Discutam cu un şefuleţ de agenţie online despre nişte articole despre clienţii lui scrise pe ceva site-uri cu profil economic. Omul se mira de calitatea scăzută a materialelor şi capacitatea şi mai scăzută a jurnaliştilor, unii dintre ei cu mulţi ani de scris pe tehnologie, de a înţelege despre ce e vorba.
Şi aşa e. Dar sunt două aspecte aici.
Oricât de bine i-ai plăti, oamenii sunt proşti grămadă. Salariul, mic sau mare, nu e o justificare pentru performanţele lor scăzute. Majoritatea jurnaliştilor de tehnologie sunt făcuţi grămadă, dacă nu le dai ceva gata mestecat, gen BusinessInsider, mor de foame. Nu contează că scriu de 10 sau 15 ani pe tehnologie, ei tot proşti bâtă sunt.
Oamenii buni sunt scumpi şi fac mai mulţi bani din consultanţă sau alte minuni decât din jurnalism. Şi nu găseşti decât idioţi ca Ionuţ Fantaziu sau Bogdan Biszok, pe 15 milioane, să scrie pe IT. Eu sunt mai bun ca ei, dar nu m-aş duce să scriu pe banii ăştia. Ei se duc, că nu pot face ce fac eu. Dacă şi-ar putea pune capul la contribuţie şi ar putea emite nişte judecăţi, ar câştiga mai mulţi bani din scriitură mai bună şi ar avea mai mulţi cititori.
In general nu gasesti oameni profesionisti, toti cauta „scurtaturi” in meserie si iese treaba de rahat. In ziua de azi trebuie sa verifici si instalatoru ce face ca altfel iti iei teapa.
datorita lui bizsok am dat unsubscribe la Capital
Nici nu stii cate dreptate ai. Si chestia asta se aplica in mai multe domenii, nu doar legat de IT. Cel mai elocvent exemplu il am cu o profesoara de engleza-franceza care habar nu avea sa scrie in romana (nu exagerez, de la „copi-copii-copiii” scris aleator pana la fraze absolut contorsionate). Sa mai dau si exemple de absolventi de jurnalism cu care am avut de-a face? Te ingrozesti…
Am lucrat la un ziar local care are si rubrica it. sa vezi distractie cand copiau astia de la noi de pa alte siteuri care la randul lor copiau si incepea un cor al acuzariloor si al emailurilor furibunde…pana la urma toata lumea dadea link la toata lumea,o mana spala pe alta si gata cu problemele
Vlad Andriescu de la Adevarul e foarte bun pe treaba asta. Parerea mea.
Norma de articole pe zi pentru un ,,editor stiri online ” este de 20 . Deci calitate maxima taica.
exemplu de articol sc ris de un ,,jurnalist” : https://www.bzi.ro/incredibil-iata-locul-in-care-se-ard-animalele-de-companie-in-iasi-336716
Vlad Barza, jurnalist de IT, nu stie care e diferenta dintre un GRAFIC si un GRAF https://economie.hotnews.ro/stiri-it-15103707-google-lanseaza-romania-graficul-cunostintelor-aplicatie-despre-care-compania-spune-revolutiona-cautarea-online.htm