Jurnal de criză #28

  • Săracul Robert Negoiţă, nu e de ajuns că îşi pierde părul şi îl anchetează poliţia pentru prostituţie şi sex cu minore, acum cică ii vinde ANAF imobiliarele. trist.

  • Dacă aveţi nişte timp, iată 3 documentare care merită văzute: “Breaking the Bank”, “Inside the Meltdown”, produse in 2009 de PBS, şi “Inside Job”, premiat cu un Oscar.

  • BMW a făcut 3 miliarde profit in 2010. cred că dau faliment curând.

  • Aveţi o maşină care consumă prea multă motorină? E vremea să că apucaţi de cultivat bacterii. Presimt apariţia unor ferme şi vânzarea de motorină la găleată, la poarta fermei.

  • China construieşte 10 milioane de locuinţe

  • Chestia asta ar fi fost bună de arătat statului şi meseriaşilor din Pipera: statul să facă drumul, canalizarea, iluminatul şi apoi venim noi şi ne construim case.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

15 comentarii

  1. he, he, la noi vine autoritatea locala sau statul si spune „de ce sa fac strada acolo? Cine imi da mie spaga pentru asta?” Dezvoltatorul din RO spune, „bai statule, vezi ca eu fac niste case acolo in camp”. Iar statul ii raspunde „pai, sa fii sanatos. Tu fa casele, ca vedem noi cu drumul cum rezolvam, dupa cum se schimba puterea si ne aloca bani, dupa cum ne luam spagile etc.”

    00
  2. Vai, saracul Robert Negoita. Daca nu ar fi tinut ca suedejul de preturile la care isi vindea ansamblurile, macar ANAF-ul nu ar fi avut ce sa vanda. Probabil ca nu a apucat sa se gandeasca la treaba asta de vreme ce era ocupat cu fetite si baietei…

    00
  3. L-am vazut aseara pe Roberto la tv. Ghici ce declara: dosar politic, Basescu e de vina. Noutati, nu ?

    00
  4. Nu stiu daca se aplica tuturor zonelor rezidentiale din SUA, insa stiu ca la unele nu statul, ci tot dezvoltatorul se ocupa si de strazi (pana la legatura cu drumul public), de apa, de sistematizare in general.
    Si da, pare logic sa faci mai intai reteaua de strazi, ca sa nu-ti pierzi camioanele si muncitorii prin mlastini dupa aia cand faci si casele :D

    00
  5. Americanii planifica constructiile cu cap, din avion Detroit-ul mi s-a parut ca un caiet de matematica. Ma gandesc ca pot da lectii de planificare urbanistica multor state din lumea intreaga.

    00
  6. Noua cica nu ne place sa luam exemple de la nimeni. Suntem prea mandri, prea destepti, o ducem prea bine. Si ne laudam ca prostia noastra e avantaj unic.

    00
  7. NOU
    #7

    LA noi este puțin altfel.

    Majoritatea terenurilor au aparținut unor persoane care au fost expropriate și și-au recăpătat terenurile. Când ai mult teren, te gândești cum îl parcelezi și cum îl valorifici. Pentru că deși ai mult teren dar nu ai bani de parcelat tot, vinzi puțin câte puțin, pe sume bune persoanelor care au un interes aparte să cumpere.
    Din cauza asta, terenurile se vând fără utilități, și suprafețele cedate (ca dimensiune și poziție) fac notă discordantă cu terenurile vândute mai târziu.

    Așa cum este prezentat și în articol, doar pentru că ai parcelarea perfectă și toate utilitățile nu înseamnă că lumea va fi și tentată să cumpere și să construiască. Vânzătorii privați știu asta așa că nu se riscă cu investițiile și lasă parcelarea și utilitățile în grija cumpărătorului.

    Statul nu poate interveni să construiască străzi și utilități pe terenuri private.
    De regulă, terenurile într-o zonă (cartier, sau să zicem pe o viitoare stradă) se cumpără, se construiește pe ele după cum îl taie pe proprietar capul se stabilesc atunci șoselele și drumurile de servitute, apoi fiecare proprietar își trage câte o basculantă de pietriș până la el la poartă.

    Mai târziu drumul respectiv (pietruit) este donat primăriei. Când se apropie alegerile (astea am impresia că respectă un ciclu standard, de regulă din 4 în 4 ani) străzile sunt asfaltate. După aceea prețurile în zonă cresc frumușel, se înmulțesc tranzacțiile imobiliare și construcțiile iau avânt.

    Revenind, degeaba am eu 50 hectare și îl parcelez și fac pe hârtie un cartier de vile. Statul nu îmi va face mie șosea acolo și nici nu îmi va aduce utilități. Pentru că nu are de ce. Astea trebuie să le fac pe banii mei daca am un astfel de interes. Altfel las asta în cârca cumpărătorului.

    00
  8. Stirea cu bacterii:
    „Joule Unlimited planuieste sa construiasca laboratoare in zone poplate cu plante care elimina cantitati mari de bioxid de carbon, din care sa se “alimenteze” bacteriile in producerea combustibilului.”
    vs
    „The company hopes to build their processing facilities in close proximity to existing power plants to divert the CO2 waste into their cyanobacterium modules, creating biofuel while reducing carbon emissions.”

    00
  9. La stirea cu plants = plante – loooool :-)))))

    00
  10. De cand cautam linkul ala de la Boston! Mersi!

    00
  11. vazut pa toate trei si au un gust asa mai amarui (a socialism)… adica toate filmele dau vina pe bancheri si pe lobisti, nici unul pe dobitocii care si-au luat case fara sa plateasca avans sau sa aiba serviciu stabil…

    00
    • @chriscross: PBS e postul public de televiziune, parcă. normal că dau vina pe bancheri. dar oricum, faza cu „condiţia pusă AIG pentru a fi salvată a fost să nu dea in judecata goldman sachs” e destul incat sa te facă sa crezi că nu poporul era cel mai vinovat. dick fuld ftw!

  12. @chriscross: poi cand „dobitocii” aia sunt programati de mici sa faca asta de bancherii si lobistii aia „nevinovati”…

    E interesant si ultimul Zeitgeist, pe tema asta, desi are un final hilar.

    00
  13. programati? nu cred (mkultra nu a functionat :D )
    mai degraba s-au complacut toti (bancheri, legiuitori, consumatori) in aceasta situatie, probabil foarte multi au stiut ca e o schema pierzatoare.
    la „inside job” am fost atent sa vad pe cine dau vina si evident n-am fost dezamagit cand au zis ca de fapt deregularizarile din timpul lui reagan e mniezu problemei… cireasa de pe tort: guvernatorul bancii chinei comuniste da lectii… i loled…

    00
    • @chriscross: e normal să iei la pla pe aia care au făcut cei mai mulţi bani din chestia asta. la ei sunt evidenţi, directorii de firme, cu bonusuri la vedere, cu bla bla. la noi, n-ai pe cine sa tragi in ţeapă.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile