Justiția în epoca Iohannis

De vreo doi ani, o parte a presei duce o campanie subtilă de “nu e bine” la adresa justiției, mirându-se în același timp de ce poporul stă impasibil și nu pare deranjat când diverși corupți înfundă pușcăria pe dosare mai mult sau mai puțin alterate.

Dacă sunt probe la dosar împotriva ălora care trebuie e bine, iată, se vede clar și se știa de toată lumea că X a făptuit. Dacă sunt probe la dosar împotriva ălora care nu trebuie (și care, direct sau nu, plătesc masa jurnaliștilor) nu e bine, ce probe sunt astea, nu sunt de ajuns, ăia care au turnat nu sunt de încredere sau sunt securiști. Dacă se condamnă cine trebuie nu e bine, trebuia mai mult, trebuia insistat, se mai găseau fapte, nu e de ajuns. Dacă se condamnă cine nu trebuie e un abuz, i-a dat prea mult, economic, filozofic și moral nu e bine, sper că judecătorii dorm liniștiți noaptea, știind că au condamnat la moarte un om complet nevinovat.

Ce văd cetățenii: justiția trece de la nici o condamnare la ceva condamnări. E o tranziție. Judecătorii și procurorii abia acum își găsesc curajul înfăptuirii actului de justiție și, din punctul de vedere al cetățeanului de rând, nu au existat condamnați nevinovați, doar condamnați neprinși cu tot ce au făcut.

Cetățeanul vrea banii recuperați. Vrea confiscarea averilor până la gradul trei sau cinci. Ar vrea și niște muncă silnică.

 

film-war-on-everyone

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Si Iohannis cu casele lui pe acte false…

    00
  2. Sunt doua probleme care ar trebui clarificate. Prima, o reprezinta clasicul abuz in serviciu si a doua este strans legata de prima, modalitate de facere a probatoriului penal(care deja observam ca este intors la procuror pentru refacerea unor niste chestii din ce in ce mai des). Nu vreau sa intru in niste chestii tehnice, dar cine a cunoscut avocati, oameni care au avut anumite tangente pe acest domeniu, poate confirma, ca pana intr-o anumita perioada, a fost o frenezie, in a se face dosare pe aceasta infractiune, din cauza simplului fapt ca se poate incepe foarte usor, o urmarire penala, ba chiar si un pic de arest preventiv, iar apoi un denunt la ceva mai greu si uite asa, merge treaba. Si treaba asta a mers pana la un anumit punct, in care dosarele au inceput sa devina din ce in ce mai subtirele si apoi au inceput sa apara rafuielile din sistem, vezi dezvaluirile lui Ghita, cazurile de la Ploiesti.

    Ce se intampla acum, nu as spune ca este un proces de tranzitie, ci mai degraba un proces de maturizare si imbunatatirea actului de justitie. Daca in trecut, existau anumite dosare discutabile, unele mergeau la CEDO si discutau, acum, lucrurile sunt un pic mai clare si bine delimitate, nu se mai aresteaza intr-o frenezie si se merge spre o probare cat mai ampla a faptelor, urmata si de recuperarea prejudiciului alaturi de niste condamnari. Cu toate acestea, atat justitia, cat si legea penala inca sufera de lacune, din cauza faptului caruia, avem un om condamnat penal ca presedinte al parlamentului si care beneficiaza de o imunitate parlamentara respectiv prejudiciile nu au fost recuperate in totalitate(vezi cazul Fenechiu) ori favorita tuturor, scriitorii din penitenciare.

    Cumva suntem pe drumul cel bun, insa, pentru anumite lucruri vor mai trece niste ani ca sa le avem si sa le apreciem la adevarata lor valoare.

    00
  3. doar doi ani? bombonel a fost condamnat prima dată acum cinci ani, ca să avem un reper. apărea pe prima pagină a unui ziar la articolul despre premierii români condamnați politic

    00
  4. NOU
    #14

    hahaha. NU as vrea sa te vad nevinovat(!), cu catuse la mana, iesind de la sediul DNA cu TOATE TELEVIZIUNILE care sa te filmeze ca sa fii tu o stire de seara

    repet. NU iti doresc asta.

    2 nici NU iti doresc sa te ancheteze DNA pentru modul cum iti scrii textele sau cum iti obtii sursele de finantare. si sa iti inchida saitul de exemplu. sa nu mai vrea nimeni sa lucreze cu tine. de exemplu

    toate astea sunt INSA PERFECT POSIBILE acum in romania, e nevoie doar sa deranjezi pe cine nu trebuie, my friend

    (a, crezi ca tie nu o sa ti se intample niciodata… ne mai auzim)

    00
    • de aia scrii tu de pe proxiuri? :D

    • Uite, pe mine ma deranjeaza cand vad comentarii dintr-astea proaste. Cu o singura persoana am fost de acord in totalitate pana acum (fosta dirigina din liceu). O alta persoana cu care sunt de acord in 95% din cazuri este zoso. De asta il si citesc de vreo 6-7 ani, cred.

      Daca cineva isi face treaba, nu e bine.
      Daca acel cineva nu isi face treaba, nu e bine.

      Tu esti persoana care zice asta. Asa ca, las-o mai moale si ar fi bine sa faci un joc de glezne sau de maini.

      00
    • Tu esti prost doar pe internet sau in general?

      Repet intrebarea, in caz ca esti prost.

      Tu esti prost si in viata reala sau doar cand te plateste psd-ul si alde?

      Dobitocule care esti prost, cu ce ocazie il poate aresta DNA pe Zoso?

      Bai Zoso, ce afaceri cu statul ai facut? Sau tu esti un fost ministru sau deputat sau ceva de genul?

      00
    • PLM, de ce sa il filmeze televiziunile? E bloger – face un live.

      Care e rata de condamnare pentru cei pusi sub acuzare de DNA? Intreb pentru un amic.

      00
  5. Pai presa are rolul asta – sa agite oamenii. Daca ceva e facut bine, trebuie distrasa atentia de acolo. Daca e ceva de rahat, repede repede… se mediatizeaza.

    00
  6. Acuma sa nu fim ipocriti :) multe dosare sunt cusute cu ata alba…adica ii faci dosar lui dragnea pentru abuz in serviciu cu femeile alea din Teleorman dar in accelasi timp inchizi ochii la afacerile lui din Brazilia….ceva nu se leaga.

    00
  7. Și Al Capone a fost închis pt evaziune fiscală chiar daca a omorât jumătate din popendulație…

    00
  8. Voi stiati ca voiculescu e considerat martir de catre cretinii care ii mananca rahatul?

    00
  9. NOU
    #24

    Zoso, sa fereasca toti sfintii sa te lovesti de justitie. De justitia aia obisnuita, in civil, cea care inseamna 99% din tot ce se intampla in tara asta.

    Aia este justitia care nu merge.

    Aia este justitia corrupta.

    Aia este justitia stramba.

    00
  10. Averile confiscate ar fi un prim pas bun J. Sau macar impozitate tare. Si legi mai dure, aplicate. Faptul ca cineva face inchisoare doi ani si scapa cu averi incurajeaza aceste practici, desi o viata dusa asa (cu frica in san si fugarit) nu este ceva senzational – vedem cum majoritatea care fac aceasta alegere imbatranesc intr-un an cat altii in 10 – cu milioane sau fara, tot te duci si daca viata a fost traita in stres si urat, ce rost are… dar ma rog, banul este ochiul cui este si fiecare decide pentru ce isi vinde sufletul

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile