu de fapt se simt nedreptățiți: vine un descreierat de ăsta, îmi trimite persoana dragă pe veșnicele plaiuri ale vânătorii, și a dracului de băiat deștept, nu plătește nimic, nu stă la închisoare, nici măcar daunele alea care nu sunt mari nu le plătește el, ci asigurătorul. Invitație pentru alți demenți să defrișeze trotuarele, n’așa?

    00
  18. @robintel – de acord cu tine… dar uite ca viata bate filmul… si realitatea este alta. si este chiar presus de lege si etica si de bunul simt si de ce mai vrei tu.

    da, totul are un pret. inclusiv viata unui om.

    00
  19. Daca nu stiati Huidu a aparut pentru cateva secunde la Cronica imitandu-l pe DD. Se pare ca pe la radio se aude mai des.

    00
  20. Fara sa am vreun studiu sau experienta in domeniu, imi permit sa fac un rationament:

    Daca victima facea parte dintr-o familie si, mai mult, aducea o buna parte din venitul total, dupa dureroasa disparitie toata familia va avea de suferit din pct de vedere material (nu doar emotional – cred ca toti de aici sunteti de acord ca nicio suma de bani nu poate compensa durerea produsa). Copii n-ar putea sa mai mearga la scolile pe care si le doresc, bancile ar putea sa le execute locuinta, etc. Tragedia ar putea avea urmari serioase de-a lungul timpului. Deci, de bun simt ar fi sa calculezi valoarea despagubirii astfel incat sa corespunda cu venitul pe care acel om l-ar fi adus pe parcursul vietii sale (ce ar mai fi ramas), astfel incat cei apropiati sa nu-si vada chiar propriile vieti afectate mai tarziu.

    00
  21. @zoso: si nu ti se pare normal sa fie asa? tu ai mai lucra cu el in conditiile in care stii ca isi asuma riscuri mult prea mari? (n-a fost un singur accident, au fost minim 2 majore – cine stie cate altele mai mici)

    00
  22. @zoso – vai, de cand am aflat ca Huidu e in faliment pling de-mi sare camasa de pe mine de mila lui. Cum spuneam, intr-un an doi isi revine, acum e tinut pe bara pentru ca na, e totul prea proaspat. Am insa o intrebare: crezi ca daca tu ai un accident si te urci cu masina pe trotoar si ranesti/omori pe cineva – scapi fara puscarie pe motiv ca regreti?

    00
    • @Maria: daca dau toți banii pe care ii am unui avocat ca să mă scoată nevinovat da. și dacă inchid blogul si dispar.

  23. Daca o persoana draga mie ar pieri intr-un accident cu siguranta nu m-as gandi la bani. Un singur gand as avea – sa se intoarca inapoi.

    00
  24. Nici eu nu am inteles cum a scapat dupa ce a omorat 3 oameni? Cum sa scapi fara o zi de inchisoare? Asta nu inteleg…de aici incolo e cancan.

    00
  25. Alinarea suferintei? cel putin 1 milion de euro :)) sa fiu sigur ca am bani de droguri si de o casa undeva langa ocean..

    00
  26. totul se rezuma la o casca de ski purtata la momentul nepotrivit..

    00
  27. Cata dreptate aveti … criminalul asta de Huidu s-a urcat pe trotuar si a alergat cu masina dupa cei 3 pana a reusit sa-i calce asa ca trebuia executat prin inecare ca sa nu cheltuie societatea vreun banut pe curent sau pe franghie si sapun … si nepotii nepotilor lui sa platesca pana in vecii cecilor cate trei miliarde de euroi pentru fiecare victima.

    00
  28. Si nu prea are importanta cine plateste „viata unui om” … Huidu sau asigurarea ca doar nu i-au platit asigurarea vecinii.

    00
  29. @robintel: deci pentru tine e ok decizia justitiei? Judecatorul a pus un pret pe vietile victimelor, s-a facut recurs si s-a pus un pret mai mic! Da, sunt prea putini bani, *in comparatie cu cat se decisese deja*.

    N-a zis nimeni (dar absolut nimeni) ca e prea putin pentru o viata de om, ci ca e prea putin in general, comparat cu ce dictase instanta precedenta. N-a stat nimeni la tocmeala („ba, cat valoreaza sor-ta?”) ci instanta a dictat o suma si avocatul lui Huidu a obtinut mai putin la recurs.

    Pricepi diferenta?

    00
  30. Compensarea materiala trebuie acordata si functie de valoarea oamenilor … Ioan Garbiş şi Magda Drăghici erau chiar patronii firmei
    Toledo din Bv ….niste oamenii deosebiti . DA banii sunt putini !
    @Robinetel , smechere , daca vrei adresa mea ti-o dau sa ma fu..i . Te astept !

    00
  31. tribunalul din Brasov are lift?

