Justiția pe care o apărăm

A omorât, dar a și regretat. Pe când nenorocitul ăla din Iași merită pedeapsa pentru ce a făcut, e clar asta.

Asta e justiția pe care o apărăm. Ăștia sunt judecătorii care insistă că verdictele sunt ceea ce trebuie. Ăștia sunt avocații care insistă că unul de-al lor nu dădea mită și nu făcea nimic greșit și trebuie eliberat. Asta e justiția în care Avocatul Poporului sare de cur în sus când trebuie să apere PSD, dar în rest e orb și surd. Asta e justiția în care intri cu 50% șanse, indiferent de câtă dreptate ai.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. La fel și cu politia. Concurs de amendat babe ca nu poarta botnita
    Stat eșuat. Ne miram de ce începe AUR sa fie atât de popular. Ma rog, nu în București, Cluj-Napoca, Timișoara (deși carantinarea „dubioasa” i-a enervat rău pe mulți oameni normali (am vorbit cu un prieten de acolo și din ce spune situația economica e mai nasola decat aia epidemiologica).
    Sincopele celor care sunt acum la conducere (ultimul exemplu e cu vârsta candidaților la vaccin astra zeneca) duce la aprecierea în conștiința publica a liderilor autoritaristi.

    00
    • Situația economica a birturilor din Piața Unirii și împrejurimi ? Unde un Aperol Spritz costă ca în Monte Carlo ?

      00
    • @paco
      Eu ma refeream la chestii serioase gen continental.

      00
    • @anonim. Din păcate de ei și alții la fel nu vorbește nimeni. Lacrimile curg șiroaie pentru leprele cu ștaif din subsolurile mucegăite ale micului Vienwurst.

      00
    • @anonim: Ia pune-te sa repari situatia la o multi-nationala gen Continental.

      Sa vezi cum iasa lumea-n strada ca birtu’ lor favorit sta inchis si patronu’ o sa trebuiasca sa amestece votca cu si mai multa apa ca sa-si recupereze banii.

      00
    • nu e apa, e gheata bos, doar ca s-a topit

      00
    • @Cosmin

      Altul cu expresia „multinationala”, atent student al profesorului Dragnea.

      00
  2. Blestemul arhivei SIPA.

    00
  3. Iar imi iau minusuri dar voi nu faceti diferenta intre un omor din culpa si unul premeditat. Sunt extrem de rare situatiile in care cineva e condamnat cu executare pentru omor din culpa. Si asta nu numai la noi ci in toate tarile civilizate. Justitia se face la judecatorie nu pe strada. Sunt curios daca erai procuror intr-un astfel de caz cum ai fi sustinut cazul asta in fata instantei in asa fel încât sa primească pedeapsa cu executare. Ca din vorbe e simplu, toti suntem justitiari.

    00
    • Iar tu nu faci diferența între ucidere din culpa și omor! Sunt doua instituții total diferite!

      00
    • milionarul era pe strada cu sens unic pe sensul gresit, face stanga care la fel e interzis, il doare in p… de cine e pe trecerea de pietoni, la vremea respetiva presa relata ca avea permisul suspendat, scapa de proces dupa un an si jumatate.
      Daca nu esti milionar si conduci Dacia dureaza 10 ani procesul http://www.sportulsalajean.ro/articol-56919/un-conferentiar-la-universitatea-tehnica-din-cluj-condamnat-la-inchisoare-pentru-un-accident-produs-in-salaj-in-care-au-murit-patru-oameni/
      si esti „condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendare, cu un termen de încarcerare de 3 ani şi 6 luni.”

      00
    • Bai ăla a făcut efectiv cu boltă peste tot ce înseamnă reguli de circulație și bonus maxim omoară si un om! Las-o in plm ca nu e ca și cim ar fi făcut-o dintr-o neatenție. Toate regulile alea le-a încălcat cu bună știință, reguli făcute întocmai pentru a nu se ajunga la așa ceva. Da nu a vrut să îl omoare ca daca era intenție cam e criminal cu sange rece, dar a arătat cam cat respect are pentru legea circulației și pentru regulile societății. Dacă nici pentru asta nu merită să facă închisoare și după doi ani il mai lasă sa conducă. După ce a încălcat atâtea reguli care au dus la moartea unui om!

      00
    • Indiferent de ce ziceti voi, exista niste conditii in care se acorda pedeapsa cu suspendare, judecatorul actioneaza in acele limite, nu justitia e de vina aici, ci legiuitorul. Ii puteți scrie parlamentarului vostru sa inaspreasca legile, doar suntem o tara de justitiari. Comparatia aia cu profesorul universitar este complet aiurea, ala a fost achitat initial, procurorii au facut apel si apoi a fost condamnat tot la 1 an si 6 luni cu suspendare. Milionarul in cauza a fost condamnat direct, deci mie mi se pare mai smecher profesorul, a obtinut initial o achitare. Asta trecand peste faptul ca profesorul a omorat 6 oameni si ca initial a mintit ca nu era pe contrasens (de-aia a fost achitat). Dupa aia, procurorii au dovedit ca era pe contrasens si asta i-a adus condamnarea.

      Poti sa iesi si cu tancul pe strada, asta nu dovedeste intentia de a omori pe cineva. V-am zis sa va puneti in locul procurorilor. Argumentati in fata judecatorului ca faptul ca ala a mers pe interzis si ca avea permisul suspendat arata clar intentia de a omori pe cineva. Ca e un nemernic, e alta poveste, dar justitia nu se indeplineste dupa moralitatea personajului.

      Iar pedeapsa cu suspendare nu e ceva atat de simplu cum pare, orice mica infractiune faci pe perioada suspendarii o transforma in executare.

      00
    • @Rumbu luam doua exemple. Arunc cu o piatra pe un camp, lovesc pe cineva care sta in iarba si il omor. Imi renovez o casa care e langa trotuar si arunc molozul direct de la etaj, in cadere loveste un om si il omoara.
      Ambele cazuri sunt din culpa, cel putin nu poate fi demonstrata intentia, in primul caz nu exista lege care sa imi interzica sa arunc cu pietre pe camp iar in al doilea incalc o norma de protectia muncii. Ambele cazuri trebuie sa aiba sentinte similare doar fiindca nu a existat premeditare?

      00
    • @WD – “condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendare, cu un termen de INCARCERARE de 3 ani şi 6 luni.” -> Nu stiu ce copy paste ai dat tu dar in linkul cu articolul la mine zice INCERCARE nu INCARCERAREde 3 ani si 6 luni.

      00
    • Rumbu si ala cu masturbarea?

      00
    • @Rumbu eu înțeleg că argumentul tău se bazează pe diferența pedeapsă cu executare/cu suspendare pentru omor premeditat/culpă ceea ce este eronat din următoarele privințe.
      La omor premeditat(intenție) pedeapsa începe de la cât? 10 ani? și urcă până la 20-25 în funcție de gravitate/circumstanțe. Există și cazuri când ai omor cu premeditare și nu ai condamnare, cazuri de autoapărare în situație de viol, răpire. Ele sunt excepțiile.
      Ucidere din culpă se aplică în caz de accident. Lucruri care nu sunt sub controlul nostru. Faci pană și ajungi pe contrasens. Ești lovit de altul și împins în stâlp și firele căzute prăjesc câțiva trecători. Se face dosar se investighează, îți iei cu suspendare.
      Ceilalți au dat exemple. Ceea ce au ele în comun este încălcarea prealabilă și deliberată a legii. Premeditare.
      A tăiat linia continuă și a întors pe trecerea de pietoni.
      Acțiunile lui au fost de a încălca legea cap coadă.
      Nu a cerut nimeni 10-25 de ani sau execuție pe stadion. Au cerut cu executare. 5 ani, iese în 3 și să nu mai conducă.
      Dacă tot nu este clară diferența o să fac o comparație cu celălalt caz.
      Eși la metrou la Unirii. Închizi ochii și alergi într-o direcție. Împingi o persoană pe șine și e călcată de metrou. E premeditare?
      Ești la metrou la Unirii. Închizi ochii și-ți dai pantalonii jos. O persoană rămâne însărcinată. E premeditare?

      00
    • Nu, argumentul meu se bazeaza pe jurisprudenta. Repet, sunt extrem de rare pedepsele cu executare in cazul uciderii din culpa, nu inteleg de unde ar trebui sa avem alte asteptari. Un judecator n-o sa se apuce de azi sa dea pedepse mai dure fiindca practic ar invalida toate celelalte sentinte anterioare.

      Pe lângă pofta de sange a populatiei care vrea sa vada un milionar la bulau, cred ca un judecator are mai multa putere de discernământ sa decida daca societatea are de castigat ceva prin incarcerarea infractorului. Poate milionarul ala e mai util societatii in libertate. Poate are o firma si da de munca la niste oameni. Poate fiind la parnaie nu mai face niste milioane sa dea impozit la stat. Poate omul doneaza recurent niste bani daca tot e milionar. Poate omul ala, chiar daca a fost infatuat pe moment si s-a crezut stapanul soselei, a avut in final niste regrete sincere. Nu cred ca e ușor sa știi ca ai omorat un om, deci s-ar putea oricum sa nu mai doarma bine noaptea fara niste Xanax. Nici eu si nici voi nu avem toate amanuntele. Sa presupui din start ca ala e un milionar jegos care se pisa pe lumea din jur e la fel de incorect ca presupunerea ca ala e un fel de Papa Francisc. Insa de aia avem judecatori, sa decida ei pe baza probelor cat de jegos sau cat de sfant e.

      Oricum, asta e sentinta initiala, procuratura a făcut apel.

      Va aduc aminte ca si Huidu a primit tot pedeapsa cu suspendare.

      Plm, daca justitia s-ar face exclusiv dupa cum vrea pulimea, hai sa le dam la toti pedeapsa maxima si judecatorii sa fie dati afara, cheltuim bani degeaba.

      00
    • Demonstrezi la fiecare comentariu cat ești de dobitoc. Oprește-te.

      Dacă Papa Francisc se urca băut la volanul Papa Mobilului și întoarce pe linie continua omorând astfel 3 oameni pe o trecere pentru pietoni, ce ar trebui sa se întâmple?

      Nimic? Ca doar e vorba de Papa având o zi proasta și avut și el o scăpare.

      00
    • @Rumbu Ai trecut de la cum ar demonstra un procuror la teoria utilitarismului. Teoria sună bine la suprafață, a fost practicată și spune așa: dacă niște teroriști iau un ostatic ar fi bine să plătim sau nu răscumpărarea? Se face analiza cât costă viața unui om, asigurările plătesc sau nu.(cineva din asigurări poate să sară cu un grafic, un pie chart). Teoria funcționează dacă o aplici o singură dacă. Pe urmă teroriștii se gândesc să încaseze 2,3,4 răscumpărări și costul pentru societate devine prea mare. Faliment financiar și moral.
      Aplicat: un judecător ia în considerare și acest aspect, care este impactul deciziei asupra societății, doar ca factor atenuator/agravant, nu factor determinant. Erai drogat și zburai cu 300 la oră prin intersecție, faptul că ești băiat de familie ”bună” și deții nu știu ce firmă e factor agravant. Și Niculae InterAgro avea angajați. Sărac în dacie nu omorai pe nimeni drogat în viteză. Băut în viteză se aplică și la dacie și la gla, e comun. Mergi liniștit și sobru în Bentley și o tanti se gândește că e un loc la fel de bun ca oricare altul să se sinucidă. Odihnească-se în pace. Tu rămâi cu șocul că ai omorât pe cineva, psiholog, medicamente, alcool, te atârni de grindă că dimineața când ai vrut să pleci cu autobuzul din parcare din sat, degeaba ai verificat roțile, pornit motorul, claxonat, tot și-a găsit un copil loc de joacă sub roată.
      Jurisprudență? Adică în spețe similare să dai sentințe similare? Omul a încălcat codul rutier de două ori înainte, abateri de ridicat permisul. Dacă iei camerele din oraș din săptămâna respectivă, trebuia să fie pieton pănă la pensie. Așa demonstrezi premeditatea. Cine încalcă legea e așa de obișnuit că nici nu mai observă. Merg cu 100 în zonă de 50. Meh. Am mașină de 50k și nu reușesc să țin banda. Țin angajații 10/12 ore la muncă și în weekend îi iau să îmi contruiesc vila. Beau dimineața înainte să mă urc pe ambulanță că altfel nu fac față stresului. Bat oameni în secția de poliție că fi-miu e corigent la mate. Obișnuința devine a doua natură. Oprescu lua șpagă cum respira: și 200k si 200 de euro.
      La fel și cine respectă legea.

      00
    • Daca soția și copilul ii vor fi spulberați pe trecerea de pietoni de către un jeg pe care toată lumea îl cunoaște cat de indiferent fata de lege este considerându-se un smecher adevărat caci are niște bani, Rumbu va fi împăcat cu ideea ca s-a constatat ca smecherul respectiv prezintă acum regrete autentice :(

      00
    • Sa imi arati si mie cum a face laba in public e totuna cu omor, si meriti sa incasezi 3 ani cu executare pentru asta.

      Nu mai zic ca nu ai proprietatea termenilor. Omorul e ceva implicit intentionat, iar premeditarea nu are nicio treaba cu distinctia dintre intentie si culpa. Expresia „omor din culpa” e un oximoron. Curat murdar, coane Fanica! Vrem o tara ca in afara dar nu suntem in stare sa intelegem subiectul unui articol sau cuvintele si expresiile pe care le folosim.

      00
    • @Rumbu , din culpa inseamna din greseala. Mie nu mi se pare ca din greseala a intrat pe trecerea de pietoni , nu e ca si cum nu a vazut-o. Premeditat a ales sa intoarca acolo desi nu avea voie.
      Cireasa de pe tort , a omorat un om (pe trecerea de pietoni) dar dupa 2 ani are voie sa conduca din nou . Tara/legile pizdii ……..

      00
    • săracul Rumbu e în bula lui și nu realizează că tocmai din cauza pedepselor reduse oamenii au ajuns să fie mai miserupiști în trafic, că deh, dacă cumva greșești și omori pe unul nu joci pe aceeași miză oricum și tu ești în avantaj. Mai ne și zice că: justiția se face la judecătorie, lol.

      00
    • A fost acum câteva zile o chestie de aia, gen Final Destination. O roată a sărit de la un camion, a ieșit de pe drum și l-a omorât pe unul care era la p…a măsii, pe o terasă pe undeva. În cazul ăsta pe cine dracu’ acuzi? Șoferul? Ăla care a strâns roata? Ăla care a forjat șuruburile în uzină? Ăla care a proiectat sistemul de prindere?

      00
  4. Like
    Motivarile pro infractor sunt din ce in ce mai uluitoare parca scrise in bataie de joc. In anii 90 se zicea: sa dam salarii enorme judecatorilor sa nu fie tentati de spaga, sa fie cu celeritate, bla bla…Au ajutat la ceva salariile uriase? Pfff… Alt exemplu recent:
    https://www.g4media.ro/motivarea-unei-judecatoare-care-a-inlocuit-arestul-preventiv-cu-arestul-la-domiciliu-in-cazul-unui-suspect-de-viol-asupra-unei-minore-sechestrate-faptele-inculpatului-desi-reprobabile-nu-s.html

    00
    • Pai dupa 10 ani de basescu si aproape 7 ani de johanis justitia e praf face doar politie politica, criminalii si violatorii sunt scosi pe banda rulanta basma curata.

      00
  5. Dar nu inteleg: cel care s-a masturbat a avut un orgasm atât de satisfăcător încât nu a putut regreta nici măcar un pic? Ce fraier, scăpa și el cu suspendare.
    Acum, asta e pe bune? În Romania scapi mai ușor dacă ucizi un om decât dacă o iei la labă?

    00
  6. Da, ok, ai dreptate. Si care e solutia? Ce propui? Ca om de rand, nu ai nicio putere, decat sa iti vezi de treaba ta.

    00
  7. 1. accidentul de masina rar si foarte rar se pedepseste cu puscarie – stiu un singur caz in care criminalul era filmat ca trece pe rosu cu viteza prin multiple intersectii si la un moment dat accidenteaza mortal pe unu. motivarea fiind ca a incalcat legea premeditat in nenumarate randuri.
    2. are bani, rar si foarte rar astia cu bani sunt exceptia de la regula.

    00
  8. NOU
    #41

    Sincer sa fiu ar merita si soferul ologit intr-o seara, doar asa sa nu mai conduca deloc si luat si judecatorul la ologit.

    00
    • Da, dar de catre cine? Fiecare spune ca lui nu i se poate intampla iar cand se intampla e prea lovit sa mai faca ceva…

      00
  9. Ehe, ai vrea tu sa intri cu 50% sanse…

    00
  10. Cum se vor corela sporurile cu performanta unor astfel de judecatori?

    00
  11. Am mai publicat un comentariu, dar nu aparut (poate e papillon la butoane).
    Pedeapsa este conforma Codului Penal, nu poate judecatorul sa aplice alte reguli, ci doar decide, in urma probatoriului compus din organele de cercetare penala.Vrem sa ajungem la puscarie pentru ucidere din culpa, atunci hai sa facem presiuni pentru modificarea Codului Penal
    Cat despre sentinta, hai sa mai lasam libertatea si mai stiu eu cine ca sursa de (dez)informare, minuta sedintei, articolele in baza carora s-a pronuntat pedeapsa(pt cine vrea sa vada limitele) sunt in minuta, pe portalul instantei clujene:

    http://portal.just.ro/33/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=21100000000416643&id_inst=33

    00
  12. Un milionar si un individ

    00
  13. Sa te ferească Sfântul să ai vreodată de a face cu justiția din România!

    00
  14. Cam asta e diferenta intre o aparare pe care o platesti sa te reprezinte si una din oficiu. Justitia e gratis in Romania, dar pentru cei care si-o permit!

    00
  15. Saracul labar. Dupa 3 ani de frecat colegi de celula o sa fie vindecat complet. :)

    00
  16. Justitia e pentru săraci; #numaifitisaraci

    00
  17. Eu zic ca daca iei o viata.. moral ar fi sa ti se rapeasca si tie din viata. Mah macar o luna acolo… sa stai in plm intr-o gaura singur, sa ai timp sa te gandesti doar la ce o sa faci data viitoare diferit ca sa nu mai omori alta fiinta umana dintr-o penibilitate de a nu te uita ca e trecere de pietoni..

    00
  18. Va dau si eu un exemplu.
    Actiune de stabilire a granitei la 2 terenuri alaturate, terenurile au cadastru. Eu chem in instanta, dupa ce nu am putut sa stabilesc amiabil granita. Cealalta parte nu se prezinta in instanta. Expertul traseaza granita. Judecatoarea aproba expertul si cheltuielile de judecata le imparte la 2. Dar cealalta parte nu a cerut nimic, nu a fost prezenta.

    00
    • dar probabil acțiunea a fost și în beneficiul său.

      00
    • Exact așa sunt și niște rude. Literalmente un vecin le ia an de an dintr-un teren, iar când i se bate obrazul cere să fie chemat în judecată. Le-am zis de atâtea ori să îl dea în judecată, că se vede și din Google Earth „deformația” de-a lungul anilor, dar ei nu vor să aibă de a face cu tribunalul, mai ales că vecinul i-a amenințat că oricum ei vor avea de plătit.

      00
    • @Claudiu, plătesc la început, dar în cazul în care câștigă și cer cheltuieli de judecată, vecinul plătește tot. de preferat să ceară și daune pt terenul nefolosit.

      00
  19. Pana nu va face cineva ca in Law abiding citizen nu vad sa se schimbe mare lucru

    https://youtu.be/UjbRnmJrWIQ?t=43

    00
  20. Intrebare legata de crima din Onesti (daca nu cumva s a discutat deja):

    Sa zicem ca sunt vanator si decid sa ma implic si il neutralizez (il omori sau tragi in mana/picior) pe criminal cu luneta.. what happens next? 😂 Te baga la puscarie baietii sau cum decurge…

    00
  21. Uite cum se întâmplă pe la alții, nu foarte departe de noi (cca 650 km distanță rutieră de București, direcția sud-vest…). Fiecare să judece dacă așa e mai bine sau mai rău.

    – Data: iulie 2004
    – Locul: orășel de 10.000 locuitori dintr-o țară ex-iugoslavă
    – Mașina: Audi A4
    – Șoferul: localnic, cca 30 de ani, necăsătorit, patron de benzinărie (aka. șmecheraș cu rază de acțiune limitată la zona natală)
    – Victima: băiat de 9 ani, copil unic al unui localnic a cărui soție a murit la naștere; ocupația tatălui: brutar; copilul era crescut cu ajutorul mătușii (sora mamei), conform tradiției locale;
    – Incidentul: copilul se juca în curtea casei, lângă gard; șoferul era băut și a luat o curba cu viteză prea mare, a pierdut controlul volanului și a ieșit de pe drum, a intrat în gard și a ajuns peste copil, omorându-l pe loc.
    – Reacția șoferului: s-a dat jos din mașină, a văzut copilul mort, apoi s-a dus pe jos la postul de poliție, unde s-a predat și a fost băgat într-o celulă.
    – Reacția comunității: veștile circulă repede într-un oraș mic; la mai puțin de o oră de la incident, în fața postului de poliție au început să se strângă localnici, numai bărbați, oameni în putere dar și bătrâni; unii s-au așezat pe bordura străzii, alții pe scaune de plastic oferite de buticurile din zonă; oamenii au așteptat în liniște, nu s-a scandat nimic, nu s-a aruncat cu pietre, nu s-a desfășurat nici o pancartă, nu s-au agitat arme.
    – Tatăl a fost anunțat de tragedie la locul de muncă și a plecat de la brutărie în salopeta albă, cu șorțul pe el, murdar de făină; când a ajuns la postul de poliție, hainele albe deveniseră roșii de la sângele copilului. Oamenii din stradă l-au salutat și îmbărbătat; mulțimea (cca. 30 – 40 de persoane) s-a strâns încet în jurul lui și cineva i-a dat brutarului un pachet înfășurat în hârtie. Apoi tatăl victimei a fost condus către clădire. Pe treptele intrării, oamenii au început să strige numele polițiștilor din interior (vreo cinci) care au ieșit rapid, fără comentarii și s-au îndepărtat discret. Bărbatul a intrat singur în postul de poliție și oamenii au început să se risipească. S-au auzit câteva focuri de armă, apoi brutarul a ieșit, fără pachetul cu care intrase, a fost condus la o mașină care a demarat în trombă, iar strada s-a golit complet. După câteva minute, polițiștii au reapărut și au intrat în sediu, au chemat o ambulanță cu doctor, iar acesta a constatat decesul șoferului beat: sinucidere prin împușcare. Polițiștii au constatat că individul reușise să ascundă un pistol, cu care și-a luat zilele, probabil de remușcare. Cadavrul a fost predat familiei, care l-a îngropat a doua zi, confrom tradiției. Cazul a fost clasat.
    La câteva zile, o echipă de polițiști de la „centru” au apărut în oraș, punând întrebări despre incident. Nimeni nu a văzut nimic, nu a auzit nimic, nu știa nimic. Părinții șoferului sinucis nici nu au vrut să vorbească cu anchetatorii („suntem în doliu”). Brutarul? Zece martori au declarat că a stat acasă, cu copilul mort, nici nu s-a apropiat de postul de poliție…

    00
    • Să lăsăm SF-urile pentru cărți și filme.

      00
    • @Cocco Bellu
      Corect.
      Pistolul nu era laser, ci doar un Zastava M57 (varianta iugoslava a TT-33).

      00
    • Da, are Dan Alexe mai multe articole despre cultul vendettei in estul Europei si Caucaz. https://cabalinkabul.com/2013/06/01/despre-posibilele-tipuri-de-vendetta-si-absenta-ei-la-romani/
      Tot el remarca si ca la noi basmul cu Fat-Frumos si merele de aur a fost adaptat, in restul Balcanilor merele nu erau de aur. Noi nu intelegem razbunarea decat din motive materiale, trebuia sa existe o valoare adaugata, nu ajungea ca a venit hotul in curtea aluia.
      Dar mie ambele solutii mi se par atavice, atat legea talionului, cat si romanul curva suprema.

      00
    • @crotalu
      Am citit cu interes comentariile d-lui Dan Alexe, despre care am înțeles ca a și vizitat zona Caucazului.
      La albanezii kosovari (că despre ei este vorba), un conceptul important este „prețul sângelui”, pomenit încă din secolul XV de așa-numitul Kanun i Lekë Dukagjinit (Canonul de legi al Ducelui Lek). „Prețul sângelui” nu este legat direct de ideea de răzbunare/vendetta (în albaneză, gjakmarrja), ci este mai degraba un mecanism de compensare a unei pagube sau tragedii, provocată fără intenție. [Atunci când e vorba de o intenție criminală, vendetta devine o obligație de onoare, pentru că paguba este însoțită de ofensă, ce nu poate fi „spălată de pe obraz” decât cu sânge.]
      Pagubele neintenționate, inclusiv rănirile și omorurile din culpă sunt evaluate în funcție de gravitate și de efectele lor pe termen lung. Pentru incidentele de tipul accidentului auto există un mecanism de compensare financiară (se plătește spitalizarea și recuperarea victimei), dar la un caz de omor din culpă, familia victimei poate refuza orice compensație, cerând ca „prețul sângelui” să fie plătit în natură. Nu întotdeauna este însă voba de „un ochi pentru un ochi”. Am mai prezentat pe acest forum, mai demult, despre un alt caz din Kosovo, al stomatologului care, băut și neatent, a sluțit o fată nemăritată, iar familia victimei a refuzat prețul sângelui și a cerut exilul întregii familii a vinovatului până când fata își va găsi un soț (dacă își va găsi…). Iar soluția a fost sprijinită de întregul orășel în care s-a întâmplat incidentul.

      Uciderea din culpă a unui copil mic este considerată o chestie destul de gravă. Dacă este și băiat, și unicul copil, atunci e și mai grav (a avea un băiat înseamnă, pentru părinții lui, că și-au asigurat bătrânețea, deoarece tradiția prevede că viitoarea noră își părăsește propria familie și bunăstarea socrilor devine datoria ei de bază). Dar chiar și în astfel de situații, lucrurile nu sunt bătute în cuie. Mi s-a povestit de către mai mulți localnici din Prizren cum în 1992, un motociclist care a accidentat mortal un copil a cărat în brațe trupul neînsuflețit cale de 16 kilometri, pe jos, de la locul accidentului și până la casa familiei minorului. Odată ajuns, s-a lăsat în genunchi și a așteptat pedeapsa, însă familia victimei a decis să-l ierte, considerând că s-a comportat onorabil. Și în acest caz, decizia familiei copilului a fost aprobată de comunitate, pentru că motociclistul era copil de văduvă, iar moartea lui i-ar fi lăsat mama singură pe lume.
      In alt oraș din Kosovo (Vustrri/Vucitrn) am cunoscut un tip care mi-a spus că nu mai are voie să meargă pe bicicletă din iulie 1990, când era copil de 12 ani și a dat cu bicicleta peste o femeie din Priștina, însărcinată în trei luni, iar aceasta a suferit un avort spontan. Soțul femeii a cerut familiei băiatului o mie de mărci germane pentru cheltuieli medicale și l-a pus pe puști să jure în fața unui imam și a unui preot catolic că nu va mai merge vreodată pe bicicletă!

      00
  22. numai fiț săraki

    00
  23. Art 192 cod penal
    (1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
    (2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activități se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani

    Probabil in cazul asta incadrarea e pe alin.2, deci limite 2-7 ani.
    Potrivit art 374 cod procedura penala,, daca recunosti savarsirea faptei in cursul judecatii si nu propui alte probe, limitele de pedeapsa ale inchisorii se reduc cu o treime.
    Asadar noul minim pt art 192 alin.2 Cod pen. va fi 2 ani-1/3×2 ani, adica 24 luni-1/3 x 24, adica 24-8= 16 luni, adica un an si 4 luni. Judecatorul i a dat un an si 6 luni.

    00
    • La fel de bine putea să fie 4 ani și 8 luni. Curios.
      Pedeapsa minimă e doar dacă le faci munca ușoară?
      Articolul pentru sentință cu suspendare? Era la prima abatere?

      00
  24. Apropo de discuția de aici, doar mie mi se par exagerate (prin comparație, zic) sentințele la Udrea şi ce a mai fost prin fam. Băsescu? Sincer şi la rece, până şi la Dragnea mi s-a părut mult pentru ce speță a fost. Omori un om, iei cu suspendare sau 1-2 ani, furi, iei 8 ani exe?

    Da, ştiu, băsist, pesedist, alea, alea, nu vă deranjați. Asta legat de ce zice Rumbu, unde e de fapt problema.

    00
    • Plus, că am văzut mai sus, chestii gen 2-7 ani. Uneori se mai adaugă „sau … insert alternativă here” care e şi mai perversă.

      Cum rahat 2-7 ani, e loterie? O babă din Dorohoi poate lua 7 iar un cocalar din … ziceți voi, ca să nu vă jignesc localitatea, ia 2 pe aceeaşi speță? Trebuie să ne asigurăm că procurorii care cer şi judecătorii care dau sunt zen, calmi şi s-au fwutut cu o seară înainte?

      00
    • Art 74 cod penal:
      (1) Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracțiunii săvârșite și cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii:
      a) împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite;
      b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;
      c) natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii;
      d) motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit;
      e) natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;
      f) conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal;
      Jurisprudență, Reviste (2)
      g) nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.

      (2) Când pentru infracțiunea săvârșită legea prevede pedepse alternative, se ține seama de criteriile prevăzute în alin. (1) și pentru alegerea uneia dintre acestea.

      00
    • De fapt cam toate pedepsele pentru crima/ucidere din culpa sunt muuuult prea mici. Gen femeia din Cluj care si-a omorat copilul in bataie a luat pedeapsa maxima(22 de ani de puscarie). Nu stiu daca se mai poate reduce pentru buna purtare & chesti, dar daca 22 de ani e pedeapsa maxima e super mica . Daca o incepi la 33 la 55 iesi si nici macar la varsta de pensionare n-ai ajuns.

      00
    • Bai Dorel ti se pare mult pentru ca nu intelegi ca au facut infractiunile cand erau in pozitii inalte in statul roman. Adica Udrea era ministru plus finantare ilegala de campanie. Faptul ca nu intelegi ce inseamna circumstante agravante si mai esti si pe langa subiectul postarii spune multe despre sistemul tau de valori.

      00
    • Băi Dorel, sistemul meu de valori e bine-mersi. Am zis acolo de comparație cu omorul. După mine le-aş lua toți banii minus minim pe economie pe 2 ani ca să aibă de cartofi şi pâine, never ever funcții la stat şi poate ceva 1-2 ani de bulău. Citeşte cu atenție. Sictir.

      00
  25. Ala cu laba poate nu regreta profund fapta. :D

    00
  26. Nu trebuia sa-i dea nicio condamnare. Ce, a fost vreun protest public impotriva lui?

    00
  27. Cretinul a făcut apel să i se reducă pedeapsa și a primit 3 ani cu suspendare. Familia victimei a primit 330 de mii de euro

    Astfel, instanţa a stabili că Dumitraş nu va conduce timp de cinci ani autoturisme şi a majorat perioada de închisoare cu suspendare la trei ani, plus patru ani termenul de supraveghere.

    https://m.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/tupeul-milionarului-jaguar-ucis-pieton-trecere-cerut-i-ridice-interdictia-sofa-doi-ani-video-1_6048bcbb5163ec4271c1b99d/index.html

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube