Sunt două școli de gândire care se bat zilele astea.
Prima este cea care spune că România va avea anul acesta o creștere economică record, pentru că politicile implementate de partidul de la putere, namely salarii mai mari și alte facilități fiscale orale, vor duce la mai mulți bani în buzunarul cetățeanului. Deci totul va fi bine.
A doua spune că e doar o chestiune de timp până când guvernul nu va mai putea plăti salariile și această creștere bazată pe consum se va opri. Importurile au crescut, exporturile au scăzut. Nu se investesc bani în infrastructură, nu se investesc în crearea de locuri de muncă, nu s-a schimbat politica universităților de a produce oameni valoroși pentru piața muncii. Imobiliarele se vor opri din crescut după ce se va termina Prima Casă.
Plus, în ultimii 10 ani nu s-a făcut nimic real pentru a oferi tinerilor care vor să plece soluții pentru a rămâne. Oral s-au făcut multe, practic nimic. Calitatea vieții a crescut în ciuda politicilor statului, nu datorită lor.
S-a facut oral, dar cel mai mult s-a facut anal.
Si mai mult pe uscat. Astept cu interes sa fac parnaie ca n-am platit in 30 de zile taxe la stat. Sa vezi atunci radicalizare in societate..
„Am o filmare cu pesedeul cand face sex anal” :))
toti avem, din pacate noi suntem la primire. Te uiti in oglinda si vezi psd-ul in spatele tau….
totul va fi bine, traiasca domnu drcnea si olguta ca ne dea si noua ceva la salariu
ție o să îți dea olguța puța.
Doamne fereste. Cu tunsoarea aia de Alien e mai degraba moartea putzei. Prin 2001 era mai buna.
flat e pesedist. el inghite orice
Stingi becu…
@sitting duck Atunci era în PRM
Eu o iau pe Olguta cu placere. Send her over.
@Marsen „Coisan, banii bugetarilor vin de la stat, statul are bani din taxele luate de la non bugetari.”
Bai Marsene,sa stii ca si bugetarii platesc impozite si taxe,platesc TVA pe fiecare cutie de chibrituri cumparata,etc.Nu numai nonbugetarii cotizeaza.Ca sunt fondurile stranse gestionate deampulea de catre niste incompetenti,asta-i cu totul alta treaba.Mai spunea unul mai sus ca ii poti inlocui pe bugetari cu un soft.Sa-i stinga lui casa in flacari,softul ala bine pus la punct,nu bugetarii de pompieri.
Tutan Camon,
Ce spui este fals, bugetarii nu platesc nimic, doar consuma, ca de aceea le zice bugetari. Statul isi trece banii incasati de la privati dintr-un buzunar in altul.
O corecție: salariile au crescut la bugetari. Care sunt plătiți de non-bugetari.
Iar unii bugetari vor ramane fara locuri de munca pentru ca banii nu vor ajunge pentru toti. Cel putin la Deva.
Nu inteleg un lucru… Am muncit in ambele sectoare… De ce se zice ca bugetarii sunt platiti de privati? Aceleasi contributii aveam in ambele parti… Imi lumineaza cineva calea?
Ce produce fizic un profesor? Dar un medic? Se poate cumpăra în 3 luni, să zicem, producția unui funcționar de la finanțe? Luna viitoare se poate plăti salariul unui profesor din ce produce luna asta?
Ce produce un casier de la supermarket? Încasează bani din care firma plătește furnizorii, utilitățile, taxele la stat și… salariile.
Ce încasări are o școală în așa fel încât să plătească salariile? Zero, cumva? Pe profesor îl plătește școala sau Consiliul local (până anul ăsta) / ministerul (de anul ăsta)? Din ce bani plătește ministerul salariile? Îi dă Min de Finanțe? De unde are ministerul ăla bani? Daca nu ar mai exista privați de unde ar lua bani sa plătească salariile bugetarilor?
Salariile bugetarilor se măresc din pixul guvernului, al privaților din profit. Dacă este
@ifcosmin… nu meriti sa fii luminat pentru o intrebare dinasta. In primul rand e vorba de sectorul bugetar care e supradimensionat, practic 70% din angajatii de la stat pot fi inlocuiti cu un soft bine pus la punct… a doua problema, la stat taxele sunt platite doar teoretic, practic… nu prea se intampla nimic. In rest…. vai
ifcosmin: alea-s bășini de nonbugetar, el plătește salariile bugetarilor, ca și cum administratia politia armata externele presedintele romaniei sau invătătoarea nu ar exista daca nu ar fi nonbugetarii.
bășini de nonbugetar.
pe vremea lui Ceașcă toti erau bugetari si ce sa vezi? bugetarii plateau salariile bugetarilor
Pesedică, stai relaxat. Luminează tu poporul de unde îți plătește statul salariul dacă nimeni nu produce nimic și sunt toți bugetari. Pe timpul lui Ceaușescu, toți lucrau la stat, dar erau vreo 4-5 salariați direct productivi la 1 neproductiv, adică profesorii, medicii etc. Produsele realizate de ăia productivi se VINDEAU. Așa se puteau plăti și salarii ca tu să plătești taxele
@alex
Știu că ai scris la mișto , dar în epoca de aur nu erau toți bugetari, toți lucrau la stat. E o diferența. Nici cei de la CEC sau transgaz nu-s bugetari.
Reminton Stelică
„Ce produce fizic un medic? Dar un soldat? Dar un invatator? Dar presedintele Romaniei?
Tu nu esti nonbugetar. Esti un retard care are un singur argument
Coisan, banii bugetarilor vin de la stat, statul are bani din taxele luate de la non bugetari.
Degeaba o arzi tu cu contribuții când tot ce faci e să plătești statul cu bani de la stat.
@Alex
Nu e nici o rușine să recunoști că ai mintea limitată și e clar că raționezi greu. Ideea e să înveți de la alții.
Nu am spus că medicii nu sunt folositori sau învățătorii. Dar rezultatele muncii lor se văd peste ani, in cazul învățătorilor, posibil luni sau pe loc, in cazul medicilor. Cu toate astea ei trebuie plătiți lunar? Repet întrebarea, la care văd că va e greu să răspundeți, din ce îi plătiți? V-a zis la Antena 3 că pesedeul a venit cu banii de acasă? Mai bine nu răspunde. Să nu fie un efort prea mare pt tine
@Alex is mai du-te tu Korea de Nord și nu mai împuți lumea cu nostalgii de om prost.
Mergea economia ui Ceaușescu de rupea doar că mureau de frig și foame iar ăia la Brașov au ieșit fix fiindcă nu și-au primit salariile de la gloriosul sistem socialist multilateral dezvoltat.
Nu-mi vine să cred că sunt atâţia troli pe aici. Pentru că refuz să cred că sunt oameni în halul ăsta de proşti şi care nu uită să respire.
Pe vremea lui Ceaşca nu erau toţi bugetari, cei din instituţii erau bugetari, la fel ca şi azi. Existau întreprinderi deţinute de stat, asta e altceva. Dar acele întreprinderi produceau şi exportau, că doar nu s-a plătit datoria din hârtiile ştampilate de politruci, s-a plătit din munca reală a oamenilor ce lucrau în economia reală, dar deţinută de şi controlată în totalitate de stat. Prin economie reală se înţelege produse şi servicii pentru care altcineva e dispus să plătească fără să fie obligat.
Ca fapt divers, există şi azi companii deţinute de stat, care operează în economia reală, gen romgaz sau electrica, profitabile sau altele praf, subvenţionate de stat, gen Tarom.
Dar să zici că şi bugetarii plătesc contribuţii la fel ca privaţii…aproape cred că eşti politician :))
Cei mai multi ati comentat doar ca sa va aflati in treaba…
@ Remington – un profesor te invata diferite lucruri, un medic te trateaza, iti salveaza viata, politistul de pazeste … Eu zic ca produc mai mult decat niste simpli casieri. Comparatia e total gresita.
@ goldy – 70% e mult spus, mai degraba vreo 40-50%. Aici sunt de acord cu tine. Platesc taxe la stat… nu doar teoretic.
Nu inteleg de ura asta fata de bugetari… E la moda sa lucrezi la privat?
@ifcosmin: non bugetarii (adica oamenii obisnuiti) platesc impozite si taxe la bugetul de stat. Din bugetul ala de stat se platesc salariile bugetarilor. Daca nu mai sunt oameni care sa contribuie la bugetul de stat atunci bugetarii raman fara salarii. Tu poti plati impozite, TVA etc ceea ce inseamna ca statul ia inapoi o parte din banii pe care ti-i da, dar asta e laba in cerc, joc cu suma nula.
Pentru orice crestere de salariu la bugetari, non bugetarii trebuie sa stranga mai mult cureaua. Sau sa scumpeasca pretul muncii lor, ceea ce produce inflatie iar salariul bugetarilor tot acolo ramane ca valoare reala. Singura modalitate ca bugetarii sa o duca mai bine e ca non bugetarii sa o duca si ei mai bine, adica sa creasca economia. Deci voi trebuie sa va rugati la Dracnea sa inceteze cu prostiile si, daca se poate, sa demisioneze si sa isi traga singur un sut in cur.
@ifcosmin Sa mananci matematica pe paine, sa mananci bataie, sa pui burta pe carte…. astea sunt doar expresii. Nu poti sa traiesti din ele. Desi sunt absolut necesare dezvoltarii unei societati, ele nu aduc niciun beneficiu financiar. Sunt structuri de sustinere a mecanismelor de productie (medicul iti tine muncitorii in viata, politistul are grija sa ti-i omoare, profesorul instruieste altii noi), dar nu produc in sine nimic. De asta se bazeaza pe banii celor ce produc ceva, pentru a asigura o continuitate a acestei productii.
Intr-un stup, regina nu produce decat larve, bazandu-se pe restul coloniei sa o hraneasca si sa o tina in viata. Singura nu ar supravietui, dar nici colonia fara regina nu se poate sustine.
@ifcosmin
Unde ai văzut ură contra bugetarilor? Am explicat clar, cu subiect și predicat, de unde vin banii pt bugetari.
Petrolistul care scoate țițeiul din care se face benzina pe care o folosește profesorul la mașina personală produce mai mult decât profesorul?
Nu poți spune că o meserie aduce mai mulți bani sau nu. Fiecare își aduce contribuția cumva ajutându-l pe celălalt. Iar bugetarii sunt plătiți din taxele încasate de stat. Care stat le ia în mare parte de la privați
@ Remington – tu zici ca privatii asigura salariile bugetarilor in totalitate. Eu consider ca e gresit, deoarece, prin cei 30% din salariu (aproximativ) de taxe si impozite, bugetarul asigura o mica particica din salariile altora..
Daca este sa ne luam dupa fantezii, cei mai castigati ar fi doctorii…
Sunt de acord si sustin cresterea echilibrata a salariilor… Nu doar bugetarii sa aiba parte. Si mai sustin despartirea imediata de 30-40% din randul bugetarilor.. Sunt prea multi
@ Dragos – e un paradox ce spui.
@ifcosmin Daca salariul tau este de 100 de lei, si tu esti singurul salariat din stat, iar bugetul este de 300 de lei, dupa ideea ta, statul iti poate plati salariul timp de 3 luni, la finalul carora bugetul s-ar restrange la 90 de lei (el primeste 30 de lei pentru fiecare 100 de lei cheltuiti cu tine, adica tie iti raman 70 in mana). In ritmul asta, ajunge in imposibilitate de plata, pentru ca tu iti cheltuiesti banii in alta parte, cumperi telefon, televizor, masina.
Are nevoie de o infuzie de bani din alta parte, si singura parte disponibila e sectorul privat. Statul nu vinde nimic, nu are magazine, nu are fabrici, nu are niciun mod de a produce bani. Trebuie sa ii ia din taxe si impozite.
@ifcosmin: tu nu intelegi ura pe bugetar, pentru ca esti unul de-al lor. A-i uri, ar insemna sa te urasti – e un nonsens. Dar daca incerci sa privesti prin ochii celorlalti, atunci parca lucrurile incep sa capete sens. Eu nu pot sa ii consider pe profesori sau pe pompieri, militari un exemplu clar de bugetari (adica de lepre platite degeaba), deoarece sunt exemple clare de meserii, fara de care nu se poate. Cei din sistemul de sanatate sunt foarte necesari, dar cand ma gandesc la orice achizitie din sistem (si cunosc foarte bine cum se face), la cati trag targa pe uscat, din total personal angajat, ma apuca disperarea. Personal, cand se rosteste cuvantul bugetar, imi vin in minte functionarii din primarii, consilii locale, judetene, regiile de utilitati care au ramas subordonate intr-un fel sau altul autoritatilor locale, functionarii de la fisc (aceasta elita a taietorilor de frunze la caini) toata aceasta multime de lepre care ar putea fi inlocuita de doar 10% angajati capabili si restul printr-un soft adecvat.
Le cunosc programul foarte bine. Vinerea dupa ora 12 se lasa o pustietate in institutii de nu iti vine sa crezi. In restul saptamanii, daca ii deranjezi dupa ora 15.00, ti-ai facut dusmani de moarte.
@ kilroy – iti dau dreptate. inainte de a trece in sectorul bugetar, am lucrat in cel privat. nu toti bugetarii scapa vinerea la 12 sau 1. Poate te referi pe la primarii, casieri etc.. Si mie imi sunt foarte antipatici … Sunt foarte multi in acest sistem si impartasesc aceeasi parere cu cei mai multi dintre voi. Ar trebui dati afara foarte multi din sectorul bugetar..
E 2018 si inca mai e la moda ura viscerala impotriva bugetarului gras care traieste parazitar de pe urma privatului slab si asuprit. Eu inteleg ca unii n-au auzit de principii de baza ale unei societati, poate n-au facut clasa a 10-a in care se invatau lucrurile astea cu economia, bugete etc. Dar macar sa fim mai putin superiori si cu gura mai mica daca nu intelegem pe ce lume traim.
@ Remingtoane: In primul rand, tu nu stii diferenta dintre bugetari si functionari. Apoi, tu nu intelegi ca nu toata lumea trebuie sa produca ceva fizic ca sa fie util societatii, nu toti trebuie sa cultive cartofi si sa faca suruburi. Apoi, nu doar privatii produc alti bani in societate, si bugetarii platesc impozite (pe salarii, proprietati), TVA (cand isi cumpara lapte, chiloti, posete), accize (benzina, tutun, Saniuta). Da, pare ca statul scoate bani dintr-un buzunar si ii pune in altul, dar asta e o inventie foarte noua, ii zice contabilitate, o sa ajunga si la urechile tale la un moment dat. Nu intram in detalii complexe, gen de unde altundeva mai vin bani la stat in afara de impozite.
Si face treaba de mai sus pentru ca e nevoie sa stimuleze cumva existenta unor profesii ca: medic, politist, judecator, pompier etc. Pentru ca de foarte multi ani, oamenii s-au prins ca cam asa e procedura, tre sa ii platesti pe unii de care ai nevoie ca sa iti faca serviciul respectiv. Stii tu, ca la privat. Doar ca stii de ce anumite profesii au fost, ca o conventie sociala, asimilate statului? Pentru ca erau mult mai importante decat altele si nu au vrut riscul de a le lasa private (depinde de la tara la tara ce au considerat important). Nu cred ca ti-ai dori vreodata sa ai un proces si sa te judece un judecator privat, nu? Ca ala ar putea imparti dreptate pe principiul ‘care da mai mult’.
Bun, acum ca am invatat prima lectie din ‘nu fi prost 101’, sa trecem si la a 2-a: nu veni cu argumente cretine. Nu are niciun sens sa reduci la absurd, cum adica ‘daca nu ar exista privati’? E un nonsens, nu ar exista indivizi adica? daca nu ar exista privati, nu ar exista organizare statala. Daca te referi doar la faptul ca toata lumea ar fi angajata la stat, a existat/exista asta (nu conteaza aici cat de prost a functionat), chiar si statul comunist, neavand ce ‘privati sa impoziteze’, facea bani din altceva (impozitarea cetatenilor ‘bugetari’, fabrici, exporturi etc).
Hai sa trecem peste gandirea asta unilaterala si sa intelegem niste lucruri. Nu e vorba aici de cum isi fac treaba UNII functionari (sunt convins ca nici tu, in privat, nu esti inconjurat doar de somitati care debordeaza de profesionalism si cunostinte), de probleme pe care le are Romania in domeniul asta (supra-dimensionare, spagi, dezinteres etc). Asta e alta discutie si nu are legatura cu prostiile debitate de multi cunoscatori mai sus.
PS: Nu sunt bugetar, toata viata mea am lucrat numai in privat, doar ca eu am mai citit cate o carte si nu regurgitez locuri comune folosite in bula mea de existenta doar ca sa simt eu mai bine in raport cu altii.
@Namecall: in primul rand sa stii ca exista judete din tara noastra draga unde cel mai mare angajator e statul. Iar ailalati sunt asistati social. Aparent exista lideri luminati ai tarii cough: Dragnea: cough pentru care asta nu e o problema.
In al doilea rand, exista ura viscerala fata de bugetari pentru ca ei (fiind platiti din bani publici, ai non bugetarilor adica) ar trebui sa fie in serviciul public. In schimb functionarul de la ghiseu urla la petent ca n-a adus nu stiu ce hartie pe care el ar trebui oricum sa o aiba in ceva arhiva. Profesorul imi persecuta copilul pentru ca nu prea are el chef sa isi bata capul. Politaiul imi ridica din umeri cand ii spun ca mi s-a spart apartamentul si incearca sa ma preseze sa renunt la reclamatie (in schimb daca il prind pe hot si il altoiesc putin ma acuza pe mine de violenta).
Nu ti se pare ca ura asta asa zis viscerala e de fapt destul de rationala? Tu simti ca iti dai toata silinta sa iti faci treaba impecabil si publicul te uraste pentru asta?
@Alex: de fapt, statul e cel mai mare angajator din toata tara, nu doar din cateva judete, iar asta nu ar fi neaparat rau, e explicabil. Iar aia cu asistatii social e un alt loc comun. De fapt, asistatii social reprezinta cam 1% din populatia Romaniei (sub media europeana). Pensionarii, copiii, somerii, gravidele nu intra la asistati social. Nu dezvolt, prea mult de scris, exista cateva articole bune pe net care explica bine treaba cu asistatii si combate niste prejudecati din bula asta de pe net, sunt la distanta de un goagal. Si nu sunt scrise de sclavi ai mustaciosului, ba din contra.
Legat de partea cealalta, nu contest ca poti sa nimeresti oricare din cele enumerate de tine acolo, dar astea, in cele din urma, sunt din ce in ce mai mult exceptii, nu regula. Si la fel ti se poate intampla in privat (intr-o proportie mai mica, poate). Eu asta incerc sa spun, fiind unul care a interactionat mult spre foarte mult cu autoritati ale statului timp de foarte mult timp, pot spune ca am observat o imbunatatire de la an la an a comportamentului functionarilor, a limbajului, competentelor etc. Lucrurile s-au mai schimbat, lucruri ce ar fi fost inimaginabile acum 10-12 ani. Si incerc sa indrum lumea la atitudine (fara a o da in ‘sunt cetatean european si am drepturi’), acum chiar poti sa ai un cuvant de spus daca observi un comportament deviant la vreun bugetar, daca un militian iti insinueaza ca ar primi o spaga, daca un functionar nu isi indeplineste indatoririle fara sa fie ‘impins’ de la spate etc. Ceva ce nu puteai face acum niste ani.
Despre asta e vorba, sa iei atitudine in viata reala, zi de zi, cand ai ocazia, asta aduce schimbare, nu plansul pe internet in vaga necunostinta de cauza si regurgitatea unor marote care dau bine in bula noastra, dar nu fac decat sa ne sublinieze inabilitatea de a privi ceva mai adanc o problema si de a intelege pe altii care nu sunt ca noi, deci automat sunt impotriva noastra. Chiar daca ei sunt bunicii nostri, parinti sau niste simpli oameni dintr-o alta parte de tara care nu isi permit luxul de a comenta vitriolant pe bloguri.
Primarul ăla e penele. dacă era pesede, găsea bani :))
A crescut nivelul de trai dar standardul de viata a ramas tot jos(poate chiar a scazut) Degeaba avem salarii si bemveuri daca nu avem autostrazi sa te plimbi, spitale unde sa nu mori si scoli unde sa iti duci plodul cu folos si nu sa-si ocupe timpul pana scapi de la job. Culmea e ca banii din salarii i-am folosit pe sitibreicuri in tarile cu apa calda unde am vazut ca garile lor sunt mai curate decat spitalele noastra.Cea mai frumoasa amintire a romanului care pleaca in vest (calatorie sau munca) este amenda: „- Ba m-au prins aia pe rosu(parcare/viteza/tigare pe jos etc) si m-au amendat de m-au rupt” Toti sunt uimiti cat de rapide sunt autoritatile cand trebuie sa te arda pe lucruri care relativ sunt minore. Concluzia – unde-i lege nu-i tocmeala-civilizatia s-a facut cu biciul!
Cred ca asta asteapta romanii cu bacul luat pe bune : niste reglemantari(absolut in toate domeniile adminitratie,invatamant, sanatate, justitie, politie, pedofilie, media etc) mai dure si cineva sa le aplice corect. Casta politica actuala ori nu inteleg ori nu vor sa ne scaoata din mocirla sau nu ii duce capul – * vezi olguta sau viitoarea presedinta firea
Terminați cu chestiile mai prăpăstioase decât realitatea. Cum naiba sa zici că exporturile au scăzut și importurile au crescut?! Importurile au crescut ceva mai mult decât exporturile.
Ultimul rând prezintă foarte bine cam care e situatia in tara. 2017 a fost un an de creștere economică, unii au fost plătiți mai mult decât ar merita, dar multi vor descoperi cu stupoare ca serviciile oferite stat sunt la fel. Asa ca e o chestiune de timp până când o parte din bugetari vor fi disponibilizați si culmea, orice serviciu oferit de statul român va avea valoarea din ce mai mică ca sa nu credeti ca vor fi disponibilizați incompetenții.
Pacat ca acea crestere economica e bazata in mare parte pe consum. Salariile s-au marit la bugetari. Banii vin in mare parte din imprumuturi. Sa vedem cat mai merge si asta cu imprumuturile pentru Guvern.
,,Doua scoli de gandire ,, ..?? sa iti imprumuti generatile viitoare pentru a – ti tine promisiunile electorale , pentru a manca si bea, sa nu ramana nimic dar chiar nimic in urma ta ….asta da scoala de gandire ……..normal ca se vor termina toate astea in curand
Referitor la bugetari , nonbugetari ma mir de gandirea ingusta a unora . Sa ne intelegem . ar trebui sa dispara multi bugetari , dar cei din structurile centrale , din aparatele umflate pentru toate pilele …noi in schimb ne certam bugetari -nonbugetari . ca doctorii sunt prea multi , ca profesorii , etc ….exista un DAR …..privatii cui vind produsele lor ? numai privatilor ? ce te faci cand vinzi produsele tale statului mafiot bineinteles la suprapret ? poti sa o duci bine tu ca privat indiferent ce faci sau vinzi pe o piata mica , cu somaj mare ? Fiecare , bugetar sau non bugetar isi are locul lui in economie , nimeni nu este mai breaz . gandim atat de egoist dar nu poti sa fi bogat din toate punctele de vedere ..intr-o mare de saracie ….
@ifcosmin, sper ca nu esti bugetar la Finante, ca-i nasol.
Apoi, un angajat la privat e mult mai obisnuit cu notiuni gen: responsabilitate, profit, termene-limita, munca in echipa…etc. E productiv, adica. Indiferent in ce companie lucreaza. Privatii se bazeaza pe productivitate, Statul….nu. Nu-i bagam aici pe medici si profesori, ei au alt statut pe care-l intelegem, noi cei de la privat.
Esti un exemplu perfect pentru lipsa orelor de educatie financiara din scoli. Iar psd-ul tocmai pe asta mizeaza, pe ignoranta oamenilor.
Nu m-a atras domeniul finantelor niciodata. Cunosc doar notiuni generale, nimic mai mult. Ma bucur ca-i intelegi anumite categorii de bugetari. Dintr-una fac parte.
Medicii si provesorii nu trebuie sa fie neaparat bugetari. Exista spitale si scoli private. Munca celor care lucreaza in ele este o munca direct productiva pentru care altii sunt dispusi sa plateasca. As prefera sa ma duc sa platesc sa imi trimit copilul la o scoala privata sau sa imi platesc o asigurare la o clinica privata dupa cum consider eu ca am nevoie si sa ma scuteasca statul de impozitele care, teoretic, se duc pe educatie si sanatate. Dar statul zice: NU. Trebuie neaparat sa platesti impozitul si daca vrei poti sa beneficiezi de spitalele si scolile pe care ti le pune el la dispozitie, fix dupa conditiile lui. Daca nu iti convine si vrei la vrei la privati.. n-ai decat sa ii platesti si pe ei. Si atunci de ce ma obliga statul sa platesc un serviciu de care poate nici nu imi doresc sa ma folosesc? Din motive sociale.. sa poata si gigel care nu isi permite un spital sau o scoala privata sa invete si sa se trateze. Ceea ce nu ar fi neaparat rau din punct de vedere economic daca si gigel la randul lui ar profita de sanatate si de educatia platita din banii altora petru a deveni un om productiv pe munca caruia sa fie altii dispusi sa dea bani. In practica de multe ori gigel nu profita de resursele consumate pe fundul lui si ingroasa randul oamnilor inutili socitatii, ducand o viata la limita existentei economice. Gigeii din aceasta categorie nu ar exista in cazul in care toate scolile si spitalele ar fi private pentru ca nici e, nici statul nu ar plati costul sanatatii si educatiei lor. Atunci ar fi neaparat obigati sa gaseasca un mod de a fi productivi si a face rost de bani sau ar muri pur si simplu de foame ai boli. Dar cum sa lasi oameni sa moara in halul asta???
Pana o sa moara pur si simplu , o sa iti dea tie in cap ….si cine sa te apere ? ca nu avem nevoie de politie …..o firma de paza ? ar fi anarhie …….
” goldy – …In primul rand e vorba de sectorul bugetar care e supradimensionat, practic 70% din angajatii de la stat pot fi inlocuiti cu un soft bine pus la punct…”
Masinile ne fura locurile de munca, ne iau painea de la gura copilasilor. O masina va fi doctorul tau, o alta va fi invatatoarea copiilor tai, alta va fi un tonomat unde vei plati taxele si impozitele, alta iti va vinde salam si paine etc. Masinile vor deveni tot mai destepte tot datorita unor oameni destepti si ei. Oamenii vor deveni tot mai putini si vor face si mai putini copii. Intr-un final probabil ca nu va mai ramane nici unul. Si atunci ma intreb: care va mai fi utilitatea masinilor? Pe ala care a inventat softul ala destept cine il mai plateste?
Un alt scenariu: daca un soft va inlocui oamenii din sistemul bugetar si nu numai, nu e asa ca nu va mai trebui sa platim taxe si impozite? Ei bine, nu. Vom plati taxe si impozite si mai mari pentru ca ne-am imprumutat ca sa introducem tehnologia asta superioara la care trebuie sa platim dobanzi cat PIB-ul.
Salut ifcosmin,
Am mai vazut intrebarea asta si e cazul sa primeasca un raspuns.
Cel de la stat primeste de la stat de exemplu 2000 de lei si da inapoi sa zicem 500. Pentru stat el reprezinta -1500 lei.
Cel de la privat nu primeste de la stat absolut nici un leu, plateste la stat 500 lei. El valoreaza pentru stat +500 lei.
Dat fiind ca nu s-a inventat inca ca Dragnea sa plateasca cheltuielile statului, salarul tau net (1500) e platit de cei 3 muncitori de la privat. Salarul tau nu e platit de 3 angajati la stat, pentru ca ca sa poata acoperi -500 trebuie mai intai sa acopere -2000 * 3, pe care ar tb sa-i acopere cu -2000*12, si in general afurisitul ala de minus nu poate fi acoperit decat cu plus. nu cu un minus mai mare. Asa sunt legile matematicii, desi inteleg ca Serban Nicolae si un grup de senatori PSD au bagat o initiativa de rectificare.
Singurul motiv pentru care cei de la stat sunt taxati este uniformizarea fiscala.
Ai dreptate partial. Primul meu an in campul muncii a fost la un nene, care lua 800 de lei de la stat (un fel de ajutor), pentru a plati un proaspat absolvent de pe bancile facultatii. Noi aveam intelegerile noastre la inceput pana cand mi-am dat seama de anumite lucruri dupa vreo 3 luni ca asa-zisul patron profita si ma tine doar 1 an, lucru care s-a si intamplat.
Repet, exista o subventie pe care statul o acorda patronilor care angajeaza proaspatul absolvent. Nu conteaza ca e de liceu, facultate, master… Aici ce parere ai?
ca patronul tau trisa, legea era scrisa prost, si era o exceptie de la regula facuta in scopul sa ai tu un an de vechime..
Patronul nu trisa deloc in aceasta privinta … Am vorbit cu vreo 20 de persoane (contabili etc..). Toti au avut aceeasi parere. E o buba a statului, recunosc.
tu sa fii sanatos si sa iti vezi de treaba, ca asta e o problema mica.
Principala buba a statului e PSD ajutat de primitivismul romanilor, care sunt doar un pic iesiti din pestera, si cred ca primariile pot da salarii cat vor, ca pot acoperi minusuri cu minusuri si mai mari, si ale tampenii care ii fac sa scada.