    00
  32. In Romania se da inchisoare cu suspendare pentru omor din culpa daca respectivul nu era baut si uneori, in functie de cat de bun e avocatul chiar si daca era baut.
    Daca insa ai deja facute 6 luni pentru furt, antecedente, evaziune, mita ca Nastase etc, se face inchisoare.
    Cat despre bani ar trebuii facut un calcul mai putin emotional.
    Cat castiga, cati ani avea si un coeficient de 2 sau 3. Asta e, nimeni nu-l mai aduce inapoi si firmele alea de asigurari ne iau la toti bani tocmai casa aiba grija de victimele din culpa ale unor nefericiti, inconstienti etc.

    00
  33. In Americam am inteles ca unele state atesta evaluarea vietii undeva la 10 milioane de dolari. Desi s-ar putea sa ma insel.

    Oricum dupa cum zicea si MasterCard, din punctul meu de vedere: Priceless!!

    00
  34. de ce n-a făcut Huidu închisoare? Pentru că partea vătămată (i.e. urmaşii victimelor) nu a depus suficiente eforturi pentru a se întâmpla asta. Voi daţi mereu vina pe stat. O să muriţi cu statul de gât cu tot. Când o să se înţeleagă că suntem indivizi cu interese particulare şi dacă vrei faci imposibilul ca să obţii ceea ce vrei. (vă rog nu mă luaţi cu „aşa-i în România” şi „ca la noi la nimenea”) – dacă vrei să faci pui mâna şi faci, dacă crezi în ceva mergi până la capăt. Partea vătămată a vrut bani, a obţinut cât a obţinut de ce vrem NOI ca Statul să-l bage la închisoare? Ce treaba avem noi pân’ la urmă? E strict interesul particular al celui vătămat.

    00
  35. @robintel.cred si eu ca fut*-va-s.ai futhe si gaini numa sa fie ceva palpabil.mana ta stanga nu se pune.

    00
  36. „Da, bah, mai mult, ca ai mei erau de calitate, nu asa!!!”
    tampenie sinistra.

    00
  37. @AMLia ,(sau tampenie sinistra cum te-ai semnat) sa facem urmatorul scenariu ipotetic : Tu care ai o dantura frumoasa de portelan ,platita cu bani grei din munca prestata de tine , apari tiptil …eu te confund cu Robintel care vrea sa ma foota (de alfel plauzubil deoarece si tu esti urata ca el si ai la fel fantezia sa te futi cu 122 de oameni necunoscuti ) …eu in loc de verigheta am un Robinet pe care ti-l fixez de frica fix in splendida-ti dantura . Acum ghinion ..proces zarva mare ,inclestare ..eu la prima abatere dovedita i au cu suspendare dar trebuie sa-ti platesc muia , adica fata nu te gandi la alceva . Crezi ca meriti banii pe care i as plati ptr dintele scos unui suedej betiv din Garcini care a incercat sa-mi fure bicicleta ????
    Acum sa revenim la realitate . Cine i a cunoscut pe Ioan Garbiş şi Magda Drăghici , oameni de o calitate morala deosebita , tutori de familie , patroni responsabili etc ,nu are rost sa spun eu.. SI la cunoscut si pe Huidu ,arongat ,iresponsabil ..plin de bani ..realizeaza simplu : compensarea materiala ptr. familiile victimelor , CARE SA COMPENSEZE LIPSURILE FINANCIARE VIITOARE NU durerea fara de margini ,ptr cine nu intelege , este infima .
    DAR asta e justitia din Rromania , de asta e Nastase liber , de ex Dan Ioan Popescu nu a facut nici o zi de puscarie ….tatal lui Vali e nevinovat inchis …

    00
  38. Nu se despagubeste viata persoanei decedate. Dreptul la viata este un drept personal si netransmisibil.
    Este despagubita, sub forma unor compensatii banesti, suferinta incercata de persoanele apropiate, rude ale persoanei decedate.
    Prin urmare, se despagubeste propriul prejudiciu psiho-afectiv suferit de cel care pretinde despagubiri cu titlu de daune morale.
    Atat Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cat si instantele din Romania au conturat criterii de despagubire in asa fel incat despagubirea sa fie justa si echtabila, care sa reprezinte un raport rezonabil de proportionalitate intre prejudiciul real si efectiv suferit de victima si valoarea compensatorie acordata cu titlu de daune morale.
    De asemenea, aceste sume nu trebuie sa constituie o imbogatire fara just temei a victimei si nici amenzi excesiva pentru cel obligat sa le plateasca. Nu in ultimul rand, legea aisgurarilor impune ca daunele morale sa fie acordate in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania.
    Din categoria celor care pot pretinde despagubiri cu titlu de daune morale sunt: sotul supravietuitor, parintii, copii, fratii si surorile persoanei decedate.
    Referitor la daunele morale am scris trei articole pe care le puteti accesa: daune morale despagubiri; daune morale victime accident; daune morale victime accident rutier – criterii de apreciere

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube